Márciusban az előzetesen becsültnél némileg nagyobb mértékben lassult az infláció Olaszországban
Tavaly május óta a márciusi a legalacsonyabb inflációs ráta Olaszországban. Az Istat végleges adatai alapján a fogyasztói árak havi összevetésben 0,4 százalékkal csökkentek az előzetes becslésben szereplő 0,3 százalék helyett. Februárban a havi szintű infláció 0,2 százalék volt. Az olaszországi infláció márciusi mérséklődésének oka elsősorban a bázishatás. Az energiaárak egy évvel ezelőtt az ukrajnai háború miatt meredek emelkedést mutattak. A bázisban így első alkalommal jelenik meg az akkoriban megemelkedett energiaárak hatása, leváltva a háború előtti alacsonyabb szintet.
Az Istat közleményében megjegyezte, hogy az éves szintű infláció lassulását elsősorban az energiaárak mérséklődése okozta. Az olasz statisztikai hivatal adatai szerint az éves árnövekedés mérséklődése nagyrészt a nem szabályozott energiaárak hatásának köszönhető. A nem szabályozott energiaárak éves emelkedése 18,9 százalékra mérséklődött márciusban a februári 40,8 százalék után. A szabályozott energiaárak pedig márciusban 20,3 százalékos csökkenést mutattak, míg februárban 16,4 százalékosat. A feldolgozott élelmiszerek, a nem tartós fogyasztási cikkek és a szállítással kapcsolatos szolgáltatások esetében is lassult a fogyasztói árak növekedési üteme márciusban. Ugyanakkor a feldolgozatlan élelmiszerek, a dohánytermékek, valamint a rekreációs és kulturális szolgáltatások ára gyorsuló ütemben emelkedett az év harmadik hónapjában.
Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) márciusban éves szinten 8,1 százalékra csökkent a februári 9,8 százalékról, havi összevetésben pedig 0,8 százalékos emelkedést mutatott a februári 0,1 százalék után. Az előzetes becslésben 8,1 százalékos éves szintű és 0,8 százalékos havi szintű HICP-adat szerepelt. Az energiaárak és feldolgozatlan élelmiszerek árának figyelembevétele nélkül számított maginfláció a februári rekordmagas 6,3 százalék után nem változott márciusban Olaszországban.