Mibe fektessünk 2022-ben, mi lesz a forinttal és a hazai részvényekkel? Beérkező levelek

2022-ben a kötvények helyett tanácsosabb a részvények vagy a részvényalapú befektetési formák felé fordulni, és érdemes készülni a decemberi Mikulás-ralira is. Bár a globális politikai, gazdasági és egészségügyi kockázatok jelentősek, továbbra is vannak még vonzó befektetési lehetőségek, például az olajtársaságokra, a globális pénzügyi szektorra és az amerikai technológiai szektor szereplőire érdemes koncentrálni. A hazai piacon izgalmasak a 4iG részvényei, a MOL azonban kevésbé – hangzott el az SPB Befektetési Zrt. ma délelőtti online befektetői rendezvényén.

Mibe fektessünk 2022-ben, mi lesz a forinttal és a hazai részvényekkel? Beérkező levelek

Csak kisebb korrekció történhetett, jöhet idén is a Mikulás-rali

December elejétől január végéig – az év más időszakaihoz képest – általában számottevően jobb teljesítményt láthatunk a tőkepiacokon. E Mikulás-ralinak nevezett jelenség kiváltó oka lehet részben a leginkább energiaigényes téli időszak, ugyanis az energiacégek befektetői megítélése ilyenkor javul, így jelentős pénzek áramlanak a tőzsdei részvényeikbe. Emellett ösztönzi az árfolyamok növekedését az a tény is, hogy a meghatározó globális befektetési társaságok az év vége felé hajlamosak úgy allokálni a forrásaikat, hogy azok pozitív hatással legyenek a decemberi bónuszaikra.

Bár a Mikulás-rali egy vitathatatlanul velünk élő fogalom, ugyanakkor a bekövetkeztére nincs garancia, főleg, hogy az elmúlt pár napban megjelenő új vírusvariáns és a FED részéről tett nyilatkozatok heves tőkepiaci reakciókat váltottak ki, ami a megszokottól igencsak elmaradó teljesítményt okozhat. Szerencsére az előbbiek kedvezőtlen hatása egyelőre mindössze egy kisebb korrekciót hozott, ami most még jobb belépő szinteket kínálhat a befektetők számára, így elősegítve a Mikulás-rali önbeteljesítő hatását - hangzott el az SPB Befektetési Zrt. ma délelőtti online befektetői rendezvényén.

Politikai, gazdasági és egészségügyi kockázatok nehezítik a befektetők életét

Az SPB Befektetési Zrt. ügyfeleinek portfóliói összességében átlagosan két számjegyű hozamokkal gyarapodtak idén - mondta el az eseményen Kalapos Csaba privátbanki igazgató. Az előttünk álló bizonytalansági faktorok miatt viszont célszerű bebiztosítani az elért eredményeket - tette hozzá. Az egyre jobban körvonalazódó kockázatok között vannak a geopolitikai kockázatok, nevezetesen az orosz-ukrán és az amerikai-kínai konfliktusok, míg a pénzpolitika irányából az úgynevezett „tapering” várható felgyorsulására és az ezzel párhuzamosan erősödő kamatemelési várakozásokra kell tekintettel lenni. Ennek tükrében a tartós vagy átmeneti jellegű infláció jelenthet problémát, ezek mellett pedig a pandémia újabb mutációi is fenyegetést jelentenek.

Jó beszállási pontok az olajtársaságoknál

Az említett kockázatok ellenére természetesen marad még olyan terület, ahol az erősödő infláció pozitív hatása okán szelektív megközelítéssel érdemes lesz befektetni - hangsúlyozta Kalapos Csaba. A legutóbbi korrekció kitűnő belépő szintre lökte vissza az olaj árfolyamát: a nagyhatalmak összehangolt olajár csökkentési lépései, valamint az Omikron-hatás körülbelül 20 százalékos árfolyamesést okozott ezen a piacon, és készülhetünk arra, hogy az olajpiacon a kereslet fog továbbra is dominálni a jövő év első negyedévének végéig. Ennek okán az ESG irányelvekhez jobban alkalmazkodó európai olajtársaságok papírjai ajánlhatók, úgymint a Shell vagy a TotalEnergies. A kedvező árfolyam mellett az osztalék is jelentősnek mondható e papírok esetében, körülbelül 4-6 százalék. A kockázatvállalóbb ügyfelek számára érdemes még az orosz gázipari óriás, a Gazprom dollárban denominált kötvényeire is figyelni. Kosovics László senior prémium bankár a mai online eseményen a nagyobb diverzifikáció fontosságát hangsúlyozta, amelynek likvid és költséghatékony eszközei az ETF-ek. Az Ishares Stoxx Europe 600 Oil & Gas ETF-jét javasolta, melyben mind a Shell, mind a TotalEnergies értékpapírjai megtalálhatóak, de emellett alternatív energia cégeket is magában foglal.

A globális pénzügyi szektorra is érdemes koncentrálni

Az SPB Befektetési Zrt. szakértői egyetértettek abban, hogy az európai olajszektor mellett érdemes lesz a globális pénzügyi szektorra is koncentrálni, a várható kamatemelések miatt. Ciklikus előnyéből adódóan az amerikai piac kiemelt figyelmet fog kapni mind a kereskedelmi (BofA, Citigroup, Wells Fargo), mind a befektetési bankok (Goldman Sachs, JP Morgan, Morgan Stanley) tekintetében. Előbbieknél a kihelyezések növekvő margin-ja, utóbbiaknál a növekvő M&A tevékenység lehet a további bővülés motorja. Az európai bankpapírok tekintetében arra hívták fel a figyelmet, hogy a korábbi saját részvény visszavásárlási és osztalékfizetési korlátozásoktól megszabaduló pénzintézetek ez irányú tevékenysége végre erősödni fog, ami jelentősen növeli vonzerejüket a befektetők szemében. Az SPB senior prémium bankára ebben a vonatkozásban is inkább a diverzifikált megközelítést ajánlotta, így az iShares STOXX Europe 600 Banks ETF-jét javasolja megfontolásra. Ebben olyan vezető európai bankok szerepelnek, mint az HSBC, a Santander, az ING vagy a Lloyds. A biztosító társaságok papírjait egyelőre nem tekintették kedvező befektetési célpontnak a pandémiás időszakra való tekintettel.

Az amerikai technológiai szektor is szárnyalhat

Az SPB szakértőinek egyöntetű véleménye szerint az amerikai technológiai szektor továbbra is jól fog teljesíteni. A „cash-rich elitklub” résztvevői, úgymint az Apple, az Amazon, az Alphabet, a Tesla, a Facebook, a Microsoft és Netflix tőkepiacon betöltött szerepe már-már a safe-heaven kategóriára emlékeztető jellemzőket vesz fel. A befektetők e cégeket méretük és pénzügyi erejük okán kellően biztonságosnak tartják, ugyanakkor az általuk képviselt technológiai fejlődés miatt folyamatos felértékelődést is biztosíthatnak. Kosovics László e tekintetben a iShares S&P 500 Growth ETF-et ajánlja az ügyfeleknek.

Aranyra is szükség lehet

A nagyobb tőkepiaci viharokra készülő, a tartós és növekvő mértékű inflációra számító ügyfelek számára kézenfekvő és klasszikus megoldást jelenthet a befektetési célú arany portfólióba emelése. Bár teljesítménye hosszú ideje gyenge, és az SPB Befektetési Zrt. bankárai szerint is indokoltabb részvényekbe csatornázni megtakarításaink egy részét, mégis létezik olyan kedvezőtlen jövőkép, ami indokolttá teszi például az SPDR Gold Shares ETF szerepeltetését a portfóliókban.

360 és 365 között fog alakulni a forint

A hazai helyzetet elemezve az SPB szakértői legfontosabb tényezőként a forint árfolyamának alakulását vették górcső alá. Kiemelték, hogy a jegybank részéről megtett lépések stabilizálták az árfolyamot, sőt mostanra már számottevő erősödést is tapasztalhattunk. A jövőre vonatkozóan megjegyezték, hogy várakozásaik szerint a forint árfolyama idén már nem valószínű, hogy eléri az euróhoz képest látott leggyengébb szintjét. Az MNB gyors ütemben visszaállította magának azt a keretrendszert, mellyel dinamikusan tudja a rövid kamatokon keresztül befolyásolni a kedvezőtlen folyamatokat. Azt is figyelembe kell viszont venni, hogy a gazdasági növekedést támogató pénzügyi politika az indokolatlanul erős árfolyamot sem fogja preferálni, aktívan és gyorsan be fog avatkozni. Jelenleg az egyensúlyi helyzet keresése folyik, megítélésük szerint ez a 360 és 365-ös szintek között fog kialakulni.

Izgalmasak a 4iG részvényei, a MOL kevésbé

A hazai tőzsdei papírok tekintetében az SPB Befektetési Zrt. döntően a blue-chipekre koncentrál. Kalapos Csaba kiemelte, hogy a BÉT sztárpapírja, az OTP továbbra is kedvelt befektetési célpontjuk, hiszen regionálisan az egyik legjobb tőkehelyzetben lévő, multinacionális kereskedelmi bank. Minden komolyabb árfolyamkorrekciót kedvező vételi lehetőségnek gondolnak, hosszú távon komoly növekedési potenciált látnak benne. Kosovics László a MOL részvényeit a jelenlegi árfolyamon sem látja izgalmas befektetési lehetőségnek. Az üzemanyagok értékesítési árának központi korlátozása egyelőre még be nem látható nyereség kiesést fog eredményezni, ami fokozza a kockázatokat. Emellett a lengyel, az osztrák, vagy akár a török piacon is található olyan, a Molhoz hasonló olajipari társaság, amely nagyobb dinamikai jellemzőkkel rendelkezik. A szakértők izgalmasnak tartják a 4iG részvényeinek várható alakulását és fokozott érdeklődést mutatnak az elkövetkező időszak történései iránt. A német szakmai befektető, illetve a várható tőkeemelés új megvilágításba helyezi a társaság jövőképét. Örömmel látnák egy új szereplő megjelenését a hazai blue-chip-ek mezőnyében, viszont távolról sem ismert még a nevezett papírok likviditásának helyzete a későbbiekben.

A versenyt élénkítő javaslatokkal orvosolná a GVH a COVID-gyorstesztek magas árait

A Gazdasági Versenyhivatal lezárta gyorsított ágazati vizsgálatát a koronavírus-gyorstesztek hazai piacán. A nemzeti versenyhatóság szakemberei a magas árak mellett számos más problémát is feltártak, melyek orvoslására a GVH több, a versenyt serkentő javaslattal élt a társhatóságok, a jogalkotó és a piaci szereplők felé. Az ágazat szereplőinek nyolc napjuk van a vizsgálat nyilvános eredményeinek véleményezésére.
2022. 01. 26. 06:30
Megosztás:

Fél százalékkal emelkedett a hazai alapkamat

50 bázispontos kamatemelés. A Magyar Nemzeti Bank meglepetésre 0,5 százalékos kamatemelést hajtott végre, ezzel az alapkamat 2,9 százalékra, az overnight hitel és egyhetes hitel kamata 4,9 százalékra, az overnight betéti kamatszint 2,9 százalékra emelkedett.
2022. 01. 26. 06:00
Megosztás:

Új tulajdonoshoz került a depo.hu

Gazdát cserélt a hazai internet egyik legrégebbi szereplője, a depo.hu. A felvásárló Eazy Digital ügynökségnek komoly tervei vannak az online piactérrel.
2022. 01. 26. 05:30
Megosztás:

Gondot okozhat a jelentős béremelkedés

Már tavaly is tempósan emelkedtek az átlagbérek, de az infláció sokat elvesz belőle. Az idén is erre lehet számítani.
2022. 01. 26. 05:00
Megosztás:

Ekkora volt a fizikai dolgozók átlagos órabére a negyedik negyedévben

A fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 1441 forint volt tavaly a negyedik negyedévben, ez 9 százalékos növekedés az előző év azonos időszakában mért 1322 forinthoz képest - közölte a Trenkwalder és a Moore Hungary kedden az MTI-vel.
2022. 01. 26. 04:01
Megosztás:

Magyar Telekom elemzés

Emelkedéssel és a 420 forintos szint felett zárva fejezte be a keddi napot a Magyar Telekom, ezzel ráfordulva a hét, de talán a hónap legfontosabb eseményére, a FED kamatdöntésére. A mai kereskedési órákban is USA szigorítása tarthatja lázban a nemzetközi és a hazai piacot is, a Telekom árfolyama pedig amíg 420 felett mozog megtarthatja esélyét a 440-es ellenállásra. A csökkenő trendvonal átlépése lenne igazán a nagy jel a bikák számára, de egyelőre csak oldalazgat a papír 2022-ben.
2022. 01. 26. 04:00
Megosztás:

Richter elemzés

2021 júliusi mélypontokra zuhant le a Richter jegyzése két hét leforgása alatt és további eladói nyomás várhat rá, amennyiben nem tudja tartani a 8100 forintos támaszt. A világ Oroszország ukrajnai határon történő mozgósítása és a FED pénzcsapok zárása miatt aggódik, kicsit mintha háttérbe is szorították volna a koronavírus statisztikákat az aggodalmak. A Richter számára a 8000-es támasz lehet a következő pillér, amennyiben az eladók folytatják a nyomást.
2022. 01. 26. 04:00
Megosztás:

MOL elemzés

A MOL a nemzetközi börzék esése alatt is tartja magát és tegnap is a 2600 - 2700-as zóna között oldalazott a papír. Makroadatok tekintetében ma a várva várt FED kamatdöntésre fókuszálhatnak a befektetők, de a magyar börze erre csak holnap reagálhat érdemben. Az elmúlt napok is már egy lehetséges szigorításról szóltak, a kamatszintet azonban tartásra jelölik az elemzők, inkább a pénzcsapok zárása miatt aggódnak a spekulánsok. A MOL technikai képében nincs változás, 2500 felett esély van a további feljutásra.
2022. 01. 26. 04:00
Megosztás:

OTP elemzés

Alulteljesítő volt tegnap is a BÉT és ezen belül az OTP súlya is húzta lefelé a magyar indexet. A hazai bankpapír egyre ingoványosabb terepre téved, tegnap ugyanis már a 17 000 forintos támasz alatt zárt az árfolyam, amely a medvék malmára hajthatja a vizet. A ma késő délutáni Fed kamatdöntésre figyelnek leginkább a befektetők, az elmúlt napokban egy vártnál erősebb szigorításra vár a befektetők többsége. Az OTP számára 17 000 alatt, amennyiben folytatódik az esés akkor a 16 500-as szint adhat megnyugvást.
2022. 01. 26. 04:00
Megosztás:

Nagyobb lépésekkel folytatódik a kamatemelés

A másodkörös inflációs kockázatok mérséklése és a várakozások megfelelő alakítása az alapkamat-emelési ciklus havi ütemű, a decemberinél nagyobb lépésközzel történő folytatását teszi szükségessé - indokolta az 50 bázispontos keddi kamatemelést a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa közleményében.
2022. 01. 26. 03:30
Megosztás:

Az IMF rontott az idei világgazdasági növekedési előrejelzésén

A tavaly októberben vártnál 0,5 százalékponttal lassabban, 4,4 százalékkal nő idén a globális gazdaság a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden kiadott, World Economic Outlook (WEO) felülvizsgált prognózisa szerint; ugyanakkor jövő évi növekedési várakozását az IMF 0,2 százalékponttal 3,8 százalékra emelte. A szervezet idén a korábban vártnál gyorsabb inflációval és csaknem 12 százalékkal emelkedő olajárakkal számol.
2022. 01. 26. 03:00
Megosztás:

Végleges megállapodást kötöttek a német Rheinmetall tulajdonszerzéséről a 4iG-ben

Végleges megállapodást kötött Jászai Gellért befektetési társasága, a KZF Vagyonkezelő Kft., a 4iG Nyrt., valamint a német Rheinmetall AG; a német világcég részvényvásárlással és tőkeemeléssel 25,12 százalékos tulajdont szerez a 4iG Nyrt.-ben, amellyel a magyar informatikai és távközlési cégcsoport legnagyobb nemzetközi befektetője lesz - közölte a 4iG az MTI-vel kedden.
2022. 01. 26. 02:30
Megosztás:

Korlátozzák a lakossági áram és gáz árát Romániában

Romániában ideiglenesen korlátozzák a lakossági villamos energia és gáz árát, illetve kiterjesztették az árkompenzációban részesülők körét; az újabb intézkedések februárra és márciusra érvényesek.
2022. 01. 26. 02:00
Megosztás:

Budapesten vásárolt irodaházat az ÉPKAR

Irodaházat vásárolt Budapesten 10,8 milliárd forintért az ÉPKAR Zrt. - közölte a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden.
2022. 01. 26. 01:30
Megosztás:

Lengyelországban részbeni távoktatásra térnek át

Lengyelországban csütörtöktől február végéig távoktatásra térnek át az általános iskola felsőtagozatú osztályai és a középiskolák - jelentette be Przemyslaw Czarnek lengyel oktatásügyi miniszter kedden.
2022. 01. 26. 01:00
Megosztás:

Nagy összegű élelmiszeripari beruházás valósul meg Szekszárdon

Az Agrárminisztérium (AM) 1,8 milliárd forintos támogatásával 3,6 milliárd forintos tejipari és borászati beruházás valósul meg Szekszárdon - jelentette be a tárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára kedden Szekszárdon.
2022. 01. 26. 00:01
Megosztás:

15 százalékos bérfejlesztés a budapesti közműveknél

A szakszervezetekkel kötött megállapodás nyomán, átlagosan 15 százalékos béremelést hajt végre munkavállalói körében a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. (BKM) - tájékoztatta a társaság kedden az MTI-t.
2022. 01. 25. 23:30
Megosztás:

Magyarország önellátó lesz villamosenergia-ellátásban

A Paksi Atomerőmű két új reaktorával reálissá válik, hogy Magyarország villamosenergia-ellátás terén önellátó legyen ennek az évtizednek a végére - írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden közösségi oldalán.
2022. 01. 25. 23:00
Megosztás:

Romlott a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban

Az előző három hónapban elért javulás után januárban csökkent a fogyasztói hangulatindex az Egyesült Államokban, bár a vártnál kevésbé a Conference Board gazdaságkutató intézet kedden publikált felmérése alapján.
2022. 01. 25. 22:30
Megosztás:

Az egyhetes betéti eszköz kamata is emelkedni fog

A tavaly decemberinél gyorsabb ütemben folytatódik a monetáris szigorítás, nemcsak az alapkamat, hanem az egyhetes betéti eszköz kamatának emelésével is; a következő hónapokban a januári lépés lesz a kiindulási pont - mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a kamatdöntést követő online háttérbeszélgetésen kedden.
2022. 01. 25. 22:00
Megosztás: