Megjelent a Mazars és a Mergermarket közös Közép- és Kelet-Európa 2023-24. évi M&A jelentése

A KKE-régió érettségét mutatja, hogy 2023-ban nem rendült meg a globális kihívások hatására, sőt az M&A ügyletek száma és összértéke meghaladta a járvány előtti időszak szintjét – áll a Mazars és a Mergermarket közös idei jelentésében. Magyarországon 21 százalékos csökkenés figyelhető meg azonban, és a legnagyobb magyarországi tranzakciók mögött továbbra is az állam áll. A magyar gazdaságban a magánegészségügy és az informatikai szektor emelkedik ki, valamint a megújuló energiaforrások is egyre nagyobb érdeklődést váltanak ki a külföldi befektetők körében.

Megjelent a Mazars és a Mergermarket közös Közép- és Kelet-Európa 2023-24. évi M&A jelentése

Bár az infláció, az energiaárak emelkedése és az Európa határán fenyegető konfliktus aggodalomra adott okot, a régió elkerülte a befektetői körökben várt nagyobb visszaesést. Közép- és Kelet-Európában 37,3 milliárd euró értékben összesen 1097 tranzakciót bonyolítottak le tavaly. Ezek a számok éves szinten csökkenést jeleznek ugyan, hiszen mind a tranzakciók száma, mind a nyilvánosságra hozott érték 15 százalékkal alacsonyabb volt a 2022. évihez képest, de a KKE-régió még így is jobb eredményt ért el, mint a globális átlag.

A régióban egyértelműen a telekommunikáció volt a fókuszban 2023-ban: a KKE tíz legnagyobb tranzakciójából kettőt ebben a szektorban kötöttek. Közülük a legkiemelkedőbb a PPF Telecom bolgár, magyar, szerb és szlovák telekommunikációs eszközök 50 százalékos részesedésének 2,5 milliárd eurós megvásárlása az Egyesült Arab Emírségekben székhellyel rendelkező Emirates Telecommunications Group által.

A magántőke-aktivitás is jól teljesített 2023-ban annak ellenére, hogy erős szembeszéllel kellett megküzdenie. A nyilvánosságra hozott felvásárlási érték 5,4 milliárd euróra nőtt, ami 33 százalékos növekedést jelent éves szinten, miközben a felvásárlások volumene 11 százalék csökkent ugyanebben az időszakban. Ezzel együtt a KKE-régióban a teljes nyilvánosságra hozott kiszállási érték 91 százalékkal 5,6 milliárd euróra ugrott, ami a második legmagasabb éves kiszállási összeg az eddigi rekordok alapján. A kiszállási volumen alacsonyabb volt azonban: a bejelentett 46 üzlet 16 százalékos csökkenést jelentett 2022-höz képest.

Továbbra is államiak a legnagyobb tranzakciók Magyarországon

2023-ban Magyarország gazdasága visszaesett, de a kilátások javulnak. A Nemzetközi Valutaalap szerint 2024-ben 3 százalékos növekedés várható – idézi a jelentés az IMF előrejelzését. A magyar M&A piacon 61 tranzakció zárult le 2023-ban, ami 21 százalékkal marad el az előző év 77 ügyletétől. A 61 üzletből csak 11-nek ismert az értéke, ami összesen 643 millió eurót tesz ki, szemben az előző évi 3,5 milliárd euróval.

A legnagyobb magyarországi tranzakciókat továbbra is az állam hajtja végre. A legnagyobb értékű ügyletet 2023. november közepén jelentették be: ez a magyar állami tulajdonú Corvinus International Investments 15 százalékos Erste Bank Hungary részesedésének 232 millió euró értékű értékesítése volt a bank magyarországi anyacégének. A jelentés szerint ez a tranzakció is része a magyar kormány nem stratégiai eszközeit értékesítő stratégiájának annak érdekében, hogy a Budapest Airport megvásárlásához szükséges finanszírozást előteremtse. Ezt az ügyletet követte a Magyar Állam infokommunikációs cégcsoportján keresztül végrehajtott 183 millió eurós MIS Omega Mobile Network felvásárlása.

A jelentés a magyar M&A piacon és a szélesebb gazdaság tekintetében is jól teljesítő ágazatként jelöli meg a magánegészségügyet és az IT-t. „Az IT- és Telekommunikációs szektor a korábban említett mega ügyleteken kívül néhány kisebb szoftverfejlesztő és fintech cég adásvételével járult hozzá az M&A piac aktivitásához. Magyarországon még mindig megtalálhatók a tehetséges szoftverfejlesztők, illetve az őket támogató inkubátor befektetők” – mondta Szécsi Balázs, a Mazars Pénzügyi Tanácsadási Szolgáltatások igazgatója.

A megújulóenergia-piaci tranzakciók is meglehetősen nagy aktivitást mutattak főleg a napenergia projektek tekintetében. Jellemző trend, hogy a napenergia-termelés fejlesztése és beüzemelése után a cégek általában értékesítésre kerülnek. A megújulóenergia-fejlesztő Greencells 132 MW-os napelemparkjának 37 millió euró értékű értékesítése a Shanghai Electric Power kínai energiavállalatnak alátámasztja ezt a trendet. Ez volt 2023 ötödik legnagyobb energia- és közüzemi ügylete, ami jól példázza a KKE megújulóenergia-eszközeinek növekvő vonzerejét a külföldi felvásárlók körében.

Mit hozhat 2024?

A jelentés kitér arra, hogy bár a makrogazdasági kilátások sokat javultak az elmúlt 12 hónapban, és az infláció mérséklődése, valamint a várható monetáris enyhítések is bizakodásra adnak okot, de a geopolitikai helyzet továbbra is bizonytalan, és kiszámíthatatlan hatást gyakorolhat a piacra.

A jelentés szerint egyelőre a jó forgatókönyvek valósultak meg, ám több cég és vállalat is bedőlhet, ha a szűkebb hitelfelvételi környezetben kell újrafinanszírozniuk magukat. „Még nem láttunk sok csődközeli esetet a régióban, de 2024-ben többre számítunk” – így foglalta össze várakozását Günther Mayrleitner, a Mazars osztrák partnere. Úgy véli, van elég tőkeerős befektető a piacon, akik fizetésképtelen cégeket és vállalatokat keresnek, ezért 2024 elején növekedhet ezen ügyletek száma.

A jelentés további kulcsfontosságú megállapításai a következők:

Regionális fő központok – Lengyelország, Ausztria, Románia és Csehország a legforgalmasabb M&A piac az ügyletek volumene alapján a 2023-as KKE-régióban. Ez a négy ország összesen 709 ügyletet generált, ami a KKE teljes forgalmának 65 százaléka.

Vezet a technológiai szektor – Ismételten a technológiai szektor regisztrálta a legtöbb ügyletet a KKE-régióban, összesen 114 tranzakcióval. A határokon átnyúló közzétett ügyletek terén is kiemelkedik a technológiai szektor jelentős 36 százalékos növekedéssel, elérve az 4,5 milliárd eurót. 2023 a második legértékesebb év a 2015-ös időszaktól kezdve.

Vásárlói értékek alakulása – A KKE-régió minden ágazatában átlagosan 6,7 x EV/EBITDA többszörös volt a 2022–23-as időszakban a Mergermarket adatai szerint. Ez jelentős visszalépés a 2021–22-es időszakban látott 8,1 x-es átlagos többszöröshöz képest. Európa többi része is tapasztalt csökkenést, bár kevésbé hangsúlyosan, mint a KKE-régióban, az átlagos többszörös 11,4 x-re esett vissza a 2022–23-as időszakban az 2021–22-es 12,1 x helyett. Az előző szám azonban növekedett 2020–21-hez képest, amikor az EBITDA többszörös átlaga Európa többi részén 11,2 x volt, míg a KKE-régióban az árzuhanásos trend következetes maradt (9,2 x a 2020–21-es időszakban).

Lezárult egy komoly fejlesztés a nyíregyházi Chem-System Kft.-nél

Nagyrészt uniós forrásból, mintegy 179 millió forintból fejlesztette gyártástechnológiáját a tisztítószerek nagykereskedelmi forgalmazásával és gyártásával foglalkozó nyíregyházi Chem-System Kft. - közölte a társaság az MTI-vel.
2024. 04. 17. 11:00
Megosztás:

Erősödéssel nyitottak a vezető európai tőzsdék

Pluszban nyitottak a főbb európai tőkepiacok szerdán. A londoni FTSE-100 index 0,02 százalék, a frankfurti DAX index 0,11 százalék, a párizsi CAC-40 index pedig 0,47 százalék erősödéssel indított.
2024. 04. 17. 10:40
Megosztás:

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Enyhe pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) szerdán, mert a nemzetközi befektetői hangulat is nyugodtabb - jelezte az MTI-nek küldött előrejelzésében az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője.
2024. 04. 17. 10:20
Megosztás:

Vegyes mozgás az ázsiai tőzsdéken

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék szerdán.
2024. 04. 17. 10:00
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 04. 17. 09:30
Megosztás:

Legjobb kriptodeviza-előértékesítés a felezés előtt: a DTX tőzsde lehet a következő Dogecoin 25-szörös megtérüléssel vezető elemző szerint, miközben a DTX előértékesítése átlépi a 230 ezer dollárt

Ahogy közeledik a 2024. április 21-re várt Bitcoin-felezési esemény, a kriptopiac jelentős változásokra készül. A befektetők mindig nagy reményeket fűztek ehhez az eseményhez, mivel általában áremelkedéssel jár, ami izgalmas pillanatot teremt.
2024. 04. 17. 09:00
Megosztás:

Szépen teljesített a Yettel tavaly

Jó évet zárt tavaly a Yettel Magyarország: a távközlési szolgáltató árbevétele a nemzetközi számviteli sztenderdek szerint kétszámjegyű mértékben, 615 millió euróra nőtt, adózott nyeresége enyhe csökkenéssel 6 millió euró lett - ismertette Takács József, a Yettel Magyarország pénzügyi vezérigazgató-helyettese egy keddi sajtóbeszélgetésen Törökbálinton.
2024. 04. 17. 08:30
Megosztás:

A vártnál jobb számokat hozott az április az euróövezetre nézvre

Az elemzők által becsültnél erőteljesebben javult a ZEW német gazdaságkutató intézet áprilisi euróövezeti és Németországra vonatkozó gazdasági hangulatindexe.
2024. 04. 17. 08:00
Megosztás:

Nagy Márton Németországban tárgyalt

A Nemzetgazdasági Minisztérium delegációja németországi látogatásának keretében Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter személyesen tárgyalt Robert Habeck gazdasági és klímaügyi miniszterrel, valamint a hétfőn Florian Toncar pénzügyminisztériumi parlamenti államtitkárral és Heiko Thoms nemzetközi pénzügyekért és Európa-politikáért felelős államtitkárral - közölte keddi közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 04. 17. 07:30
Megosztás:

Az erőteljes pénzügyi eredmények lehetővé teszik a MET Csoport növekedési stratégiájának folytatását

A svájci központú energiavállalat, a MET 2023-ban is erősen teljesített, és a cég történetének második legjobb pénzügyi évét zárta. Az eredmények azt mutatják, hogy a vállalatcsoport kevésbé volatilis piaci környezetben is képes kiváló teljesítményt elérni. A MET továbbra is növekedési stratégiájára és az energiaszektorban betöltött megbízható partneri pozíciójára összpontosít.
2024. 04. 17. 07:00
Megosztás:

Európában csökkent, Magyarországon változatlan a tévénézésre fordított idő

A televíziózás továbbra is meghatározó napi szabadidős tevékenység hazánkban annak ellenére, hogy Európa legtöbb országában, de a világ számos táján is csökken a televízió népszerűsége. A Föld népessége napi szinten 2 óra 25 percet tévézik. Az európaiak majdnem egy órával többet, átlagosan 3 óra 22 percet, míg mi, magyarok az ezredforduló óta töretlenül legalább négy órát ülünk a televízió képernyője előtt egy átlagos napon – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss elemzéséből.
2024. 04. 17. 06:30
Megosztás:

Veszteséggel zárt a Trans-Sped

Kissé csökkenő bevétel mellett mintegy 916 millió forint veszteséggel zárt 2023-ban a Trans-Sped Logisztikai Szolgáltató Központ - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden közzétett éves beszámolóban.
2024. 04. 17. 06:00
Megosztás:

Csúcstechnológiás nitrogénüzemet adott át a Messer a Harman székesfehérvári telephelyén

Nagyértékű beruházás keretében épített nitrogénüzemet a Messer Hungarogáz az elektronikai gyártással foglalkozó Harman Becker Gépkocsirendszer Gyártó Kft. székesfehérvári gyárának területén. A cél az autóipari elektronikai gyártó nitrogénigényének közvetlen, helyszíni kiszolgálása egy új, energiahatékonyságot növelő technológiai megoldással. A hazai ipari gáz piac meghatározó szereplője a korszerű nitrogéntermelő egységet távvezérléssel üzemelteti a jövőben.
2024. 04. 17. 05:30
Megosztás:

Több mint 51 milliós nyeremény a Tippmixen

Egészen pazar nyereményt ért el múlt hétvégén egy Tippmix-játékos, aki 12 fogadási esemény kapcsán állt elő hibátlan megérzésekkel. Tippsorát kombinációban és összesen tízszer kötésben is játékba küldte, össznyereménye így meghaladta az 51 millió forintot.
2024. 04. 17. 05:00
Megosztás:

Európa egyik legmodernebb betoncserépgyárát épít fel Hejőpapin a Wienerberger

Az Európában elérhető legmodernebb technológiával működő, nagyméretű betoncserepeket és azok kiegészítőit gyártó üzemet épít a Wienerberger. Hejőpapin egy 7300 m2 alapterületű csarnok, ipar 4.0 megoldásokat alkalmazó gyártástechnológia, betonkeverő berendezés és egy hektáros, kültéri digitális raktár is létesül. A 12 milliárd forintból megvalósuló beruházással a vállalat egy teljesen új termékszegmensbe lép be, így a fejlesztés egyaránt Európa egyik legmodernebb betoncserépgyárát épít fel Hejőpapin a Wienerberger fontos mérföldkő a vállalat és a régió ipari fejlődése szempontjából. A döntően exportra gyártó, CO2-semlegesen működő üzem 2025-ben kezdi meg működését évi 3 millió négyzetméteres kapacitással, amivel több mint 300 futballpályányi felület lehetne lefedni.
2024. 04. 17. 04:30
Megosztás:

FAO útmutató a burgonya nemzetközi napjáról segít felkészülni az első világnapra május 30-án

Miközben már zajlanak az előkészületek a burgonya nemzetközi napjának első ünneplésére, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) már most igyekszik felhívni a figyelmet ezen haszonnövény fontosságára, ami több milliárd ember élelmezéséhez járul hozzá – és ezzel még nem is merítettük ki a benne rejlő teljes potenciált.
2024. 04. 17. 04:00
Megosztás:

Így lopják az áramot a leggyakrabban - vigyázz, nehogy a Tiédet is elcsenjék!

Az áramlopás egy olyan illegális tevékenység, amely nemcsak jogi következményekkel jár, hanem veszélyezteti az érintett ingatlanok biztonságát is. A következőkben bemutatjuk a leggyakoribb áramlopási technikákat és azt, hogy hogyan védekezhetünk ezek ellen.
2024. 04. 17. 03:00
Megosztás:

Márciusban javult az amerikai ipari termelés

Az elemzők által vártnak megfelelő mértékben nőtt az ipari termelés az Egyesült Államokban márciusban havi összevetésben - derült ki az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) kedden közzétett adataiból.
2024. 04. 17. 02:30
Megosztás:

A rezsicsökkentett árú kedvezményes földgázmennyiség kiosztása változik áprilistól

Az MVM Next 2024 áprilisától ügyfelei érdekében automatikusan módosítja az egyenletes részszámlázás esetében a rezsicsökkentett árú kedvezményes földgázmennyiség kiosztását.
2024. 04. 17. 02:00
Megosztás:

Megkezdte működését Románia első közadakozásból épült gyermekkórháza

Elkezdte működését Románia első, kizárólag közadakozásból épült gyermekkórháza Bukarestben - közölte kedden a gyűjtést elindító és a több mint 50 millió eurós zöldmezős beruházást lebonyolító Ajándékozz életet! Egyesület.
2024. 04. 17. 01:30
Megosztás: