Milliókat veszítenek szállítmányozási cégek a vasút felújítása miatt Horvátországban

Milliókat veszítenek a szállítmányozási cégek a Rijeka-Zágráb-Botovo vasútvonal felújítása és építése miatt - közölte kedden a Jutarnji List című horvát napilap.

Milliókat veszítenek szállítmányozási cégek a vasút felújítása miatt Horvátországban

A vasútvonalon - amely része a Rijeka-Zágráb-Budapest mediterrán folyosónak - a felújítások miatt időszakosan lezárják a forgalmat, ami kihat a szállítási vállalatok jövedelmezőségére és a megrendelők is elégedetlenek - írták.

Az ENNA Transport nevű vállalat a lapnak megerősítette, hogy míg korábban a Rijekából Budapestre közlekedő tehervonatok szállítási ideje 18 órát tartott, most ugyanazon a távon 40 órát közlekednek. A cég azt is sérelmezte, hogy a Horvát Vasutak (HZ) nem konzultálnak a szállítmányozási cégekkel, csak e-mailben közlik velük mikor és mennyi időre zárják le az adott vasútszakaszt, alternatív megoldásokat pedig nem kínálnak. Hozzátették: évente 3-4 millió euró veszteséget könyvel el az ENNA a lezárások miatt.

A rijekai és a plocei kikötőnek az elmúlt időszakban nőtt a forgalma. Az ukrán-orosz háború következtében a Fekete-tengeren lezárt forgalom miatt pedig egyre több megkeresését kapnak az árubehozatalra, amelyek egy részét nem tudják realizálni a vasútvonalak rossz állapota és a gyakori lezárások miatt.

Ivica Vodopija, az egyik legnagyobb logisztikai vállalat, a Maersk Eeast Adriatic igazgatója a lapnak azt mondta, a forgalom akadozása miatt nagyon nagy kihívás az áruk szállítása és raktározása, és ennek okán már több cég felmondta a rijekai kikötő használatát.

A szállítmányozási cégek nem azt kifogásolják, hogy felújítják a vasútvonalat, hanem, hogy a munkálatok szerintük túl lassan haladnak. A HZ ezzel szemben azt állítja: mindent megtesznek annak érdekében, hogy kielégítsék a szállítmányozók és a vasútvonal modernizációját végző vállalatok igényeit. A lezárások 6-8 órát tartanak, kivételes esetekben 36-72 órát - hangsúlyozták.

A lap felhívja a figyelmet, hogy nemsokára elkezdődik egy második vágány megépítése is, egyes tervek szerint pedig lezárnák az eddigi teljes Rijeka-Zágráb szakaszt. "Ez katasztrofális lehet a rijekai kikötőre nézve, de a horvát szállítmányozási cégekre is" - húzták alá.

A régi Rijeka-Zágráb-Budapest útvonalat 1873-ban építették ki, ennek hossza 330 kilométer. A tehervonatoknak - normális körülmények között - Rijekából tíz óra kell a magyar határig, 30 kilométer per órás átlagsebességgel. A személyvonatok ugyanazt a szakaszt öt óra alatt teszik meg, 65 kilométer per órás átlagsebességgel.

Az új nyomvonal 50 kilométerrel lenne rövidebb. A tehervonatok öt óra alatt érnék el a magyar határt, és átlagban 120 kilométer per órás sebeséggel közlekedhetnének, míg a személyvonatoknak két órára lenne szükségük, és átlag 200 kilométer per óra sebeséggel közlekedhetnének az új vágányon.

Rengeteg szemetet termelt a Sziget fesztivál

Annyi szemetet szállítottak el a Sziget fesztivál területéről a Budapesti Közművek munkatársai, mint amennyi egy kisebb budapesti kerületben egy hét alatt keletkezik.
2022. 08. 20. 03:00
Megosztás:

Eddig elegendőek Csehország gáztartalékai

Csehország gáztartalékai 11 hónapra elegendőek, ha a tél a korábbi évek átlagának megfelelő lesz - közölte Zbynek Stanjura pénzügyminiszter pénteken Prágában, sajtótájékoztatón.
2022. 08. 20. 02:00
Megosztás:

Folytatódik a kisbenzinkutak támogatása

A kormány a kisbenzinkutak további megsegítésére 18,5 milliárd forintot különített el, péntektől megnyílt az igénylés lehetősége az elektronikus felületen, a pályázók már augusztusban hozzájuthatnak a támogatáshoz - közölte az Agrárminisztérium pénteken az MTI-vel.
2022. 08. 20. 01:00
Megosztás:

Alacsonyabb dózisban is hatékony az Imvanex oltóanyag

Az Imvanex nevű, himlő elleni oltóanyag kisebb mennyiségben, intradermálisan, vagyis bőrbe beadva elegendő antitestet termel a majomhimlő ellen - közölte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pénteken.
2022. 08. 20. 00:01
Megosztás:

Zivatarveszélyre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Zivatarveszély miatt országos figyelmeztetéseket adott ki szombatra, augusztus 20-ára az Országos Meteorológiai Szolgálat.
2022. 08. 19. 23:00
Megosztás:

Németországban rekordszintű volt a termelői áremelkedés júliusban

Németországban soha nem látott mértékben emelkedtek a termelői árak júliusban éves összevetésben.
2022. 08. 19. 22:00
Megosztás:

A németek 70 százaléka spórol az energiával

Egyre többen takarékoskodnak Németországban az árak emelkedése miatt, egy pénteken ismertetett felmérés szerint a legtöbben az energiafogyasztásukat fogják vissza.
2022. 08. 19. 21:00
Megosztás:

Nyári pangás jellemezte a tőzsdét

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 109 pontos, 0,25 százalékos csökkenéssel, 42 990,47 ponton zárt pénteken.
2022. 08. 19. 20:00
Megosztás:

Erősödött a forint pénteken

Erősödéssel zárta a hét utolsó kereskedési napját a forint a főbb devizákkal szemben.
2022. 08. 19. 19:00
Megosztás:

Európa legkedvezőbb feltételeivel igényelhetők a diákhitel támogatások

Óriási az érdeklődés a valaha volt legnépszerűbb termék, a Diákhitel Plusz iránt, melyet még szeptember 30-ig igényelhetnek a hallgatók. A Diákhitel Plusz egy szabad felhasználású, teljesen kamatmentes termék, mely egyszeri, 500 ezer forintot jelent az igénylőnek.
2022. 08. 19. 18:00
Megosztás:

Veszélyes étrend-kiegészítőt vont ki a forgalomból a Nébih

Komoly egészségkárosodást is okozhat a GentleManus elnevezésű, férfiaknak szánt étrend-kiegészítő tiltott gyógyszerhatóanyag-tartalma miatt, ezért a terméket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kivonta a forgalomból és visszahívta a fogyasztóktól - közölte a Nébih a honlapján pénteken.
2022. 08. 19. 17:00
Megosztás:

Legyen egységes repohár visszaváltási rendszer, a vendégek a leadott repoharak után kapják vissza a pénzüket!

A repohár visszaváltásával kapcsolatos visszásságok piaci önszabályozó megoldását, vagyis a rendszer racionális, egységes és valóban fenntartható átalakítását javasolja a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és a Zöld Követ Egyesület. Javaslatuk fontos része, hogy a repoharat választó vendégek visszakapják annak ellenértékét.
2022. 08. 19. 16:00
Megosztás:

Melyik bank drágított leginkább a lakáshitel kamatokon az elmúlt évben?

Bár komolynak érezzük a lakáshitel kamatok emelkedését, a money.hu adatai szerint az elmúlt egy évben a vizsgált 9 banknál 4,11 százalékkal emelkedett a legjobb adósoknak ajánlott standard kamat. Ez messze elmarad a jegybanki alapkamat, de még a referenciakamat emelkedésétől is. A money.huadataiból látható, melyik bank emelt leginkább, illetve, hogy mely pénzintézetek versengenek a legalacsonyabb kamatszintekkel.
2022. 08. 19. 15:00
Megosztás:

Kezd szétesni a fogyasztói bizalom az Egyesült Királyságban

Rekord mélypontjára esett a fogyasztói bizalom az Egyesült Királyságban a júliusi felmérés alapján.
2022. 08. 19. 14:00
Megosztás:

A nyersanyagárak miatt ismét túllőtt a célon a japán infláció

Japánban 2,4%-ra emelkedett júliusban az infláció a júniusi 2,2% után. A növekedés mintegy felét az energiaköltségek tették ki.
2022. 08. 19. 13:00
Megosztás:

A mai gazdasági adatok is elszomorítóak

A briteknél 40 éves mélypontra esett a fogyasztói bizalom a -44 pontos értékével a júniusi -41 pontot követően. Egyre csúnyábban fest a szigetország gazdasága.
2022. 08. 19. 12:00
Megosztás:

Gyengültek nyitáskor a vezető nyugat-európai tőzsdék

Gyengüléssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2022. 08. 19. 10:00
Megosztás:

Ennyivel nőtt a háztartások pénzügyi vagyona a második negyedévben

A pénzügyi eszközök 837 milliárd, a kötelezettségek 145 milliárd forintos emelkedésének eredőjeként az idei második negyedévben 692 milliárd forinttal nőtt a háztartások nettó pénzügyi vagyona - derül ki a pénzügyi számlák előzetes adataiból, amelyek csütörtökön jelentek meg az MNB honlapján.
2022. 08. 19. 09:00
Megosztás:

Történelmi csúcsra emelkedett az infláció az euróövezetben

Az euróövezet éves inflációs rátája júliusban új rekordra, 8,9 százalékra emelkedett a júniusi 8,6 százalékról; az EU-ban 9,8 százalékot jegyeztek fel a júniusi 9,6 százalékot követően - derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat előzetes adatokon alapuló csütörtöki jelentéséből.
2022. 08. 19. 08:00
Megosztás:

Alacsony a bizalom a használtautó-értékesítők iránt Magyarországon

Magyarországon az egyik legalacsonyabb a bizalom a használtautó-értékesítők iránt - derül ki a carVertical 17 országban, 4500 ember megkérdezésével készített felméréséből.
2022. 08. 19. 07:00
Megosztás: