Mélypontra zuhant a magyarországi német vállalatok üzleti bizalma

A magyarországi német vállalatok üzleti bizalma a 2008-2009-es pénzügyi válság óta nem látott mélypontra esett vissza - derül ki a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) 2022. őszi konjunktúrajelentéséből.

Mélypontra zuhant a magyarországi német vállalatok üzleti bizalma

Sávos András, a szervezet elnöke az októberi felmérés csütörtöki online bemutatóján kiemelte, hogy a német cégek kilátásainak változása fontos fokmérője a magyar gazdaságnak. A Magyarországon működő 3 ezer német tulajdonú cég 220-250 ezer embert foglalkoztat és a vállalati szektor hozzáadott értékének egyhatodát teszi ki.

Dirk Wölfer, a DUIHK kommunikációs osztályvezetője a jelentés eredményeit ismertetve közölte: a német cégek 72 százaléka számít a magyar gazdasági kilátások romlására a következő 12 hónapban és csak öt százalék vár javulást. A negatív és pozitív kilátások különbözete így a tavaszi 51 százalékpontról a múlt hónapra 67 százalékpontra emelkedett.

A német cégek saját üzleti helyzetüket kedvezően ítélték meg, de a következő 12 hónapra várt kilátásokat illetően még a gyenge áprilisi előrejelzésekhez képest is tovább romlott az üzleti bizalom - mondta.

A válaszadók fele (51 százalék) számít saját üzleti helyzetének romlására a tavaszi 19 százalékhoz képest, és 16 százalék vár javulást a következő egy évben, míg fél éve ez utóbbi arány 31 százalék volt. Ágazatokra lebontva a kereskedelemben voltak a legborúlátóbbak, 72 százalékuk számított az üzletmenet romlására és csak minden tizedik (11 százalék) javulásra.

Az üzleti várakozásaik romlásával párhuzamosan minden második cég tervezi beruházási kiadásainak csökkentését, de mindössze 15 százalék gondolkodik létszámleépítésben, amely a felmérés szerint a munkaerőhiánynak is köszönhető

A cégek úgy gondolják, hogy a pozíciók újbóli betöltése költségesebb lehet, mint a jelenlegi létszám fenntartása.

A Magyarországon működő német vállalatok az üzletmenetüket veszélyeztető legnagyobb kockázatnak - a tavaszi felméréssel megegyezően -  az energiaárak emelkedését jelölték meg (78 százalék), valamint a kereslet visszaesését (57 százalék). Az üzleti helyzet romlásától tartó cégek 85 százaléka tart a kereslet kedvezőtlen alakulásától.

A DUIHK felmérésével egyidőben 70 országban végeztek hasonló felmérést a német gazdasági kamarák. Ebből kiderül, hogy nemzetközi szinten a legnagyobb kockázati tényezőnek a beszállítói láncok megszakadását, (42 százalék) valamint a nyersanyag és energiaárakat (42-42 százalék) jelölték meg a vállalatok.

A Magyarországon működő német vállalatok kétharmada szerint a magas energiaárak miatt csökken üzemi eredményük.

A negatív hatások ellensúlyozására a válaszadó cégek több mint fele (54 százalék) a többletköltségeket áthárítaná a vevőkre - ami részben megmagyarázza a gyorsuló inflációt -, és 49 százalékuk fokozná energiatakarékossági vagy - hatékonysági erőfeszítéseit.

A jelentésben kiemelték, hogy a nemzetközi szállítási és értékteremtési láncok megszakadása vállalati szinten felerősítette a diverzifikáció és a függetlenség iránti igényt és ennek egyik következménye, hogy egyre több vállalat gondolkodik a beszállítói hálózatának kiterjesztésén. Ennek a folyamatnak a kiemelt cél-régiója éppen Közép- és Kelet-Európa, ezen belül Magyarország is lehet.

A magyarországi telephely mellett szóló tényezők között a német vállalatok a munkaerőköltség szintjét, a szakképzett munkaerő elérhetőségét, valamint a beszállítói hálózatot jelölték meg. A feldolgozóiparban működő cégeknél a beszállítói hálózatok     és a munkaerőköltségek az országos átlaghoz képest is magasabb prioritást élveztek a telephelyválasztást befolyásoló tényezőként.

A DUIHK őszi konjunktúra felmérése október 4-21. között 107 résztvevő bevonásával készült.

Farkas Dániel lett a Fidelitas elnöke

A Fidelitas XIX. tisztújító kongresszusa Farkas Dánielt választotta meg elnöknek szombaton - közölte a szervezet a közösségi oldalán.
2022. 12. 04. 00:05
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 48. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2022. 12. 03. 23:00
Megosztás:

Már októberben padlót fogott a lakossági hitelezés

Közel a felére esett vissza a lakáshiteleknél az új szerződések összege az előző évihez képest, és már a személyi kölcsönök iránt is csökkent a kereslet. A babaváró hitel pedig még soha nem teljesített ilyen rosszul. Az átlagos hitelköltség mutató közben októberben már a 10 százalékot is meghaladta a lakáscélú kölcsönöknél – derül ki a Bank360.hu összefoglalójából.
2022. 12. 03. 21:00
Megosztás:

Hétfőtől újabb pótlóbuszok indulnak a fogaskerekű helyett

Újabb pótlóbuszok indulnak a fogaskerekű helyett december 5-től - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton az MTI-vel.
2022. 12. 03. 20:00
Megosztás:

Átadták Rábapatona és Koroncó bekötő útjait

Átadták szombaton a Rábapatonát és Koroncót a 85-ös főúttal összekötő, több mint 7 kilométer hosszon felújított útszakaszt, amely 1,8 milliárd forint ráfordításával készült el a Magyar falu program keretében.
2022. 12. 03. 19:00
Megosztás:

Megnyílt családok előtt a Magyar Állami Operaház királyi páholya

Megnyílt családok előtt a Magyar Állami Operaház mindenkori államfőnek fenntartott királyi páholya szombaton - tájékoztatta az intézmény közleményben az MTI-t.
2022. 12. 03. 17:05
Megosztás:

Folyamatos a tűzifa szállítása a szociális tüzelőanyag program keretében

A szociális tüzelőanyag program keretében 2374 településen mintegy 180-190 ezer rászoruló család kap a téli tüzelőjéhez segítséget - közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton az MTI-vel.
2022. 12. 03. 16:00
Megosztás:

Két alkalommal is lesz MVM Karácsonyi Koncert a Zeneakadémián

A nagy érdeklődésre való tekintettel két alkalommal is lesz MVM Karácsonyi Koncert december 18-án a Zeneakadémia Nagytermében: az esti hangversenyre már november közepén elkeltek a jegyek, ezért a koncert rendezői délelőtt 11 órára újabb koncertet hirdettek meg, melyet kicsit megváltoztatott műsorral, egy részben, szünet nélkül rendeznek meg - közölték a szervezők szombaton az MTI-vel.
2022. 12. 03. 15:00
Megosztás:

A középkori lovagok világába kalauzolja a gyerekeket a pomázi befogadó játszótér

Várvédő kapitányok, hős lovagok és hercegnők bőrébe bújhatnak a gyerekek azon a pomázi akadálymentes játszótéren, amit a nemzeti lottótársaság „A játék összeköt!” játszótérépítési programjának részeként valósított meg. A 21. befogadó játszótéren olyan kombinált játékelemek kaptak helyet, amelyeket az ép és fogyatékossággal élő gyerekek is kipróbálhatnak, a közös játékon keresztül pedig elfogadóbb és befogadóbb felnőttekké válhatnak.
2022. 12. 03. 13:00
Megosztás:

Fuss a 10 millióért, már csak 2 heted maradt!

A Babaváró hitel 2023-as folytatásáról már döntött a kormány, ám az erről szóló rendelet egyelőre nem jelent meg, a konstrukció jövőbeni támogatási és jogosultsági feltételei pedig még változhatnak január 1-től. Annyi biztos csak egyelőre, hogy Babaváró hitel szerződés a jelenlegi feltételekkel 2022. december 31-ig köthető, ám aki ezt tervezi, annak nagyon sietnie kell.
2022. 12. 03. 12:00
Megosztás:

BÉT és Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara együttműködés

Együttműködési megállapodást kötött pénteken a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) és a Budapesti Értéktőzsde (BÉT). A közös projektek célja, hogy olyan támogatást nyújtsanak a hazai kis- és középvállalatoknak, amely segítségével azok eredményesen tudnak megfelelni a fenntartható vállalati működés követelményeinek.
2022. 12. 03. 11:00
Megosztás:

Miért van ennyi készpénz a magyarok zsebében?

Karácsonyi vásárokra leginkább a fiatalok járnak, az a korosztály, amely a legnyitottabb az elektronikus fizetési megoldásokra. Ezeken a rendezvényeken azonban minden korcsoportra jellemző, hogy bár szívesen vásárolnának kártyával, mégis hordanak maguknál készpénzt, mert tartanak attól, hogy nem lesz lehetőségük mással fizetni.
2022. 12. 03. 10:00
Megosztás:

Negatívra rontotta a litván államadós-osztályzat kilátását az S&P

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról a hosszú és rövid futamú litván államadósság-kötelezettségek elsőrendű, "A plusz/A-1" osztályzatának ilátását az S&P Global Ratings.
2022. 12. 03. 09:00
Megosztás:

Jövőre valószínűleg csökken a világkereskedelmi forgalom

Londoni pénzügyi elemzők legfrissebb előrejelzése szerint várhatóan csökken 2023-ban a világkereskedelmi áruforgalom értéke, elsősorban az amerikai és az európai import valószínűsíthető visszaesése miatt.
2022. 12. 03. 08:00
Megosztás:

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Idén is tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
2022. 12. 03. 07:00
Megosztás:

A Wagner-csoportot is a vallásszabadságot megsértő szervezetek listájára vette az Egyesült Államok

Anthony Blinken közleménye szerint az intézkedések azokra a kormányokra és nem állami szereplőkre vonatkoznak, amelyek megsértik az Egyesült Államok kongresszusa által 1998-ban elfogadott nemzetközi vallásszabadság törvény (International Religious Freedom Act) előírásait, és zaklatnak, fenyegetnek, bebörtönöznek, vagy akár meggyilkolnak egyéneket a hitük miatt.
2022. 12. 03. 06:00
Megosztás:

Észak-Macedónia vette át az EBESZ soros elnökségét

Észak-Macedónia vette át Lengyelországtól az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökségét a szervezet kétnapos külügyminiszteri konferenciájának pénteki záróülésén a lengyelországi Lódzban.
2022. 12. 03. 05:00
Megosztás:

Akinek készpénze vagy bankbetéte van, ezzel a döntéssel most hatalmasat veszít!

A magyar háztartások megtakarításainak nagy része teljesen védtelen jelenleg, ők csak idén 3000 milliárdot buknak a becslések szerint. Felülvizsgálatra szorulhat a megtakarítás szó klasszikus pénzügyi definíciója is.
2022. 12. 03. 04:00
Megosztás:

A Mol csaknem 500 benzinkutat üzemeltet majd Lengyelországban

A jelenleg még Slovnaft Polska márkanév alatt működő töltőállomásokkal együtt a Mol csoport csaknem 500 töltőállomáson nyújt majd kiskereskedelmi szolgáltatásokat Lengyelországban - tájékoztatta a vállalat pénteken az MTI-t.
2022. 12. 03. 02:00
Megosztás:

Októberben az Apple uralta a kínai okostelefon-piac 25 százalékát

A kínai okostelefon-piacon 25 százalékra növelte részesedését az amerikai Apple cég októberben az iPhone 14 erőteljes eladásainak köszönhetően, azaz októberben minden negyedik Kínában eladott készülék iPhone volt - áll a Counterpoint Research piackutató cég honlapjára pénteken felkerült jelentésben.
2022. 12. 03. 01:00
Megosztás: