Megtartotta első, éves rendes közgyűlését az ASTRASUN Solar Nyrt.

Az ASTRASUN Solar Nyrt. megtartotta első, éves rendes közgyűlését, amelyen a részvényesek elfogadták a társaság 2022. évre vonatkozó pénzügyi beszámolóit, továbbá új igazgatósági, valamint felügyelő- és auditbizottsági tagokat is megválasztottak. A közgyűlés továbbá elfogadta az Igazgatóság azon javaslatát, miszerint a tervezett növekedés céljából a 2022-es év után ne kerüljön sor osztalékfizetésre, helyette az adózott eredmény egésze kerüljön eredménytartalékba. Emellett a közgyűlés a sajátrészvény-vásárlásra vonatkozó felhatalmazást is megszavazta.

Megtartotta első, éves rendes közgyűlését az ASTRASUN Solar Nyrt.

Az ASTRASUN Solar Nyrt. május 25-én tartotta meg az első, éves rendes közgyűlését, magas, csaknem 96 százalékos részvételi aránnyal. A társaság közgyűlése jóváhagyta a társaság 2022. üzleti évre vonatkozó egyedi és konszolidált éves beszámolóját, emellett a társaság bemutatta a proforma jelentését is, amelyben a tavalyi év során apportált leányvállalatok egész éves működésének eredményét jelenítette meg. Ennek alapján a konszolidált árbevétel meghaladta volna az 1,4 milliárd forintot, 940 millió forint (az árbevétel 66%-a) feletti EBITDA és több mint 143 millió forintos adózott eredmény mellett.

A közgyűlés az osztalékfizetés kérdéséről is határozott. Eszerint a növekedési célokkal összhangban az ASTRASUN Solar Nyrt. a teljes adózott eredményét az eredménytartalékba helyezi, hogy azt a megkezdett koncepciózus építkezéshez és növekedéshez szükséges beruházások támogatására fordítsa. 

A közgyűlés továbbá határozott az új igazgatósági, felügyelő-, valamint auditbizottsági tagok megválasztásáról is. Ennek értelmében a társaság korábbi felügyelőbizottsági tagja, Kóbor György, aki 2018-tól 2021 októberéig az MVM Energetika Zrt. elnök-vezérigazgatói pozícióját töltötte be, az ASTRASUN Solar Nyrt. Igazgatóságának tagjaként folytatja munkáját. A közgyűlés meghosszabbította Wessely Vilmos, az Audit Network Hungary Kft. ügyvezető-igazgatójának a felügyelő- és auditbizottságban betöltött tisztségét, továbbá új felügyelő- és auditbizottsági tagjának nevezte ki Jung Zsuzsannát, a SANOFI Disztribúciós és Logisztikai Központ Disztribúciós Platformjának igazgatóját, valamint Haás Lászlót, a Capital and Credit Partners alapító-vezérigazgatóját. 

Az ASTRASUN Solar Nyrt. kifejezett célja, hogy a földrajzi és technológiai diverzifikációt mélyítve meghatározó megújulókapacitást építsen ki és tulajdonoljon nemcsak Magyarországon, hanem az Európai Unió számos országában is, továbbá, hogy magas részvényesi értékteremtés mellett a Budapesti Értéktőzsde egyik meghatározó zöld részvénye legyen. Ezen célkitűzések és törekvések eléréséhez az ASTRASUN Solar Nyrt. 2022-es évi pénzügyi eredménye, valamint proforma jelentése is biztos alapot jelent.

„Az ASTRASUN Solar Nyrt. talán az eddigi egyik legmeghatározóbb és legfontosabb évét zárta 2022-ben, hiszen a tavalyi év során léptünk be a Budapesti Értéktőzsde középvállalatokra specializált piacára, az Xtend-re. A tőzsdei jelenlétünknek pedig fontos pontja az, hogy megtarthattuk az ASTRASUN Solar első, éves rendes közgyűlését, ahol számot adhattunk a befektetőink, részvényeseink számára az elmúlt egy évről és az ez idő alatt elért eredményekről, illetve arról is, hogy milyen terveket, hosszú távú célokat fogalmaztunk meg a jövőre nézve. A 2023-as évvel kapcsolatban pozitívak a várakozásaink, és határozottan az a célunk, hogy a tevékenységünk során minél szélesebb skálán tudjuk kiaknázni a megújulóenergia-piac nyújtotta lehetőségeket” – mondta dr. Keresztes Attila, az ASTRASUN Solar Nyrt. elnök-vezérigazgatója.

Új kölcsönzési üzletágvezető a Prohumannál – a cél a hazai munkaerőtartalék aktivizálása

Februártól munkaerőkölcsönzési üzletágvezetőként folytatja munkáját a Prohuman csapatában Izsó Balázs. Az új vezető érkezésével a piacvezető magyar HR szolgáltató célja továbbra is az, hogy ahol csak lehet, a magyar munkaerőtartalék aktivizálásával kínáljon megoldást a hazai vállalatok munkaerőigényének és HR-kihívásainak megoldására.
2024. 02. 24. 06:00
Megosztás:

Régóta nem látott tüneteket produkált a lakásépítés

A lakásépítések tavalyi megtorpanása közel negyedszázados rekordokat is megdöntött, ez derült ki a KSH legfrissebb adataiból. A visszaesés egyúttal szerkezeti átrendeződést is hozott: kevesebben fogtak saját otthon megteremtésébe, az új lakások közel kétharmadát már eleve eladásra szánták.
2024. 02. 24. 05:00
Megosztás:

Tovább emelte a dohányfelvásárlási alapárat a Continental Dohányipari Csoport

A Continental Dohányipari Csoport dohánytermesztésért felelős tagja, a DOFER Dohányfermentáló Zrt. tovább emelte a dohány szerződésben rögzített felvásárlási alapárát, erősítve hazai versenyképességét és elkötelezettségét a magyar dohánytermelők és a dohánykultúra támogatása iránt. Az áremelés keretében a társaság a jelentősen nagyobb területen termesztett Virginia dohány esetében 19%-os, míg a Burley dohány esetében 20%-os emelést eszközölt, amely a tavalyi, 50%-os áremeléssel együtt két év alatt összesen 69-70%-os árnövekedést jelent.
2024. 02. 24. 04:00
Megosztás:

Ismét a magas kamatok mellett érveltek az amerikai jegybankárok

Christopher Waller, a Fed kormányzótanácsának tagja megerősítette, hogy még szükség lesz legalább néhány hónapnyi adatra, ami az infláció csökkenését jelzi, mielőtt kamatcsökkentésbe kezdhet a jegybank.
2024. 02. 24. 03:30
Megosztás:

2025. után bármikor leállhat az észak-atlanti áramlat egy fontos része

A tengeráramlások szerepe óriási a Föld hőáramlásában, az éghajlat alakulásában. Leállásuk dominóként döntené be a Föld további fontos éghajlati rendszereit. Az Észak-atlanti áramlás Grönland előtti része az egyik kulcspontja a nagy rendszernek.
2024. 02. 24. 03:00
Megosztás:

Kidobhatod az összes sárga csekket a kukába! Új dolgot találtak ki helyette

A magyarországi adatok alapján a Magyar Posta által közzétett 2019-es statisztikák szerint a magyar lakosság egy év alatt összesen 193 millió sárga csekket fizetett be postahivatalokban. Hatalmas szám ez! Ön vajon ebből mennyit adott fel? Hány órát állt ezért sorban a postahivatalokban?
2024. 02. 24. 02:20
Megosztás:

A hazánkban működő CT és MR gépek akár fele is lecserélődhet rövid időn belül

A napokban fognak utolsó körben eredményt hirdetni abban a közbeszerzési eljárásban, melynek keretösszege MR (mágneses rezonancia) gépekre 10 milliárd, míg CT (komputertomográf) szkennerekre 15 milliárd forint. Az egészségügy ezen szegmensében zajló fejlődésre, és az eszközök árainak örvendetes csökkenésére hívja fel a figyelmet a United Imaging készülékek hazai forgalmazója, a Humantech Solution Zrt. A piacon tapasztalható intenzív innovációs verseny, valamint a Dinamikus Beszerzési Rendszer transzparenciájának köszönhetően jelentős fejlődés várható az állami egészségügyben is, hiszen ezekkel a gépekkel rövidebb idő alatt, jobb felbontású képek és mesterséges intelligenciával is támogatott diagnózisok készülhetnek úgy, hogy közben a páciens jelentősen kisebb dózisú sugárterhelést kap. A legmodernebb berendezések testközelből is megtekinthetők az Európai Radiológiai Társaság által szervezett ECR 2024 szakkiállításon, melynek Bécs ad otthont február 28. és március 3. között.
2024. 02. 24. 02:00
Megosztás:

5,6 millió forinttal több lakáshitelre volt elég a tavaly decemberi átlagkereset, mint egy évvel korábban

2023 decemberében átlagosan nettó 451 300 forintot keresett egy teljes munkaidőben foglalkoztatott magyar munkavállaló a családi adókedvezményeket is figyelembe véve. Ekkora jövedelem 20 éves futamidőre 29,1 millió forint lakáshitelre volt elegendő akkor. Ez 5,6 millió forintos növekedés egy év alatt úgy, hogy közben a lakásárak sok helyütt csökkentek.
2024. 02. 24. 01:00
Megosztás:

A Sponge kriptó elérte a 10 millió dollárnyi lekötött érmét, óriási hozamok a láthatáron

Az egyik legtutibb mostani mém érme, a Sponge február elején közölte, hogy elindítja új verzióját a Polygon hálózaton. A friss üdvöske érkezése miatt eddig már több mint 10,26 millió dollárt stakeltek és bridgeltek. A számok alakulását a projekt honlapján, valós időben lehet követni.
2024. 02. 24. 00:01
Megosztás:

Békéscsaba örülhet

Az idei a megbízhatóság költségvetése - fogalmazott Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba Egyesület) polgármester a megyei jogú város közgyűlésének ülésén csütörtökön.
2024. 02. 23. 23:00
Megosztás:

Az időjárás továbbra sem ideális

Az elmúlt hét alacsonyabb átlaghőmérséklete kissé visszafogta a vegetáció idő előtti, gyors fejlődését, de az a következő napok enyhe időjárása miatt újra nagyobb lendületet vehet - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 02. 23. 22:00
Megosztás:

Bizakodóan zárta a tavalyi évet a Mabisz

A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) tagjainak díjbevétele meghaladta az 1560 milliárd forintot 2023-ban, ez mintegy 5 százalékkal több az előző évinél - mondta a szövetség elnöke a szervezet csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
2024. 02. 23. 21:00
Megosztás:

Magyar Telekom eredmények és globális minimumadó

Jó eredménnyel, s még annál is kellemesebb osztalék, illetve saját részvény visszavásárlási javaslattal örvendeztetett meg bennünket a Magyar Telekom a tegnap piaczárás után közzétett éves jelentésében.
2024. 02. 23. 20:00
Megosztás:

Nagyon pörög a brit gazdaság

Kilenc hónapja nem mért csúcsra emelkedtek a brit gazdaság aktivitási mérőszámai, elsősorban a brit hazai össztermék (GDP) 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor erősödő teljesítménye miatt.
2024. 02. 23. 19:30
Megosztás:

Pozitívan zártak az európai tőzsdék pénteken

Indexemelkedéssel fejezte be a pénteki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok többsége.
2024. 02. 23. 19:00
Megosztás:

A BUX picit nőtt, a Telekom drágult

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 77,81 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 66 263,18 ponton zárt pénteken.
2024. 02. 23. 18:30
Megosztás:

Megvan mire költenek leginkább az OTP-s ügyfelek

Az OTP Bank ügyfelei a családtámogatási forrásokat nagy részben energetikai felújításokra és energetikahatékony ingatlanok építésére költötték. Az állami támogatások felhasználásából jól látható, hogy az energiahatékonyságra való törekvés jelen van az ügyfelek mindennapjaiban - közölte az OTP Bank csütörtökön az MTI-vel.
2024. 02. 23. 18:00
Megosztás:

Megerősödött a K&H besorolása

Megerősítette csütörtökön a K&H bank hosszú és rövidtávú betéti osztályzatait a tavaly június óta érvényben lévő elsőrendű "A3/Prime-2" szinten a Moody's Investors Service.
2024. 02. 23. 17:30
Megosztás:

Szentendrén építkezik a Spar

A Spar 3,6 milliárd forintos beruházással új áruházat épít Szentendrén.
2024. 02. 23. 17:00
Megosztás:

Az Emirates felvásárolta a világ legnagyobb vertikális farmját

A Bustanicán, a világ legnagyobb beltéri vertikális farmján, 95 százalékos vízmegtakarítás mellett naponta 3 tonna zöldséget tudnak betakarítani. Az itt, fenntartható eljárással termelt alapanyagokból készülnek a légitársaság fedélzeti menüi.
2024. 02. 23. 16:30
Megosztás: