Miért kellene újra sorsolni a 2022-es labdarúgó-világbajnokság csoportjait?

A 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság csoportkörének sorsolását 2022. április 1-jén, magyar idő szerint 18 órakor (helyi idő szerint 19 órakor) tartják Dohában. A sorsolás időpontjában az interkontinentális pótselejtezők két és az európai pótselejtező A ágának győztese még ismeretlen. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) határozata értelmében ezt a három résztvevőt automatikusan a leggyengébb csapatokat tartalmazó utolsó kalapból húzzák. Csató László, a Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratórium Operációkutatás és Döntési Rendszerek Kutatócsoport tudományos munkatársa e választás hatásait vizsgálta. Számításai szerint a pótselejtezőről bekerülő lehetséges legjobb csapat FIFA-világranglistán elfoglalt helyezésének használata javítaná a csoportok kiegyensúlyozottságát, azaz igazságosabbá tenné a világbajnokság lebonyolítását. A FIFA megkérdőjelezhető döntése többek között a háborúban álló Ukrajna továbbjutási esélyeit is csökkenti.

Miért kellene újra sorsolni a 2022-es labdarúgó-világbajnokság csoportjait?

A labdarúgó-világbajnokságon játszó 32 válogatottat nyolc négycsapatos csoportba sorolják, melyekből az első két-két helyezett jut a legjobb 16 közé. Emiatt kulcsfontosságú a csoportok kiegyensúlyozottságának biztosítása, hiszen, ha három erős csapat összekerülne egymással, akkor egyikük garantáltan kiesne a csoportkörben. A 2014-ig használt sorsolási rendszer számos kritikát kapott, ezért egy francia matematikus, Julien Guyon javaslata nyomán a 2018-as kiírásban a csapatokat a FIFA-világranglistán elfoglalt helyezéseik alapján osztották négy kalapba. Az egyetlen kivételt az jelentette, hogy a házigazdát hagyományosan az első kalapba, a legerősebb csapatok közé helyezték, ezzel növelve továbbjutásának valószínűségét.

A 2022-es kiírásban szintén ezt az elvet követték, azonban a koronavírus-járvány, illetve az Ukrajna elleni orosz invázió miatt a pótselejtezőket nem sikerült márciusban befejezni. Így az április 1-i sorsolás előtt még csak 29 résztvevő kiléte biztos, három további helyre még több válogatott (Skócia, Ukrajna, Wales; Ausztrália, Egyesült Arab Emírségek, Peru; Costa Rica, Új-Zéland) is odaérhet. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség versenyszervezésért felelős bizottsága ezeket a csapatokat a negyedik, leggyengébb kalapba osztotta be, jóllehet FIFA-világranglistán elfoglalt helyezéseik tükrében néhányan kedvezőbb pozícióra lennének jogosultak.

Mi mást lehetett volna tenni? Több európai kupasorozatban (UEFA Bajnokok Ligája, UEFA Európa Konferencia Liga) hasonló probléma merül fel, amikor egy-egy selejtezőkör párosításait már azelőtt az előző kör küzdelmeinek befejezése előtt meghatározzák. Ilyenkor a nyitott párharcok győzteseit automatikusan a magasabb kiemelési együtthatóval rendelkező csapat értékelése alapján osztják be – ami logikus, hiszen egyrészt az előrébb rangsorolt csapat a favorit, a várható továbbjutó, másrészt miért ne segítenénk azt a gyengébb csapatot, aki sikert ér el erősebb ellenfele ellen? A szabály minden gond nélkül alkalmazható lenne a világbajnokság sorsolásakor is: ekkor az európai pótselejtező A ágának és az ázsiai–dél-amerikai pótselejtező győztese kerülne a 3. kalapba, helyettük pedig Dél-Koreát és Tunéziát húznák a 4., leggyengébb kalapból.

Az eredmények

A kutatás a két kalapbeosztási eljárás, a hivatalos és a fent javasolt alternatív opció összehasonlítására irányult. A sorsolási folyamat reprodukálása nem triviális feladat, mert azonos konföderációból két nem európai csapat nem kerülhet azonos csoportba, míg az európaiakból legalább egy, legfeljebb viszont kettő játszhat egy csoportban. A világbajnokság lehetséges csoportbeosztásait 100 ezer szimulált sorsolás alapján elemeztük, miközben meghatároztuk a pótselejtező várható győzteseit, és az egyes csoportokból továbbjutó csapatok halmazát is.

A csoportok várható erőssége alapján azt látjuk, hogy az általunk javasolt alternatív kalapbeosztás csökkenti a csoportok kiegyensúlyozatlanságát; ajánlásunkat megfogadva a sorsolás igazságosabb lenne. Mivel a válogatottak csak egymás rovására juthatnak tovább, néhány csapat indokolatlan hátrányba kerül a hivatalos mechanizmus alkalmazása miatt. Például Mexikó, az Egyesült Államok, Szerbia, Lengyelország, valamint az ázsiai–dél-amerikai pótselejtező győztesének (feltehetően Peru) továbbjutási esélye legalább 1 százalékponttal csökken a FIFA döntése miatt.

Különösen érdekes Ukrajna helyzete. Az Ukrán Labdarúgó Szövetség 2022. március 3-án az orosz invázió miatti háborús állapotok, az utazás és a felkészülés lehetetlenné válása miatt kérte mérkőzéseinek elhalasztását, amit az érintettek érthető módon egyhangúan elfogadtak. A szolidaritás arra viszont már nem terjedt ki, hogy ennek megfelelő sorsolási politikát használjanak a világbajnokságon: ha az ukrán válogatott valamilyen csoda folytán mégis pályára léphetne Katarban, továbbjutásának valószínűsége több mint egy százalékponttal csökkenne pusztán a kényszerű időpont módosítás miatt.

Összefoglalva, a FIFA megkérdőjelezhető választása nem elhanyagolható következményekkel járt a világbajnokság csoportbeosztásának igazságosságára nézve. Szerencsére még nem késő korrigálni, és a háborúra hivatkozva újra sorsolni a 2022-es labdarúgó-világbajnokság csoportjait.

Hat előadással várja a közönséget a Pécsi Nyári Színház

Hat előadás keretében kínál bohózatokat, vígjátékokat a Pécsi Nyári Színház a baranyai vármegyeszékhelyen július 11. és 26. között - tájékoztatta a helyi Káptalan utcai szabadtéri színpadot működtető Pécsi Balett az MTI-t.
2023. 05. 29. 21:00
Megosztás:

13 esetben indult eljárás megbízhatósági vizsgálat nyomán

Tavaly 278 megbízhatósági vizsgálatból 13 esetben indult eljárás - tudatta a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) hétfőn a Facebook-oldalán.
2023. 05. 29. 20:00
Megosztás:

Hány euró egy sör most Spanyolországban?

Ha Spanyolországba látogatsz, akár csak nyaralási céllal, akkor mindenképp kóstold meg a finomabbnál finomabb és a nyári melegben kiválóan hűsítő spanyol söröket. Spanyolország híres a világszerte elismert sörfajtáiról is, melyeket cikkünkben mutatunk meg most Neked. A cikk végén található mini-videóban azt is megmutatjuk, hogy mennyibe kerül most egy korsó/pohár sör Spanyolországban, hány euró egy sör a tengerparton?
2023. 05. 29. 19:00
Megosztás:

Népszerű horgásztavak környezetét fejlesztik

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz 163 millió forintos támogatásával fejleszti a település két népszerű horgásztavának környezetét a kisszékelyi önkormányzat.
2023. 05. 29. 18:00
Megosztás:

Ezért érdemes előre megvenni a jegyet a nyári Adria InterCity-re

Érdemes elővételben megváltani a menetjegyeket a Budapestet a horvát tengerparton fekvő Splittel összekötő Adria InterCity-re - közölte a MÁV Zrt. szombaton az MTI-vel.
2023. 05. 29. 17:00
Megosztás:

A lengyel elnök aláírja az orosz befolyást vizsgáló bizottságról szóló törvényt

Aláírja a lengyel elnök azt a törvényt, amelynek értelmében állami vizsgálóbizottságot hoznak létre az orosz befolyás és nyomás feltárására a belbiztonság és az energetika terén - a döntést maga Andrzej Duda jelentette be hétfőn. Közölte egyúttal, hogy utólagos normakontrollt kér az alkotmánybíróságtól.
2023. 05. 29. 16:00
Megosztás:

Németország Patriot rakétarendszert telepít Litvániában

Patriot légvédelmi rakétarendszerrel is hozzájárul Németország a júliusi vilniusi NATO-csúcs biztonságához - közölték pénteken Berlinben.
2023. 05. 29. 15:00
Megosztás:

Manfred Weber szerint véget kell vetni a török EU-csatlakozási folyamatnak

Végleg le kell zárni Törökország EU-csatlakozási folyamatát az Európai Néppárt (EPP) elnöke, Manfred Weber szerint.
2023. 05. 29. 14:00
Megosztás:

Folytatódik a pedagógusok sztrájkja Romániában

Romániában folytatódik az oktatásban dolgozók tiltakozása; bár a bukaresti kormány vasárnap újabb bérpótlékokra tett ígéretet, a tanügyi szakszervezetek nem fogadják el az újabb ajánlatot - jelentette be Marius Nistor szakszervezeti vezető.
2023. 05. 29. 12:30
Megosztás:

Spanyol helyhatósági választások eredménye: a konzervatív Néppárt nyert

Spanyolországban a konzervatív Néppárt (PP) nyerte a helyhatósági választásokat a szavazatok hétfő hajnali, 99 százalékot meghaladó feldolgozottsága alapján.
2023. 05. 29. 11:30
Megosztás:

A Fehér Ház és a republikánusok véglegesítik az elvi megállapodást a fizetésképtelenség elkerülése érdekében

A republikánusok és a Fehér Ház vasárnap véglegesíti az amerikai költségvetési kiadáscsökkentésről szombaton elért elvi megállapodást, amely a jövő héten kerülhet a törvényhozás elé - közölte a képviselőház elnöke.
2023. 05. 29. 09:45
Megosztás:

Itt a friss és hivatalos totónyeremények listája - mennyit fizet a 10 találat és a többi nyereményosztály?

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 21. fogadási heti, második fordulós Totó és Góltotó nyereményei a jövedelemadó levonása után a következők:
2023. 05. 29. 09:16
Megosztás:

Kétmilliárd közelében tart az online számlák száma

Az online számlák száma jelentősen nő, napokon belül eléri a kétmilliárdot - mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek, kiemelve, hogy Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben, 5,1 százalékos áfarés-értékkel az Európai Unió tagállamai közül a legjobb eredményt érte el az áfacsalás elleni küzdelemben.
2023. 05. 29. 08:48
Megosztás:

Saját fejlesztésű fertőtlenítő robotot mutatott be a B+N Referencia Zrt.

Elkészült a B+N Referencia Zrt. saját fejlesztésű, mesterséges intelligenciát (MI) is alkalmazó UV-C fertőtlenítő robot prototípusa; a szükséges tesztek után még idén elindulhat a gyártás, a fejlesztés iránt már külföldről is érdeklődnek - közölte a létesítményüzemeltetéssel és kutatás-fejlesztéssel foglalkozó vállalat az MTI-vel.
2023. 05. 29. 06:00
Megosztás:

Az MI terjedésével emberek tömegei veszíthetik el az állásukat

A mesterséges intelligencia már most is fontos szerepet játszik az élet szinte minden területén, térhódítása várhatóan még nagyobb méreteket ölt majd az elkövetkezendő években. Ez a dinamikus fejlődés megállíthatatlan, tudatosan azonban előnyt kovácsolhatunk a technológiából. A rugalmasság és a gyors válaszreakció jelenthet megoldást mindazok számára, akiknek munkáját kiváltja majd az MI.
2023. 05. 29. 04:00
Megosztás:

Özvegyi nyugdíj 2023-tól törvényesen - Meddig kaphatja valaki az özvegyi nyugdíjat?

Az özvegyi nyugdíj Magyarországon azoknak a házastársaknak jár, akiknek az egyik fél elhunyt, és a házasság időtartama alatt legalább egyikük ellátásra jogosult volt a társadalombiztosítási rendszerben. Az özvegyi nyugdíj a megmaradt házastársnak az elhunyt házastárs által a nyugdíjbiztosításba befizetett járulékokból számított összeg, amely az elhunyt házastárs halálát követően a megmaradt házastárs számára folyósításra kerül. Kinek jár az özvegyi nyugdíj és meddig folyósítják az özvegyi nyugdíjat a hatályos szabályozás szerint? A kérdésekre a választ az ado.hu szakmai portál blogbejegyzése alapján ismerjük meg.
2023. 05. 29. 02:00
Megosztás:

Informatikai probléma miatt nő a várakozás a határátkelőhelyeken és a repülőtéren

nformatikai rendszerprobléma merült fel vasárnap 22 óra 53 perctől több közúti határátkelőhelyen és a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, a probléma miatt megnövekedett várakozási idővel kell számolni - ismerteti a police.hu
2023. 05. 29. 00:01
Megosztás:

Darázs irtása a ház körül, házi módszerek darázs ellen és darázscsapda készítése

Darázs elleni szerek házilag. Darázsirtó és risztó módszerek. Hogyan lehet házilag darázscsapdát készíteni? A darazsak jelenléte körül a ház körül kellemetlenséget és potenciális veszélyt jelenthet. Íme néhány módszer, amelyek segíthetnek a darazsak elűzésében:
2023. 05. 28. 22:00
Megosztás:

Ipari, beruházási, külkereskedelmi adatok érkeznek a napokban

Több statisztikai jelentés várható a jövő héten, közöttük az ipari termelői árak, a beruházásokról szóló és a külkereskedelmi statisztika.
2023. 05. 28. 21:00
Megosztás:

Június 24-én rendezik meg a Múzeumok éjszakáját

Június 24-én, szombaton rendezik meg a Múzeumok éjszakáját, amelynek kiemelt helyszíne az idén Veszprém lesz - közölték a szervezők az MTI-vel.
2023. 05. 28. 20:00
Megosztás: