Magyar üzleti sikertörténet Szerbiában: akvizícióval terjeszkedik a piacvezető magyar HR-szolgáltató

A Prohuman a szerb CityScope csoport felvásárlásával még tovább erősítette immár 7 országára kiterjedő működését. A cégcsoport nem titkolt célja, hogy a hazai piacvezető és meghatározó régiós szerep után Kelet-Közép-Európa első számú szolgáltatójává váljon. A CityScope csoport akvizícióját május 10-én jelentette be hivatalosan Zakor Sándor, a Prohuman csoport egyik alapító-tulajdonosa és Ivana Milošević, a CityScope alapítója, ügyvezetője. A Belgrádban tartott eseményen felszólalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Tomislav Momirović szerb bel- és külkereskedelmi miniszter.

Magyar üzleti sikertörténet Szerbiában: akvizícióval terjeszkedik a piacvezető magyar HR-szolgáltató

Folyamatos nemzetközi terjeszkedés

A magyar alapítású és jelenleg is magyar tulajdonban lévő Prohuman az elmúlt 20 év alatt néhány fős irodából Magyarország piacvezető HR-szolgáltatójává vált. A cégcsoport napi szinten mintegy 20 ezer embernek biztosít munkát, és több mint ezer vállalati ügyfele számára nyújt komplex HR-szolgáltatásokat. A Prohuman mindig is nyitott és kezdeményező üzletpolitikát folytatott, ennek egyik eredményeként ma már 6 külföldi országban van jelen: Romániában, Szlovéniában már bekerült az öt legnagyobb szolgáltató közé, aktív szereplő Németországban, Ausztriában és Horvátországban, míg a szerbiai jelenlétét most erősíti még tovább a CityScope HR-szolgáltató akvizíciójával.  

2024-re a régió vezető HR-szolgáltatójává válnának

A Prohuman célja, hogy a magyar piacvezető pozíció után 2024-re Kelet-Közép-Európa vezető HR-szolgáltatójává váljon. Ebbe a folyamatba tökéletesen illik a szerb vállalat felvásárlása. Az akvizíció tudástranszfert is jelent: a magyar és szerb szakmai háttérre, valamint a régiós, határokon átnyúló tapasztalatokra közösen építve a CityScope csoport a jövőben még teljesebb módon szolgálhatja ki ügyfeleit. A szerb vállalat jelenleg is jelentős szereplőnek számít a HR-szolgáltatások terén az országban, amely pozícióját a Prohuman nemzetközi tapasztalatával és széles nemzetközi ügyfélkörével még tovább erősítheti. A CityScope csoport – akárcsak a Prohuman – rendkívül színes és mély portfólióval rendelkezik, szinte minden üzleti szegmensben vannak ügyfelei, a világ legnagyobb multinacionális vállalatai között ugyanúgy, mint a legsikeresebb szerb vállalatok körében. Az akvizíciótól azt is várják a felek, hogy a megerősödő vállalat a közeljövőben bekerüljön a 3 legnagyobb HR-szolgáltató közé Szerbiában. A CityScope alapítója Ivana Milošević kisebbségi tulajdonosként, ügyvezetői pozícióban irányítja tovább a vállalatot.

Régiós erősödés, magyar üzleti siker

„A Prohuman Csoport hosszú évek óta Európa legkifeszítettebb munkaerőpiacain bizonyítja, hogy minden követ képes megmozgatni az ügyfelek munkaerőigényének és HR-problémáinak megoldására. A Magyarországon piacvezető Prohuman a térség meghatározó HR-szolgáltató vállalatcsoportjává vált az elmúlt évtized során, amiért napról napra kőkeményen megdolgoztunk. Ahhoz, hogy újabb piacokon is növekedést, sikereket érjünk el, erős és motivált helyi szövetségesekre van szükségünk. Egy hozzáértő, elkötelezett, motivált, sikeréhes csapatra. Meggyőződésem, hogy a CityScope csapatában megtaláltuk ezt a partnert Szerbiában.” – emelte ki Zakor Sándor, a Prohuman csoport egyik alapító-tulajdonosa.

Ivana Milošević a CityScope ügyvezetője beszédében hangsúlyozta: „A Prohuman csoporttal kötött partnerségünk jelentős mérföldkő mind a CityScope, mind pedig ügyfeleink számára. Nagy öröm, hogy ezzel az együttműködéssel személyre szabott szolgáltatások még szélesebb skáláját kínálhatjuk, amelyek további hozzáadott értéket teremtenek ügyfeleink számára Szerbiában és a tágabb régióban is. Közös értékeink és az üzleti etika iránti elkötelezettségünk, valamint a humán erőforrás szolgáltatások terén szerzett szaktudásunk lehetővé teszi, hogy az egyik vezető regionális HR-szolgáltatóvá váljunk a jövőben. Célunk, hogy egyesített erőinkre támaszkodva, a Prohuman csoporttal közösen a jövőben is élen járjunk a piaci sikerek elérésében és ezzel együtt új iparági standardok megteremtésében.”

Szijjártó Péter, magyar külgazdasági és külügyminiszter beszédében örömét fejezte ki a Prohuman szerbiai piacra lépésével kapcsolatban és gratulált a feleknek a tranzakció végrehajtásához. „Kifejezetten jó hírként szembesültünk azzal, hogy a Prohuman eldöntötte, hogy belép a szerb piacra. Örülünk annak, hogy a Prohuman meg tudta vásárolni az egyik legjelentősebb szerb HR szolgáltató vállalatot, így erősíti a magyar beruházók táborát Szerbiában.” A miniszter hozzátette: „A két ország között van egy stratégiai együttműködés, stratégiai partnerség, nincs nyitott kérdés politikai szempontból. Van viszont csúcsokat döntő kereskedelmi forgalom, van egyre dinamikusabban növekvő beruházói közösség és van egy folyamatosan, dinamikusan növekvő magyar gazdaság.” Szijjártó Péter kiemelte, hogy a Prohuman belépése a szerb piacra lehetővé teszi, hogy a két ország között meglévő széleskörű együttműködés most egy munkaerőpiaci együttműködéssel is kiegészüljön.  

Tomislav Momirović, a Szerb Köztársaság bel- és külkereskedelmi minisztere a rendezvény megnyitóján üdvözölte, hogy „ezekben a nehéz időkben” is létrejöhetett ez a példamutató és erőt adó együttműködés a szerb és magyar vállalat integrációjával. A miniszter kiemelte, hogy az együttműködés beleillik a két ország kapcsolatának dinamikájába is, miközben hangsúlyozta: „A két vállalat integrációja ékes példája annak, hogy gazdasági kapcsolatainknak milyen irányba kell haladniuk. A korábbi években is több mint egymilliárd eurónyi beruházás érkezett Magyarországról.” A miniszter hozzátette: „Kormányunkról azt szeretjük mondani, hogy „vállalkozásbarát”, távlatokat nyitó kormány. Gratulálok ehhez az üzleti sikerhez, és a szerb kormány nevében szeretném elmondani, hogy mindig nyitottak és készek vagyunk a magyar cégek támogatására, és úgy tekintünk rájuk Szerbiában, mintha a saját hazai vállalataink lennének.”  

2022-ben a Prohuman és partnervállalatainak összesített árbevétele közel 300 millió euró volt, miközben mintegy 20.000 főnek adtak munkát. A CityScope csoport bevétele 2022-ben 9 millió euró volt, kölcsönzötti állománya elérte az 1.500 főt.

Leszállítja első Cybertruck-jait a Tesla

Hosszú várakozás és körülbelül kétévnyi folyamatos csúszás után úgy tűnik, hogy megkezdődhet a Tesla Cybertruck leszállítása a vásárlóknak.
2023. 12. 01. 21:00
Megosztás:

Vegyesen változott a forint péntek estére

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 12. 01. 20:00
Megosztás:

Visszaesett a cseh gazdaság a harmadik negyedévben

Éves összehasonlításban 0,7 százalékkal gyengült a cseh gazdaság a harmadik negyedévben - derül ki a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) pénteken nyilvánosságra hozott felülvizsgált becsléséből. Ez sorban már a harmadik negyedév, amelyben visszaesett a cseh gazdaság.
2023. 12. 01. 19:30
Megosztás:

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2023. 12. 01. 19:00
Megosztás:

Szerény emelkedéssel zárt a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 132,56 pontos, 0,23 százalékos emelkedéssel, 58 010,99 ponton zárt pénteken.
2023. 12. 01. 18:30
Megosztás:

Megbírságolták a K&H Biztosító Zrt.-t

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt - jelentette be pénteki közleményében a felügyeleti hatóság.
2023. 12. 01. 18:00
Megosztás:

Hűtőhasználati útmutatót készített a Nébih a pazarlás csökkentésére

Hűtőhasználati útmutatót állított össze karácsonyra a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjában, hogy segítsen az élelmiszerek biztonságos és fenntartható tárolásában - számolt be a hivatal pénteki közleményében.
2023. 12. 01. 17:30
Megosztás:

Három kulcsfontosságú abroncstechnológia, ami szükséges az elektromos átálláshoz

A Goodyear minden új és jelenlegi gumiabroncsát úgy optimalizálja, hogy kiemelkedő teljesítményt nyújtson ne csak a belső égésű motorral (ICE) hajtott járműveken, hanem az elektromos autókon is. Ezt az alkalmasságot a gyártó az új Goodyer EV-Ready logó bevezetésével teszi még inkább egyértelművé.
2023. 12. 01. 17:00
Megosztás:

A kormány köszönetét fejezi ki a magyar vállalkozásoknak

A kormány a Magyar Vállalkozók Napján köszönetét és elismerését fejezi ki a magyar vállalkozások teljesítménye előtt, hiszen a vállalkozások adják a magyar gazdaság gerincét és tartópillérét - fogalmazott pénteki közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).
2023. 12. 01. 16:30
Megosztás:

Karácsony előtt is érdemes használni az Árfigyelőt

Pénzt és időt spórolhatnak a családok a karácsonyi nagybevásárlások során az online Árfigyelő használatával - hívja fel a figyelmet pénteki közleményében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).
2023. 12. 01. 16:00
Megosztás:

Drága vagy olcsó az S&P500? – Magnificent Seven II.

A nagy házak egyre-másra jönnek elő az S&P500 jövő évi teljesítményére vonatkozó várakozásaikkal.
2023. 12. 01. 15:30
Megosztás:

Újabb rekordra nőtt a 4iG árbevétele

Ismét erős negyedévet zárt az infokommunikációs 4iG-csoport, a cég az első háromnegyedévben rekordösszegű árbevételt és EBITDA-t ért el, az adózott eredmény azonban mínusz 6,4 milliárd forint volt, az egy évvel korábbi mínusz 11,7 milliárd után.
2023. 12. 01. 15:00
Megosztás:

Száznál is több adventi programmal készültek a Tourinformok

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) felhívására 41 Tourinform iroda csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amelyben a négy adventi hétvégén 114 programmal várják az érdeklődőket - közölte az MTÜ pénteken az MTI-vel.
2023. 12. 01. 14:30
Megosztás:

Nőtt az AutoWallis árbevétele és nyeresége

Az AutoWallis Nyrt. több mint egyharmadával növelte árbevételét és nyereségét az első három negyedévben, mindkét mutató szeptember végére meghaladta a 2022-es egész éves értéket - tájékoztatott a társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján csütörtökön. Közölték: jövő év első felében felfelé módosíthatják a 2025-re kitűzött tervszámokat.
2023. 12. 01. 14:00
Megosztás:

Csökkent a Duna House Group negyedéves árbevétele

A Duna House Group harmadik negyedévi árbevétele 7,1 milliárd forint volt, 15 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a menedzsment a legtöbb piacán javulásra számít jövőre.
2023. 12. 01. 13:30
Megosztás:

Románia gazdaságilag nem előzte meg Magyarországot

Az Eurostat adatai alapján Románia nem előzte meg Magyarországot a 2022-es vásárlóerő-paritáson számolt gazdasági növekedés (GDP) alapján a Nézőpont Intézet számításai szerint, amelyről pénteken tájékoztatta az MTI-t.
2023. 12. 01. 13:00
Megosztás:

Uniós támogatásból fejlesztették Hódmezővásárhely hulladékgazdálkodási rendszerét

Uniós támogatással 1,09 milliárd forintos beruházással fejlesztették a hulladékgazdálkodás rendszerét Hódmezővásárhelyen - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.
2023. 12. 01. 12:30
Megosztás:

Csütörtöktől látható a mozikban a Semmelweis című film

Csütörtöktől látható a mozikban a Semmelweis című film; a 19. századi orvos, Semmelweis Ignác, "az anyák megmentője" történetét feldolgozó, Koltai Lajos rendezésében készült alkotás főszerepeit Vecsei H. Miklós és Nagy Katica játssza.
2023. 12. 01. 12:00
Megosztás:

Végére értek a zalaegerszegi Gébárti-tó és környezetének rendezése

Új hidakkal és csónakkölcsönzővel is gazdagodott Zalaegerszegen a Gébárti-tó és környezete, amelyre csaknem 400 millió forintot költöttek - tájékoztatta a város önkormányzata az MTI-t.
2023. 12. 01. 11:30
Megosztás:

Komoly fejlesztés zárult uniós forrásból Nagyszénáson

Kétszázmillió forint uniós támogatásból fejlesztette a kulturális központ melletti teret a Békés vármegyei Nagyszénás önkormányzata - közölte a polgármesteri hivatal.
2023. 12. 01. 11:00
Megosztás: