Leáldozott a lakáshitel-kamatcsökkentéseknek

Márciusban már nem kell minden nap kapkodnunk a fejünk az újabb és újabb lakáshitel-kamatcsökkentésektől: a piaci kamatszintek megmerevedtek, aminek oka, hogy a referenciakamatok közelében vannak, ráadásul a kereslet is élénkülni látszik – értékelte a piaci folyamatokat Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Leáldozott a lakáshitel-kamatcsökkentéseknek

Megállt a lakáshitelek elmúlt hónapokban megszokottá vált kamatcsökkentése – a bankok elértek arra a szintre, amely alatt már nem feltétlenül éri meg a hitelnyújtás – hívta fel a figyelmet Gergely Péter. A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint márciusban eddig mindössze a CIB Bank jelentett be lakáshitel-kamatcsökkentést. A kamat mértéke a végig fix hiteleknél zöld kamatkedvezmény esetén 6,79-ről 6,39 százalékra csökkent. A 10 éves kamatperiódusú szabad felhasználású ingatlanfedezetes kölcsön kamatai 0,9-2,0 százalékponttal, a végig fix szabad felhasználású hitelek kamatai 1,24-1,54 százalékponttal csökkentek.

Megfordult referenciakamatok

Gergely Péter szerint nem meglepő a banki csend: bár a Magyar Nemzeti Bank (MNB) lépést váltott a kamatcsökkentésben, ám az alapkamat továbbra is 9 százalékon áll. Ráadásul a jelzáloghitelek árazása esetében fontosabb referenciakamatok az elmúlt időszakban megrekedtek.

A 10 éves lejáratú Budapesti Kamatswap Fixing (BIRS) értéke március 19-én, kedden 6,43 százalékon állt. Ennél magasabb szinten utoljára tavaly december 4-én állt a 10 éves BIRS mutató, és hasonlóan december elejéig kell visszamenni, amíg a 10 éves állampapír referenciahozamok esetében magasabb értéket találunk, mint az e hét első két napján az Államadósság Kezelő Központ által kimutatott 6,61-6,65 százalék.

Hat a kamatplafon

A BiztosDöntés.hu szakértője szerint a banki verseny az elmúlt hetekben olyan szintre nyomta le a kamatokat, amelyek miatt ma egy – kétkeresős családban a nettó átlagbér 2/3-át kitevő, - 600 ezer forintos nettó jövedelmet felmutatni képes család a referenciakamat alatti szinten tud hitelt igényelni.

A piacon ma a legjobb nem kamattámogatott ajánlat a 6,18 százalékos kamaton kölcsönt ígérő Gránit Banknál van, ahol még a kölcsön 6,47 százalékos teljes hiteldíj mutatója (THM) is alacsonyabb, mint az állampapírpiaci átlaghozam. Gergely Péter emlékeztet: az MNB korábbi tanulmányaiban a fenntartható hitelezés egyik fontos mérőszámának tartotta, hogy a lakáshitelezés esetében a bankoknak a THM-ben kimutatott kamatfelára a lakáshitelek esetében elérje a 100-150 bázispontot a referenciakamatok felett.

Ez ma nem teljesülhet, hiszen az önkéntes THM-plafon 7,3 százalékos mértéke önmagában közelebb van a referenciakamat-szintekhez. Ráadásul – emlékeztet a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője – 6,60% alatti kamattal kínálja a lakáshiteleit 20 millió forintos hitelösszegre, 20 éves futamidőre és 600 ezres családi jövedelemmel számolva a Gránit mellett a MagNet, CIB, Raiffeisen, K&H, Erste, de 6,99%-os kamat alatt van az UniCredit, OTP és MBH ajánlata is.

Persze – teszi hozzá a szakértő – a bankok számára csökkenő mértékű, de még így is jelentős, olcsón kihelyezhető forrást jelent a döntő részben kamatozás nélküli, folyószámlákon parkoló lakossági betétállomány, amelynek mértéke január végén még mindig 7300 milliárd forint volt. Lakáshitelből ugyanebben a hónapban 82 milliárd forintot tudtak kihelyezni a bankok.

A verseny éles marad

A kamatcsökkentési trend mérséklődése a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint abból a szempontból is érthető, mivel ismét beigazolódott, hogy 6 százalék körüli hitelkamatokat a lakosság már finanszírozhatónak érzékel. A bankok - Gergely Péter szerint - számottevő hitelkeresletről számolnak be, a forgalom ráadásul a tavasz előrehaladtával amúgy is élénkülni szokott.

Azzal viszont a szakember szerint nem kell számolni, hogy megfordulna a világ: a bankoknak létérdekük a tavalyi, borzasztóan gyenge év után az, hogy valóban felpörögjön a lakáshitel-kihelyezés. Így kamatemelésre Gergely Péter szerint nem kell számítani, ezt az éles banki verseny garantálja. A kamatok helyett a nyártól a hitelekhez kínált akciókban, egyéb kedvezményekben versenyezhetnek majd a bankok a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint.

Április elejétől ismét nő a hazai gázkészlet

Április elejétől újra nő a hazai gázkészlet - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 15. 07:00
Megosztás:

Az adósságállomány nagysága hordozza a legnagyobb veszélyt az Egyesült Államokra nézve

Az Egyesült Államok legnagyobb ellensége nem Kína vagy Oroszország, hanem a 35 billió dolláros adósságállomány - állapítja meg elemzésében a The National Interest, a Center for the National Interest politikai agytröszt online platformja.
2024. 04. 15. 06:00
Megosztás:

Nagy sikert arat a zöld konzultáció

Nagy siker a zöld konzultáció: eddig mintegy 60 ezren válaszoltak a Közös ügyünk a zöldenergia elnevezésű online párbeszéd kérdéseire - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke Siófokon szombaton.
2024. 04. 15. 05:00
Megosztás:

A német autóipar szembemegy mindenkivel

A német autóipar szakmai képviseleti szervezete, a VDA ellenzi a kínai elektromos autókra kivetni tervezett uniós védővámot, mivel megítélése szerint az a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártana.
2024. 04. 15. 04:00
Megosztás:

Miért a fejünk tetején nő a hajunk, nem pedig a talpunkon? – Egy szőrös kérdés tudományos magyarázata

Amikor utoljára a tükörbe néztünk, valószínűleg nem azon tűnődtünk, hogy miért pont a fejünk tetején van az a buja, vagy éppen nem annyira buja hajkorona, ami nap mint nap formázásra késztet minket. De gondolkozzunk csak el: miért éppen ott, és miért nem máshol?
2024. 04. 15. 03:00
Megosztás:

Milyen veszély leselkedik a forintjainkra, ha Magyarország bevezeti az eurót?

Magyarország potenciális áttérése a forintról az euróra komplex gazdasági és társadalmi változásokat von maga után. Ennek elemzéséhez érdemes megvizsgálni a korábbi eurót bevezető országok tapasztalatait, és ezek alapján felmérni a kisemberek – pl. dolgozók, nyugdíjasok – helyzetét érintő lehetséges következményeket.
2024. 04. 15. 02:00
Megosztás:

Pénzhoroszkóp: Mesés pénzek jöhetnek a héten a Baknak és a Vízöntőnek, a Kos lottón nyerhet nagyot

Heti horoszkóp 2024. április 15-21. között. A csillagjegyek részletes heti horoszkópjai egy izgalmas hétre világítanak rá, ahol minden jegy számára kínálkozik lehetőség a szerencsejátékokban, új kapcsolatokban és pénzügyekben való sikerre egyaránt.
2024. 04. 15. 01:00
Megosztás:

10 000%-os hozam? Ezzel csalogatja a befektetőket ez a környezetbarát kriptó

A Dogwifhat (WIF) befektetői most felfedezték az eTukTuk (TUK) nevű új, zöld előértékesítést, ami 2024-ben akár 10 000 százalékos potenciális nyereséget is hozhat. A WIF a közelmúltbeli csúcsról visszaesett, jelenleg 3,46 dollár körül kereskednek vele, ami közel 20 százalékos csökkenést jelent az eddigi legmagasabb árhoz képest.
2024. 04. 15. 00:01
Megosztás:

Szankciókat jelentettek be az orosz fémek árutőzsdei forgalmazására

Szankciókat jelentett be a brit és az amerikai kormány orosz fémek árutőzsdei forgalmazására.
2024. 04. 14. 23:00
Megosztás:

Az ESET az egészségügyi alkalmazások használatának kockázataira hívja fel az emberek figyelmét

Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázataira hívja fel a figyelmet az ESET informatikai cég: az elemzés szerint az érzékeny személyes adatokat is gyűjtő és felhasználó egészségügyi appok (mHealth) piaca már most kétszámjegyű növekedést produkál, és 2030-ra a becslések szerint eléri a 861 milliárd dollárt.
2024. 04. 14. 22:00
Megosztás:

Bővült a pécsi Penthe Autóház

Bővítette telephelyét, az autók szervizeléséhez szükséges új eszközöket szerzett be, korszerűsítette raktárát az Opel, Isuzu, Land Rover márkák kereskedelmével és szervizelésével foglalkozó pécsi Penthe Autóház Kft.
2024. 04. 14. 21:00
Megosztás:

Elindult a Fertő-táj vonatjárat Ausztriába

Az idén április és augusztus között jár Sopron és az ausztriai Neusiedl am See között a Fertő-táj vonatjárat, hogy minél többen környezetbarát módon kereshessék fel az UNESCO világörökség részévé nyilvánított Fertő-táj magyar és osztrák oldalának településeit - közölte a vonatokat közlekedtető GYSEV Zrt. szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 14. 20:00
Megosztás:

Rekordszámú volt a bérlet- és jegyeladás márciusban

Márciusban rekordszámú, 932 ezer ország- és vármegyebérletet, valamint napijegyet váltottak az utasok - közölte a MÁV-VOLÁN-csoport szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 14. 19:00
Megosztás:

Nem számítanak idén javulásra a német vállalatok

A német vállalatok 2024-ben sem számítanak a gazdaság fellendülésére az IW (Institut der deutschen Wirtschaft) gazdaságkutató intézet legfrissebb, szombaton publikált felmérése szerint.
2024. 04. 14. 18:00
Megosztás:

A technológia fejlődés velejárója, hogy új kockázatok ütik fel a fejüket

A mesterséges intelligencia (MI) elterjedésével az információbiztonsági szakértők feladatai már kiterjednek az azzal kapcsolatos biztonsági kockázatok kezelésére is, mert újszerű kitettséget jelentenek az intelligens eszközök és az MI-vel ellátott folyamatautomatizálás is - ismerteti a Deloitte könyvvizsgáló és tanácsadó cég az MTI-nek küldött közleményében.
2024. 04. 14. 17:00
Megosztás:

3,6%-ra csökkent az infláció márciusban

A várakozásunknál minimálisan kedvezőbben alakulva 3,6%-ra mérséklődött az infláció éves üteme februárban. Ennél alacsonyabb inflációs rátát 2021. februárban közöltek legutóbb. Az előző hónaphoz képesti változás +0,8%-os volt, ami visszafogottabb év eleji átárazási dinamikát tükröz, mint amit az elmúlt két évben láthattunk. Enyhülő inflációs nyomást jelez, hogy a maginfláció 5,1%-ról 4,4%-ra mérséklődött.
2024. 04. 14. 16:00
Megosztás:

Zsarolóvírustól a „disznóvágás-átverésig”

A Visa közzétette félévente megjelenő, csalásokról szóló nemzetközi jelentésének 2024. tavaszi kiadását, amely a fogyasztókat és vállalkozásokat világszerte érintő legjellemzőbb fizetési veszélyekre hívja fel a figyelmet.
2024. 04. 14. 15:00
Megosztás:

Új kaparós sorsjegy jelent meg, a neve: Ajándék sorsjegy

Az ünnepi alkalmakat megédesítő, vidám hangulatú és a szemnek is vonzó kaparóssal bővül a Szerencsejáték Zrt. sorsjegykínálata.
2024. 04. 14. 14:00
Megosztás:

Romániában nőtt az első kéthavi folyó fizetésimérleg-hiány

Romániában 24,69 százalékkal nőtt az első kéthavi folyó fizetésimérleg-hiány éves összevetésben - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank (BNR).
2024. 04. 14. 13:00
Megosztás:

A bortermeléshez elengedhetetlenek a környezetkímélő technológiák

Az agrártárca elkötelezett amellett, hogy Magyarországon minél kisebb környezetterheléssel járjon a szőlőtermesztés és minél energiahatékonyabban állítsuk elő a borokat - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet 100. évfordulója alkalmából szervezett találkozón pénteken Bresciában a tárca közleménye szerint.
2024. 04. 14. 12:00
Megosztás: