Lakáshitelt pont most? Lehet okosan!

A hitelkamatok, az infláció és a bizonytalanság egyre növekszenek az utóbbi hónapokban, ez a trió pedig sok mindenre sarkallhat bennünket, de lakáshitel felvételére biztosan nem. Kerülhetünk azonban olyan élethelyzetbe, hogy mégis most van szükségünk lakáscélú hitelre. Mit tehetünk ilyenkor? A jó hír, hogy van megoldás arra, hogy okosan léphessük ezt meg!

Lakáshitelt pont most? Lehet okosan!

Nehéz elképzelni olyan piaci környezetet, amely a mostaninál kedvezőtlenebb feltételeket mutatna a lakásvásárláshoz. Az utóbbi években töretlenül emelkedtek az ingatlanárak, és a magas árakhoz még számos további nehezítő tényező is társult újabban. Hónapról hónapra új rekordokat dönt az infláció szintje, a háborús konfliktusok miatt fokozódik a bizonytalanság a lakáspiacon is, ráadásul az erősödő hozamkörnyezetben a hitelek kamatai is felszöktek.

Egekben a lakásárak

Az elemzők adatai szerint szeptemberben 8 százalékkal csökkent a lakások és 13 százalékkal a házak iránti érdeklődés. Eközben a kínálat 7 éves rekordot döntött, de még ezzel együtt is töretlennek tűnik az ingatlanok évek óta tartó drágulása.

Az értékesítési adatok szerint a vidéki panellakások négyzetméterára elérte az átlag 443 ezer forintot, míg a fővárosban ez már 716 ezer forintra rúg. A téglaépítésű lakásoknál ennél is magasabb, 532, illetve 846 ezer forinttal lehet kalkulálni átlagosan. Mindeközben drasztikusan nőtt az egymillió forintos négyzetméterárat meghaladó ingatlanok aránya. Országosan 2,5-szörös szorzóról beszélhetünk, Budapesten így már több mint minden ötödik lakás ebbe a kategóriába esik.

Forrás: KSH

Ahogy a Központi Statisztikai Hivatal fenti adataiból is kiolvashatjuk:

- a budapesti használt lakások négyzetméterárai 2007 óta két és félszeresre,

- a budapesti új lakásoké pedig több mint 2,6-szorosra nőttek.

- Ezzel a fővárosban tapasztalható a legerősebb drágulás, de a legkisebb mértékű árnövekedés is több mint 1,6-szoros volt (használt lakások a Dél-Dunántúlon és az Észak-Alföldön).

Mindezt jól megmutatja a KSH összevont lakáspiaci árindexe is. Eszerint 2015-höz képest 2022 második negyedévére ugyancsak 2,5-szeres árnövekedés állt be. Ebben a trendben 2020 negyedik negyedéve hozott még további erősödést.

Forrás: KSH

Elszálló infláció

Ami az inflációt illeti, 2022 szeptemberére eljutottunk a 20,1 százalékos szintre. Miközben a nyersanyagok és a rezsi árai tovább emelkednek, ez sem segít annak, aki most szeretne lakáshoz jutni. Akár építkezésben, akár vásárlásban gondolkodunk, egyre komolyabb költséggel kell ugyanis számolnunk, miközben a megtakarításunk egyre kevesebbet ér, és a napi megélhetésünk is egyre többet vesz el a félretett pénzünkből.

Forrás: KSH, LifeRisk

A KSH számítása mindig az előző év azonos időszakát veszi alapul az inflációs értéknél. Ez azt jelenti, hogy 2021 szeptembere óta több mint 20 százalékkal ér kevesebbet a jövedelmünk: ha akkor kerestünk 300 ezer forint nettót, az ma váráslóerőben csak 240 ezret ér.

Erősödő hozamkörnyezet

Végül pedig számolnunk kell azzal is, hogy a Magyar Nemzeti Bank – válaszul a piaci hatásokra – többszöri kamatemelést eszközölt. Ennek megfelelően a bankok is egyre magasabb kamatokat kérnek a lakáshitelekre. Egy évvel ezelőtt például még csak 1,5 százalék volt a jegybanki alapkamat, ami idén augusztusra már 11,75 százalékra emelkedett.

Ennek következményeként egy ma felvett lakáshitel esetén akár több tízezer forinttal magasabb törlesztőt kell fizetnünk havonta, mintha egy ilyen szerződést 2021 nyarán kötöttünk volna meg. 2021 nyarán ez a szám ugyanis 120 ezer forint körül alakult egy 20 milliós, 20 évre szóló hitelnél, ami ma már 150-200 ezer forintos törlesztőt is könnyűszerrel megkövetelhet.

Mennyiért vehetünk fel ma lakáshitelt?

Nézzünk minderre egy konkrét példát! Hiszen élethelyzetünkből adódóan elképzelhető, hogy még a fentiek ismeretében is most kényszerülünk lakást venni. Tételezzük fel, hogy egy budapesti 80 millió forintos vételárú lakást szeretnénk megvásárolni. Ehhez legyen szükségünk mondjuk 25 millió forint hitelre, amit 20 év alatt tervezünk visszafizetni.

Az Okosan.hu lakáshitel-kalkulátora szerint – a cikk megírásának pillanatában – ezekkel a feltételekkel a három legjobb ajánlat havi törlesztője 198 és 209 ezer forint között alakul:

Forrás: okosan.hu

Ez havonta nagyjából 50 ezer forintos többletterhet jelent számunkra, ami 20 éves futamidő alatt összesen mintegy 12 millió forintos veszteség. 12 millió forint pusztán azért, mert nem 1 évvel ezelőtt, hanem most szeretnénk felvenni ugyanazt a lakáshitelt…

Hogyan érdemes mégis lakáshitelt felvenni?

Ezeket a számokat látva nem kétszer, hanem sokkal többször is meggondoljuk, bevállaljuk-e a megcélzott ingatlanvásárlást és hitelfelvételt. Ha azonban másik városban vállalnánk munkát, vagy a család bővülésével kinőttük a mostani otthonunkat, lehet, hogy valóban nem várhatunk a költözésprojekttel.

Ha ez a helyzet, és ennyire kedvezőtlen piaci környezetben kell lépnünk, még fontosabb, hogy az alábbiak figyelembevételével, felelősen és okosan döntsünk.

● Derítsük fel a lehetőségeket, ne akadjunk le egyetlen ajánlatnál! Első látásra talán legyintenénk, hogy a bank az bank, a hitel az meg hitel, biztos nincsenek nagy különbségek. Viszont ahogy a fenti kalkulátor is megmutatja, igenis jelentős eltérések lehetnek egyik és másik ajánlat között. Ezért is fontos feltérképezni a lehetőségeket. Lehet, hogy számlavezető bankunkénál kedvezőbb feltételeket találunk másutt, de akár az is, hogy hűségkedvezményeivel saját bankunk teszi le a legjobb ajánlatot az asztalra. A jó hír, hogy például az Okosan.hu lakáshitel-kalkulátorának köszönhetően nem kell egyesével átböngésznünk minden szolgáltató dokumentumait, hiszen a főbb adatokat megadva egy kattintással egy szűrt listához juthatunk.

● Fix kamatozású hitelt válasszunk! Különösen olyan környezetben, ahol nagy a bizonytalanság, nagy könnyebbség, ha tudjuk: nem szállhat el a törlesztőnk egyik hónapról a másikra. Aki például 2021-ben tudta még elindítani új hitelszerződését és fix kamatozást választott, az áldhatja ma a döntését, amiért bevállalta a némileg magasabb folyósítási díjat, hogy ne kelljen ma több tízezer forinttal nagyobb törlesztőt fizetnie.

● Biztosítsuk be magunkat a kockázatok ellen! 20 év hosszú idő, és ez idő alatt, ahogy arra az elmúlt pár év is rávilágított,  tényleg bármi megtörténhet. Ezért mindenképp érdemes saját magunkat is bebiztosítani. Erre valók a különböző, egyénre szabható életbiztosítások, amelyeket akár hitelfedezeti védelemmel is kiegészíthetünk.

Így segít az életbiztosítás!

Akár már felvett meglévő, akár új hitelünk van, fontos bebiztosítanunk, hogy minden körülmények között tudjuk ezt törleszteni. Változik körülöttünk a piac, recessziók jönnek, szektorok veszíthetik el jelentőségüket, netalán mi magunk is elveszíthetjük a munkánkat, megromolhat az egészségünk, a legrosszabbról nem is beszélve.

Ha ezek közül bármelyik miatt megbillen családunk pénzügyi helyzetének egyensúlya, az súlyos következményekkel járhat, nem beszélve arról, ha ezáltal képtelenek leszünk fizetni a több tízmilliós hitelt. Lakáshitel esetén például elképzelhető, hogy a hitel fedezetéül szolgáló ingatlant elárverezi a család feje felől a bank, hogy a bevételből megkapja a hitelezett összeget.

Ezért lesz elengedhetetlen, hogy megfelelő életbiztosítási fedezettel gondoskodjunk arról, hogy a legrosszabb forgatókönyvnél se kerüljön veszélybe a család megélhetése. A különféle életbiztosítási konstrukciók nemcsak haláleset, baleset vagy súlyos egészségkárosodás esetén jelenthet anyagi segítséget, de akár munkaképtelenség vagy munkanélküliségi fedezeteket is választhatunk.

A hitelfedezeti védelmet is tartalmazó életbiztosítás pedig éppen a piaci helyzet bizonytalanságából fakadó kételyeket is segíthet eloszlatni bennünk, hiszen ha ilyen konstrukciót választunk, biztosak lehetünk benne, hogy ha történne velünk valami, a biztosító akkor is átvállalná (a szerződésünk szerint részben vagy egészben) a hitel visszafizetését.

A részletekről természetesen érdemes lehet a LifeRisk.hu független szakértőit is megkérdezni, hogy megtudjuk, hogyan és milyen faktorokat figyelembe véve hozzuk meg az optimális döntést.

Betiltottak több kínai technológiai eszközt Amerikában

Az amerikai hírközlési hatóság megtiltotta több kínai telekommunikációs vállalat új eszközeinek engedélyezését nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva.
2022. 11. 26. 23:00
Megosztás:

Ünnepi programsorozattal várja a közönséget a Budapest Bábszínház

Karácsonyfa-díszítéssel, fotósarokkal és közös daltanulással várja nézőit a Budapest Bábszínház az adventi időszakban. A tavalyi évhez hasonlóan a színház gyermekotthonok lakóinak indít jótékonysági akciót.
2022. 11. 26. 22:00
Megosztás:

Vízdíj Budapest 2023 - Vízdíj, csatornadíj, vízterhelési díj 2023 Budapest és agglomeráció

Budapest vízdíj 2023. Egy köbméter víz ára Budapesten. Ivóvíz díjak és csatorna díjak (vízdíj, csatornadíj, vízterhelési díj, alapdíj) mértéke lakossági felhasználók és üzleti/vállalkozó ügyfelek esetén 2023-ban. Vízdíj Biatorbágy 2023, vízdíj Budakeszi 2023, vízdíj Budaőrs 2023. Víz és csatornadíj 2023-ban Csömörön, Dunabogdányban, Halásztelken, Kisorosziban. Vízdíj Pócsmegyer, vízdíj Remeteszőlősön, vízdíj Százhalombattán és vízdíjak Szigetmonostoron, és Szigetszentmiklóson. Milyen összegű a vízdíj Tökölön, Törökbálinton, Vecsésen 2023-ban? Mutatjuk az vízdíjak és csatornadíjak 2023-es összegét a településeken ABC-rendben. Vízdíj kalkulátor 2023 a cikkben. A cikkben szereplő díjak bruttó díjak, azaz a 27%-os ÁFA-t is tartalmazzák, az áfamentes díjtételek ****-gal (azaz négy darab csillaggal) vannak megjelölve.
2022. 11. 26. 21:00
Megosztás:

Erdélyi gyógyszerészek vehettek át magyarországi szakgyógyszerészi bizonyítványt Székelyudvarhelyen

Erdélyi gyógyszerészek vehettek át szakgyógyszerészi bizonyítványt szombaton Székelyudvarhelyen a Pécsi Tudományegyetem (PTE), a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetem, valamint a Magyar Gyógyszerészi Kamara közös hároméves képzése végén.
2022. 11. 26. 20:00
Megosztás:

Innovatív gyógyszeradagolót fejlesztő magyar start-up lett második a 2022-es InnoStars Awards versenyen

Közép-, Kelet- és Dél-Európa legjobb egészségügyi innovációinak seregszemléjén több mint 30 ígéretes, korai fázisban lévő start-up vállalkozás lépett színpadra november 24-én az EIT Health InnoStars Awards döntőjén. A zsűri a Görögországból származó Shuttle Catheters csapatot választotta, amely krónikus, súlyos artériaszűkület kezelését célzó katéterével az első díjat nyerte el Európa egyik legerősebb akcelerátor programjának döntőjében.
2022. 11. 26. 19:00
Megosztás:

Romániában a GDP 3,37 százalékát tette ki az államháztartási hiány

Romániában az államháztartási hiány a román bruttó hazai termék (GDP) 3,37 százalékát tette ki az idei első tíz hónap végén - közölte a román pénzügyminisztérium.
2022. 11. 26. 18:00
Megosztás:

A magyarok szigorúbban büntetnék a hamisítást

Szigorúbban lépnének fel a hamisítókkal és a hamisítványok terjesztőivel szemben a magyarok: 2022-ben a lakosság 60 százaléka büntetné a mostaninál szigorúbban a hamisítókat és a terjesztőket, tavaly ez az arány 55 százalékos volt - derül ki a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) és a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. legfrissebb, reprezentatív kutatásából.
2022. 11. 26. 17:00
Megosztás:

Két külterületi út újult meg Békésen

Két külterületi út újult meg Békésen 2,9 kilométer hosszon 263 millió forintból - közölte az önkormányzat közleményben az MTI-vel.
2022. 11. 26. 16:00
Megosztás:

Erősödik az együttműködés a FAO és Magyarország között

Magyarország a FAO elkötelezett partnereként csaknem 50 országra kiterjedő nemzetközi agrár-ösztöndíjprogrammal és közös projektek finanszírozásával segíti a fenntartható fejlődési célok elérését - emelte ki Nagy István agrárminiszter, a FAO főigazgatójával, Qu Dongyu-vel folytatott tárgyalásán, amelyről az Agrárminisztérium (AM) közleményben tájékoztatta az MTI-t szombaton.
2022. 11. 26. 15:05
Megosztás:

Az OTP Bank 650 millió eurós kibocsátással tért vissza a nemzetközi kötvénypiacra

Az OTP Bank Nyrt. sikeres kibocsátással tért vissza a nemzetközi kötvénypiacra. A jelentős érdeklődésnek köszönhetően az eredetileg tervezett 500 millió eurós összeget végül a kibocsátó 650 millióra emelte - közölte a pénzintézet pénteken az MTI-vel.
2022. 11. 26. 14:00
Megosztás:

Átalakítják a munkanélküli ellátást Németországban

Átalakítják Németországban a munkanélküliek ellátásának legfontosabb intézményét, az úgynevezett Hartz IV segélyt - döntött a törvényhozás pénteken.
2022. 11. 26. 13:00
Megosztás:

A föld alá vitték a középfeszültségű vezetéket Mosonmagyaróvár környékén a madarak védelmében

Az E.ON Hungária Csoport  a föld alá vezette középfeszültségű hálózatát Mosonmagyaróvár környékén a túzokok és más nagytestű madarak szabad vonulása érdekében - közölte a cég pénteken az MTI-vel.
2022. 11. 26. 12:00
Megosztás:

A Magyar Zene Házát immár globálisan elismerik

Számos korábbi szakmai díj után a Magyar Zene Háza az amerikai Architecture MasterPrize (AMP) versenyén elnyerte az Architectural Design of the Year elnevezésű versengés építészeti fődíját is. Mindez azt bizonyítja, hogy a Liget Budapest projekt részeként megvalósult, ikonikus épület minőségét immár globálisan elismerik - mondta el az MTI-nek a projekt miniszteri biztosa.
2022. 11. 26. 11:00
Megosztás:

A Magyar Labdarúgás Napját ünnepelték a Puskás Arénánál

A Magyar Labdarúgás Napja alkalmából korábbi válogatott játékosok elhelyezték az emlékezés koszorúit a magyar szövetség (MLSZ) centenáriumi emlékművénél, a Puskás Aréna mellett.
2022. 11. 26. 09:00
Megosztás:

Január végéig lehet nevezni művészeket a Cziffra Fesztivál elismeréseire

Tehetség-díj és életműdíj kategóriában várja a jelöléseket január 20-ig a Cziffra György Fesztivál zsűrije, akik 2017 óta ismerik el a pályájuk elején álló tehetségeket, valamint a kulturális értékeket felmutató életutakat.
2022. 11. 26. 08:00
Megosztás:

Bővült a Magyar Nemzeti Levéltár adatbázisa a Szovjetunióba elhurcoltakról

A Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja alkalmából újabb tartalmakkal bővült a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) adatbázisa a Szovjetunióba elhurcoltakról - jelentették be pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.
2022. 11. 26. 07:00
Megosztás:

Népirtássá nyilváníthatja Németország az 1932-33-as ukrajnai éhínséget

Az ukrán nemzet elleni népirtássá nyilváníthatja a német szövetségi parlament (Bundestag) a holodomort, a mai Ukrajna területén 1932-33-ban pusztító éhínséget - írta pénteken a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lap a kormánypártok és legnagyobb ellenzéki erő közös határozati javaslatát ismertetve.
2022. 11. 26. 06:00
Megosztás:

Megkezdődött a Baptista Szeretetszolgálat cipősdoboz akciója

Pénteken megkezdődött a Baptista Szeretetszolgálat Cipősdoboz akciója, amelynek keretében idén országszerte összesen 386 gyűjtőponton várják az adományokat december 18-ig.
2022. 11. 26. 05:00
Megosztás:

Létrejött az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. webshopja

Létrejött az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. webshopja, amely elektromos autózáshoz kapcsolódó termékeket, szolgáltatásokat árusít - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2022. 11. 26. 04:05
Megosztás:

A BMW tovább növeli debreceni beruházását

A BMW akkumulátor-összeszerelő üzemet is létrehoz épülő debreceni gyárában, a projekt összértéke így eléri a 800 milliárd forintot, és ezzel Magyarország történetének harmadik legnagyobb zöldmezős beruházása lesz - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a hajdúsági városban.
2022. 11. 26. 03:00
Megosztás: