Már nem elég egy beetető ajánlat a legjobb betéti kamathoz

Van még kétszámjegyű betéti ajánlat a magyar bankpiacon – kár, hogy már nemcsak, hogy beetető ajánlatról van szó, hanem az is, hogy a feltételeinek az emberek elenyésző része tud megfelelni – hívja fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. Ugyanakkor van bank, ahol még emeltek is a betéti ajánlaton.

Már nem elég egy beetető ajánlat a legjobb betéti kamathoz

Miközben a jegybanki alapkamatot 7,25 százalékra csökkentette a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, a banki top megtakarítási ajánlatok is egyre mélyebbre csúsznak. Miközben alig több, mint egy hónappal ezelőtt még több bank is kínált olyan terméket, ahol a feltételeknek megfelelő ügyfelek kétszámjegyű kamatot is kaphattak, mára egyedül a K&H Banknál elérhető ilyen magas kamatszint – emlékeztet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu szakértője. 

A mixelt ajánlatok is a mélybe tartanak

A szakember szerint ugyanakkor az ajánlat kifejezetten beetetős – egy roppant szűk ügyfélkörnek szól. A bank valóban 12 százalékos kamatot kínál, ám csak azoknak az ügyfeleknek, akik megtakarításra szánt pénzük 60 százalékát befektetési alapokban helyezik el. A pénzintézet a K&H mix megtakarítási lépj! ajánlat keretében a fennmaradó 40 százalékra fizet évi 12 százalékot – ám a kombi termék kiemelt betéti ajánlata csak 60 napig érvényes. Ráadásul a kiemelt kamat további feltétele, hogy csak azok az ügyfelek vehetik igénybe – és ők is maximum korábbi betétjük (és az arra fizetett kamat) értékéig -, akik januártól Rajt betétesek voltak. 

Az elmúlt hónapig 3 hónapos lekötésre évi 12 százalékot kínáló konstrukcióban pedig azok a már legalább 6 hónapja K&H ügyfelek vehettek részt, akik addig még nem indítottak semmilyen megtakarítási programot. A korábbi, bázistermékként kezelhető K&H Mix megtakarításra a korábbi 12 százalék helyett már csak évi 8 százalékos kamat jár, de itt 6 hónapig őrizhetjük a megtakarításunk betéti részét alapkamat feletti kamaton, ráadásul itt a lekötésre szánt pénzünk marad bankbetétben – emlékeztet a BiztosDöntés.hu szakértője.

A „sima”, csak betéti jellegű megtakarítások listáját a néhány hónapja még szintén a 2 számjegyű tartományban lévő MBH Bank akciós prémium betétje vezette, ám a mostani, 6,5 százalékos éves kamat már nem topkamat itt sem. Gergely Péter szerint ráadásul ennek az ajánlatnak az eléréséhez – ahogy a neve is mutatja - prémium banki ügyfélnek kell lenni az MBH-nál, amihez a Blochamps Capital közelmúltbeli jelzése szerint a korábbi 50 millió forint helyett legalább 75 milliós vagyon bankra bízása szükséges. Ráadásul az akciós kamatot a már a banknál lévő pénzre nem hajlandó kifizetni a bank, még a szupergazdagoknak sem – csak új, bankon kívüli pénz vagy közvetlenül állampapír lejáratból származó összeg fektethető be ilyen kamat mellett. 

Az egyszerű kamatvadászoknak maradnak tehát azok a bankok, akikre a korábbi hónapokban is számítani lehetett. Fontos ugyanakkor látni, hogy ezek, a lakossági forrásokért egymással versengő bankok árgus szemmel várják a hónapok utolsó keddjén a Monetáris Tanács döntését, hogy azt ottani kamatszinthez igazítsák ajánlatukat. Van olyan termék (pl. a Gránit Bank KamatMax Plusz vagy a MagNet Mentor plusz betéte) ahol a kamatszint a mindenkori alapkamathoz kötődik – emlékeztet a BiztosDöntés.hu szakértője.  

A Cetelem nem kapkod legyek után

A kamatverseny nyertese jelenleg a Magyar Cetelem – annak köszönhetően, hogy a pénzintézet az elmúlt hónapokban lényegében csak a látra szóló takarékszámla kamatát nyírta meg – 5 százalékot lekötés nélkül ma nem kínál más bank. Ugyanakkor a lekötött betétek kamat-ajánlatai az év eleje óta állandóak – mostanra viszont a piac a februárban még nem versenyképes ajánlati szintek alá csökkent. Így mára abszolút listavezetőnek számít a 8 hónapra és 18 hónapra 6,25 százalékos kamatot ajánló Magyar Cetelem – emlékeztet a szakértő.

A MagNet Bank 3 hónapos Prizma betétjének és az Aktív Plusz betétjének első 3 hónapra fizetett kamata 6,07%-ról 5,76%-ra csökkent. Az Aktív Plusz betét a 4. hónaptól az alapkamat mínusz 4 százalékos éves kamatot fizet - ami tehát így most 3,25 százalék. Ugyanekkora kamattal számolhatnak a Mentor Plusz betétesek – nekik legalább nem kell új pénzt hozniuk a bankba ezért a kamatért, míg az előző két betét csak máshonnan érkező megtakarításra jár. A BiztosDöntés.hu szakértője arra hívja fel a figyelmet, hogy az MNB kamatlépésénél szerényebb mértékben 33-40 bázisponttal csökkentek a MagNet Hűség Betét kamatai is. 

Van ahol emelkedik is a kamat

Az Oberbanknál a rövidebb lekötési időkre lesz kamatcsökkentés hétfőtől: a legmagasabb kamatot – 5,3%-ot – 1 hónapos lekötésre fizet a bank (ez korábban 6% volt). A 6 hónapos lekötésnél már nincs változás – évi 5% a bank ajánlata. Ugyanakkor a banki topkamatot kínálók körében egyedüliként az Oberbanknál kamatemelés is van – nyomatékosítja a BiztosDöntés.hu szakértője azt, hogy 9 hónapos lekötésnél 4,60% helyett 5,00% az új kamat a banknál, míg éves lekötés esetén a korábbi 4,35 százalékra 45 bázispontot ígér rá a bank – így 4,80% az ajánlat – mondja Gergely Péter, hozzátéve, hogy a banknál a TOP betét kamata is változott. 

A Gránit Banknál a már említett, alapkamathoz kötött, annál minden hónapban 1,75 százalékkal alacsonyabb kamatot kínáló 13 hónapos KamatMax Plusz betét új kamata 5,5 százalék lett – és ennyit fizet a Gránit Tripla 3 betét is – szintén 3 hónapra. Így most a Gránit Bankhoz hozott új pénzekre kínált, 3 hónapra éves 5,75 százalékos eBank betét ajánlat a legkedvezőbb a pénzintézetnél – jelezte a BiztosDöntés.hu szakértője. 

Csökkentek az amerikai használtlakás-eladások májusban

Csökkent az Egyesült Államokban az eladott használt lakások száma májusban.
2024. 06. 24. 06:00
Megosztás:

Az uniós versenyképesség javítása lesz a legfőbb célunk

Mivel az elmúlt években Európa lemaradt a globális versenyben az Egyesült Államokhoz és Kínához képest, az Európai Unió Tanácsának féléves, július elsején kezdődő magyar elnöksége egyik legfontosabb prioritása az uniós versenyképesség javítása lesz - jelentette ki a magyar pénzügyminiszter pénteken Luxembourgban.
2024. 06. 24. 05:00
Megosztás:

Ez a 3 altcoin megváltoztathatja a kriptoipart – a DTX Exchange vezet SHIB, LINK és WLD előtt

A piaci korrekció közepette a legtöbb altcoin veszteségeket szenved el, köztük a Shiba Inu (SHIB), a Chainlink (LINK) és a Worldcoin (WLD) is. Ezen a héten a Shiba Inu (SHIB) 15%-ot esett, a Chainlink (LINK) 6,54%-ot, és a Worldcoin (WLD) 12,54%-ot. Mindhárom érme erős medvepiaci nyomás alatt áll.
2024. 06. 24. 04:00
Megosztás:

Dogecoin árfolyam előrejelzés: Elérheti Elon Musk kedvenc érméje az 1 dollárt? A szakértők inkább az Algotechre fogadnak

A Dogecoin (DOGE), az a népszerű kriptovaluta, amelyet gyakran emleget a technológiai mogul, Elon Musk, ezzel megragadva a befektetők és rajongók képzeletét is. Az útja a mém érmétől a kriptopiacon komoly versenyzővé válásig felveti az izgalmas kérdést: elérheti-e a Dogecoin (DOGE) ára az áhított 1 dolláros szintet?
2024. 06. 24. 03:00
Megosztás:

Durva adósságot cipel Nagy-Britannia - mi lesz a vége?!

A pénteken ismertetett legfrissebb közfinanszírozási adatok szerint jelentős növekedéssel száz százalék közvetlen közelébe emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósságráta a májussal zárult egy évben. Legutóbb több mint hat évtizede mértek ennél magasabb közadósságot Nagy-Britanniában.
2024. 06. 24. 02:30
Megosztás:

Gyógyszerek, amit tilos bevenni reggel, mert nagy bajt okozhat!

A gyógyszerek szedésekor nemcsak az adagolásra, hanem az időzítésre is különösen oda kell figyelni. Bizonyos gyógyszerek bevétele reggel, éhgyomorra kifejezetten káros hatásokkal járhat, súlyosbíthatja a mellékhatásokat vagy ronthatja a gyógyszer hatékonyságát. Íme, néhány gyógyszer, amit jobb, ha nem reggel veszel be.
2024. 06. 24. 02:00
Megosztás:

Válaszd ki a születésnapodat és megtudod, mikor leszel gazdag! Pénzhoroszkóp

Kíváncsi vagy, hogy milyen anyagi lehetőségek és szerencsés fordulatok várnak rád ezen a héten? Fedezd fel részletes horoszkópunkat, amely izgalmas és váratlan eseményeket ígér minden csillagjegy számára! Legyen szó váratlan pénzügyi nyereségről, szerencsés találkozásokról vagy épp kreatív befektetési ötletekről, itt mindent megtalálsz, amit tudnod kell. Tudd meg, melyik nap érdemes lottót játszanod, és melyik állattal való találkozás hozhat különleges szerencsét! Olvasd el a heti horoszkópodat, és készülj fel a szerencse rád váró csodáira!
2024. 06. 24. 01:00
Megosztás:

Három népszerű kriptojáték, amivel még pénzt is kereshetsz

Játszani mindenki szeret, főleg akkor, ha még fizetnek is érte. A kriptojátékok piacán rendkívül széles a kínálat, de a paly-to-earn (játssz és keress pénzt) modell szinte az első perctől népszerű a blokklánc játékok között.
2024. 06. 24. 00:01
Megosztás:

Még egy hétig lehet pályázni családbarát munkahelyek kialakítására

Július 1-jéig lehet jelentkezni a családbarát munkahelyek kialakítására kiírt pályázatra - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.
2024. 06. 23. 23:00
Megosztás:

Államháztartási, idegenforgalmi, ipari és foglalkoztatási adatok jelennek meg jövő héten

Jövő hétfőn a Pénzügyminisztérium (PM) részletes tájékoztatót tesz közzé az államháztartás központi alrendszerének május végi helyzetéről, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken a foglalkoztatás és munkanélküliség, az ipari termelői árak, valamint a turisztikai szálláshelyek fogalmának májusi adatait közli.
2024. 06. 23. 22:00
Megosztás:

Meghatározó szerepünk lesz a nemzetközi olimpiai mozgalom megújulásában

Magyarország meghatározó szerepet kap a nemzetközi olimpiai mozgalom megújulásában, mivel most Sanghaj mellett Budapest rendezi az új, modern, úgynevezett városi sportágak kvalifikációs versenyeit az idei párizsi ötkarikás játékokra - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.
2024. 06. 23. 21:00
Megosztás:

A hatos lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 25. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 06. 23. 20:00
Megosztás:

Társadalmi felelősség és milliárdos megtakarítások – Értéket teremt a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása

Évente közel kétszázmilliárd forintot fizetnek be a hazai vállalkozások rehabilitációs hozzájárulásként az államkasszába, mivel a foglalkoztatottak között a megváltozott munkaképességű alkalmazottak aránya nem éri el az öt százalékot. Becslések szerint ez a csoport akár százezres tartalékot is jelenthet a magyar munkaerőpiacnak. Az ezen munkavállalók munkába állításához szükséges jól átgondolt stratégia kidolgozásához és megvalósításához a legtöbb vállalat jelenleg nem tud megfelelő szakembert allokálni, ezért érdemes külsős szakértő vagy HR szolgáltató támogatását bevonni.
2024. 06. 23. 19:00
Megosztás:

Van igény rá, de még mindig kevesen értik az egészségpénztárat

Mostanra lezajlottak az egészségpénztárak küldöttközgyűlései, elfogadták az előző évi beszámolókat. Az egészségpénztárak taglétszáma és az általuk kezelt vagyon továbbra is növekszik, de a lakosság nagy része még mindig veszni hagyja az akár 150 ezer forint állami támogatást. A BiztosDöntés.hu arra keresi a választ, hogy miért van ez így.
2024. 06. 23. 18:00
Megosztás:

Különleges naperőmű kezdte el működését Környén

Üzembe helyezték az első hazai, ipari naperőművet, amelynek termelése automatikusan, a pillanatnyi igények szerint finomhangolható.
2024. 06. 23. 17:00
Megosztás:

Atomenergetikai együttműködésről tárgyalt a Roszatom vezetője Vietnámban

Alekszej Lihacsov, a Roszatom állami atomenergetikai vállalat vezérigazgatója Vlagyimir Putyin orosz elnök vietnámi látogatása alkalmából találkozott Pham Minh Chinh vietnámi miniszterelnökkel, akit tájékoztatott az orosz közreműködéssel megvalósuló Nukleáris Tudományos és Technológiai Központ tervéről és az atomenergia terén folytatott együttműködés újraindításának kilátásairól, valamint a kétoldalú együttműködés más területeiről.
2024. 06. 23. 16:00
Megosztás:

Közel 60%-os árbevétel növekedést ért el tavaly az online fizetési megoldásokat kínáló Barion

Már több mint 15 országban szolgálja ki e-kereskedelmi partnereit az adatvezérelt fizetési megoldásokra specializálódott Barion.
2024. 06. 23. 15:00
Megosztás:

Tudatosabban tervezik vagyoni viszonyaikat a házasságra készülők

A családi vagyon egy része is múlhat egy házassági vagyonjogi szerződésen.
2024. 06. 23. 14:00
Megosztás:

Végleg velünk marad a kamatjövedelmek után fizetendő szocho!

2023. július elseje óta a kamatjövedelmek után a 15%-os személyi jövedelemadó (szja) mellett 13% szociális hozzájárulási adót (szocho) is kell fizetni. Eredetileg ez a veszélyhelyzet idejére volt csak érvényes, a Bankmonitor szakértői azonban kiszúrtak egy jogszabályváltozást, ami alapján nagyon úgy tűnik, véglegesen velünk marad a sarc.
2024. 06. 23. 13:00
Megosztás:

Az ingatlanfejlesztések modernizálásában működik együtt a Kopaszi Gát és a CETIN Hungary

Együttműködési megállapodást kötött a lakossági és az üzleti ingatlanokat fejlesztő Kopaszi Gát Zrt. és a független, integrált telekommunikációs infrastruktúraszolgáltató CETIN Hungary.
2024. 06. 23. 12:00
Megosztás: