Miért kellene újra sorsolni a 2022-es labdarúgó-világbajnokság csoportjait?

A 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság csoportkörének sorsolását 2022. április 1-jén, magyar idő szerint 18 órakor (helyi idő szerint 19 órakor) tartják Dohában. A sorsolás időpontjában az interkontinentális pótselejtezők két és az európai pótselejtező A ágának győztese még ismeretlen. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) határozata értelmében ezt a három résztvevőt automatikusan a leggyengébb csapatokat tartalmazó utolsó kalapból húzzák. Csató László, a Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratórium Operációkutatás és Döntési Rendszerek Kutatócsoport tudományos munkatársa e választás hatásait vizsgálta. Számításai szerint a pótselejtezőről bekerülő lehetséges legjobb csapat FIFA-világranglistán elfoglalt helyezésének használata javítaná a csoportok kiegyensúlyozottságát, azaz igazságosabbá tenné a világbajnokság lebonyolítását. A FIFA megkérdőjelezhető döntése többek között a háborúban álló Ukrajna továbbjutási esélyeit is csökkenti.

Miért kellene újra sorsolni a 2022-es labdarúgó-világbajnokság csoportjait?

A labdarúgó-világbajnokságon játszó 32 válogatottat nyolc négycsapatos csoportba sorolják, melyekből az első két-két helyezett jut a legjobb 16 közé. Emiatt kulcsfontosságú a csoportok kiegyensúlyozottságának biztosítása, hiszen, ha három erős csapat összekerülne egymással, akkor egyikük garantáltan kiesne a csoportkörben. A 2014-ig használt sorsolási rendszer számos kritikát kapott, ezért egy francia matematikus, Julien Guyon javaslata nyomán a 2018-as kiírásban a csapatokat a FIFA-világranglistán elfoglalt helyezéseik alapján osztották négy kalapba. Az egyetlen kivételt az jelentette, hogy a házigazdát hagyományosan az első kalapba, a legerősebb csapatok közé helyezték, ezzel növelve továbbjutásának valószínűségét.

A 2022-es kiírásban szintén ezt az elvet követték, azonban a koronavírus-járvány, illetve az Ukrajna elleni orosz invázió miatt a pótselejtezőket nem sikerült márciusban befejezni. Így az április 1-i sorsolás előtt még csak 29 résztvevő kiléte biztos, három további helyre még több válogatott (Skócia, Ukrajna, Wales; Ausztrália, Egyesült Arab Emírségek, Peru; Costa Rica, Új-Zéland) is odaérhet. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség versenyszervezésért felelős bizottsága ezeket a csapatokat a negyedik, leggyengébb kalapba osztotta be, jóllehet FIFA-világranglistán elfoglalt helyezéseik tükrében néhányan kedvezőbb pozícióra lennének jogosultak.

Mi mást lehetett volna tenni? Több európai kupasorozatban (UEFA Bajnokok Ligája, UEFA Európa Konferencia Liga) hasonló probléma merül fel, amikor egy-egy selejtezőkör párosításait már azelőtt az előző kör küzdelmeinek befejezése előtt meghatározzák. Ilyenkor a nyitott párharcok győzteseit automatikusan a magasabb kiemelési együtthatóval rendelkező csapat értékelése alapján osztják be – ami logikus, hiszen egyrészt az előrébb rangsorolt csapat a favorit, a várható továbbjutó, másrészt miért ne segítenénk azt a gyengébb csapatot, aki sikert ér el erősebb ellenfele ellen? A szabály minden gond nélkül alkalmazható lenne a világbajnokság sorsolásakor is: ekkor az európai pótselejtező A ágának és az ázsiai–dél-amerikai pótselejtező győztese kerülne a 3. kalapba, helyettük pedig Dél-Koreát és Tunéziát húznák a 4., leggyengébb kalapból.

Az eredmények

A kutatás a két kalapbeosztási eljárás, a hivatalos és a fent javasolt alternatív opció összehasonlítására irányult. A sorsolási folyamat reprodukálása nem triviális feladat, mert azonos konföderációból két nem európai csapat nem kerülhet azonos csoportba, míg az európaiakból legalább egy, legfeljebb viszont kettő játszhat egy csoportban. A világbajnokság lehetséges csoportbeosztásait 100 ezer szimulált sorsolás alapján elemeztük, miközben meghatároztuk a pótselejtező várható győzteseit, és az egyes csoportokból továbbjutó csapatok halmazát is.

A csoportok várható erőssége alapján azt látjuk, hogy az általunk javasolt alternatív kalapbeosztás csökkenti a csoportok kiegyensúlyozatlanságát; ajánlásunkat megfogadva a sorsolás igazságosabb lenne. Mivel a válogatottak csak egymás rovására juthatnak tovább, néhány csapat indokolatlan hátrányba kerül a hivatalos mechanizmus alkalmazása miatt. Például Mexikó, az Egyesült Államok, Szerbia, Lengyelország, valamint az ázsiai–dél-amerikai pótselejtező győztesének (feltehetően Peru) továbbjutási esélye legalább 1 százalékponttal csökken a FIFA döntése miatt.

Különösen érdekes Ukrajna helyzete. Az Ukrán Labdarúgó Szövetség 2022. március 3-án az orosz invázió miatti háborús állapotok, az utazás és a felkészülés lehetetlenné válása miatt kérte mérkőzéseinek elhalasztását, amit az érintettek érthető módon egyhangúan elfogadtak. A szolidaritás arra viszont már nem terjedt ki, hogy ennek megfelelő sorsolási politikát használjanak a világbajnokságon: ha az ukrán válogatott valamilyen csoda folytán mégis pályára léphetne Katarban, továbbjutásának valószínűsége több mint egy százalékponttal csökkenne pusztán a kényszerű időpont módosítás miatt.

Összefoglalva, a FIFA megkérdőjelezhető választása nem elhanyagolható következményekkel járt a világbajnokság csoportbeosztásának igazságosságára nézve. Szerencsére még nem késő korrigálni, és a háborúra hivatkozva újra sorsolni a 2022-es labdarúgó-világbajnokság csoportjait.

Újabb amerikai kongresszusi delegáció utazott Tajvanra

Újabb amerikai kongresszusi delegáció utazott Tajvan fővárosába vasárnap, ami bő egy héten belül a második hivatalos és előre be nem jelentett amerikai látogatás a szigetre. Az előző, amelyet Nancy Pelosi házelnök vezetett, komoly diplomáciai konfliktust okozott az Egyesült Államok és a Tajvant egyik saját tartományának tartó Kína között.
2022. 08. 14. 21:00
Megosztás:

A szabályok enyhítését jelentette be az amerikai járványügyi központ a tanév kezdetén

Az Egyesült Államokban a diákoknak nem lesz kötelező karantén a hamarosan kezdődő tanévben, akkor sem, ha koronavírussal fertőzött személlyel voltak kapcsolatban - olvasható az Egyesült Államok járványügyi központjának (CDC) pénteken frissített ajánlásában.
2022. 08. 14. 20:00
Megosztás:

Légtérberepülést tart hétfőn a Magyar Honvédség

Légtérberepülést tart a Magyar Honvédség augusztus 15-én a kora délutáni órákban Budapesten, az augusztus 20-i légibemutató előkészítéseként - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) vasárnap az MTI-vel.
2022. 08. 14. 19:00
Megosztás:

Most kell nagyon odafigyelni az életveszélyes mustgázra!

A mustgáz veszélyeire hívja fel a figyelmet a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) a Facebook-oldalára vasárnap feltöltött posztban.
2022. 08. 14. 18:00
Megosztás:

Szegeden rendezik meg a 60. Közgazdász-vándorgyűlést szeptemberben

Szegeden szervezi meg a 60. Közgazdász-vándorgyűlést a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) szeptember 22-23-án - közölte az MKT az MTI-vel.
2022. 08. 14. 15:00
Megosztás:

Erdőkért felelős államtitkár: ezután is szabályozott keretek között fog zajlani a fakitermelés

Az erdészeti, a természetvédelmi hatóság és a nemzeti parkok szakemberei a fakitermelés szabályozására vonatkozó rendelet módosítása után is ugyanúgy ellenőrizni fognak minden fakitermelést, mint eddig - erről az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára beszélt a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
2022. 08. 14. 14:00
Megosztás:

Így alakult a héten a BUX

Csökkenő forgalomban emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 43 662,95 ponton zárt pénteken, 194,67 ponttal, 0,45 százalékkal magasabban, mint egy hete.
2022. 08. 14. 12:00
Megosztás:

GDP- és építőipari adatokat közölnek a jövő héten

Több statisztika is megjelenik a jövő héten, közöttük kiemelkedik a második negyedévi bruttó hazai termék (GDP) adata.
2022. 08. 14. 10:00
Megosztás:

A hőség miatt idén cserepes növényekből rakták ki a brüsszeli virágszőnyeget

Kánikulában ünnepli 51. születésnapját a brüsszeli főteret, a Grand Place-t beborító virágszőnyeg, amelyet ez alkalomból úgy készítettek el, hogy jobban ellenálljon a hőségnek.
2022. 08. 14. 08:00
Megosztás:

Egy amerikai bíróság visszaállította a szénbányászati moratóriumot

Egy amerikai szövetségi bíróság visszaállította a szénbányászati moratóriumot a szövetségi földterületeken pénteken.
2022. 08. 14. 06:00
Megosztás:

70 éves nyugdíjkorhatár Magyarországon? Igen, erre számítunk!

Kedvezőtlenebbé váltak a nyugdíjkilátások a K&H biztos jövő felmérése szerint, amely a 30-59 évesek körében nézte meg, mire számítanak időskorukban. A nyugdíjkorhatárt átlagosan 69 évre teszik, a küszöb a 70 éves szint a várakozásokat nézve. Mi ennek a realitása?
2022. 08. 14. 04:01
Megosztás:

Pusztító villámárvizekre készülhet Kalifornia a jövőben

Nagy területen pusztító villámárvizekkel kell szembenéznie a jövőben a ma történelmi szárazsággal küzdő Kaliforniának, amelyek nagyobb kárt okozhatnak majd, mint egy erős földrengés - állapították meg a Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatói.
2022. 08. 14. 03:00
Megosztás:

Olaszországban a nyári szezon csúcsnapjait élik a mostani hétvégén

Alig maradt üres szoba a szállodákban és bérelhető napernyő a strandokon Olaszországban az augusztus 15-i Nagyboldogasszony ünnepe előtti hétvégén, amely a pandémia előtti idegenforgalmi adatokat idézi a CNA kereskedelmi szövetség adatai szerint.
2022. 08. 14. 02:00
Megosztás:

Online kaszinók Magyarország Casino Zeus

Az online szerencsejátékok már régóta népszerűek Magyarországon.
2022. 08. 14. 00:30
Megosztás:

Szeptember elején tartják a Budapest Short Film Fesztivált, a BUSHO-t

Augusztus 30. és szeptember 4. között tartják a 18. Budapest Short Film Fesztivált, vagy közismert nevén a BUSHO-t, amelyen a nevezett csaknem 1000 filmből 65-öt láthatnak az érdeklődők a fővárosban.
2022. 08. 14. 00:01
Megosztás:

Az átlag 69 éves nyugdíjkorhatárra számít

Átlagosan 69 évre teszik a rájuk váró nyugdíjkorhatárt a 30-59 évesek - derül ki a K&H a legfrissebb felméréséből, amelyet szombaton juttattak el az MTI-nek.
2022. 08. 13. 22:00
Megosztás:

A MÁSZ tagjai nyitva lesznek a független benzinkutak demonstrációja idején is

A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) tagvállalataihoz tartozó benzinkutak nyitva lesznek augusztus 19-én és 20-án - közölte a szövetség szombaton, miután arról értesült, hogy a Független Benzinkutak Szövetsége megmozdulást hirdetett, amelynek következtében azon a két napon a tagságukhoz tartozó 500-600 töltőállomás várhatóan nem fog üzemelni.
2022. 08. 13. 21:00
Megosztás:

Ezeket a számokat húzták az ötös lottón

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
2022. 08. 13. 20:00
Megosztás:

Negatív kilátást adott a magyar adósosztályzatra az S&P

Negatívra módosította az eddigi stabilról Magyarország osztályzatának kilátását az S&P Global Ratings. A nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor változatlanul befektetésre ajánlja Magyarországot: a cég megerősítette a devizában és hazai valutában fennálló, rövid és hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek "BBB/A-2" szintű, befektetési kategóriás minősítését.
2022. 08. 13. 18:00
Megosztás:

Hétfőtől ismét elhelyezkedési juttatást kaphatnak a versenyszférára váltó közfoglalkoztatottak

Több mint kétezer közfoglalkoztatott részesülhet havi 45 600 forint elhelyezkedési juttatásban augusztus 15-étől, ha állást talál a versenyszférában - jelentette be Kutnyánszky Zsolt. A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) szombaton kiadott közleménye szerint az iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkára elmondta: a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program újraindítása mellett a hónap közepétől megint igényelhető a lakhatási és utazási támogatás is, ami a mobilitás élénkítésével szolgálja a foglalkoztatás további növelését.
2022. 08. 13. 17:00
Megosztás: