Kizárólag uniós eszközökkel enyhíthető a kínai méz pusztító hatása

Bizakodva tekintenek az idei akácszezonra a hazai méhészek, azonban az Európai Unióba beáramló kínai – zömében hamisított – méz miatt kialakult tartósan alacsony felvásárlási árak miatt várhatóan idén mégis számos nagy hazai méztermelő vállalkozás szűntetheti be tevékenységét – nyilatkozta az Agroinform.hu-nak Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke.

Kizárólag uniós eszközökkel enyhíthető a kínai méz pusztító hatása

A nagyon korán érkező tavasz hatására idén már március közepére lezajlott a generációváltás a hazai méhészetekben, az áttelelt mintegy 1,2 millió hazai méhcsalád többsége jó állapotban kezdte meg a hordást. Az akác hajtásai országos szinten átvészelték a márciusi fagyos napokat, és a jelenlegihez hasonló időjárás mellett már április végén megkezdődhet az akácméz idei szezonja. A fehér akác az egyik legfontosabb hazai mézelő növény, mellyel kapcsolatban a szakemberek igen bizakodóak: a 25-30 tonna közé várt hazai méztermés több mint felét várhatóan idén is az akácméz teheti ki.

Bajban az uniós felvevőpiac

Hiába kedvezőek azonban a kilátások, a több mint 20 ezer hazai méhész többségének mégis komoly egzisztenciális problémával kell szembesülnie. Az itthon termelt méz 60-70 százaléka ugyanis exportra megy, ugyanakkor 2022 elejéhez képest mára felére zuhant a méz ára az EU-ban, így Olaszországban, Németországban és Franciaországban is, amely három ország a hazai mézkivitel 80 százalékát vásárolja meg.

Az uniós mézpiac összeomlását a harmadik országokból, így az Ukrajnából, Argentínából, de legfőképpen a Kínából származó mézimport okozza. Az Európai Bizottság által tavaly lefolytatott, 15 tagországra kiterjedő mézvizsgálat eredményei szerint a kínai exportból származó minták háromnegyede bizonyult hamisnak, e termékek gyakorlatilag cukorszirupot tartalmaztak. Ezekkel a termékekkel sem a hazai, sem a többi európai országban működő termelők nem képesek árban versenyezni, így folyamatosan zajlik kiszorításuk a piacról.

Speciális módon a piaci zavarok a méztermelés esetében elsősorban a nagy, legalább 200-300 méhcsaláddal rendelkező piaci szereplőket sújtják, a kisebb szereplők ugyanis hosszú évek munkájával kialakították a saját fogyasztói körüket, amit közvetlen értékesítéssel: termelői piacokon vagy online webshopon keresztül képesek elérni. A nagy tételben történő értékesítést ugyanakkor „piacozással” nem lehet kiváltani.

„Bár Magyarországon július 1-jétől kötelező lesz feltüntetni a méz címkéjén összetételi sorrendben a származási országokat, az Unió egészében egyelőre még várni kell a hasonló rendelet megszületésére – nyilatkozta hozzá Bross Péter, az OMME elnöke. – Ameddig az európai vásárlók nem tudnak tájékozódni arról, milyen származású termékek fogyasztanak, nem is várható el tőlük, hogy ne az ár alapján döntsenek.”

Hogyan menthetők meg az európai – köztük a magyar – méhészek?

A jelenlegi belga uniós elnökség tett ugyan lépéseket az eredetfeltüntetés kötelezővé tétele érdekében, ám ez a folyamat igen vontatottan halad. E fontos intézkedés mellett olyan lépésekre is feltétlen szükség van, mint például

Az élelmiszerkönyv szigorítása: olyan paraméterek behelyezésével, amit a kínai mézhamisítók nem tudnak teljesíteni

Nyomonkövetés: nem csupán az unión belül, hanem a harmadik országokban is nyomon követhető legyen, van-e valódi méhész az eladott tétel mögött

Vám visszaállítása: a vámmentességgel nem az ukrán termelők, csupán a kereskedők nyernek, viszont a jelenlegi helyzet közvetlenül sújtja az uniós termelőket is.

„Ez utóbbi téren született némi előrelépés: az Unió nemrégiben megalkotott úgynevezett vészfékrendeletébe a búza, a tej, a tojás és a baromfi mellett bekerült a méz is.

Ez a rendelet azt biztosítja, hogy amennyiben bármelyik tagország tudja igazolni, hogy a 2022-23-as évhez képest nagy mennyiségű ukrán termék áramlik be, és az piaci zavart okoz, akkor az uniónak 14 napon belül döntenie kell az adott termék vámjának visszavezetéséről” – tette hozzá Bross Péter.

A kudarc a fejlődés egy útja – de azért nem árt felkészülni mindenre!

Bár sok sportoló magáénak érzi a fenti sorokat, azért az ő esetükben is érdemes felkészülni mindenre. A kudarc a fejlődés egy olyan útja, amin gyakorlatilag mindenki átmegy, csak nem mindegy, hogy miként éljük meg ezt az utazást! Ugyanakkor a váratlanra is érdemes felkészülnünk, lelkileg és persze anyagilag is.
2024. 05. 15. 05:30
Megosztás:

Csak az a cég lehet sikeres, amely tesz a fenntarthatóságért!

Egyre többet hallani ezt a szót: fenntarthatóság. De mit is jelent ez a gyakorlatban? A nagy gyártócégek már tudatosan törekednek arra, hogy olyan alapanyagokat használjanak fel, amelyek környezetbarátak, sőt visszaforgathatók!
2024. 05. 15. 05:00
Megosztás:

A spanyol parlament felsőháza elutasította az amnesztiatörvényt

A spanyol parlament felsőháza (szenátus) kedden elutasította az amnesztiatörvény tervezetét, amely a szeparatista katalán politikusok és aktivisták számára közkegyelmet biztosítana.
2024. 05. 15. 04:30
Megosztás:

A NAV legújabb gyakorlata - a transzferárazás audit

A NAV ellenőrzési gyakorlatában egyre komolyabb szerepet kap a transzferárazás auditja. Ráadásul a vonatkozó szabályok is évről-évre egyre összetettebbek. A transzferár-dokumentációs határidők közeledtével érdemes végigtekinteni, hogy mik azok a rejtett csapdák, amelyeket kerüljünk el a dokumentáció és az adatszolgáltatás elkészítésekor. Ebben van segítségünkre a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője.
2024. 05. 15. 04:00
Megosztás:

A Gránit Bank a nyolcadik legnagyobb bank

A Gránit Bank 19 milliárd forintos adózott eredménnyel, konszolidált szinten 21,6 milliárd forintos nyereséggel zárta a tavalyi évet, a mérlegfőösszeg alapján pedig mára Magyarország nyolcadik legnagyobb univerzális bankjává vált - tájékoztatta a pénzintézet az MTI-t kedden.
2024. 05. 15. 03:00
Megosztás:

A bátor nyugdíjas legyűrte a csalót - de mi lett a vége?

A csendes Dunántúli településen, ahol az idősek nyugalomban élvezhetik nyugdíjas éveiket, egy nem mindennapi esemény rázta meg a lakosságot. Sz. Kálmán, a 75 éves nyugdíjas, aki korábban hivatásos sportolóként és rendőrként dolgozott, legyűrt egy csalót, aki a faluban akart garázdálkodni.
2024. 05. 15. 02:00
Megosztás:

Átgondolt alkoholfogyasztás

Az alkoholos italok fogyasztása sok kérdést felvet. Az egyik ilyen, hogy mit tegyünk akkor, ha szeretnénk italozni a barátokkal, de a másnapi programunk szempontjából ez mégsem lenne olyan jó ötlet. Jó hír, hogy már létezik megoldás erre a problémára, és nem feltétlenül kell kompromisszumos eredményeken törnünk a fejünket.
2024. 05. 15. 01:30
Megosztás:

Ha lefotóz a traffipax gyorshajtás miatt, megúszhatod a büntetést! Mutatjuk hogyan

Előfordulhat bárkivel, aki nap mint nap autózik, hogy véletlenül éppen akkor gyorsít egy kicsit, amikor egy sebességmérő radar (traffipax) van ott. Ilyenkor általában ránézünk a sebességmérőre, és megijedünk, mert a megengedettnél magasabb értéket látunk. Azonban ne essünk pánikba azonnal! Lehetőség van arra, hogy ne kelljen büntetést fizetnünk. Mennyivel léphetjük túl a megengedett sebességhatárt anélkül, hogy sárga csekket kapnánk? És egyáltalán kinek kell fizetnie a bírságot?
2024. 05. 15. 01:00
Megosztás:

Erre a két kriptóra a bálnák is felkapták a fejüket

Az előértékesítések kedvelt vadászterületet jelentenek a bálna vásárlóknak, akik a nagyon olcsó érméket hatalmas mennyiségben képesek megvásárolni. Így általában szép summát is szakítanak egy későbbi értékesítéskor. Természetesen nem elég, hogy egy érme olcsó legyen, sok egyéb szempont is számít, amikor egy bálna bevásárol. A projekt megalapozottsága, az ütemterve, a marketing vagy éppen a közösségének építése.
2024. 05. 15. 00:01
Megosztás:

Csökkent a közvetlen külföldi befektetések értéke Romániában

Romániában 5,46 százalékkal csökkent a közvetlen külföldi befektetések értéke az idei első negyedévben éves összevetésben - közölte a Román Nemzeti Bank (BNR) kedden.
2024. 05. 14. 23:30
Megosztás:

Új CEO, Vécsey Balázs a Siemens Mobility Kft. élén

Tapasztalt vezető a közlekedés átalakításáért és fenntarthatóságáért. A Siemens Mobility több mint 135 éve megbízható partner Magyarországon.
2024. 05. 14. 23:00
Megosztás:

Így készíthetsz magadnak mesés mandula körmöket

Kicsi kezekkel és vastagabb ujjakkal rendelkezel? Akkor a picit hosszabb és íveltebb mandula körmök nagyságrendekkel szebbé tehetik a kezeidet, optikailag ugyanis képesek megnyújtani az ujjak hosszát.
2024. 05. 14. 22:30
Megosztás:

Új sport- és kulturális létesítményt adtak át Mélykúton

A sport és a kultúra elválaszthatatlanok és ezt a kapcsolatot fejezi ki a mélykúti központ is, amely egyszerre sportcsarnok és kulturális centrum - jelentette ki a Miniszterelnöki Programirodát vezető államtitkár az új, több mint ötmilliárd forint állami támogatással épült intézmény átadásán kedden a Bács-Kiskun vármegyei Mélykúton.
2024. 05. 14. 22:30
Megosztás:

Rekordösszegű befektetés várható idén Franciaországba

A hetedik alkalommal megrendezett Choose France elnevezésű rendezvényen mintegy 15 milliárd euró értékben 56 külföldi nagyberuházást jelentettek be, amelyek tízezer új munkahelyet teremtenek - közölte a francia kormány.
2024. 05. 14. 22:00
Megosztás:

Érdemes még időben átnézni a személyi jövedelemadó-bevallási tervezetet

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal által készített szja-bevallási tervezetet május 21-én éjfélig lehet átnézni, elfogadni, módosítani és kiegészíteni, a teendőket nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni - közölte a NAV kedden az MTI-vel.
2024. 05. 14. 21:30
Megosztás:

Pünkösdkor majdnem annyi az utazó, mint húsvétkor

Pünkösdkor közel annyian utaznak idén, mint húsvétkor a Szallas.hu előfoglalási adatai alapján. Régiós összesítésben Észak-Magyarország és a Balaton térsége a legvonzóbb, a települések között Gyula, Siófok és Eger vezeti eddig a foglalási listát - közölte kedden közzétett összegzésében a Szallas.hu.
2024. 05. 14. 21:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 05. 14. 20:30
Megosztás:

Régi-új szörny a láthatáron

A napokban eléggé visszafogott kereskedést láthattunk, látunk a piacokon. Az ok az újraéledő inflációval kapcsolatos félelem.
2024. 05. 14. 20:00
Megosztás:

Túlnyomórészt pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Túlnyomórészt erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2024. 05. 14. 19:30
Megosztás:

Az európai tőzsdei hangulatot követte a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 53,31 pontos, 0,08 százalékos csökkenéssel, 68 864,24 ponton zárt kedden.
2024. 05. 14. 19:00
Megosztás: