Mi is a veganizmus? Nem csak étrend, hanem annál sokkal több!

Ez az írás azért született meg, hogy néhány félreértést tisztázzon. Mindig örülök, ha a téma helyet kap bármilyen nyomtatott vagy online formában, mert rengeteg ember éli a hétköznapjait úgy, hogy nem tud róla semmit, vagy téves információkkal, féligazságokkal találkozott csak.

Mi is a veganizmus? Nem csak étrend, hanem annál sokkal több!

Sokan a veganizmust, mint étrendet ismerik, de már az elején helyretenném a dolgot, hiszen ez a legfontosabb az egészben. A veganizmus nem egy étrend, hanem egy filozófia, amely elutasítja az állatok árucikk státuszát; amely megnyilvánul a táplálkozás, a szórakozás, a ruházkodás és a higiéniai termékek választásában is. Valójában a veganizmus egy állatjogi mozgalom, így bárki, aki a saját egészsége, a környezetvédelem vagy egyéb más ok miatt hagyja el a húst, illetve az állati eredetű ételeket, az gyakorlatilag csak növényi étrendet követ, veganizmus csak etikai létezik. Ez nem rólad vagy rólam szól, hanem csak és kizárólag az állatokról.

Tehát a vegánok nem fogyasztanak semmilyen állati eredetű dolgot. Például: húst, és más állati eredetű anyagokat sem (zsír, zselatin), tejet és tejtermékeket, tojást, mézet sem. A vegánok nem vásárolnak, illetve nem használnak vagy hordanak szőrmét, bőrből, gyapjúból, selyemből, toll felhasználásával készült ruhákat és eszközöket.  Nem használnak állati összetevőket tartalmazó vagy állatokon tesztelt kozmetikai szereket, tisztító és tisztálkodó szereket.  És értelemszerűen elkerülik az állatokat használó cirkuszokat, az állatkerteket, tropicariumokat, akváriumokat, illetve minden olyan helyet, ahol állatok kizsákmányolása, kihasználása történik.

Annak a félreértésnek az oka, miszerint a veganizmus egy étrend, az lehet, hogy az ember életében az evés központi szerepet tölt be. Amikor születésnap van, eszünk. Karácsonykor eszünk. Évforduló van, eszünk. Bármikor, ha összejön a család, eszünk. Még sokszor tv-nézés közben is. A moziban is. 

Illetve oka még ennek az angol nyelvből átvett ’vegan diet’, ’vegán étrend’ kifejezés, ami a vegánok étrendjére utal, ami a növényi étrend. És természetesen pont az étkezés központi szerepe miatt alakul ki félelem is az emberekben azzal kapcsolatban, hogy ha váltanak, akkor gyengék lesznek, megbetegszenek vagy hiányállapotok alakulnak ki náluk. Erre vegyes étrenden, állati eredetű összetevőket fogyasztva ugyanúgy megvan az esélyük, sőt!

A vezető halálokok, mint például a szív és érrendszeri betegségek, a daganatok, a cukorbetegség és az állati eredetű ételek fogyasztása között sok kutatás mutatott kapcsolatot. Van pár olyan tápanyag, amit ki szoktak emelni, de gyakorlatilag ha az ember tudatos, és nem csak sült krumplin és kólán él, akkor nem kell félnie attól, hogy bármilyen tápanyaghiány lép fel nála. Függetlenül az étrendtől egyébként minden embernek ajánlom, hogy évente egyszer menjen el és csináltasson egy laborvizsgálatot.

Az egészségre gyakorolt pozitív hatás mellett a növényi étrenddel kapcsolatban a környezetre gyakorolt jótékony hatása is sokat emlegetett téma, így ezt is érdemes megemlíteni. Ezzel kapcsolatban csak egy érdekes kérdést hagynék itt. Vajon hogyan lehetséges az, hogy a bolygón élő, közel 8 milliárd embert nem vagyunk képesek élelemmel ellátni, de közben gond nélkül megoldjuk, hogy majdnem háromszor ennyi állatot igen?

Az Economist ezt írja a lenti linken elérhető rövid kis cikkében:

„Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének statisztikái szerint a világ átlagos csirkeállománya csaknem 19 milliárd, vagyis fejenként három. A szarvasmarha a következő legnépesebb haszonállatfajta 1,4 milliárddal, a juhok és sertések nem sokkal maradnak el mögöttük, körülbelül 1 milliárddal.”

Ebben nincsen benne minden állatfaj, amit az ember szaporít, fogságban tart, hizlal és lemészárol, hogy az étvágyát kielégítse, de csak a megadott számokat összeadva ez így is 22,4 milliárd.

forrás: https://stage.economist.com/graphic-detail/2011/07/27/counting-chickens

Kitekintésnek elég is ennyi. A veganizmusról érdemes még tudni, hogy 1944-ben kezdődött a hivatalos története, amikor is a The Vegan Society szervezetet megalapították. Az alapítók szigorú vegetáriánusok voltak, akik a tej- és tojásfogyasztást is mellőzték, illetve bojkottálták a bőrtermékeket is. Azóta egyre több és több emberhez ér el maga a filozófia, és egy 2021-es cikk szerint a világon már nagyjából 79 millió vegán él. A veganizmus térhódítása több dolognak is köszönhető, mint például a növekvő keresletre válaszként érkező növekvő kínálat és ezen kívül fontos szerepet vállalnak ebben a vegán aktivisták is. Sok ember gondolkodik el azon, hogy van-e szükség az állatok kizsákmányolására, vagy akár csak az elfogyasztásukra, hogy ez egyáltalán elfogadható-e erkölcsileg, és mindez köszönhető a különböző aktivista akcióknak, illetve az állatokkal szembeni kegyetlen bánásmódokról szóló filmeknek. Ezek bemutatják az ipari állattartás borzalmait, a halászatot, a teljesen felesleges vérontásokat, kínzásokat és állatok tucatjainak értelmetlen lemészárlását. Erre az utolsóra a legjobb példa a tojásiparban a hím kiscsirkék élve darálása, vagy zsákokban történő megfojtása, hiszen ők nem profitálnak, a felnevelésük csak plusz költség lenne.

A csirkék életéről, és a fent említett gyakorlatról itt van egy összefoglaló cikk:
https://www.nosalty.hu/ajanlo/21-horrorisztikus-dolog-amirol-tojasipar-azt-akarja-hogy-ne-tudj

A vegán aktivizmusnak több formája is létezik, online mellett például utcai aktivizmus is. Az utcai aktivizmusnak vannak békésebb és a közhangulatot megzavaró formái is. A békésebb formát az Ausztráliában létrejött Anonymus For The Voiceless Cube of Truth nevű  demonstrációi képviselik. A másik kategóriába pedig az úgynevezett diszruptív aktivizmus különböző tüntetései, megmozdulásai, egyéni akciói tartoznak. Ez egy radikálisabb módja az ismeretterjesztésnek, az információk bemutatásának.

A Cube of Truth egy laptopos demonstráció, ahol a résztvevők egy része a laptopokat tartja, amin különböző vágóhídi, illetve az állatiparban történő kegyetlenségeket bemutató videók láthatóak. A résztvevők másik része pedig az érdeklődő járókelőkkel tud párbeszédet kezdeményezni. A videók tartalmaznak ugyan durvább jeleneteket is, de maga a demonstráció békés.

Kis hazánkban több csoport is foglalkozik aktivizmussal.

A Vegán Aktivisták Magyarország csapata, akiknek a facebook oldalát követve közelgő eseményekről, demonstrációkról is időben értesülhetünk: https://www.facebook.com/veganactivisthungary

Rajtuk kívül érdemes megemlíteni a Vegán Állatvédelem nevű csoportot, ők ezen a linken érhetőek el:

https://www.facebook.com/veganallatvedelem

Illetve a MAVEG-et, a Magyar Vegán Egyesületet. Az ő oldalukat itt találjátok: https://www.facebook.com/VeganEgyesulet

Magyarországon a diszruptív aktivizmus kevésbé ismert, de a világ más országaiban már vannak ennek is képviselői. Itthon a 2021 augusztus 11-én létrehozott Vegánok közt csoport az, amelynek tagjai szeretnék ezt a fajta aktivizmust is meghonosítani, hiszen ezek sokkal nagyobb visszhangot jelentenek, és ezáltal sokkal több emberhez eljuttatható az általuk képviselt filozófia. A csoportnak jelenleg több, mint 4500 tagja van, és a tagjai idén már több tüntetésen is részt vettek.

Ezek között volt böllérfesztivál is, de több alkalommal jelentek meg cirkuszi előadások helyszínén is, hogy felhívják az odalátogatók figyelmét a cirkuszi állatokkal való kegyetlen bánásmódra. Ezek más csoportokkal közös, vagy független szervezők eseményei voltak. Szerveztek úgynevezett Train to Change demonstrációt is, amikor a laptopos vetítések vonatokon/metrókon történnek. Ezen felül megszerveztek és véghezvittek egy adománygyűjtési akciót a varbói Malacvédő Alapítvány számára, ami több mint 600 ezer forintot jelent, így az alapítvány tudott bővíteni, és új malacházakat vásárolni.

Őket itt tudjátok elérni: https://www.facebook.com/malacvedoalapitvany

A Vegánok közt csoportot pedig itt találjátok: https://www.facebook.com/groups/veganokkozt

Mivel a profitline egy alapvetően gazdasági/pénzügyi/tőzsdei témájú oldal, pár szót szentelnék a vegán életmód anyagi vonzatairól is. Sok ember fejében kialakult egy kép, miszerint a vegánok étrendje, a növényi étrend sokkal drágább, mint a vegyes.

Ez egyértelműen nem kijelenthető, sőt sok esetben éppen ennek az ellenkezője igaz. Természetesen, ha az ember a vegán logóval ellátott készételeket vásárolja, akkor valóban többet fog fizetni, de ha az alapanyagokat vásárolja meg, és otthon főz/süt, akkor a kiadásai jelentősen csökkennek.

Ezzel kapcsolatban jelent már meg cikk egy másik pénzügyekkel foglalkozó oldalon, amit természetesen válasz is követett. Ebben a válaszban természetesen forrásként meg van jelölve az eredeti cikk is, illetve a válasz cikk alján van még két a témát körüljáró másik írás is.

A válaszként elkészült írás itt olvasható el: https://www.facebook.com/veganinhungary/posts/3106174186330484

A vegánok kiadásait az egyéb ruházati vagy tisztító és tisztálkodó szerek, kozmetikai szerek megvásárlása esetén is lehet mérsékelni, ha az ember kicsit odafigyel arra, hogy mit és hol vesz.
Ruhákból nem feltétlenül kell a legdrágábbat és főleg nem a világ túlsó feléről megrendelve. Sőt, manapság sokan vásárolnak secondhand boltokból, vagy turkálóból. Ez is egy jó ötlet, ráadásul ez gyakorlatilag újrahasznosítása egy egyébként kidobásra kerülő ruhának. Az egyéb szerekkel kapcsolatban szintén igaz, hogy ha nem mindig a legdrágábbat vesszük, akkor a pénztárcánk sem lesz üres a hónap közepére. A legtöbb drogériában már kapható akár saját márkás szappan, tusfürdő, mindenféle krémek is. Aki ezen a területen szeretne eligazodni, annak is hagyok itt egy kis segítséget.
Juhász Anita Diána már évek óta foglalkozik a témával, aminek egy saját oldalt is készített:
https://www.cruelty-free-beauty.hu/

Itt pedig egy listát találtok a termékekről, ahol külön vannak csoportosítva a cégek, aszerint, hogy vannak-e vegán termékeik, illetve, hogy tesztelnek-e állatokon: https://www.cruelty-free-beauty.hu/markalista/

Az alábbi linkeken olyan filmek érhetőek el, melyeket érdemes megnézni.

Earthlings (Földlakók) Film a földlakókról, arról, hogy mind azok vagyunk fajtól függetlenül 2005-ből.

https://vimeo.com/229451926

Gary Yourofsky Georgia Műszaki Egyetemen tartott előadása 2010-ből.

https://youtu.be/mLk0hYiX_Ak

The Cove (Az öböl) Film Taiji japán tengerparti városról és delfinek százezreinek lemészárlásáról.

https://ok.ru/video/2638519798381

James Wildman előadása 101 ok, hogy vegán légy.

https://youtu.be/N80ocuZe40Y

Dominion (Uralom) A videónál több nyelven beállítható a felirat, köztük magyarul is.

https://youtu.be/LQRAfJyEsko

Végül pedig azoknak, akik a fentiek alapján úgy döntöttek, hogy kipróbálnák milyen a vegán  filozófia szerint élni, azok a nevétől függetlenül egész évben csatlakozhatnak a veganuár programhoz, ahonnan emailben is kapnak segítséget, és egy támogatói csoportba is beléphetnek a facebookon, ahol feltehetik a kérdéseiket.

Erre itt tudtok jelentkezni: https://prove.hu/veganuar/

Husi Sándor

vegán aktivista

Újabb hőségriasztást rendeltek el keddig Olaszországban

Huszonkét nagyvárosban rendelte el a legmagasabb fokozatú riasztást a rendkívüli hőség miatt az olasz egészségügyi minisztérium szombattól. Az előrejelzések szerint keddtől várható enyhülés.
2022. 07. 03. 00:01
Megosztás:

Az ügyfelek több mint 70 százaléka lakást vesz a Babaváró kölcsönből a Duna House szerint

A kamatmentes, szabadfelhasználású Babaváró kölcsönt az ügyfelek az idén is főként lakásvásárlásra fordítják, a Duna House Pénzügyek ügyfelei körében végzett felmérés szerint január-júniusban a hitelfelvevők 72,7 százaléka költötte erre a kapott pénzt.
2022. 07. 02. 23:00
Megosztás:

Folyamatosan zajlik a betakarítás a földeken

Folyamatosan zajlik a betakarítás a földeken, a száraz, meleg időjárás és az aszály ellenére az ország kenyere biztosított - közölte az Agrárminisztérium (AM) vezetője a tárca szombati közleménye szerint.
2022. 07. 02. 22:30
Megosztás:

A TIM országos munkavédelmi kampányt indít

A munkavállalók és a munkáltatók munkaügyi szemléletformálásának érdekében országos kampány indul július elején - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) Facebook-oldalán szombaton.
2022. 07. 02. 21:00
Megosztás:

Rádiókat vizsgált az NMHH

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 127 rádióadó adatait vizsgálta meg legújabb kutatásában, hogy feltárja a tavalyi év legnépszerűbb előadóit és dalait. A vizsgált rádiók összesen 94 évnyi adást sugároztak 2021-ben, amelynek nagy részét az NMHH is rögzíti - közölte a hatóság szombaton az MTI-vel.
2022. 07. 02. 20:00
Megosztás:

Ennyit bukott a világ 500 leggazdagabb embere az év első felében

A világ 500 leggazdagabb emberének vagyona 1400 milliárd dollárral csökkent az idei első fél évben a globális részvénypiacok lejtmenete miatt, június végi állapot szerint - írja a Bloomberg.
2022. 07. 02. 19:00
Megosztás:

Bővítette üzemét és termelőkapacitását a CE Glass csoport

A CE Glass csoport két ütemben 5400 négyzetméterrel bővítette üzemét Szeged határában, és csaknem megduplázta biztonságiüveg-gyártó kapacitását - tájékoztatta a cég az MTI-t.
2022. 07. 02. 18:00
Megosztás:

Emelkedtek az ingatlanárak a kiemelt üdülőövezetekben

A hazai kiemelt üdülőkörzetek lakóingatlan- és üdülőpiacain együttesen átlagosan 12 százalékkal emelkedtek a fajlagos árak tavaly az egy évvel korábbihoz képest - derül ki a Takarék Indexből, a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarék Jelzálogbank kutatásából.
2022. 07. 02. 17:30
Megosztás:

ÁSZ: Hányas osztályzat adható az oktatás minőségére?

Gyermekeink épülésének, fejlődésének biztosítása mindennapi feladatunk. Mesét mondunk, játszunk velük, és óvodába, iskolába kísérjük őket. A köznevelés felelős a gyermekek testi, lelki és értelmi fejlődésének lehető legmagasabb szintű kibontakoztatásáért. Ezért nem mindegy az oktatás minősége, amely közvetlen hatást gyakorol gyermekek és családok életére. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elemzésében értékelte az ENSZ 4. Fenntartható Fejlődési Célját, amely a minőségi oktatás és az élethosszig tartó tanulás biztosításáról szól. Az ÁSZ az elemzés keretében vizsgálta a nemzetközi, nemzeti és a programszintű indikátorok összhangját, ellenőrizhetőségét. Emellett bemutatja hazánk oktatás minőségének mérése és a lemorzsólódás területén elért eredményeit.
2022. 07. 02. 16:00
Megosztás:

ÁSZ: A nemek közötti esélyegyenlőség valamennyiünk érdeke

Magyarország Alaptörvénye értelmében a nők és a férfiak egyenjogúak, a tanulás szabadsága pedig egyformán megilleti őket. Ugyanakkor tény, hogy a gimnáziumokban és a felsőoktatásban társadalmi arányuknál magasabb a nők részvétele, 54,5 százalék körüli, a pedagógusok körében pedig egyenesen 82 százalékos. Mindeközben, mint az ÁSZ kutatása rávilágít, a közvélekedés erősen megkülönbözteti a lányos és a fiús tulajdonságokat, készségeket. Az általános felfogás szerint nőies tulajdonság például az érzelmi, szociális érettség és a kézügyesség, míg a leginkább férfias tulajdonságok között tartják számon a technikai-műszaki érzéket és a logikát. Vajon milyen következményei vannak, ha ezek és társaik között felborul az egyensúly, és a fontosságban is más megítélés alá kerülnek? Az ÁSZ hazai és OECD statisztikai adatokat is vizsgáló elemzése ennek az ún. „Pink education" jelenségnek az okait, társadalmi, gazdasági következményeit kutatja.
2022. 07. 02. 15:00
Megosztás:

Pénteken 40 fok feletti csúcsértékkel tetőzött a kánikula

Pénteken 40 Celsius-fok feletti csúcsértékkel tetőzött a kánikula, de a napi országos melegrekord most nem dőlt meg - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán.
2022. 07. 02. 14:00
Megosztás:

Visszatért az utazási kedv, közel 250 ezer forintba kerülhet az idei nyaralás

Az egy évvel korábbinál jóval többen mennének nyaralni belföldre vagy külföldre az idén. Az idén közel 250 ezer forintot költenének a vakációra átlagosan a nyaralást tervezők - derül ki a K&H biztos jövő felméréséből. Ez az összeg lényegében megegyezik a pandémia előtti szinttel. A vakációzók 55 százaléka 100-500 ezer forintos utazási költségvetéssel számol. Döntően a saját jövedelmükből finanszírozzák a nyaralást, a SZÉP Kártyára 28 százalékuk támaszkodik, a családtagoktól pedig 16 százalékuk kap erre a célra támogatást. A K&H összeállításából kiderül az is, hogy a tavalyi évben az egyéni utasbiztosításhoz köthető károkra - egyenként - átlagosan 90 ezer forintot fizetett. Nyaranta a társaság szerint az egyik leggyakoribb utasbiztosítási káresetek közé tartozik a leégéshez és a gyomorrontáshoz köthető orvosi ellátás. Az összeállítás szerint az utazók 21 százaléka köt külön utasbiztosítást, 24 százalékuk a bankkártyás megoldás mellé igényel kiegészítő biztosítást.
2022. 07. 02. 13:00
Megosztás:

Jelentős fejlesztések a CE Glass csoportnál

A CE Glass csoport két ütemben 5400 négyzetméterrel bővítette üzemét Szeged határában, és csaknem megduplázta biztonságiüveg-gyártó kapacitását - tájékoztatta a cég az MTI-t.
2022. 07. 02. 12:00
Megosztás:

Kiderült, hogy kit hallgattunk legtöbbet tavaly a rádióban - Nem meglepő...

Ha magnókazettákon tárolná a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a magyar rádiók 2021-es év adásának hanganyagát, akkor több mint 70 ezer kilométer hosszú kazettaszalagon férne csak el, ennyivel majdnem kétszer lehetne körbe tekerni a bolygónkat. Ekkora mennyiségű hanganyag feldolgozása alapján készült az NMHH kutatása, amelyből kiderült, hogy kik a legnépszerűbb előadók a magyar rádiók játszási listája alapján. Sőt, egy készülő elemzés arra is fényt derít, hogy egészen másokat hallgatunk a rádiókban, mint a zenei streaming szolgáltatók felületein.
2022. 07. 02. 10:00
Megosztás:

Folytatódik a 4iG távközlési üzletágának stratégiai átalakítása

A hazai és a nemzetközi távközlési piacon is meghatározó portfólióval rendelkező 4iG csoport idén tavasszal megkezdte távközlési vállalatainak stratégiai átalakítását és a társaságok integrációját. A folyamat célja, hogy a vállalatok hatékonyabban használják ki a csoporton belüli együttműködési lehetőségeket, illetve az üzleti működés területein jelentkező szinergiákat. A telekommunikációs portfólió integrációs folyamatainak támogatására új csúcsvezetők érkeznek a telekommunikációs vállalatok élére. A 4iG Nyrt. távközlési divíziójának irányítását az Antenna Hungária Zrt. vezérigazgatójaként Király István veszi át július 1-től, akit a DIGI csoport élén ügyvezetőként Tábori Tamás vált. A 4iG nemzetközi távközlési portfóliójának irányítására új szervezeti egység jön létre tiranai központtal. A 4iG International vezetője Budafoki Róbert, aki az albán és a montenegrói leányvállalatok ügyvezetésért, és integrációs feladataiért felel. Az előzetes bejelentésnek megfelelően magyar távközlési infrastruktúra meghatározó szereplője, az Invitech ügyvezető igazgatója Bőthe Csaba lesz július 1-től, aki Gerald Grace-t váltja a társaságnál.
2022. 07. 02. 09:00
Megosztás:

Guntram Würzberg veszi át az E.ON Hungária Csoport elnök-vezérigazgatói feladatait, Kiss Attilát az E.ON SE alelnökévé nevezték ki

Július 1-től Guntram Würzberg váltja Kiss Attilát az E.ON Hungária Csoport élén. A szakember több mint 25 éve dolgozik a nemzetközi E.ON csoportnál, számos vezető pozíciót töltött be, legutóbb a cégcsoport legfelsőbb szintű jogi vezetőjeként dolgozott. Kiss Attila, az E.ON Hungária Csoport eddigi elnök-vezérigazgatója az anyavállalat felsővezetésében folytatja pályafutását az E.ON SE Vállalati Eszközmenedzsmentért (EAM) felelős alelnökeként.
2022. 07. 02. 08:00
Megosztás:

Félelmetes tűz tombol a Bükkben - a katasztrófaturistákat nem engedi a rendőrség a közelbe

Néhány órával ezelőtt kaptam a hírt, hogy mintegy száz hektáron erdőtűz tombol a Bükkben, Jávorkút környékén - írja hivatalos FB oldalán Veres Pál, Miskolc polgármestere.
2022. 07. 02. 07:15
Megosztás:

Solymáron péntektől másodfokú vízkorlátozást rendeltek el

Solymáron péntektől másodfokú vízkorlátozást rendeltek el - közölte a település polgármesteri hivatala a Facebook-oldalán.
2022. 07. 02. 07:00
Megosztás:

Emelkedtek az ingatlanárak a kiemelt üdülőövezetekben

A hazai kiemelt üdülőkörzetek lakóingatlan- és üdülőpiacain együttesen átlagosan 12 százalékkal emelkedtek a fajlagos árak tavaly az egy évvel korábbihoz képest – derül ki a Takarék Indexből, a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarék Jelzálogbank kutatásából. A kiemelt üdülőövezetek közül a Tisza-tónál emelkedtek legnagyobb mértékben a négyzetméterárak 2021-ben, és jelentős volt a növekedés a Mátra-Bükk üdülőövezetben is. A Tisza-tónál ugyanakkor még mindig jóval alacsonyabbak a négyzetméterárak, mint a Balatonnál, amelynek környékén sokan már nem csak a másodlagos, hanem az elsődleges lakásukat vagy házukat vásárolták meg az otthoni munkavégzés terjedésével.
2022. 07. 02. 06:00
Megosztás:

Már a környező országokban is kezd elfogyni a bevethető munkaerő – a Fülöp-szigetekről érkezhet a megoldás a hazai gazdaság egyik legnagyobb problémájára?

Az elmúlt néhány évben elsősorban a termelő szektorban egyre nagyobb számban jelentek meg vendégmunkások, mert sok területen és térségben már lényegében „elfogyott” a bevethető magyar munkaerő. Azonban mára eljutottunk oda, hogy már a környező országokban sem találni megfelelő számban olyan dolgozókat, akik segíthetnének orvosolni az egyre égetőbb hazai munkaerőhiányt. A háború bizonytalanságai pedig még tovább súlyosbíthatják ezt a helyzetet.
2022. 07. 02. 05:00
Megosztás: