Közös vállalatot alapított a Status KPRIA Zrt. és az olasz Ansaldo Energia S.p.A.

MAEN - Energetika Zrt. néven közös vállalatot alapított a Mészáros csoport érdekeltségébe tartozó Status KPRIA Zrt. és az olasz Ansaldo Energia S.p.A., az új vállalat erőművi-karbantartási szolgáltatásokat végez majd Magyarországon, illetve kombinált ciklusú gázturbinás erőművek építését, kulcsrakész kivitelezését tervezi a Nyugat-Balkán régióban - közölte a Mészáros csoport csütörtökön az MTI-vel.

Közös vállalatot alapított a Status KPRIA Zrt. és az olasz Ansaldo Energia S.p.A.

A tájékoztatás szerint a közös vállalat elsődleges célja az új erőművek komplett, kulcsrakész kivitelezésének (EPC) megvalósítása.

A Mészáros csoport a magyar többségű vegyesvállalatban az infrastruktúra-fejlesztések során szerzett építési tapasztalatával, pénzügyi erőforrásaival vesz részt, az olasz állam tulajdonában lévő Ansaldo Energia S.p.A. a gáz- és gőzturbina, illetve generátorgyártás területén rendelkezik jelentős tudással, kapacitással, emellett évtizedes karbantartási tapasztalatot is hoz a közös vállalatba - írták a közleményben

Hozzátették, az új projektek kivitelezése mellett, a cég tervei között kiemelt helyen szerepel a már meglévő, illetve a később, újonnan megépülő erőművek hosszú távú karbantartása, üzemeltetése. Ezt a feladatot a most megalakult vállalat állandó szolgáltatásként tervezi végezni.

A közleményben kitértek arra is, hogy a Mészáros csoport egyre nagyobb hangsúlyt fektet a külföldi terjeszkedésre, főleg a környező országokban, és olyan iparágakban, amelyekben Magyarországon már komoly tapasztalatot szerzett.

Mészáros Lőrinc, a Mészáros csoport tulajdonosa a közleményben hangsúlyozta, a globális energiaipar egyre inkább a megújuló energiaforrásokra, a fenntarthatóságra fókuszál. A vegyesvállalatok egyesített ereje segíthet előmozdítani ezt az átállást, különösen akkor, ha a partnerek közös célja a környezeti lábnyom csökkentése. Az elkövetkező években a délszláv régió áramtermelési erőműparkja jelentős modernizációra szorul a tervezett élettartamon túli, rossz hatásfokú és erősen légszennyező szenes erőművek kivezetése miatt.

Németh Tamás, a MAEN Energetika Zrt. igazgatósági tagja, vezérigazgatója a közleményben rámutatott arra, céljuk a megnövekedett energetikai beruházásokban való részvétel itthon és külföldön, elsősorban a Nyugat-Balkánon. Ehhez a most szövetségre lépett két cégcsoport eddigi tapasztalatait szeretnék felhasználni, erősíteni, bővíteni ágazati szerepüket.

Az Ansaldo Energia eredeti anyavállalatát 1853-ban alapították Genovában, Olaszországban. A kezdeteket gőzturbina és generátorgyártás alapozta meg, majd tevékenységét kiterjesztette a fejlett gázturbina és kombinált ciklusú erőművek építésére, valamint nukleáris és megújuló technológiákra, illetve hidrogén termelésre. A vállalatcsoporthoz világszerte jelenleg több mint 30 cég tartozik, több mint 3300 munkavállalót foglalkoztat, árbevétele 2023-ban meghaladta az 1,1 milliárd eurót.

A Solana átlépte a 165 dollárt, de a CYBRO AI token előértékesítése várhatóan az Ethereum és az XRP fölé szárnyal

Ahogy a Solana értéke 165 dollárig emelkedik, a figyelem egy új versenytársra irányul a kriptopiacon. A CYBRO mesterséges intelligencia tokenje, amely jelenleg előértékesítésben van, máris nagy várakozásokat kelt, mivel előrejelzések szerint akár olyan óriások fölé is emelkedhet, mint az Ethereum és az XRP. Mi állhat ezen érdeklődés mögött, és hogyan formálhatja át ez az újdonság a kriptovilágot?
2024. 10. 25. 17:00
Megosztás:

Immár harmadszor hirdetik ki a Michelin Guide legújabb magyarországi válogatását

Decemberben ismét díjátadó gálán hirdeti ki a világ legrangosabb gasztorkalauza, mely éttermek kaphatják meg újoncként és melyek tarthatják meg korábban megszerzett, nagypresztízsű Michelin elismeréseiket. Jelenleg országszerte 70 hazai kulináris műhely büszkélkedhet a globálisan ismert díjkategóriák valamelyikével, és immár 26 hazai hotel is feliratkozott a mértékadó kalauz által ajánlott szálláshelyek közé. A teljes hazai vendéglátás kínálatát bemutató nyomtatott kiadvány a jövő év elején jelenik meg.
2024. 10. 25. 16:30
Megosztás:

Már Dánia a világ egyik leginnovatívabb országa

Az innováció elengedhetetlen a fejlett gazdaságok versenyképességének megőrzéséhez, a növekedés előmozdításához, a jólét biztosításához és az olyan globális kihívások kezeléséhez, mint a szén-dioxid-mentesítés, az éghajlatváltozás és a világjárványok. A Német Iparszövetség (BDI) és a Roland Berger “Innovációs mutató 2024” tanulmányában 35 ország gazdasági innovációs képességét hasonlítja össze egy strukturált mérési modell segítségével. Az idei rangsor első három helyezettje Svájc, Szingapúr és Dánia.
2024. 10. 25. 16:00
Megosztás:

Javuló gazdasági környezetet jeleznek az amerikai BMI indexek

Az Egyesült Államokban az S&P Global feldolgozóipari beszerzési menedzser indexe októberben 47,8-ra emelkedett a szeptemberi 47,3-as 15 hónapos mélypontról.
2024. 10. 25. 15:30
Megosztás:

A Richter kiterjeszti az együttműködést az AbbVie-val

A Richter tegnap piaczárás után jelentette be, hogy új együttműködést kezd az AbbVie-val új neuropszichiátriai betegségek gyógymódjainak felfedezése és fejlesztése érdekében.
2024. 10. 25. 15:00
Megosztás:

Fontos változás a magyar gazdáknak

Országjárásra indul a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), hogy a területalapú támogatások tervezett megszüntetéséről tájékoztassák a magyar gazdákat.
2024. 10. 25. 14:00
Megosztás:

Az uniós szálláshelyeken nőtt az Európán kívülről érkező turisták aránya tavaly

Az uniós szálláshelyeken az Európán kívülről érkező külföldi vendégek által eltöltött éjszakák aránya 12,6 százalékról 15,6 százalékra emelkedett 2022 és 2023 között, ami azt jelenti, hogy a nem európaiak által eltöltött vendégéjszakák száma átlagosan 60 millióval, vagyis az év minden estéjén átlagosan 164 ezerrel emelkedett - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön.
2024. 10. 25. 13:30
Megosztás:

Nagy érdeklődés övezheti az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások lakáscélú felhasználását

Óriási érdeklődés övezheti jövőre az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások lakáscélú felhasználását a Duna House (DH) várakozásai szerint; az ingatlanközvetítő cég az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adatait idézve hangsúlyozza: csak az idei első negyedévig mintegy 2100 milliárd forintnyi megtakarítás volt az önkéntes pénztári számlákon.
2024. 10. 25. 13:00
Megosztás:

Ritkítják kínai járataikat a nagy légitársaságok

A nemzetközi légitársaságok ritkítják Kínába irányuló járataikat. Néhányan, pl. a Virgin Atlantic és a Scandinavian Airlines viszont teljesen ki is vonulnak az országból.
2024. 10. 25. 12:30
Megosztás:

Gyorsult az amerikai gazdasági teljesítmény növekedése

Az amerikai gazdasági aktivitás növekedése gyorsult októberben az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) csütörtökön közzétett előzetes értékei alapján.
2024. 10. 25. 12:00
Megosztás:

Mentőszolgálat: van elég orvos az ügyeleteken

Van elég orvos az ügyeleteken, a biztonságos betegellátás valamennyi személyi és tárgyi feltételét biztosítják, a betegforgalmat folyamatosan figyelik és elemezik - írta az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében.
2024. 10. 25. 11:30
Megosztás:

A CrytoCoin felhőalapú számítási kapacitással akár napi 5000 dollárt is kereshet

Egy interjú szerint Anderson tengeri szélerőmű-telepítéssel foglalkozik. Öt évvel ezelőtt indított el egy kriptovaluta felhőalapú bányászati programot szélerőmű-berendezések energiáira támaszkodva. Az első felhőbányászata élete legnagyobb anyagi sikerét hozta. Jó szándék vezérelte, hogy ezt az egyszerű pénzkeresési lehetőséget népszerűsítse, hogy mások is könnyedén profitálhassanak belőle. Azonban a későbbi magas költségek és az a tény, hogy nem volt professzionális bányászgép-karbantartási ismerete, arra kényszerítették, hogy leállítsa ezt a tevékenységét.
2024. 10. 25. 11:17
Megosztás:

Befektetői felmérés: a közel-keleti válság eszkalációját tartja a legnagyobb világgazdasági kockázatnak a globális üzleti szektor

A közel-keleti válság eszkalációját tartja a világgazdasági kilátásokat terhelő legnagyobb kockázatnak a globális üzleti szektor az egyik legtekintélyesebb pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, az Oxford Economics csütörtökön Londonban ismertetett friss globális befektetői felmérése szerint.
2024. 10. 25. 11:00
Megosztás:

Czomba Sándor: továbbra is magas a hazai foglalkoztatottság

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai alapján 2024 szeptemberében mintegy 4 millió 699 ezer főt ért el a foglalkoztatottak száma.
2024. 10. 25. 10:30
Megosztás:

A Tesla vezette a növekedést a tengerentúlon; estek az olajárak

A vártnál jobban alakultak az amerikai októberi BMI adatok: mind a feldolgozóiparban, mind a szolgáltatószektorban emelkedő dinamika figyelhető meg a számokban, ráadásul a heti munkaerőpiaci riportok is kedvezőek lettek.
2024. 10. 25. 09:30
Megosztás:

Emelkedtek a nyugat-európai piacok; továbbra is alacsony BMI-adatok érkeznek a kontinens gazdaságairól

A csütörtökön megjelent októberi BMI adatok Európában eltérést mutattak a korábbi dinamikától: a német, a francia és az eurozóna feldolgozóipara továbbra is zsugorodik, azonban Németországban enyhébb mértékben, mint korábban, az eurózóna szolgáltatóipari számai viszont a vártnál kedvezőtlenebbül alakultak. A páneurópai STOXX 600 index három egymást követő mínuszban töltött nap után stagnált.
2024. 10. 25. 09:00
Megosztás:

Az elemzők szerint eddig mehet a Bitcoin 2024-ben

A Bitcoin lassan, de biztosan közelít a márciusi csúcshoz, és következetesen menetel felfelé. Az érme továbbra is a kripto piac legmeghatározóbb szereplője, gyakorlatilag az egész piac a BTC mozgásának függvényében változik.
2024. 10. 25. 08:30
Megosztás:

Ön is kimaradt a hazai elektromosautó-támogatásból?

Az elektromosautó-támogatás bővítéséről egyre több hír kering, különösen egy, a nagycsaládosok kisegítésére kiterjesztett kormányzati pályázat kapcsán. A magyar piac egészét hirdetésszámban és megtekintésben lefedő Használtautó.hu szakértője ezért megvizsgálta, milyen elektromos autók jöhetnének szóba, ha a támogatást a korábbi pályázat alapján minimum 7 személyes járművekre terjesztenék ki.
2024. 10. 25. 08:00
Megosztás:

Az AbbVie és a Richter új kutatási és fejlesztési együttműködést jelentett be

Az AbbVie és a Richter neuropszichiátriai betegségekhez kötődő új kutatási és fejlesztési együttműködést jelentett be csütörtökön a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett tájékoztatásban.
2024. 10. 25. 07:30
Megosztás:

Gyorsult az amerikai gazdasági teljesítmény növekedése

Az amerikai gazdasági aktivitás növekedése gyorsult októberben az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) csütörtökön közzétett előzetes értékei alapján.
2024. 10. 25. 07:00
Megosztás: