Komplex kutatások a legeltetett szarvasmarha tartásban

A digitális eszközök már a legelőre alapozott húsmarhatartásban is komoly támogatást nyújtanak az állatok egészségi állapotának és jóllétének vizsgálatában. Ezek az új, főként adatgyűjtésen alapuló módszerek a gyepgazdálkodást is segíthetik, támogatva a gazdálkodókat, hogy a védett területeket is (pl. Natura2000) - a jogszabályi előírásokkal összhangban, - fenntarthatóan, ugyanakkor gazdaságosan hasznosítsák. Megfelelően tervezett szakaszos legeltetéssel és a szakaszváltások optimális idejének a meghatározásával, akár 40 nappal is meghosszabbítható évente a legeltetési idény, ami jelentős megtakarítást jelenthet a takarmányozási költségekben. A kutatási eredményeket az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) közölte, a hazai legelőkön végzett többéves szenzoros és botanikai vizsgálatok alapján. Idén ősztől a kutatók talajvizsgálatokkal egészítik ki a módszertant.

Komplex kutatások a legeltetett szarvasmarha tartásban

A legelőre alapozott állattartással kapcsolatos kutatások és fejlesztések kulcsfontosságúak egy jövőálló élelmezési rendszer kialakítása, természeti értékeink védelme és a biodiverzitás fenntartása szempontjából. A fenntartható állattartásnak olyan megoldásokra van szüksége, amelyek egyszerre biztosítják az állatok jóllétét, minimalizálják a negatív környezeti hatásokat, miközben kiváló minőségű élelmiszertermelést tesznek lehetővé. A megoldásokhoz érdemes ötvözni a jól bevált, hagyományos módszereket az új tudományos kutatások eredményeivel és az innovatív technológiákkal.

Az ökológiai állattartás egyik legfontosabb eleme, hogy az állatok számára lehetővé teszi természetes igényeik kielégítését, így például a szabad mozgást és táplálkozást.  Az ökológiai termelésben tartott állatokat ezért a gazdák legeltetik, amellett, hogy - sokszor a saját gazdaságukban megtermelt, szintén ökológiai minősítésű - takarmányokkal etetik.

Magyarországon jelentős a természetközeli gyepterületek kiterjedése, melyek többsége (összességében gyepeink több mint 60%-a) védett, pl. Natura2000 gyepterület. Ez is indokolja, hogy a hazai gyepek közel negyede, azaz mintegy 180.000 hektár rendelkezik ökológiai minősítéssel. A gyepterületek természeti értékeinek, biodiverzitásának védelme nem valósulhat meg legeltetés nélkül. A védett gyepeket a vonatkozó jogszabály szerint kaszálással vagy meghatározott állatfajok legeltetésével (szarvasmarha, juh, kecske, ló, szamár, bivaly) lehet hasznosítani. Ezért a jövőben is jelentős szerepet kap a szarvasmarhák és a kiskérődzők legelőre alapozott tartása.

Húsmarhatartás a hazai legelőkön

A KSH Agrárcenzus adatai szerint 2020-ban 933 ezer szarvasmarha volt Magyarországon, melyből összesen 243.584 egyedet, azaz a teljes hazai szarvasmarha állomány több mint egynegyedét (26%-át) ökológiai gazdaságokban tartották. Ezekre a gazdaságokra ugyanakkor az jellemző, hogy csak részben álltak át öko termelésre, szántó- vagy gyepterületeik adott hányadát tanúsíttatják, miközben az állatállományuk gyakran „konvencionális” maradt.

Ezt mutatja a KSH 2023-as adata is, miszerint a hazai öko üzemekben csak 22.536 szarvasmarhát tartottak nyilván öko minősítéssel.

Az ágazaton belül a húshasznú szarvasmarhatartás jelentősége igencsak megnőtt az elmúlt évtizedben: míg 2010-ben 22% volt az aránya a teljes szarvasmarhatartásból, 2020-ra ez az érték 44%-ra emelkedett. Mindeközben – a hazai állattenyésztésben egyedülálló módon, – a szarvasmarha állomány létszáma emelkedett 2010-hez képest, amikor 706 ezer állat volt, mintegy 32%-kal.

Magyarországon a húsmarhatartás leginkább akkor gazdaságos, ha legelőre alapozott. A védett gyepterületeken az alapvető cél az élőhelyek és a fajok védelme, így ezeken a legelőkön korlátozottak a gyepgazdálkodásban alkalmazható agrotechnikai beavatkozások.

Az ÖMKi kutatócsoportja állattartó gazdák bevonásával, on-farm körülmények között vizsgálja, hogyan lehet minél fenntarthatóbb a gyepgazdálkodás, miközben gazdaságosabbá válik a hozzá kapcsolódó állattenyésztés. Kutatásuk célja, hogy az állatjóllétet és a természeti értékek megőrzését szem előtt tartva gazdasági szempontból is eredményesebb legeltetési technológiát dolgozzanak ki, a termelőkkel szoros együttműködésbe.

A kutatók az állatokra szerelt szenzorokkal követik nyomon a húsmarhák mindennapjait és egyed szinten gyűjtik a táplálkozással és viselkedéssel kapcsolatos adatokat. A gulya kérődzési értékeinek változása például pontosan követi egy legelőszakaszon belül a fű fogyását, ami lehetőséget nyújt arra, hogy objektív alapokra helyezzék a szakaszváltások időzítését, megakadályozva ezzel a túllegeltetést. Így elmondható, hogy a gyepek védelmében is fontos szerepe van az új technológiáknak. Ezen túlmenően a digitális szenzorokkal időben ki lehet szűrni a beteg egyedeket, akkor is, ha látótávolságon kívül, azaz tartósan a legelőn tartózkodnak. A szükséges kezelést követően pedig nyomon követhető az állatok gyógyulása, továbbá lehetőség van az állatokat érintő stresszhatások (pl. borjak elválasztása, hőstressz) mértékének a mérésére és ennek ismeretében az állatjóllét megőrzését szolgáló lépések megtételére. 

Botanikai vizsgálatok és a legeltetés tervezése

A szenzoros vizsgálatokat egészítették ki a kutatók a legelők botanikai felvételezésével. Évente háromszor vizsgálják a vegetációt és nyomon követik a növényzet változásait. Ezeket figyelembe véve készítik el a gazdálkodók számára a legeltetési tervet, ami a legelőszakaszok legeltetési sorrendjének alapját képezi. A szenzoros és botanikai vizsgálatok összekapcsolásával egy optimális legetetési terv készülhet, amellyel biztosítható a gyep regenerációs ideje, az új legelőszakaszok célzott megnyitásával pedig megőrizhető az állatok jó kondíciója.

Az elmúlt évek kutatási adatai alapján a vizsgált Zala vármegyei állattartó partnergazdaságban a 2021. bázisévhez képest a 2023-as legeltetési szezon végéig évente több mint egy hónappal (a két év alatt összesen 77 nappal) tovább tudták az állatokat a legelőn tartani, ami állatjólléti és gazdaságossági szempontból sem elhanyagolható, hiszen ennyivel kevesebb megtermelt vagy megvásárolt takarmányt használtak fel, miközben szabadon legelhettek az állatok.  

Komplex megközelítés: a talaj, a növények és az állatok együttes megfigyelése

A kutatásban alkalmazott digitális eszközök lehetővé teszik, hogy GPS helymeghatározókkal vizsgálják az állatok területhasználatát. Ezzel a kutatók tervei szerint a későbbiekben tovább pontosítható a legelőszakaszok ideális méretének meghatározása. Az idei ősztől kezdve a megfigyelések talajvizsgálatokkal is kiegészülnek, valamint a kutatók fontosnak tartják a legeltetési idény végén az állatokból vett vérminták laborvizsgálatát is.

„Komplex képet szeretnénk kapni arról, hogy a talaj tápanyagaiból mi kerül át a növényekbe, és ezekből mit tudnak az állatok hasznosítani. Itt leginkább a mikro- és makroelemek felvehetőségére gondolok, valamint a füvek tápértékére. Így elindulhatunk a legeltetett állattartásban is a precíziós takarmányozás irányába. A fenti adatok ismeretében sokkal pontosabban, az adott területhez és az állatállomány igényeihez igazítva tervezhetjük a mikro- és makroelemek pótlását.” - foglalta össze a komplex szemlélet irányait Dr. Márton Aliz, az ÖMKi állattenyésztési csoportjának vezetője.

„Az állattartók többségének nincs információja arról, hogy milyen tápanyagtöbblet vagy -hiány van az állatai szervezetében a különböző ásványi- és nyomelemekből, és eteti a kereskedelmi forgalomban kapható nyalótömböket, nyalósókat, anélkül, hogy ismerné az állománya valós ásványianyag-ellátottságát. Ennek tükrében előfordulhat, hogy hiánytünetek vagy túladagolás, szélsőséges esetekben toxikózisok is kialakulhatnak. Az elemek közötti szinergista és antagonista hatások szintén csak a valós tápanyagellátottság ismeretében vehetők figyelembe.” – tette hozzá a szakember.

A kutatóintézet által kidolgozás alatt álló precíziós legeltetési technológia nagy előnye, hogy ugyanúgy használható az ökológiai és a szokványos gazdálkodásban. A komplex szemlélet alkalmazásával az állattartók nemcsak az állataik jóllétét fokozhatják, ami alapja a sikeres termelésnek, de jelentős lépést tehetnek a gyepterületek védelme és meglévő erőforrásaik optimális felhasználása felé is.  A kutatók abban bíznak, hogy a gazdálkodók aktív szerepvállalása a kutatásban, és a közösen elért eredmények megnyitják az utat a digitális technológiák jobb kihasználása felé, és a jövőben elterjedtebbé válik a talaj-növény-állat rendszerben való gondolkodás és cselekvés, ami egyszerre támogatja az állatok jóllétét, a gyepgazdálkodás fenntarthatóságát és jó minőségű, egészséges élelmiszertermelést.

Aki pedig be szeretne kapcsolódni az ökológiai gazdálkodás rendszerébe, jó lehetőségeknek néz elébe: idén novemberben várható ugyanis a Közös Agrárpolitika magyar stratégiai terve keretében a hazai ökológiai gazdálkodást támogató pályázati felhívás megjelenése, melynek előzetes anyagai már elérhetők a KAP hivatalos oldalán.

Országos állatvédelmi programsorozat indult

Az állatvédelmi eljárások hatékonyságának javításáért országos állatvédelmi programsorozat indult a területen dolgozó szakemberek és civil szervezetek tagjainak – közölte Vetter Szilvia, a Közös Ügyünk az Állatvédelem Alapítvány kuratóriumi elnöke kedden Szegeden.
2024. 10. 16. 16:00
Megosztás:

Milyen ügyfelek és milyen ingatlanokra kapnak könnyen és gyorsan lakáshitelt?

És kik azok, akik nem nagyon számíthatnak arra, hogy jelzáloghitellel tudnak ingatlant vásárolni? A szakértő elmondta, ki mire számíthat hitelfelvételnél.
2024. 10. 16. 15:30
Megosztás:

A vállalkozók csak állami kompenzációval tartják megvalósíthatónak a tervezett béremeléseket

A tervezett 1000 eurós minimálbér és 1 millió forintos átlagbér elérését 2028-ig a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) abban az esetben tartja reálisnak, ha megfelelő kompenzációt (tehercsökkentést, támogatást) kapnak a vállalkozások, továbbá a tervezett bértételek a bérmegállapodásban rögzített gazdasági növekedéshez, inflációhoz és termelékenységi mutatók eléréséhez kötöttek - közölte a szervezet kedden az MTI-vel.
2024. 10. 16. 15:00
Megosztás:

Hogyan hatna egy Kamala Harris-kormány a nemzetközi kereskedelemben érintett magyar cégekre?

Nem titok, hogy Donald Trump győzelme esetén folytatni fogja a 2017-től bevezetett protekcionista politikáját. Tévedés lenne azonban azt gondolni, hogy Kamala Harris győzelme irányváltást jelentene a témában. A valóság az, hogy az amerikai politikai paletta mindkét nagy pártja egyetért a protekcionizmus elvében. A végrehajtás módját illetően azonban eltérnek. Alin Latu, az iBanFirst magyarországi és romániai Country Manager-e elmagyarázza, hogyan hatna egy Harris-adminisztráció az európai és magyar kereskedelmi vállalatokra.
2024. 10. 16. 14:30
Megosztás:

Nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon szeptemberben

A befektetési alapokban kezelt vagyon szeptemberben 1,7 százalékkal, 278 milliárd forinttal nőtt, így a hónap végén a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) tagjai 16 888 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban - közölte a szövetség kedden az MTI-vel.
2024. 10. 16. 13:30
Megosztás:

India legnagyobb informatikai vállalkozása csatlakozik a Tanítsunk Magyarországért Programhoz

Mostantól ingyenesen elérhetővé válik a Tata Consulting Services go Innovate Together programja a Tanítsunk Magyarországért programban résztvevő mentoroknak és mentoráltaknak, akik így a jövő jól fizető munkahelyeire készülhetnek fel játékosan - jelentette be szerdai közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 10. 16. 13:00
Megosztás:

NAV: Ezentúl több ügyet intézhetünk online

Tovább bővült a NAV online nyomtatványkitöltő alkalmazásán (ONYA) keresztül intézhető adózási ügyek köre - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán az MTI-vel.
2024. 10. 16. 12:30
Megosztás:

Új lendületet kaphat a döcögősen indult otthonfelújítási program

Az Otthonfelújítási Programnak (OFP) ad új lendületet az ingatlan.com támogatásával a Lehel Cégcsoport - közölte a két vállalat. Az együttműködésnek köszönhetően az otthonukat felújító pályázók a program minden szakaszában testreszabott és szakértő segítséget kaphatnak a tervezés elejétől kezdve a kivitelezés végéig.
2024. 10. 16. 12:00
Megosztás:

Kezdődik az agrártámogatások előlegfizetése

Szerdán megkezdődik a közvetlen támogatások és az egyes vidékfejlesztési intézkedések előlegeinek kifizetése, év végéig mintegy 321 milliárd forinthoz juthatnak hozzá a gazdálkodók - jelentette be Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalán, amiről az agrártárca tájékoztatta az MTI-t.
2024. 10. 16. 11:30
Megosztás:

Mire figyeljenek ma a befektetők?

Az ázsiai-csendes-óceáni térség részvénypiacainak többségét is utolérte a Wall Streeten tegnap tapasztalható kedvezőtlen hangulat, ám a hongkongi és a sanghaji index emelkedni tudott.
2024. 10. 16. 11:00
Megosztás:

Dogecoin vs. FXGuys: Az elemzők 100%-os nyereséget jósolnak ezeknek az ígéretes kriptovalutáknak!

Annak ellenére, hogy a kriptopiac ingadozásokat mutat, az elemzők 100%-os nyereségpotenciált jósolnak két figyelemre méltó projekt számára: az FXGuys ($FXG) és a Dogecoin (DOGE). Ezek a tokenek különleges befektetési lehetőségeik miatt kerültek az élvonalba. Az FXGuys kiemelkedik azáltal, hogy a hagyományos pénzügyi (TradFi) elveket ötvözi az innovatív decentralizált pénzügyek (DeFi) koncepcióival.
2024. 10. 16. 10:30
Megosztás:

Korrigáltak a fejlett piaci kötvényhozamok; a forint kissé erősödött az euróval szemben

Korrigáltak a kötvényhozamok tegnap a megelőző hetek gyors emelkedése után, miután New York állam feldolgozóipari indexe váratlanul a zsugorodást jelentő negatív tartományba esett.
2024. 10. 16. 10:00
Megosztás:

A Wall Streeten is pirosba fordultak a vezető indexek; folytatódott a gyorsjelentési szezon

A Wall Streeten Európához hasonlóan az ASML gyorsjelentését megsínylő technológiai szektor, azon belül is különösen a chipgyártók és az olaj árával együtt eső energiakapcsolt vállalatok voltak a főszereplők, amelyek pirosba húzták a vezető indexeket.
2024. 10. 16. 09:30
Megosztás:

Pirosban zártak a vezető nyugat-európai indexek; a technológiai szektor lett a nap vesztese

A német DAX hosszú ideig felfelé lógott ki a kisebb mínuszokban álló mértékadó nyugat-európai indexek közül, amivel új mindenkori csúcsot ért el, ám a záráshoz közeledve futótűzként szaladt végig a piacokon az ASML idő előtt kiszivárgó gyorsjelentése, ami az egész technológiai szektort magával rántotta, így minden részvényindex lejjebb csúszott.
2024. 10. 16. 09:00
Megosztás:

javult a munkavállalók véleménye munkahelyük stabilitásáról

Javult a magyar munkavállalók véleménye aktuális munkahelyük fennmaradásával kapcsolatban tavaly óta - derül ki a BNP Paribas Cardif Biztosító és a Medián legfrissebb közös, reprezentatív kutatásából, amelyről kedden közleményben tájékoztatták az MTI-t.
2024. 10. 16. 08:30
Megosztás:

A PannErgy a tavalyinál több hőt értékesített a harmadik negyedévben

A PannErgy 163,1 ezer gigajoule (GJ) hőmennyiséget értékesített a harmadik negyedévben, 5,3 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden közzétett termelési jelentésében, egyben megerősítette az idei üzleti évre tervezett konszolidált, 3900-4100 millió forintos EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) várható teljesülését.
2024. 10. 16. 08:00
Megosztás:

Borhamisítókat fogtak el Olaszországban

Borhamisítókat állítottak elő Olaszországban, a szervezett bűnözői csoport tagjai maguk gyártotta címkékkel ellátott, kiemelt termőterületről származó, Grand Cru jelölésűnek beállított borokat értékesítettek palackonként akár 15 ezer euróért (mintegy hatmillió forint) Európa-szerte - közölte az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete, az Europol kedden.
2024. 10. 16. 07:30
Megosztás:

A felsősök több mint harmada soha nem vesz könyvet a kezébe, több mint negyedük pedig funkcionális analfabéta

Az Epson Magyarország a digitális, modern tanulás és tanítás mellett elkötelezett vállalatként szeretné felhívni a tanulók és tanárok figyelmet a papíralapú olvasás fontosságára is, melyben a United Way értő olvasás területén szerzett tapasztalatait, kutatásait és szakértelmét is segítségül hívják.
2024. 10. 16. 07:00
Megosztás:

Eddig ennyien vásároltak ingatlant a csok segítségével

Már 250 ezer család jutott ingatlanhoz vagy bővítette otthonát családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) és csok plusszal - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára kedden közösségi oldalán.
2024. 10. 16. 06:30
Megosztás:

A SUI és Solana emelkedésben, miközben a befektetők robbanásszerű piaci nyereségre törekszenek az IntelMarkets (INTL) előértékesítésével

A Sui (SUI) és a Solana (SOL) tovább emelkedik, előbbi új történelmi csúcsot ért el, míg utóbbi készül visszaszerezni egy jelentős árfolyamszintet. Eközben a befektetők egy ígéretes új kriptovaluta, az IntelMarkets (INTL) felé fordulnak, hogy jelentős nyereséget szerezzenek az előértékesítésből.
2024. 10. 16. 06:00
Megosztás: