Kormányzati baklövés a nyugdíjrendszert nyírta ki - nyugdíjasok pénze vált semmivé

Mindenki tudta (a szakértők számtalanszor fel is hívták erre a figyelmet, de hiába) hogy a nyugdíjrendszerben kódolva van az a bomba, hogy a nyugdíjmegtakarítások mögött lévő részvényeket ha egyszer kötvényekre cserélik, akkor az könnyen bebukhat. Most viszont rengeteg nyugdíjas évekre félretett pénz látta a kárát ennek a stratégiai hibának.

Kormányzati baklövés a nyugdíjrendszert nyírta ki - nyugdíjasok pénze vált semmivé

Az egész elég egyszerűen kezdődött: a brit nyugdíjalapok keresték a módját annak, hogy eszközeiket a jövőbeli nyugdíjkifizetésekhez igazítsák. A Boots gyógyszertár és a WHSmith könyvkereskedő által működtetett rendszerek a 2000-es években már korán bevezették azt a befektetési stratégiát, hogy a részvényeket kötvényekre cserélték, hogy megvédjék magukat a kamatlábváltozásoktól - olvashatjuk a napi.hu cikkében.

Tizenöt évvel később azonban a nyugdíjrendszerek közel kétharmada által elfogadott stratégia a kötvények helyett a pénzügyi derivatívák körül forog, ami egyre nagyobb kockázatot jelent, ami csak most válik nyilvánvalóvá, amikor a kamatlábak megugranak.

A népszerűvé vált úgynevezett LDI rendszerben, vagyis amikor kötelezettségvezérelt befektetési stratégiák keretében a nyugdíjrendszerek származtatott termékeket használnak, hogy megvédjék magukat a kamatlábak esetleges ingadozásaitól, kis tőkével nagy kitettséget tudtak szerezni.

Van egy bökkenő: ha a származékos ügylet veszteségessé válik a nyugdíjalap számára, például a mögöttes eszközárak változása miatt, akkor több pénzt lehet lehívni, néha rövid időn belül. Mindez sokáig nem számított, és a tanácsadók 2018-ban azt jósolták, hogy a piac hamarosan eléri a "The Age of Peak LDI" (az LDI csúcsának korát) - annyira népszerű, hogy a nyugdíjszektor kifogy a fedezeti eszközökből.

Az LDI-eszközök egy évtized alatt megnégyszereződtek, és tavaly 1,6 billió fontra (773 ezer millárd forint) emelkedtek – írja a Reuters. 

A nyugdíjrendszerek vagyonkezelőivel, tanácsadóival, ágazati szakértőkkel és vagyonkezelőkkel készített interjúk szerint azonban a stratégia fokozatosan egyre kockázatosabbá vált. A dolgok kezdtek kibogozódni, amikor a szeptember 23-i brit „minibüdzsé” megugrást okozott a brit államkötvényhozamokban, ami arra késztette a nyugdíjalapokat, hogy versenyfutásban keressenek készpénzt az LDI-kockázati fedezetek alátámasztására.

Ezek a származtatott ügyletek közel hozták az összeomlást, ami arra kényszerítette a Bank of Englandet, hogy szeptember 28-án kötvényvásárlást ígérjen a pánik csillapítására.

Felerősített kockázatok veszett oda az idősek pénze

Az LDI-stratégiát alkalmazó pénzek nagyságrendje és a származtatott ügyleteken keresztül történő egyre magasabb hitelfelvétel felerősítette azokat a kockázatokat, amelyek az alacsony kamatlábak évtizede alatt rejtve maradtak.

Amikor a kamatlábak 2022-ben emelkedni kezdtek, és a kockázatokra vonatkozó figyelmeztetések erősebbé váltak, a rendszerek az interjúalanyok szerint lassan cselekedtek.

„Nem szeretem a kifejezést (LDI), és soha nem is szerettem, a tanácsadók eltérítették, és azzá vált, amit most látunk” – mondta John Ralfe, aki 2001-ben a 2,3 milliárd fontos Boots Nyugdíjalap kötvényekbe történő átcsoportosítását vezette. A Reutersnek nyilatkozva elmondta, hogy az alap nem halmozott fel adósságot.

„A nyugdíjrendszerek rejtett hitelfelvételt hajtottak végre, ez egy mérgező stratégia” – mondta Ralfe, aki szerint sokkal nagyobb kockázat volt a pénzügyi rendszerben, mint azt bárki gondolta volna.

Már globális probléma lett belőle

Világszerte a befektetők aggódnak az alacsony kamatlábakra épülő egyéb pénzügyi termékek miatt, most, hogy a kamatok emelkednek.

A Bank of England Pénzügyi Politikai Bizottsága kiemelte, hogy 2018-ban figyelemmel kell kísérni az LDI-alapok tőkeáttétel-használata körüli kockázatokat - mondta Jon Cunliffe, a BoE helyettes kormányzója ebben a hónapban.

Idén több figyelmeztetés is elhangzott, különösen, amikor a kamatlábak emelkedni kezdtek. A Mercer nyugdíjtanácsadó cég júniusban arra figyelmeztette ügyfeleit, hogy gyorsan cselekedjenek, hogy biztosítsák a készpénzállományukat. Az Aon júliusban azt mondta, hogy a nyugdíjalapoknak sürgős beavatkozásra kell felkészülniük, hogy megvédjék fedezeti eszközeiket. A TPR következetesen figyelmeztette a vagyonkezelőket a likviditási kockázatra.

A nyugdíjalapok lassan változó világában azonban, ahol a vagyonkezelők és a tanácsadók általában nem hetek, hanem évek alatt dolgozzák ki a befektetési stratégiák változásait, a tanácsadók és a vagyonkezelők szerint kevés alap csökkentette a tőkeáttételt vagy növelte a biztosítékokat.

A legkifinomultabb nyugdíjrendszerek némelyike még az LDI-t is növelte idén, miután a kamatlábak emelkedni kezdtek.

Az Universities Superannuation Scheme, Nagy-Britannia legnagyobb nyugdíjalapja az év elején részben azzal a döntéssel hozta összefüggésbe az LDI-kitettség növelését, hogy "az Egyesült Királyság reálkamatlábainak további csökkenése határozottan elképzelhető", ami ellen meg kell védenie 90 milliárd fontos portfólióját. (forrás: napi.hu)

Elfogadta a 2023-as költségvetést a horvát parlament

A módosító javaslatok megvitatása után a horvát parlament kedden megszavazta a 2023-as költségvetést, amely 2,3 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal és 0,7 százalékos gazdasági növekedéssel számol.
2022. 11. 29. 22:00
Megosztás:

Növelte a nyereségét a Duna House a harmadik negyedévben

A Duna House ingatlanközvetítő 727,1 millió forintra növelte a nyereségét a harmadik negyedévben a tavalyi azonos időszaki 465,3 millió forintról - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden közzétett kibocsátói jelentésében.
2022. 11. 29. 21:30
Megosztás:

A hazai pénzügy legmeghatározóbb női szereplőit díjazták

Idén először díjazták a magyarországi pénzügy területén maradandó értéket teremtő női szakembereket a Fintech.hu digitális pénzügyi szakportál és a Peak fintech technológiai vállalat által alapított Women in Finance 2022 Díjátadó Gálán. Az elismerésben tíz olyan pénzügyi vezető és szakértő hölgy részesült, akik többek között a hazai pénzügy digitális fejlődéséért, az edukáció vagy a fenntartható befektetések elterjedéséért dolgoznak.
2022. 11. 29. 21:00
Megosztás:

Forintgyengülés kora este

Gyengült a forint kedden kora este a főbb devizákkal szemben reggelhez képest a bankközi devizapiacon.
2022. 11. 29. 20:30
Megosztás:

Nemzetközi értékesítési igazgatót nevezett ki az Indotek Group

Nemzetközi értékesítési igazgatót nevezett ki az Indotek Group, a társaság egyre fokozódó nemzetközi jelenlétének támogatása céljából. A pozíciót Kovács András, a társaság jelenlegi értékesítési igazgatója látja majd el, miközben továbbra is hozzá tartozik majd a magyarországi értékesítési feladatok felügyelete is. A kinevezés értelmében a szakember feladatkörébe a nemzetközi iroda, valamint a raktárakkal és logisztikai ingatlanokkal kapcsolatos értékesítési és bérbeadási tevékenység tartozik majd. Az új pozíció létrejöttét a társaság nemzetközi ingatlanportfóliójának dinamikus bővülése, valamint a további, ambiciózus terjeszkedési tervek tették szükségessé.
2022. 11. 29. 20:00
Megosztás:

Milliókat hozhat a számlára a zöld hiteleknél beinduló kamatverseny

Az MNB gáláns zöld otthon hitelprogramja lezárását követően a bankok sorra jelentek meg saját, az energiatakarékosságot díjazó kölcsöneikkel. Az MNB jövő áprilistól a fogyasztóbarát hitelek zöld kiterjesztésével igyekszik még jobban erősíteni a versenyt. A BiztosDöntés.hu értékelése szerint a fő változás a kamatkedvezményekben elinduló verseny és az lesz, hogy az eddig visszatérítésként adott egyszeri kedvezmény beépül a hitelekbe, s így több millió forintos megtakarítást jelenthet majd az ügyfeleknek.
2022. 11. 29. 19:30
Megosztás:

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek kedden.
2022. 11. 29. 19:00
Megosztás:

Pluszban zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 191,88 pontos, 0,42 százalékos emelkedéssel, 45 780,62 ponton zárt kedden.
2022. 11. 29. 18:30
Megosztás:

A Versenyhivatal is harcol az infláció ellen

Fokozza az infláció letörésével kapcsolatos versenyjogi törekvéseit a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A GVH féléves konzultációsorozatba kezdett annak érdekében, hogy tájékozódjon a piaci folyamatokról és felhívja a gazdasági szereplők figyelmét a versenyjog betartásának fontosságára a jelenlegi inflációs környezetben. A versenyhatóság az egyeztetés-sorozat első eseményén a Magyar Pékszövetséget fogadta.
2022. 11. 29. 18:00
Megosztás:

Közösségi befektetéssel robban be Európába az egyedülálló magyar applikáció, a Fishinda

Új fejezet nyílik a horgászoknak készített mobil applikáció, a Fishinda történetében, amelynek most bárki részese lehet. Az egyre népszerűbb, Kovács Attila és Pásztor Viktor alapítók által útjára indított alkalmazás komplex funkciókkal – köztük egyedülálló online piactérrel – töretlenül igyekszik kiszolgálni a 700 ezer hazai és több millió európai horgászt. Hazai viszonylatban már minden harmadik horgász regisztrált az appba, de több ezren használják azt Szlovákiában, Romániában és Csehországban is. Az, hogy 250.000 felhasználó szavazott bizalmat az alkalmazásnak nem meglepő, hiszen a Fishinda számos olyan egyedi funkcióval bír, amely teljesebbé teszi a horgászat élményét. Legyen szó a fogások rögzítéséről, a horgászvizekről való tájékozódásról, napijegy vagy felszerelés vásárlásáról itt mindent egy helyen találnak meg a horgászat szerelmesei. 
2022. 11. 29. 17:30
Megosztás:

Egyre jobban megéri párhuzamosan több csatornán kommunikálni az ügyfelekkel

A fiatalabb generációk egyre aktívabbak, nekik pedig más igényeik vannak a vállalatokkal való kapcsolattartásban is. Egyre inkább felértékelődik a személyes ügyintézésben is a digitalizáció és a többcsatornás ügyfélkiszolgálás, hiszen napjainkban egymással párhuzamosan működnek ezek a csatornák.
2022. 11. 29. 17:00
Megosztás:

Cégfelvásárlásokkal kerülnék el a recessziót a vállalatvezetők

A koronavírus-járvány visszatérésétől, még tovább növekvő geopolitikai feszültségektől és az inflációtól tartanak leginkább a vezérigazgatók – derül ki az EY 760 CEO megkérdezésével készült nemzetközi kutatásából. Minden második vezető cégfelvásárlást tervez egy éven belül. Két kulcsterületet is kiemeltek, ami kritikus fontosságú lesz a versenyképesség fenntartásához.
2022. 11. 29. 16:30
Megosztás:

Két hipertempójú bővülést követő év után jelentősen lassult az e-kereskedelem

Új korszakot nyitott az e-kereskedelemben 2022: két járvány sújtotta év és a digitális gazdaságban ezalatt tapasztalt hipernövekedés után az idén törvényszerűen várható volt egy megtorpanás a digitalizációban és az e-kereskedelemben. A jelenlegi gazdasági helyzet „csupán” ráerősített a kifulladó lendületre, így az elmúlt három negyedév, valamint az évvégi szezon első pár hetének és a Black Friday akcióinak tükrében 2022-ben mindössze 8-10 százalékos éves növekedés várható a belföldi online kiskereskedelemben. Az inflációt is figyelembe véve ez már visszaesés a tavalyi évhez képest – derül ki a GKID és az Árukereső.hu Online Kiskereskedelmi Index kutatásának idei harmadik fordulójából.
2022. 11. 29. 16:00
Megosztás:

77 millió euróért kelt el a Váci úti Green Court Office

A francia SCPI Affinités Pierre ingatlanbefektetési társaság képviseletében a Groupama Gan REIM 77,1 millió eurós vételáron megvásárolta a Váci úti irodafolyosó egyik emblematikus irodakomplexumát, a Green Court Office irodaházat – jelentették be a tranzakcióban érintett felek. A francia vállalat a Codic Hungary és a Pesti Házak Kft. projekttársaságtól vásárolta meg a két épületből álló együttest, amely összesen 20 181 négyzetméter bérbe adható területtel rendelkezik, és amely 2021-ben elnyerte a Portfolio Property Awards az „Év Irodafejlesztése” címet, tegnap pedig a 24. FIABCI Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat első díját „Vegyes Funkciójú Épület” kategóriában. 
2022. 11. 29. 15:30
Megosztás:

Százmilliárdos probléma: még mindig inkább pereskedünk a sokkal olcsóbb megegyezés helyett

Egyre népszerűbbek a peren kívüli jogvita-rendezési megoldások Magyarországon, és egyre többen fordulnak mediátorhoz is az utóbbi években, de Nyugat-Európában lényegesen többen élnek alternatív módszerekkel – derült ki a közvetítői törvény 20 éves jubileuma kapcsán szervezett konferencián. Hazánkban 100 perre egy mediációs eljárás jut, holott a bírósági út költsége és időigénye legalább négyszerese az alternatív vitarendezési megoldásoknak. A hazai gazdálkodó szervezetek peresített jogvitái évente több mint százmilliárd forintba kerülnek a pereskedő feleknek és a magyar államnak. A jogi lehetőségekben azonban Európában élen járunk: a közjegyző előtti egyezségi eljárás kuriózumnak számít, mert a közjegyző végzésével jóváhagyott egyezség olyan erős biztosítékot ad a feleknek, mint egy jogerős bírósági ítélet.
2022. 11. 29. 15:00
Megosztás:

234 milliós befektetést szerzett a Water MiniLab

Az automatizáltan működő okos vízelemző műszer fejlesztésével foglalkozó Water MiniLab az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures-től és a Kék Bolygó Klímavédelmi Kockázati Tőkealaptól kapott finanszírozást, amely lehetővé teszi a csapat számára az értékesítés és a gyártás felgyorsítását.
2022. 11. 29. 14:30
Megosztás:

Átadták a 2022-es Az Év Fiatal Vállalkozója díjat és Az Év Fiatal Családi Vállalkozója különdíjat

A Fiatal Vállalkozók Hete keretén belül adták át 14. alkalommal Az Év Fiatal Vállalkozója díjat. Ezzel az elismeréssel a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége minden évben azt a 18-40 év közötti vállalkozót tünteti ki, aki fiatal kora ellenére komoly értéket teremt pénzügyileg és társadalmilag egyaránt. Az Év Fiatal Vállalkozója díj 2022-es nyertesei egy innovatív építőipari vállalkozás vezetői, Balázs Gábor és Sinkó Gergő lettek. Az idén először átadott Év Fiatal Családi Vállalkozója különdíjat pedig Dr. Barta Anita, a Barta Autó cégcsoport második generációs vezetője kaphatta meg.
2022. 11. 29. 14:00
Megosztás:

Sikeresen zárult a 2022. évi népszámlálás

Lezárult a 2022. évi népszámlálás harmadik, és egyben utolsó szakasza. A határidőig 4,6 millió lakás- és 9,2 millió személyi kérdőív érkezett be, a végleges eredményt állami adatbázisok felhasználásával állapítja meg a KSH. Várhatóan az idei volt az utolsó hagyományos népszámlálás Magyarországon. A tervek szerint a következő összeíráshoz az adatokat már kizárólag adminisztratív források feldolgozásából fogja kinyerni a statisztikai hivatal.
2022. 11. 29. 13:30
Megosztás:

Növekedés és stabil pénzügyi eredmények az MKB Csoportnál

Budapest, 2022. november 29. – 2022 harmadik negyedévében növelte betét- és hitelállományát az MKB Bank Nyrt. és mérlegfőösszege megközelítette a 11 ezer milliárd forintot. A bankcsoport 2022 első három negyedévében mintegy 150 milliárd forint egyedi tételektől megtisztított, adózott nyereséget termelt, mely tükrözi a Budapest Bank és az MKB Bank tavaszi egyesüléséből fakadó szinergiahatásokat, valamint a szigorú költséggazdálkodást is.
2022. 11. 29. 13:00
Megosztás:

Drasztikusan visszaesett a hazai munkavállalók optimizmusa

A jelenlegi geopolitikai környezet és ezzel összefüggésben a romló gazdasági mutatók már a munkaerőpiacon is jelentősen éreztetik a hatásukat. A magyar dolgozók 40%-a valamilyen mértékben aggódik amiatt, hogy egy éven belül esetleg elveszítheti az állását, ami 12%-pontos emelkedést jelent fél éven belül, derül ki a hitelfedezeti biztosítások terén piacvezető BNP Paribas Cardif Biztosító és a Medián legfrissebb közös kutatásából.
2022. 11. 29. 12:30
Megosztás: