Közel egymillió személynek volt szolgáltatás-finanszírozó egészségbiztosítása előző évben

Az üzleti alapú szolgáltatás-finanszírozó egészségbiztosítási szerződéssel, illetve az ilyen biztosítási védelemmel rendelkezők száma elérte a 947 ezret tavaly, a biztosítás által fedezett egészségügyi ellátások költsége pedig alig 20 milliárd forintról csaknem 27 milliárd forintra nőtt egy év alatt - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) hétfőn az MTI-vel.

Közel egymillió személynek volt szolgáltatás-finanszírozó egészségbiztosítása előző évben

A szövetség jelezte: érintett tagjai segítségével szeretne tisztább képet kialakítani az egyre összetettebb termék piacáról.

Hozzátette, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikája jogszabályi-szakmai alapon, más megközelítésben tartalmaz adatokat a biztosítási ágazatokról. A szolgáltatás-finanszírozó egészségbiztosítás elmúlt három évi piacáról a Mabisz adatgyűjtésének eredményeképpen most először kapható átfogó kép.

Az adatok azt mutatják, hogy szolgáltatás-finanszírozó egészségbiztosítást döntően csoportos szerződéssel, céges, illetve egyéb intézményi, szervezeti keretek között vesznek igénybe az ügyfelek, tavaly több mint 925 ezres volt a csoportos biztosítotti létszám. Az egyes vállalati csomagok tartalma mind a díjakat, mind pedig az igénybe vehető egészségügyi szolgáltatásokat illetően nagyon eltérő lehet, ahogy a 22 ezer egyéni szerződő esetében is - ismertette a biztosítók szövetsége.

A biztosítotti létszám mintegy 5 százalékkal nőtt 2021. és 2023. között, a kárráfordítás pedig mintegy 70 százalékkal emelkedett ugyanebben az időszakban.

A legtöbb konstrukció esetében a biztosítás úgy működik, hogy a biztosító, illetve ellátásszervező partnere szerződik egészségügyi intézményekkel vagy magánorvosokkal. A biztosított betegeket a szerződésben rögzített keretek között ellátják, majd az intézmény és a biztosítótársaság számol el egymással. A szerződésnek része lehet éves szűrővizsgálat, diagnosztikai- és laborvizsgálat, belgyógyászati, valamint további járóbeteg szakellátás, egynapos sebészet vagy fekvőbeteg-ellátás is.

Az egészségbiztosításért már nem jár teljeskörű adókedvezmény, de a bérjellegű juttatásokhoz képest jelentősen kedvezőbb adózású - hívta fel a figyelmet a Mabisz. A szövetség szerint bár már nem ritka az üzleti egészségbiztosítás Magyarországon, de továbbra sem tekinthető széles körben eléggé elterjedtnek.

A GLS felvásárolta a iLogistic-ot

Az Európában és Észak-Amerikában vezető csomaglogisztikai szolgáltató, a GLS csoport felvásárolta az e-kereskedelemre szakosodott teljes körű webáruházi raktárlogisztikai szolgáltatást nyújtó (fulfilment) magyar iLogistic vállalatot - közölt a GLS kedden az MTI-vel.
2024. 07. 04. 12:00
Megosztás:

Törökországban lassult a fogyasztói áremelkedés júniusban

Törökországban éves és havi szinten egyaránt lassult az infláció júniusban.
2024. 07. 04. 11:30
Megosztás:

Megújul a közösségi ház Ordacsehiben

Megújul a közösségi ház a Somogy vármegyei Ordacsehiben, a várhatóan 2025. végére befejeződő beruházásra 120 millió forintot költenek - tájékoztatta az önkormányzat közleményben az MTI-t.
2024. 07. 04. 11:00
Megosztás:

Lassult Svájcban az infláció júniusban

Svájcban 1,3 százalékos éves szintű inflációt jegyeztek fel júniusban a májusi 1,4 százalék után - közölte a svájci statisztikai hivatal csütörtökön.
2024. 07. 04. 10:30
Megosztás:

Vegyes mozgás az ázsiai tőzsdéken

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék csütörtökön.
2024. 07. 04. 10:00
Megosztás:

Erősödéssel kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön. A londoni FTSE-100 index 0,42 százalék, a frankfurti DAX30 index 0,27 százalék, a párizsi CAC-40 index pedig 0,47 százalék növekedést jelzett a kereskedés kezdetén.
2024. 07. 04. 09:30
Megosztás:

Enyhe emelkedéssel indulhat a kereskedés a tőzsdén

Enyhe emelkedéssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) csütörtökön, az amerikai piacok zárva tartása miatt azonban alacsony forgalomra számít az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője. A BUX 282,76 pontos, 0,4 százalékos emelkedéssel, 71 738,76 ponton zárt szerdán.
2024. 07. 04. 09:00
Megosztás:

Itt a Katasztrófavédelem VIDEÓ-ja a szörnyű Árpád-híd balesetről - 3 halott

Korábban arról számoltak be, hogy a balesetet egy forgalommal szemben haladó autós okozta szerda este 22 óra körül, a híd Pestről Budára vezető oldalán.
2024. 07. 04. 08:45
Megosztás:

Gyengült a forint reggel

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 07. 04. 08:30
Megosztás:

Közel tizenkétezer forint az utasbiztosítások átlagdíja

Júniusban az utasbiztosítások átlagdíja 11 800 forint volt. A legtöbben olaszországi és horvátországi utazásra kötöttek biztosítást, de az idén látszik a foci-Eb hatása is - ismertette felmérésének eredmányeit szerdán a Netrisk online biztosításközvetítő.
2024. 07. 04. 08:00
Megosztás:

Lugano elindítja a Plan ₿ Biz Iskolát; a szakértők továbbra is optimisták 5 kriptovalutát illetően, amelyek hatalmas nyári növekedési potenciállal rendelkeznek

Lugano új lépést tett a kriptovaluta piacon azzal, hogy bevezette a Plan ₿ Biz Iskolát, egy egyedülálló programot, amelynek célja a blokklánc oktatásának előmozdítása. Ez a lépés felkeltette a kereskedők és szakértők figyelmét.
2024. 07. 04. 07:40
Megosztás:

Csökkent az orosz szolgáltatóipar teljesítménye júniusban

Júniusban már a második egymást követő hónapban csökkent az orosz szolgáltatóipar teljesítménye, miután előzőleg, 2023. januárja óta folyamatosan nőtt.
2024. 07. 04. 07:30
Megosztás:

Kevesen ismerik, mégis sok banki ügyfél spórolhat vele, ha így utal

Az MNB legfrissebb adatai alapján 2024 első negyedévében több mint 136 ezer fizetési kérelemre indított azonnali tranzakció teljesült, közel 5,8 milliárd forint értékben. Ez 2023 azonos időszakához képest több mint 16-szoros, az előző negyedévhez képest pedig közel 3-szoros növekedés. A money.hu szakértője utánajárt, hogy ennek az egyszerű kiegészítő szolgáltatásnak a használatával mennyi pénzt spórolhatnak meg a banki ügyfelek.
2024. 07. 04. 07:00
Megosztás:

Nincs megállás a személyi kölcsönöknél, nagyon viszik a hiteleket a magyarok

Új rekordot hozott a május a személyi kölcsönöknél, miután egyetlen hónap alatt közel 72 milliárd forintnyi új szerződést kötöttek a bankok. Erős a kereslet a lakáshitelek iránt is, amelyekből csaknem 130 milliárd forintnyit adtak el májusban a pénzintézetek. Az első öt hónap adatai alapján pedig nagyon úgy tűnik, hogy az idei év egésze is új rekordot hoz a személyi kölcsönök piacán.
2024. 07. 04. 06:30
Megosztás:

Álláskeresés nyáron? Itt az idő a nézelődésre!

Bár nem ebben az időszakban a legszélesebb a kínálat a munkáltatói oldalon és lassul a kiválasztás folyamata is, de jellemzően nem húzzák le a rolót a vállalkozások. Igenis van esély álláskeresőként, bár szükség van egy kicsit több türelemre.
2024. 07. 04. 06:00
Megosztás:

Az AI már nemcsak kopogtat a kapun, hanem bedöntötte tokostól

Az idén 35 éves KPMG Magyarország szakértői a kerek évfordulóhoz kapcsolódóan összefoglalták a jövő digitális irányait és azt, hogyan tudnak mindehhez a vállalatok sikeresen kapcsolódni. Az AI jövőbemutató megoldásai jelentősen átalakítják a szakmákat, a vállalati középvezetők hatékonysága akár 40-50%-kal is javulhat. A KPMG saját AI-fejlesztéseit először saját szervezetén belül teszteli, amellyel például a dokumentumkezelési hatékonyság is jelentősen javul.
2024. 07. 04. 05:30
Megosztás:

Mennyibe kerül az utasbiztosítás, ha nyaralni megyünk?

Felpörgött a nyaralási szezon, ez jól látszik az utasbiztosításokon is - közölte saját adatai alapján a Netrisk. Júniusban az utasbiztosítások átlagdíja 11 800 forint volt. A legtöbben olaszországi és horvátországi utazásra kötöttek biztosítást, de az idén látszik a foci-Eb hatása is. 2024-ben a tavalyihoz képest előretörtek a repülős utak, itt pedig az akár 10-20 órás járatkésések miatt még nagyobb szerepet kapnak a jól megválasztott utasbiztosítások. A kártérítéshez azonban fontos, hogy a biztosítás az indulástól egészen a hazaérkezésig tartson, és az sem mindegy, hány órás késés esetén térít az adott társaság, ezért érdemes összehasonlítani az elérhető ajánlatokat.
2024. 07. 04. 05:00
Megosztás:

Lépett két nagybank: drágább lett a lakáshitel, olcsóbb a személyi kölcsön

Az MBH és az OTP is változtatott július elején a hitelkamatain. A MBH olcsóbbá tette a személyi kölcsönét, az OTP viszont a kamatplafon fölé drágította a lakáshiteleit. A személyi kölcsönök 12 százalék körüli THM-es élmezőnye ezzel még sűrűbb lett, a lakáshitelekben azonban a bankok többsége egyelőre tartja a csak június végéig kért 7,3 százalékos THM-plafont - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2024. 07. 04. 03:00
Megosztás:

Új rezsitámogatás – döntött a Kormány, jár 41.760 forint/fő rezsikiegészítő támogatás!

A Magyar Közlönyben két olyan kormányrendelet is megjelent, amely egyes intézmények rezsitámogatását érinti.
2024. 07. 04. 02:00
Megosztás:

Az online játékokból származó nyeremények adózása

Az online játékok térnyerésével bizonyára benned is felmerült a kérdés, hogy pontosan milyen formában és mekkora mennyiségben kell elszámolni az innen származó jövedelemmel.
2024. 07. 04. 01:57
Megosztás: