Megállapodást kötött az NGM, az ÉMI Nonprofit Kft. és a VELUX Magyarország Kft.

A belföldi lakásállomány megújítása érdekében háromoldalú megállapodást kötött a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), az ÉMI Nonprofit Kft. és a VELUX Magyarország Kft. - közölte az NGM csütörtökön az MTI-vel.

Megállapodást kötött az NGM, az ÉMI Nonprofit Kft. és a VELUX Magyarország Kft.

A szakmai együttműködés célja, hogy a felek műszaki-szakmai tudásukat és a magyarországi gyártók tapasztalatait egyesítve támogassák a lakásállomány megújítását, valamint a lakáspolitikai célok megvalósítását.

Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár a megállapodás központi elemeként az ÉMI Nemzeti Mintaházpark és Látogatóközpont fejlesztését emelte ki, amely fontos szerepet játszhat a korszerűtlen családi házak, különösen a kockaházak energiahatékony felújításában. A Szentendrén megvalósuló létesítmény lehetőséget biztosít ezen házak modellezésére és bemutatására, az innovatív vállalkozások és az otthonuk felújítására készülő családok számára egyaránt - írták a közleményben.

A csütörtökön aláírt háromoldalú együttműködési megállapodás magában foglalja közös szakmai rendezvények, képzések és egyéb, széleskörű tájékoztatást célzó események szervezését, valamint közös részvételt kutatás-fejlesztési, innovációs és demonstrációs pályázatokon. Fábián Gergely hangsúlyozta: az együttműködés nemcsak a lakásállomány megújítását, hanem a fenntartható és energiahatékony megoldások elterjedését, valamint a megfelelő lakhatási körülmények megteremtését is elősegíti Magyarországon.

Az 1986. óta a magyar piac fontos szereplőjének számító, több mint 1200 család megélhetését biztosító VELUX Magyarország Kft. célja, hogy a Szlovákiában sikeresen megvalósított "Renovactive" program jó gyakorlatait és piaci megoldásait Magyarországon is alkalmazza. A modern technikákat felvonultató program a családi házak, különösen a kockaházak energiafogyasztásának csökkentésére összpontosít, ezért annak magyarországi megvalósítása érdemben hozzájárulhat a hazai lakásállomány megújításához.

A magyarországi projekt keretében két rászoruló család otthonának felújítására is sor kerül majd lakhatási körülményeik javítása érdekében - olvasható a közleményben.

A MOL megállapodott az Oroszországból származó kőolaj szállításáról

A MOL hivatalos bejelentése szerint a cég az Oroszországból érkező érintett kőolajmennyiség tulajdonjogát 2024. szeptember 9-i hatállyal a belarusz–ukrán határon veszi át.
2024. 09. 10. 14:00
Megosztás:

A Mexikói-öbölben tomboló hurrikán ellenére csökkent a kőolaj ára

A kőolaj ára kismértékben esett, annak ellenére, hogy a Mexikói-öbölben erősödik a Francine nevű hurrikán, ami a következő napokban a térségben található olajlétesítményeket is fenyegetheti.
2024. 09. 10. 13:30
Megosztás:

A terhelt fogalma a büntetőeljárásban

Mit is jelent a terhelt fogalma a jogban? Hogyan nevezzük a büntetőeljárás különböző szakaszaiban? Milyen jogai vannak, mit tehet és mit nem? Ezekhez hasonló kérdésekre keressük a választ.
2024. 09. 10. 13:30
Megosztás:

Erős negyedévet zárt az Oracle

A mesterséges intelligencia fejlesztésekhez szükséges felhőszolgáltatások iránti erős keresletnek köszönhetően jól sikerült az Oracle 2025-ös pénzügyi évének első negyedéve.
2024. 09. 10. 13:00
Megosztás:

Fényes jövőt jósol az AI chipeknek az AMD vezérigazgatója

Az AMD vezérigazgatója, Lisa Su a Goldman Sachs technológiai konferenciáján a mesterséges intelligencia fejlesztésekről beszélt, kiemelve, hogy az AMD komoly lehetőség előtt áll.
2024. 09. 10. 12:30
Megosztás:

Csak több év alatt érheti el a lakáspiaci forgalom a 2023 előtti szintet

Habár a tavalyi mélypont után idén már észlelhetővé váltak a stabilizálódás jelei a hazai lakáspiaci trendeknél, továbbra is kockázatot jelentenek olyan tényezők, mint a gazdasági bizonytalanság vagy a kamatszint.
2024. 09. 10. 12:00
Megosztás:

Magyarország stratégiai együttműködést épít fel Csáddal

Magyarország a védelem, a gazdaság és az oktatás területét is átfogó stratégiai együttműködést épít fel Csáddal, tovább erősítve az ország stabilizáló szerepét a Száhel-övezetben - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.
2024. 09. 10. 11:30
Megosztás:

Az EU egymillió tankönyvvel segíti az ukrán gyerekeket

Az Európai Unió egymillió tankönyvvel támogatja az ukrán diákokat az új tanévben, az első adag hétfőn érkezik az ukrán hatóságokhoz - jelentette be az Európai Bizottság.
2024. 09. 10. 11:00
Megosztás:

Mélyponton ragadtak az amerikai hosszú hozamok, 1,104 alatt zárt az EUR/USD; gyengült a forint, emelkedtek a hazai hosszú hozamok

A fejlett gazdaságok kötvénypiacain a befektetők még mindig azt találgatják, hogy milyen lépéssel indítja a Fed a kamatcsökkentési ciklusát, és hány 50 bázispontos vágásra kerülhet sor az idén. Bár hétfő délelőtt átmenetileg emelkedtek a kötvényhozamok a pénteki amerikai munkapiaci adatok után elért idei mélypontokról, de délutánra ez elolvadt és a tíz éves dollár hozam visszasüllyedt a pénteki 3,7%-ig, a német pedig 2,2% alá süllyedt. A dollár azonban erősödött az euróval szemben, 1,104 alatt zárt a jegyzés.
2024. 09. 10. 10:30
Megosztás:

Az IntelMarkets (INTL) előértékesítése hatalmas növekedést mutat, miközben az XRP és Litecoin befektetők rátalálnak a következő 100-szoros AI érmére

Az IntelMarkets (INTL) is felkelti a figyelmet, mivel a Ripple (XRP) és a Litecoin (LTC) befektetői az új, potenciálisan 100-szoros növekedést ígérő, mesterséges intelligencia által támogatott kereskedési érme felé fordulnak. Emellett az XRP 80%-kal, az LTC pedig 45%-kal csökkent minden idők csúcsáról.
2024. 09. 10. 10:00
Megosztás:

Korrekcióval indult a hét a nyugat-európai tőzsdéken a múlt heti lefordulást követően

A múlt heti visszaesést követően hétfőn visszatértek a befektetők a nyugat-európai részvénypiacokra, az irányadó részvényindexek 1% körüli mértékben emelkedtek. Jó volt a hangulat annak ellenére, hogy a Sentix befektetői bizalmi index a legfrissebb adatközlés szerint szeptemberben tovább romlott az euróövezetben, és január óta nem látott szintre süllyedt.
2024. 09. 10. 09:30
Megosztás:

Londonba látogat az amerikai külügyminiszter - Erről fognak tárgyalni

Londonba látogat kedden Antony Blinken amerikai külügyminiszter. A brit külügyi tárca tájékoztatása szerint Blinken és David Lammy brit külügyminiszter új kétoldalú stratégiai párbeszéd elindítását kezdeményezési.
2024. 09. 10. 09:00
Megosztás:

Visszapattanással indult a hét a Wall Streeten, ismét a nyertesek között a technológiai szektor

A tengerentúlon is jó hangulatban indult a hét, a Dow, az S&P500 és a Nasdaq Composite egyaránt 1% feletti emelkedéssel zárt hétfőn. A kockázatkerülés már a múlté, a befektetők a múlt heti nagy visszaesést követően, már jó beszállási pontokat találhattak hétfőn, miközben a szerdai amerikai inflációs adatra várnak, az utolsó igazán fontos gazdasági adatközlésre a Fed jövő heti kamatdöntő ülése előtt.
2024. 09. 10. 08:30
Megosztás:

A Solana kihívást intéz az Ethereumhoz a DeFi királyaként: Miért eredményezhet a Mainnet indítása 1440%-os DTX emelkedést?

Ahogy a Solana (SOL) továbbra is egyre nagyobb teret nyer a DeFi térben, jelentős kihívást jelent az Ethereum (ETH) dominanciájára.
2024. 09. 10. 08:00
Megosztás:

Az AAVE és Raboo fellendülnek az Ethereum zuhanása ellenére – Íme, miért dacolnak a veszteségekkel!

Az Ethereum medvék talán összességében nyerésben vannak, de nem minden van mélyponton a kripto világban.
2024. 09. 10. 07:30
Megosztás:

Budai álomotthont nyerhet egy szerencsés játékoskártya birtokos

A Szerencsejáték Zrt. felmérése szerint a magyarok számára álomotthonnak számít az a lakás, amelyet a szeptember 9-én indított Játékoskártya kampány fődíjaként egy szerencsés játékoskártya birtokos megnyerhet. Az ingatlan értéke mintegy 110 millió forint.
2024. 09. 10. 07:00
Megosztás:

Erdőgazdaság nevével visszaélve ígértek tűzifát a csalók

A székesfehérvári állami erdőgazdaság, a Vadex Zrt. nevét felhasználva hirdettek olcsó tűzifát csalók, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőre telefonos próbavásárlás során buktatta le őket - közölte a Nébih hétfőn az MTI-vel.
2024. 09. 10. 06:30
Megosztás:

Ismét megrendezik a Kerékpárosbarát hétvégét

Szeptember 21-22-én ismét megrendezik a Kerékpárosbarát hétvégét, amely országszerte kedvezményeket kínál a bicikliseknek.
2024. 09. 10. 05:30
Megosztás:

Nagy könnyítés a kisvállalkozásoknak: Részletfizetési lehetőség irodai nyomtatókra

A vállalkozások folyamatosan keresik az olyan fizetési lehetőségeket, amelyek mellett tőkeerősek tudnak maradni. Az egyik legújabb fizetési modell a BNPL, amely már olyan termékcsoportokban is megoldást nyújt, mint az irodai nyomtatók. Akár már 50 ezer forint tőkével új eszközhöz juthatnak a legkisebb cégek is. A TechOffice konstrukciója abban is újdonságot jelent, hogy a részletfizetési lehetőséget a társaság önerőből biztosítja.
2024. 09. 10. 05:00
Megosztás:

Változik a közlekedés a Puskás Aréna környékén

környékén a Magyarország-Bosznia-Hercegovina UEFA Nemzetek Ligája labdarúgó-mérkőzés miatt - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfőn az MTI-vel.
2024. 09. 10. 04:30
Megosztás: