Lehúzta a fejlődő ázsiai országok idei növekedési előrejelzését az ADB

Enyhén rontotta a fejlődő ázsiai és csendes-óceáni gazdaságok idei gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzését az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB), mivel a koronavírus-világjárvány továbbra is uralja a régió kilátásait, a fellendülést akadályozza az új vírusmutációk terjedése, a védőoltások egyenetlen szétosztása és az újabb zárlatok bevezetése.

Lehúzta a fejlődő ázsiai országok idei növekedési előrejelzését az ADB

Szerdán közzétett prognózisában a manilai székhelyű multilaterális bank azt valószínűsítette, hogy idén 7,1 százalékkal, jövőre pedig 5,4 százalékkal növekszik az ázsiai-csendes-óceáni térség 46 fejlődő országa. Áprilisban még 7,3 százalékra, júliusban pedig 7,2 százalékra számítottak az idei évre. A 2022-es év esetében áprilisban 5,3 százalékot, júliusban viszont már 5,4 százalékot jeleztek előre.
    
A vizsgált régióhoz tartozik Kína, Dél-Korea, India, Szingapúr és más dél-, kelet-, délkelet- és közép-ázsiai, valamint csendes-óceáni ország, de nem tartozik ide sem Japán, sem Ausztrália, sem Új-Zéland.
    
Az ADB előző prognózisainak közzététele óta Ázsiában újra fellángolt a járvány a rendkívül fertőző delta mutáció gyors terjedése miatt. A fellendülés egyenetlenségeit részben az okozza, hogy az érintett országok nem tudnak egyformán reagálni, rugalmasságuk eltér egymástól.
    
Az ADB továbbra is arra számít, hogy Dél- és Kelet-Ázsia lesz a növekedés fő hajtóereje, ami főként a két legnagyobb gazdaságnak, Indiának és Kínának köszönhető. Indiában súlyos problémákat okozott a járvány, így az ADB lassabb, de még mindig kétszámjegyű növekedést prognosztizál az idei évre.
    
India hazai összterméke (GDP) 10,0 százalékkal bővülhet idén, jövőre pedig 7,5 százalékkal. Az áprilisi előrejelzéshez képest az idén várható ütemet 1 százalékponttal rontották, a jövő évit viszont 50 bázisponttal javították. Kína esetében változatlanul 8,1 százalékos GDP-növekedésre számítanak idén, jövőre pedig 5,5 százalékra.
    
"A fejlődő ázsiai országok termékei iránti globális kereslet élénkülése, amelyet a fejlett gazdaságok erőteljes növekedése támogat, továbbra is kedvezni fog a régió exportorientált gazdaságainak" - mutattak rá az ADB elemzői.
    
Kiemelték, hogy a legnagyobb fejlődő ázsiai gazdaságok növekedése az év első felében gyorsult az előző hat hónaphoz képest, különösen az olyan országokban, mint Szingapúr és Kína, amelyek a gyors és tömeges védőoltási kampányokkal visszaszorították a járványt. Ez lehetővé tette számukra, hogy ki tudják használni a globális kereslet fellendülését.
    
Az olyan országokban, mint Thaiföld, ahol lassabban oltottak, a fertőzések újabb hullámai hátráltatták a gazdasági fellendülést. Malajziában szintén többször is visszavezették a mozgást korlátozó intézkedéseket a járvány megfékezésének érdekében. Emiatt az ADB Malajzia idei GDP-növekedési ütemét 6,0 százalékról 4,7 százalékra, Thaiföldét pedig 3,0 százalékról 0,8 százalékra vitte le.
    
A fejlődő ázsiai országokban továbbra is egyenlőtlen a védőoltások terjesztése, a régió elmarad a fejlett gazdaságokban elért eredményekhez képest. Augusztus végére a lakosság 28,7 százaléka volt teljesen beoltva, míg az Egyesült Államokban 51,8 százalékra, az Európai Unióban pedig 58,0 százalékra rúgott ez az arány.
    
Az infláció emelkedése továbbra is a figyelem középpontjában marad, főleg a globális nyersanyagok drágulása miatt, de az Ázsiai Fejlesztési Bank szerint nagyrészt kordában tudják tartani a pénzromlás ütemét, az közel áll a régió legtöbb központi bankjának célszámához. A fejlődő Ázsiában az infláció idén mérsékelt, 2,2 százalék maradhat, majd 2022-ben 2,7 százalékra gyorsul. Áprilisban még 2,3 százalékkal számoltak az idei évre, a jövő évi inflációt pedig már akkor is 2,7 százalékra várták.
    
Az ADB úgy véli, hogy a fellendülést továbbra is támogatni kell expanzív fiskális és monetáris politikákkal. A régió legtöbb jegybankja nem is emelte az irányadó kamatlábakat a 2020-ban végrehajtott csökkentések után.

 

Pluszban zártak az európai piacok

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 10. 22. 18:05
Megosztás:

A munkavállalók ráharaptak a rugalmas munkavégzésre

A Kincentric mérései szerint globálisan nagyot zuhant a munkavállalói elkötelezettség általános szintje 2021 második negyedévében, azok után, hogy a pandémia első hullámában még pont ellentétes folyamatok zajlottak – minden bizonnyal a nagyfokú bizonytalanságnak köszönhetően. A stabilitás iránti mindent elsöprő igényt mára világszinten és hazánkban is felváltotta a minél nagyobb fokú rugalmasság iránti igény. A pandémia ugyanis hozzászoktatta a munkavállalókat a munkavégzés helyét és az időbeosztást tekintve a korábban megszokottnál kötetlenebb keretekhez, így emiatt azokat a munkaadókat részesítik előnyben, amelyek ezeket biztosítani tudják számukra – hangzott el a WHC Csoport főtámogatásával megvalósuló HR Fest konferencián Budapesten.
2021. 10. 22. 17:30
Megosztás:

Vegyesen nyitottak az amerikai tőzsdék

Vegyesen indult pénteken a kereskedés az amerikai értékpapírpiacokon az előző napi szintén vegyes zárás után.
2021. 10. 22. 16:30
Megosztás:

Raktárbázist épít Vácon a CECZ kínai cégcsoport

A kínai CECZ cégcsoport 27 milliárd forintos raktárberuházást indít Vácon, az E-kereskedelmi Ipari és Logisztikai Park mintegy 56 ezer négyzetméternyi területen valósul meg, a fejlesztést csütörtökön mutatták be a helyszínen.
2021. 10. 22. 16:00
Megosztás:

Nagyobb aktivitás az első félévben a kockázatitőke-piacon

A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) jelentése szerint az egyesület befektető tagjai: 2021. január- és június közötti időszakban 61 tranzakció keretében összesen 19,813 milliárd forintot fektettek hazai vállalkozásokba. Az átlagos tranzakció mérete 328 millió forintot tett ki ebben az időszakban, ami majdnem 50%-al magasabb a 2020 első félévében regisztrált 151 millióhoz képest. Az egyesület 12 alaphoz köthetően, 78 kiszállást regisztrált, míg új alapok létrehozatalára (forrásbevonásra) most sem került sor.
2021. 10. 22. 15:30
Megosztás:

Észak-Macedóniában kötelezővé tehetik két adag oltás felvételét

Kötelezővé tehetik Észak-Macedóniában a koronavírus elleni védőoltás két adagjának felvételét - jelentette be Venko Filipce egészségügyi miniszter.
2021. 10. 22. 15:00
Megosztás:

Szlovénia befagyasztja a fűtőolaj árát

A szlovén kormány hétfőtől maximálja a fűtőolaj árát, a szociálisan rászorulók számára pedig fűtési támogatást nyújt, hogy csökkentse az emelkedő energiaárak fogyasztókra és vállalkozásokra gyakorolt hatását - közölte a Delo című szlovén napilap csütörtökön.
2021. 10. 22. 14:30
Megosztás:

Csökkent a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

Tizenkilenc havi mélypontra csökkent a munkanélküli segélyt kérő amerikaiak száma az Egyesült Államokban, jelezve, hogy egyre feszesebb a munkaerőpiac.
2021. 10. 22. 14:00
Megosztás:

Nem zárt jó negyedévet a Snapchat

A Snapchat tulajdonosa, a Snap Inc. tegnap piaczárást követően tette közzé harmadik negyedéves számait, ami vegyes teljesítményt mutatott.
2021. 10. 22. 13:30
Megosztás:

Új csúcsra ment az S&P500 tőzsdeindex Amerikában

Tegnap végül új csúcsra emelkedett az S&P500 index. Mindezt az emelkedő inflációs aggodalmak és az erőteljesen emelkedő eredmények közepette.
2021. 10. 22. 13:00
Megosztás:

2.950 forintra emelte a MOL részvények célárát az Erste

A legfrissebb olaj szektor elemzésünkben 2.950 forintos célárat határoztunk meg a MOL részvényre a korábbi 2.475 forint helyett, az ajánlásunk pedig marad a Tartás - áll az Erste mai elemzésében.
2021. 10. 22. 12:30
Megosztás:

Gyerekek tanulják a biokertészkedést az iskolai ökokertekben

Már Magyarországon is egyre több embert foglalkoztat az egészséges életmód, az egészséges táplálkozás. Van, akit érzékenységei, allergiái terelnek abba az irányba, hogy jobban figyeljen rá, milyen élelmiszert visz be a szervezetébe, van, aki mindezek nélkül dönt a tudatos fogyasztás mellett. Azonban még mindig magas azoknak a száma, akik nincsenek tisztában vele, mit jelent az, hogy bio, ezért az edukáció kiemelt feladata a szektorban működő vállalkozásoknak.
2021. 10. 22. 12:00
Megosztás:

Magyarországi premier: Először kepviselteti magát szakmai eseményen a tiktok nemzetköz csapata

Nemzetközi Top Speaker-ek váltják egymást az idén jubileumi 20. születésnapját ünneplő BrandFestival színpadán, október 28-29-én a Cinext Etele-ben. Több mint 100 előadó, számos nemzetközi szakember boncolgatja a Viselkedés-tudomány ernyőkoncepció mentén a márkaélmény-fokozás és a fogyasztói bevonás izgalmas kérdéseit, jelenségeit. Magyarországon először képviselteti magát szakmai eseményen a TikTok nemzetközi csapata.
2021. 10. 22. 11:30
Megosztás:

Hogyan működik a Google Pay, avagy GPay?

8109 forint - átlagosan ekkora összeg jutott egy belföldi kártyás vásárlásra, összesen pedig közel 520 millió tranzakcióra jutott 4216 milliárd forintos forgalom. Erre a piacra lépett be a világszerte egyre nagyobb teret nyerő Google Pay fizetési megoldás, amely a hazai bankok közül elsőként idén áprilistól a K&H-nál volt elérhető, szeptember elejétől pedig az applikáció is megérkezett, így okosórával is használható. A tavaszi bevezetés óta eltelt hat hónapban a bank ügyfelei 6 milliárd forintot költöttek a GPay segítségével - közölte a K&H, amely egy összeállítást készített arról, hogy mi az a Google Pay, hogyan kell használni, mi garantálja a biztonságot - annak érdekében, hogy azok is elkezdhessék használni ezt fizetési alternatívát, akik valamilyen okból eddig ódzkodtak tőle.
2021. 10. 22. 11:00
Megosztás:

Pluszban nyitottak az európai tőzsdék

Emelkedéssel indult a kereskedés a főbb nyugat-európai részvénypiacokon pénteken, miután enyhültek a súlyos fizetési nehézségekkel küzdő China Evergrande kínai ingatlanfejlesztő körüli aggodalmak.
2021. 10. 22. 10:30
Megosztás:

A magyarok többsége szívesebben vásárol online divatcikkeket

Az online vásárlás növekvő népszerűségét mutatja, hogy a fogyasztók 69 százaléka már az online vásárlást választja, amennyiben a keresett termék egy webáruházban és a fizikai üzletben is rendelkezésre áll - áll a Glami, a több mint 250 meghatározó európai divatwebáruház kínálatát összesítő keresőoldal internetes adatfelvételen és értékesítési statisztikákon alapuló nemzetközi kutatásában.
2021. 10. 22. 10:00
Megosztás:

Öt tipp, hogy miért kell a garázsban mindenképp lennie szivattyúnak

Azt hiszed, a szivattyú olyan eszköz, amelyet alig használ az ember? Ha kertes házad van, pontosan tudod, hogy ez a kijelentés nem igaz, és rendszeresen szükséged lesz a masina segítségére. Mutatunk öt példát, mikor jön jól, ha van a garázsban egy minőségi szivattyú.
2021. 10. 22. 09:30
Megosztás:

Karácsonykor nem lesz halból hiány

Az ágazat nehézségei ellenére lesz elegendő magyar hal karácsonykor, emellett az őszi időszakban minden horgászegyesület pontyrendelését is teljesítik - mondta a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) elnöke csütörtökön a Bács-Kiskun megyei Akasztón.
2021. 10. 22. 08:30
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon péntek reggel.
2021. 10. 22. 08:00
Megosztás:

A legtöbben az agglomerációba és a Balaton környékére költöztek tavaly

A legtöbben az agglomerációba és a Balaton környékére költöztek tavaly, a koronavírus-járvány alatt; a legnagyobb vesztes Budapest volt - olvasható az Otthon Centrum csütörtöki közleményében.
2021. 10. 22. 07:30
Megosztás: