Magas vagy alacsony embernek számítasz Magyarországon? Kalkulátorunk megmutatja!

A férfiak és a hölgyek is hajlamosak nagy feneket keríteni a magasságuknak. Tény, hogy egy magas férfi valahogy jobban szemet szúr a hölgyek többségének, de azért nem kell csüggedni, számos hölgy az alacsony pasikért rajong. A férfiak is nagy örömmel bámulják a magasabb hölgyek csinos, hosszú lábait, de nem kell megijedni, az alacsony nők is nagyon gyönyörűek tudnak lenni. Te - akár férfi, akár hölgy vagy Kedves Olvasó - milyen magas vagy a magyar "magasságpiacon"? Testmagasság kalkulátorunkkal most ezt könnyen kiszámolhatod.

Magas vagy alacsony embernek számítasz Magyarországon? Kalkulátorunk megmutatja!

Mitől függ, hogy milyen magasra növünk akár férfiként, akár nőként születünk?

A magasságot befolyásoló tényezők:

Öröklött dolgok:

A magasság 80% körüli szinten örökölhető tulajdonság. Ez azt jelenti, hogy az emberek közötti magasságkülönbségek 80%-a genetikai tényezőkre vezethető vissza.

A genetika erősebben befolyásolhatja a minőségi táplálkozást és a betegségeknek csekély mértékben kitett környezetben élő egyének magasságkülönbségeit.

Vannak azonban olyan körülmények, tényezők, mint pl. az étrend és a betegségeknek való kitettség, melyek jelentősen befolyásolhatják a magasságot.

Nézzük, mitől függ a genetikán túl, hogy magas vagy alacsony lettél!

Egyéb tényezők, amelyek befolyásolhatják a magasságot:

Születési súly: A születési súly számos tényező eredménye, beleértve a genetikát és a táplálkozást az anyaméhben. A magasság jelentős előrejelzője is.

Koraszülés: A koraszülöttek általában alacsonyabb születési súlyúak, és a koraszülés is egy független tényező, amely befolyásolhatja a magasságot. Ezért a koraszülöttek alacsonyabb felnőttekké nőhetnek.

Hormonok: A hormonok az egész életen át befolyásolják a növekedést, különösen a pubertás alatt. A hormonális egyensúlyhiány szokatlanul magasra vagy alacsonyra "növesztheti" az embereket.

Táplálkozás: A táplálkozás fontos tényező a növekedésben. A rossz táplálkozású emberek nem nőnek olyan magasra, különösen azok, akik nem kapnak elegendő kalciumot, D-vitamint vagy más kulcsfontosságú vitaminokat és ásványi anyagokat.

Földrajzi elhelyezkedés: Jelentős kapcsolat van a földrajzi elhelyezkedés és az etnikai hovatartozás között, ami hozzájárulhat a magassághoz.

Ezen a tényezőn túl a hely befolyásolja a természetes napfénynek való kitettséget, amely a D-vitamin forrása. A hely befolyásolhatja az egyén egészséges táplálékhoz való hozzáférését, a szegénységi szintet és az általános egészségi állapotot.

A növekedés visszaesése: A növekedést visszatartó tényezők miatt az emberek alacsonyabbra nőhetnek, mint egyébként. Ezek a tényezők lehetnek étkezési zavarok, súlyos betegségek és bizonyos gyógyszereknek való kitettség.

A világ legmagasabb emberei a hollandok

Egy tanulmány szerint Európában élnek a legmagasabb férfiak és nők a világon – olvasható az eLife Sciences oldalán. A legmagasabb férfiak listáját Hollandia vezeti, és az ott élő nők a második legmagasabbak az Európai Unióban.

Így feltehetően egy holland férfi és egy nő alkotná jelenleg a világ legmagasabb párját.

Ki a világ legmagasabb embere?

A világ - igazoltan mért, és bizonyított - legmagasabb embere Robert Pershing Wadlow (USA) volt, aki 1918 február 22-én született. Wadlow a legutolsó igazolt mérés alapján, 1940. június 27-én 2,72 méter magas volt (8 ft 11.1 in).

Nem sokkal később 1940. július 15-én elhalálozott.

Temetésére is extra méretű koporsót kellett rendelnie a családnak, melynek hossza  3,28 méter, szélessége 81 cm, míg mélysége 76 cm volt.

És Te milyen magasnak számítasz a magyar emberek között?

A SzámoldKi.hu kalkulátor készítő weboldal megcsinálta most a magyar lakosság magasság kalkulátorát, melynek segítségével centiméter pontosan megtudhatod, hogy mennyire számítasz:

- magasnak

- alacsonynak

- átlagos magasságúnak

a magyar emberek között.

A magasság kalkulátor ITT INDUL.

Kétmilliárd forint uniós forrás érkezett Békés megyébe

Csaknem kétmilliárd forint fejlesztési forrást nyert el több Békés megyei település az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz keretéből - tájékoztatta csütörtökön közleményben az MTI-t a Békés Megyei Önkormányzat.
2022. 12. 04. 22:00
Megosztás:

Rezsitámogatást ad Kecskemét önkormányzata a rászorulóknak

Települési támogatást nyújt Kecskemét önkormányzata a lakossági átlagfogyasztást meghaladó gáz- vagy villanyáram költségeinek enyhítésére a rászorulóknak - tájékoztatta a település polgármestere az MTI-t csütörtökön.
2022. 12. 04. 21:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 48. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2022. 12. 04. 20:00
Megosztás:

Idén új helyszínen várja az adományokat a Mikulásgyár

Idén új helyszínen, az V. kerületben, a Városháza Parkban lévő Szolidaritás parkjában nyitotta meg kapuit az ország egyik legnagyobb karitatív akciója, a Mikulásgyár, ahol december 22-ig várják az ajándékokat- közölte a Mikulásgyár Alapítvány az MTI-vel vasárnap.
2022. 12. 04. 19:00
Megosztás:

A cseh Nano Energies Magyarországon is beindítja virtuális erőművi szolgáltatásait

A vállalkozások Európa-szerte küzdenek a magas villamosenergia-árakkal. A válságból kivezető út lehet a cseh Nano Energies által kínált rugalmassági aggregáció, amely az áramfogyasztás és -termelés intelligens irányításával az energiaköltségek 10-30 százalékos csökkentését is lehetővé teszi. Emellett erősíti a villamosenergia-hálózat stabilitását, és optimalizálja a megújuló energiatermelés hálózatba visszatáplálását. Magyarország már a negyedik ország, ahol a cég jelen van.
2022. 12. 04. 18:00
Megosztás:

Sajószentpéteren veszélyes a levegő minősége

Északkeleten romlott a levegő minősége a magas szállópor-koncentráció miatt, Sajószentpéteren már veszélyes a levegő minősége - derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adataiból.
2022. 12. 04. 17:00
Megosztás:

A Twitter ismét felfüggesztette Kanye West fiókját

A Twitter ismét felfüggesztette a Ye művésznéven szereplő, korábban Kanye Westként ismert rapper fiókját, a közösségi médium erőszakra való felhívásra vonatkozó szabályának megsértése miatt.
2022. 12. 04. 16:00
Megosztás:

Hantai Simon alkotásaiból nyílik kamarakiállítás Pécsen

A száz éve született Hantai Simon festőművész munkáiból nyílik kamarakiállítás a pécsi Modern Magyar Képtárban december 7-én - közölte a szervező Janus Pannonius Múzeum (JPM) az MTI-vel.
2022. 12. 04. 15:00
Megosztás:

Ipari, inflációs, kiskereskedelmi és külkereskedelmi adatok a jövő héten

A jövő héten jelenik meg a novemberi inflációs adat, az októberi ipari termelésről szóló statisztika, valamint a külkereskedelmi forgalom októberi statisztikája.
2022. 12. 04. 14:00
Megosztás:

A következő évek meghatározzák Európa biztonságának jövőjét

A következő néhány év fogja meghatározni a Kínai Népköztársasággal való versengés kereteit és fogja kialakítani Európa biztonságának jövőjét is - jelentette ki az amerikai védelmi miniszter a Reagan Nemzeti Védelmi Fórum nyitóelőadásában szombaton Kaliforniában, megjegyezve, hogy az Egyesült Államok új Nemzeti Védelmi Stratégiája a Kínával való versenyt helyezi az első helyre.
2022. 12. 04. 13:00
Megosztás:

Emelkedő forgalomra számít az ünnepek előtt a Grand Tokaj

Az ünnepek előtt emelkedő forgalomra számít, hosszabb távon pedig stabil nyereséget remél a Grand Tokaj, Tokaj-Hegyalja  legjelentősebb bortermelője.
2022. 12. 04. 12:00
Megosztás:

Luxus lehet 2023-ban a lakáshitel?

A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (teljes hiteldíj-mutató) értéke eléri majd a 12 százalékot, ami jelentősen magasabb a Bankmonitor által becsült jelenlegi szintnél. Amennyiben beválik a Jegybank prognózisa, akkor egy 20 millió forintos, 20 évre felvett lakáshitelre havi 31 ezer forinttal kell majd többet törleszteni, ami teljes visszafizetésben mintegy 7,5 millió forint plusz költséget jelent.
2022. 12. 04. 11:00
Megosztás:

Növekvő forgalomban emelkedett a BUX a héten

Növekvő forgalomban emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 45 804,29 ponton zárt pénteken, 88,96 ponttal, 0,19 százalékkal magasabban, mint egy hete.
2022. 12. 04. 10:00
Megosztás:

Újabb óvodaépület újul meg Szegeden

Uniós támogatással, 350 millió forintból korszerűsítik a szegedi Felsővárosi óvodát, a tervek szerint a jövő év közepére befejeződő beruházásnak köszönhetően akár 60 százalékkal is csökkenhet az intézmény energiafelhasználása - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.
2022. 12. 04. 08:00
Megosztás:

Újraindul az Uránia olasz vetítéssorozata

A száz éve született Vittorio Gassmanra emlékezve, a világhírű olasz színész egyik legnépszerűbb filmjével, A nő illatával kezdődik az Itáliai utazás című vetítéssorozat újabb évada december 6-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A 2023 júniusáig kéthetente jelentkező válogatásban tizennégy olasz film szerepel.
2022. 12. 04. 07:00
Megosztás:

Az okosjátékok használata is járhat biztonsági kockázatokkal

Az okoseszközök működtetése is rejthet adatvédelmi kockázatokat az ESET tanulmánya szerint, ezért a társaság kiberbiztonsági szakértői azt ajánlják, hogy például okosjátékok vásárlása előtt a személyes adatok, a magánélet védelme, és a gyerekek biztonsága érdekében a felhasználók tájékozódjanak, biztonságos-e a kiválasztott eszköz otthoni használata.
2022. 12. 04. 06:00
Megosztás:

Az EU és a G7 országok megállapodtak az orosz olaj árplafonjáról

Az Európai Unió és a G7-csoport megállapodott az orosz kőolaj hordónkénti 60 dolláros árplafonjáról, miután az EU-tagországok a tagállami kormányokat tömörítő Tanácsban jóváhagyták az intézkedés unión belüli végrehajtását - közölte az Európai Bizottság szombaton.
2022. 12. 04. 05:00
Megosztás:

A 6-os lottó sorsolást várod? Kár! Kidobhatod a szelvényt már most a kukába

A hazai állami nyereményjátékok közül a lottó a legkedveltebb hosszú évtizedek óta. A lottójátékok között jelentős különbség van abban, hogy milyen esélyünk van megnyerni a fődíjat. Mert ugye az összes lottó úgy van kitalálva, hogy csak a főnyereménnyel lehet igazán komoly pénzt nyerni, a többi, az csak népámítás, semmi, nudli.
2022. 12. 04. 04:00
Megosztás:

Magáncsődöt jelentett Alex Jones amerikai médiaszemélyiség

Magáncsődöt jelentett Alex Jones amerikai médiaszemélyiség, akit a bíróság valótlan állítása miatt csaknem másfél milliárd dollár kártérítés kifizetésére kötelezett.
2022. 12. 04. 03:00
Megosztás:

A szokásosnál melegebb volt az idei november

A szokásosnál melegebb és átlagosan csapadékos volt az idei november - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a közösségi oldalán.
2022. 12. 04. 02:00
Megosztás: