Megújult stratégia mellett vár dinamikus növekedést az Appeninn Nyrt.

Elsősorban core business ingatlanportfoliója fejlesztésétől és újabb akvizícióktól vár idén további árbevétel-növekedést és eredményjavulást az Appeninn Nyrt. – áll a társaság Budapesti Értéktőzsde honlapján ma közzétett, megújított üzleti stratégiájában. Az Appeninn Nyrt. a bővülés feltételeit magas hozamot ígérő, jó minőségű magyarországi, valamint a CEE és a SEE régióban található irodaépületek akvizíciójával fogja megteremteni, amihez a forrást döntően a turisztikai portfólióját képező projekttársaságok értékesítésével kívánja előteremteni.

Növekvő forgalom, javuló eredmények

Az ingatlan bérbeadásból származó árbevétel további növekedésére és az EBITDA érték folytatódó javulására számít az idei évben az Appeninn Nyrt. A társaság új üzleti stratégiájából kiderül: az ingatlan bérbeadásból származó árbevétel a 2020-as 7,4 millió eurót követően előzetes számok szerint, tavaly elérte a 9,2 millió eurót, idén pedig 9,8 millió euróra emelkedhet. Ezzel párhuzamosan az – átértékelés nélkül számított – EBITDA a 2020-as 4,3 millió eurót követően tavaly 4,8 millió euró lehet, idén pedig 5,2 millió euróra emelkedhet. Az Appeninn Nyrt. eszközértéke a 2020-as 172,4 millió euróhoz képest idén akár 225 millió euróra nőhet. A 2021 évre vonatkozó adatok a könyvvizsgálatot követően kerülnek a jogszabályban meghatározott módon közzétételre, így azok az éves zárás és a könyvvizsgálat során még változhatnak.

Fókuszban az irodaházpiac és a kereskedelmi ingatlanok

Az Appeninn Nyrt. február 10-én döntött üzleti stratégiája felülvizsgálatáról és módosításáról. A társaság 2018. júniusában fogadta el azt az 5 éves üzleti stratégiáját, amelyet alapvetően továbbra is követendőnek tart. Így az új stratégia is az irodaházpiacot jelölte meg első számú célszegmensként: az Appeninn Nyrt. a további bővülést magas hozamot ígérő, jó minőségű, elsősorban Budapesten továbbá a CEE és SEE régióban és található irodaépületek akvizíciójával fogja elősegíteni.

A másik stratégiai célszegmens a kiskereskedelem területe. Itt iparági szakértők bevonásával, gondos megtérülési számítások alapján, az Appeninn Nyrt. továbbra is bővíteni kívánja a portfóliót, amelyet a közép- és kelet- és dél-európai piacokon való megjelenés egészíthet ki.

Az Appeninn Nyrt. kiadható core portfolióterülete már megközelíti a 80 ezer négyzetmétert, amely kihasználtsága tavaly elérte a 92 százalékot. A részvényesi értékteremtést pedig a gyengébb hozamú vagy később termelőre forduló elemek divesztíciójával is erősíteni kívánja a társaság, ami a 2019 óta megkezdett turisztikai fejlesztéseket is érintheti.

„Ingatlanszakmai befektető társaságként az Appeninn Nyrt. kizárólag a pénzügyi és üzleti szempontokat mérlegelve hoz döntést projektjeiről minden esetben. Ezen szempontokat követve társaságunk a fejlesztések szempontjából optimális időben és kockázati ponton, megfelelő profitmarzs mellett kívánja értékesíteni a turisztikai portfólióját képező projektcégeket” – mondta Bihari Tamás, az Appeninn Nyrt. elnök-vezérigazgatója.

Hatékonyságnövelés és regionális terjeszkedés

Az Appeninn Nyrt. üzemi eredményének további javulását segítheti ingatlanportfóliója energiahatékonyságának javítása. A turisztikai portfólió értékesítésével felszabaduló források lehetővé teszik a meglévő core portfólió – az ESG-kritériumoknak megfelelő - fejlesztését, valamint további ebbe illeszkedő elemek akvirálását egyaránt. Ehhez kapcsolódó cél a közép- kelet- és dél-európai piacokra történő kilépés. A pandémiás helyzet és a fejlesztési projektek forrásigénye megnehezítették a regionális nyitást, ám a stratégiamódosítás erre is megteremti a lehetőséget.

A régióban találhatók érettebb, ezért alacsonyabb hozamú, de kisebb kockázatot hordozó piacok, például Lengyelország, Szlovákia, és ellenkezőleg, az éretlenebb, magasabb hozamot ígérő, de jelentős kockázatú piacok is, mint például Szerbia, Horvátország, Románia vagy Bulgária. A tervek szerint a kétféle piactípus egy-egy jól megválasztott eleme jelentheti majd az Appeninn Nyrt. külföldi célpiacait.

A társaság meggyőződése, hogy a regionális terjeszkedést gondos szelekciót követően, megfelelő helyi szakmai partnerek kiválasztásával érdemes elkezdeni oly módon, hogy reális esélye legyen egy méretét tekintve komoly, jelentős üzleti potenciállal rendelkező ingatlanportfólió kialakításának.

Stabil finanszírozás

Finanszírozási oldalról tekintve, a Társaság még 2019-ben sikeresen, 20,1 milliárd forint kibocsátási értékkel vett részt a Növekedési Kötvényprogramban (NKP), és azt követően is kereste a hosszú távú, fix kamatozású finanszírozási megoldásokat. A Scope Ratings GmbH 2021 évben a Társaság NKP kötvényének minősítését megváltoztatta, azonban a módosított üzleti stratégiában megfogalmazott célok teljesítése az eredeti minősítés reparációját is lehetővé teszi.

A társaság pénzügyi helyzetének további javítása irányba tett fontos lépés volt az is, hogy 2021. év végén sikeres refinanszírozási megállapodás született az MFB Zrt.-vel, összesen 25,5 millió euró összegben felvett korábbi hiteleinek kiváltásáról. Mindez az Appeninn Nyrt. számára közép- és hosszútávon biztosítja a kiegyensúlyozottabb likviditás-menedzsmentet és az NKP-ból származó források hatékony felhasználását további stratégiai céljainak eléréséhez.

A mai gazdasági adatok is elszomorítóak

A briteknél 40 éves mélypontra esett a fogyasztói bizalom a -44 pontos értékével a júniusi -41 pontot követően. Egyre csúnyábban fest a szigetország gazdasága.
2022. 08. 19. 12:00
Megosztás:

Melyik a legnépszerűbb használtautó ma Magyarországon?

A DataHouse előzetes adatai szerint a hazai használtautó-piacon 498 800 személygépkocsi cserélt gazdát július végéig. Ez az érték 5,8 százalékkal haladja meg a tavalyi első hét hónap volumenét. A minden korábbi évnél aktívabb időarányos forgalom azt is jelenti, hogy jó eséllyel megdől a tavalyi piaci csúcs, amikor éves szinten 817 ezer használt autó belföldi átírása zajlott le.
2022. 08. 19. 11:00
Megosztás:

Gyengültek nyitáskor a vezető nyugat-európai tőzsdék

Gyengüléssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2022. 08. 19. 10:00
Megosztás:

Ennyivel nőtt a háztartások pénzügyi vagyona a második negyedévben

A pénzügyi eszközök 837 milliárd, a kötelezettségek 145 milliárd forintos emelkedésének eredőjeként az idei második negyedévben 692 milliárd forinttal nőtt a háztartások nettó pénzügyi vagyona - derül ki a pénzügyi számlák előzetes adataiból, amelyek csütörtökön jelentek meg az MNB honlapján.
2022. 08. 19. 09:00
Megosztás:

Történelmi csúcsra emelkedett az infláció az euróövezetben

Az euróövezet éves inflációs rátája júliusban új rekordra, 8,9 százalékra emelkedett a júniusi 8,6 százalékról; az EU-ban 9,8 százalékot jegyeztek fel a júniusi 9,6 százalékot követően - derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat előzetes adatokon alapuló csütörtöki jelentéséből.
2022. 08. 19. 08:00
Megosztás:

Alacsony a bizalom a használtautó-értékesítők iránt Magyarországon

Magyarországon az egyik legalacsonyabb a bizalom a használtautó-értékesítők iránt - derül ki a carVertical 17 országban, 4500 ember megkérdezésével készített felméréséből.
2022. 08. 19. 07:00
Megosztás:

Több mint félmilliárd forint jogdíjat fizet ki az EJI a színészeknek

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) 543 millió forint jogdíjat fizet ki több mint 11 ezer - 95 százalékban magyar - előadóművésznek műsoraik televíziós ismétlése után.
2022. 08. 19. 06:00
Megosztás:

Természetkárosítás nélkül is kielégíthető a tűzifaszükséglet

A magyarországi erdészetek a megnövekedett tűzifaszükségletet is ki tudják elégíteni természetkárosítás nélkül - hangsúlyozza a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) csütörtöki közleményében.
2022. 08. 19. 05:00
Megosztás:

Nyugdíj számítás pontos képlete - elmagyarázzuk végre, hogyan is jön ki a nyugdíj összege

Az öregségi nyugdíjak kiszámításának menete, módszertana sokak számára teljesen ismeretlen terep, pedig érdemes tisztában lenni a törvényi szabályozással. Hiszen mindenkinek az életében egy fontos állomás az, mikor az aktív munkavégzés után nyugdíjba vonul és idős korában már a nyugdíjából kell fenntartani magát.
2022. 08. 19. 04:01
Megosztás:

Romániában kelendőbb volt az elektromos autó mint a dízel

Romániában több új elektromos és hibrid személygépkocsit adtak el idén, mint dízelt - közölte a román Környezetvédelmi Vízügyi és Erdészeti Minisztérium csütörtökön.
2022. 08. 19. 03:00
Megosztás:

Az EMA megkezdte a Skycovion nevű oltóanyag vizsgálatát

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megkezdte a német-dél-koreai SK Chemicals biotechnológiai vállalat Skycovion nevű, koronavírus ellen kifejlesztett vakcinájára vonatkozó feltételes forgalombahozatali engedély iránti kérelem vizsgálatát - közölte az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű uniós ügynökség csütörtökön.
2022. 08. 19. 02:00
Megosztás:

Lengyel és Cseh megállapodás a szlovák légtér közös őrizetéről

Lengyelország és Csehország jövő héten, augusztus 27-én megállapodást ír alá a szlovák légtér közös őrizetéről - jelentette be Jana Cernochová cseh védelmi miniszter csütörtökön Varsóban, miután a lengyel hivatali partnerével, Mariusz Blaszczakkal tárgyalt.
2022. 08. 19. 01:00
Megosztás:

Kilőttek az olajárak az OPEC-főtitkár nyilatkozata után

Meredeken emelkedett az olaj ára azt követően, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) főtitkár túlzónak nevezte a kőolajkereslet visszaesésével kapcsolatos aggodalmakat. Az interjú után az amerikai könnyűolaj típus, a WTI jegyzése 2,6 százalékkal 90,3 dollárra, a Brent ára 2,7 százalékkal 96,2 dollárra ugrott.
2022. 08. 19. 00:01
Megosztás:

Hogyan lehet jövőálló a befektetésünk?

A környezetvédelem, a társadalmi kérdések kezelése és a jó vállalatirányítás (ESG) szempontjai a magántőkealapokon keresztüli befektetések során is egyre inkább előtérbe kerülnek. A befektetési döntések meghozatala előtt az alapoknak érdemes a jogi környezetet részletesen felmérni. A greenwashing, valamint a közzétételi kötelezettségek teljesítésének elmaradása okozta veszélyek a befektetésünk jövőbeli értékét is jelentősen negatív irányba befolyásolhatják – hívja fel a figyelmet a Baker McKenzie.
2022. 08. 18. 23:00
Megosztás:

Tovább emelkedtek a lakásárak, de a kérdőjelek is sokasodnak

Az év első három hónapjában tovább emelkedtek a lakásárak, azonban az előzetes adatok alapján a hazai ingatlanpiaci forgalom már nem bővült tovább. Uniós összehasonlításban Magyarország 2015. évi bázishoz viszonyított összevont lakáspiaci árindexe továbbra is a legmagasabb (234%), azonban az éves növekedés értékét tekintve Csehország és Észtország is megelőzte hazánkat. Az OTP Ingatlanpont szakértője a KSH és az MNB legfrissebb lakásárindexei alapján 2022. I. negyedévének ingatlanpiaci változásait vizsgálja.
2022. 08. 18. 22:00
Megosztás:

A legbefolyásosabb afroamerikai cégvezetők között a Unisys alelnöke

A vállalat szenior alelnökét és vezető jogtanácsosát, Claudius Sokenu-t 2022 legbefolyásosabb színesbőrű vállalatvezetői közé választotta a Savoy című amerikai magazin.
2022. 08. 18. 21:00
Megosztás:

Védjegyek a metaverzumban

1996. júniusában, a Szomszédok című legendás sorozat 239. részében Vágási Feri elhatározta, hogy "beszáll az internetbe". Szavait manapság mémek ezrei örökítik meg. Ám ha a szavak mögé pillantunk, e szállóige rámutat a technológiai fejlődés őrületes ütemére az elmúlt 25 év alatt. Mára az internet mindennapi életünk szerves részévé vált, és a fejlődés egy új mérföldköveként elkezdte szárnyait bontogatni a metaverzum. Ezt sok ember hasonló szkepticizmussal figyel, mint Vágási Feri idejében az internetet. De mi is az a metaverzum, és hogy jön egyáltalán képbe a védjegyjog? Ezekre a kérdésekre keressük a választ Kovács Márkkal, a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda ügyvédjével.
2022. 08. 18. 20:00
Megosztás:

A Corteva közzétette pénzügyi jelentését

Éves szinten ~7%-os osztalékemelés a harmadik negyedévtől kezdődően. A stratégiai portfolió felülvizsgálatával kapcsolatos struktúra átalakítási program bejelentése.
2022. 08. 18. 19:00
Megosztás:

Megbírságolta a jegybank a D.A.S Jogvédelmi Biztosítót

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 10 millió forint bírságot szabott ki a D.A.S Jogvédelmi Biztosítóra, egyebek mellett egyes szerződési feltételeinek hiányosságai, a belső ellenőrzés fogyatékosságai, a számviteli vezető befektetési területhez való kapcsolódása, illetve az informatikai és a kárrendezési tevékenység problémái miatt.
2022. 08. 18. 18:00
Megosztás:

A kamatpiacok agresszíven átárazzák az Egyesült Királyság kamatkilátásait

Az Egyesült Királyság piacai agresszíven átárazták a BoE-kamatláb-kilátásokat, miután júliusban 40 év óta először lett kétszámjegyű az infláció.
2022. 08. 18. 17:00
Megosztás: