Legjobbnak választották Európában a magyar Terminátor-táncosról készült forgatókönyvet

A napokban elhunyt Éliás Gyula is szerepel abban a történetben, amelynek forgatókönyve a legjobb európai forgatókönyv díját nyerte el Londonban. Az első magyar lemezlovas generáció ismert alakja szorosan kapcsolódik Peter Noel író-rendező Tánc a végsőkig - Dance to the end című scriptjéhez, ami Kollár Steve életrajzi története.

 Éliás Gyula egyike volt a hetvenes években induló első magyar lemezlovas generáció tagjainak, ő volt többek közt a házigazdája a Petőfi Csarnok Fantasztikus házibuli című programjának, de sok helyi diszkóban is emelte a hangulatot hétvégéről-hétvégére.

„Büszke vagyok, hogy ő indította el a pályafutásomat”

A magyar Terminátorként ismer táncost, Kollár Istvánt Éliás Gyula indította el a pályán, sőt még a művésznevét, a Steve-et is tőle kapta.

„Gyula meghatározó személye volt az életemnek. A 80-as évek közepén, amikor kitört a disco-láz, Pécsett találkoztam vele. Az egész város tombolt, én pedig a placcon táncoltam, amikor Gyula kiszúrt, és azt mondta, hogy menjek fel a színpadra. Nagyon szégyenlős fiú voltam, de mégis felmentem és ez megpecsételte a sorsom. Azon a nyáron már vele dolgoztam a fonyódi Delta disco bulijain. Gyula nevezett el Steve-nek is, pedig akkor nekem ez furcsa volt, mert nem volt annyira még a köztudatban az angol verzió. De pár napon belül megszerettem, ma pedig már büszke vagyok, hogy tőle kaptam ezt a művésznevet” – idézte fel a régi emlékeket Kollár Steve, aki három EB-t és három világbajnokságot is nyert electric boogie kategóriában.

„Később elhívott a Centrál Kávéházba is fellépni, én oda nem is akartam menni, mert azt mondta, nem tud fizetni. Viszont meggyőzött azzal, hogy ott lesz a Rock Színház igazgatója, akik lehet, hogy pont egy ilyen táncost keresnek a következő produkciójukhoz. Tényleg így lett. Néhány nap múlva már szerződésem volt, és Budapesten dolgoztam. Gyulának köszönhetem a karrierem, akkoriban szinte a pótapám volt. Tudtam, hogy az elmúlt években már nem volt túl jó egészségügyi állapotban. Többször meglátogattam, legutóbb pont néhány napja mentem volna, de ez már nem történhetett meg. Éppen azon a héten hunyt el, amikor megtudtam, hogy a Tánc a végsőkig c. script forgatókönyve díjat nyert. Ő ezt már nem tudta meg...” – tette hozzá megrendülten a táncos, akinek már tizenévesen Arnold Schwarzenegger volt a példaképe.

Mozgalmas élet, ami filmvászonra kívánkozik

István táncosként világversenyeket nyert a robotos mozgással, sőt még Schwarzenegger anyukájának születésnapján is fellépett ezzel a produkcióval. Mozgalmas és izgalmas életet él, a táncban pedig olyan eredményeket mutatott fel, amire Magyarországon kevesen képesek. Ezért is készült el a munkásságáról a Tánc a végsőkig forgatókönyve.

„Az életem volt fent és volt lent is, de mindig az a típus voltam, aki nem adja fel. Ezért is gondoltam, hogy érdemes megörökíteni a pályafutásom, hogy megmaradjon az utókornak. Peter Noelről tudtam, hogy jól ír, bátran fordultam hozzá az ötletemmel. Megírta és nekem nagyon tetszett az a stílus, amit belevitt. Bemutat egy korszakot, visszamegy a múltba és láttatja az összefüggéseket a dolgok között.” – árulta el Kollár Steve.

1500 nevezésből lett a legjobb

Peter Noel író-rendező az utóbbi másfél évben folyamatosan sikereket ért el a nemzetközi forgatókönyvíró versenyeken. Másfél év alatt több, mint 86 díjat gyűjtött be. Ebből 16 első helyezése lett. Nyolc Grand Prize és nyolc legjobb forgatókönyv díjat szerzett. Ennyi első helyezést nemhogy magyar, de még európai forgatókönyvíró sem nyert soha. Legutolsó győzelmét épp a minap érte el Kollár István, Steve életrajzi feature film forgatókönyvével. Peter a legjobb európai forgatókönyv díját nyerte meg. A versenyre évente 1500 nevezés érkezik a világ minden tájáról, de csak 3-400 kerülhet be. Ezekből választják ki a kategória győzteseket.

„Steve életrajzi forgatókönyve nem csak azért érdekes, mert Európa-, és világbajnok táncos volt, hanem mert többször is találkozott Arnold Schwarzenegerrel. Sőt, a világhírű sztár édesanyjának születésnapjára is meghívták, hogy adja elő a Terminator táncát. Természetesen így maga Arnold és az édesanyja is szerepel a scriptben” – mondta Peter Noel, aki azt is felidézte, hogy az életrajzi forgatókönyvről mit írt a legnagyobb brit verseny zsűrije.

Inspiráló és mélyreható, sőt még hiteles is

„Számtalan okunk van arra, hogy izgatottá váljunk a „Tánc a végsőkig” miatt, hiszen ez az egyik legjobb életrajzi film, amely megérdemli, hogy elmeséljék. Steve Kollar története inspiráló és mélyreható, de ami még ennél is fontosabb, hogy minden kudarcával, küzdelmével és győztes pillanatával együtt van ábrázolva, mivel Peter Noel a lehető leghitelesebb portrét szeretné nyújtani, tiszteletben tartva Kollar életét és munkásságát. Az általános benyomás az, hogy a forgatókönyv figyelmet és dicséretet érdemel. Így reméljük, hogy a szerző hamarosan összegyűjti az anyagiakat, és Steve Kollar élettörténetét eljuttatja a világ közönségéhez.” – idézte a brit Golden Script Competition-t.

A film forgatókönyvét több versenyen is elindították, így nem kizárt az újabb díjeső. A táncos az eddigi sikerekről elmondta: „Ez a díj megerősített abban, hogy ezt a filmet meg kell csinálni, engem nagyon meghat, hogy már most ilyen népszerű”.

Kollár István azt sem tartja kizártnak, hogy a filmben Schwarzeneger is szerepelni fog. „A terveink szerint szeretnénk megkérni, hogy a végén legalább egy „Hasta la vista, baby”-t mondjon”- tette hozzá nevetve Steve, aki időközben megnősült, boldog édesapa és sikeres vállalkozó lett.

Téli bőrápolás férfiaknak természetes kozmetikumokkal

A férfiak többsége elegánsan nem vesz tudomást a megfelelő mértékű bőrápolás fontosságáról. A legtöbb esetben a borotválkozásban és az azzal kapcsolatos teendőkben merül ki az arcápolás. Pedig a téli időszakban sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani a bőr védelmére.
2022. 11. 28. 10:00
Megosztás:

Mindhárom törvény megerősítést nyert a népszavazáson Szlovéniában

Az ellenzéki Szlovén Demokrata Párt (SDS) által kifogásolt mindhárom törvény megerősítést nyert a vasárnap tartott népszavazáson Szlovéniában - közölte a szlovén közszolgálati televízió (RTV).
2022. 11. 28. 09:30
Megosztás:

Négynapos bankszünnapot tart az Erste Bank

Az Erste Bank Hungary bankszünnapot tart négy napon át, 2022. december 1. 22 óra és december 4. 24.00 óra között, mivel változások lesznek a szolgáltatásaiban - közölte a pénzintézet a honlapján.
2022. 11. 28. 09:00
Megosztás:

Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben.
2022. 11. 28. 08:30
Megosztás:

Javult a lakossági és a vállalati konjunktúraérzet

A lakosság és a vállalkozások konjunktúraérzete kismértékben javult a Századvég Konjunktúrakutató 2022. novemberi felmérése alapján - közölték csütörtökön az MTI-vel
2022. 11. 28. 08:00
Megosztás:

Kihívásokkal teli év elé néz a lízingpiac

A kétszámjegyű kamatkörnyezet, a kamatplafon és különadók miatt kihívásokkal teli év elé néz a lízingpiac - mondta a Magyar Lízingszövetség elnöke csütörtökön, a Budapesten rendezett Lízing Szakmai Napon. Zs. Nagy István szerint 2023-ban a kihelyezett összeg értéke 20 százalékkal eshet az optimista forgatókönyv szerint és folytatódik a finanszírozott eszközök számának csökkenése is.
2022. 11. 28. 07:00
Megosztás:

Az EP befagyasztaná a Magyarországnak szánt uniós forrásokat

Az Európai Parlament (EP) szerint az Európai Bizottság és a magyar kormány által az uniós pénzek felhasználását érintő aggályok eloszlatására javasolt 17 magyar intézkedés nem elegendő az EU pénzügyi érdekeit fenyegető rendszerszintű kockázatok kezeléséhez, még akkor sem, ha teljes mértékben végrehajtják őket, azért azt javasolta, fagyasszák be a Magyarországnak szánt uniós forrásokat.
2022. 11. 28. 06:00
Megosztás:

Elkezdődött Zalaegerszeg legnagyobb közútfejlesztése

Zalaegerszeg észak-déli közlekedésének legfontosabb útvonalát, a Kosztolányi utat korszerűsítik és kétirányúsítják mintegy 1,3 milliárd forintból, ami a zalai megyeszékhely legnagyobb közútfejlesztési munkája - közölte a helyszínen tartott csütörtöki sajtótájékoztatón a polgármester.
2022. 11. 28. 05:00
Megosztás:

Friss nyugdíjhír! Nyugdíj korhatár előtti ellátás mellett végzett munka szabályai 2023

A korhatár előtti ellátás folyósítása mellett korlátozott összeghatárig lehet keresőtevékenységet folytatni - olvashatjuk az ado.hu szakmai blogjában. Lássuk a részleteket!
2022. 11. 28. 04:01
Megosztás:

Kiemelt jelentőségű a madarakat fenyegető veszélyek mérséklése

A madárpusztulások egyik legfőbb oka a szabadvezetékek mentén történő áramütés vagy ütközés, éppen ezért kiemelt jelentőségű a madarakat fenyegető veszélyek mérséklése, amely számos hazai madárfaj természetvédelmi helyzetén javít - jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős államtitkára csütörtökön Tatán, a 13. MAVIR Madárvédelmi Konferencián, amelyről a szaktárca közleményben tájékoztatta az MTI-t.
2022. 11. 28. 03:00
Megosztás:

A Magyarország 365 fotópályázat képeiből nyitottak kiállítást Debrecenben

A Magyarország 365 fotópályázatra érkezett alkotások közül 130 képet tekinthetnek meg az érdeklődők január 6-ig Debrecen főutcáján - hangzott el a kiállítás megnyitóján csütörtökön.
2022. 11. 28. 02:00
Megosztás:

Energiatakarékosságról döntött Szekszárd

Energiatakarékossági intézkedéseket fogadott el a megnövekedett rezsiköltségek miatt a szekszárdi közgyűlés csütörtökön.
2022. 11. 28. 01:00
Megosztás:

Lassult a nagy internetes cégek fellépése az online gyűlöletbeszéddel szemben

Az internetes felületek működtetéséért felelős vállalatok, hasonlóan a tavalyi arányhoz, 63,3 százalékban távolították el a gyűlöletbeszédet tartalmazó weboldalaikról, ez visszaesést jelent a 2020-as 71 százalékhoz képest - derült ki az Európai Bizottság csütörtökön közzétett, az online gyűlöletbeszéd felszámolását célzó magatartási kódex betartására vonatkozó értékeléséből.
2022. 11. 28. 00:05
Megosztás:

Ausztria és Németország is érdekelt a horvát LNG-kapacitások bővítésében

Horvátország, Ausztria és Németország energetikai együttműködési megállapodásra készül, és közösen lép fel az Európai Bizottságnál a horvát gázvezeték-hálózatát bővítése és a krki LNG-terminál (cseppfolyósítottföldgáz-terminál) kapacitásai növelése érdekében - jelentette ki Andrej Plenkovic horvát kormányfő csütörtökön Omisaljban.
2022. 11. 27. 23:00
Megosztás:

Százmilliókat csalnak ki tőlünk a bankkártya-csalók

A bankkártyás forgalom bővülésével párhuzamosan a csalók is nagyobb elánnal vetik be magukat és próbálják átverni a kártyás fizetőket. A bankok gyakran hangsúlyozzák, hogy senki ne adjon ki idegeneknek érzékeny adatokat vagy a fizetéshez szükséges kódokat, mert átverés lehet a háttérben. Ha pedig gondatlanul jár el a bankkártyás, akkor könnyen lehet, hogy a kár nála jelentkezik, azaz ilyen esetekben a bank nem téríti meg az összeget.
2022. 11. 27. 22:00
Megosztás:

Nyugati államok üdvözlik a venezuelai politikai tárgyalásokon elért eredményeket

Az Egyesült Államok, az Európai Unió, Kanada és az Egyesült Királyság közös közleményben üdvözölte vasárnap a venezuelai tárgyalóküldöttségek bejelentését az ország politikai jövőjéről szóló párbeszéd felújításáról.
2022. 11. 27. 20:00
Megosztás:

Közel 400 ezer ember sportolt a MASPORT őszi eseményein

Közel négyszázezren sportoltak a Magyar Szabadidősport Szövetség (MASPORT) által szervezett ingyenes őszi sporteseményeken.
2022. 11. 27. 18:00
Megosztás:

Az idei lehet Mórahalom turizmusának legsikeresebb éve

Bár a vendégszámok még elmaradnak a rekordnak számító 2019-estől, több gazdasági mutató alapján az idei lehet Mórahalom turizmusának legsikeresebb éve - közölte a homokhátsági kisváros polgármestere pénteken az MTI-vel.
2022. 11. 27. 17:00
Megosztás:

Az internetes vásárlók többsége a házhoz szállítást részesíti előnyben

Az ünnepi időszakban az európai vásárlók csaknem fele, 41 százaléka elsősorban üzletekben vásárol, további 20 százalékuk interneten is, és a legtöbben az akciós termékeket keresik - derül ki az Oracle kereskedelmi felméréséből. A válaszok szerint az online vásárolt termékek esetében a házhoz szállítás (52 százalék) a legnépszerűbb, szemben az átvevőpontokkal és a bolti átvétellel (20-20 százalék).
2022. 11. 27. 16:00
Megosztás:

Adventi programok a Nemzeti Színházban

Idén szombatonként szervezik meg a Nemzeti Színház adventi programjait, amelyeken többek között élőnarrációs diafilmnézéssel, betlehemes szokások felelevenítésével, adventi-karácsonyi dalokkal és versekkel és egy különleges filmvetítéssel is várják az érdeklődőket - olvasható a Nemzeti Színház szombaton az MTI-hez eljuttatott közleményében.
2022. 11. 27. 15:00
Megosztás: