Mennyi villamos áramot fogyaszt egy átlagcsalád havonta és az mennyibe kerül?

Hány kwh áramot fogyaszt el egy háztartás egy (volt) áramszolgáltatói becslés alapján? Hogyan változik az átlagos áramfogyasztás ha a háztartás 1 fős, 2 fős, 4 fős vagy több főből áll? Hány kWh nappali áramot fogyaszt el egy család és az mennyibe kerül?

Mennyi villamos áramot fogyaszt egy átlagcsalád havonta és az mennyibe kerül?

Az ELMŰ-ÉMÁSZ (ma már MVM Next a neve a társaságnak) áramszolgáltató szakértőinek (2020-as) becslése szerint egy átlagos család villamos energia fogyasztása (nappali árammal, kWh-ban számolva) az alábbiak szerint alakul átlagosan (becslés, ettől lehetnek akár jelentős eltérések is!):

Havi villamos áram fogyasztás a család mérete szerint:

- 1 fős háztartás villamos energia fogyasztása havonta: 120 kWh (nappali áram)

- 2 fős háztartás villamos energia fogyasztása havonta: 180 kWh (nappali áram)

- 4 fős háztartás villamos energia fogyasztása havonta: 200 kWh (nappali áram)

- 4 fős háztartás családi házban villamos energia fogyasztása havonta: 230 kWh (nappali áram)

(Megjegyzés: Magyarországon az átlagos havi fogyasztás sávhatára a villamos energiánál 210 kilowattóra/hó, 2523 kilowattóra/év - mondta Gulyás Gergely tegnap. A rezsicsökkentés részeként bevezetett limitált árat 2022 augusztus 1-sejétől a lakossági átlagfogyasztás mértékéig biztosítják. Annak, aki az átlagnál több energiát fogyaszt, piaci áron kell megfizetnie a többletet. Részletek a cikk folytatásában.)

Mennyibe kerül mindez a villányszámlában?

Ha a lakossági un. A1 kedvezményes (1320 kWh/év fogyasztásig) árakkal számolunk, akkor 1 kWh áram ára (ÁFA-val és rendszerhasználati díjjal együtt számolva) az MVM Next 2022 aktuális ártájékoztatója szerint (kerekítve) bruttó 36 Ft körül alakul.

- 1 fős háztartás villamos energia fogyasztása havonta A1 díjjal: 4320 Ft (átlag, becslés)

- 2 fős háztartás villamos energia fogyasztása havonta A1 díjjal: 6480 Ft (átlag, becslés)

- 4 fős háztartás villamos energia fogyasztása havonta A1 díjjal: 7200 Ft (átlag, becslés)

- 4 fős háztartás családi házban villamos energia fogyasztása havonta A1 díjjal: 8280 Ft (átlag, becslés)

Szeretnél villamos energia árakat számolgatni?

Villamos áram árak kalkulátor IDE kattintva

A kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetett

A kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetett és hét pontból álló intézkedési tervet fogadott el, ennek részeként augusztus 1-jétől csak a lakossági átlagfogyasztás mértékéig biztosítja a rezsicsökkentéssel limitált gáz- és áramárat - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán a kormányinfón.

A miniszter a kormánykabinetek vezetőinek ülését követően tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: az elhúzódó orosz-ukrán háború és az Oroszország ellen bevezetett brüsszeli szankciók miatt Európa egészében drasztikusan emelkednek az energiaárak.

Gyakorlatilag Európa jelentős részén energiaválság alakult ki. Az elmúlt napokban az is világossá vált, hogy nagy valószínűséggel, a jelenlegi állás szerint nem lesz elég gáz az őszi és téli fűtési szezonra Európában - tette hozzá.

Közölte: a magyar családok és gazdaság energiaellátásának védelmére éppen ezért, több országhoz hasonlóan, a magyar kormány is energia-veszélyhelyzetet hirdetett és hét pontból álló intézkedési tervet fogadott el, amelyek augusztusban lépnek életbe.

A miniszter szerint a rendkívüli intézkedésekkel tudják biztosítani, hogy legyen elegendő energiája az országnak télen is, és a továbbiakban is fenntartható legyen a rezsicsökkentés.

A kormány döntött arról, hogy Magyarország másfél milliárdról kétmilliárd köbméterre növeli a hazai gázkitermelést - jelentette be.

A szakminisztérium szerint tovább növelhető a kitermelés a jelenleg is működő gázmezőkön; olyan magasan van ugyanis a gáz ára, hogy az is megéri, ha drágább technológiával sikerül felszínre hozni - mondta Gulyás Gergely.

A kormány felkérte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy szerezzen be több földgázt. Ma a gáztárolók töltöttsége 44 százalékos, ez a mennyiség körülbelül három hónapig biztosítja az ország teljes gázellátását. A cél az, hogy a lehető legtöbb gáz álljon rendelkezésre - közölte.

A miniszter bejelentette, hogy a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra és a tűzifára; egy kivétel van, a bértárolás, amely továbbra sem engedélyköteles.

A kormány az év végéig jelentősen fokozza a hazai lignitkitermelést. A kabinet döntött arról is, hogy a mátrai erőmű blokkjait minél hamarabb újra kell indítani, illetve kezdeményezi a paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását - tette hozzá.

A jelenlegi háborús energiaválságban "egész egyszerűen nem fér bele", hogy mindenki korlátlanul kapja a csökkentett áru gázt és áramot. Ezért a rezsicsökkentés részeként bevezetett limitált árat augusztus 1-sejétől a lakossági átlagfogyasztás mértékéig biztosítják. Annak, aki az átlagnál több energiát fogyaszt, piaci áron kell megfizetnie a többletet - tette hozzá.

Magyarországon az átlagos havi fogyasztás sávhatára a villamos energiánál 210 kilowattóra/hó, 2523 kilowattóra/év, a földgáznál pedig 144 köbméter/hó, 1729 köbméter/év - mondta Gulyás Gergely.

A háztartások háromnegyedét nem érinti a változás, mert az átlag alatt fogyasztanak. A többet fogyasztó egynegyednek is a csökkentett árat kell fizetnie az átlagos fogyasztás mértékéig - közölte.

A döntést azzal indokolta, hogy az orosz-ukrán háború elhúzódik, és az arra adott szankciók miatt valódi kockázatot jelent, hogy lesz-e elég energiahordozó a télen.

Az árak az egekben vannak, az ellátás akadozik, gazdasági értelemben rendkívüli állapot köszöntött be. Ezért most össze kell fogni Magyarország polgáraival és minden olyan magyarországi szereplővel, aki tud tenni az energiaellátás biztosításáért - tette hozzá.

Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos is elmondta, hogy a nagycsaládosok továbbra is kedvezményesen kapják a gázt.

Jelenleg is van kedvezményes fogyasztási limitjük, ami megmarad a jövőben. Egy háromgyerekes család ezentúl évente nem 1729 köbméterig, hanem 2329 köbméterig veheti igénybe a kedvezményt. Minden további gyerek után 300 köbméterrel emelkedik a limit. A villamos áramnál ilyen kedvezmény nincs - mondta.

A kormánynak az volt a fő célja az energia-veszélyhelyzet elrendelésével, hogy továbbra is fenn tudja tartani a rezsicsökkentést és télen is legyen energiája az országnak - tette hozzá.

Ennek egyik eszköze a rezsivédelmi alap, a másik a most ismertetett döntés, amely szerint "egyszerűen nem fér bele" a "háborús energiaválságba", hogy mindenki korlátlanul használja a csökkentett árú gázt és villanyáramot - mondta.

Egy átlagfogyasztó, "rezsivédetten", 7750 forintot fizet havonta a villanyért. Ha nem lenne rezsicsökkentés, ez 50 833 forint lenne. Jelenleg egy átlagfogyasztó 15 833 forintot fizet havonta a gázért, rezsicsökkentés nélkül ez 131 441 forint lenne - tette hozzá a politikus.

Németh Szilárd azt mondta, a spórolás így havonta 158 691 forint, évente 1,9 millió forint; ennyi pénz marad továbbra is az embereknél.

Elmondta, hogy a rezsicsökkentés fogyasztási helyhez kötött, villany esetében 5,6 millió, gáz esetében 3,5 millió fogyasztót érint.

A Pfizer Covid-gyógyszere sokat hozott a konyhára

A Pfizer tegnap piacnyitás előtt publikálta első negyedéves számait, ami egy egyszeri, még a koronavírus járványhoz köthető többletbevételnek köszönhetően felülmúlta a várakozásokat.
2024. 05. 02. 22:30
Megosztás:

Lecsengett nálunk a recesszió

Egyértelműen véget ért a recesszió Magyarországon, mostantól csak a növekedés mértéke a kérdés - mondta az M1 aktuális csatorna kedd délutáni műsorában a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vezető közgazdásza.
2024. 05. 02. 22:00
Megosztás:

Gazdasági növekedésre számít a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal - mondta a Pénzügyminisztérium (PM) makrogazdasági és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára a Kossuth rádió Déli krónika című műsorában szerdán.
2024. 05. 02. 21:30
Megosztás:

A vártakhoz képest nőtt a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban áprilisban

Az Egyesült Államokban a foglalkoztatottak száma az elemzői várakozásoknál jelentősebben nőtt áprilisban az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet szerdán közölt adatai szerint.
2024. 05. 02. 21:00
Megosztás:

Megkezdődhet a Pázmány Campus beruházás

Kezdődhet a Pázmány Campus beruházás, miután a Kúria megsemmisítette a Magyar Rádió egykori épületeire kimondott változtatási tilalmat, amivel a VIII. kerületi önkormányzat akadályozni próbálta az egyetemi és kerületi fejlesztési terveket - közölte Lázár János szerdán a közösség oldalán.
2024. 05. 02. 20:30
Megosztás:

Szeptemberre elkészül a gyulai református általános iskola új tornaterme

Elérte legnagyobb magasságát a kormány több mint kétmilliárd forintos támogatásával megvalósuló tornaterem, amelyet szeptembertől használhatnak a gyulai református általános iskola diákjai - közölte közösségi oldalán Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP) polgármester.
2024. 05. 02. 20:00
Megosztás:

Nagyszabású fejlesztést hajtott végre a LEDFAK Kft.

Komplex, 260 millió forintos fejlesztést hajtott végre mezőtúri telephelyén a LEDFAK Gyártó és Szereléstechnikai Kft., amely a beruházásra csaknem 182 millió forint feltételesen visszatérítendő támogatást nyert a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz (Ginop Plusz) pályázatán - közölte az MTI-vel az áramelosztó, szabályozó készülékek gyártásával foglalkozó cég.
2024. 05. 02. 19:30
Megosztás:

Vegyesen változott csütörtök estére a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 05. 02. 19:00
Megosztás:

BÉT - Elemző: "oldalazás" jellemezte a magyar piac mozgását

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 18,03 pontos, 0,03 százalékos csökkenéssel 68 123,99 ponton zárt csütörtökön.
2024. 05. 02. 18:30
Megosztás:

Nagyot ugrott a Kometa'99 adózott nyeresége tavaly

Az olasz többségi tulajdonban lévő Kometa'99 Zrt. nettó árbevétele tavaly 21,2 százalékkal 93,569 milliárd forintra nőtt, adózott eredménye 153 százalékkal 2,914 milliárd forintra emelkedett egy év alatt - közölte a kaposvári székhelyű húsipari társaság éves jelentésében a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2024. 05. 02. 18:00
Megosztás:

Az MVM megnövekedett adózott eredménnyel zárt tavaly

Az MVM 369 milliárd forint adózott eredménnyel zárt tavaly a 2022-es 72,7 milliárd forint után - derül ki a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden közzétett konszolidált éves jelentésből.
2024. 05. 02. 17:30
Megosztás:

A Budapesti Ingatlan Nyrt. nem fizet osztalékot

A Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF) nem fizet osztalékot, erről a társaság kedden tartott éves rendes közgyűlésén döntöttek - közölte a BIF kedden a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2024. 05. 02. 17:00
Megosztás:

Már lehet pályázni a kamatmentes, uniós forrású beruházási hitelre

A vállalkozások keddtől igényelhetik az uniós forrású kamatmentes beruházási hitelt, legfeljebb százmillió forint értékhatárig - tájékoztatta a programot lebonyolító Magyar Fejlesztési Bank (MFB) az MTI-t.
2024. 05. 02. 16:30
Megosztás:

Még egy ideig nem csökkentene a Fed, de legalább nem is emel

Tegnap este fejeződött be a Fed kétnapos kamatdöntő ülése, ahol– egyhangúlag – az 5,25-5,5 százalékos szinten tartották a kamatsávot, ami megfelelt a piac és az elemzők várakozásainak.
2024. 05. 02. 16:00
Megosztás:

A PannErgy Nyrt. nem fizet osztalékot

A PannErgy Nyrt., nem fizet osztalékot a tavalyi év után, a társaság adózott eredményét teljes egészében az eredménytartalékba helyezi - közölte a PannErgy kedden a Budapesti Értéktőzsde honlapján a közgyűlés határozatát.
2024. 05. 02. 15:30
Megosztás:

Kedvezőtlen volt az április a fogyasztói bizalomra nézve az Egyesült Államokban

Romlott áprilisban, immár a harmadik egymást követő hónapban a Conference Board gazdaságkutató intézet Egyesült Államokra vonatkozó fogyasztói hangulatindexe.
2024. 05. 02. 15:00
Megosztás:

Jelentősen nőtt az Eximbank nyeresége

A Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) 2,25 milliárd forintról 18,583 milliárd forintra növelte a nyereségét tavaly éves összevetésben - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden közzétett beszámolóban.
2024. 05. 02. 14:30
Megosztás:

Csalódást keltő előrejelzés miatt ütötték az AMD-t

Nagy figyelem övezte az Nvidia legfőbb vetélytársának számító vállalat első negyedéves gyorsjelentését.
2024. 05. 02. 14:00
Megosztás:

Nagyot lendített az EU-tagság Közép-Európa gazdaságán

Jelentős felzárkózási lendületet adott az EU-tagság eddigi húsz éve a közép-európai uniós gazdaságoknak - áll az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) kedden Londonban ismertetett tanulmányában.
2024. 05. 02. 13:30
Megosztás:

Az OMV jobb eredménye a MOL részvényárát is növelheti

Az OMV idei első negyedéves gyorsjelentése kedvező képet nyújtott a cég tevékenységéről.
2024. 05. 02. 13:00
Megosztás: