Milliókat kapnak ajándékba a CSOK Pluszt igénylők a kamattámogatás miatt - Mire elég ez a lakáspiacon?

A CSOK Pluszt igénylő családok a kamattámogatás miatt több millió forinttal nagyobb értékű ingatlant vásárolhatnak, mintha ugyanazt a törlesztőt kamatplafonos, piaci alapon felvett hitelre fizetnék. A kamattámogatás így 6,2-20,5 millió forinttal értékesebb ingatlan megvásárlását teszi lehetővé. Ezt a különbözetet lényegében ajándékba kapják az igénylők az államtól, ami várostól, kerülettől függően jóval nagyobb alapterületű lakóingatlanra lehet elég a nagyobb ingatlanba költöző családok számára. Csak a kamattámogatás miatt Budapesten átlagosan 7-28 négyzetméterrel nagyobb házat vagy lakást tudnak vásárolni a gyermeket tervező családok. A vármegyeszékhelyeken pedig átlagosan 10-39 négyzetméterrel méretesebb lakóingatlannal lehet tervezni.

Milliókat kapnak ajándékba a CSOK Pluszt igénylők a kamattámogatás miatt - Mire elég ez a lakáspiacon?

Az új lakástámogatási program a CSOK Plusz támogatott lakáshitelen keresztül nyújt lehetőséget arra, hogy a gyermekek vállaló családok nagyobb lakóingatlanba költözhessenek. A gyerekszámtól függően 15-50 millió forintos kedvezményes lakáshitel a piaci feltételekkel elérhető, 8,5 százalékos thm-plafonos kölcsönökhöz képest jóval olcsóbb. A piaci alapon felvett hitelekhez képest a CSOK Plusz törlesztőrészlete több millió forinttal értékesebb ingatlan megvásárlását teszi lehetővé a gyermeket tervezők számára. – derül ki az ingatlan.com és a money.hu közös elemzéséből, amely ismerteti, hogy a kérdéses összeg pontosan mennyivel nagyobb lakóingatlanra lehet elegendő az országon belül.

Több millió forint ajándékba a kamattámogatáson keresztül

Korponai Levente, a money.hu vezetője azt mondta: "A családtervezés előtt álló házaspárok elképesztő összegeket spórolhatnak a hitelükön a CSOK Plusszal. Ha vállalt gyermekek számától függően kedvezményesen felvehető 15, 30 vagy 50 millió forintos lakáshitel - 8,5 százalékos thm-plafonos - kölcsönnel kellene helyettesíteniük, az a törlesztőket nézve nagyjából 50-165 ezer forint többletköltséget jelentene havonta.  Vagyis így olyan családok számára is közelebb kerül a vágyott otthon, akiknek eddig elképzelhetetlen volt, hogy piaci alapú lakáshitelekben gondolkodjanak, mert egész egyszerűen a jövedelmük nem lett volna elegendő a hitelhez.” A money.hu szakértője azt is elmondta, hogy a kamattámogatás miatt ugyanaz a törlesztő egy vállalt gyermeknél lényegében 6,2, két gyermeknél 12,3, háromnál pedig 20,5 millió forinttal nagyobb hitelre elegendő a CSOK Plusszal, mintha kamatplafonos piaci hitelt venne fel a család.

Korponai Levente szerint amennyiben pedig a Babaváróra is jogosultak, akkor a jövőre 11 milliós hitel - ami támogatássá alakulhat - később önerőként is figyelembe vehető, vagyis akár saját pénz nélkül is belevághatnak az ingatlanvásárlásba. A szakember azt is kiemelte, hogyha megszületnek a gyermekek, akkor a babaváró és CSOK Plusz hitelek tőketartozása további tízmilliókkal csökkenhet, ami tovább javítja a lakásvásárlás mérlegét.

Van, ahol több extra szoba is kijön az ajándékmilliókból

„A vármegyeszékhelyeken a jelenlegi átlagos kínálati négyzetméterek alapján, a vállalt gyermek számától függően 10-39, Budapesten pedig 7-28 négyzetméterrel nagyobb házban vagy lakásban gondolkodhatnak a házaspárok a kedvezményes lakáshitel kamattámogatásának köszönhetően. Egy gyermek esetében legalább félszobás bővülés jelenthet, kettő és három gyermeknél pedig több szobával lehet tágasabb a kiválasztott ingatlan, ha a család CSOK Pluszt igényel kamatplafonos piaci hitel helyett.” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Balogh László a részletes adatokat ismertetve azt is elmondta: Budapesten belül például a XV. és XVI. kerületben például egy vállalt gyermek esetében 8 négyzetméterrel, kettő vagy három gyermeknél pedig 16-28 négyzetméterrel nagyobb házban gondolkodhatnak a CSOK Pluszra jogosult családok. A legkeresettebb városrészek lakásárait nézve pedig az látszik, hogy a XI. és XIII. kerületben a kedvezményes lakáshitelből adódó többlet 6-22 extra négyzetméterre lehet elég.

A Budapesten kívüli piacon Debrecenben, Győrben és Székesfehérváron 8-34 plusz négyzetméter jöhet ki a lakáshitelen elérhető megtakarítások a gyermekek számától függően. Szegeden vagy Pécsen 9-42 négyzetméterről lehet szó. Salgótarjánban, Miskolcon és Békéscsabán viszont 15-90 négyzetméterrel nagyobb lakóingatlanba lehetne költözni.

Dogecoin gyilkos, amely bikás 100x növekedési potenciált mutat: Van-e esélye az APORK-nak, hogy túlszárnyalja a Bonk-ot?

A Bonk (BONK) elérhetőségi szintje növekszik, különösen mióta a bonkSOL elindult a Texture platformon. Bárki használhatja az LST-t likviditás megszerzésére. Továbbá, a Dogecoin (DOGE) értéke csökkent, ami sokakat arra késztetett, hogy diverzifikálják befektetéseiket.
2024. 06. 15. 02:00
Megosztás:

Mennyi vizet fogyaszt egy átlagos család egy nap? Mi fogyaszt nagyon sok vizet a lakásban?

Amennyiben szeretnéd megtudni, hogy a Te családod vízfogyasztása sok vagy kevés, álljon itt egy átlagos 4 fős (2 felnőtt 2 gyerek) magyar család vízfogyasztási szokása.
2024. 06. 15. 01:00
Megosztás:

Tízszeres hasznot hozhat ez a kriptó - állítják a szakértők

Már több mint 2 millió dollárnyi összegyűjtött pénzzel rendelkezik, és az elemzők 10-szeres nyereséget jósolnak neki a bevezetés után, ez a "Learn-to-Earn" token tehát joggal tartja izgalomban a befektetőket.
2024. 06. 15. 00:01
Megosztás:

Félreértik egymás elvárásait a pályakezdők és a munkáltatók

Félreértik egymás elvárásait a pályakezdők és a munkáltatók, mert másként látják, hogy mi tesz vonzóvá egy munkahelyet és, hogy mi a fontos az állásinterjún - közölte a McDonald's és a Profession.hu közös, reprezentatív kutatásának eredményeit csütörtökön az MTI-vel.
2024. 06. 14. 23:00
Megosztás:

A vízkincs hatékony hasznosítása nemzeti ügy

A vízkincs védelme, hatékony hasznosítása nemzeti ügy, a közműszolgáltatások színvonalának emelése pedig közös érdek - mondta az energiaügyi miniszter a Víziközművek napja alkalmából adományozott miniszteri elismerések átadásán csütörtökön Budapesten.
2024. 06. 14. 22:00
Megosztás:

Befejeződik a Villány és Máriagyűd közötti kerékpárút építése

Mintegy 350 millió forintos fejlesztési forrásból épül meg a borairól híres Villány és a népszerű zarándokhelynek számító Máriagyűd közötti kerékpárút még hiányzó szakasza - tájékoztatta a Baranya Vármegyei Önkormányzat az MTI-t.
2024. 06. 14. 21:00
Megosztás:

Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben péntek kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 06. 14. 20:00
Megosztás:

A rossz nemzetközi befektetői hangulat húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 486,41 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel 69 536,56 ponton zárt pénteken.
2024. 06. 14. 19:00
Megosztás:

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2024. 06. 14. 18:30
Megosztás:

A Vodafone bírságot kapott a versenyhivataltól

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 120 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a - 4iG leányvállalata, az Antenna Hungária Magyar Műsorszóró és Rádióhírközlési Zrt. többségi tulajdonában álló - Vodafone Magyarország Távközlési Zrt.-t a korábbi tulajdonos időszakában, 2022-ben elkövetett jogsértés miatt - közölte a 4iG Nyrt. a tőzsde honlapján csütörtökön.
2024. 06. 14. 18:00
Megosztás:

Nagy Márton a legnagyobb akkumulátorgyártó és feldolgozó cégek képviselőivel tárgyalt Dél-Koreában

Nagy Márton és a Nemzetgazdasági Minisztérium delegációja, valamint Kaderják Péter a Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetője Dél-Koreában az ország legnagyobb zöldenergetikai és high-tech akkumulátoripari vállalatai, a Samsung SDI, az EcoPro BM, a GS Energy, a SungEel Hitech és a KH Energy képviselőivel folytatott tárgyalásokat - közölte a nemzetgazdasági tárca csütörtökön az MTI-vel.
2024. 06. 14. 17:30
Megosztás:

Romániában nőtt a négyhavi folyó fizetési mérleghiány

Romániában 26 százalékkal nőtt a folyó fizetési mérleg hiánya az év első négy hónapjában az előző év azonos időszakához képest - közölte csütörtökön a Román Nemzeti Bank (BNR).
2024. 06. 14. 17:00
Megosztás:

Mínuszban indítottak az amerikai tőzsdék

Gyengüléssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok pénteken.
2024. 06. 14. 16:30
Megosztás:

Rontotta az őszi vetés termésének minőségét és mennyiségét az elmúlt heti jelentős csapadék

Az elmúlt egy héten hullott jelentős csapadék már egyáltalán nem hiányzott az érésben lévő őszi vetésű szántóföldi növényeknek, a termés minőségét és mennyiségét egyaránt rontotta, ugyanakkor a kukorica és a napraforgó növekedése tovább gyorsult - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 06. 14. 16:00
Megosztás:

Európai kampány indul a sportvilághoz kapcsolódó szellemi tulajdonjogok védelmére

Az EU Szellemi Tulajdoni Hivatala (European Union Intellectual Property Office, EUIPO) nyári sporteseményekhez igazodva kampányt szervez a sportvilághoz kapcsolódó tulajdonjogok védelme érdekébe - közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 06. 14. 15:30
Megosztás:

Tegyük rendbe a számokat a reptér ügyében

Tegyük rendbe a számokat a reptér ügyében - áll a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtöki közleményében.
2024. 06. 14. 15:00
Megosztás:

Átadták a Richter új központját Kőbányán

Átadták a Richter Nyrt. új központját a főváros 10. kerületében csütörtökön, a 17 400 négyzetméteres, 450 dolgozónak helyet biztosító épület 20 milliárd forintos beruházásból készült el, amit a gyógyszeripari vállalat saját forrásból finanszírozott.
2024. 06. 14. 14:30
Megosztás:

Zalaegerszegen víziközmű-beruházás valósul meg idén

Zalaegerszegen az idén 720 millió forint értékű víziközmű-felújítás valósul meg - közölte a város polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatóján.
2024. 06. 14. 14:00
Megosztás:

Szociális városrehabilitációs program indul Békésen

A szociális városrehabilitációs program második ütemét indítják el Békésen a közeljövőben, a vármegye névadó települése 237 millió forint uniós támogatást nyert el a célra - írta közleményében az önkormányzat.
2024. 06. 14. 13:30
Megosztás:

Jelentősen csökkent az innovációra felkészült vállalatok aránya 2022 óta

A globális nagyvállalatok minden eddiginél nagyobb arányban tartják kulcsfontosságúnak az innovációt a sikerhez, de az innovációra felkészült vállalatok aránya 2022-höz képest jelentősen csökkent - tájékoztatta az MTI-t a Boston Consulting Group (BCG) 18. alkalommal közzétett innovációs tanulmányának eredményeiről.
2024. 06. 14. 13:00
Megosztás: