Megtartotta első, éves rendes közgyűlését az ASTRASUN Solar Nyrt.

Az ASTRASUN Solar Nyrt. megtartotta első, éves rendes közgyűlését, amelyen a részvényesek elfogadták a társaság 2022. évre vonatkozó pénzügyi beszámolóit, továbbá új igazgatósági, valamint felügyelő- és auditbizottsági tagokat is megválasztottak. A közgyűlés továbbá elfogadta az Igazgatóság azon javaslatát, miszerint a tervezett növekedés céljából a 2022-es év után ne kerüljön sor osztalékfizetésre, helyette az adózott eredmény egésze kerüljön eredménytartalékba. Emellett a közgyűlés a sajátrészvény-vásárlásra vonatkozó felhatalmazást is megszavazta.

Megtartotta első, éves rendes közgyűlését az ASTRASUN Solar Nyrt.

Az ASTRASUN Solar Nyrt. május 25-én tartotta meg az első, éves rendes közgyűlését, magas, csaknem 96 százalékos részvételi aránnyal. A társaság közgyűlése jóváhagyta a társaság 2022. üzleti évre vonatkozó egyedi és konszolidált éves beszámolóját, emellett a társaság bemutatta a proforma jelentését is, amelyben a tavalyi év során apportált leányvállalatok egész éves működésének eredményét jelenítette meg. Ennek alapján a konszolidált árbevétel meghaladta volna az 1,4 milliárd forintot, 940 millió forint (az árbevétel 66%-a) feletti EBITDA és több mint 143 millió forintos adózott eredmény mellett.

A közgyűlés az osztalékfizetés kérdéséről is határozott. Eszerint a növekedési célokkal összhangban az ASTRASUN Solar Nyrt. a teljes adózott eredményét az eredménytartalékba helyezi, hogy azt a megkezdett koncepciózus építkezéshez és növekedéshez szükséges beruházások támogatására fordítsa. 

A közgyűlés továbbá határozott az új igazgatósági, felügyelő-, valamint auditbizottsági tagok megválasztásáról is. Ennek értelmében a társaság korábbi felügyelőbizottsági tagja, Kóbor György, aki 2018-tól 2021 októberéig az MVM Energetika Zrt. elnök-vezérigazgatói pozícióját töltötte be, az ASTRASUN Solar Nyrt. Igazgatóságának tagjaként folytatja munkáját. A közgyűlés meghosszabbította Wessely Vilmos, az Audit Network Hungary Kft. ügyvezető-igazgatójának a felügyelő- és auditbizottságban betöltött tisztségét, továbbá új felügyelő- és auditbizottsági tagjának nevezte ki Jung Zsuzsannát, a SANOFI Disztribúciós és Logisztikai Központ Disztribúciós Platformjának igazgatóját, valamint Haás Lászlót, a Capital and Credit Partners alapító-vezérigazgatóját. 

Az ASTRASUN Solar Nyrt. kifejezett célja, hogy a földrajzi és technológiai diverzifikációt mélyítve meghatározó megújulókapacitást építsen ki és tulajdonoljon nemcsak Magyarországon, hanem az Európai Unió számos országában is, továbbá, hogy magas részvényesi értékteremtés mellett a Budapesti Értéktőzsde egyik meghatározó zöld részvénye legyen. Ezen célkitűzések és törekvések eléréséhez az ASTRASUN Solar Nyrt. 2022-es évi pénzügyi eredménye, valamint proforma jelentése is biztos alapot jelent.

„Az ASTRASUN Solar Nyrt. talán az eddigi egyik legmeghatározóbb és legfontosabb évét zárta 2022-ben, hiszen a tavalyi év során léptünk be a Budapesti Értéktőzsde középvállalatokra specializált piacára, az Xtend-re. A tőzsdei jelenlétünknek pedig fontos pontja az, hogy megtarthattuk az ASTRASUN Solar első, éves rendes közgyűlését, ahol számot adhattunk a befektetőink, részvényeseink számára az elmúlt egy évről és az ez idő alatt elért eredményekről, illetve arról is, hogy milyen terveket, hosszú távú célokat fogalmaztunk meg a jövőre nézve. A 2023-as évvel kapcsolatban pozitívak a várakozásaink, és határozottan az a célunk, hogy a tevékenységünk során minél szélesebb skálán tudjuk kiaknázni a megújulóenergia-piac nyújtotta lehetőségeket” – mondta dr. Keresztes Attila, az ASTRASUN Solar Nyrt. elnök-vezérigazgatója.

Metrófesztivált szerveznek a megújult M3-as metró ünneplésére

Föld alatti fesztivált rendeznek annak megünneplésére, hogy újra jár az M3-as metró: június 15-én és 16-án a felújított állomásokon koncertekkel, színházi produkciókkal, kiállítással, stand-up comedyvel, aluljáró-játszótérrel is várják a budapestieket és a fővárosba látogatókat.
2023. 06. 06. 04:30
Megosztás:

Jogviták – Nem szeretünk békésen megegyezni, pedig milliárdok múlnának rajta

Hiába terjedtek el az alternatív vitarendezési megoldások Magyarországon, a peres ügyekhez viszonyított arányuk messze elmarad az angolszász vagy a nyugati-európai átlagtól. Pedig a mediáció nyomán kötött egyezség időigénye és költsége negyede-ötöde, mint a pereskedésé, és a közvetítői eljárások több mint fele megállapodással zárul – derült ki a mediáció jelenét és jövőjét vizsgáló konferencián.
2023. 06. 06. 04:00
Megosztás:

133 ezer egységes kérelmet nyújtottak be a gazdálkodók

A gazdálkodók 133 303 egységes kérelmet nyújtottak be hétfőig, ebből 95 987 darabot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászainak segítségével - közölte a NAK hétfőn az MTI-vel.
2023. 06. 06. 03:30
Megosztás:

Sporttehetségeket támogat a Mol-Új Európa Alapítvány

Hetvenöt millió forintos keretösszeget különített el a hazai és nemzetközi sportversenyen kiemelkedő teljesítményt nyújtó 10-17 éves tanulók, általános és középiskolás diákok támogatására a Mol-Új Európa Alapítvány, melyhez július 16-ig lehet benyújtani a pályázatokat.
2023. 06. 06. 03:00
Megosztás:

Kevés a nyugdíja? Így lehet igényelni 8000 Ft havi nyugdíj-emelést

Mi az a méltányossági nyugdíj, mit kell tudni róla? Pontosan mi áll a méltányossági nyugdíj 2023-as jogszabályi hátterében? Mint általában a jogszabályok, a méltányossági nyugdíjak egyes szabályai is változtak 2023-ban. Érdemes ismerni a pontos szabályokat, mert akár havi max. 8.000 Ft-ot is kérelmezhetünk méltányossági emelésként. Hogyan lehet élni ezzel a lehetőséggel? Ki igényelheti és mekkora nyugdíj esetén tudunk élni a lehetőséggel? Cikkünkben az ado.hu szakmai portál útmutatásai alapján részletesen körüljárjuk a témát.
2023. 06. 06. 02:00
Megosztás:

Áprilisban csökkentek a termelői árak az euróövezetben

Az euróövezetben csökkentek a termelői árak áprilisban az előző havihoz képest az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfői jelentése alapján.
2023. 06. 06. 01:30
Megosztás:

Orbán Viktor az ázsiai befektetési bank elnökével tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Karmelita kolostorban tárgyalt az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank (AIIB) vezetőjével - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.
2023. 06. 06. 01:00
Megosztás:

Újabb jelentős élelmiszer áremelés jöhet Magyarországon a fizetendő EPR díjak miatt

Az elmúlt évek során a termékek, így az élelmiszerek csomagolásával kapcsolatos környezetvédelmi problémák orvoslása és az újrahasznosítás hatékonyságának növelése érdekében, egy uniós irányelv útmutatása alapján az összes tagállamban, így Magyarországon is bevezetésre kerül az úgynevezett kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (EPR).
2023. 06. 06. 00:01
Megosztás:

Újrahasznosított papír új életben

Sok más nyomda mellett a budapesti <a href="https://profinyomda.hu/" target="_blank">Profi Nyomda</a> is fontosnak tartja az újrahasznosított papírok használatát, mivel a fenntarthatóság egyre fontosabbá válik minden iparágban, és a nyomdaipar sem kivétel. Ahhoz, hogy csökkentsük a környezetre gyakorolt hatásunkat, fontos, hogy olyan anyagokat és folyamatokat válasszunk, amelyek kímélik a természeti erőforrásokat. Az újrahasznosított papír egy kiemelkedő lehetőség, amely lehetővé teszi számunkra, hogy minőségi nyomdai termékeket készítsünk, miközben csökkentjük az új papír előállításával járó negatív hatásokat.
2023. 06. 05. 23:30
Megosztás:

Kijevbe utazik a pápa békeküldötte

Kijevbe utazik Matteo Zuppi bíboros, aki Ferenc pápa békeküldöttnek nevezett ki, hogy megpróbálja előmozdítani az ukrajnai háború politikai rendezését - jelentette be a Vatikán hétfői közleményében.
2023. 06. 05. 23:00
Megosztás:

Gyengültek a New York-i tőzsde főbb mutatói

Gyengüléssel zártak hétfőn a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 06. 05. 22:30
Megosztás:

Hamarosan megkezdődnek a paksi bővítés újabb előkészítő munkálatai

Hamarosan megindulnak a paksi bővítés újabb fontos előkészítő munkálatai, a módosított szerződéses keretrendszer biztosítja a gyorsabb előrehaladást a biztonsági szabályok teljes körű tiszteletben tartása mellett - jelentette be a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.
2023. 06. 05. 22:00
Megosztás:

GFM-államtitkár a vállalati kötvények és a befektetési alapok újraszabályozásáról

A 2023-as tavaszi parlamenti ülésszak végével, készülve az őszi törvénykezési munkára, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) pénzügyi szabályozási területe - összhangban az uniós pénzügyi szabályozási stratégiával - a vállalati kötvények és a befektetési alapok vonatkozásában új szabályozási koncepciót dolgoz ki - fogalmazta meg a GFM hétfői közleményében Túri Anikó közigazgatási államtitkár.
2023. 06. 05. 21:30
Megosztás:

Június 11-től Kincses Áron lesz a KSH elnöke

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke június 11-től Kincses Áron lesz, aki Vukovich Gabriella helyét veszi át - közölte a hivatal hétfőn az MTI-vel.
2023. 06. 05. 21:00
Megosztás:

Nőtt a bruttó kereset, csökkent a reálbér Csehországban

Éves összehasonlításban az első negyedévben 8,6 százalékkal 41 265 koronára (646 210 forint) emelkedett a bruttó havi kereset Csehországban. A reálbérek éves csökkenése így 6,7 százalékos lett - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal hétfőn Prágában.
2023. 06. 05. 20:30
Megosztás:

A FÉSZ egyeztetne a kormánnyal a kiterjesztett gyártói felelősségi díjról

A július 1-jétől érvénybe lépő kiterjesztett gyártói felelősségi díj és annak magas tételei miatt sürgős egyeztetést javasol a kormánnyal a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége (FÉSZ) - közölte a FÉSZ hétfőn az MTI-vel.
2023. 06. 05. 20:00
Megosztás:

Erősödött a forint hétfő estére

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2023. 06. 05. 19:30
Megosztás:

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Gyengüléssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn.
2023. 06. 05. 19:00
Megosztás:

A Mol és az OTP részvényei húzták a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 248,32 pontos, 0,52 százalékos emelkedéssel, 48 117,93 ponton zárt hétfőn.
2023. 06. 05. 18:30
Megosztás:

Nőtt az amerikai gyáripari megrendelések értéke áprilisban

Nőtt a gyáripari megrendelések értéke az Egyesült Államokban áprilisban havi szinten - közölte a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau hétfőn.
2023. 06. 05. 18:00
Megosztás: