Milyen ügyfelek és milyen ingatlanokra kapnak könnyen és gyorsan lakáshitelt?

És kik azok, akik nem nagyon számíthatnak arra, hogy jelzáloghitellel tudnak ingatlant vásárolni? A szakértő elmondta, ki mire számíthat hitelfelvételnél.

Milyen ügyfelek és milyen ingatlanokra kapnak könnyen és gyorsan lakáshitelt?

Amennyiben valaki egyedül venne fel jelzálogalapú lakáshitelt, akkor 600 ezer forintos nettó fizetés az, ami felett nem jellemzőek a problémák - szögezte le Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai régiós vezetője. Ilyen fizetésnél már könnyen hiteleznek a bankok több tízmilliós összegeket is ingatlanra, vagyis az ügyfél számára lehetővé válik egy átlagos vagy annál akár jobb budapesti lakás, ház megvásárlása, még szerényebb önerő mellett is.

Nagy Csaba szerint az átlagos lakáshitel összege használt ingatlanoknál jelenleg 15-20 millió forint között alakul, de ennél nagyobb összegek is elő szoktak fordulni, ez a rendelkezésre álló önerő és az ingatlan értékének kérdése.

Az említett 600 ezer forintos nettó fizetés persze nem a jelenlegi, hazai átlagfizetésnek felel meg, hiszen 2024 júniusában a bruttó átlagkereset volt Magyarországon 642 000 forint volt, aminek a nettója 442 000 forint, arról nem beszélve, hogy a nettó mediánkereset 359 200 forinton alakult. Az átlagmagyar tehát nem tartozik azok közé, akiket tárt karokkal fogadnak a bankok, amikor lakáshitelről van szó.

Más a helyzet persze akkor, ha ketten - azaz egy pár - vesz fel lakáshitelt, mivel ott már akár a minimálbér is elegendő lehet egy lakáshitelhez, igaz ilyen esetben 10 millió forint alatti hitelösszegek jöhetnek csak szóba - mutatott rá Nagy Csaba.

Az ideális hitelfelvevők tehát leginkább a nagyobb cégek, esetleg az állami szféra, valamint multicégek - ha nem is vezetői, de - jobban kereső alkalmazottai közül kerülnek ki, akiknél persze arra is figyelnek a bankok, hogy határozatlan idejű munkaszerződéssel foglalkoztassák őket.

Ők azok, akik számára a bankok feltételezése szerint nem okoz különösebb nehézséget akár a minimális önerő letétele után egy átlagos ingatlan megvásárlása hitelre, nyilván persze attól eltekintve, hogy a havi törlesztőrészleteket meg kell fizetniük, ami a jelenleg legkedvezőbb, 6-6,5 százalékos kamatok idején nem kevés. 

A kamatok kapcsán a szakértő szerint érdemes megemlíteni az úgynevezett zöldhiteleket, melyek újépítésű ingatlanokra vehetők fel, ugyanakkor a kamatok itt az előbbieknél kedvezőbben alakulnak: 5,5-5,6 százalékos kamatok is elérhetők 30 millió forintot meghaladó hitelösszeg esetében. Viszont ezeknél az ingatlanoknál követelmény, hogy az éves primer energiafelhasználásuk nem haladhatja meg a 68 kW/m2-t.

Természetesen a hitelfelvétel csak akkor jöhet szóba, ha az ügyfélnek nem volt korábban olyan rendezetlen hitele, melynél valamely bankot veszteség érte - hívta fel a figyelmet Nagy Csaba. Ilyen esetben teljesen mindegy, milyen pénzintézetnél próbálkozik, nem fog hitelhez jutni a KHR-listára való felkerülés után 5 évig.

A listára kerüléshez az kell, hogy az érintett személy a mindenkori minimálbér összegét meghaladó mértékben tartozzon egy banknak, és ez a tartozás folyamatosan több mint 90 napon keresztül fennálljon. Emellett persze visszaélések és hamis dokumentumok miatt is fel lehet kerülni a listára, de ez már egy más kérdés.

A másik fontos szempont a hitelfelvételnél, hogy milyen ingatlanokat hiteleznek szívesebben a bankok, és melyek azok, melyeket elutasítanak. Nagy Csaba szerint itt a vízválasztó a rendezett jogi helyzet. Olyan értelemben tehát nem tesznek különbséget ingatlanok között, hogy az mennyire forgalomképes, milyen könnyen és gyorsan adható el, tehát egyaránt meghiteleznek egy 50 négyzetméteres panellakást, vagy egy 100-150 négyzetméteres nagyméretű lakást is.

Vagy például, ha például egy osztatlan közös tulajdonú ingatlannál létezik használati megállapodás, akkor megfelelő jövedelem esetén azt is gond nélkül meghitelezik a bankok - jelezte Nagy Csaba, aki azt is hozzátette, hogy egy-egy nehezebben értékesíthető ingatlannál a hitelfedezeti értéket azért lejjebb viszik.

Végül arra is felhívta a figyelmet, hogy lakáshitel felvételénél érdemes hitelközvetítők segítségét igénybe venni, mert így az ügyfél is jobban jár. Ennek oka egyrészt az, hogy a banki ügyintézők nem abban érdekeltek, hogy a legolcsóbb ajánlatot kínálják az ügyfélnek, másrészt pedig ilyenkor szűkebb kínálatból tudnak csak az ügyfelek válogatni, így nem a lehető legjobb ajánlatot fogják megtalálni.

Ráadásul a hitelközvetítők olyan esetekben is tudnak segítséget nyújtani, amikor az ügyfél csak nehezen jut hitelhez. Ennek kapcsán Nagy Csaba megemlített egy közelmúltban megtörtént esetet, amikor egy vállalkozó házaspár próbált lakáshitelhez jutni, mégpedig sürgősen, kéthónapos határidővel, miközben a pár hölgy tagja ikerpárral volt terhes. És habár több bank is elutasította őket, a Balla hitelezési üzletágának segítségével mégis sikerült nekik olyan bankot találni, ahol megkapták az igényelt hitelt, mégpedig úgy, hogy a hitelfelvétel teljes folyamata mindössze 30 napon belül lezajlott.

Szita Károly: emelkedhet a polgármesterek illetménye

A polgármesterek illetményének emelését kezdeményezte október 1-jétől a közigazgatási és területfejlesztési miniszter egy az Országgyűlésnek benyújtott törvénymódosítási javaslatban - mondta a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke szerdán az MTI megkeresésére.
2024. 10. 16. 18:00
Megosztás:

Országos erdészeti fórumsorozatot indít a NAK

"Párbeszéd az erdőtulajdonosok, erdőgazdálkodók, szakmai vállalkozások jövőjéért" címmel szinte minden vármegyét, több mint 20 települést érintő országos erdészeti tájékoztató rendezvénysorozatot indít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
2024. 10. 16. 17:30
Megosztás:

A végéhez közeledik az aratás Békés vármegyében

Hamarosan végeznek a betakarítási és a vetési munkákkal a Békés vármegyei gazdák.
2024. 10. 16. 17:00
Megosztás:

Indul a középiskolás diákok ötletversenye

A Nemzeti Tehetség Program keretében indul a START Ideathon, a 16-20 éves középiskolás diákok ötletversenye, amelynek célja a vállalkozói kedv felkeltése, a vállalkozói tehetség felismerése és a közösségépítés - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára szerdán az M1 aktuális csatorna műsorában.
2024. 10. 16. 16:30
Megosztás:

Országos állatvédelmi programsorozat indult

Az állatvédelmi eljárások hatékonyságának javításáért országos állatvédelmi programsorozat indult a területen dolgozó szakemberek és civil szervezetek tagjainak – közölte Vetter Szilvia, a Közös Ügyünk az Állatvédelem Alapítvány kuratóriumi elnöke kedden Szegeden.
2024. 10. 16. 16:00
Megosztás:

A vállalkozók csak állami kompenzációval tartják megvalósíthatónak a tervezett béremeléseket

A tervezett 1000 eurós minimálbér és 1 millió forintos átlagbér elérését 2028-ig a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) abban az esetben tartja reálisnak, ha megfelelő kompenzációt (tehercsökkentést, támogatást) kapnak a vállalkozások, továbbá a tervezett bértételek a bérmegállapodásban rögzített gazdasági növekedéshez, inflációhoz és termelékenységi mutatók eléréséhez kötöttek - közölte a szervezet kedden az MTI-vel.
2024. 10. 16. 15:00
Megosztás:

Hogyan hatna egy Kamala Harris-kormány a nemzetközi kereskedelemben érintett magyar cégekre?

Nem titok, hogy Donald Trump győzelme esetén folytatni fogja a 2017-től bevezetett protekcionista politikáját. Tévedés lenne azonban azt gondolni, hogy Kamala Harris győzelme irányváltást jelentene a témában. A valóság az, hogy az amerikai politikai paletta mindkét nagy pártja egyetért a protekcionizmus elvében. A végrehajtás módját illetően azonban eltérnek. Alin Latu, az iBanFirst magyarországi és romániai Country Manager-e elmagyarázza, hogyan hatna egy Harris-adminisztráció az európai és magyar kereskedelmi vállalatokra.
2024. 10. 16. 14:30
Megosztás:

Komplex kutatások a legeltetett szarvasmarha tartásban

A digitális eszközök már a legelőre alapozott húsmarhatartásban is komoly támogatást nyújtanak az állatok egészségi állapotának és jóllétének vizsgálatában. Ezek az új, főként adatgyűjtésen alapuló módszerek a gyepgazdálkodást is segíthetik, támogatva a gazdálkodókat, hogy a védett területeket is (pl. Natura2000) - a jogszabályi előírásokkal összhangban, - fenntarthatóan, ugyanakkor gazdaságosan hasznosítsák. Megfelelően tervezett szakaszos legeltetéssel és a szakaszváltások optimális idejének a meghatározásával, akár 40 nappal is meghosszabbítható évente a legeltetési idény, ami jelentős megtakarítást jelenthet a takarmányozási költségekben. A kutatási eredményeket az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) közölte, a hazai legelőkön végzett többéves szenzoros és botanikai vizsgálatok alapján. Idén ősztől a kutatók talajvizsgálatokkal egészítik ki a módszertant.
2024. 10. 16. 14:00
Megosztás:

Nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon szeptemberben

A befektetési alapokban kezelt vagyon szeptemberben 1,7 százalékkal, 278 milliárd forinttal nőtt, így a hónap végén a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) tagjai 16 888 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban - közölte a szövetség kedden az MTI-vel.
2024. 10. 16. 13:30
Megosztás:

India legnagyobb informatikai vállalkozása csatlakozik a Tanítsunk Magyarországért Programhoz

Mostantól ingyenesen elérhetővé válik a Tata Consulting Services go Innovate Together programja a Tanítsunk Magyarországért programban résztvevő mentoroknak és mentoráltaknak, akik így a jövő jól fizető munkahelyeire készülhetnek fel játékosan - jelentette be szerdai közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 10. 16. 13:00
Megosztás:

NAV: Ezentúl több ügyet intézhetünk online

Tovább bővült a NAV online nyomtatványkitöltő alkalmazásán (ONYA) keresztül intézhető adózási ügyek köre - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán az MTI-vel.
2024. 10. 16. 12:30
Megosztás:

Új lendületet kaphat a döcögősen indult otthonfelújítási program

Az Otthonfelújítási Programnak (OFP) ad új lendületet az ingatlan.com támogatásával a Lehel Cégcsoport - közölte a két vállalat. Az együttműködésnek köszönhetően az otthonukat felújító pályázók a program minden szakaszában testreszabott és szakértő segítséget kaphatnak a tervezés elejétől kezdve a kivitelezés végéig.
2024. 10. 16. 12:00
Megosztás:

Kezdődik az agrártámogatások előlegfizetése

Szerdán megkezdődik a közvetlen támogatások és az egyes vidékfejlesztési intézkedések előlegeinek kifizetése, év végéig mintegy 321 milliárd forinthoz juthatnak hozzá a gazdálkodók - jelentette be Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalán, amiről az agrártárca tájékoztatta az MTI-t.
2024. 10. 16. 11:30
Megosztás:

Mire figyeljenek ma a befektetők?

Az ázsiai-csendes-óceáni térség részvénypiacainak többségét is utolérte a Wall Streeten tegnap tapasztalható kedvezőtlen hangulat, ám a hongkongi és a sanghaji index emelkedni tudott.
2024. 10. 16. 11:00
Megosztás:

Dogecoin vs. FXGuys: Az elemzők 100%-os nyereséget jósolnak ezeknek az ígéretes kriptovalutáknak!

Annak ellenére, hogy a kriptopiac ingadozásokat mutat, az elemzők 100%-os nyereségpotenciált jósolnak két figyelemre méltó projekt számára: az FXGuys ($FXG) és a Dogecoin (DOGE). Ezek a tokenek különleges befektetési lehetőségeik miatt kerültek az élvonalba. Az FXGuys kiemelkedik azáltal, hogy a hagyományos pénzügyi (TradFi) elveket ötvözi az innovatív decentralizált pénzügyek (DeFi) koncepcióival.
2024. 10. 16. 10:30
Megosztás:

Korrigáltak a fejlett piaci kötvényhozamok; a forint kissé erősödött az euróval szemben

Korrigáltak a kötvényhozamok tegnap a megelőző hetek gyors emelkedése után, miután New York állam feldolgozóipari indexe váratlanul a zsugorodást jelentő negatív tartományba esett.
2024. 10. 16. 10:00
Megosztás:

A Wall Streeten is pirosba fordultak a vezető indexek; folytatódott a gyorsjelentési szezon

A Wall Streeten Európához hasonlóan az ASML gyorsjelentését megsínylő technológiai szektor, azon belül is különösen a chipgyártók és az olaj árával együtt eső energiakapcsolt vállalatok voltak a főszereplők, amelyek pirosba húzták a vezető indexeket.
2024. 10. 16. 09:30
Megosztás:

Pirosban zártak a vezető nyugat-európai indexek; a technológiai szektor lett a nap vesztese

A német DAX hosszú ideig felfelé lógott ki a kisebb mínuszokban álló mértékadó nyugat-európai indexek közül, amivel új mindenkori csúcsot ért el, ám a záráshoz közeledve futótűzként szaladt végig a piacokon az ASML idő előtt kiszivárgó gyorsjelentése, ami az egész technológiai szektort magával rántotta, így minden részvényindex lejjebb csúszott.
2024. 10. 16. 09:00
Megosztás:

javult a munkavállalók véleménye munkahelyük stabilitásáról

Javult a magyar munkavállalók véleménye aktuális munkahelyük fennmaradásával kapcsolatban tavaly óta - derül ki a BNP Paribas Cardif Biztosító és a Medián legfrissebb közös, reprezentatív kutatásából, amelyről kedden közleményben tájékoztatták az MTI-t.
2024. 10. 16. 08:30
Megosztás:

A PannErgy a tavalyinál több hőt értékesített a harmadik negyedévben

A PannErgy 163,1 ezer gigajoule (GJ) hőmennyiséget értékesített a harmadik negyedévben, 5,3 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden közzétett termelési jelentésében, egyben megerősítette az idei üzleti évre tervezett konszolidált, 3900-4100 millió forintos EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) várható teljesülését.
2024. 10. 16. 08:00
Megosztás: