Ma estére minden volt sberbankosnak hozzá kell férnie a pénzéhez

Március 18-án lejár a Sberbank ügyfelek OBA-kártalanítási határideje, több mint 65 ezer ügyfél 147 milliárd forintnyi vagyonát kapja vissza. Közben zajlik a bank felszámolása is, ám a törvényi határidők nem kedveznek a sberbankos állomány gyors értékesíthetőségének – hiába igyekszik a felszámoló PSFN a minél jobb megtérülést hozó gyors eljárásra.

Ma estére minden volt sberbankosnak hozzá kell férnie a pénzéhez

Pénteken lejár az OBA kártalanítás határideje

Március 18-án, pénteken lejár a Sberbank ügyfelek kártalanítására az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) számára rendelkezésre álló 10 munkanap – hívja fel a figyelmet a money.hu. A fenti határidőig - a jogilag vitatott esetek kivételével – az OBA tájékoztatása szerint 65 158 betétesnek 146,8 milliárd forint kártalanítási összeget fizetnek ki. Azon betétek kifizetése történik meg most, amelynek összege nem haladja meg a 100 ezer eurót, ami a felszámolás elrendelésekor 38,047 millió forintot jelentett.

A legtöbb ügyfél – 41 292 ember – postai úton kapja meg a Sberbankban lévő kis összegű betétjét. Ezen ügyfelek esetében ugyanakkor a kifizetendő átlagösszeg 278 500 forint, a teljes kártalanítási összegből 11,5 millió forintot fizet az OBA a postán keresztül. Összesen 1691 ügyfél esetében nyílt lehetőség arra, hogy az ügyfél egy másik banknál lévő számlájára utalják az összeget – ez 8,8 milliárdos összeget jelentett. A több, 12 714 ügyfél átlagosan 7,897 milliós betétjéről a Takarékbank fiókhálózatában rendelkezhet. Az OBA erre a célra 100,4 milliárd forintot utalt a Takarékbankba.

A felszámolót a jogszabályok kötik

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) döntése alapján a Sberbank Magyarország Zrt. felszámolója, a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) a hitelezői érdekek védelme érdekében azonnal megkezdte a portfólió átvilágítását, és az értékesítési stratégia felállítását – jelezte a money.hu kérdésére a szervezet.

Mindazonáltal a jogszabályok kötik a felszámolót – hívta fel a figyelmet a PSFN. A végelszámolás szabályait tartalmazó kormányrendelet szerint a Sberbank tevékenységet lezáró beszámolót a végelszámolás kezdő időpontjától számított 30 napon belül kell elkészíteni. Ennek alapján készítheti el a végelszámoló a végelszámolási nyitó mérleget, amelyet ugyanakkor a hitelezők igénybejelentése, valamint a vagyoni helyzet felmérése alapján szükség szerint korrigál.

A hitelintézeti törvény értelmében a hitelezők igénybejelentésére a végelszámolás közzétételétől számított hatvan napon belül, azaz a Sberbank esetében 2022. május 3-ig van lehetőség. (Ráadásul bank esetében a későbbiekben benyújtott követelésbejelentés sem jár jogvesztéssel.) A végelszámoló a hitelezői igénybejelentési határidő elteltét követő 15 napon belül készíti el a követelések jegyzékét, amely alapján készülhet el a már említett korrigált végelszámolási nyitó mérleg.

Május közepén lehet teljes a kép

A végelszámoló a korrigált végelszámolási nyitó mérleg elkészítését követően kerül leghamarabb abba a helyzetbe, hogy pontos és megnyugtató képet kapjon a Sberbank vagyoni helyzetére, fennálló követeléseire, tartozásaira és vagyoni eszközeire vonatkozóan – emlékeztetett a PSFN. Ennek legkésőbbi dátuma a felszámolás elrendelését követő 75. nap, azaz május 18.

Gyorsan amortizálódik az értékes állomány

Mindez annak fényében lehet érdekes, hogy banki vélemények szerint a meglévő Sberbank állomány amortizálódása nagyon gyors, sok bank „rárepült” a betétes és a hiteles ügyfelekre is. Több bank kínál kedvezményes számlanyitrást és hitelcserét a korábbi sberbankos ügyfeleknek – akik a bizonytalanság miatt természetesen érthető módon a lábukkal szavaznak. Ennek következtében minden héttel kisebb az értéke a volt sberbankos állománynak. Az állományok értékesíthetőségének kérdése fontos pontja lehet a bankkal szemben fennálló követelések kifizetése szempontjából. Ez azoknak a magánszemélyeknek és cégeknek kiváltképp fontos lehet, akik százezer eurónál nagyobb betétet tartottak a bankban. De a megtérülés a többi banknak is fontos lehet, hiszen a Sberbank kártalanítás költségeit az MNB csak meghitelezte, az összeget a bankoknak kell állniuk rendkívüli OBA befizetés keretében. Nem mindegy tehát nekik (és ügyfeleiknek) sem, hogy végül az OBA kifizetések mekkora arányban térülnek meg a Sberbank eszközeinek értékesítése után – emlékeztetnek a money.hu szakértői.

OPUS TIGÁZ: csak indokolt költségeket tartalmaznak a díjak

Az OPUS TIGÁZ Zrt.-t a gázszolgáltatás díjából csak az indokolt költségek alapján megállapított rendszerhasználati díjak illetik meg, amelynek mértékét a hatóság a rendszeres eszköz- és költség-felülvizsgálat alapján állapítja meg - közölte az gázelosztói engedéllyel rendelkező társaság pénteken az MTI-vel.
2022. 08. 20. 06:00
Megosztás:

A BRFK válasza a traktoros tüntetési szándékra

A rendőrség ismét megtiltotta, hogy augusztus 20-ától traktorokkal foglalják el többek között a fővárosi ünnepi helyszíneket, rakpartokat és a Duna-hidakat.
2022. 08. 20. 05:00
Megosztás:

Csalás a lottósorsoláson - lebuktak az élő húzáson a kamerák előtt - VIDEÓ

Nincs olyan hét, hogy ne vádolnák meg csalással bármely lottótársaságot azok a játékosok, akiknek épp az adott héten valahogy nem húzták ki a nyerőszámait. Számos internetes fórumon találunk ezzel kapcsolatos bejegyzéseket, összeesküvés elméleteket. Cikkünkben most az egyik legnyilvánvalóbb csalást mutatjuk meg, ami ráadásul a TV kamerák előtt történt.
2022. 08. 20. 04:01
Megosztás:

Rengeteg szemetet termelt a Sziget fesztivál

Annyi szemetet szállítottak el a Sziget fesztivál területéről a Budapesti Közművek munkatársai, mint amennyi egy kisebb budapesti kerületben egy hét alatt keletkezik.
2022. 08. 20. 03:00
Megosztás:

Eddig elegendőek Csehország gáztartalékai

Csehország gáztartalékai 11 hónapra elegendőek, ha a tél a korábbi évek átlagának megfelelő lesz - közölte Zbynek Stanjura pénzügyminiszter pénteken Prágában, sajtótájékoztatón.
2022. 08. 20. 02:00
Megosztás:

Folytatódik a kisbenzinkutak támogatása

A kormány a kisbenzinkutak további megsegítésére 18,5 milliárd forintot különített el, péntektől megnyílt az igénylés lehetősége az elektronikus felületen, a pályázók már augusztusban hozzájuthatnak a támogatáshoz - közölte az Agrárminisztérium pénteken az MTI-vel.
2022. 08. 20. 01:00
Megosztás:

Alacsonyabb dózisban is hatékony az Imvanex oltóanyag

Az Imvanex nevű, himlő elleni oltóanyag kisebb mennyiségben, intradermálisan, vagyis bőrbe beadva elegendő antitestet termel a majomhimlő ellen - közölte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pénteken.
2022. 08. 20. 00:01
Megosztás:

Zivatarveszélyre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Zivatarveszély miatt országos figyelmeztetéseket adott ki szombatra, augusztus 20-ára az Országos Meteorológiai Szolgálat.
2022. 08. 19. 23:00
Megosztás:

Németországban rekordszintű volt a termelői áremelkedés júliusban

Németországban soha nem látott mértékben emelkedtek a termelői árak júliusban éves összevetésben.
2022. 08. 19. 22:00
Megosztás:

A németek 70 százaléka spórol az energiával

Egyre többen takarékoskodnak Németországban az árak emelkedése miatt, egy pénteken ismertetett felmérés szerint a legtöbben az energiafogyasztásukat fogják vissza.
2022. 08. 19. 21:00
Megosztás:

Nyári pangás jellemezte a tőzsdét

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 109 pontos, 0,25 százalékos csökkenéssel, 42 990,47 ponton zárt pénteken.
2022. 08. 19. 20:00
Megosztás:

Erősödött a forint pénteken

Erősödéssel zárta a hét utolsó kereskedési napját a forint a főbb devizákkal szemben.
2022. 08. 19. 19:00
Megosztás:

Európa legkedvezőbb feltételeivel igényelhetők a diákhitel támogatások

Óriási az érdeklődés a valaha volt legnépszerűbb termék, a Diákhitel Plusz iránt, melyet még szeptember 30-ig igényelhetnek a hallgatók. A Diákhitel Plusz egy szabad felhasználású, teljesen kamatmentes termék, mely egyszeri, 500 ezer forintot jelent az igénylőnek.
2022. 08. 19. 18:00
Megosztás:

Veszélyes étrend-kiegészítőt vont ki a forgalomból a Nébih

Komoly egészségkárosodást is okozhat a GentleManus elnevezésű, férfiaknak szánt étrend-kiegészítő tiltott gyógyszerhatóanyag-tartalma miatt, ezért a terméket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kivonta a forgalomból és visszahívta a fogyasztóktól - közölte a Nébih a honlapján pénteken.
2022. 08. 19. 17:00
Megosztás:

Legyen egységes repohár visszaváltási rendszer, a vendégek a leadott repoharak után kapják vissza a pénzüket!

A repohár visszaváltásával kapcsolatos visszásságok piaci önszabályozó megoldását, vagyis a rendszer racionális, egységes és valóban fenntartható átalakítását javasolja a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és a Zöld Követ Egyesület. Javaslatuk fontos része, hogy a repoharat választó vendégek visszakapják annak ellenértékét.
2022. 08. 19. 16:00
Megosztás:

Melyik bank drágított leginkább a lakáshitel kamatokon az elmúlt évben?

Bár komolynak érezzük a lakáshitel kamatok emelkedését, a money.hu adatai szerint az elmúlt egy évben a vizsgált 9 banknál 4,11 százalékkal emelkedett a legjobb adósoknak ajánlott standard kamat. Ez messze elmarad a jegybanki alapkamat, de még a referenciakamat emelkedésétől is. A money.huadataiból látható, melyik bank emelt leginkább, illetve, hogy mely pénzintézetek versengenek a legalacsonyabb kamatszintekkel.
2022. 08. 19. 15:00
Megosztás:

Kezd szétesni a fogyasztói bizalom az Egyesült Királyságban

Rekord mélypontjára esett a fogyasztói bizalom az Egyesült Királyságban a júliusi felmérés alapján.
2022. 08. 19. 14:00
Megosztás:

A nyersanyagárak miatt ismét túllőtt a célon a japán infláció

Japánban 2,4%-ra emelkedett júliusban az infláció a júniusi 2,2% után. A növekedés mintegy felét az energiaköltségek tették ki.
2022. 08. 19. 13:00
Megosztás:

A mai gazdasági adatok is elszomorítóak

A briteknél 40 éves mélypontra esett a fogyasztói bizalom a -44 pontos értékével a júniusi -41 pontot követően. Egyre csúnyábban fest a szigetország gazdasága.
2022. 08. 19. 12:00
Megosztás:

Gyengültek nyitáskor a vezető nyugat-európai tőzsdék

Gyengüléssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2022. 08. 19. 10:00
Megosztás: