Mi is a veganizmus? Nem csak étrend, hanem annál sokkal több!

Ez az írás azért született meg, hogy néhány félreértést tisztázzon. Mindig örülök, ha a téma helyet kap bármilyen nyomtatott vagy online formában, mert rengeteg ember éli a hétköznapjait úgy, hogy nem tud róla semmit, vagy téves információkkal, féligazságokkal találkozott csak.

Mi is a veganizmus? Nem csak étrend, hanem annál sokkal több!

Sokan a veganizmust, mint étrendet ismerik, de már az elején helyretenném a dolgot, hiszen ez a legfontosabb az egészben. A veganizmus nem egy étrend, hanem egy filozófia, amely elutasítja az állatok árucikk státuszát; amely megnyilvánul a táplálkozás, a szórakozás, a ruházkodás és a higiéniai termékek választásában is. Valójában a veganizmus egy állatjogi mozgalom, így bárki, aki a saját egészsége, a környezetvédelem vagy egyéb más ok miatt hagyja el a húst, illetve az állati eredetű ételeket, az gyakorlatilag csak növényi étrendet követ, veganizmus csak etikai létezik. Ez nem rólad vagy rólam szól, hanem csak és kizárólag az állatokról.

Tehát a vegánok nem fogyasztanak semmilyen állati eredetű dolgot. Például: húst, és más állati eredetű anyagokat sem (zsír, zselatin), tejet és tejtermékeket, tojást, mézet sem. A vegánok nem vásárolnak, illetve nem használnak vagy hordanak szőrmét, bőrből, gyapjúból, selyemből, toll felhasználásával készült ruhákat és eszközöket.  Nem használnak állati összetevőket tartalmazó vagy állatokon tesztelt kozmetikai szereket, tisztító és tisztálkodó szereket.  És értelemszerűen elkerülik az állatokat használó cirkuszokat, az állatkerteket, tropicariumokat, akváriumokat, illetve minden olyan helyet, ahol állatok kizsákmányolása, kihasználása történik.

Annak a félreértésnek az oka, miszerint a veganizmus egy étrend, az lehet, hogy az ember életében az evés központi szerepet tölt be. Amikor születésnap van, eszünk. Karácsonykor eszünk. Évforduló van, eszünk. Bármikor, ha összejön a család, eszünk. Még sokszor tv-nézés közben is. A moziban is. 

Illetve oka még ennek az angol nyelvből átvett ’vegan diet’, ’vegán étrend’ kifejezés, ami a vegánok étrendjére utal, ami a növényi étrend. És természetesen pont az étkezés központi szerepe miatt alakul ki félelem is az emberekben azzal kapcsolatban, hogy ha váltanak, akkor gyengék lesznek, megbetegszenek vagy hiányállapotok alakulnak ki náluk. Erre vegyes étrenden, állati eredetű összetevőket fogyasztva ugyanúgy megvan az esélyük, sőt!

A vezető halálokok, mint például a szív és érrendszeri betegségek, a daganatok, a cukorbetegség és az állati eredetű ételek fogyasztása között sok kutatás mutatott kapcsolatot. Van pár olyan tápanyag, amit ki szoktak emelni, de gyakorlatilag ha az ember tudatos, és nem csak sült krumplin és kólán él, akkor nem kell félnie attól, hogy bármilyen tápanyaghiány lép fel nála. Függetlenül az étrendtől egyébként minden embernek ajánlom, hogy évente egyszer menjen el és csináltasson egy laborvizsgálatot.

Az egészségre gyakorolt pozitív hatás mellett a növényi étrenddel kapcsolatban a környezetre gyakorolt jótékony hatása is sokat emlegetett téma, így ezt is érdemes megemlíteni. Ezzel kapcsolatban csak egy érdekes kérdést hagynék itt. Vajon hogyan lehetséges az, hogy a bolygón élő, közel 8 milliárd embert nem vagyunk képesek élelemmel ellátni, de közben gond nélkül megoldjuk, hogy majdnem háromszor ennyi állatot igen?

Az Economist ezt írja a lenti linken elérhető rövid kis cikkében:

„Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének statisztikái szerint a világ átlagos csirkeállománya csaknem 19 milliárd, vagyis fejenként három. A szarvasmarha a következő legnépesebb haszonállatfajta 1,4 milliárddal, a juhok és sertések nem sokkal maradnak el mögöttük, körülbelül 1 milliárddal.”

Ebben nincsen benne minden állatfaj, amit az ember szaporít, fogságban tart, hizlal és lemészárol, hogy az étvágyát kielégítse, de csak a megadott számokat összeadva ez így is 22,4 milliárd.

forrás: https://stage.economist.com/graphic-detail/2011/07/27/counting-chickens

Kitekintésnek elég is ennyi. A veganizmusról érdemes még tudni, hogy 1944-ben kezdődött a hivatalos története, amikor is a The Vegan Society szervezetet megalapították. Az alapítók szigorú vegetáriánusok voltak, akik a tej- és tojásfogyasztást is mellőzték, illetve bojkottálták a bőrtermékeket is. Azóta egyre több és több emberhez ér el maga a filozófia, és egy 2021-es cikk szerint a világon már nagyjából 79 millió vegán él. A veganizmus térhódítása több dolognak is köszönhető, mint például a növekvő keresletre válaszként érkező növekvő kínálat és ezen kívül fontos szerepet vállalnak ebben a vegán aktivisták is. Sok ember gondolkodik el azon, hogy van-e szükség az állatok kizsákmányolására, vagy akár csak az elfogyasztásukra, hogy ez egyáltalán elfogadható-e erkölcsileg, és mindez köszönhető a különböző aktivista akcióknak, illetve az állatokkal szembeni kegyetlen bánásmódokról szóló filmeknek. Ezek bemutatják az ipari állattartás borzalmait, a halászatot, a teljesen felesleges vérontásokat, kínzásokat és állatok tucatjainak értelmetlen lemészárlását. Erre az utolsóra a legjobb példa a tojásiparban a hím kiscsirkék élve darálása, vagy zsákokban történő megfojtása, hiszen ők nem profitálnak, a felnevelésük csak plusz költség lenne.

A csirkék életéről, és a fent említett gyakorlatról itt van egy összefoglaló cikk:
https://www.nosalty.hu/ajanlo/21-horrorisztikus-dolog-amirol-tojasipar-azt-akarja-hogy-ne-tudj

A vegán aktivizmusnak több formája is létezik, online mellett például utcai aktivizmus is. Az utcai aktivizmusnak vannak békésebb és a közhangulatot megzavaró formái is. A békésebb formát az Ausztráliában létrejött Anonymus For The Voiceless Cube of Truth nevű  demonstrációi képviselik. A másik kategóriába pedig az úgynevezett diszruptív aktivizmus különböző tüntetései, megmozdulásai, egyéni akciói tartoznak. Ez egy radikálisabb módja az ismeretterjesztésnek, az információk bemutatásának.

A Cube of Truth egy laptopos demonstráció, ahol a résztvevők egy része a laptopokat tartja, amin különböző vágóhídi, illetve az állatiparban történő kegyetlenségeket bemutató videók láthatóak. A résztvevők másik része pedig az érdeklődő járókelőkkel tud párbeszédet kezdeményezni. A videók tartalmaznak ugyan durvább jeleneteket is, de maga a demonstráció békés.

Kis hazánkban több csoport is foglalkozik aktivizmussal.

A Vegán Aktivisták Magyarország csapata, akiknek a facebook oldalát követve közelgő eseményekről, demonstrációkról is időben értesülhetünk: https://www.facebook.com/veganactivisthungary

Rajtuk kívül érdemes megemlíteni a Vegán Állatvédelem nevű csoportot, ők ezen a linken érhetőek el:

https://www.facebook.com/veganallatvedelem

Illetve a MAVEG-et, a Magyar Vegán Egyesületet. Az ő oldalukat itt találjátok: https://www.facebook.com/VeganEgyesulet

Magyarországon a diszruptív aktivizmus kevésbé ismert, de a világ más országaiban már vannak ennek is képviselői. Itthon a 2021 augusztus 11-én létrehozott Vegánok közt csoport az, amelynek tagjai szeretnék ezt a fajta aktivizmust is meghonosítani, hiszen ezek sokkal nagyobb visszhangot jelentenek, és ezáltal sokkal több emberhez eljuttatható az általuk képviselt filozófia. A csoportnak jelenleg több, mint 4500 tagja van, és a tagjai idén már több tüntetésen is részt vettek.

Ezek között volt böllérfesztivál is, de több alkalommal jelentek meg cirkuszi előadások helyszínén is, hogy felhívják az odalátogatók figyelmét a cirkuszi állatokkal való kegyetlen bánásmódra. Ezek más csoportokkal közös, vagy független szervezők eseményei voltak. Szerveztek úgynevezett Train to Change demonstrációt is, amikor a laptopos vetítések vonatokon/metrókon történnek. Ezen felül megszerveztek és véghezvittek egy adománygyűjtési akciót a varbói Malacvédő Alapítvány számára, ami több mint 600 ezer forintot jelent, így az alapítvány tudott bővíteni, és új malacházakat vásárolni.

Őket itt tudjátok elérni: https://www.facebook.com/malacvedoalapitvany

A Vegánok közt csoportot pedig itt találjátok: https://www.facebook.com/groups/veganokkozt

Mivel a profitline egy alapvetően gazdasági/pénzügyi/tőzsdei témájú oldal, pár szót szentelnék a vegán életmód anyagi vonzatairól is. Sok ember fejében kialakult egy kép, miszerint a vegánok étrendje, a növényi étrend sokkal drágább, mint a vegyes.

Ez egyértelműen nem kijelenthető, sőt sok esetben éppen ennek az ellenkezője igaz. Természetesen, ha az ember a vegán logóval ellátott készételeket vásárolja, akkor valóban többet fog fizetni, de ha az alapanyagokat vásárolja meg, és otthon főz/süt, akkor a kiadásai jelentősen csökkennek.

Ezzel kapcsolatban jelent már meg cikk egy másik pénzügyekkel foglalkozó oldalon, amit természetesen válasz is követett. Ebben a válaszban természetesen forrásként meg van jelölve az eredeti cikk is, illetve a válasz cikk alján van még két a témát körüljáró másik írás is.

A válaszként elkészült írás itt olvasható el: https://www.facebook.com/veganinhungary/posts/3106174186330484

A vegánok kiadásait az egyéb ruházati vagy tisztító és tisztálkodó szerek, kozmetikai szerek megvásárlása esetén is lehet mérsékelni, ha az ember kicsit odafigyel arra, hogy mit és hol vesz.
Ruhákból nem feltétlenül kell a legdrágábbat és főleg nem a világ túlsó feléről megrendelve. Sőt, manapság sokan vásárolnak secondhand boltokból, vagy turkálóból. Ez is egy jó ötlet, ráadásul ez gyakorlatilag újrahasznosítása egy egyébként kidobásra kerülő ruhának. Az egyéb szerekkel kapcsolatban szintén igaz, hogy ha nem mindig a legdrágábbat vesszük, akkor a pénztárcánk sem lesz üres a hónap közepére. A legtöbb drogériában már kapható akár saját márkás szappan, tusfürdő, mindenféle krémek is. Aki ezen a területen szeretne eligazodni, annak is hagyok itt egy kis segítséget.
Juhász Anita Diána már évek óta foglalkozik a témával, aminek egy saját oldalt is készített:
https://www.cruelty-free-beauty.hu/

Itt pedig egy listát találtok a termékekről, ahol külön vannak csoportosítva a cégek, aszerint, hogy vannak-e vegán termékeik, illetve, hogy tesztelnek-e állatokon: https://www.cruelty-free-beauty.hu/markalista/

Az alábbi linkeken olyan filmek érhetőek el, melyeket érdemes megnézni.

Earthlings (Földlakók) Film a földlakókról, arról, hogy mind azok vagyunk fajtól függetlenül 2005-ből.

https://vimeo.com/229451926

Gary Yourofsky Georgia Műszaki Egyetemen tartott előadása 2010-ből.

https://youtu.be/mLk0hYiX_Ak

The Cove (Az öböl) Film Taiji japán tengerparti városról és delfinek százezreinek lemészárlásáról.

https://ok.ru/video/2638519798381

James Wildman előadása 101 ok, hogy vegán légy.

https://youtu.be/N80ocuZe40Y

Dominion (Uralom) A videónál több nyelven beállítható a felirat, köztük magyarul is.

https://youtu.be/LQRAfJyEsko

Végül pedig azoknak, akik a fentiek alapján úgy döntöttek, hogy kipróbálnák milyen a vegán  filozófia szerint élni, azok a nevétől függetlenül egész évben csatlakozhatnak a veganuár programhoz, ahonnan emailben is kapnak segítséget, és egy támogatói csoportba is beléphetnek a facebookon, ahol feltehetik a kérdéseiket.

Erre itt tudtok jelentkezni: https://prove.hu/veganuar/

Husi Sándor

vegán aktivista

Megkezdődött a velencei karnevál

Szokás szerint egy nagyméretű papírmasépatkány vezette a farsangot megnyitó hajófelvonulást vasárnap Velencében. Az utcai karneváli programok ingyenesek, és február 21-ig várják a látogatókat.
2023. 02. 05. 17:20
Megosztás:

Erdélyben utakat zártak le a hóviharok miatt, lavina rongált meg egy menedékházat

Közlekedési gondokat okoz az erős szél kísérte havazás a hétvégén Erdély több megyéjében, több utat lezártak, számos településen szünetel az áramszolgáltatás. A Fogarasi-havasokban lezúdult lavina egy turistákkal teli menedékházat is megrongált.
2023. 02. 05. 16:00
Megosztás:

A Kab-hegyen óránként csaknem 130 kilométeres szélsebességet mértek

Az előzetes adatok szerint új országos napi szélrekord született szombaton: a Kab-hegyen óránként csaknem 130 kilométeres sebességet mértek - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a közösségi oldalán vasárnap.
2023. 02. 05. 14:00
Megosztás:

Ipari, kiskereskedelmi, külkereskedelmi és januári inflációs adatok a jövő héten

A jövő héten jelenik meg a decemberi ipari termelésről szóló statisztika, a külkereskedelmi forgalom, a kiskereskedelem decemberi statisztikája és a januári inflációs adat.
2023. 02. 05. 13:00
Megosztás:

Nőtt tavaly a magyarországi sörgyártók forgalma, de nem érte el a pandémia előtti szintet

Nőtt tavaly a magyarországi söripari cégek értékesítése az előző évhez képest, de továbbra is elmaradt a 2019. évitől, a hazai termelés 2022-ben a 2021-es szint közelében alakult. A termékek között - az előző évek tendenciáját folytatva - tovább emelkedett a prémium- és szuperprémium kategóriájú, illetve az alkoholmentes sörök aránya - mondta el Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetsége igazgatója az MTI kérdésére.
2023. 02. 05. 12:00
Megosztás:

Növekvő forgalomban csökkent a BUX a héten

Növekvő forgalomban csökkent a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 45 396,33 ponton zárt pénteken, ami 1249,08 ponttal, 2,68 százalékkal alacsonyabb, mint egy héttel korábban.
2023. 02. 05. 11:00
Megosztás:

Az olasz kormányfő a belpolitikai helyzet elmérgesedésének veszélyére figyelmeztetett

Giorgia Meloni miniszterelnök a feszültséget keltő belpolitikai viták azonnali enyhítésére szólította fel a kormány- és ellenzéki pártokat szombaton közölt nyílt levelében, miközben Rómában és Milánóban az anarchista mozgalom csoportjai vonultak utcára.
2023. 02. 05. 10:00
Megosztás:

Kormányzati ciklusokon átívelő egészségügyi stratégia kialakítását követeli a Magyar Orvosi Kamara

Kormányzati ciklusokon átívelő egészségügyi stratégia kialakítását követeli a Magyar Orvosi Kamara (MOK), ennek kikényszerítésére pedig nyomásgyakorló eszközök bevetésére kéri az orvosokat - jelentették be a MOK vezetői szombaton, a szervezet rendkívüli küldöttgyűlése után tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.
2023. 02. 05. 09:00
Megosztás:

Damoklész kardja a lengyel részvények felett: pihenőt tarthat a rali?

Az elszabaduló energiaárak, az infláció, az emelkedő kamatok és a háború fizikai közelsége miatti befektetői félelem érzékenyen érintette a Varsói tőzsdét. A legnagyobb lengyel tőzsdei cégek részvényeit tömörítő WIG20 index 2022 október közepén euróban számolva közel 40 százalékkal állt lejjebb a tavalyi év elejéhez képest, amivel nemcsak régiós társaitól szakadt le, hanem egy rövid ideig a világ leggyengébb részvénypiacának is számított - olvashatjuk az Aegon Alapkezelő szakmai blogjában.
2023. 02. 05. 08:00
Megosztás:

Hosszabb nyitvatartás a Szépművészeti Múzeum El Greco-kiállításán

A tárlat utolsó hétvégéin hosszabb nyitvatartással várják a látogatókat a Szépművészeti Múzeum El Greco-kiállításán, amelyet a tavaly októberi megnyitó óta már csaknem százötvenezren láttak - közölte az intézmény szombaton az MTI-vel.
2023. 02. 05. 07:00
Megosztás:

A tél leghidegebb hétvégéje van az Egyesült Államok északkeleti részén rekordhidegekkel

Történelmi hidegrekordok dőltek meg az Egyesült Államok északkeleti államaiban szombaton a térséget elért sarkvidéki levegő miatt.
2023. 02. 05. 06:00
Megosztás:

Lelőtték az amerikai légtérben felfedezett kínai hírszerző léggömböt

Az amerikai haderő szombaton megsemmisítette az Egyesült Államok légterében a hét közepén felfedezett kínai léggömböt, amely az amerikai álláspont szerint hírszerző légieszköz, míg a kínai kormány eltévedt meteorológiai eszközről beszél.
2023. 02. 05. 05:00
Megosztás:

Erdészeti és vadgazdálkodási kérdésekről tárgyalt a magyar és a szlovén agrárminiszter

Magyarország és Szlovénia kölcsönösen előnyös együttműködésre törekszik az erdőgazdálkodás, a vadgazdálkodás területén, továbbá a két ország egyaránt fontosnak tartja az állategészségügyi megelőző lépések összehangolását - jelentette ki Nagy István agrárminiszter szombaton a Vas megyei Felsőszölnökön, ahol megbeszélést folytatott Irena Sinko szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmezési miniszterrel.
2023. 02. 05. 04:00
Megosztás:

Februári nyugdíj korábban jön, aki Postán kapja annak még korábban!

Végre igazán jó hírt kaptak a nyugdíjasok: napokkal hamarabb érkezik a Postai nyugdíj kézbesítő 2023 február hónapban az emelt összegű 13. havi nyugdíjjal. Miért ez a sietség, mi okozza a gyorsabb eljárást? És az a nyugdíjjogosult, aki bankszámlára kapja, az mikor számíthat a 2023 februári nyugdíj utalására? Cikkünkből minden kiderül.
2023. 02. 05. 03:00
Megosztás:

Az EU figyelmen kívül hagyja a szakmai észrevételeket

Az Európai Bizottság és az Euróai Unió az elmúlt év szankciós politikájában nem foglalkozott a számokkal, a szakmai figyelmeztetéseket folyamatosan figyelmen kívül hagyják - mondta Tóth Máté energiajogász az M1 esti híradójában.
2023. 02. 05. 02:00
Megosztás:

Mávinform: a Dunántúlon még vannak forgalomkorlátozások

A Dunántúlon szombat este is folytatódik a viharkárok miatti helyreállítás a vasútvonalakon, ezért továbbra is forgalomkorlátozásokra kell számítani - közölte a Mávinform az MTI-vel. Az Alföldön megszűntek a fennakadások a vasúti közlekedésben, estére ezeken a vonalakon helyreállt a menetrend.
2023. 02. 05. 01:00
Megosztás:

Ezeket a számokat húzták az ötös lottón

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
2023. 02. 05. 00:01
Megosztás:

Mintegy 60 ezer háztartás volt szombaton délben áram nélkül Csehországban

Mintegy 60 ezer háztartás volt szombaton délben áram nélkül a hó- és szélviharok következtében Csehországban - jelentette a CTK hírügynökség.
2023. 02. 04. 23:00
Megosztás:

A Dunántúlon és a fővárosban ad sok munkát az erős szél a tűzoltóknak

Sok munkát ad a viharos erejű szél a tűzoltóknak, a Dunántúlon és a fővárosban jellemzően kidőlt fákhoz és leszakadt vezetékekhez riasztják az egységeket - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szombat reggel a honlapján.
2023. 02. 04. 22:00
Megosztás:

Fejlesztette diagnosztikai technológiáját a szegedi Avidin Kft.

Uniós támogatással, több mint 305 millió forintos beruházással fluoreszcens technológián alapuló nagy érzékenységű megoldásokkal bővítette diagnosztikai palettáját a szegedi Avidin Kft. - tájékoztatta Puskás László ügyvezető az MTI-t.
2023. 02. 04. 21:00
Megosztás: