Magyar fiatalok találmánya teheti zöldebbé a mindennapi takarítást

Két magyar fiatal, Chrobák Adrián és Uzoni Dávid, friss érettségizőként, ballagási pénzüket összedobva, 2018-ban alapították meg közös vállalkozásukat. Céljuk az volt, hogy megfizethető áron kínáljanak fenntartható alternatívákat a vásárlóknak. Már 18 tonna műanyagszemetet spóroltak meg több száz magyar vendéglatóegységnek, amikor a világjárvány keresztbehúzta terveiket, így műanyagmentes tisztítószerek fejlesztésébe kezdtek. Pezsgőtabletta alapú tisztítószereikkel már túl vannak egy sikeres magyar piaci bevezetésen, a következő lépés a regionális terjeszkedés.

Magyar fiatalok találmánya teheti zöldebbé a mindennapi takarítást

A műanyagszennyezés világszerte komoly problémát jelent: a Világgazdasági Fórum 2016-ban közzétett jelentése szerint szerint évente 8 millió tonna műanyag kerül élővizekbe, és ha a jelenlegi trendek folytatódnak, 2050-re a tengerekben található műanyaghulladék várhatóan túllépi a halak számát. Ez a probléma inspirálta Chrobák Adriánt és Uzoni Dávidot, hogy az érettségi megírását követően, 2018 júniusában megalapítsák az EcoHills Kereskedelmi Kft-t.

Dávid és Adrián elsőként, ballagási pénzüket összerakva, Magyarországon egyedülálló minőségű papír szívószálakat rendelt, és elkezdett a termékekkel belvárosi éttermeknél házalni. Gyorsan realizálták, hogy szinte minden, a piacon elérhető környezetbarát termék jelentősen drágább, mint a tradicionális alternatívák. Rájöttek, hogy versenyképes árazással gyorsan piacot szerezhetnek. Ennek a stratégiának köszönhetően az EcoHills, nem sokkal már a megalapítása után, környezetbarát termékek jelentős szolgáltatóvá vált a vendéglátóiparban. A cég ügyfelei között tudhatott több, mint 350 vendéglátóhelyet valamint Magyarország legnagyobb fesztiváljait is.

Ahogy folyamatos bővült a cég termékportfóliója, úgy találkozott Adrián és Dávid is a “zöld” tisztítószerek fogalmával. A két alapító azonban hamarosan rájött, hogy a környezetbarát tisztítószerek nem nyújtanak átfogó megoldást korunk műanyag problémájára: "A legtöbb háztartási tisztítószer kevesebb mint 15% aktív összetevőt tartalmaz, a fennmaradó része pedig víz és a környezetünkre roppant káros műanyag flakon. Ráadásul a zöld termékek általában drágábbak, mint hagyományos társaik" - mondja Adrián.

Ekkor határozták el, hogy létrehoznak egy olyan tisztítószer családot, amely nemcsak fenntartható, de pénztárcabarát is. Fontos volt az is, hogy a vásárlóknak egyáltalán ne kelljen áldozatot hozniuk: a megszokott módon és a megszokott hatékonysággal tudjanak a termékekkel takarítani.

A csapat gyorsan kibővült egy vegyészmérnökkel, az eredmény pedig a Cleanspire termékcsalád lett, ami egy pezsgőtabletta alapú tisztítószer-koncentrátum. A tablatték vízben pár perc alatt feloldódnak, és így a szokásos módon használható folyékony tisztítószert hoznak létre. "Ez azt jelenti, hogy a palackot és a fúvókát csak egyszer kell megvásárolni, így több kilogramm folyékony tisztítószer helyett csak néhány grammnyi tablettára van szükség" - magyarázza Adrián.

A Cleanspire termékek kis helyet foglalnak, így könnyen tárolhatók és költséghatékonyan szállíthatók. “Fontos kiemelnem, hogy a termékek magyar fejlesztésűek és gyártásúak, így nem kell átrepülniük a fél világot mire használni tudjuk. A termékek így akár 10-15%-kal is olcsóbbak mint a piacon lévő szerek. Hab a tortán, hogy a termék állatkísérletmentes, klórmentes, nem ártalmas a vízi élővilágra és a receptúrája is vegán.” - veszi át a szót Dávid.

Jelenleg a cég már több fajta tisztítószert értékesít, ami lefedi a legtöbb háztartás takarítási szükségleteit. A termékcsalád 2022-ben megkapta a magyar GreenBrands minősítést és Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara által rendezett fenntarthatósági mesterkurzus pitch versenyén első helyet ért el. A termékek értékesítése tavaly októberben indult, azóta több takarítócég, irodaház és hotel is a műanyagmentes takarítás útjára lépett ezzel már számottevő műanyag hulladékot megspórolva.

A termékek iránti növekvő keresletre reagálva az EcoHills pár hete elindította internetes áruházát is, hogy közvetlenül ki tudja szolgálni a vásárlókat. Az webáruház kezdőcsomagokat és utántöltő tablettákat kínál olyan felhasználók számára, akik hatékonyan takarítanának helyet és műanyag szemetet spórolva. Emellett a vállalat tárgyalásokat folytat több kiskereskedelmi lánccal is, hogy a Cleanspire termékek a boltok polcain is minél előbb elérhetőek legyen.

Dávidnak és Adriánnak határozott elképzelései vannak az EcoHills cég jövőjét illetően is. "Úgy gondoljuk, hogy egy fenntartható megoldás csak akkor működőképes hosszú távon, ha az árban is elérhető tud lenni a mindennapi emberek számára. Hisszük, hogy a pénztárcabarát, és mindenközben műanyagmentes termékeinkkel pontosan ezt a célt fogjuk tudni elérni" - mondja Dávid. A vállalat tervezi, hogy a termékcsaládot további háztartási cikkekkel és kozmetikumokkal is bővíti, és a regionális terjeszkedés lehetőségét is vizsgálja.

Az alapítók kapcsolata kulcsfontosságú tényező az EcoHills sikerében. Dávid és Adrián gyermekkoruk óta ismerik egymást, és barátságuk egy stabil alapot biztosít üzleti kapcsolatukhoz. "Jól kiegészítjük egymást, és képesek vagyunk konstruktív módon kihívások elé állítani egymást" - mondja Adrián. "Mindketten szeretnénk pozitív hatást gyakorolni a környezetre, és elkötelezettek vagyunk az EcoHills sikerének elérése mellett." - fejezi be Dávid.

Lakásbiztosítási kampány: kulcsszerepben a független alkuszok

Hivatalosan pénteken veszi kezdetét az első lakásbiztosítási kampány, melynek keretében gyakorlatilag minden lakástulajdonos felülvizsgálhatja jelenlegi lakásbiztosítását. A koncentrált figyelem hatására akár több százezer lakásbiztosítást is lecserélhetnek az ügyfelek. A kampányban kiemelt szerep jut a független alkuszoknak: az eddig jellemző 20 százalék helyett márciusban a lakásbiztosítási szerződések akár 50 százalékát is a biztosítások összehasonlítását lehetővé tevő közvetítőkön keresztül kötik majd – jelzi előre a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).
2024. 02. 27. 05:00
Megosztás:

Nyugdíj pénztár tag vagy? Akkor ennek örülni fogsz!

Húsz százalék fölötti átlagos hozam, rekord összegű befizetés és kifizetés - ez a nyugdíjpénztárak 2023-as mérlege. A reálhozam megvolt, a tagság viszont egyre csak öregszik - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2024. 02. 27. 04:30
Megosztás:

Magyarország a horgászok országa

Magyarországon mindig is népszerű sportnak számított a horgászat. A közkedvelt szabadidősport a világjárvány óta még népszerűbb lett, ahogy sokan kaptak rá vagy tértek vissza ehhez a természetközeli kikapcsolódási formához. Mit érdemes tudni a horgászat magyarországi helyzetéről, és mire számítson, aki szeretne belevágni?
2024. 02. 27. 04:00
Megosztás:

Hogyan bonthatók fel az egyházi esküvők? Elmondjuk!

Az egyházi házasságok felbonthatóságáról szól szikkünk: a statisztikák szerint a szentségi házasságok stabilabb lábakon állnak és kisebb eséllyel futnak zátonyra.
2024. 02. 27. 03:00
Megosztás:

Vállalati adatokon tanított generatív mesterséges intelligencia: a jövő útja a cégeknek

A nyilvános adatokon tanított AI modellek esetében mára egyértelművé vált, hogy nemcsak segíteni képesek a vállalatokat, hanem használatuk számos kockázatot is jelenthet azokra nézve. Ennek elkerülése érdekében, valamint a produktivitás javítása, a költségek optimalizálása és a komplex információk megértése céljából egyre többen saját adataikat használva tanítják a generatív mesterséges intelligenciát – derül ki a Deloitte TMT Predictions 2024 kutatásából.
2024. 02. 27. 02:30
Megosztás:

Az egészséges nyugdíjas éveknek ne legyen része a megélhetési munka!

Még mindig jelentős az időskorú munkavállalók aránya Magyarországon. Hogyan lehetne elkerülni azt, hogy a nyugdíjas korúak dolgozni legyenek kénytelenek a tisztes megélhetés érdekében?
2024. 02. 27. 02:00
Megosztás:

Dobhatod ki a COVID teszteket! Nem érdemes már csináltatni többet

Csúcsokat döntöget az influenza vírus, az RSV, már előzte a COVID-ot mégis gyakran halljuk, hogy ma már nem érdemes tesztelni, mert mindegyik vírusfertőzés lefolyása ugyanolyan. Miért nem helyes ez az álláspont? Hogy kerül a képbe a Streptococcus baktérium? Miért NEM érdemes mostanság COVID-teszteket használni? Erről lesz szó az alábbi háttéranyagban.
2024. 02. 27. 01:00
Megosztás:

Így tárolható a villamos energia korszerűen, hatékonyan

Magyarország eddigi legnagyobb energiatárolóját építi meg Szolnokon a Forest-Vill Kft. a MAVIR Zrt. megbízásából.
2024. 02. 27. 00:30
Megosztás:

Az alapján amit eddig láttunk, a SMOG lehet 2024 legjobb kriptója

Továbbra is egyike a legnépszerűbb elérhető befektetési lehetőségeknek a szektorban a Smog. A listázást semmilyen előértékesítés nem előzte meg, ennek ellenére pillanatok alatt tudott 1400 százalékkal növekedni a sárkányos kriptó értéke.
2024. 02. 27. 00:01
Megosztás:

Fúzió a biztosításközvetítői piacon: a GRANTIS-hoz csatlakozik az Eurolife ‘94

Az eddig is magas színvonalú és hatékony kiszolgálás terén jelentős előrelépésekre számíthatnak a meglévő és új ügyfelek.
2024. 02. 26. 23:30
Megosztás:

Csehország segítő kezet kap

Mintegy kétbillió korona (harminckétbillió forint) támogatást kapott húszéves európai uniós tagsága alatt az uniós alapokból Csehország, míg a közös kasszába eddig 876,6 milliárd koronát fizetett be - közölte hétfőn a cseh pénzügyminisztérium, amelynek kimutatását a CTK állami hírügynökség ismertette.
2024. 02. 26. 23:00
Megosztás:

Így válassz fülbevalót gyermekednek!

Az első fülbevaló kiválasztása kislányunknak nem egyszerű feladat: számtalan típus és stílus közül választhatunk szemünk fényének. Mikor lövessük ki a fülét? Az első darab fémből legyen, vagy valami másból? Ám vannak még más szempontok is: cikkünkben segítünk eligazodni köztük!
2024. 02. 26. 22:30
Megosztás:

Mutatjuk, hol épül meg az ország legnagyobb energiatárolója

Magyarország legnagyobb energiatárolóját építi meg Szolnokon a MAVIR Zrt. megbízásából a Forest-Vill Kft. - közölte a villamosenergetikai cég hétfőn az MTI-vel.
2024. 02. 26. 21:30
Megosztás:

Az EU elfogadta az új rendeletet

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta az euróban történő azonnali átutalásokat lehetővé tevő rendeletet az EU-ban és az Európai Gazdasági Térség (EGT) országaiban - közölte az uniós tanács hétfőn.
2024. 02. 26. 21:00
Megosztás:

Terhelt lakásbiztosításokat is újra lehet kötni

A lakásbiztosítási szerződés abban az esetben is újraköthető, ha jelzáloghitel vagy a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) miatt hitelbiztosítéki záradékkal terhelt - hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a honlapján közzétett tájékoztatójában.
2024. 02. 26. 20:00
Megosztás:

Hogyan lehet pénzt keresni otthon a felhőbányászattal?

Az évek során egyre többen keresik az otthoni passzív jövedelem könnyű módjait, és a felhőbányászat válik rendkívül népszerű választássá. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, miért lehet az Inccrypto felhőbányászati platform megbízható választás azok számára, akik 2024-ben pénzt akarnak keresni az interneten.
2024. 02. 26. 19:50
Megosztás:

Vegyesen alakult hétfőn a forint árfolyama

Vegyesen alakult hétfőn a forint árfolyama a kora reggeli jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
2024. 02. 26. 19:30
Megosztás:

Vegyes zárás az európai tőzsdéken

Gyenge kezdés után vegyes indexekkel, többségében csökkenéssel fejezték be a hétfői kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 02. 26. 19:00
Megosztás:

A vegyes nemzetközi befektetői hangulatot követte a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 224,98 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 66 038,20 ponton zárt hétfőn.
2024. 02. 26. 18:30
Megosztás:

Mi is részt vettünk a Swiss Talent Fórumon

Magyarországgal együtt 25 ország 70 küldöttje vett részt idén a svájci Swiss Talent Fórumon - közölte a Magyar Innovációs Szövetség hétfőn az MTI-vel.
2024. 02. 26. 18:00
Megosztás: