Mi az amire nem figyelnek a vevők ingatlan vásárlásakor? Pedig kellene!

Sok ingatlanvásárlóra igaz, hogy nem tudják pontosan, melyek a meghatározó tényezők egy megvásárolni kívánt ingatlannál, illetve azt sem feltétlenül tisztázták magukban, hogy mi a fontos számukra.

Mi az amire nem figyelnek a vevők ingatlan vásárlásakor? Pedig kellene!

A vevők rendkívül eltérőek, így különböznek az igényeik, az életmódjuk, szokásaik, ezért az is változatos, hogy mire figyelnek ingatlanvásárláskor - kezdte Rencsevics Mária, a Balla Ingatlan XIX., XX. és XXIII. kerületi irodájának szakmai vezetője. Tapasztalatai szerint sok esetben kezdetben még maguknak sem fogalmazzák meg pontosan, hogy mit is szeretnének igazán. Ugyanakkor, ha elkezdenek nézelődni az ingatlanpiacon, akkor az így szerzett személyes tapasztalat segít körvonalazni a valós igényeket - vélekedett a szakértő.

Akadnak azonban olyan tényezők, melyek egyaránt fontosak minden vevő számára. Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodájának szakmai vezetője szerint a prioritási lista a legtöbb vevő esetében általában az elhelyezkedéssel és az árral kezdődik. Utóbbit említette Rencsevics Mária is, aki szerint a rendelkezésükre álló pénzügyi keretre azért figyelnek a vevők, mert vagy nem tudják vagy nem akarják azt túllépni. Így ez egy alapvető és meglehetősen konkrét tényező ingatlanvásárláskor, melyre mindenki figyel.

Hozzátette, hogy a másik szempont ezzel összefüggésben az állapot: valakinek nincs forrása még fel is újítani a megvásárolt ingatlan, másnak nincs lelkiereje vagy ideje egy felújításra. Krausz Gábor szerint az állapot és az energiafelhasználás az, amire a vevők még a leginkább odafigyelnek az ár és az elhelyezkedés mellett.

Rencsevics Mária szerint a lokáció nem mindenki számára egyformán fontos, azaz nem ragaszkodnak valamely utcához, városrészhez. Sokan persze a megszokás vagy a család, iskola, munkahely közelsége miatt kötődnek egy-egy környékhez, de az ingatlan elhelyezkedése a zaj, a környezet, a lakóközösség összetétele miatt is fontos tényező lehet.

Idősebbek esetében fontos a közlekedés és az infrastruktúra miatt is: vagyis, hogy 3-5 percen belül elérhető legyen a tömegközlekedés, és a közelben legyen bolt, orvos.

Abban azonban már sokan bizonytalanok, hogy házat szeretnének vagy inkább lakást, szükségük van-e kertkapcsolatra vagy sem - jegyezte meg Rencsevics Mária, aki szerint sokak számára fontos szempont a szobaszám, mások viszont inkább az ingatlan alapterületére figyelnek. Például akad olyan vevő, aki szereti a nagy tereket, mások éppen ellenkezőleg, a rezsi miatt inkább kis lakást keresnek.

És, hogy mire kellene még figyelni, de a vevők nem feltétlenül figyelnek rá? Ilyenek többek között a jogi rendezettség, tulajdonviszonyok kérdése - említette meg Kruasz Gábor, aki szerint ez az osztatlan közös tulajdonú ingatlanoknál különösen fontos.

Rencsevics Mária felhívta a figyelmet arra, hogy a dél-pesti régióban például sok az osztatlan közös tulajdon, így ott is nagyon fontos szempont, hogy létezik-e az érintett ingatlannál használati megosztás. A jogi helyzet rendezettsége azonban a CSOK, illetve hitel felvétele miatt is fontos, és gyakran csak értékbecslésnél derül ki, hogy ebből a szempontból gondok adódnak egy-egy ingatlannal - mondta a szakértő.

Krausz Gábor egyébként azt szokta javasolni az ügyfeleknek, hogy tekintsenek a megvásárolni kívánt ingatlanra befektetői szemmel is. Még abban az esetben is, ha saját célra vásárolnak, hosszú távra. Emellett úgy véli, hogy sokan nem töltenek elég időt az ingatlan állapotának vizsgálatával, pedig sok későbbi gondtól kímélhetnék meg magukat.

Újépítésű társasházak kapcsán is arra hívta fel a figyelmet, hogy nagyon fontos a kivitelezés minőségének vizsgálata, annál is inkább, mivel ezeknél a friss festés még sok mindent elrejt. Sokat segít persze, ha a kivitelezőnek vannak referencái és garanciát is kínál a megvásárolt ingatlanra - jegyezte meg.

Végül egy tippet is adott az ingatlanvásárlóknak: lehetőleg legyen valami különleges, egyedi a megvásárolt ingatlanban. Ugyanis, ha rosszabb a helyzet a lakáspiacon, akkor az egyforma, tucatlakásokból sok eladóvá válik, és ilyenkor nagy konkurenciával néz szembe az, aki értékesítene. Ezért nem árt, ha valami miatt kiemelkedik az ingatlanunk a tömegből, valamilyen tulajdonsága révén megkülönböztethető. Ezáltal ugyanis nagyobb figyelem irányul rá, és így könnyebben talál magának vevőt.

De mivel ennyi tényezőre szinte lehetetlen figyelni, ezért Rencsevics Mária szerint a legfontosabb, hogy a vevők elsősorban a saját igényeikre figyeljenek, azokat priorizálják. A számukra fontosabb szempontokat helyezzék előtérbe, és azon tényezők esetében kössenek csak kompromisszumot, melyek ezen lista alapján kevésbé relevánsak.

Többségében pozitív kezdés az európai tőzsdéken

Vegyesen, többségében emelkedő indexekkel indult a kereskedés kedden a főbb európai értékpapírpiacokon. Hétfőn a tőzsdék túlnyomórészt veszteséggel zártak.
2023. 12. 05. 10:00
Megosztás:

Onefluence – A L’Oréal átalakítja influencer marketing tevékenységét

Az influencer marketing feladatokat a jövőben az összes L’Oréal márka számára a WS Hungary, a WS Czech és az AMI Communications Slovakia ügynökségi konzorciuma látja el Magyarországon, Csehországban, illetve Szlovákiában.
2023. 12. 05. 09:32
Megosztás:

Uniós támogatásból épült bölcsőde Szegeden

Uniós támogatással egymilliárd forintból 72 gyerek elhelyezésére alkalmas bölcsőde épült Szegeden, a marostői városrészben - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.
2023. 12. 05. 09:30
Megosztás:

Uniós forrásból fejlesztette gyártókapacitását a CE Glass Zrt.

Uniós támogatással, félmilliárd forintos beruházással fejlesztette gyártókapacitását a Szeged határában található üzemében a hőszigetelő és biztonsági üvegeket gyártó CE Glass Zrt. - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.
2023. 12. 05. 09:00
Megosztás:

Csökkenéssel indulhat a mai nap az elemző szerint a tőzsdén

A nemzetközi befektetői hangulat romlása miatt csökkenéssel indulhat a kereskedés kedden a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2023. 12. 05. 08:30
Megosztás:

Hazánk a zöld átállás egyik nyertese lehet

Magyarországnak megvannak a pénzügyi eszközei ahhoz, hogy a világgazdaság zöld átállásának egyik nyertese legyen - jelentette ki a Pénzügyminisztérium (PM) közleménye szerint Varga Mihály az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján tartott pénzügyminiszteri kerekasztal beszélgetésen, Dubajban.
2023. 12. 05. 08:00
Megosztás:

Felemásan indított kedd reggel a forint árfolyama

Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama kedd reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 12. 05. 07:30
Megosztás:

Kibővülhet az online árfigyelő rendszer

Újabb 18 termékkörben lehet árcsökkenés - kibővülhet és 2024-ben is folytatódik az online árfigyelő rendszer - ismerteti a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.
2023. 12. 05. 07:00
Megosztás:

Kissé romlott a német járműipari vállalatok üzleti hangulata

A német járműipari vállalatok üzleti hangulatát jelző mutató enyhén csökkent novemberben a müncheni ifo gazdaságkutató intézet legfrissebb felmérése szerint.
2023. 12. 05. 06:30
Megosztás:

Befagytak a hitelkamatok, hiába csökkent a jegybank

November után december elején is elmaradt a bankoknál a hitelkamatok csökkentése. Hiába vágja folyamatosan most már az alapkamatot az MNB, a pénzintézetek alig reagálnak rá. A lakáshitelek kamatát két hónapja befagyasztotta az október eleje óta alkalmazott kamatplafon, és hiába nem érinti ez a korlát, a személyi kölcsönnél sincs változás - derül ki a Bank360.hu havi kamatfigyelőjéből.
2023. 12. 05. 06:00
Megosztás:

Soha ennyit nem kértek még egy Zsolnay-vázáért

Története egyik legerősebb aukciójára készül a Virág Judit Galéria december 16-án. Két páratlan remekmű, a 100 év után előkerült Tihanyi Lajos kép és a magyar Mona Lisaként emlegetett Gulácsy Lajos festmény mellett a galéria bejelentette az árverés további sztárjait, köztük egy világrekordot döntő Zsolnay óriásvázát. A monumentális mű kikiáltási ára 15 millió forint - soha, sehol nem indult még ilyen magas összegről egy Zsolnay tárgy sem. A műtárgyakat december 2-tól két héten át ingyenesen megtekintheti a nagyközönség. Kivételes alkalom, hogy egy emberöltő óta nem látott Tihanyi műremek, egy Gulácsy főmű, továbbá Mednyánszky, Vaszary, Czóbel és más kiváló alkotók festményei egy helyen legyenek láthatóak.
2023. 12. 05. 05:30
Megosztás:

Megjelent a Napenergia Plusz Program pályázati felhívása

Megjelent a Napenergia Plusz Program pályázati felhívása, a kormány a zöld energia fokozott hasznosítása érdekében a magyar családokat is segíti a modern napelemes rendszerek telepítésében - jelentette be Lantos Csaba hétfőn az Energiaügyi Minisztérium (EM) közösségi oldalán.
2023. 12. 05. 05:00
Megosztás:

Fenyőfa árak - mennyibe kerül egy fenyő? Legolcsóbb élő fenyőfa

Alig a tavalyi ár felett juthatnak idén a vásárlók fenyőhöz: a lucfenyőt 5, az ezüstfenyőt 6, míg a nordmann fenyőt 8 ezer forint körüli méterenkénti áron kínálják az utcai és piaci standokon megjelent alkalmi fenyőárusok. Az Agroinform.hu múlt heti felméréséből többek között az derül ki, hogy a vásárlók 52 százaléka tervez legalább 7 ezer forintot költeni erre a célra, ezen belül 23 százaléknyian terveznek 10 ezer forintnál nagyobb kiadást.
2023. 12. 05. 04:30
Megosztás:

Itt a CSOK Plusz – de hogyan hat majd a lakásárakra?

Pár napja derültek ki a CSOK Plusz konstrukció részletei, melyek értelmében minden eddiginél nagyobb összegű kamattámogatott lakáshitelt és hozzá tartozó hitelelengedést vezet be a kormány. A 2024. január 1-jétől érvénybe lépő intézkedés mind a hitelpiacra, mind a lakáspiacra jelentős hatást gyakorolhat. Az MBH Bank elemzője megvizsgálta, milyen tendenciákra számíthatunk jövőre.
2023. 12. 05. 04:00
Megosztás:

Szlovénia támogatja Ukrajna aknamentesítését

Szlovénia idén 1,5 millió euróval támogatja Ukrajna aknamentesítését - jelentette be Tanja Fajon szlovén külügyminiszter hétfőn.
2023. 12. 05. 03:30
Megosztás:

Közös tudásbázist építenek az agráregyetemek

Szövetségi és együttműködési megállapodásokat kötött a három magyarországi agrárképző egyetem, az ebből létrejövő tudásbázis a jövő agráriumát alapozhatja meg - közölte az MTI-vel hétfőn a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz).
2023. 12. 05. 03:00
Megosztás:

Készpénzt rejteget? Ön is bajba kerül, ha sok készpénzt tart otthonában!

A magyar lakosság még mindig készpénz imádó 2023 végén is: a piaci becslések szerint mintegy 6500 milliárd forintot tartanak a háztartások maguknál KP-ben. Miért nagyon veszélyes ez, akár Önre nézve is, kedves Olvasó? Mutatjuk.
2023. 12. 05. 02:00
Megosztás:

Bővült a Netrisk Csoport

A Netrisk Csoport (a továbbiakban: „Netrisk”) és a Bauer Media Group bejelentette, hogy sikeresen lezárták online összehasonlító üzletágaik összevonását Közép- és Kelet-Európában. A tranzakcióval Netrisk Csoport néven működő, vezető online összehasonlító szolgáltató jön létre hat közép- és kelet-európai országban.
2023. 12. 05. 01:00
Megosztás:

5 ok, amiért kilőtt a Bitcoin

A Bitcoin árfolyama meghaladta a rendkívüli 41 600 dolláros álomhatárt. Ez a döbbenetes ár több kiváltó okra is visszavezethető, kezdve a spot Bitcoin ETF-ek körüli láztól egészen a szélesebb pénzügyi trendekig. Feltérképeztük a rally leglényegesebb okait, tarts velünk te is a részletes elemzés során!
2023. 12. 05. 00:01
Megosztás:

Elkészült a debreceni környezeti ellenőrző rendszer stratégiai alapdokumentuma

Elkészült a debreceni környezeti ellenőrző rendszer stratégiai alapdokumentuma, amellyel "a tudományt a város szolgálatába állítják" - jelentette be a cívisváros polgármestere hétfőn a Református Kollégium Oratóriumában.
2023. 12. 04. 23:30
Megosztás: