Lélegeztetőgépre került az észak-pesti agglomeráció ingatlanpiaca

Budapest északi agglomerációjában nagyobb mértékben esett vissza az ingatlanpiac, mint a fővárosban. Ennek egyik oka az, hogy itt sokkal kevésbé hajlandóak árat csökkenteni a tulajdonosok, véli a szakértő, aki szerint erre előbb-utóbb sor kerül majd.

Lélegeztetőgépre került az észak-pesti agglomeráció ingatlanpiaca

A jelenleg az egész hazai ingatlanpiacot sújtó jelentős forgalomcsökkenés Dunakeszi és környéke esetében nagyobb mértékű, mint a fővárosban. Ennek egyik oka az, hogy a nehezebb gazdasági helyzetben már kevesebb vevő vállalja az agglomerációs ingatlannal járó hosszabb utazási időt és magasabb utazási költséget - hívta fel a figyelmet Balla Frigyes, a Balla Ingatlan operatív igazgatója.

A másik oka viszont az, hogy míg a fővárosban rugalmasabban reagáltak a tulajdonosok a megváltozott piaci helyzetre, azaz csökkentik az árakat, addig az észak-pesti agglomerációban ez egyáltalán nem jellemző: maradtak a korábbi magas árak, amelyek elriasztják a vevőket mind a családi házaktól, mind a lakásoktól egyaránt.

A szakértő megfigyelése szerint az ártárgyalásig kevés esetben jutnak el a felek, mivel az előbb említett tényezők hatására a vevők nagy része inkább a fővárosban keres eladó ingatlant. Ha mégis létrejön alku, akkor 10-15 százalékos árcsökkenésre is sor kerülhet, ugyanakkor ennek mértéke függ attól, hogy miként volt beárazva az ingatlan.

Balla Frigyes rámutatott arra is, hogy az a tulajdonos, aki a piaci helyzethez igazítja az árat, az említettnél kisebb alkura és természetesen az átlagosnál rövidebb értékesítési időre számíthat. Utóbbi egyébként jelenleg akár a 3-6 hónapot is eléri, még a jobban árazott ingatlanok esetében is.

A problémát súlyosbítja, hogy a befektetők szintén óvatosak, többségük inkább a magas hozammal kecsegtető állampapírokat favorizálja az ingatlanokkal szemben. A külföldi vevők pedig továbbra is elkerülik az agglomerációt, az ő célpontjuk a múltban is és a jelenben is inkább Budapest és a kiemelt turisztikai célpontok környéke.

Ráadásul lényegesen kevesebben vásárolnak hitelre is, hiszen most már csak a korábban megszokottnál jóval magasabb - 8-10 százalékos - kamatok mellett tudnak hitelt felvenni. Ezért sokan inkább elhalasztják a vásárlást, illetve akadnak, akik szorosabbra húzzák a nadrágszíjat, hogy a megemelkedett törlesztőrészlet beleférjen a büdzsébe. Ennek következtében csökkent az elmúlt félévben a felvett hitelek nagysága.

Nincs jobb helyzetben az újépítésű ingatlanok piaca sem, hiszen a vevők itt is nagyon magas, átlagosan 1-1,3 millió forint közötti négyzetméterárakkal találkoznak. Balla Frigyes úgy véli, hogy az újépítésű piacnak talán még a használt piacnál is rosszabbak a kilátásai, mivel a megnyírbált állami támogatások ezt a szegmenst fokozottan érintik.

Az állami támogatások kapcsán megjegyezte, hogy egyelőre a bejelentett változások nem befolyásolták a piaci eredményeket, mivel nem azonnali hatállyal lépnek életbe, hanem például a babaváró esetén 2025 januárig türelmi idő van, illetve az összességében visszafogottabb piacon kevésbé érezhető a hatás.

A szakértő a múltbeli tapasztalatokra alapozva úgy véli, hogy a bejelentett változásoknak a határidőhöz közeledve lesz némi forgalomnövelő ereje, hiszen utolsó lehetőségként, aki tudja és akarja, még biztosan ki fogja használni a támogatásokat.

Balla Frigyes arra is felhívta a figyelmet, hogy jelenleg a hitelkamatok magasabbak, mint a bérleti díjak. Ez is közrejátszik abban, hogy a kiadó lakások piacán nem érzékelni megtorpanást. Az árak tovább nőttek, így aki most keres kiadó ingatlant, minden korábbinál magasabb bérleti díjakkal fog találkozni.

Összességében sajnos kijelenthető, hogy a korábbi évek pörgése után az észak-pesti agglomerációs ingatlanpiaca lélegeztetőgépre került, ahol csak olyan készpénzes vásárlókkal találkozhatunk, akik saját lakhatási helyzetüket akarják megoldani - fogalmazott a szakértő. A jövőbeni kilátások ugyanakkor biztatóbbak, hiszen előbb-utóbb a hitelek és az állampapírok kamatai csökkenni fognak, így joggal reménykedhetünk abban, hogy hamarosan a stagnáló, csökkenő ingatlanárak vissza fogják hozni a befektetőket az alternatív piacokról - tette hozzá Balla Frigyes.

2024-es mémcoin árfolyam előrejelzések: Dogecoin, Raboo, FLOKI

A 62 milliárd dolláros mémcoin piac jelenleg számos változást tapasztal, és a befektetők alig várják, hogy megtudják, mit tartogat a jövő az olyan érdekes mémcoinok számára, mint a Dogecoin, a FLOKI és egy új előértékesítési érme, a Raboo (RABT).
2024. 06. 15. 03:00
Megosztás:

Dogecoin gyilkos, amely bikás 100x növekedési potenciált mutat: Van-e esélye az APORK-nak, hogy túlszárnyalja a Bonk-ot?

A Bonk (BONK) elérhetőségi szintje növekszik, különösen mióta a bonkSOL elindult a Texture platformon. Bárki használhatja az LST-t likviditás megszerzésére. Továbbá, a Dogecoin (DOGE) értéke csökkent, ami sokakat arra késztetett, hogy diverzifikálják befektetéseiket.
2024. 06. 15. 02:00
Megosztás:

Mennyi vizet fogyaszt egy átlagos család egy nap? Mi fogyaszt nagyon sok vizet a lakásban?

Amennyiben szeretnéd megtudni, hogy a Te családod vízfogyasztása sok vagy kevés, álljon itt egy átlagos 4 fős (2 felnőtt 2 gyerek) magyar család vízfogyasztási szokása.
2024. 06. 15. 01:00
Megosztás:

Tízszeres hasznot hozhat ez a kriptó - állítják a szakértők

Már több mint 2 millió dollárnyi összegyűjtött pénzzel rendelkezik, és az elemzők 10-szeres nyereséget jósolnak neki a bevezetés után, ez a "Learn-to-Earn" token tehát joggal tartja izgalomban a befektetőket.
2024. 06. 15. 00:01
Megosztás:

Félreértik egymás elvárásait a pályakezdők és a munkáltatók

Félreértik egymás elvárásait a pályakezdők és a munkáltatók, mert másként látják, hogy mi tesz vonzóvá egy munkahelyet és, hogy mi a fontos az állásinterjún - közölte a McDonald's és a Profession.hu közös, reprezentatív kutatásának eredményeit csütörtökön az MTI-vel.
2024. 06. 14. 23:00
Megosztás:

A vízkincs hatékony hasznosítása nemzeti ügy

A vízkincs védelme, hatékony hasznosítása nemzeti ügy, a közműszolgáltatások színvonalának emelése pedig közös érdek - mondta az energiaügyi miniszter a Víziközművek napja alkalmából adományozott miniszteri elismerések átadásán csütörtökön Budapesten.
2024. 06. 14. 22:00
Megosztás:

Befejeződik a Villány és Máriagyűd közötti kerékpárút építése

Mintegy 350 millió forintos fejlesztési forrásból épül meg a borairól híres Villány és a népszerű zarándokhelynek számító Máriagyűd közötti kerékpárút még hiányzó szakasza - tájékoztatta a Baranya Vármegyei Önkormányzat az MTI-t.
2024. 06. 14. 21:00
Megosztás:

Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben péntek kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 06. 14. 20:00
Megosztás:

A rossz nemzetközi befektetői hangulat húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 486,41 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel 69 536,56 ponton zárt pénteken.
2024. 06. 14. 19:00
Megosztás:

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2024. 06. 14. 18:30
Megosztás:

A Vodafone bírságot kapott a versenyhivataltól

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 120 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a - 4iG leányvállalata, az Antenna Hungária Magyar Műsorszóró és Rádióhírközlési Zrt. többségi tulajdonában álló - Vodafone Magyarország Távközlési Zrt.-t a korábbi tulajdonos időszakában, 2022-ben elkövetett jogsértés miatt - közölte a 4iG Nyrt. a tőzsde honlapján csütörtökön.
2024. 06. 14. 18:00
Megosztás:

Nagy Márton a legnagyobb akkumulátorgyártó és feldolgozó cégek képviselőivel tárgyalt Dél-Koreában

Nagy Márton és a Nemzetgazdasági Minisztérium delegációja, valamint Kaderják Péter a Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetője Dél-Koreában az ország legnagyobb zöldenergetikai és high-tech akkumulátoripari vállalatai, a Samsung SDI, az EcoPro BM, a GS Energy, a SungEel Hitech és a KH Energy képviselőivel folytatott tárgyalásokat - közölte a nemzetgazdasági tárca csütörtökön az MTI-vel.
2024. 06. 14. 17:30
Megosztás:

Romániában nőtt a négyhavi folyó fizetési mérleghiány

Romániában 26 százalékkal nőtt a folyó fizetési mérleg hiánya az év első négy hónapjában az előző év azonos időszakához képest - közölte csütörtökön a Román Nemzeti Bank (BNR).
2024. 06. 14. 17:00
Megosztás:

Mínuszban indítottak az amerikai tőzsdék

Gyengüléssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok pénteken.
2024. 06. 14. 16:30
Megosztás:

Rontotta az őszi vetés termésének minőségét és mennyiségét az elmúlt heti jelentős csapadék

Az elmúlt egy héten hullott jelentős csapadék már egyáltalán nem hiányzott az érésben lévő őszi vetésű szántóföldi növényeknek, a termés minőségét és mennyiségét egyaránt rontotta, ugyanakkor a kukorica és a napraforgó növekedése tovább gyorsult - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 06. 14. 16:00
Megosztás:

Európai kampány indul a sportvilághoz kapcsolódó szellemi tulajdonjogok védelmére

Az EU Szellemi Tulajdoni Hivatala (European Union Intellectual Property Office, EUIPO) nyári sporteseményekhez igazodva kampányt szervez a sportvilághoz kapcsolódó tulajdonjogok védelme érdekébe - közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 06. 14. 15:30
Megosztás:

Tegyük rendbe a számokat a reptér ügyében

Tegyük rendbe a számokat a reptér ügyében - áll a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtöki közleményében.
2024. 06. 14. 15:00
Megosztás:

Átadták a Richter új központját Kőbányán

Átadták a Richter Nyrt. új központját a főváros 10. kerületében csütörtökön, a 17 400 négyzetméteres, 450 dolgozónak helyet biztosító épület 20 milliárd forintos beruházásból készült el, amit a gyógyszeripari vállalat saját forrásból finanszírozott.
2024. 06. 14. 14:30
Megosztás:

Zalaegerszegen víziközmű-beruházás valósul meg idén

Zalaegerszegen az idén 720 millió forint értékű víziközmű-felújítás valósul meg - közölte a város polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatóján.
2024. 06. 14. 14:00
Megosztás:

Szociális városrehabilitációs program indul Békésen

A szociális városrehabilitációs program második ütemét indítják el Békésen a közeljövőben, a vármegye névadó települése 237 millió forint uniós támogatást nyert el a célra - írta közleményében az önkormányzat.
2024. 06. 14. 13:30
Megosztás: