Magyar projekt is szerepel az idei Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Magyar projekt is szerepel az idei Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között. Az Európai Bizottság április 9. és 13. között immár második alkalommal rendezi meg Brüsszelben az Új Európai Bauhaus (ÚEB) Fesztivált.

A rendezvény helyszíne a Cinquantenaire park, valamint a Művészeti és Történeti Múzeum. Az idei fesztivál három fő pillér, a Fórum, a Vásár és az Ünnep köré épül - olvasható az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményben.

A magasrangú nemzetközi előadók és vendégek részvételével zajló programokon interaktív előadások, workshopok, kiállítások és művészeti bemutatók egyaránt helyet kapnak. Az eseményen a negyedik alkalommal meghirdetett Új Európai Bauhaus Díj átadó ünnepségén húsz nyertest összesen 390 ezer euróval jutalmaznak. A díj B ágának jelöltjei között szerepel az Együttműködés a közösségekért című magyarországi projekt is.

Az Európai Bizottság, az Európai Unió Tanácsának belga elnökségével együttműködésben második alkalommal rendezi meg az Új Európai Bauhaus Fesztivált. A közlemény kiemelték: az Új Európai Bauhaus olyan platform, amely az Európai Zöld Megállapodást a mindennapi életünkkel és élettereinkkel kapcsolja össze. A hivatalos megnyitó április 9-én lesz Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Iliana Ivanova és Elisa Ferreira uniós biztos, Alexander De Croo belga miniszterelnök és Thomas Dermine államtitkár, valamint Hans-Joachim Schellnhuber, az IIASA (International Institute for Applied Systems Analysis) főigazgatója részvételével.

"A fesztivál hidat képez az Új Európai Bauhaus mozgalom, az EU magasrangú képviselői, a politikai döntéshozók, a művészet, az építészet, a formatervezés, a fenntarthatóság, az innováció és a szélesebb nyilvánosság között" - áll a közleményben.

A Fórum pillérben előadások, panelbeszélgetések és viták lesznek, ezek az ÚEB értékrendjének különböző oldalait járják körül neves előadók részvételével a tudomány és technológia, a kultúra és oktatás, a regionális és helyi fejlesztések, valamint a nemzetközi perspektívák témaköreiben. Építészek, művészek, tudósok és klímaaktivisták is bekapcsolódnak a párbeszédbe a tudomány, a technológia, a kultúra, az oktatás és a globális fejlődés különböző nézőpontjainak bemutatásával. Az előadásokat online is közvetítik, így azok világszerte követhetőek lesznek.

A Vásár keretében több mint hetven innovátor kiállítását tekintheti meg a közönség. Olyan projekteket mutatnak be, amelyek a fenntarthatóbb és igazságosabb jövő iránti egyre sürgetőbb igényre keresik a választ. A látogatók bemutatók és interaktív élmények segítségével ismerhetik meg a legégetőbb társadalmi és környezetvédelmi problémákra adott újszerű megoldásokat.

Az Ünnep részeként kultúra, művészet és szórakozás találkozik: mindez a kreativitásról, az innovációról és a sokszínűségről szól. A közönség tánc-, színházi és zenei előadások részese lehet a világ minden tájáról érkező művészekkel, de bepillantást nyerhet a tudományos kísérletek és az értékteremtő újrahasznosító műhelyek világába is.

Az idei Új Európai Bauhaus Fesztivál része a rangos Új Európai Bauhaus Díj átadó ünnepsége. A díjakat négy kategóriában ítélik oda: Újrakapcsolódás a természettel; Az összetartozás érzésének visszanyerése; A legrászorultabb helyek és emberek előtérbe helyezése; A hosszú távú, életciklus-alapú gondolkodás szükségessége az ipari ökoszisztémában.

A verseny utolsó szakaszában ötven döntős pályázó indul, köztük megvalósult projekteket képviselő pályázók és innovatív ötletekkel érkező fiatalok is.

Az ÚEB Díjakra az EU-tagállamok és a nyugat-balkáni országok mellett most először Ukrajnából is befogadtak projekteket. Az Ukrajna újjáépítési és helyreállítási erőfeszítéseiért járó különleges elismerést olyan projektek és ötletek kapják, amelyek összhangban vannak az Új Európai Bauhaus értékrendjével, és aktívan hozzájárulnak Ukrajna újjáépítéséhez, elismerve és támogatva Ukrajna erőfeszítéseit és elkötelezettségét a jobbá történő újjáépítés érdekében.

Az idei díjak olyan régiókra is kiemelt figyelmet fordítanak, amelyek intenzív társadalmi-gazdasági problémákkal küzdenek, valamint ahol a legnagyobb kihívást jelenti a szén-dioxid-semlegességre való áttérés.

A magyarországi Együttműködés a közösségekért című projekt célja egy négyemeletes épület átalakításával egy multifunkcionális tér létrehozása Budapest egyik régi ipari területén.

A fesztiválélmény részeként a közönség is részt vehet a szavazásban, amelynek során kategóriánként egy-egy győztest választanak ki. Az Új Európai Bauhaus Díj 2024-es jelöltjeinek teljes listája megtalálható a díj hivatalos weboldalán (https://prizes.new-european-bauhaus.europa.eu/).

A fesztivál ingyenes és bárki számára nyitott, de a részvétel a megnyitó ünnepségen és az ÚEB Díjátadón előzetes regisztrációhoz kötött.

Romániában nőtt az első kéthavi folyó fizetésimérleg-hiány

Romániában 24,69 százalékkal nőtt az első kéthavi folyó fizetésimérleg-hiány éves összevetésben - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank (BNR).
2024. 04. 14. 13:00
Megosztás:

A bortermeléshez elengedhetetlenek a környezetkímélő technológiák

Az agrártárca elkötelezett amellett, hogy Magyarországon minél kisebb környezetterheléssel járjon a szőlőtermesztés és minél energiahatékonyabban állítsuk elő a borokat - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet 100. évfordulója alkalmából szervezett találkozón pénteken Bresciában a tárca közleménye szerint.
2024. 04. 14. 12:00
Megosztás:

Csendesen döntött csúcsot a hazai lakáspiac

Tavaly október-decemberben történelmi csúcsra ért az új otthonok árszintjét jellemző index a KSH legfrissebb, előzetes adatai szerint. Ugyanebben az időszakban a használt lakásoknál viszont árcsökkenést regisztrált a statisztika. Az ellentmondás ellenére az Eurostat adatai azt mutatják, hogy a hazai lakáspiac nagyjából belesimul az európai trendbe.
2024. 04. 14. 11:00
Megosztás:

Konferenciát rendezett a MÁV-Start

A MÁV-Start szervezésében rendezték meg pénteken az Európai Vasúti és Pályahálózat-működtetők Közössége (CER) CEO Coalition rendezvényt - tudatta a vasúttársaság az MTI-vel.
2024. 04. 14. 10:00
Megosztás:

Csökkent a külföldi befektetések értéke Romániában

Éves viszonylatban 8 százalékkal csökkent a külföldi befektetések értéke Romániában az év első két hónapjában - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank (BNR).
2024. 04. 14. 09:00
Megosztás:

Emelkedő forgalomban nőtt a BUX a héten

Emelkedő forgalom mellett nőtt a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken, 761,66 ponttal, 1,14 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.
2024. 04. 14. 08:00
Megosztás:

A Bitgo támogatást nyújt az ARB-nek, a medve trend új mélypontra süllyeszti az ADA-t, míg a KANG szárnyal

Ez a cikk egy áttekintés a kriptopiac aktuális trendjeiről, kiemelve néhány vezető kriptovaluta fontos fejleményeit az iparban. Az egyik ilyen fejlemény, hogy a Bitgo partnerségre lépett az Arbitrum (ARB) tokennel. Eközben, miután a Cardano (ADA) veszített lendületéből, a token a piaci kapitalizáció alapján elvesztette kilencedik helyét legnagyobb kriptovaluták között.
2024. 04. 14. 07:00
Megosztás:

Romlott az amerikai fogyasztói hangulat áprilisban

Az elemzők által vártnál jelentősebben romlott a Michigani Egyetem amerikai fogyasztói hangulatindexe áprilisban.
2024. 04. 14. 06:00
Megosztás:

Új jelölési rendszert vezetne be a GVH

Megkönnyítené a tudatos fogyasztói döntést, ha környezetterhelést mutató jelölési rendszert kapnának az élelmiszerek - mondta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) pénteken közzétett podcastjében a GVH vezető közgazdásza.
2024. 04. 14. 05:00
Megosztás:

Segély helyett lehetőséget kell nyújtani a vállalkozásoknak

Az ország első, kifejezetten hátrányos helyzetű emberek támogatására, mentorálására létrehozott vállalkozásfejlesztési központja segély helyett lehetőséget nyújt - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter az intézmény pénteki átadásán, Kiskunhalason.
2024. 04. 14. 04:00
Megosztás:

A fehér kenyér maga a méreg?! A kenyérevés egészségügyi kockázatai, amelyekről tudnia kell

A fehér kenyér, az asztalok állandó kedvence, első pillantásra ártalmatlan alapélelmiszernek tűnhet, ám a finomított búzalisztből készült pékáru fogyasztásának számos, kevésbé ismert egészségügyi kockázata van. Az egészséges táplálkozás iránt érdeklődők és a tudatos fogyasztók számára fontos, hogy tisztában legyenek ezekkel a potenciális veszélyekkel.
2024. 04. 14. 03:00
Megosztás:

Mennyi a tökéletes vérnyomás érték 30, 40, 50, 60, 70 és 80 éves korban?

A vérnyomás az életkor előrehaladtával változó élettani paraméter, amely fontos szerepet játszik a szív- és érrendszeri egészség fenntartásában. E tanulmány célja, hogy bemutassa az ideális vérnyomásértékek életkori trendjeit, különös tekintettel a nemek közötti különbségekre.
2024. 04. 14. 02:00
Megosztás:

A nyugdíjprémiumot sajnos el lehet felejteni, nem lesz!

A kormány és a Kopint-Tárki egyformán csak 2,5 %-os gazdasági növekedést jósolnak idén Magyarországon. Emiatt nyugdíjprémiumra nincs lehetőség, és - ahogy a Pénzügyminisztérium külön kiemelte - már az is jelentős eredmény, hogy az állam biztosítja a nyugdíjak fenntartásához szükséges pénzügyi alapot. Lássuk a részleteket, hogy van-e bármilyen remény...
2024. 04. 14. 01:01
Megosztás:

A SMOG már 110 ezer felhasználót számlál és 1 millió dolláros airdropot hirdetett

A SMOG, a Solana blokkláncon futó, rendkívül népszerű mém érme jelentős mérföldkőhöz érkezett. Az 1 millió dolláros airdrop program első fázisát éppen most zárta le. A Smog gyors felfutása egészen a 110 000 felhasználóig azt bizonyította, hogy képes megnyerni a közösséget a zsúfolt mém érme térben.
2024. 04. 14. 00:01
Megosztás:

A Wizz Air zöld üzemanyagra szeretne váltani

A Wizz Air az évtized végére járatainak 10 százalékát tervezi üzemeltetni fenntartható repülőgép-üzemanyaggal (SAF) - közölte a légitársaság pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 13. 23:00
Megosztás:

Már nyártól kétszázmilliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a hazai élelmiszeripari vállalkozók

Mintegy 480 milliárd forint értékű forrást szán az élelmiszeripari fejlesztésekre a gazdasági kormányzat a Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Terv keretében. Az ehhez kapcsolódó, a napokban közzétett pályázatok számos tekintetben a korábbiaknál is kedvezőbb feltételekkel nyújtanak támogatást az érintett piaci szereplőknek – mondta dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára csütörtökön az Agroinform.hu közel 400 résztvevővel lezajlott online konferenciáján.
2024. 04. 13. 22:00
Megosztás:

Már öt banknál lehet akár 10% önerővel lakáshitelt felvenni

Már öt banknál tudnak akár 10% önerővel lakáshitelt igényelni azok a fiatalok, akik első saját otthonukat vásárolnák meg banki finanszírozással. A Bankmonitor szakértői szerint ennek azért van jelentősége, mert az egyes pénzintézetek hitelbírálati gyakorlata nagyon különböző, emiatt előfordulhat, hogy míg az egyik bank meghitelez valakit, egy másik elutasítja őt, vagy a szükségesnél kisebb hitelösszeget ad a számára.
2024. 04. 13. 21:00
Megosztás:

Rekordév után emelt osztalékfizetésről és új igazgatósági tagokról döntött a Waberer’s közgyűlése

Budapest, 2024. április 12. – Rekordévet zárt a Waberer’s International 2023-ban is, így az előző évit meghaladó mértékű, részvényenként 120 forintos osztalék fizetéséről döntött a társaság éves rendes közgyűlése. A részvényesek emellett elfogadták a vállalat beszámolóját, valamint két új Igazgatósági és egy új Felügyelőbizottsági tagot is választottak. A Waberer’s a közgyűléssel egyidőben publikálta első Fenntarthatósági jelentését is.
2024. 04. 13. 20:00
Megosztás:

Magyar tudósok, akik nélkül ma teljesen más lenne az űrkutatás

1961. április 12-én indult útjára a Jurij Gagarin repülő őrnagyot szállító űrhajó, aki így első emberként jutott el a világűrbe. Habár ez már önmagában is óriási evolúciós ugrás volt a történelemben, az azóta eltelt 60 évben is rengeteg jelentős előrelépés történt az űrkutatás területén, melyben a magyaroknak is nagy szerepük volt. Nélkülük ma teljesen máshogy nézne ki a Holdjáró, kevesebbet tudnánk a napszél jelenségről vagy a vízről a Marson, többük munkásságára pedig a NASA is felfigyelt. Az április 12-i Űrhajózás Világnapja alkalmából a National Geographic – a teljesség igénye nélkül – összegyűjtött 5+1 olyan kiváló magyar tudóst és felfedezést, amik előremozdították az űrkutatást.
2024. 04. 13. 19:00
Megosztás:

Egy megdöbbentő kétharmad - ezúttal a lakáshitel piacon

Egy év alatt kétharmadával ugrott meg, és történelmi csúcsra, 15,5 millió forint fölé emelkedett a felvett lakáshitelek átlagos összege. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a növekedésnek egyértelműen az év elején jól debütáló CSOK Plusz az oka. A magasabb kölcsönök nagyobb arányban fedezik a lakás vételárát, ráadásul a fiatal igénylők esetében egyre több banknál elég 10 százalékos önerő felmutatása a hiteligényléskor.
2024. 04. 13. 18:00
Megosztás: