Megjelent a Mazars és a Mergermarket közös Közép- és Kelet-Európa 2023-24. évi M&A jelentése

A KKE-régió érettségét mutatja, hogy 2023-ban nem rendült meg a globális kihívások hatására, sőt az M&A ügyletek száma és összértéke meghaladta a járvány előtti időszak szintjét – áll a Mazars és a Mergermarket közös idei jelentésében. Magyarországon 21 százalékos csökkenés figyelhető meg azonban, és a legnagyobb magyarországi tranzakciók mögött továbbra is az állam áll. A magyar gazdaságban a magánegészségügy és az informatikai szektor emelkedik ki, valamint a megújuló energiaforrások is egyre nagyobb érdeklődést váltanak ki a külföldi befektetők körében.

Megjelent a Mazars és a Mergermarket közös Közép- és Kelet-Európa 2023-24. évi M&A jelentése

Bár az infláció, az energiaárak emelkedése és az Európa határán fenyegető konfliktus aggodalomra adott okot, a régió elkerülte a befektetői körökben várt nagyobb visszaesést. Közép- és Kelet-Európában 37,3 milliárd euró értékben összesen 1097 tranzakciót bonyolítottak le tavaly. Ezek a számok éves szinten csökkenést jeleznek ugyan, hiszen mind a tranzakciók száma, mind a nyilvánosságra hozott érték 15 százalékkal alacsonyabb volt a 2022. évihez képest, de a KKE-régió még így is jobb eredményt ért el, mint a globális átlag.

A régióban egyértelműen a telekommunikáció volt a fókuszban 2023-ban: a KKE tíz legnagyobb tranzakciójából kettőt ebben a szektorban kötöttek. Közülük a legkiemelkedőbb a PPF Telecom bolgár, magyar, szerb és szlovák telekommunikációs eszközök 50 százalékos részesedésének 2,5 milliárd eurós megvásárlása az Egyesült Arab Emírségekben székhellyel rendelkező Emirates Telecommunications Group által.

A magántőke-aktivitás is jól teljesített 2023-ban annak ellenére, hogy erős szembeszéllel kellett megküzdenie. A nyilvánosságra hozott felvásárlási érték 5,4 milliárd euróra nőtt, ami 33 százalékos növekedést jelent éves szinten, miközben a felvásárlások volumene 11 százalék csökkent ugyanebben az időszakban. Ezzel együtt a KKE-régióban a teljes nyilvánosságra hozott kiszállási érték 91 százalékkal 5,6 milliárd euróra ugrott, ami a második legmagasabb éves kiszállási összeg az eddigi rekordok alapján. A kiszállási volumen alacsonyabb volt azonban: a bejelentett 46 üzlet 16 százalékos csökkenést jelentett 2022-höz képest.

Továbbra is államiak a legnagyobb tranzakciók Magyarországon

2023-ban Magyarország gazdasága visszaesett, de a kilátások javulnak. A Nemzetközi Valutaalap szerint 2024-ben 3 százalékos növekedés várható – idézi a jelentés az IMF előrejelzését. A magyar M&A piacon 61 tranzakció zárult le 2023-ban, ami 21 százalékkal marad el az előző év 77 ügyletétől. A 61 üzletből csak 11-nek ismert az értéke, ami összesen 643 millió eurót tesz ki, szemben az előző évi 3,5 milliárd euróval.

A legnagyobb magyarországi tranzakciókat továbbra is az állam hajtja végre. A legnagyobb értékű ügyletet 2023. november közepén jelentették be: ez a magyar állami tulajdonú Corvinus International Investments 15 százalékos Erste Bank Hungary részesedésének 232 millió euró értékű értékesítése volt a bank magyarországi anyacégének. A jelentés szerint ez a tranzakció is része a magyar kormány nem stratégiai eszközeit értékesítő stratégiájának annak érdekében, hogy a Budapest Airport megvásárlásához szükséges finanszírozást előteremtse. Ezt az ügyletet követte a Magyar Állam infokommunikációs cégcsoportján keresztül végrehajtott 183 millió eurós MIS Omega Mobile Network felvásárlása.

A jelentés a magyar M&A piacon és a szélesebb gazdaság tekintetében is jól teljesítő ágazatként jelöli meg a magánegészségügyet és az IT-t. „Az IT- és Telekommunikációs szektor a korábban említett mega ügyleteken kívül néhány kisebb szoftverfejlesztő és fintech cég adásvételével járult hozzá az M&A piac aktivitásához. Magyarországon még mindig megtalálhatók a tehetséges szoftverfejlesztők, illetve az őket támogató inkubátor befektetők” – mondta Szécsi Balázs, a Mazars Pénzügyi Tanácsadási Szolgáltatások igazgatója.

A megújulóenergia-piaci tranzakciók is meglehetősen nagy aktivitást mutattak főleg a napenergia projektek tekintetében. Jellemző trend, hogy a napenergia-termelés fejlesztése és beüzemelése után a cégek általában értékesítésre kerülnek. A megújulóenergia-fejlesztő Greencells 132 MW-os napelemparkjának 37 millió euró értékű értékesítése a Shanghai Electric Power kínai energiavállalatnak alátámasztja ezt a trendet. Ez volt 2023 ötödik legnagyobb energia- és közüzemi ügylete, ami jól példázza a KKE megújulóenergia-eszközeinek növekvő vonzerejét a külföldi felvásárlók körében.

Mit hozhat 2024?

A jelentés kitér arra, hogy bár a makrogazdasági kilátások sokat javultak az elmúlt 12 hónapban, és az infláció mérséklődése, valamint a várható monetáris enyhítések is bizakodásra adnak okot, de a geopolitikai helyzet továbbra is bizonytalan, és kiszámíthatatlan hatást gyakorolhat a piacra.

A jelentés szerint egyelőre a jó forgatókönyvek valósultak meg, ám több cég és vállalat is bedőlhet, ha a szűkebb hitelfelvételi környezetben kell újrafinanszírozniuk magukat. „Még nem láttunk sok csődközeli esetet a régióban, de 2024-ben többre számítunk” – így foglalta össze várakozását Günther Mayrleitner, a Mazars osztrák partnere. Úgy véli, van elég tőkeerős befektető a piacon, akik fizetésképtelen cégeket és vállalatokat keresnek, ezért 2024 elején növekedhet ezen ügyletek száma.

A jelentés további kulcsfontosságú megállapításai a következők:

Regionális fő központok – Lengyelország, Ausztria, Románia és Csehország a legforgalmasabb M&A piac az ügyletek volumene alapján a 2023-as KKE-régióban. Ez a négy ország összesen 709 ügyletet generált, ami a KKE teljes forgalmának 65 százaléka.

Vezet a technológiai szektor – Ismételten a technológiai szektor regisztrálta a legtöbb ügyletet a KKE-régióban, összesen 114 tranzakcióval. A határokon átnyúló közzétett ügyletek terén is kiemelkedik a technológiai szektor jelentős 36 százalékos növekedéssel, elérve az 4,5 milliárd eurót. 2023 a második legértékesebb év a 2015-ös időszaktól kezdve.

Vásárlói értékek alakulása – A KKE-régió minden ágazatában átlagosan 6,7 x EV/EBITDA többszörös volt a 2022–23-as időszakban a Mergermarket adatai szerint. Ez jelentős visszalépés a 2021–22-es időszakban látott 8,1 x-es átlagos többszöröshöz képest. Európa többi része is tapasztalt csökkenést, bár kevésbé hangsúlyosan, mint a KKE-régióban, az átlagos többszörös 11,4 x-re esett vissza a 2022–23-as időszakban az 2021–22-es 12,1 x helyett. Az előző szám azonban növekedett 2020–21-hez képest, amikor az EBITDA többszörös átlaga Európa többi részén 11,2 x volt, míg a KKE-régióban az árzuhanásos trend következetes maradt (9,2 x a 2020–21-es időszakban).

Kiderült, mennyire produktívak a magyar cégek

A hibrid munkavégzésre hosszabb távon is fel kell készülnünk: a magyar szellemi munkát végzők több mint egyharmada legalább egy-két napot otthonról dolgozik – ez is kiderül Magyarország első országos reprezentatív produktivitás-kutatásából. A megkérdezettek negyede arra számít, hogy amikor a vállalati IT-helpdeskhez fordul, nem fogják érteni egymást, mert más nyelvet beszélnek. A többség sem közös tudástárat, sem kollaborációs eszközt nem vesz igénybe a munkája során, a feladatok nyilvántartására és átadására pedig legtöbben Excelt használnak az erre kifejlesztett alkalmazások helyett. A kutatás alapján felállított produktivitás-index számszerűen is megmutatja, mennyire dolgoznak hatékonyan a magyar fehérgallérosok.
2024. 04. 20. 15:00
Megosztás:

Megállapodást kötött a Duna House és az OTP Ingatlanpont

Együttműködési megállapodást írt alá a Duna House és az OTP Ingatlanpont, ezáltal a két országos közvetítői hálózat a kizárólagos megbízásaiknál keresztértékesítési lehetőséget biztosít egymásnak - közölte a két szervezet közös közleményben pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 20. 14:00
Megosztás:

Mennyivel drágább a benzin Magyarországon?

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt. A magyarországi átlagár 3,2 százalékkal magasabb a régiós átlagértéknél. A dízel üzemanyag heti átlagos ára Magyarországon 654 forint volt, ami 31 forinttal, 5 százalékkal haladta meg a régiós 623 forintos átlagárat - jelentette pénteken első alkalommal kiadott kísérleti üzemanyagár-statisztikájában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 04. 20. 13:00
Megosztás:

Megnyitott Esztergom első McDonald’s étterme

A mai napon megnyílt Esztergom város első McDonald’s étterme. A beruházás megvalósítása közel kétszáz ember, több mint 7 hónapon át tartó összehangolt munkáját igényelte. A Simor János utcában kialakított egységben a „Jövő Élménye” koncepciónak megfelelően kiemelt szerepet kapott az innováció és a digitális fejlesztés. A korszerű étterem több mint 70 ember számára biztosít munkalehetőséget. Az akadálymentesített vendégtérben 90, a teraszon további 30 ülőhely várja a vendégeket, az új egységgel pedig a McCafé is megérkezett a városba.
2024. 04. 20. 12:00
Megosztás:

Bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre

Az új Közös Agrárpolitika jelentette kihívásokra reagálva átalakította és mintegy 700 fősre bővítette falugazdász-hálózatát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara; a falugazdászok 2024 áprilisától falugazdász tanácsadóként az eddigieknél is szélesebb körben támogatják majd a gazdálkodók munkáját - jelentette be pénteki közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
2024. 04. 20. 11:00
Megosztás:

Így emelkedtek a casco díjak az első negyedévben

Az idei első negyedévben megkötött teljes körű casco-szerződések átlagdíja 206 900 forint volt, 5,9 százalékkal magasabb, mint az előző év hasonló időszakában - közölte a saját adatai alapján az Insura.hu biztosításközvetítő pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 20. 10:00
Megosztás:

Növelte árbevételét a L'Oréal

A francia L'Oréal SA csoport, a világ egyik legnagyobb kozmetikai gyártójának árbevétele 11,24 milliárd euró volt az idei első negyedévben, 8,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Összehasonlítható alapon az árbevétel 9,4 százalékkal nőtt.
2024. 04. 20. 09:00
Megosztás:

Az ellenglobalizáció és Kína külpolitikája

Április 18-án, a Lónyay-Hatvany villában megtartott Counter-Globalization and China’s Foreign Policy című előadás meghívottja Yan Xuetong, a Tsinghua Egyetem világhírű politológia professzora és az egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének dékánja volt. Miután felvázolta álláspontját azzal kapcsolatban, hogy miként látja Kína és az USA viszonyát, illetve a világ többi, kisebb gazdasági potenciállal rendelkező ország pozícióját, Dr. Eric Hendriks, a Danube Institute vendégkutatója és Dr. Eszterhai Viktor, a Lukács János Stratégiai és Politikai Intézet tudományos munkatársa intéztek hozzá kérdéseket.
2024. 04. 20. 08:00
Megosztás:

Bitcoin láz: a három legnépszerűbb altcoin, amit a kriptobálnák vásárolnak a felezés előtt

A Bitcoin felezési esemény körüli izgalom lázba hozta a befektetőket, az elemzők pedig jelentős növekedést jósolnak a kriptovaluták többségének. A kriptobálnák stratégiák szerint mozognak, ígéretes eszközöket halmozva fel. Jelenleg a KangaMoon (KANG), a Cardano (ADA) és az Ethereum (ETH) került a figyelmük középpontjába. Miközben az Ethereum és a Cardano már jól ismert nevek a top kriptovaluták között, a szakértők úgy vélik, hogy a KANG lehet a leginkább figyelemre méltó P2E érme a közelgő bikapiacban.
2024. 04. 20. 07:00
Megosztás:

Agrártámogatások: akár több évre is előfinanszírozást nyújt az MBH Bank

Tovább bővítette a mezőgazdasági támogatások előfinanszírozásának lehetőségeit az MBH Bank. A hitelintézetnél már nemcsak az aktuális évre, hanem akár egyszerre három évre is igényelhetik a gazdák az Egységes Kérelmek keretében járó támogatások előfinanszírozását. A gyors, egyszerű és rugalmas lehetőség megkönnyítheti az agrárvállalkozások számára, hogy forráshoz jussanak egy olyan időszakban, amikor még inkább megnőtt a likviditás biztosításának jelentősége a zökkenőmentes működés fenntartása érdekében.
2024. 04. 20. 06:00
Megosztás:

Héthavi csúcsra nőtt a spanyolországi fogyasztói bizalom

A spanyolországi fogyasztói bizalmi mutató héthavi csúcsra javult márciusban a spanyol Szociológiai Kutatóközpont (Centro de Investigaciones Sociológicas) pénteken közzétett adatai szerint.
2024. 04. 20. 05:00
Megosztás:

A jelenlegi munkaerőpiaci helyzet a bővülésre kész vállalatoknak kedvez

Továbbra is aktív munkavállalói jelenlét tapasztalható a hazai munkaerőpiacon. Az előző negyedévhez hasonlóan 2024 első három hónapja alatt közel 20%-kal több jelentkezés történt, mint egy évvel korábban. Nógrád és Bács-Kiskun vármegyék kivételével mindenhol nőtt a jelentkezések száma, legnagyobb arányban Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén és Baranya vármegyékben – derül ki a Profession.hu legújabb negyedéves jelentéséből.
2024. 04. 20. 04:00
Megosztás:

A jelentős aranytartalék erősíti az ország stabilitását

A jelentős aranytartalék erősíti az ország stabilitását a gazdaság, a pénzügyi rendszer megítélését - írta Veres István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója az MNB pénteken közzétett szakmai cikkében, felhívva a figyelmet arra is, hogy az MNB a régió és a világ egészében megjelenő keresletnövekedést megelőzve többszörözte meg aranytartalékát.
2024. 04. 20. 03:00
Megosztás:

Elindult az új agrártámogatási honlap

Új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el a 2023-2027 közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk - közölte az Agrárminisztérium csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 20. 02:00
Megosztás:

Itt a bruttósított nyugdíjrendszer! Amikor a nyugdíjasok is adót fizetnek a nyugdíjból

Mit jelent pontosan a bruttósított nyugdíjrendszer? Ki járna jól és ki rosszul a bruttósított nyugdíjrendszer bevezetésével? Dr. Farkas András nyugdíjszakértő - akit sokan mint NyugdíjGuru ismernek - magyarázta ezt el az ATV egy korábbi műsorában mindenki számára érthetően.
2024. 04. 20. 01:00
Megosztás:

A CHP kriptó token robbanhat - 1 millió dolláros versenysorozat indul

A GambleFi szektor szupersztárja bejelentette garantált, 1 millió dolláros versenysorozatát. De mit jelent mindez a CHP kriptó token árfolyama számára?
2024. 04. 20. 00:01
Megosztás:

Csúcsot döntött a csehországi személyautó-gyártás

Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
2024. 04. 19. 23:00
Megosztás:

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

A Rába Járműipari Holding Nyrt. csütörtöki közgyűlése, az igazgatóság javaslatának megfelelően úgy határozott, hogy a járműgyártó vállalat idén sem fizet osztalékot - közölte a győri székhelyű cég a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön.
2024. 04. 19. 22:00
Megosztás:

Márciusban csökkentek a német termelői árak

Németországban a termelői árak 2,9 százalékkal csökkentek márciusban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 4,1 százalékos esést követően, ezzel már a kilencedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést - közölte a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken.
2024. 04. 19. 21:00
Megosztás:

Az Alteo rendkívüli osztalékot fizet

Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. közgyűlése 200 forint alaposztalék mellett 200 forint rendkívüli osztalék kifizetéséről döntött részvényenként, elfogadva az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát pénteken - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2024. 04. 19. 20:00
Megosztás: