Lehet, hogy ez már a válság előszele a hazai ingatlanpiacon?

Enyhe lassulást lehet érzékelni az ingatlanpiaci forgalomban az elmúlt hetekben, mely elképzelhető, hogy nem a nyári szezonnak, hanem már a globális válságnak, a magas inflációnak, a bizonytalan gazdasági helyzetnek köszönhető.

Lehet, hogy ez már a válság előszele a hazai ingatlanpiacon?

Az elmúlt egy évben tovább emelkedtek az árak a XIV. és XVI. kerület ingatlanpiacán, mintegy 3-5 százalék körül mértékben. A kereslet erősebb volt, mint a kínálat, és utóbbi továbbra sem igazán “minőségi” - hívta fel a figyelmet Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan kerületi irodájának szakmai vezetője. Azt is hozzátette azonban, hogy egyre inkább “kivárás” érzékelhető: a nagy kérdés az, hogy ez a nyári szezonnak köszönhető, vagy pedig tartóssá válik a globális válság hatására. Ezt a kérdést azonban csak az őszi hónapok fogják megválaszolni - jegyezte meg a szakértő.

Mindenesetre az elmúlt hónapokban óriási infláció bontakozott ki, mely persze hatással volt a hitelkamatokra, ennek eredményeként pedig a hitelre vásárló vevők gyakorlatilag teljesen “felszívódtak” a piacról - fogalmazott Sebestyén Tamás, aki szerint sokan egyébként is meggondolják, hogy a jelenlegi bizonytalan helyzetben bele merjenek-e vágni egy 20-25 éves elköteleződésbe.

A készpénzes vevők ugyanakkor változatlanul jelen vannak a piacon, annál is inkább, mivel az infláció ellen sokan próbálják ingatlanvásárlással felvenni a harcot. Ők pedig a szakértő tapasztalatai szerint ki is egyensúlyozzák a hitelre vásárlók hiányát.

Emiatt az eladók továbbra is érzékelik a vevők jelenlétét, így a hirdetési árak folyamatosan emelkedtek. Eddig legalábbis. Elképzelhető ugyanis, hogy ez a növekedés a közeljövőben megtorpan, bár ezt még nem lehet biztosra venni - jegyezte meg Sebestyén Tamás.

Az értékesítési idők sem nyúlnak egyelőre, tehát egy jó adottságú, és persze reálisan árazott ingatlan akár heteken belül is el lehet adni. Jellemző egyébként, hogy az eladók nagy része mintegy 10-15 százalékkal túláraz, ők nem tudják ilyen gyorsan nyélbe ütni a tranzakciót, nekik szükségük van néhány hónapra ahhoz, hogy szembesüljenek a valósággal, és megtalálják a piaci árat.

Ezeknél a túlárazott ingatlanoknál lehet egyébként azzal a jelenséggel találkozni, hogy ha van is rájuk érdeklődő, akkor az megpróbál erősen alkudni, akár mintegy tíz százalékot is. Ugyanakkor akadnak olyan piaci áron, vagy akár alulértékelve kínált ingatlanok is, melyeknél felfelé licitálás kezdődik az érdeklődők részéről, így több százezer, vagy akár több millió forinttal magasabb áron kelhet el az ingatlan, mint arra volt is példa a közelmúltban az ingatlanközvetítő tapasztalatai alapján.

A legnagyobb kereslet most a felújított, újszerű, jó állapotú ingatlanok iránt mutatkozik, melyek költözhetők, és nem szükséges őket felújítani. Ennek oka a munkaerőhiány és az építőanyagok árának emelkedése, mely sok vevőt elriaszt a felújítandó ingatlanoktól. Utóbbiakat ezért egy kicsit, úgymond, alul kell árazni, hogy értékesíthetők legyenek, hiszen az elmúlt három évben nagyjából duplájára nőttek a felújítási költségek.

A négyzetméterárak a panellakások esetében átlagosan 700-800 ezer forint környékén járnak a két kerületben, ugyanakkor vannak olyan jó adottságú, “exkluzívan” felújított, gépesített, bútorozott panellakások, melyekért közel 1 millió forintos négyzetméterárat is elkérhet a tulajdonosa. A téglaépítésű lakások négyzetméterára szintén ebbe az árkategóriába esik, tehát 10-20 százalékkal drágábbak egy átlagos panelnél.

Családi házaknál négyzetméterárakról továbbra sem érdemes beszélni, ugyanakkor azt el lehet mondani, hogy a XIV. és XVI. kerületben 100 millió alatt már nem lehet “szép” házat kapni - mondta Sebestyén Tamás. Az erősen felújítandó vagy bontandó kategóriába tartozó ingatlanok ára 60-80 millió forint között mozog, ugyanakkor a költözhető, újszerű családi házak ára mindkét kerületben 120-130 millió forint között változik. A két kerület árai között egyébként szinte már nincs is különbség - jegyezte meg.

Ami a méreteket, elosztást illeti, családi házaknál a nappali plusz három szobásokat keresik leginkább, míg lakásoknál a kétszobás a sztenderd. Jó persze, ha van hozzá garázs, vagy kocsibeálló, mert az sok helyszínen nagy érték. Ami az elhelyezkedést illeti, leginkább a kertvárosi környezet kedvelt a vevők körében, tehát ami nem forgalmas és nem zajos, miközben persze fontos a jó infrastrukúra is.

Az újépítésű ingatlanoknál egyre inkább problémát jelent, hogy itt nem 5 százalékos, hanem 10-20 százalékos áremelkedés következett be az elmúlt egy évben, így lassan elérik az árak azt a lélektani határt - hiszen közel másfél milliós négyzetméterárakról beszélünk -, ahol a vevők már inkább a szépen felújított használt ingatlanok piacán néznek körül.

Sokan vannak persze, akik semmilyen ingatlant nem tudnak megvásárolni, így a bérlakások között keresgélnek. Az árak azonban itt is emelkedtek, a szakértő becslése szerint fél év alatt akár 10 százalékkal is, így egy kétszobás téglalakás bérleti díja már eléri a 140-150 ezer forintot, míg a panelek 5-10 százalékkal olcsóbbak. Ennek ellenére azt lehet látni, hogy könnyebb most kiadni az albérleteket, mint néhány hónappal korábban.

Hogy innen merre mozdul a piac, az majd csak az őszi hónapokban válik világossá, amikor kiderül, hogy csak egy ideiglenes megtorpanásra került sor a nyári szezon miatt, vagy pedig elérte a válság az ingatlanpiacot is - tette hozzá a Balla Ingatlan szakértője.

Lezárult az ötödik OTP Startup Booster Program

Sikeresen zárta az OTP Csoport a startupokkal közös három hónapos pilot időszakot az ötödik Startup Booster Programban. A november 30-án online megrendezett Demo Day záróeseményen 11 startup mutatta be az elmúlt három hónap eredményeit, amelyben az OTP Bank hazai szakterületei mellett az OTP Csoport bolgár, román, szerb, szlovén és ukrán leánybankjai vettek részt. A legnagyobb üzleti potenciált jelentő megoldások éles bevezetésére a Csoport és a startupok folytatódó közös munkájának eredményeként a 2023 januárjában induló hat hónapos roll-out szakaszban kerülhet sor.   
2022. 12. 02. 13:00
Megosztás:

A koronavírus járvány időszakában csapták be a fogyasztókat a „tüdővitamin” forgalmazói

A Gazdasági Versenyhivatal több mint 60 milliós bírságot szabott ki az Air7 vitamincsalád forgalmazóira, amiért alátámasztatlan állításokkal, jogszerűtlen reklámmódszerrel és szakhatósági regisztráció nélkül hirdették a termékeket a hazai fogyasztóknak. A termékcsaládba tartozó „Air7 a tüdő vitaminja” márkanevű termékeket korábban a Nébih is vizsgálta és 2022. júliusában kivonatta azokat a forgalomból.
2022. 12. 02. 12:30
Megosztás:

Emelkedik a nyersolaj ára, a piac az orosz szankciók hatását és Kínát figyeli 

A WTI 80,9, a Brent típusú kőolaj pedig 86,9 dollár volt ma reggel a februári határidőre, míg az Ural azonnali jegyzésára 69,4 dollár/hordó szinten állt. 
2022. 12. 02. 12:00
Megosztás:

Munkaerőpiac - beindul a munkanélküliség növekedése?

Míg Németországban már az év közepén megtört a munkanélküliségi ráta, és a – gyakorlatilag történelmi mélypontnak tekinthető – 5 százalékos szintről május óta szinte folyamatosan emelkedve 5,6 százalékra nőtt novemberre, addig az Egyesült Államokban egyelőre kis elmozdulást láthatunk, a szintén nagyon alacsony 3,5-3,6 százalékos szintről - olvashatjuk az ERSTE mai piaci elemzői anyagában.
2022. 12. 02. 11:30
Megosztás:

Sok fiatal számít drágább lakásokra, de egyre többen várnak árcsökkenést is

Nagyon eltérően látják a lakáspiaci árak alakulását a fiatalok. Erősen csökkent azoknak a száma, akik szerint nem változnak a közeljövőben az árak, míg az ingatlanok drágulására számító fiatalok aránya 65 százalékra nőtt az egy évvel korábbi 53 százalékról. Ezzel egy időben az árcsökkenést valószínűsítők aránya is emelkedett, a tavalyi 8 százalékról 14 százalékra. A drágulással számoló fiatalok fele 1-20 százalékos áremelkedést vár, az árcsökkenést jósolók szerint pedig 22 százalékkal kerülhetnek lejjebb az ingatlanárak. 
2022. 12. 02. 11:01
Megosztás:

Zöld termelésre áll át a magyar bacongyártó

A Tamási-Hús Kft. év végéig megvalósítja, hogy a gyártás során keletkezett, nem kiküszöbölhető környezeti karbonterhelését semlegesíti. Kiss András, a vállalat energetikai mérnöke elmondta, zöld törekvéseik keretein belül megszüntetik a földgázfüggőségüket, a villamosenergia-fogyasztás egy tetemes részét napelemparkkal váltják ki, decembertől pedig 38 százalékkal csökkentik a műanyag-felhasználást is. A hosszú távú tervek közt szerepel az is, hogy a tamási önkormányzat termálvíz hálózatába bekapcsolódjanak és a település más cégeivel energiaközösségeket alkossanak.
2022. 12. 02. 10:30
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Csökkenéssel indult a kereskedés pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon.
2022. 12. 02. 10:03
Megosztás:

Megállt a hitelek drágulása, két nagybank már csökkentette a kamatait

Korán jött a Mikulás a banki ügyfeleknek, akik olyat láthatnak a hitelfeltételek hó eleji változtatásakor, amire utoljára tavaly volt példa. Elmaradt a megszokottá vált kamatemelési hullám, két nagybank pedig már csökkentette is a kölcsönei kamatát - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2022. 12. 02. 09:35
Megosztás:

A cseh Nano Energies Magyarországon is beindítja virtuális erőművi szolgáltatásait

A vállalkozások Európa-szerte küzdenek a magas villamosenergia-árakkal. A válságból kivezető út lehet a cseh Nano Energies által kínált rugalmassági aggregáció, amely az áramfogyasztás és -termelés intelligens irányításával az energiaköltségek 10-30 százalékos csökkentését is lehetővé teszi. Emellett erősíti a villamosenergia-hálózat stabilitását, és optimalizálja a megújuló energiatermelés hálózatba visszatáplálását. Magyarország már a negyedik ország, ahol a cég jelen van. 
2022. 12. 02. 09:00
Megosztás:

A magyar GDP adat margójára - szakértői kommentár a magyar gazdaságról

A második becsléssel a KSH megerősítette az első becslés eredményeit, azaz a GDP a harmadik negyedévben éves alapon 4,0 százalékkal bővült, míg negyedéves alapon 0,4 százalékkal mérséklődött, amely adat az előzetes várakozásoknál kedvezőtlenebb. Az adat európai uniós összehasonlítása ellentmondásos képet mutat: míg az éves alapú bővülés kiemelkedően kedvező, a negyedéves változással a rangsor hátsó részében vagyunk.
2022. 12. 02. 08:00
Megosztás:

Új immunkémiai technológiát dolgoz ki az Anthelos Kft.

Uniós támogatással, 159,224 millió forintos összköltségű projekt keretében a daganatos és az autoimmun betegségek korai felismerését segítő új immunkémiai technológiát dolgoz ki a Szegeden és Kübekházán működő Anthelos Kft. - tájékoztatta a biotechnológiai cég az MTI-t.
2022. 12. 02. 07:30
Megosztás:

Újabb válságoktól tartanak az európai vállalatok

Európában 10 közül 9 vállalatnál számítanak arra, hogy további válságokkal kell megküzdeniük 2023-ban és 2024-ben. Pénzügyi válságot tartanak a legvalószínűbbnek, emellett a klímaváltozás drasztikus hatásai okozzák a legtöbb aggodalmat – mutatta ki a stuttgarti központú Horváth csoport, amelynek az IFUA Horváth vezetési tanácsadó cég is tagja.
2022. 12. 02. 07:00
Megosztás:

Már online is vehetünk eredeti Rippl-Rónait

Virtuális kalapács alá kerül Aba Novák Vilmos 30-40 millió forintra becsült festménye egy online aukció során. Nem ritka manapság, hogy online árverésen talál gazdára néhány műtárgy, azonban eddig kevés példa volt rá, hogy valódi ritkaságokra licitálhassunk a neten.
2022. 12. 02. 06:30
Megosztás:

Több mint hatvanezer MMK munkahely lehet még a cégeknél

Hozzáadott értéket teremt és üzleti szempontból is előremutató, ha egy vállalat stratégiai szintre emeli a megváltozott munkaképességű (MMK) munkavállalók integrációját a szervezetbe – ez volt az egyik tanulsága a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) A megváltozott munkaképességű munkavállalók hatékony foglalkoztatása című konferenciájának. A kormányzat, a szakma és nagyvállalatok részvételével tartott eseményen az is kiderült, hogy a gazdasági szereplők nyitottságnak és a kormányzati ösztönzőknek köszönhetően 2010-hez képest 140%-kal több MMK munkavállaló talál munkát, miközben még akár 64-65 ezer ilyen típusú munkahely lehet a cégeknél.
2022. 12. 02. 06:00
Megosztás:

Egyszeri kamatcsökkentés szolgáltatást vezet be az OTP Bank

Az új megoldással az ügyfeleknek lehetőségük lesz arra, hogy a futamidő során egy alkalommal, díjmentesen csökkentsék hitelük kamatát. A hitelintézet számára készült kutatás szerint a lakáshitel felvétellel kapcsolatos döntéshozatal szempontjából az ügyfelek számára a kamat mértéke, a fix kamat ígérete és a türelmi idő a három lefontosabb szempont.
2022. 12. 02. 05:00
Megosztás:

Így lesz a klímafűtésből rémálom! És horror magas számla...

Nem csökkenti a rezsit a klímafűtés, ha nincs karbantartva: a legjobb energiaosztályú klíma is sokat fogyaszt, ha koszos! Mérnöki számítás igazolja, hogy karbantartás nélkül olyan sokat romlik a klímaberendezések hatásfoka, mintha három-négy kategóriával rosszabb berendezést vásároltunk volna.
2022. 12. 02. 04:00
Megosztás:

Adatvédelem, helyreállítás, üzletmenet-folytonosság: új, innovatív szereplő a kiberbiztonsági piacon

A Unisys partnersége lép a többfelhős megoldásokat kínáló Factionnel. A világszerte információtechnológiai szolgáltatásokat nyújtó, Magyarországon is több mint 750 embert foglalkoztató Unisys, valamint a multicloud piacon aktív Faction bejelentette, hogy közösen kínálnak majd teljes körű megoldásokat az adatvédelem, a kiberbiztonsági helyreállítás és az üzletmenet-folytonosság területén. A felek kiemelték, hogy mind helyben telepített rendszerekhez, mind többfelhős környezetben elérhetővé teszik a közös szolgáltatásokat.
2022. 12. 02. 03:30
Megosztás:

Hazatért Rippl-Rónai József majd’ száz éve nem látott remekműve

Két klasszikus magyar remekművet mutatott be a Virág Judit Galéria. Rippl-Rónai József és Vaszary János gyönyörű festményeit majd’ 100 éve nem láthatta a közönség, mindkettő a december 19-i árverésen kerül kalapács alá. Rippl-Rónai A geszti kastély kertjében című képe 1912 körül készült, kikiáltási ára 160 millió forint, becsült értéke pedig 300-400 millió forint, míg Vaszary tengerparti alkotása 65 millió forintról indul és a becsértékét 120-160 millió forint között határozta meg a galéria. A műalkotásokat két hétig a nagyközönség is ingyen megtekintheti a Virág Judit Galéria kiállításán. A klasszikus aukciót megelőzve, december 17-én egy exkluzív, múzeumi kvalitású művekből összeállított kortárs árverést is tart a galéria, amelyen többek között Maurer Dóra, Keserü Ilona, Bak Imre és Nádler István jelentős művei keresik új tulajdonosukat.
2022. 12. 02. 03:00
Megosztás:

Nem hozott jelentős újdonságokat a magyar GDP adatok részletes bontása

Közzétette a KSH ma reggel a harmadik negyedéves GDP adatok részletes bontását. Az előzetes gyorsbecslés adatai nem változtak: a GDP negyedéves összehasonlításban enyhe, 0,4 százalékos visszaesést mutatott, az éves növekedés pedig 4 százalékra lassult a második negyedévben mért 6,5 százalékról.
2022. 12. 02. 02:30
Megosztás:

Visszafogott ünnepi szezonra kell készülniük a kereskedőknek

Idén kevesebbet költhetnek az ünnepek alatt a vásárlók világszerte – derül ki az EY 21.000 fő körében végzett nemzetközi felméréséből. A költségek és a pazarlás visszafogása érdekében nem csak az ajándékok számán, de az ételek mennyiségén is spórolni fognak.
2022. 12. 02. 02:00
Megosztás: