Miért olyan olcsó a Richter részvény? Mert drága!

Sokan jönnek azzal a kérdéssel, hogy „Miért olyan olcsó a Richter?”. Egyáltalán tényleg olcsó? S ha igen, akkor miért?

Miért olyan olcsó a Richter részvény? Mert drága!

Ha a szektortársakhoz hasonlítjuk, akkor az idei és az elkövetkező néhány év tekintetében is nagyon alacsony P/E és EV/EBITDA számokon forognak a Richter részvényei, hiszen az idei várható eredményekkel 7,4-es míg például a 2026-ra a piac által (Bloomberg konszenzus) becsült értékkel is éppen csak 5-ös P/E ráta fölött forog.

Ezzel gyakorlatilag a részvényt lefokozzák a problémákkal küzdő Teva vagy Bayer szintjére. Ha pedig az EV/EBITDA értékeltségeket nézzük, akkor a helyzet még rosszabb. Ugyanis míg a Richter 4,6-os értékeltségen forog az idénre várható (Bloomberg konszenzus) számok alapján, addig a két említett problémás cég inkább 6-os és 7-es szorzószámokon forog, s az elkövetkező években még rosszabb a helyzet.  

Ha pedig az elemzők által inkább használt peereket, a Hikma-t és a Krka-t nézzük, akkor hatalmas alulértékeltséget látunk, hiszen azok 11-12-es előremutató P/E és 7-8 körüli EV/EBITDA rátán forognak. Ez a különbség ráadásul az elkövetkező években még tovább nyílik, s a mutatószámok alapján a 2027-re vonatkozó várakozások szerint fele akkora a Richter értékeltsége, mint a vetélytársaké. Ráadásul mindezt úgy, hogy az elkövetkező évekre az elemzői konszenzus (Bloomberg) véleményem szerint elég visszafogottnak tűnik a Richter esetében.

Az okot pedig abban kell keresni, hogy a Vraylar szabadalmi védettsége 2028 szeptemberében lejár. Az pedig a generikus verziók megjelenését hozza magával, azaz komoly értékesítés visszaesésére lehet számítani. Hogy mi történhet, azt például az Otsuka gyógyszergyártó Abilify (aripiprazol) nevű antipszichotikus készítményének (bipoláris zavarok, szkizofrénia, depresszió) példája mutatja. A gyógyszert 2002-ben vezették be az USA-ban, s az utolsó szabadalommal védett teljes évében 7 Mrd dollár árbevételt ért el. Aztán ez történt:

Abilify és annak szabadalommal védett verzióinak árbevétele havi bontásban

Forrás: Bloomberg, Erste

A 2015 áprilisi szabadalmi lejáratot követően igen rövid idő alatt, az első hónapban felére, majd egy év távlatában mintegy ötödére csökkent az értékesítés bevétele. Mivel az Otsuka készült erre az eseményre, ezért (i) 2013-ban elindította egy új szabadalommal védett verzióját az gyógyszernek Abilify Maintena néven, s (ii) új fejlesztésekkel próbálta pótolni a kieső árbevételt.

Az előbbi, mint a fenti ábrán is jól látszik, sikeresen stabilizálta az árbevételt a csúcs érték 20-25 százalékán az elkövetkező cirka 10 évre (idén jár le a szabadalom). S éppen ezért tavaly elindított egy újabb verziót Abilify Asimtufii néven, amely az idéntől várható további csökkenést lassíthatja majd. (Különben az aripriprazol hatóanyagú készítmények azóta is újabb csúcsokat döntögetnek, havi 1,5 Mrd dollár körül van a teljes értékesítés.) Új gyógyszerek bevezetésével is sikerült az árbevétel csökkenését részben kompenzálni.

Az Otsuka aripiprazine (Abilify) és teljes győgyszer bevétele (USDmn)

Forrás: Bloomberg, Erste  

Szóval a Richter árfolyama és értékeltsége valószínűleg ezért olyan nyomott. A fentebbi példa alapján a Vraylar árbevétel 1 Mrd dollár körül alakulhat 2028 után, s kérdés, hogy akkor ebből mennyi fogja a Richtert illetni majd. Addig viszont sok pénzt fog keresni, amelyet új gyógyszerek akvizíciójára, s új készítmények kifejlesztésére fordíthat, illetve üzletfejlesztésre.

Ennek egyik lépéseként értékeljük a Formyconba való bevásárlást, illetve a Helm vállaltokban levő kisebbségi részesedések kivásárlását, s a biogenerikus üzlet felfutásának felgyorsítást (további tartályok üzembe állítása, denosumab idei engedélyeztetése és a tocilizumab harmadik kísérleti fázisa). S persze folyamatban van a Vraylar 2, ami jelentsen bármit is, illetve a csőben vannak új készítmények is. Persze ezekből vagy lesz valami vagy nem, s ráadásul nehéz hasonló nagy dobást piacra hozni, mint a cariprazine.

Szóval egy szó mint száz, az alacsony értékeltség a hosszú távú eredményességben levő bizonytalanságok miatt van. Viszont, ahogy ezek a bizonytalanságok részben vagy egészben remélhetőleg eltűnnek, vagy csökkenek az elkövetkező évek során, úgy a Richter részvények értékeltsége is javulhat, amely túlzóan alacsonynak tűnik még a fentebbiek tükrében is. (ERSTE elemzés)

A tehetségprogram célja a külföldön élő magyar fiatalok képzésének bővítése

A tehetségprogram elsődleges céljai között szerepel a külföldön élő egyetemista fiatalok megszólítása, és az, hogy hasznosítható képességeket nyújtson számukra - mondta a "Talent's Talk, a tehetségek fóruma" címmel megrendezett londoni program összegzéseként a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára.
2024. 04. 20. 19:00
Megosztás:

Mi lesz a Magyar Postával?

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül - mondta a nemzetgazdasági miniszter pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten.
2024. 04. 20. 18:00
Megosztás:

Hamarosan kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.
2024. 04. 20. 17:00
Megosztás:

Ezért kapott bírságot az UniCredit Bank

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) több mint 28 millió forint bírságot szabott ki az UniCredit Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenysége kapcsán feltárt hiányosságok miatt; a hiányosságok nem veszélyeztetik a hitelintézet biztonságos működését - közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 20. 16:00
Megosztás:

Kiderült, mennyire produktívak a magyar cégek

A hibrid munkavégzésre hosszabb távon is fel kell készülnünk: a magyar szellemi munkát végzők több mint egyharmada legalább egy-két napot otthonról dolgozik – ez is kiderül Magyarország első országos reprezentatív produktivitás-kutatásából. A megkérdezettek negyede arra számít, hogy amikor a vállalati IT-helpdeskhez fordul, nem fogják érteni egymást, mert más nyelvet beszélnek. A többség sem közös tudástárat, sem kollaborációs eszközt nem vesz igénybe a munkája során, a feladatok nyilvántartására és átadására pedig legtöbben Excelt használnak az erre kifejlesztett alkalmazások helyett. A kutatás alapján felállított produktivitás-index számszerűen is megmutatja, mennyire dolgoznak hatékonyan a magyar fehérgallérosok.
2024. 04. 20. 15:00
Megosztás:

Megállapodást kötött a Duna House és az OTP Ingatlanpont

Együttműködési megállapodást írt alá a Duna House és az OTP Ingatlanpont, ezáltal a két országos közvetítői hálózat a kizárólagos megbízásaiknál keresztértékesítési lehetőséget biztosít egymásnak - közölte a két szervezet közös közleményben pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 20. 14:00
Megosztás:

Mennyivel drágább a benzin Magyarországon?

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt. A magyarországi átlagár 3,2 százalékkal magasabb a régiós átlagértéknél. A dízel üzemanyag heti átlagos ára Magyarországon 654 forint volt, ami 31 forinttal, 5 százalékkal haladta meg a régiós 623 forintos átlagárat - jelentette pénteken első alkalommal kiadott kísérleti üzemanyagár-statisztikájában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 04. 20. 13:00
Megosztás:

Megnyitott Esztergom első McDonald’s étterme

A mai napon megnyílt Esztergom város első McDonald’s étterme. A beruházás megvalósítása közel kétszáz ember, több mint 7 hónapon át tartó összehangolt munkáját igényelte. A Simor János utcában kialakított egységben a „Jövő Élménye” koncepciónak megfelelően kiemelt szerepet kapott az innováció és a digitális fejlesztés. A korszerű étterem több mint 70 ember számára biztosít munkalehetőséget. Az akadálymentesített vendégtérben 90, a teraszon további 30 ülőhely várja a vendégeket, az új egységgel pedig a McCafé is megérkezett a városba.
2024. 04. 20. 12:00
Megosztás:

Bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre

Az új Közös Agrárpolitika jelentette kihívásokra reagálva átalakította és mintegy 700 fősre bővítette falugazdász-hálózatát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara; a falugazdászok 2024 áprilisától falugazdász tanácsadóként az eddigieknél is szélesebb körben támogatják majd a gazdálkodók munkáját - jelentette be pénteki közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
2024. 04. 20. 11:00
Megosztás:

Így emelkedtek a casco díjak az első negyedévben

Az idei első negyedévben megkötött teljes körű casco-szerződések átlagdíja 206 900 forint volt, 5,9 százalékkal magasabb, mint az előző év hasonló időszakában - közölte a saját adatai alapján az Insura.hu biztosításközvetítő pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 20. 10:00
Megosztás:

Növelte árbevételét a L'Oréal

A francia L'Oréal SA csoport, a világ egyik legnagyobb kozmetikai gyártójának árbevétele 11,24 milliárd euró volt az idei első negyedévben, 8,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Összehasonlítható alapon az árbevétel 9,4 százalékkal nőtt.
2024. 04. 20. 09:00
Megosztás:

Az ellenglobalizáció és Kína külpolitikája

Április 18-án, a Lónyay-Hatvany villában megtartott Counter-Globalization and China’s Foreign Policy című előadás meghívottja Yan Xuetong, a Tsinghua Egyetem világhírű politológia professzora és az egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének dékánja volt. Miután felvázolta álláspontját azzal kapcsolatban, hogy miként látja Kína és az USA viszonyát, illetve a világ többi, kisebb gazdasági potenciállal rendelkező ország pozícióját, Dr. Eric Hendriks, a Danube Institute vendégkutatója és Dr. Eszterhai Viktor, a Lukács János Stratégiai és Politikai Intézet tudományos munkatársa intéztek hozzá kérdéseket.
2024. 04. 20. 08:00
Megosztás:

Bitcoin láz: a három legnépszerűbb altcoin, amit a kriptobálnák vásárolnak a felezés előtt

A Bitcoin felezési esemény körüli izgalom lázba hozta a befektetőket, az elemzők pedig jelentős növekedést jósolnak a kriptovaluták többségének. A kriptobálnák stratégiák szerint mozognak, ígéretes eszközöket halmozva fel. Jelenleg a KangaMoon (KANG), a Cardano (ADA) és az Ethereum (ETH) került a figyelmük középpontjába. Miközben az Ethereum és a Cardano már jól ismert nevek a top kriptovaluták között, a szakértők úgy vélik, hogy a KANG lehet a leginkább figyelemre méltó P2E érme a közelgő bikapiacban.
2024. 04. 20. 07:00
Megosztás:

Agrártámogatások: akár több évre is előfinanszírozást nyújt az MBH Bank

Tovább bővítette a mezőgazdasági támogatások előfinanszírozásának lehetőségeit az MBH Bank. A hitelintézetnél már nemcsak az aktuális évre, hanem akár egyszerre három évre is igényelhetik a gazdák az Egységes Kérelmek keretében járó támogatások előfinanszírozását. A gyors, egyszerű és rugalmas lehetőség megkönnyítheti az agrárvállalkozások számára, hogy forráshoz jussanak egy olyan időszakban, amikor még inkább megnőtt a likviditás biztosításának jelentősége a zökkenőmentes működés fenntartása érdekében.
2024. 04. 20. 06:00
Megosztás:

Héthavi csúcsra nőtt a spanyolországi fogyasztói bizalom

A spanyolországi fogyasztói bizalmi mutató héthavi csúcsra javult márciusban a spanyol Szociológiai Kutatóközpont (Centro de Investigaciones Sociológicas) pénteken közzétett adatai szerint.
2024. 04. 20. 05:00
Megosztás:

A jelenlegi munkaerőpiaci helyzet a bővülésre kész vállalatoknak kedvez

Továbbra is aktív munkavállalói jelenlét tapasztalható a hazai munkaerőpiacon. Az előző negyedévhez hasonlóan 2024 első három hónapja alatt közel 20%-kal több jelentkezés történt, mint egy évvel korábban. Nógrád és Bács-Kiskun vármegyék kivételével mindenhol nőtt a jelentkezések száma, legnagyobb arányban Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén és Baranya vármegyékben – derül ki a Profession.hu legújabb negyedéves jelentéséből.
2024. 04. 20. 04:00
Megosztás:

A jelentős aranytartalék erősíti az ország stabilitását

A jelentős aranytartalék erősíti az ország stabilitását a gazdaság, a pénzügyi rendszer megítélését - írta Veres István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója az MNB pénteken közzétett szakmai cikkében, felhívva a figyelmet arra is, hogy az MNB a régió és a világ egészében megjelenő keresletnövekedést megelőzve többszörözte meg aranytartalékát.
2024. 04. 20. 03:00
Megosztás:

Elindult az új agrártámogatási honlap

Új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el a 2023-2027 közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk - közölte az Agrárminisztérium csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 20. 02:00
Megosztás:

Itt a bruttósított nyugdíjrendszer! Amikor a nyugdíjasok is adót fizetnek a nyugdíjból

Mit jelent pontosan a bruttósított nyugdíjrendszer? Ki járna jól és ki rosszul a bruttósított nyugdíjrendszer bevezetésével? Dr. Farkas András nyugdíjszakértő - akit sokan mint NyugdíjGuru ismernek - magyarázta ezt el az ATV egy korábbi műsorában mindenki számára érthetően.
2024. 04. 20. 01:00
Megosztás:

A CHP kriptó token robbanhat - 1 millió dolláros versenysorozat indul

A GambleFi szektor szupersztárja bejelentette garantált, 1 millió dolláros versenysorozatát. De mit jelent mindez a CHP kriptó token árfolyama számára?
2024. 04. 20. 00:01
Megosztás: