Megérkezett Magyarországra a Best Managed Companies Program

A Best Managed Companies Program a globális Deloitte Private vezető üzleti mentoring programja, ami idén először indul el Magyarországon. A program a helyi magántulajdonban lévő vállalatok kiválóságának elismerésére jött létre. Évente világszerte több száz magánvállalkozás megy át szigorú pályázati és felülvizsgálati folyamaton, hogy részt vehessen a mentoring programban és Best Managed Companies kitüntetésben részesülhessen. Minden országban egy rangos, független zsűri választja ki azokat a vállalatokat, amelyek valamennyi értékelési kategóriában eleget tesznek a magas szintű, előre meghatározott követelményeknek.

A programra azok a vállalatok (vagy csoportok) jelentkezhetnek, amelyek központi irányítása Magyarországon van, a többségi részesedések (min. 51%) közvetlenül vagy közvetve magyar magánszemélyek tulajdonában vannak és az éves bevételük eléri a minimum 20 millió EUR-t. Továbbá fontos feltétel, hogy a vállalat legalább 5 éve működjön és több mint 50 teljes munkaidős alkalmazottal rendelkezzen.

A programra nem jelentkezhetnek jótékonysági és nonprofit szervezetek, nyilvános részvénytársaságok, ahol a részvények többsége közkézben van. Továbbá nem vehetnek részt pénzügyi intézmények (hitelintézetek, pénzügyi vállalkozások), biztosító társaságok, szerencsejátékkal foglalkozó társaságok, ahogy részben vagy egészben állami tulajdonban lévő társaságok sem. Kizáró feltétel az is, ha a vállalat (csoport) tevékenysége vagy üzleti hírneve nem egyeztethető össze a Deloitte értékeivel.

„A Best Managed Companies program közel 30 éve, ma már több mint 40 országban ismeri el a helyi magántulajdonban lévő vállalkozások teljesítményét. A mentoring program sikereket ért el többek között az Egyesült Államokban, Németországban, Ausztráliában, Belgiumban és Svájcban is. A 2022-es évben Magyarországon is elinduló program során az összes résztvevő új szintre emelheti üzleti működését tekintet nélkül arra, hogy a program végén elnyerik-e a BMC minősítést, így a jelentkezéssel és a mentoring programban való részvétellel csak profitálhatnak a magyar magánvállalkozások” – jegyzi meg dr. Kóka Gábor, a Deloitte Private közép-európai vezetője.

A program menete

Az első szakaszban a jogosultsági feltételeknek megfelelő hazai magánvállalkozások egy online kérdőíven keresztül tudják leadni jelentkezésüket a programra. Azok a pályázók, akik megfelelnek az előzetes pályázati feltételeknek, részt vehetnek a program második felében, a mentoring programban. A mentoring program a Best Managed Lab nemzetközi keretrendszerén alapul, ahol a mentorált vállalkozások képzett mentorok segítségével a BMC 4 területe mentén (stratégia, képességek és innováció, vállalatirányítás és pénzügyek, kultúra és elkötelezettség) átfogó mentoringban részesülnek. A Best Managed Lab teljesítését követően a mentorok segítségével a pályázók összeállítják a pályázati anyagot a független, külső zsűri számára. A zsűritagok áttekintik és értékelik a benyújtott pályázatokat, valamint kiválasztják a BMC minősítést elnyerő vállalkozásokat. A jelentkező vállalatok meghívást kapnak a program díjátadó gálájára, ahol megünnepelhetik a BMC minősítést elnyerő vállalatok sikerét.

„A mentoring program során a jelentkező vállalkozások a mentoroktól, valamint a független zsűritől kapott visszajelzésekkel megerősítést kapnak a jelenleg bevált gyakorlatokról, területekről és rávilágítunk a fejlesztendő pontokra egy globálisan elismert metodika mentén. A program végén azok a vállalkozások, akiket a zsűritagok Best Managed Companies minősítésben részesítenek számos előnyt élvezhetnek. A minősítést elnyerők többek között jelentős kapcsolatrendszert alakíthatnak ki a program során, továbbá lehetőségük van a nemzetközileg elismert márkának, a Best Managed Company logónak a használatára, amely növelheti az elismertségüket, valamint elősegítheti a legkiemelkedőbb tehetségek bevonzását is – teszi hozzá dr. Bálint Gergely, a Deloitte Private szenior tanácsadója.

Az MNB megújítja a fogyasztóbarát lakáshitel keretrendszerét

Az MNB bővítette a minősített fogyasztóbarát lakáshitel (MFL) feltételrendszerét a hitelezés zöldebbé tétele és a folyamatok elektronikus útra terelése érdekében - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn.
2022. 11. 28. 21:30
Megosztás:

Egy év alatt háromszorosára nőtt az 5G üzleti alkalmazásainak piaca

Világszerte jelentősen bővült az 5G üzleti-ipari felhasználása, csak Kínában egy év alatt 1,2 milliárdról 3,2 milliárd dollárra nőttek technológia alkalmazásához kapcsolódó piaci bevételek, az 5G mára érett technológiává vált. Emellett a lakossági szegmensben is egyre szélesebb körben terjednek az ötödik generációs technológiára épülő, például kiterjesztett valóságot használó, vagy a szemüveg nélküli 3D-s filmnézésre alkalmas megoldások. A Huawei Technologies Budapesten mutatta be az 5G és a vezetékes szélessávú technológiák legújabb innovációt. A vállalat az új eszközeivel már közeljövőben képes lesz másodpercenként 100 terabyte adatátviteli sebességet biztosítani.
2022. 11. 28. 21:00
Megosztás:

Erősödött a forint hétfőn

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfő kora estére a reggeli szintekkel összevetve a bankközi devizapiacon.
2022. 11. 28. 20:00
Megosztás:

Mintegy 100 milliárd forint a hazai játékforgalom

Igencsak tetemes, 100 milliárd forint körüli a hazai játékpiac, és ráadásul válságálló szektornak mondható. Ezzel együtt ezen a területen is tapasztalhatóak változások, hiszen a pandémia hatására például keresettebbé váltak a kollektív, közösségi élményt nyújtó társasjátékok, amelyek az egész család számára élményt biztosítanak – hangzott el egy szakmai kerekasztal- beszélgetésen. Vannak kikezdhetetlen klasszikusok, de akadnak új kedvencek is, s ezek egyikének mondható a Tolki is, amely többek között az Ország Játéka választáson az interaktív kategóriát nyerte meg.
2022. 11. 28. 19:30
Megosztás:

Mínuszban zártak az európai tőzsdék

Gyengüléssel zártak a főbb európai értékpapírpiacok hétfőn.
2022. 11. 28. 19:05
Megosztás:

Alacsony forgalomban csökkent a tőzsdeindex

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 126,59 pontos, 0,28 százalékos csökkenéssel, 45 588,74 ponton zárt hétfőn.
2022. 11. 28. 18:30
Megosztás:

Energetikai és közlekedési projektekről tárgyalt Bukarestben a román és a szerb miniszterelnök

A Románia és Szerbia gázhálózatát összekapcsoló interkonnektor fejlesztéséről és a két ország közti gyorsforgalmi összeköttetés megteremtéséről tárgyalt egyebek mellett hétfőn Bukarestben Nicolae Ciuca román és Ana Brnabic szerb miniszterelnök.
2022. 11. 28. 17:30
Megosztás:

A Mol jövőre 40 milliárd forintot költ belföldön kőolaj- és földgázkutatásra

A Mol jövőre 40 milliárd forintot költ kőolaj- és földgázkutatásokra Magyarországon - mondta Homonnay Ádám, a Mol kutatási és termelési igazgatója Vecsésen, a társaság Vecsés-2 olajkútjánál, ahol november 11-én kezdődött a próbatermelés.
2022. 11. 28. 17:00
Megosztás:

Több mint 350 millió forintra becsült értékű alkoholra lehet licitálni

Több mint 350 millió forintra becsült értékű alkoholra lehet licitálni november 28-ától 4 napon keresztül, december 1-jéig  - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn az MTI-vel.
2022. 11. 28. 16:33
Megosztás:

Meteorológiai szolgálat: közelítjük a 100 Celsius-fokos különbséget

Megközelíti a 100 Celsius-fokot a hőmérséklet-különbség Argentína és Oroszország között - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.
2022. 11. 28. 16:00
Megosztás:

Országos célvizsgálat a tej- és takarmányágazatban

Kismértékben határérték feletti mennyiségben mutatott ki aflatoxin szennyezést egy Győr-Moson-Sopron megyei tejüzem termékeiben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma, ezért  a hatóság országos célellenőrzést rendelt el múlt héten - jelentette be hétfői közleményében a hivatal, és rögtön hozzátette, hogy az érintett tételek kereskedelmi forgalomban nem kaphatók. A további vizsgálatok eddig nem tártak fel újabb szennyezett késztermékeket, a hazai tej és tejtermékek biztonsággal fogyaszthatók.
2022. 11. 28. 15:30
Megosztás:

Továbbra is egy százalék alatt az önkéntes nyugdíjpénztárak költségszintje

Az önkéntes nyugdíjpénztárak költségeit jelző klasszikus díjterhelési mutató 2021-ben 0,71 százalék, a korrigált díjterhelési mutató 0,75 százalék volt. A két évtizede tartó trendszerű díjcsökkenés közben előfordul, hogy a díjterhelés enyhén meghaladja az előző évit, mint tavaly is, ám a nyugdíjpénztárak más öngondoskodási termékekkel összehasonlítva így is az egyik leginkább költséghatékony hosszútávú befektetési formának számítanak - összegezte hétfőn közölt elemzésében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
2022. 11. 28. 14:30
Megosztás:

Mi leszel, ha nagy leszel? A mostani óvodások ötöde ma még nem létező munkakört fog betölteni

A Fiatal Vállalkozók Hete zárónapjának tematikája kiemelten a fiatal generáció karrierépítési lehetőségeire fókuszált. Az üzleti show keretében, a Makronóm Intézet szakmai közreműködésével megrendezett kerekasztal-beszélgetés során többek között elhangzott, hogy jelenleg a munkavállalók mintegy 40%-a szívesen váltana munkahelyet, viszont közel kétharmaduk nem rendelkezik megfelelő szintű önismerettel, amely szükséges lenne ahhoz, hogy a saját maguk számára ideális karrierutat bejárják.
2022. 11. 28. 14:00
Megosztás:

Kell-e tartani a munkavállalóknak a mesterséges intelligenciától?

A hazai vállalatoknál is egyre elterjedtebb mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásakor érdemes körültekintéssel eljárni, mert a jogszerűtlen adatkezelés jelentős bírsággal járhat – hívja fel a figyelmet a Baker McKenzie ügyvédi iroda. Az adatvédelmi hatóság 250 millió forintos eddigi rekordbírsága is az említett technológia jogsértő alkalmazása miatt került kiszabásra. 
2022. 11. 28. 13:30
Megosztás:

A lengyel kormány vámot vetne ki a Barátság kőolajvezeték déli ágán érkező olajra 

A lengyel kormány a német kabinetnél lobbizik, hogy a Barátság kőolajvezeték déli ágán lévő finomítók fizessenek vámot a beszállított orosz kőolaj után, mivel ez versenyelőnyhöz juttatja az itt üzemelő cégeket. 
2022. 11. 28. 13:00
Megosztás:

Zavargások Kínában

Kínában tüntetések törtek ki a koronavírus elleni intézkedések miatt. 
2022. 11. 28. 12:30
Megosztás:

Két nagybanknál is szigorodhat a tőkekövetelmény

A Bloomberg értesülései szerint a Deutsche Bank és a BNP Paribas tőkekövetelményét is megemelheti az EKB.
2022. 11. 28. 12:00
Megosztás:

Budapesten tanácskoztak az európai víziközmű szabályozó hatóságok vezetői

A víziközmű-szolgáltatásban bekövetkezett energiaár-emelkedés hatásairól, a települési szennyvíz kezeléséról szóló európai uniós rendelet módosításáról, valamint a tagállami hatóságok által kalkulált vízveszteségi mutatókról egyeztettek az Európai Víziközmű Szabályozók Szervezetének, a WAREG (European Water Regulators) 26. közgyűlésén, Budapesten - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) hétfőn az MTI-vel.
2022. 11. 28. 11:30
Megosztás:

7,7 százalékkal nőttek a beruházások a harmadik negyedévében

A harmadik negyedévben 7,7 százalékkal nőtt a beruházások volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva, és 1,9 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest szezonálisan kiigazítva - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az első három negyedévben 7,7 százalékos volt a beruházások növekedése a múlt év azonos időszakához képest.
2022. 11. 28. 11:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Csökkenéssel indult hétfőn a kereskedés a főbb európai értékpapírpiacokon. A Kínában a szigorú járványvédelmi korlátozások ellen fokozódó tüntetések veszteségbe szorították az ázsiai piacokat a globális tőzsdenap kezdetén.
2022. 11. 28. 10:40
Megosztás: