Kormányzati baklövés a nyugdíjrendszert nyírta ki - nyugdíjasok pénze vált semmivé

Mindenki tudta (a szakértők számtalanszor fel is hívták erre a figyelmet, de hiába) hogy a nyugdíjrendszerben kódolva van az a bomba, hogy a nyugdíjmegtakarítások mögött lévő részvényeket ha egyszer kötvényekre cserélik, akkor az könnyen bebukhat. Most viszont rengeteg nyugdíjas évekre félretett pénz látta a kárát ennek a stratégiai hibának.

Kormányzati baklövés a nyugdíjrendszert nyírta ki - nyugdíjasok pénze vált semmivé

Az egész elég egyszerűen kezdődött: a brit nyugdíjalapok keresték a módját annak, hogy eszközeiket a jövőbeli nyugdíjkifizetésekhez igazítsák. A Boots gyógyszertár és a WHSmith könyvkereskedő által működtetett rendszerek a 2000-es években már korán bevezették azt a befektetési stratégiát, hogy a részvényeket kötvényekre cserélték, hogy megvédjék magukat a kamatlábváltozásoktól - olvashatjuk a napi.hu cikkében.

Tizenöt évvel később azonban a nyugdíjrendszerek közel kétharmada által elfogadott stratégia a kötvények helyett a pénzügyi derivatívák körül forog, ami egyre nagyobb kockázatot jelent, ami csak most válik nyilvánvalóvá, amikor a kamatlábak megugranak.

A népszerűvé vált úgynevezett LDI rendszerben, vagyis amikor kötelezettségvezérelt befektetési stratégiák keretében a nyugdíjrendszerek származtatott termékeket használnak, hogy megvédjék magukat a kamatlábak esetleges ingadozásaitól, kis tőkével nagy kitettséget tudtak szerezni.

Van egy bökkenő: ha a származékos ügylet veszteségessé válik a nyugdíjalap számára, például a mögöttes eszközárak változása miatt, akkor több pénzt lehet lehívni, néha rövid időn belül. Mindez sokáig nem számított, és a tanácsadók 2018-ban azt jósolták, hogy a piac hamarosan eléri a "The Age of Peak LDI" (az LDI csúcsának korát) - annyira népszerű, hogy a nyugdíjszektor kifogy a fedezeti eszközökből.

Az LDI-eszközök egy évtized alatt megnégyszereződtek, és tavaly 1,6 billió fontra (773 ezer millárd forint) emelkedtek – írja a Reuters. 

A nyugdíjrendszerek vagyonkezelőivel, tanácsadóival, ágazati szakértőkkel és vagyonkezelőkkel készített interjúk szerint azonban a stratégia fokozatosan egyre kockázatosabbá vált. A dolgok kezdtek kibogozódni, amikor a szeptember 23-i brit „minibüdzsé” megugrást okozott a brit államkötvényhozamokban, ami arra késztette a nyugdíjalapokat, hogy versenyfutásban keressenek készpénzt az LDI-kockázati fedezetek alátámasztására.

Ezek a származtatott ügyletek közel hozták az összeomlást, ami arra kényszerítette a Bank of Englandet, hogy szeptember 28-án kötvényvásárlást ígérjen a pánik csillapítására.

Felerősített kockázatok veszett oda az idősek pénze

Az LDI-stratégiát alkalmazó pénzek nagyságrendje és a származtatott ügyleteken keresztül történő egyre magasabb hitelfelvétel felerősítette azokat a kockázatokat, amelyek az alacsony kamatlábak évtizede alatt rejtve maradtak.

Amikor a kamatlábak 2022-ben emelkedni kezdtek, és a kockázatokra vonatkozó figyelmeztetések erősebbé váltak, a rendszerek az interjúalanyok szerint lassan cselekedtek.

„Nem szeretem a kifejezést (LDI), és soha nem is szerettem, a tanácsadók eltérítették, és azzá vált, amit most látunk” – mondta John Ralfe, aki 2001-ben a 2,3 milliárd fontos Boots Nyugdíjalap kötvényekbe történő átcsoportosítását vezette. A Reutersnek nyilatkozva elmondta, hogy az alap nem halmozott fel adósságot.

„A nyugdíjrendszerek rejtett hitelfelvételt hajtottak végre, ez egy mérgező stratégia” – mondta Ralfe, aki szerint sokkal nagyobb kockázat volt a pénzügyi rendszerben, mint azt bárki gondolta volna.

Már globális probléma lett belőle

Világszerte a befektetők aggódnak az alacsony kamatlábakra épülő egyéb pénzügyi termékek miatt, most, hogy a kamatok emelkednek.

A Bank of England Pénzügyi Politikai Bizottsága kiemelte, hogy 2018-ban figyelemmel kell kísérni az LDI-alapok tőkeáttétel-használata körüli kockázatokat - mondta Jon Cunliffe, a BoE helyettes kormányzója ebben a hónapban.

Idén több figyelmeztetés is elhangzott, különösen, amikor a kamatlábak emelkedni kezdtek. A Mercer nyugdíjtanácsadó cég júniusban arra figyelmeztette ügyfeleit, hogy gyorsan cselekedjenek, hogy biztosítsák a készpénzállományukat. Az Aon júliusban azt mondta, hogy a nyugdíjalapoknak sürgős beavatkozásra kell felkészülniük, hogy megvédjék fedezeti eszközeiket. A TPR következetesen figyelmeztette a vagyonkezelőket a likviditási kockázatra.

A nyugdíjalapok lassan változó világában azonban, ahol a vagyonkezelők és a tanácsadók általában nem hetek, hanem évek alatt dolgozzák ki a befektetési stratégiák változásait, a tanácsadók és a vagyonkezelők szerint kevés alap csökkentette a tőkeáttételt vagy növelte a biztosítékokat.

A legkifinomultabb nyugdíjrendszerek némelyike még az LDI-t is növelte idén, miután a kamatlábak emelkedni kezdtek.

Az Universities Superannuation Scheme, Nagy-Britannia legnagyobb nyugdíjalapja az év elején részben azzal a döntéssel hozta összefüggésbe az LDI-kitettség növelését, hogy "az Egyesült Királyság reálkamatlábainak további csökkenése határozottan elképzelhető", ami ellen meg kell védenie 90 milliárd fontos portfólióját. (forrás: napi.hu)

Új taggal bővül a Concorde Csoport: Record Alapkezelő

Október elején kezdi meg működését a Concorde Csoport új tagja, a Recorde Alapkezelő Zrt. (továbbiakban Recorde). Az új leánycég indítása illeszkedik a Concorde filozófiájába és hosszú távú stratégiájába, melynek célja, hogy a befektetési- és pénzügyi szolgáltatások egyre szélesebb körét nyújthassa ügyfeleinek. A társaság operatív irányításáért és szakmai munkájáért Kutas Gábor, mint az igazgatóság elnöke, ügyvezető felel majd.
2023. 10. 05. 01:00
Megosztás:

Péntektől nemzetközi a cappella fesztivált rendeznek Szegeden

Nemzetközi a cappella fesztivált kezdődik pénteken Szegeden, az IH Rendezvényközpontban, a rendezvény házigazdája a Tisza-parti város népszerű vokálegyüttese, a Fool Moon - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
2023. 10. 05. 00:50
Megosztás:

Mik azok a mém kriptók és miért vásárol belőlük mindenki?

A mém érmék alapjaiban eltérnek a hagyományos befektetési eszközöktől, sőt a legtöbb esetben még a nagyobb kriptóktól is.
2023. 10. 05. 00:01
Megosztás:

Augusztusban a kiskereskedelmi forgalom csökkent az előző évi időszakhoz viszonyítva

2023. augusztusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 7,0, naptárhatástól megtisztítva 7,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 10. 04. 23:30
Megosztás:

Újabb bukkanó az úton

Ma reggel kiskereskedelmi forgalmi adatokat tett közzé a Központi Statisztikai Hivatal az idei nyolcadik hónapra vonatkozóan.
2023. 10. 04. 23:00
Megosztás:

Szabálytalanságok miatt több millió forintos bírságot szabtak ki távol-keleti üzletekre

Profilt váltó, átalakuló tulajdonosi szerkezetű távol-keleti üzleteket ellenőrzött a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a mulasztó vállalkozásokra több millió forintos bírságot szabtak ki.
2023. 10. 04. 22:30
Megosztás:

Stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítőanyag koncentrációja

Stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján szerdán.
2023. 10. 04. 22:00
Megosztás:

Világháborús bomba miatt kiürítik pénteken a XII. kerület egy részét

Második világháborús bomba hatástalanítása miatt kiürítik és lezárják a főváros XII. kerületének egy részét péntek reggel, várhatóan kora délutánig - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szerdán az MTI-vel.
2023. 10. 04. 21:30
Megosztás:

Beépíti a mesterséges intelligenciát az oktatásba az ESSCA üzleti egyetem

Az oktatásba is beépíti a mesterséges intelligenciát az ESSCA üzleti egyetem, amelynek idén 30 éves budapesti kampuszán konferencián vitatták meg az MI hatását az üzleti élet különböző területeire - közölte az egyetem az MTI-vel.
2023. 10. 04. 21:00
Megosztás:

A GVH videóval mutatja be az Árfigyelő térképes boltszűrő funkciójának működését

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) videóval mutatja be az Árfigyelő legújabb, térképes boltszűrő funkciójának működését és előnyeit - közölte a GVH szerdán az MTI-vel.
2023. 10. 04. 20:30
Megosztás:

Az ázsiai térségben terjeszkedik a MET Csoport

A svájci központú MET Csoport növekedési stratégiájának részeként irodát nyit a Szingapúri Köztársaságban. A MET Ázsia 90 százalékban a MET Csoport, 10 százalékban a szingapúri Keppel leányvállalata. A terjeszkedés célja, hogy a MET tovább erősítse LNG-portfólióját a globális piacokon, és bővítse energetikai infrastruktúra-beruházásait az ázsiai-csendes-óceáni térségben.
2023. 10. 04. 20:00
Megosztás:

Erősödött a forint szerdán

Erősödött szerdán a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.
2023. 10. 04. 19:30
Megosztás:

Többségében veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Gyenge kezdés után vegyesen, többségében indexveszteséggel fejezték be szerdán a kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2023. 10. 04. 19:00
Megosztás:

Visszább esett az euróövezet gazdasági teljesítménycsökkenése szeptemberben

Az euróövezet gazdasági teljesítményének csökkenése az előzetesen közöltnél is jelentősebben lassult szeptemberben a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) szerdán ismertetett végleges értékei szerint.
2023. 10. 04. 18:30
Megosztás:

Ma alig mozdult a BUX-index

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX minimális, 1,72 pontos emelkedéssel 55 961,13 ponton zárt szerdán, gyakorlatilag stagnált.
2023. 10. 04. 18:00
Megosztás:

Kiemelkedő sikerrel zárult a Sharity Impact tőkebevonása

Szeptember folyamán sikeresen zajlott le az OXO csoport portfóliójába tartozó Sharity Impact tőkebevonása. A tőkebevonás kísérleti jelleggel úgy célozta az OXO Labs már folyósított mintegy 40 millió forintos tőkebefektetésének kiegészítését, hogy abban a cégcsoport zárt befektetői köre vehetett közvetlenül részt. Ennek során végül a megcélzott összeg többszörösét, további több mint 150 millió forint befektetést sikerült bevonni.
2023. 10. 04. 17:30
Megosztás:

Új szolgáltatásokat kínál a Visegrádi Szabadalmi Intézet

A Visegrádi Szabadalmi Intézet (VSZI) két új szolgáltatást kínál, amelyek szakértő választ adnak egy találmány vagy technikai megoldás újdonságáról és szabadalmazhatóságáról - közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) szerdán az MTI-vel.
2023. 10. 04. 17:00
Megosztás:

Lassult előző hónapban az orosz szolgáltatóipar teljesítménynövekedése

Lassult az orosz szolgáltatóipar teljesítményének növekedése szeptemberben, miután augusztusban öt hónapja a legnagyobb növekedési ütemet jegyezték fel.
2023. 10. 04. 16:30
Megosztás:

Megdőltek a tavalyi és a 2019-es csúcsok a turizmusban nyáron

Megdőltek a tavalyi eredmények és a járvány előtti 2019-es rekord a turizmusban a vendégéjszakákat, a vendégek számát és a bevételeket tekintve egyaránt, eredményes nyarat zárt az ágazat - értékelte Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) igazgatóságának elnöke a 2023-as szezont szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.
2023. 10. 04. 16:00
Megosztás:

Kiknek jó választás a fakitermelő képzés?

Iparági várakozások szerint idén nőhet a fakitermelő képzésekre jelentkezők száma. Az elmúlt években egyre nő a különféle mezőgazdasági képzések népszerűsége: ezek a tanfolyamok kiválóak azok számára, akik szeretnek a természetben dolgozni, és olyan új, piacképes szakmára vágynak, amely értékteremtő és fenntartható is egyben. Ezen kurzusok közé tartoznak a fakitermelő és a lakott területi fakitermelő képzések is.
2023. 10. 04. 15:45
Megosztás: