Még a balatoni ingatlanpiacon is elbizonytalanodtak a vevők - de a drágulás nem állt meg

A Balatonnál is megtorpant az ingatlanpiac az elmúlt hónapokban, többek között az ukrán háború és a választások miatt. Az árak viszont változatlanul emelkednek, bár az egyes kategóriákban eltérő mértékben.

Még a balatoni ingatlanpiacon is elbizonytalanodtak a vevők - de a drágulás nem állt meg

A balatoni ingatlanpiacot most alapvetően a parti vagy part-közeli társasházak piaca határozza meg. Ebben a kategóriában az árak még mindig emelkednek, köszönhetően a folyamatosan dráguló alapanyagoknak és munkadíjaknak - jelezte Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodájának szakmai vezetője, aki azt is hozzátette, hogy a munkaerő költsége egyébként érezhetően kisebb mértékben növekszik most már, mint az építőanyagárak.

Természetesen a vevők is reagáltak arra, hogy nem torpant meg az áremelkedés az ingatlanpiacon, így kissé visszafogottabbá vált a kereslet. A szakértő szerint ez azonban többször előfordult már az elmúlt 20 évben, és mindig azt lehetett látni, hogy az eladó ingatlanokat előbb-utóbb megveszik, magasabb áron.

Mindenesetre azt lehet most tapasztalni, hogy a vevők alternatívák után kezdtek kutatni a piacon, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy olcsóbb ingatlanokat próbálnak “felhajtani”. Ilyenkor elsősorban a parttól távolabbi helyszíneken kezdenek nézelődni, olyannyira, hogy mostanában nem ritka, ha 15-20 kilométeres távolságban, a Balaton környéki kisebb falvakban jelennek meg érdeklődőként.

Ennek hatására persze a falusi telkek és az ott található családi házak ára emelkedésnek indult, ráadásul ugyanezt az irányt erősítik azok a helyi lakosok, akik a környékükön - például Zamárdiban vagy Siófokon - költöznének másik ingatlanba, de már túl drágának találják az ottani árakat - jegyezte meg Krausz Gábor.

Miközben gyakorlatilag alku nélkül cserélnek gazdát a keresett és jól árazott ingatlanok, a korábban említett bizonytalanságok miatt kismértékben nőtt az eladáshoz szükséges idő. Ennek ellenére a legkeresettebb kategóriákba tartozó ingatlanoknál akár három hónap alatt is tető alá lehet hozni egy eladást. Ide tartoznak a kisebb, jó állapotú, vidéki családi házak, a használt partmenti lakások, valamint a nyaralóövezetek kisebb ingatlanai. Ugyanakkor más kategóriákban már hat hónapra nyúlhat az értékesítési idő, de ez is csak akkor érvényes, ha sikerül reális eladási árat meghatározni - magyarázta az ingatlanközvetítő.

A megtorpanás az újépítésű ingatlanok körében is érzékelhető, melyeket persze továbbra is keresnek az érdeklődők, így sok a bemutatás, azonban a vásárlásig már nehezebben jutnak el. Ezt részben indokolja az, hogy például Siófokon az induló négyzetméterárak a partmenti, újépítésű lakásoknál 1,3-2,2 millió forint között alakulnak.

Érdemes megemlíteni a szintén felkapott környékbeli szőlőhegyeket, ahol 20-30 millióig próbálnak ingatlant találni az érdeklődők, de hasonló árakon keresgélnek a távolabbi, kisebb falvakban is. Persze sokan keresnek használt, vízközeli, önálló nyaralókat is, de mivel mindössze 120-150 milliót szánnának a vásárlásra, így nem jutnak el a tranzakcióig.

A befektetők továbbra is jelen vannak a piacon, hiszen hosszú távon még mindig kedvező befektetés egy balatoni ingatlan, és jellemző, hogy sokan csatornázzák most balatoni ingatlanba a megtakarításaikat. Annál is inkább, mert a bérleti piac erősen keresleti: alig találni egy évre bérelhető ingatlant, ami pedig van, az rendkívül drága. Így például ne számítsunk 150-200 ezer forint alatt hosszú távra kivehető lakásra - figyelmeztet a szakértő, aki azt is megjegyezte, hogy kiadó házakból még ilyen kínálat sincs, mivel mindenki csak “nyaraltat”.

Ami pedig a jövőt illeti, a Balla Ingatlan szakértője szerint rövid távon most annyit lehet látni, hogy az újépítésű ingatlanok nem lesznek olcsóbbak, az viszont kérdéses, hogy ilyen árak mellett hány új fejlesztés fog indulni. Várható emellett a parttól távolabb fekvő ingatlanok további drágulása, mivel ebben a kategóriában még rejlik némi tartalék. A partközeli ingatlanok viszont már a csúcson vagy annak közelében járnak, így ott már csak mérsékeltebb áremelkedés várható a közeljövőben.

A MÁSZ tagjai nyitva lesznek a független benzinkutak demonstrációja idején is

A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) tagvállalataihoz tartozó benzinkutak nyitva lesznek augusztus 19-én és 20-án - közölte a szövetség szombaton, miután arról értesült, hogy a Független Benzinkutak Szövetsége megmozdulást hirdetett, amelynek következtében azon a két napon a tagságukhoz tartozó 500-600 töltőállomás várhatóan nem fog üzemelni.
2022. 08. 13. 21:00
Megosztás:

Ezeket a számokat húzták az ötös lottón

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
2022. 08. 13. 20:00
Megosztás:

Negatív kilátást adott a magyar adósosztályzatra az S&P

Negatívra módosította az eddigi stabilról Magyarország osztályzatának kilátását az S&P Global Ratings. A nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor változatlanul befektetésre ajánlja Magyarországot: a cég megerősítette a devizában és hazai valutában fennálló, rövid és hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek "BBB/A-2" szintű, befektetési kategóriás minősítését.
2022. 08. 13. 18:00
Megosztás:

Hétfőtől ismét elhelyezkedési juttatást kaphatnak a versenyszférára váltó közfoglalkoztatottak

Több mint kétezer közfoglalkoztatott részesülhet havi 45 600 forint elhelyezkedési juttatásban augusztus 15-étől, ha állást talál a versenyszférában - jelentette be Kutnyánszky Zsolt. A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) szombaton kiadott közleménye szerint az iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkára elmondta: a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program újraindítása mellett a hónap közepétől megint igényelhető a lakhatási és utazási támogatás is, ami a mobilitás élénkítésével szolgálja a foglalkoztatás további növelését.
2022. 08. 13. 17:00
Megosztás:

Bővíti gyártókapacitását a szegedi Medikémia Zrt.

Uniós támogatással, több mint 350 millió forintos beruházással bővíti kapacitását az autóápolási cikkeket, háztartási termékeket és festékaeroszolokat gyártó szegedi Medikémia Zrt. - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.
2022. 08. 13. 16:00
Megosztás:

Felújítanak négy iskolát a tamási tankerületben

Felújítanak négy általános iskolát a tamási tankerületben a Magyar Falu program mintegy 130 millió forintos támogatásával.
2022. 08. 13. 15:00
Megosztás:

A 10 százalék alatti személyi hitel kamatok utolsó napjai jönnek

Rekordokat dönt a személyi hitel piac. A money.hu szakértői szerint a kihelyezések összegének megugrásában komoly szerepet játszik, hogy a nagyobb összegű személyi kölcsönök kamatai között még most is találunk 10 százalék alatti ajánlatokat.
2022. 08. 13. 14:00
Megosztás:

Kiderült, miért bírságolták meg a Ryanairt: a hatóság szerint nem is neki kell adóznia

Közzétették a Ryanairt 300 millió forintra bírságoló fogyasztóvédelmi határozatot. Az indoklásból kiderül, hogy a légitársaság azért kapott rekordösszegű büntetést, mert a hatóság szerint olyan extraprofitadót, a légitársaságok hozzájárulását hárította át az utasaira, amit nem is neki kell befizetnie - írja a Bank360.hu.
2022. 08. 13. 13:00
Megosztás:

Kiderült, miért bírságolták meg a Ryanairt: a hatóság szerint nem is neki kell adóznia

Közzétették a Ryanairt 300 millió forintra bírságoló fogyasztóvédelmi határozatot. Az indoklásból kiderül, hogy a légitársaság azért kapott rekordösszegű büntetést, mert a hatóság szerint olyan extraprofitadót, a légitársaságok hozzájárulását hárította át az utasaira, amit nem is neki kell befizetnie - írja a Bank360.hu.
2022. 08. 13. 13:00
Megosztás:

Amerikai-kínai csúcstalálkozót tarthatnak novemberben

Az amerikai és a kínai elnök novemberben személyesen találkozhat, első alkalommal Joe Biden hivatalba lépése óta, a G20-csoport indonéziai csúcstalálkozója keretében - értesült a The Wall Street Journal című amerikai lap.
2022. 08. 13. 12:00
Megosztás:

Hatvan százalékos a horvát gáztároló töltöttségi szintje

Horvátország egyetlen gáztárolója elérte a 61 százalékos töltöttségi szintet, az ott tárolt gáz tíz százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban - írta az Index.hr című horvát hírportál pénteken.
2022. 08. 13. 11:00
Megosztás:

Maximum 19 Celsius-fokra szabad felfűteni a középületeket Németországban

Az energiatakarékosság jegyében a kórházak és a szociális intézmények kivételével minden középületet legfeljebb 19 Celsius-fokos hőmérsékletre szabad felfűteni Németországban az ősszel kezdődő fűtési szezonban - jelentette be pénteken Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter.
2022. 08. 13. 10:00
Megosztás:

Romániában 21 százalékkal nőttek a külföldi közvetlen tőkeberuházások

Romániában 21 százalékkal, 4,379 milliárd euróra nőttek a külföldi közvetlen tőkeberuházások az első fél évben a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank.
2022. 08. 13. 09:00
Megosztás:

Még mindig vezető szabálytalanság a lejárt termék forgalmazása

A lejárt termékek forgalmazása a vezető szabálytalanság az idén is a kereskedelmi és vendéglátóhelyeken az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők tapasztalatai szerint - tájékoztat honlapján a Nébih.
2022. 08. 13. 08:00
Megosztás:

Poliovírust találtak New York szennyvízében

A járványos gyermekbénulásért felelős poliovírust találtak New York szennyvízében, különösen az oltatlanok vannak veszélyben - közölték a városi és állami hatóságok pénteken.
2022. 08. 13. 07:00
Megosztás:

Már a Sziget fesztiválon is lehet határvadásznak jelentkezni

A Sziget fesztiválon felállított Prevenciós Pontban is várják a határvadász hivatás és az iskolaőri pálya iránt érdeklődőket - írta a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a police.hu oldalon pénteken.
2022. 08. 13. 06:00
Megosztás:

Nyilvánosak Trump házában tartott kutatás iratai

Nyilvánosságra hozták az amerikai hatóságok a Donald Trump floridai házában tartott hétfői kutatás jegyzőkönyveit, amelyekből kiderül, hogy a volt elnöktől minősítettnek tartott iratokat is lefoglaltak.
2022. 08. 13. 05:00
Megosztás:

A nyugdíjasok a rezsiváltozás legnagyobb vesztesei - a Kádár-kockában lakók jól járnak

A gáz és az elektromos áram árának emelkedésére azonnal megnőtt a kínálat a régebbi építésű, nagy alapterületű és belmagasságú házak hirdetései között, miközben az újlakások iránti kereslet érezhetően emelkedett. Miért járt jól az, aki Kádár-kockában lakik? A szakértői véleményt cikkünkben olvashatják.
2022. 08. 13. 04:01
Megosztás:

Több milliós kárt okoztak a fiatal hackerek

Elfogtak a rendőrök két fiatal hackert, akik online fizetési rendszereket kijátszva milliókat kerestek adathalászattal - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) pénteken a police.hu oldalon.
2022. 08. 13. 03:00
Megosztás:

Csökken a forgalom az ingatlanpiacon, de nő a befektetők aktivitása

Csökken a forgalom az ingatlanpiacon a nyáron, a befektetési céllal lakást vásárlók ugyanakkor aktívak - közölte a Duna House pénteken az MTI-vel.
2022. 08. 13. 02:00
Megosztás: