Közel 40 %-os BUX-növekedést hozott 2023 a Budapesti Értéktőzsdén

Történelmi évet tudhat maga mögött a Budapesti Értéktőzsde elsődleges részvénymutatója, a BUX index: az előző hónapok magabiztos növekedését követően decemberben több alkalommal is rekordot döntött a kurzus, végül 60 620 ponton zárta az évet, amely 38,4 százalékos növekedést jelent 2022-höz képest. Összességében 2,48 ezer milliárd forint értékben zajlott a kereskedés a BÉT-en – ebből a decemberi részvényforgalom 279 milliárd forintot (Large In Scale (LIS) waiver alatt kötött ügyletek nélkül 197 milliárd forint), tehát átlagosan napi 14,7 milliárd forintot (Large In Scale (LIS) waiver alatt kötött ügyletek nélkül napi 10,4 milliárd forintot) tett ki. A kibocsátók listáján éves és havi szinten egyaránt az OTP Bank bizonyult az elsőnek, míg a tőzsdetagok forgalmi rangsorát az ERSTE zárta az élen.

Közel 40 %-os BUX-növekedést hozott 2023 a Budapesti Értéktőzsdén

A nemzetközi tőkepiaci hangulatot 2023-ban is a geopolitikai feszültségek, valamint a korábbi évek kríziseinek gazdasági hatásai határozták meg. Az év ugyanakkor a visszarendeződésről, a piaci volatilitás mérséklődéséről szólt, amely elsősorban az inflációs nyomás enyhülésére és az energiapiaci viszonyok normalizálódására vezethető vissza. Olyan tőzsdei jelenségeket hozott emellett 2023, mint a tech szektor szárnyalása, a kriptoeszközök visszaszorulása vagy a kötvényhozamok drasztikus csökkenése. 

A Budapesti Értéktőzsde vezető tőzsdeindexe, a BUX index esetében – a február-márciusi megtorpanástól eltekintve – az egyenletes növekedés volt tapasztalható, amely rekorddöntésekben csúcsosodott ki az év végére: az index dinamikusan követte a globális tendenciákat, a regionális piacokhoz képest erősen teljesítve. Decemberben 60 620 ponton zárt, amely novemberhez képest 4,5 százalékos, míg éves szinten 38,4 százalékos növekedést jelent. A legmagasabb értékét december 20-án érte el a BUX, ekkor 61 061 ponton állt az index, míg a legalacsonyabb értéken – 40 771 ponton – március 17-én állt a mutató.

A tőzsdei forgalom mérsékelt volt, mind a teljes év, mind december során: 2023-ban 2,48 ezer milliárd forint értékben zajlott a kereskedés, amelyből az utolsó hónap 14,7 milliárd forint (Large In Scale (LIS) waiver alatt kötött ügyletek nélkül 10,4 milliárd forint) értékű napi átlag mellett 279 milliárd forintot (Large In Scale (LIS) waiver alatt kötött ügyletek nélkül 197 milliárd forintot) tett ki.

A részvények éves forgalmi listájának dobogós helyeit, a korábbi évekhez hasonlóan, az OTP Bank, a Richter Gedeon és a MOL foglalta el. Negyedik helyre az OPUS futott be, míg az ötödik helyet a Magyar Telekom szerezte meg. Decemberben az éves szinten is vezető hármas közül az OTP részvényeivel zajlott legnagyobb értékben a kereskedés.

A Budapesti Értéktőzsde kibocsátói köre 2023-ban is tovább bővült: a Prémium kategóriában a hazai tőkepiac első euró alapú bevezetését megvalósítva a Shopper Park Plus tűnt fel, a Standard kategóriában a BÉT, a Biggeorge Reit és a Civita Group mutatkozott be, míg a BÉT középvállalati platformján, az Xtenden a Vertikal Group, a Chameleon Smart Home és a STRT Holding csengethetett.

A Budapesti Értéktőzsde tőzsdei bevezetése különösen fontos állomásként vonul be a hazai tőzsdetörténetbe: nem csak a BÉT, mint kereskedési platform, illetve középvállalat, de a Magyar Nemzeti Bank, mint felelős jegybank számára is mérföldkőnek tekinthető, amely előirányozza a hazai tőkepiaci ökoszisztéma további fejlődését.

A befektetési szolgáltatók éves versenyét ezúttal az ERSTE nyerte, 1 139 milliárd forinttal, a WOOD & Company-t és a Concorde-ot maga mögé utasítva. Decemberi bontásban az első három helyet szintén az említett 3 tőzsdetag szerezte meg. 

Az árupiac visszafogott évet zárt: az összforgalom 5,17 milliárd forintot tett ki.

Szárnyalt az autóipari termelés Romániában

Éves szinten 26,34 százalékkal nőtt januárban az autóipari termelés Romániában - írja az economedia.ro a Romániai Autógyártók Egyesületének (ACAROM) adatai alapján.
2024. 02. 28. 06:30
Megosztás:

A vevők ideje jöhet a használtautó-piacon

A Használtautó.hu statisztikái szerint árcsökkenés jelei mutatkoznak a magyar piacon. 3 év után így újra a vevők kerülhetnek kedvezőbb helyzetbe, ami a kínálat alakulására is komoly hatással lehet. A portál több mint 3 millió hirdetés alapján vizsgálta meg az elmúlt 3 év áremelkedésének a tendenciáit. A Datahouse újautó-adatait felhasználva a 20 legnépszerűbb modell átlagárait pedig összehasonították a használtpiacon látottakkal.
2024. 02. 28. 05:30
Megosztás:

Kelet-Európa adta a VGP szerződések több mint felét a VGP csoportnál

Eredményes évet zárt tavaly a VGP, a logisztikai és könnyűipari ingatlanok európai szolgáltatója. A cég 2024-ben további 41,3 millió EUR éves bérleti díjbevételre számít, ami a nettó bérleti díjbevétel jelentős növekedését támogatja, az ingatlanjaik 99 százalékos kihasználtsággal működnek. A csoporton belül Kelet-Európa - elsősorban Románia, Szlovákia, a Cseh Köztársaság és Magyarország - adta az új lízingszerződések 54%-át. Hazánkban a tavalyi évben összesen 59 000 m² területen adtak át ingatlanokat, és további 100 000m²-en folynak még építkezések.
2024. 02. 28. 05:00
Megosztás:

4,65 milliárd forintos gyárfejlesztést jelentett be a Ganz

Összesen 12 millió euró értékű technológiafejlesztési célú beruházást indított forgógép üzletágában a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. (Ganz). A Rotating Machine 2.0 nevű fejlesztési programnak köszönhetően elsősorban a gyártás során használt eszközöket és berendezéseket újítják fel, valamint a teljes gépállomány korszerűsítésére is sor kerül. A fejlesztések célja a gyár modern gyártóüzemmé alakítása, melyet a Ganz hosszútávú stratégiájának megfelelően végeznek el annak érdekében, hogy a megújulóenergia-szektort az eddigieknél jobban ki tudják szolgálni.
2024. 02. 28. 04:30
Megosztás:

Automatizálja hálózatfelügyeleti rendszereit a 4iG Csoport

Az Elisa Polystar nemzetközi szoftvercéggel működik együtt a hálózatfelügyelet automatizálása kapcsán a 4iG Csoport. A két vállalat automatizált hálózatüzemeltetési- és felügyeleti rendszer bevezetéséről írt alá együttműködési szerződést. Az együttműködés első fázisában az innovatív megoldást elsőként a Vodafone Magyarországnál vezetik be.
2024. 02. 28. 04:00
Megosztás:

Miért szálltak el ennyire az albérletárak, és hogyan lehetne ezt csökkenteni?

A fizetésekhez képest Európában Budapesten a legdrágább lakást bérelni – az Economist február 20-án közzétett kutatása szerint. Nagy közfelháborodást váltott ki a téma, ezért a Habitat for Humanity Magyarország szakértői összegyűjtötték ennek okait és a lehetséges intézkedéseket.
2024. 02. 28. 03:30
Megosztás:

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége korlátozza az MI fejlődését, különösen a bőrbetegségek esetén. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP Labs azonban létrehozott egy olyan fejlett, generatív MI-t, amely nemcsak tanul a meglévő forrásokból, hanem új adatokat is képes létrehozni, megkerülve a drága és nehezen beszerezhető címkézett adatok problémáját. Így szintetikus képeket tudnak alkotni olyan ritka bőrbetegségekről is, amelyekről jelenleg kevés információ áll rendelkezésre.
2024. 02. 28. 03:00
Megosztás:

Új népbetegség a láthatáron - antimikrobiális rezisztencia (AMR)

2050-re népbetegség lehet az antimikrobiális rezisztencia (AMR), amit korunk egyik legjelentősebb állat- és közegészségügyi kihívásának tekintenek. A megoldás keresése így már most rendkívül időszerű.
2024. 02. 28. 02:00
Megosztás:

450 millió forintból fejlesztik a hazai startupokat

A magyarországi startup ökoszisztéma fejlesztésére a Virgo Ventures Technológiai Inkubátor Kft. 450 millió forint támogatást nyert el a Startup Factory pályázaton - közölte a cég kedden az MTI-vel.
2024. 02. 28. 01:30
Megosztás:

Ismét jól teljesített a horvát gazdaság

A horvát gazdaság teljesítménye 2,8 százalékkal bővült tavaly az előző évhez viszonyítva - közölte első gyorsbecslése alapján a horvát statisztikai hivatal (DZS) kedden.
2024. 02. 28. 01:00
Megosztás:

Negyedével nőtt a kőolajvezetéket üzemeltető Janaf nyeresége

Az Adria kőolajvezeték horvátországi szakaszát üzemeltető Janaf vállalat nettó nyeresége tavaly 52 millió euró volt, ami 27,6 százalékkal több, mint 2022-ben. A társaság teljes bevétele 29 százalékkal, 153,3 millió euróra emelkedett - közölte a cég kedden.
2024. 02. 28. 00:30
Megosztás:

Bővítette szolgáltatási területét a GreenGo autómegosztó

A GreenGo az eddigi budapesti szolgáltatási területét öt helyszínnel bővítette, így mintegy 300 000 lakos számára vált elérhetőbbé az autómegosztás - közölte a GreenGo kedden az MTI-vel.
2024. 02. 27. 23:30
Megosztás:

A GVH célkeresztjében a Temu

Több bejelentéses eljárás is folyamatban van a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH) a kínai Temu online piactér kereskedelmi gyakorlatával kapcsolatban. A GVH vizsgálói értékelik a beadványokban foglaltakat, illetve részletes adatgyűjtést végeznek, ezek alapján pedig a nemzeti versenyhatóság megteszi a szükséges intézkedéseket a magyar fogyasztók védelme érdekében, indokolt esetben versenyfelügyeleti eljárást indít.
2024. 02. 27. 23:00
Megosztás:

100 bázispontot vágott az MNB

9 százalékra csökkent a hazai alapkamat. A mai ülésen 100 bázispontos kamatcsökkentés hajtott végre a Magyar Nemzeti Bank. Az általános konszenzus 100 bázispontról szólt, azonban a 75 bázispontos csökkentés mellett is jócskán fel lehetett sorakoztatni érveket, ahogy arra Virág Barnabás alelnök is utalt egy múlt heti lapinterjúban. A mai kamatdöntéssel az overnight jegybanki betét 8 százalékra, az overnight fedezett hitel kamata 10 százalékra csökkent.
2024. 02. 27. 22:30
Megosztás:

Megrótták a Boeinget

Megrovó értékelést adott ki a Boeing biztonsági kultúrájáról az amerikai légi irányítási hatóság (FAA).
2024. 02. 27. 22:00
Megosztás:

Egymásnak feszülhetnek az olajóriások

Az Exxon és a Cnooc azt fontolgatja, hogy él elővásárlási jogával, és megveszi a Hess részesedését a guyanai tengeri olajmezőn zajló beruházásban.
2024. 02. 27. 21:30
Megosztás:

Félvezetők - érdemes venni ilyen részvényt?

Egy kicsit beszéljünk a félvezető részvényekről! De mielőtt belevágnánk, tudja-e a kedves olvasó, hogy miért ez a neve ezeknek az anyagoknak?
2024. 02. 27. 21:00
Megosztás:

Drága mulatság elektromos autót gyártani - és venni?

Az e-autózási piacon vegyesek a várakozások: egyre nőhet az ilyen járművek aránya, gyártásuk azonban még hat évig drágább lehet, mint a hagyományos kocsiké - véli a megkérdezettek többsége a KPMG által elvégzett felmérés szerint, amelynek összefoglalóját kedden juttatták el az MTI-nek.
2024. 02. 27. 20:30
Megosztás:

Odavertek a forintnak rendesen - szakad az árfolyam a kamatdöntés után!

Gyengült kedden a forint a jegybanki kamatdöntést követően a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
2024. 02. 27. 20:00
Megosztás:

Vegyes zárás az európai tőzsdéken

Pozitív kezdés után vegyesen, többségében indexemelkedéssel fejezték be a keddi kereskedést a vezető európai értékpapírpiacok.
2024. 02. 27. 19:30
Megosztás: