Még a balatoni ingatlanpiacon is elbizonytalanodtak a vevők - de a drágulás nem állt meg

A Balatonnál is megtorpant az ingatlanpiac az elmúlt hónapokban, többek között az ukrán háború és a választások miatt. Az árak viszont változatlanul emelkednek, bár az egyes kategóriákban eltérő mértékben.

Még a balatoni ingatlanpiacon is elbizonytalanodtak a vevők - de a drágulás nem állt meg

A balatoni ingatlanpiacot most alapvetően a parti vagy part-közeli társasházak piaca határozza meg. Ebben a kategóriában az árak még mindig emelkednek, köszönhetően a folyamatosan dráguló alapanyagoknak és munkadíjaknak - jelezte Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodájának szakmai vezetője, aki azt is hozzátette, hogy a munkaerő költsége egyébként érezhetően kisebb mértékben növekszik most már, mint az építőanyagárak.

Természetesen a vevők is reagáltak arra, hogy nem torpant meg az áremelkedés az ingatlanpiacon, így kissé visszafogottabbá vált a kereslet. A szakértő szerint ez azonban többször előfordult már az elmúlt 20 évben, és mindig azt lehetett látni, hogy az eladó ingatlanokat előbb-utóbb megveszik, magasabb áron.

Mindenesetre azt lehet most tapasztalni, hogy a vevők alternatívák után kezdtek kutatni a piacon, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy olcsóbb ingatlanokat próbálnak “felhajtani”. Ilyenkor elsősorban a parttól távolabbi helyszíneken kezdenek nézelődni, olyannyira, hogy mostanában nem ritka, ha 15-20 kilométeres távolságban, a Balaton környéki kisebb falvakban jelennek meg érdeklődőként.

Ennek hatására persze a falusi telkek és az ott található családi házak ára emelkedésnek indult, ráadásul ugyanezt az irányt erősítik azok a helyi lakosok, akik a környékükön - például Zamárdiban vagy Siófokon - költöznének másik ingatlanba, de már túl drágának találják az ottani árakat - jegyezte meg Krausz Gábor.

Miközben gyakorlatilag alku nélkül cserélnek gazdát a keresett és jól árazott ingatlanok, a korábban említett bizonytalanságok miatt kismértékben nőtt az eladáshoz szükséges idő. Ennek ellenére a legkeresettebb kategóriákba tartozó ingatlanoknál akár három hónap alatt is tető alá lehet hozni egy eladást. Ide tartoznak a kisebb, jó állapotú, vidéki családi házak, a használt partmenti lakások, valamint a nyaralóövezetek kisebb ingatlanai. Ugyanakkor más kategóriákban már hat hónapra nyúlhat az értékesítési idő, de ez is csak akkor érvényes, ha sikerül reális eladási árat meghatározni - magyarázta az ingatlanközvetítő.

A megtorpanás az újépítésű ingatlanok körében is érzékelhető, melyeket persze továbbra is keresnek az érdeklődők, így sok a bemutatás, azonban a vásárlásig már nehezebben jutnak el. Ezt részben indokolja az, hogy például Siófokon az induló négyzetméterárak a partmenti, újépítésű lakásoknál 1,3-2,2 millió forint között alakulnak.

Érdemes megemlíteni a szintén felkapott környékbeli szőlőhegyeket, ahol 20-30 millióig próbálnak ingatlant találni az érdeklődők, de hasonló árakon keresgélnek a távolabbi, kisebb falvakban is. Persze sokan keresnek használt, vízközeli, önálló nyaralókat is, de mivel mindössze 120-150 milliót szánnának a vásárlásra, így nem jutnak el a tranzakcióig.

A befektetők továbbra is jelen vannak a piacon, hiszen hosszú távon még mindig kedvező befektetés egy balatoni ingatlan, és jellemző, hogy sokan csatornázzák most balatoni ingatlanba a megtakarításaikat. Annál is inkább, mert a bérleti piac erősen keresleti: alig találni egy évre bérelhető ingatlant, ami pedig van, az rendkívül drága. Így például ne számítsunk 150-200 ezer forint alatt hosszú távra kivehető lakásra - figyelmeztet a szakértő, aki azt is megjegyezte, hogy kiadó házakból még ilyen kínálat sincs, mivel mindenki csak “nyaraltat”.

Ami pedig a jövőt illeti, a Balla Ingatlan szakértője szerint rövid távon most annyit lehet látni, hogy az újépítésű ingatlanok nem lesznek olcsóbbak, az viszont kérdéses, hogy ilyen árak mellett hány új fejlesztés fog indulni. Várható emellett a parttól távolabb fekvő ingatlanok további drágulása, mivel ebben a kategóriában még rejlik némi tartalék. A partközeli ingatlanok viszont már a csúcson vagy annak közelében járnak, így ott már csak mérsékeltebb áremelkedés várható a közeljövőben.

Lengyelországban 76 kis moduláris nukleáris reaktort létesítenének 2038-ig

Lengyelországban 76 SMR típusú kis moduláris nukleáris reaktort létesítenének 2038-ig - jelentette be kedden Daniel Obajtek, a PKN Orlen állami tulajdonú energetikai nagyvállalat vezérigazgatója.
2023. 02. 01. 07:30
Megosztás:

Közlekedési fennakadásokat, baleseteket okoztak az újabb téli viharok az Egyesült Államok középső részén

Fagyott és ónos eső miatt több ezer légijáratot töröltek kedden az Egyesült Államok középső és déli részén, több államban az iskolák is zárva maradtak.
2023. 02. 01. 07:00
Megosztás:

BKV: a forrás rendelkezésre áll, a bértárgyalások folytatódnak

A BKV munkavállalói a vállalatvezetés döntésének értelmében bérmegállapodás nélkül is emelt összegű januári bért kapnak, a tárgyalások lezárásához szükséges egyeztetések tovább folytatódnak - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2023. 02. 01. 06:30
Megosztás:

A BME kutatója csaknem 2 millió eurós támogatást nyert az ERC Consolidator Grant pályázatán

Makk Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) szilárdtest fizikával foglalkozó kutatója öt évre csaknem 2 millió eurós (mintegy 778 millió forint) támogatást nyert az Európai Kutatási Tanács (European Research Council - ERC) Consolidator Grant pályázatán - közölte az egyetem kedden az MTI-vel.
2023. 02. 01. 06:00
Megosztás:

BKK: idén is folytatódik az utastájékoztatás megújítása

Idén is folytatják a kiemelt fővárosi csomópontok utastájékoztató elemeinek korszerűsítését, először január végén a Blaha Lujza tér környéki megállók oszlopait újították fel, ahol a korábbiakhoz képest bővebb, informatívabb és korszerűbb táblákkal találkozhatnak az utasok - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedden az MTI-vel.
2023. 02. 01. 05:30
Megosztás:

Sikeresen zárult a Vodafone Magyarország felvásárlás

Sikeresen zárult a Vodafone Magyarország felvásárlása, a magyar állam 49 százalékos részesedést szerzett a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-n keresztül - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium kedden az MTI-vel.
2023. 02. 01. 05:00
Megosztás:

Az európaiak az egészségügyre fordítanák a legtöbb helyreállítási forrást

Az európaiak az egészségügy, az energiaellátás, a környezetvédelem, az éghajlatváltozás, valamint a foglalkoztatás területeire fordítanák a legtöbb támogatást a Next Generation EU nevű uniós helyreállítási eszköz keretéből - derült ki az Európai Bizottság által kedden közzétett Eurobarométer-felmérésből.
2023. 02. 01. 04:30
Megosztás:

Technikai recesszióba került Csehország

A tavalyi utolsó negyedévben 0,3 százalékkal visszaesett Csehország bruttó hazai terméke (GDP) az előző negyedévhez viszonyítva, ezzel technikai recesszióba került az ország, miután a GDP két egymást követő negyedévben is csökkent - jelentette a CTK hírügynökség a Cseh Statisztikai Hivatal közleményére hivatkozva.
2023. 02. 01. 04:00
Megosztás:

Lesz baj! Megszűnhet a TB-finanszírozott fogorvosi ellátás több helyen

Komoly problémával néznek farkasszemet az alapellátásban dolgozó fogorvosok, hiszen a praxisok rezsitámogatását jelentősen meg kellene emelni, mert annak hiányában nagyon sok fogorvos jelenthet csődöt a közeljövőben – nyilatkozta a Napi.hu-nak Iványi József budapesti alapellátó fogorvos.
2023. 02. 01. 03:00
Megosztás:

A csornai szerelvénygyártó Farkas Kft. több mint 300 millió forintból növeli hatékonyságát

A csornai székhelyű Farkas Szerelvénygyártó Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 334,66 millió forintos fejlesztéssel növeli hatékonyságát; a beruházáshoz 234,26 millió forintos, feltételesen vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el a Széchenyi Terv Plusz programban - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2023. 02. 01. 02:30
Megosztás:

Béremelést követelnek a közszolgálati dolgozók szakszervezetei

Tizenharmadik havi juttatást és további bérfejlesztést követelnek a közszolgálatban dolgozó szakszervezetek - jelentette be Boros Péterné, az Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) elnöke az érdekvédők Állj ki magadért és állj le 5 percre január 31-én! címmel megrendezett hétfői, közös sajtótájékoztatóján, Budapesten.
2023. 02. 01. 02:00
Megosztás:

Több mint 26 ezerrel kevesebb magyart regisztráltak Hargita megyében a 2011-es népszámláláshoz képest

Több mint 26 ezerrel kevesebb magyart írtak össze tavaly Hargita megyében a 2011-es cenzushoz képest, mégis csaknem egy százalékponttal nőtt a magyarság aránya Románia "legmagyarabb" megyéjében - derült ki a román statisztikai intézet keddi közleményéből, amelyben területi bontásban közölt ideiglenes adatokat a tavalyi népszámlálásról.
2023. 02. 01. 01:30
Megosztás:

NAV: igazolásokkal ellenőrizhető az szja-bevallási tervezet

Február közepéig mindenki megkapja a tavalyi jövedelme és az önkéntes pénztári, nyugdíj-előtakarékossági vagy nyugdíjbiztosítási befizetései után a munkáltatói, kifizetői és pénztári igazolásokat, ezek alapján ellenőrizhető a személyi jövedelemadó bevallási tervezete és a pénztárakba befizetett összegek után járó adóvisszatérítés összege - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) keddi közleményében.
2023. 02. 01. 01:00
Megosztás:

Duna House: az idei év a felújításokról szólhat

A megugró energiaköltségek miatt az idei év a felújítások éve lehet az ingatlanpiacon, de a dráguló kivitelezési és anyagköltségek finanszírozására sok esetben elengedhetetlen lesz a pénzügyi segítség - írta a Duna House az MTI-nek eljuttatott közleményében kedden.
2023. 02. 01. 00:01
Megosztás:

Végleg leállítja a Tihange 2 atomreaktort Belgium

Belgium kedden éjfélkor, 40 év után végleg leállítja a kelet-belgiumi Huy Tihange nevű városrészében található atomerőmű 2-es blokkját - jelentette a Le Soir című francia nyelvű belga napilap kedden.
2023. 01. 31. 23:30
Megosztás:

A negyedik negyedévben a várakozásokra rácáfolva nőtt az euróövezeti GDP

A csökkenést jelző várakozásokkal ellentétben a bruttó hazai termék emelkedett kissé a negyedik negyedévben az euróövezetben az előző negyedévhez mérve - közölte kedden az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat előzetes adatok alapján.
2023. 01. 31. 23:00
Megosztás:

Jelentősen verte a várakozásokat az UniCredit

Az UniCredit 2,46 milliárd eurós adózott eredménnyel zárta a negyedik negyedévet, messze felülmúlva az 1,03 milliárd eurós várakozást - olvashatjuk az ERSTE hazai elemzői anyagában.
2023. 01. 31. 22:30
Megosztás:

Óva intenek a friss inflációs adatok - Mégsincs vége a drágulásnak?!

Tegnap a januári spanyol infláció, ma pedig a francia mutatott negatív meglepetést.
2023. 01. 31. 22:00
Megosztás:

Jelentősen nőtt az utasbiztosítások iránti kereslet

Több mint 21 ezer utasbiztosítást kötöttek az utazás előtt állók tavaly december elejétől idén január közepéig, ami 85 százalékos emelkedés éves összevetésben - közölte saját adatai alapján a Netrisk.hu. online biztosításközvetítő kedden az MTI-vel.
2023. 01. 31. 21:30
Megosztás:

Építőipari kilátások 2023-ra

2022-vel kétségkívül nehéz évet tudhatunk magunk mögött. A háború kitörése, a forint elszabaduló inflációja és az alapanyagárak emelkedése az építőiparra is kihatott. A 2023-as évre vonatkozóan nézve is sok a kérdés. Cikkünkben áttekintjük, mi az, ami már most, elöljáróban látszik az építőipar idei évére vonatkozóan.
2023. 01. 31. 21:00
Megosztás: