Kis odafigyeléssel több tízezer forintot is spórolhatunk a rezsin évente

Minél közelebb kerülünk az őszi-téli időszak egyre hűvösebb és sötétebb napjaihoz, annál nagyobb fejtörést okoz a háztartásoknak, hogy hogyan spóroljanak az energiával, és ezzel együtt hogyan csökkentsék rezsiköltségieket. A Lumenet prémium világítástechnikai webáruház szakértői összegyűjtötték azokat a mindennapi gyakorlatokat, termékeket és megoldásokat, amelyekkel spórolni lehet az áramköltségeken.

Kis odafigyeléssel több tízezer forintot is spórolhatunk a rezsin évente

Érdemes lecserélni az elöregedett készülékeket

Általánosan elmondható, hogy a modern eszközök használatával jelentős energiamegtakarítást lehet elérni, ugyanis az elmúlt évtizedben a legtöbb kategóriában elérhető eszköz áramfogyasztása jelentősen csökkent. „Egy modern hűtő, mosógép vagy fényforrás a töredékét fogyaszthatja egy idősebb társánál. A vásárlás során ajánlott ellenőrizni a termék energiacímkéjét, amivel kapcsolatban 2021-ben jelent meg az új, minden eddiginél szigorúbb szabályozás, amely 6 osztályba sorolja a készülékeket, vásárláskor célszerű a lehető legjobb energiacímkéjűt választani, hiszen ez hosszú távon nagyon előnyös befektetés lehet” – hívta fel a figyelmet Zabari István, a Lumenet alapító-tulajdonosa. „Az elavult „on-off” légkondicionálóknál akár 50%-kal kevesebbet fogyaszt egy modern, inverteres klíma, ahogyan egy 15 éves hűtő lecserélése 30%-os megtakarítást jelenthet. Illetve azt is fontos tudni, hogy öreg mosógép akár 25%-kal nagyobb energiafelhasználással üzemel” – tette hozzá a szakértő.

Látványos különbség érhető el a már energiatakarékos fényforrások cseréjével is

„Ha egy ma már nem kapható 60 Wattos izzót vennénk alapul egy mai csúcstechnológiás ultrahatékony LED fényforrással szemben – melyek mindössze 4 Watt teljesítménnyel biztosítanak 806 Lumen fényáramot – óriási megtakarítást érhetnénk el. Napi 3 óra használat mellett egy fényforrás 61,32 kWh energiát takarít meg egy évben, ez a nem rezsicsökkentett 70,1 Forintos áramdíjjal számolva 4298 Forint. Ha egy hasonló teljesítményű – már energiatakarékosnak tekinthető – 14 Wattos kompakt fénycsővel hasonlítjuk össze a fenti ultrahatékony LED fényforrásokat, akkor is érezhető összeget spórolhatunk. Napi 3 órával számolva évente 10,95 KWh takarítható meg, mely a nem rezsicsökkentett áramdíjjal 767 Forint. Ez pedig csak egyetlen fényforrás. Gondoljunk csak bele, milyen megtakarítás érhető el egy lakás teljes világításának korszerűsítésével” – mondta Zabari István.

Az okoseszközök segítenek kialakítani a napi rutint

Egyre több kategóriában lehet találkozni az úgynevezett okoseszközökkel. Ezekkel a termékekkel nem pusztán kényelmesebbé válnak a mindennapok, de napi rutin is kialakítható, így a készülékek csak akkor üzemelnek, amikor szükségük van rájuk. „Például az okosvilágítás esetén beállítható, hogy amennyiben elhagyjuk otthonunkat, a lámpánk lekapcsoljon, így biztosan nem fogyaszt feleslegesen áramot. Egy intelligens fűtési rendszerrel pedig akár az is megoldható, hogy kizárólag akkor induljon be, amikor elindulunk a munkahelyünkről – ezáltal garantáltan kellemes időre érünk haza, de biztosan nem fűtjük feleslegesen az épületet. Ezek a megoldások nem csupán a spórolás, hanem a fenntarthatóság szempontjából is nagyon fontosak” – hívta fel a figyelmet a szakértő. Jó választás lehet egy okostermosztát beszerzése, amely igazodik a napi rutinhoz, illetve távolról is vezérelhető, emellett pedig nem szabad megfeledkezni az elérhető okoskonnektorokról sem, ugyanis ezekkel távolról is megszakítható a felesleges, bekapcsolva hagyott készülék áramellátása.

Hosszú távon jól járhatunk a befektetésekkel

Világítás, hűtés, illetve fűtéskorszerűsítéssel, valamint megújuló energia felhasználásával valósítható meg a legnagyobb megtakarítás hosszú távon. Épp ezért célszerű már eleve úgy tervezni a lakásfelújítást, hogy ebbe beletartozzon az elavult kazán cseréje vagy akár a háztetőre napelemek telepítése. „A modern, kondenzációs gázkazánok vagy épp hőszivattyús rendszerek ugyan nagyobb kiadással járnak, mégis, néhány év alatt megtérülhet a vételáruk – különösen a mostani, jelentősen megemelkedett rezsiárak figyelembevételével. Kertes házak esetén érdemes elgondolkodni a napelemek telepítésén is, hiszen az így nyert megújuló energiával jelentősen csökkenthetők az elektromos költségek” – mutatott rá Zabari István.

Apró odafigyeléssel több tízezer forintot spórolhatunk évente

Kutatások és felmérések alapján elmondható, hogy egy átlagos háztartás áramfogyasztásának akár 30%-a is elmehet feleslegesen áram alatt lévő, vagy bekapcsolva hagyott eszközökre. Például egy átlagos LCD TV készenléti módban 2-4W között fogyaszt, egy kávéfőző pedig 1W energiát használ el standby módban. Mivel ezekből a legtöbb háztartásban vagy éppen irodában nem csupán egy van, így havonta már érezhető költséget jelenthetnek egy villanyszámlán. „Érdemes arra is figyelni, hogy azokat az eszközöket, amelyeknél nem létszükséglet az állandó internethozzáférés, olyan üzemmódra állítsuk, hogy kikapcsolás után teljesen leálljon. Például egy átlagos játékkonzol connected standby üzemmódban 13W-ot is elfogyaszthat, ez közel 8 ezer forintba kerülhet évente. Ennyit meg lehet azon spórolni, ha inkább teljesen kikapcsoljuk az eszközt” – hangsúlyozta a Lumenet tulajdonosa.

A Wagner-csoportot is a vallásszabadságot megsértő szervezetek listájára vette az Egyesült Államok

Anthony Blinken közleménye szerint az intézkedések azokra a kormányokra és nem állami szereplőkre vonatkoznak, amelyek megsértik az Egyesült Államok kongresszusa által 1998-ban elfogadott nemzetközi vallásszabadság törvény (International Religious Freedom Act) előírásait, és zaklatnak, fenyegetnek, bebörtönöznek, vagy akár meggyilkolnak egyéneket a hitük miatt.
2022. 12. 03. 06:00
Megosztás:

Észak-Macedónia vette át az EBESZ soros elnökségét

Észak-Macedónia vette át Lengyelországtól az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökségét a szervezet kétnapos külügyminiszteri konferenciájának pénteki záróülésén a lengyelországi Lódzban.
2022. 12. 03. 05:00
Megosztás:

Akinek készpénze vagy bankbetéte van, ezzel a döntéssel most hatalmasat veszít!

A magyar háztartások megtakarításainak nagy része teljesen védtelen jelenleg, ők csak idén 3000 milliárdot buknak a becslések szerint. Felülvizsgálatra szorulhat a megtakarítás szó klasszikus pénzügyi definíciója is.
2022. 12. 03. 04:00
Megosztás:

A Mol csaknem 500 benzinkutat üzemeltet majd Lengyelországban

A jelenleg még Slovnaft Polska márkanév alatt működő töltőállomásokkal együtt a Mol csoport csaknem 500 töltőállomáson nyújt majd kiskereskedelmi szolgáltatásokat Lengyelországban - tájékoztatta a vállalat pénteken az MTI-t.
2022. 12. 03. 02:00
Megosztás:

Októberben az Apple uralta a kínai okostelefon-piac 25 százalékát

A kínai okostelefon-piacon 25 százalékra növelte részesedését az amerikai Apple cég októberben az iPhone 14 erőteljes eladásainak köszönhetően, azaz októberben minden negyedik Kínában eladott készülék iPhone volt - áll a Counterpoint Research piackutató cég honlapjára pénteken felkerült jelentésben.
2022. 12. 03. 01:00
Megosztás:

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Idén is tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
2022. 12. 03. 00:05
Megosztás:

A Wagner-csoportot is a vallásszabadságot megsértő szervezetek listájára vette az Egyesült Államok

A vallásszabadság helyzete miatt az Egyesült Államok felvette az aggodalomra különösen okot adó országok jegyzékére Kubát és Nicaraguát, Vietnamot és Algériát különleges megfigyelés alá helyezte, az orosz Wagner-csoport pedig a vallásszabadságot megsértő szervezetek listájára került - közölte pénteken az amerikai külügyminiszter.
2022. 12. 02. 23:00
Megosztás:

A magyar gazdaságnak nehéz körülmények között kell teljesítenie

A következő időszakban a magyar gazdaságnak, a gazdaság szereplőinek nehéz nemzetközi körülmények között kell teljesíteniük - hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken, Budapesten a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) hagyományos éves üzleti eseményén, a 23. Vállalkozók Napján.
2022. 12. 02. 22:00
Megosztás:

Megállapodás született az EU-ban az orosz olaj árplafonjáról

Az Európai Unió tagországai előzetesen megállapodtak a tengeren szállított orosz olaj hordónkénti árplafonjáról, amely 60 dollár lesz - erről tájékoztatta az újságírókat Andrzej Sados, Lengyelország Európai Unió mellé rendelt állandó képviseletének vezetője pénteken. A döntést üdvözölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.
2022. 12. 02. 21:00
Megosztás:

97 éves a magyar rádiós műsorszórás

1925. december elsején indult el Magyarországon a rendszeres rádiósugárzás. Az évfordulóról közös ünnepségen emlékezett meg a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület Média Klub szakosztálya, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Postamúzeum.
2022. 12. 02. 20:00
Megosztás:

Forinterősödés péntek kora este

Erősödött a forint a vezető devizákkal szemben péntek kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2022. 12. 02. 19:30
Megosztás:

Vegyesen zártak a nyugat-európai piacok

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2022. 12. 02. 19:00
Megosztás:

Az OTP húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 564,08 pontos, 1,22 százalékos csökkenéssel, 45 804,29 ponton zárt pénteken.
2022. 12. 02. 18:30
Megosztás:

Eljött a mobil korszak: ezek a legfontosabb mobilalkalmazás-tesztelési trendek

Míg egyes vállalkozások mobil weboldalakat és alkalmazásokat is alkalmaznak, más cégek a kettő közül csak az egyiket választják. Ez a választás függ a költségektől, a használhatóságtól, a szükséges funkcióktól és a kiszolgált célközönségtől is, a felhasználók azonban mára jobban kedvelik a mobilalkalmazásokat, mint a mobil weboldalakat. A hiba azonban azonnali piacvesztést okozhat, ezért érdemes alaposan tesztelni – áll a Deloitte tanulmányában.
2022. 12. 02. 17:30
Megosztás:

1,7 százalékkal nőtt a cseh GDP a harmadik negyedévben

A harmadik negyedévben 1,7 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) Csehországban az egy évvel korábbihoz viszonyítva, az előző negyedévhez mérve viszont 0,2 százalékkal visszaesett - közölte a felülvizsgált becslése alapján a Cseh Statisztikai Hivatal pénteken Prágában.
2022. 12. 02. 17:00
Megosztás:

Megválasztották az ország legjobb pálinkáit

A korábbi évek sikerei után idén is kiválasztották a TOP pálinkakiválóságnak minősített pálinkák közül az Agrárminisztérium pálinkáját, az elismerő címet 2022-ben a Lunczer Pálinkaház fürtös meggy pálinkája kapta - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken.
2022. 12. 02. 16:00
Megosztás:

A bíróság leállította a Donald Trumptól legfoglalt iratok szakértői vizsgálatát

Egy szövetségi fellebbezési bíróság csütörtökön leállította a külső szakértő munkáját Donald Trump floridai házában lefoglalt iratok felülvizsgálatára, ami megnyitja az utat a volt elnök elleni vizsgálat folytatása előtt, amelyet az igazságügyi minisztérium (Department of Justice) folytat.
2022. 12. 02. 15:30
Megosztás:

Az amerikai legfelsőbb bíróság fenntartja a Joe Biden diákhitel-elengedési programjának felfüggesztését

Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága az elnök által meghirdetett diákhitel-elengedés végrehajtásának felfüggesztése mellett döntött, jóváhagyva egy alsóbb szintű bírósági döntést, illetve felülbírálva egy másik bíróság határozatát.
2022. 12. 02. 15:02
Megosztás:

Új szereplő a magyar tőzsdén: MULTIHOME Nyrt. becsengetett

Újabb szereplővel bővült a BÉT középvállalatokra specializált platformja, a BÉT Xtend, a MULTIHOME Nyrt. részvényeinek bevezetését kereskedésindító csengetés jelezte a BÉT-en. Az exkluzív minőségben kivitelezett design-otthonokat fejlesztő és forgalmazó társaság a tőzsdére lépés felé vezető úton a BÉT középvállalati szolgáltatáspalettáját is igénybe vette – sikerrel pályázott az európai uniós forrásból megvalósuló Mentor Program keretein belül, amely a finanszírozási oldal mellett szakmai támogatást is nyújtott a megjelenéshez.
2022. 12. 02. 14:30
Megosztás:

Nem drágult a globális élelmiszerkosár novemberben

Jórészt mozdulatlan maradt a globális élelmiszeralapanyag-árak összesített mutatója novemberben, miután a gabonafélék, a húsok és tejtermékek nemzetközi árának csökkenése ellensúlyozta a növényi olajok és a cukor drágulását – jelentette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).
2022. 12. 02. 14:00
Megosztás: