Kubikos qubitok rakkolnak

Kiemelkedően izgalmas új technológiai trend a kvantumszámítástechnikáé. A kvantumszámítógépek soha nem látott gyorsasággal oldanak meg rendkívül összetett problémákat. „A hétköznapi felhasználásra még néhány évet várni kell” – mondja Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője, de a jövő már itt van velünk.

Kubikos qubitok rakkolnak

Dobjunk fel egy érmét! Fej vagy írás? Az egyszerű kérdést egyszerű eldönteni, persze csak ha az érme már földet ért. De mi van addig, amíg a levegőben pörög? Akkor még mindkét válasznak azonos a valószínűsége. Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni, ez a kalkuláció a kvantum-számítástechnika alapja. Valójában azonban a kvantum-számítógépek révén rendkívül összetett problémák soha nem látott gyorsasággal oldhatóak meg– írja a McKinsey & Company tanácsadó cég összefoglaló tanulmányában, amely a kvantumszámítógépek lehetséges felhasználásaival foglalkozik.

A digitális számítógépek évtizedek óta megkönnyítik számunkra az információfeldolgozást. „A kvantumszámítógépek a számítástechnika teljesen új megközelítését képviselik” ‒ mondja Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője, aki szerint belátható időn belül nem fogják felváltani a mai számítógépeket, a kvantumfizika alapelveinek felhasználásával mégis képesek lesznek nagyon összetett statisztikai problémák megoldására, amire a mai számítógépek nem alkalmasak.

Jönnek a qubitek

A kvantumszámítástechnika olyan nagy potenciállal és lendülettel rendelkezik, hogy szakértők a következő nagy technológiai trendek közé sorolják. A klasszikus technológia, amely a laptopot és az okostelefont működteti, bitekre épül, vagyis egy nullát vagy egy egyest tárolhat. Ezzel szemben a kvantumszámítástechnika kvantumbitekre, azaz qubitekre épül, amelyek nullákat és egyeseket egyaránt képesek tárolni. A qubitek a nulla és az egyes bármely kombinációját képesek egyszerre reprezentálni.

Amikor tehát a klasszikus számítógépek több változót tartalmazó feladatot oldanak meg, minden egyes változó változásakor új számítást kell elvégezniük. Minden egyes számítás egyetlen eredményhez vezet. A kvantumszámítógépek azonban nagyobb munkaterülettel rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy egyszerre rengeteg utat tudnak felfedezni. Ez a lehetőség azt jelenti, hogy a kvantumszámítógépek sokkal, de sokkal gyorsabbak lehetnek, mint a klasszikus számítógépek.

10 ezer év 200 másodperc alatt

Számtalan laboratóriumi kísérletet követően 2019-ben a Google végre bejelentette, hogy kvantumszámítógépe jelentős áttörést ért el: 200 másodperc alatt megoldott egy olyan feladatot, amelyhez egy klasszikus számítógépnek 10 ezer évre lett volna szüksége. Noha ez a teljesítmény kétségkívül fontos mérföldkő, inkább elméleti, mintsem gyakorlati előrelépést jelent, mivel a kvantumszámítógép által megoldott problémának egyáltalán nem volt gyakorlati haszna. Azonban „rohamosan közeledünk ahhoz az időhöz, amikor a kvantumszámítógépek valódi hatással lesznek az életünkre” – mondja Németh Balázs.

A mai klasszikus számítógépek viszonylag egyszerűek. Korlátozott bemeneti adatokkal dolgoznak, algoritmust használnak, és kiadnak egy választ ‒ a bemeneteket kódoló bitek pedig nem osztanak meg egymással információt. A kvantumszámítógépek másképp működnek. Egyrészt, amikor a qubitekbe adatokat viszünk be, a qubitek kölcsönhatásba lépnek más qubitekkel, így egyszerre sokféle számítást végezhető. Ezért képesek a kvantumszámítógépek sokkal gyorsabban működni, mint a klasszikus számítógépek. De ezzel még nincs vége a történetnek: a kvantumszámítógépek nem egyetlen egyértelmű választ adnak, mint a klasszikus számítógépek, hanem a lehetséges válaszok egy sorát adják meg.

Átformálja az ipart és a szolgáltatásokat

„Korlátozott terjedelmű számításokhoz klasszikus számítógépeket használunk” – magyarázza az innovációs szakember, aki hozzáteszi: nagyon összetett problémák esetében a kvantumszámítógépek időt takaríthatnak meg azáltal, hogy leszűkítik a lehetséges válaszok körét.

A kvantumszámítógépek nem olyanok, mint egy átlagos asztali számítógép – aligha lehet majd ilyet vásárolni egy szakboltban. Azok a kvantumszámítógépek, amelyek képesek lesznek komoly problémák megoldására, drága, bonyolult gépek lesznek, amelyeket csak néhány kulcsszereplő fog működtetni. A McKinsey tanácsadó cég becslése szerint 2030-ig legfeljebb ötezer kvantumszámítógép fog működni világszerte. A legösszetettebb problémák kezeléséhez szükséges hardver és szoftver talán csak 2035-ben vagy később fog rendelkezésre állni.

A kvantumszámítógépek leszűkíthetik egy-egy pénzügyi vagy logisztikai probléma lehetséges megoldásainak körét – vetíti előre Németh Balázs, hogy mire is fogják tudni használni a bankok és a vállalatok a kvantum-számítástechnikát. Az új informatikai megoldás nagyban segítheti a gyógyszer- és a vegyipari fejlesztéseket, és a gépjárműgyártást. A K&H innovációs szakembere szerint a pénzügyek terén még kissé odébb van a kvantumszámítástechnika felhasználása. Mégis óriási lehetőséget lát benne, elsősorban a portfólió- és kockázatkezelés terén. Az új technológia segíthet olyan optimális hitelportfóliók összeállításában, amelyekben a bank pontosabban feltérképezheti a hitelbiztosítékokban rejlő kockázatokat, és így még inkább testreszabott hiteltermékeket tud majd kínálni.

Elindult a Fertő-táj vonatjárat Ausztriába

Az idén április és augusztus között jár Sopron és az ausztriai Neusiedl am See között a Fertő-táj vonatjárat, hogy minél többen környezetbarát módon kereshessék fel az UNESCO világörökség részévé nyilvánított Fertő-táj magyar és osztrák oldalának településeit - közölte a vonatokat közlekedtető GYSEV Zrt. szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 14. 20:00
Megosztás:

Rekordszámú volt a bérlet- és jegyeladás márciusban

Márciusban rekordszámú, 932 ezer ország- és vármegyebérletet, valamint napijegyet váltottak az utasok - közölte a MÁV-VOLÁN-csoport szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 14. 19:00
Megosztás:

Nem számítanak idén javulásra a német vállalatok

A német vállalatok 2024-ben sem számítanak a gazdaság fellendülésére az IW (Institut der deutschen Wirtschaft) gazdaságkutató intézet legfrissebb, szombaton publikált felmérése szerint.
2024. 04. 14. 18:00
Megosztás:

A technológia fejlődés velejárója, hogy új kockázatok ütik fel a fejüket

A mesterséges intelligencia (MI) elterjedésével az információbiztonsági szakértők feladatai már kiterjednek az azzal kapcsolatos biztonsági kockázatok kezelésére is, mert újszerű kitettséget jelentenek az intelligens eszközök és az MI-vel ellátott folyamatautomatizálás is - ismerteti a Deloitte könyvvizsgáló és tanácsadó cég az MTI-nek küldött közleményében.
2024. 04. 14. 17:00
Megosztás:

3,6%-ra csökkent az infláció márciusban

A várakozásunknál minimálisan kedvezőbben alakulva 3,6%-ra mérséklődött az infláció éves üteme februárban. Ennél alacsonyabb inflációs rátát 2021. februárban közöltek legutóbb. Az előző hónaphoz képesti változás +0,8%-os volt, ami visszafogottabb év eleji átárazási dinamikát tükröz, mint amit az elmúlt két évben láthattunk. Enyhülő inflációs nyomást jelez, hogy a maginfláció 5,1%-ról 4,4%-ra mérséklődött.
2024. 04. 14. 16:00
Megosztás:

Zsarolóvírustól a „disznóvágás-átverésig”

A Visa közzétette félévente megjelenő, csalásokról szóló nemzetközi jelentésének 2024. tavaszi kiadását, amely a fogyasztókat és vállalkozásokat világszerte érintő legjellemzőbb fizetési veszélyekre hívja fel a figyelmet.
2024. 04. 14. 15:00
Megosztás:

Új kaparós sorsjegy jelent meg, a neve: Ajándék sorsjegy

Az ünnepi alkalmakat megédesítő, vidám hangulatú és a szemnek is vonzó kaparóssal bővül a Szerencsejáték Zrt. sorsjegykínálata.
2024. 04. 14. 14:00
Megosztás:

Romániában nőtt az első kéthavi folyó fizetésimérleg-hiány

Romániában 24,69 százalékkal nőtt az első kéthavi folyó fizetésimérleg-hiány éves összevetésben - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank (BNR).
2024. 04. 14. 13:00
Megosztás:

A bortermeléshez elengedhetetlenek a környezetkímélő technológiák

Az agrártárca elkötelezett amellett, hogy Magyarországon minél kisebb környezetterheléssel járjon a szőlőtermesztés és minél energiahatékonyabban állítsuk elő a borokat - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet 100. évfordulója alkalmából szervezett találkozón pénteken Bresciában a tárca közleménye szerint.
2024. 04. 14. 12:00
Megosztás:

Csendesen döntött csúcsot a hazai lakáspiac

Tavaly október-decemberben történelmi csúcsra ért az új otthonok árszintjét jellemző index a KSH legfrissebb, előzetes adatai szerint. Ugyanebben az időszakban a használt lakásoknál viszont árcsökkenést regisztrált a statisztika. Az ellentmondás ellenére az Eurostat adatai azt mutatják, hogy a hazai lakáspiac nagyjából belesimul az európai trendbe.
2024. 04. 14. 11:00
Megosztás:

Konferenciát rendezett a MÁV-Start

A MÁV-Start szervezésében rendezték meg pénteken az Európai Vasúti és Pályahálózat-működtetők Közössége (CER) CEO Coalition rendezvényt - tudatta a vasúttársaság az MTI-vel.
2024. 04. 14. 10:00
Megosztás:

Csökkent a külföldi befektetések értéke Romániában

Éves viszonylatban 8 százalékkal csökkent a külföldi befektetések értéke Romániában az év első két hónapjában - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank (BNR).
2024. 04. 14. 09:00
Megosztás:

Emelkedő forgalomban nőtt a BUX a héten

Emelkedő forgalom mellett nőtt a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken, 761,66 ponttal, 1,14 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.
2024. 04. 14. 08:00
Megosztás:

A Bitgo támogatást nyújt az ARB-nek, a medve trend új mélypontra süllyeszti az ADA-t, míg a KANG szárnyal

Ez a cikk egy áttekintés a kriptopiac aktuális trendjeiről, kiemelve néhány vezető kriptovaluta fontos fejleményeit az iparban. Az egyik ilyen fejlemény, hogy a Bitgo partnerségre lépett az Arbitrum (ARB) tokennel. Eközben, miután a Cardano (ADA) veszített lendületéből, a token a piaci kapitalizáció alapján elvesztette kilencedik helyét legnagyobb kriptovaluták között.
2024. 04. 14. 07:00
Megosztás:

Romlott az amerikai fogyasztói hangulat áprilisban

Az elemzők által vártnál jelentősebben romlott a Michigani Egyetem amerikai fogyasztói hangulatindexe áprilisban.
2024. 04. 14. 06:00
Megosztás:

Új jelölési rendszert vezetne be a GVH

Megkönnyítené a tudatos fogyasztói döntést, ha környezetterhelést mutató jelölési rendszert kapnának az élelmiszerek - mondta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) pénteken közzétett podcastjében a GVH vezető közgazdásza.
2024. 04. 14. 05:00
Megosztás:

Segély helyett lehetőséget kell nyújtani a vállalkozásoknak

Az ország első, kifejezetten hátrányos helyzetű emberek támogatására, mentorálására létrehozott vállalkozásfejlesztési központja segély helyett lehetőséget nyújt - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter az intézmény pénteki átadásán, Kiskunhalason.
2024. 04. 14. 04:00
Megosztás:

A fehér kenyér maga a méreg?! A kenyérevés egészségügyi kockázatai, amelyekről tudnia kell

A fehér kenyér, az asztalok állandó kedvence, első pillantásra ártalmatlan alapélelmiszernek tűnhet, ám a finomított búzalisztből készült pékáru fogyasztásának számos, kevésbé ismert egészségügyi kockázata van. Az egészséges táplálkozás iránt érdeklődők és a tudatos fogyasztók számára fontos, hogy tisztában legyenek ezekkel a potenciális veszélyekkel.
2024. 04. 14. 03:00
Megosztás:

Mennyi a tökéletes vérnyomás érték 30, 40, 50, 60, 70 és 80 éves korban?

A vérnyomás az életkor előrehaladtával változó élettani paraméter, amely fontos szerepet játszik a szív- és érrendszeri egészség fenntartásában. E tanulmány célja, hogy bemutassa az ideális vérnyomásértékek életkori trendjeit, különös tekintettel a nemek közötti különbségekre.
2024. 04. 14. 02:00
Megosztás:

A nyugdíjprémiumot sajnos el lehet felejteni, nem lesz!

A kormány és a Kopint-Tárki egyformán csak 2,5 %-os gazdasági növekedést jósolnak idén Magyarországon. Emiatt nyugdíjprémiumra nincs lehetőség, és - ahogy a Pénzügyminisztérium külön kiemelte - már az is jelentős eredmény, hogy az állam biztosítja a nyugdíjak fenntartásához szükséges pénzügyi alapot. Lássuk a részleteket, hogy van-e bármilyen remény...
2024. 04. 14. 01:01
Megosztás: