Lassított az MNB, 50 bázispont emelt a kamaton

50 bázisponttal emelkedett az alapkamat. A korábbi jelzéseknek megfelelően lassított az alapkamatemelési ütemen a Magyar Nemzeti Bank, ezzel 5,4 százalékról 5,9 százalékra emelkedett a ráta. A megjelent közleményben a döntéshozók jelezték, hogy a nemzetközi szinten növekvő bizonytalanság, a fundamentális a fundamentális inflációs kockázatok, valamint az inflációs cél fenntartható elérése szempontjából optimális kamatszint kialakítása az alapkamat-emelési ciklus fokozatos folytatását teszi szükségessé.

Lassított az MNB, 50 bázispont emelt a kamaton

Az MNB folyamatosan figyelemmel követi a pénzpiaci kockázatok alakulását is, és szükség esetén az eszköztár minden elemével kész rugalmasan beavatkozni. A tartós negatív kínálati hatások miatt emelkedő másodkörös inflációs kockázatok kezelése érdekében a szigorúbb monetáris kondíciók hosszabb ideig történő fenntartása indokolt. A Monetáris Tanács a kamatemelési ciklust addig folytatja, ameddig az inflációs kilátások fenntartható módon a jegybanki célon stabilizálódnak, és az inflációs kockázatok a monetáris politika időhorizontján újra kiegyensúlyozottá válnak.

30 bázisponttal fog emelkedni az egyhetes betéti kamatszint. A kamatdöntést követő háttérbeszélgetésen Virág Barnabás, az MNB alelnöke elmondta, hogy az egyhetes betéti kamatszintet csütörtökön 30 bázisponttal fogják emelni, mely így 6,75 százalékos lesz.

Szeptember végére érhet össze a két kamatszint? Amennyiben az alapkamat emelése havi 50 bázispontos, az egyhetes betéti kamatszint emelése havi 30 bázispontos ütemben folytatódik, várakozásunk szerint a két kamatszint 7,9 százalékon, szeptember végén tetőzhet.

Tovább emelkedik az infláció. Az áremelkedés üteme áprilisban megközelítette a 10 százalékos szintet, erre utoljára 21 éve volt példa. Várhatóan a következő hónapokban átlépheti a 10 százalékot is, az év egészében 9 százalékos átlagos inflációra számítunk. A kínálati oldali problémák – globális ellátási láncok zavara, jelentősen emelkedő nyersanyag- és energiaárak – mellett keresleti oldali infláció is érzékelhető, a folyamatot segítették az év elején kifizetett kormányzati transzferek, emellett a forintgyengülés is hozzájárult az infláció növekedéséhez. A bevezetett árstopoknak viszont jelentős fékező hatásuk van, az inflációs folyamatok szempontjából különösen fontos, hogy meddig és milyen formában fenntarthatóak. A bázishatásnak csak október-novembertől lesz némi fékező hatása.

Forrás: Magyar Nemzeti Bank

Két hét múlva folytatódik az amerikai kamatemelési ciklus. A Federal Reserve június 15-én tartja következő ülését, ahol várakozásunk szerint újabb 50 bázispontos szigorítást jelentenek be. Az idei évben további 3 kamatemelést várunk, ezzel a semleges kamatszint fölé, 3 százalékra emelkedhet az alapkamat az Egyesült Államokban. Több jegybankár jelezte, hogy restriktív monetáris politikára van szükség az infláció visszafogása érdekében. A jegybanki mérleg leépítése holnap kezdődik, az első három hónapban havonta 47,5 milliárd dollárral, majd havi 95 milliárd dollárral csökken a jelenlegi tervek szerint a 9 000 milliárd dollárosra duzzasztott állomány.

Júliusban kamatot emelhet az Európai Központi Bank. A következő kamatdöntő ülést június 9-én tartják Frankfurtban, amikor konkrét részleteket várhatunk a döntéshozóktól, emellett megjelenik a friss makrogazdasági prognózis is. Várakozásunk szerint az eszközvásárlási program leállítását is bejelenthetik, és a következő, július 21-én esedékes kamatdöntő ülésen megtörténhet az első 25 bázispontos kamatemelés. A jelenlegi piaci árazások az év végéig 100 bázispontos emelést mutatnak a jelenlegi szinthez képest, mely túlzó lehet, ugyanakkor két kamatemelésre mindenképpen számítunk idén, melyet jövőre további 50 bázispontos szigorítás követhet. Meglehetősen nehéz helyzetben van a jegybank, hiszen a magas infláció és a lassuló ütemű növekedés között kell egyensúlyozni, reális esély van stagfláció kialakulására.

Kritikus szint közelében az euró-forint árfolyama. A múlt héten a 389-es szint fölé került a jegyzés, mely a továbbiakban támaszként funkcionál, és közel kerültünk a 400-nál található, kritikus lélektani és technikai szinthez. Amíg a neonzöld, felfelé szélesedő alakzatban mozog az árfolyam, nem számíthatunk érdemi korrekcióra.

Forrás: Equilor Trader, Equilor Elemzés

Alig változott a forint árfolyama

Alig változott, kissé erősödött a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 02. 09. 07:30
Megosztás:

Kihirdette az idei díjazottjait a Magyar Precíziós Gazdálkodási Egyesület

A Magyar Precíziós Gazdálkodási Egyesület idén is díjakat ad át az agrárgazdasági digitalizáció terjesztésének elismeréseképp - közölte a társaság az MTI-vel szerdán.
2023. 02. 09. 07:00
Megosztás:

Kevesebb német vállalat aggódik a jövője miatt

Januárban kevesebb németországi vállalat érezte úgy, hogy működése veszélyben van, mint a múlt év utolsó hónapjában - derült ki az ifo gazdaságkutató intézet szerdán közzétett felméréséből.
2023. 02. 09. 06:30
Megosztás:

Januárban 3,9 százalékra nőtt a munkanélküliség Csehországban

Januárban 3,9 százalékra nőtt a munkanélküliség Csehországban a decemberi 3,7 százalékról - közölte a munkaügyi hivatal szerdán Prágában.
2023. 02. 09. 06:00
Megosztás:

Megemelt összeggel támogatja a Szerencsejáték Zrt. a Magyar Olimpiai Bizottságot

A Magyar Olimpiai Bizottság új stratégiai partnerségi megállapodást kötött a Szerencsejáték Zrt.-vel, amelynek értelmében a társaság 2024 végéig megemelt összeggel, 80 millió forinttal támogatja a magyar versenyzők felkészülését
2023. 02. 09. 05:00
Megosztás:

Deloitte: Stabil a régiós bankpiac

A kelet-közép-európai bankpiac kiemelkedően stabil maradt a régió gazdaságait ért kihívások ellenére, ideértve a járványt, az orosz-ukrán háborút, valamint a jelenlegi magas inflációs környezetet - ismertette a Deloitte könyvvizsgáló sajtótájékoztatón Budapesten.
2023. 02. 09. 04:05
Megosztás:

Nyugdíj utalása 2023 - a hivatalos nyugdíjnaptár, nyugdíj kifizetési időpontok egész 2023-as évre!

Hazánkban jelenleg közel 2 millió öregségi nyugdíjas kapja vagy banki átutalással (bankszámlára) vagy postai kézbesítéssel a havi rendszeres nyugdíját 2023-ban, így fontos információ lehet az érintettek számára a nyugdíj utalási időpontja 2023-ban. Cikkünkben mutatjuk azokat a hivatalos nyugdíj kifizetési napokat (nyugdíj naptár 2023), mely napokon az adott hónap során jóváírásra kerül majd a havi nyugdíj 2023-ban.
2023. 02. 09. 03:00
Megosztás:

A NAV az idén is elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is külön kérés nélkül elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét, a folyamat automatikus, éppen ezért nem kell a kedvezményekre jogosító igazolásokat beküldeni az adóhivatalhoz, és nem kell kérni a hivatalt a bevallás tervezetének elkészítésére sem - közölte a NAV szerdán az MTI-vel.
2023. 02. 09. 02:00
Megosztás:

Csökkent a műtrágya és a növényvédő szerek értékesítése tavaly az utolsó negyedévben

A műtrágya-értékesítés volumene tavaly az utolsó negyedévben 40 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, növényvédő szerekből pedig 54 százalékkal kevesebbet vásároltak a gazdák, mint 2021 utolsó három hónapjában - derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) összesítéséből.
2023. 02. 09. 01:30
Megosztás:

Háromszorosára nőtt a befektetési arany forgalma tavaly

Tavaly 3,3 milliárd forint értékben vásároltak az ügyfelek befektetési célú aranyat, ami a 2021-es forgalom háromszorosa; az értékesített aranytömbök mennyisége december végére elérte a 141 kilogrammot - tájékoztatta a BÁV Zrt. a fiókhálózatának adatai alapján az MTI-t közleményben szerdán.
2023. 02. 09. 01:00
Megosztás:

Gyengültek a New York-i tőzsde főbb mutatói

Gyengüléssel zártak szerdán a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 02. 09. 00:01
Megosztás:

Londonba utazik szerdán az ukrán elnök

Londonba látogat szerdán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki egyebek mellett az ukrán katonáknak nyújtott nagy-britanniai kiképzési program jelentős bővítéséről tárgyal Rishi Sunak brit miniszterelnökkel - közölte szerda délelőtt Sunak hivatala.
2023. 02. 08. 23:30
Megosztás:

A horvát alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte a választókerületekről szóló törvényt

A horvát alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte a választókerületekről szóló törvényt, a parlamentnek október 1-jéig módosítania kell a jogszabályt - közölte szerdán a Vecernji List című horvát napilap.
2023. 02. 08. 23:00
Megosztás:

Elvitték a Skandináv lottó főnyereményét

A Szerencsejáték Zrt. honlapján olvasható tájékoztatás szerint a február 8-án megtartott 5. heti Skandináv lottó sorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 02. 08. 22:30
Megosztás:

A lengyel jegybank nem változtatott az alapkamaton

A lengyel központi bank kamatalakító monetáris bizottsága szerdán már az ötödik egymást követő alkalommal tartotta 6,75 százalékon az irányadó referenciakamatot.
2023. 02. 08. 22:00
Megosztás:

Leállította a Duna-Odera-Elba csatorna projektjét a cseh kormány

Megszüntette a Duna-Odera-Elba csatorna tervezett megépítésével kapcsolatos területek zárolásáról hozott korábbi döntéseket a cseh kormány - közölte Martin Kupka közlekedési miniszter szerdán Prágában.
2023. 02. 08. 21:30
Megosztás:

A közép-kelet-európai bankpiac ellenállónak bizonyul a turbulens makrogazdasági környezettel szemben

A Deloitte bemutatta a közép-kelet-európai banki fúziókról és felvásárlásokról szóló tanulmányát, melyet immár ötödik éve készít el. A közép-kelet-európai (KKE) bankpiac számos kihívással szembesült az elmúlt években, ideértve a COVID-19 járványt, az orosz-ukrán háborút, valamint a jelenlegi magas inflációs környezetet. A KKE bankszektor kiemelkedően stabilnak bizonyul a kihívásokkal szemben, és a konszolidált mérlegfőösszeg ezekben az időszakokban is növekvő pályán maradt. A Deloitte szakértői szerint azonban a jelenlegi magas inflációs környezet hátrányosan érintheti a jövőbeli növekedési kilátásokat, amennyiben tartósan negatív hatása lesz az eszközök árazására, a hitelek iránti keresletre, valamint a portfólióminőségen keresztül a jövedelmezőségre.
2023. 02. 08. 21:00
Megosztás:

Egyes nagy autógyárak hibrid autói mégsem annyira környezetbarátak

Egyes nagy autógyárak népszerű plug-in hibrid (PHEV) autói a való életben jobban szennyezik a környezetet, mint a gyártók által elvégzett tesztek alapján megadott adatok - írta a legújabb tanulmányokra hivatkozva a Guardian brit lap online kiadása szerdán.
2023. 02. 08. 20:30
Megosztás:

Az EU javítani szeretné a tagállamok katasztrófákkal szembeni ellenállóképességét

Az Európai Bizottság ajánlást tett közzé szerdán az Európai Unió és a tagországok katasztrófákkal és vészhelyzetekkel szembeni ellenállóképességének növelésére és a szükséges együttműködés javítására.
2023. 02. 08. 20:00
Megosztás:

Megcsillanhat a fény a vállalatok számára az alagút végén

A vállalatok az elmúlt időszak egyik legkeményebb évével szembesültek 2022-ben, mivel a világgazdaságot több, egyszerre érkező sokk is érte. Most, 2023 elején, a magasabb árak és magasabb kamatok miatt a vállalatok újabb nehéz év elé néznek. Ugyanakkor a Fidelity International évente elvégzett Elemzői felmérésének eredménye szerint már látszik a fény az alagút végén, a Kínában zajló fejlemények pedig különösen biztatónak tűnnek.
2023. 02. 08. 19:30
Megosztás: