Magyar fiatalok találmánya teheti zöldebbé a mindennapi takarítást

Két magyar fiatal, Chrobák Adrián és Uzoni Dávid, friss érettségizőként, ballagási pénzüket összedobva, 2018-ban alapították meg közös vállalkozásukat. Céljuk az volt, hogy megfizethető áron kínáljanak fenntartható alternatívákat a vásárlóknak. Már 18 tonna műanyagszemetet spóroltak meg több száz magyar vendéglatóegységnek, amikor a világjárvány keresztbehúzta terveiket, így műanyagmentes tisztítószerek fejlesztésébe kezdtek. Pezsgőtabletta alapú tisztítószereikkel már túl vannak egy sikeres magyar piaci bevezetésen, a következő lépés a regionális terjeszkedés.

Magyar fiatalok találmánya teheti zöldebbé a mindennapi takarítást

A műanyagszennyezés világszerte komoly problémát jelent: a Világgazdasági Fórum 2016-ban közzétett jelentése szerint szerint évente 8 millió tonna műanyag kerül élővizekbe, és ha a jelenlegi trendek folytatódnak, 2050-re a tengerekben található műanyaghulladék várhatóan túllépi a halak számát. Ez a probléma inspirálta Chrobák Adriánt és Uzoni Dávidot, hogy az érettségi megírását követően, 2018 júniusában megalapítsák az EcoHills Kereskedelmi Kft-t.

Dávid és Adrián elsőként, ballagási pénzüket összerakva, Magyarországon egyedülálló minőségű papír szívószálakat rendelt, és elkezdett a termékekkel belvárosi éttermeknél házalni. Gyorsan realizálták, hogy szinte minden, a piacon elérhető környezetbarát termék jelentősen drágább, mint a tradicionális alternatívák. Rájöttek, hogy versenyképes árazással gyorsan piacot szerezhetnek. Ennek a stratégiának köszönhetően az EcoHills, nem sokkal már a megalapítása után, környezetbarát termékek jelentős szolgáltatóvá vált a vendéglátóiparban. A cég ügyfelei között tudhatott több, mint 350 vendéglátóhelyet valamint Magyarország legnagyobb fesztiváljait is.

Ahogy folyamatos bővült a cég termékportfóliója, úgy találkozott Adrián és Dávid is a “zöld” tisztítószerek fogalmával. A két alapító azonban hamarosan rájött, hogy a környezetbarát tisztítószerek nem nyújtanak átfogó megoldást korunk műanyag problémájára: "A legtöbb háztartási tisztítószer kevesebb mint 15% aktív összetevőt tartalmaz, a fennmaradó része pedig víz és a környezetünkre roppant káros műanyag flakon. Ráadásul a zöld termékek általában drágábbak, mint hagyományos társaik" - mondja Adrián.

Ekkor határozták el, hogy létrehoznak egy olyan tisztítószer családot, amely nemcsak fenntartható, de pénztárcabarát is. Fontos volt az is, hogy a vásárlóknak egyáltalán ne kelljen áldozatot hozniuk: a megszokott módon és a megszokott hatékonysággal tudjanak a termékekkel takarítani.

A csapat gyorsan kibővült egy vegyészmérnökkel, az eredmény pedig a Cleanspire termékcsalád lett, ami egy pezsgőtabletta alapú tisztítószer-koncentrátum. A tablatték vízben pár perc alatt feloldódnak, és így a szokásos módon használható folyékony tisztítószert hoznak létre. "Ez azt jelenti, hogy a palackot és a fúvókát csak egyszer kell megvásárolni, így több kilogramm folyékony tisztítószer helyett csak néhány grammnyi tablettára van szükség" - magyarázza Adrián.

A Cleanspire termékek kis helyet foglalnak, így könnyen tárolhatók és költséghatékonyan szállíthatók. “Fontos kiemelnem, hogy a termékek magyar fejlesztésűek és gyártásúak, így nem kell átrepülniük a fél világot mire használni tudjuk. A termékek így akár 10-15%-kal is olcsóbbak mint a piacon lévő szerek. Hab a tortán, hogy a termék állatkísérletmentes, klórmentes, nem ártalmas a vízi élővilágra és a receptúrája is vegán.” - veszi át a szót Dávid.

Jelenleg a cég már több fajta tisztítószert értékesít, ami lefedi a legtöbb háztartás takarítási szükségleteit. A termékcsalád 2022-ben megkapta a magyar GreenBrands minősítést és Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara által rendezett fenntarthatósági mesterkurzus pitch versenyén első helyet ért el. A termékek értékesítése tavaly októberben indult, azóta több takarítócég, irodaház és hotel is a műanyagmentes takarítás útjára lépett ezzel már számottevő műanyag hulladékot megspórolva.

A termékek iránti növekvő keresletre reagálva az EcoHills pár hete elindította internetes áruházát is, hogy közvetlenül ki tudja szolgálni a vásárlókat. Az webáruház kezdőcsomagokat és utántöltő tablettákat kínál olyan felhasználók számára, akik hatékonyan takarítanának helyet és műanyag szemetet spórolva. Emellett a vállalat tárgyalásokat folytat több kiskereskedelmi lánccal is, hogy a Cleanspire termékek a boltok polcain is minél előbb elérhetőek legyen.

Dávidnak és Adriánnak határozott elképzelései vannak az EcoHills cég jövőjét illetően is. "Úgy gondoljuk, hogy egy fenntartható megoldás csak akkor működőképes hosszú távon, ha az árban is elérhető tud lenni a mindennapi emberek számára. Hisszük, hogy a pénztárcabarát, és mindenközben műanyagmentes termékeinkkel pontosan ezt a célt fogjuk tudni elérni" - mondja Dávid. A vállalat tervezi, hogy a termékcsaládot további háztartási cikkekkel és kozmetikumokkal is bővíti, és a regionális terjeszkedés lehetőségét is vizsgálja.

Az alapítók kapcsolata kulcsfontosságú tényező az EcoHills sikerében. Dávid és Adrián gyermekkoruk óta ismerik egymást, és barátságuk egy stabil alapot biztosít üzleti kapcsolatukhoz. "Jól kiegészítjük egymást, és képesek vagyunk konstruktív módon kihívások elé állítani egymást" - mondja Adrián. "Mindketten szeretnénk pozitív hatást gyakorolni a környezetre, és elkötelezettek vagyunk az EcoHills sikerének elérése mellett." - fejezi be Dávid.

A lottón megint nem nyert a szelvényed? Nem is fog! Mutatjuk miért!

Megint szénné izgultad magad a szombati lottósorsoláson és ugyanaz lett a vége? Már az első szám kihúzásakor szitkozódtál, hogy a Te számaidat sosem akarják kihúzni? Aztán ahogy sorban jött a többi nyerőszám, Te csak szomorkásan konstatáltad, hogy 'ez most megint nem jött be'?! Hááát, ilyen ez...
2023. 04. 02. 04:00
Megosztás:

Speciális ügyeket is lehet intézni két BKK-ügyfélközpontban

Speciális ügyekben ezentúl a Deák Ferenc téri és a Kelenföld ügyfélközpontban fogadja ügyfeleit a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
2023. 04. 02. 03:30
Megosztás:

Okos parcellaköveket avattak Székesfehérváron

Temetőkben elhelyezett "okos", QR-kóddal ellátott parcellaköveket avattak csütörtökön Székesfehérváron; a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) ilyen kövekkel jelöli a jövőben azokat a hazai temetkezési helyeket, amelyekben a Nemzeti Sírkert részeként védett sír található.
2023. 04. 02. 03:00
Megosztás:

A kelet-európai állam- és kormányfők segítséget kérnek Brüsszeltől az ukrán gabonaimport miatt

A magyar, a lengyel, a szlovák és a román miniszterelnök, valamint a bolgár elnök közös levélben kérte Ursula von der Leyen bizottsági elnököt, hogy az Európai Bizottság haladéktalanul hozzon intézkedéseket az Ukrajnából érkező, megnövekedett gabonaimport okozta tarthatatlan helyzet kezelésére - jelentette be Nagy István agrárminiszter.
2023. 04. 02. 02:00
Megosztás:

2030-ra elérhető a villamosenergia-szuverenitás

Magyarország 2030-ra saját forrásokból fedezheti a teljes áramszükségletét, beleértve az addig kiépülő új ipari kapacitások villamosenergia-igényét is - mondta az Energiaügyi Minisztérium (EM) közigazgatási államtitkára a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) csütörtöki rendezvényén Budapesten.
2023. 04. 02. 01:00
Megosztás:

2022-ben a Huawei nyújtotta be a legtöbb szabadalmi kérelmet Európában

A Huawei Technologies (Huawei) kínai infokommunációs cég nyújtotta be a legtöbb szabadalmi kérelmet Európában az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) 2022-es szabadalmi indexe szerint - közölte a társaság az MTI-vel csütörtökön.
2023. 04. 02. 00:05
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 13. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 04. 01. 22:00
Megosztás:

Hány gyerek születik naponta a Földön? Melyik országokban születik a legtöbb ember ma? Hány gyerek születik Magyarországon?

Hány ember születik egy nap a Földön átlagosan? Melyik földrészen hány gyermek születik naponta? Mely országokban születik a legtöbb gyerek egy nap? Hány gyerek születik Magyarországon? Az ENSZ becslései szerint a világon átlagosan napi 385 000 gyermek születik, vagyis évente több mint 140 millió újszülött érkezik a világra.
2023. 04. 01. 22:00
Megosztás:

Belvárosi ingatlanokat adna el Szombathely önkormányzata

Belvárosi ingatlanokat adna el Szombathely ellenzéki többségű önkormányzata, amely idei költségvetésében több mint 666 millió forint "vagyongazdálkodási bevételt" irányzott elő. A Fidesz közgyűlési frakciója szerint nem megfontolt gazdálkodás, hanem vagyonfelélés zajlik.
2023. 04. 01. 21:00
Megosztás:

Egy héten belül már a második viharzóna pusztított az Egyesült Államokban

Legkevesebb 11 ember halálát okozták tornádók és viharok az Egyesült Államok középső államaiban péntek este és éjszaka; Illinois államban egy koncertterem leszakadó mennyezete többeket maga alá temetett.
2023. 04. 01. 20:00
Megosztás:

A magyarok döntő többsége még mindig Orbán Viktort támogatja

A biztos szavazók jelentős többsége, 58 százaléka Orbán Viktor miniszterelnököt támogatja, míg egykori kihívóját, Márki-Zay Pétert a megkérdezettek 18 százaléka szeretné kormányfői pozícióban látni - derült ki az Alapjogokért Központ legfrissebb, ezer ember megkérdezésével készült közvélemény-kutatásából, amelynek eredményéről szombaton tájékoztatták az MTI-t.
2023. 04. 01. 18:00
Megosztás:

Több millió kilométert tettek meg a 3-as metró pótlóbuszai

A 3-as metró felújítása alatt a pótlásban részt vevő buszok 22 902 495 kilométert tettek meg utasaikkal - közölte a BKV Zrt. szombaton az MTI-vel.
2023. 04. 01. 17:05
Megosztás:

Kezdődik a 10. Színházi Olimpia

Szombaton kezdődik a 10. Színházi Olimpia, amelyen 58 ország 400 társulata 750 produkcióval és 7500 fellépővel várja az érdeklődőket. A programok július 1-jéig országszerte csaknem 100 helyszínen valósulnak meg.
2023. 04. 01. 16:00
Megosztás:

Egyre népszerűbbek a részmunkaidős állások

Egyre népszerűbbek a részmunkaidős állások – derült ki a Profession.hu saját adatbázisa alapján elkészített legújabb elemzéséből. Évről-évre emelkedik a részmunkaidős állásokra vonatkozó hirdetések száma: míg 2020-ban éves átlagot nézve 4,07 százaléka vonatkozott ilyen munkakörre, egy évvel később már 4,97%, 2022-ben pedig 7,34%.
2023. 04. 01. 15:00
Megosztás:

Rögzített áron jutnak áramhoz is a jogosult intézmények

A földgáz után április elsejétől már az áramot is fixált áron kapják egyes állami, önkormányzati és egyházi intézmények, alapítványi egyetemek - tudatta az Energiaügyi Minisztérium (EM) az MTI-vel.
2023. 04. 01. 14:00
Megosztás:

Közel 1 milliárdos kulturális fejlesztés Nyíregyházán

Csaknem 950 millió forintos európai uniós támogatásból újíthatta meg Nyíregyháza többi között a város szívében található egykori Helyőrségi Művelődési Otthont, amely immár a Szindbád nevet viseli - tájékoztatta a megyeszékhely önkormányzata az MTI-t.
2023. 04. 01. 13:00
Megosztás:

1,4 kilométeres szakasszal bővült a kerékpárúthálózat Szolnokon

Újabb 1,4 kilométeres szakasszal bővült a kerékpárúthálózat Szolnokon, a közlekedésfejlesztés részeként buszforduló, parkoló, út- és járdaszakaszok is megújultak - közölte a Szolnoki Városfejlesztő Nonprofit Zrt. az MTI-vel.
2023. 04. 01. 12:00
Megosztás:

Szinte ingyen mehetnek szabadegyetemre fiatal felnőttek

Augusztus 21. és 27. között Csórompusztán, a Balaton-felvidéken rendezik meg azt a Szabadegyetemet, amely egy civil szerveződés keretében az Erasmus+ támogatásával jön létre. A táborban mintegy hetven fiatal kaphat helyet, akik egy nem mindennapi feladatban is részt vehetnek.
2023. 04. 01. 11:00
Megosztás:

A külföldi munkaerő mellett erősebben kell támaszkodni a hazai munkaerőpiaci tartalékokra is

A következő években jelentkező több százezres munkaerőigény kielégítéséhez elkerülhetetlen a külföldi munkaerő alkalmazása – hangzott el a Trenkwalder által szervezett második Munkaerőpiaci Kerekasztal rendezvényen csütörtökön. Hatékonyabban kell ugyanakkor kihasználni a hazai munkaerő-tartalékot is, ennek érdekében pedig szükség van többek között a munkaerő mobilitási lehetőségeinek javítására, a munkaerőpiac szakképzési igényeinek pontosabb előrejelzésére, valamint a jelenleginél tervezhetőbb szabályozási környezetre is.
2023. 04. 01. 10:00
Megosztás:

Félmillió ember hiányzik a munkaerőpiacról

A magyar munkaerőpiacon 500 ezer emberre van szükség, akiket lehetőleg Magyarországon kell megtalálni, utána jöhetnek csak a vendégmunkások - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács ülésén Budapesten pénteken.
2023. 04. 01. 09:00
Megosztás: