Mit jelent, hogy 185.995 forint a medián nyugdíj összege Magyarországon?

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait böngészve azt találjuk, hogy a hazai nyugdíjak kapcsán kétféle összeget is publikálnak: átlagnyugdíjat és medián nyugdíjat. Melyik nyugdíj adat mit jelent és melyik érték írja le jobban a hazai nyugdíjak értékét?

Mit jelent, hogy 185.995 forint a medián nyugdíj összege Magyarországon?

Magyarországi öregségi nyugdíjak medián összege: 185.995 Ft (KSH, 2023, június)

A medián egy olyan statisztikai fogalom, amely segít megérteni egy adathalmaz középső értékét anélkül, hogy az extrém értékek nagy mértékben befolyásolnák azt. Ezzel a fogalommal egyensúlyt teremtünk az adatok között, és jobban megérthetjük, mi a tipikus vagy átlagos érték az adott csoportban.

Vegyük például a magyarországi öregségi nyugdíjakat. Az adatokat sorrendbe rendezve, a medián az az érték, amely a középen helyezkedik el, úgy, hogy ugyanannyi adat van felette és alatta.

Ez azt jelenti, hogy a medián a középső érték a sorrendezett nyugdíjak között, tehát a 185.995 forint az a nyugdíjösszeg, amelynél pontosan fele-fele arányban vannak alacsonyabb és magasabb nyugdíjak.

A még könnyebb érthetőség kedvéért képzeljünk el egy hatalmas teret, ami nagyon nagy ahhoz, hogy az összes (közel 2 millió fő) nyugdíjas elférjen rajta. Mikor az összes nyugdíjas összegyűlt a térre, akkor megkérjük őket arra, hogy álljanak libasorba annak megfelelően, hogy kinek mennyi a havi nyugdíja. Álljon legelőre a sorban a legkisebb nyugdíjjal rendelkező, mögé pedig szépen sorban azok, akiknek nála több nyugdíja van.

A sor végét pedig az fogja zárni, aki a legtöbb nyugdíjat kapja Magyarországon. 

Miután sorbaállítottuk az összes nyugdíjast, számoljuk meg őket: 1.986.000-en lesznek a KSH adatai szerint az öregségi nyugdíjasok. Ezután keressük meg a sor közepét, ami az 1.986.000 / 2 = 993.000. embernél lesz és kérdezzük meg, hogy mennyi az ő nyugdíja. 

Azt fogja mondani (a KSH szerint), hogy: 185.995 Ft.

Tehát az ő nyugdíja pont középen van.

Ugyanannyi embernek van több nyugdíja, mint amennyi kevesebb, azaz, a medián nyugdíj 185.995 Ft.

A medián különösen akkor hasznos, amikor az adathalmazban vannak kiugróan magas vagy alacsony értékek, mert ezek kevésbé befolyásolják ezt a középső értéket, így a statisztikai átlaghoz képest jobban tükrözi azt, hogy mi az általános vagy jellemző érték.

Tehát a példában említett 185.995 forint medián összeg azt jelenti, hogy a magyarországi öregségi nyugdíjak középső értéke 185.995 forint. Ez az érték arra utal, hogy az összes nyugdíj összegét nézve az értékek a közepénél a legtöbb esetben hasonlóak vagy közelítőek ehhez az összeghez.

Átlagnyugdíj Magyarországon: 209.901 Ft (KSH, 2023, június)

A médiában sokkal gyakrabban találkozunk az átlagnyugdíj kifejezéssel, melynek értéke 209.901 Ft jelenleg hazánkban, amely összeg láthatóan jelentősen magasabb érték, mint az előbbiekben tárgyalt medián nyugdíj. A különbség a két adat között: 23.906 Ft.

Az átlagnyugdíj és a medián-nyugdíj közötti különbség azt mutatja, hogy hogyan viselkednek az összegek az adatok teljes skáláján.

- Átlagnyugdíj: Az átlagnyugdíj az összes nyugdíjösszeg összegzéséből számított átlagot jelenti. Ebben az esetben, ha a magyarországi átlagnyugdíj 209.901 forint, akkor ez azt mutatja, hogy ha minden nyugdíjat összeadnánk, majd elosztanánk az összes nyugdíjas számával (1.986.000 fő), akkor átlagosan minden nyugdíjasra 209.901 forint jutna.

- Medián-nyugdíj: A medián-nyugdíj azt az összeget jelenti, amely a nyugdíjak közepén helyezkedik el, tehát pontosan fele-fele arányban vannak ennél alacsonyabb és ennél magasabb nyugdíjak. Ebben az esetben, ha a medián-nyugdíj 185.995 forint, akkor ez azt jelenti, hogy a középső nyugdíjösszeg a magyarországi nyugdíjasok között 185.995 forint.

Az eltérés oka

Az átlagot könnyen fel tudják emelni az adathalmazban lévő kiugróan magas nyugdíjak, például a nagyon magas nyugdíjösszegek. Ha van néhány nagyon gazdag nyugdíjas, akiknek jelentősen magas nyugdíjuk van, ezek az értékek megnövelhetik az átlagnyugdíjat, míg a medián-nyugdíj kevésbé fogja befolyásolni őket.

Ha az összes nyugdíjösszeget a sorrendben emelkedően rendezzük, a medián az a nyugdíjösszeg lesz, amelyre középen találunk.

Összegzés

Az átlagnyugdíj a nyugdíjak összesített átlaga, míg a medián-nyugdíj a középső érték a nyugdíjak sorrendezett listájában.

Az eltérés abból ered, hogy az átlagnyugdíjat a nyugdíjösszegek összesítése és elosztása határozza meg, míg a medián-nyugdíj az értékek középsőjére fókuszál anélkül, hogy a kiugróan magas vagy alacsony értékek nagy mértékben befolyásolnák azt.

Nyugdíj kalkulátor ITT

Magyarországon is terjeszkedik a globális piacvezető biogáztechnológiai cég

A hazai szerves-, illetve biohulladék feldolgozása napjaink egyik legaktuálisabb környezetvédelmi kérdése, a vonatkozó jogszabályok és elképzelések pedig már rövid távon is a biogáz-előállítás jelentős növekedését hozzák magukkal. Ezért is fontos, hogy a közelmúltban tulajdonost váltott a világ elsőszámú biogáztechnológiai cége, az Anaergia, amelynek új tulajdonosa más érdekeltségeivel már jelen van Magyarországon, most pedig biogázüzemek létrehozását is kilátásba helyezte.
2024. 07. 21. 14:00
Megosztás:

Teljesen átalakíthatja a magyar gazdák életét az éghajlatváltozás

Sorra dőlnek a melegrekordok Magyarországon, miközben egyre többeket foglalkoztatnak a klímaváltozás várható következményei. Egy nemrég megjelent tanulmány szerint az éghajlatváltozás érezhető élelmiszerdrágulást hozhat a következő 10 évben. A felmelegedés inflációra gyakorolt hatása attól is függ, hogy a gazdaságok milyen mértékben képesek alkalmazkodni a változó éghajlathoz. Az OTP Bank agrárszakértői szerint a hazai agrárvállalkozók megfelelő stratégiával akár előnyükre is fordíthatják a helyzetet.
2024. 07. 21. 13:00
Megosztás:

Turistákra leselkedő csalókra figyelmeztet az Erste

A kedvelt üdülőhelyeket nem csak a turisták, hanem a bankkártyákra, banki adatokra vadászó bűnözők is előszeretettel látogatják. Az Erste nyári kampánya a biztonságos fizetést, bankkártya- és mobilhasználatot helyezi a középpontba. A bank nyáron sem hagyja, hogy a csalók beárnyékolják ügyfelei pihenését: tájékoztatójában a lehetséges visszaélések mellett arra is felhívja a figyelmet, hogyan tarthatjuk biztonságban a pénzünket.
2024. 07. 21. 12:00
Megosztás:

Az olaszoknál folytatta európai terjeszkedését a hozzánk ősszel érkező Omoda

Július elején újabb európai piacra lépett be a Chery Group az Omoda és Jaecoo márkákkal, Olaszországban teljes körű szolgáltatással elindult a kínai gyártó járműveinek értékesítése. A társaság globális terjeszkedési stratégiája szerint 2030-ig világszerte több mint 60 piacon jelenik meg ez a két brand, szeptemberben Magyarországon is megkezdik az Omoda 5 forgalmazását.
2024. 07. 21. 11:00
Megosztás:

Mitől zöldül be a hajad a strandon? Nyári hajproblémák és megelőzésük

Július 22. nemcsak a Haj Világnapja, hanem Magdolna, a fodrászok védőszentjének napja is. A népi hiedelem szerint az ezen a napon levágott haj szerencsét hoz. Manapság el is kél a szentek segítsége, hiszen a klímaváltozás okozta egyre gyakoribb extrém magas hőmérséklet és a tűző nap fejbőrünk és hajszálaink egészségére is negatív hatással vannak. Míg a bőr fényvédelmének fontosságáról mindenki hallott már, azt kevesen tudják, hogy nyáron a hajunkat is védeni kell az UV-sugárzástól.
2024. 07. 21. 10:00
Megosztás:

Moonbag és WienerAI befektetők az Algotech előértékesítés felé fordulnak a profitmegosztás bejelentése után

A kriptopiac jelentős volatilitást mutat, a befektetők folyamatosan keresik a jövedelmező lehetőségeket.
2024. 07. 21. 09:00
Megosztás:

Együttműködés a KSH és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara között

Együttműködési megállapodást írt alá a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK). Célja a hazai vállalkozások adatszolgáltatói terheinek csökkentése, a szakmai párbeszéd, valamint a rendelkezésre álló információk hatékony megosztása a vállalkozások felé versenyképességük növelése érdekében.
2024. 07. 21. 08:00
Megosztás:

Júliusban karácsony? A forróság fűti az online kereskedelmet

A tartósan szélsőséges forróság nem csak a hőmérő higanyszálát tornázta fel, hanem az online vásárlási lázat is. A júliusi kánikulában a ventilátorok, mobil klímák és légkondicionálók értékesítése rekordokat döntött a Pepita.hu adatai szerint. A medencék és kiegészítőik, valamint az árnyékolás termékek, öntöző és párásító eszközök nagy része is most talált gazdára. A Pepita.hu raktára és a logisztikai részlege jelenleg a karácsonyi szezon szintjén teljesít.
2024. 07. 21. 07:00
Megosztás:

Hogyan csináljunk 1000 dollárból 100 000 dollárt a Dogecoin (DOGE), a Shiba Inu (SHIB) és az ETFSwap (ETFS) segítségével

A kriptovaluta piac híres arról, hogy szerény befektetéseket jelentős vagyonná alakít, gyakran megdöbbentően rövid idő alatt. Számos kripto szakértő szerint 1000 dollárját akár 100 000 dollárrá is változtathatja Dogecoin (DOGE), Shiba Inu (SHIB) és ETFSwap (ETFS) segítségével.
2024. 07. 21. 06:00
Megosztás:

Rekordot állított be a belföldi használtautó-piac: milyen autómárka most a menő?

A DataHouse ma közzétett előzetes adatai szerint a hazai használtautó-piacon közel 457 ezer személygépkocsi cserélt gazdát az első félévben. Ez az érték 12,4 százalékkal haladja meg a tavalyi első félév volumenét. A JóAutók.hu várakozása szerint jelentős az esély arra, hogy éves szinten megdől a használtautó-piac forgalmának 2022-ben elért 825 ezres csúcsa.
2024. 07. 21. 05:00
Megosztás:

Folyamatosan növekszik a használtautó-piac

Jó hír, hogy a tulajdonosváltások száma 2024 eleje óta folyamatosan növekszik, és ez júniusban sem volt másképp. A magyar piac egészét hirdetésszámban és látogatottságban lefedő Használtautó.hu szakértője megnézte, hogy a Datahouse legfrissebb adataival kiegészítve miként fest hazai másodpiac helyzete, beleértve a legnépszerűbb használt autókat, az átlagárakat és a meglepően népszerű hibrideket.
2024. 07. 21. 04:00
Megosztás:

A pestis volt az első biológiai fegyver? - A járványok megváltoztatják a történelmet

A pestis volt az első biológiai fegyver? A Rákóczi-szabadságharc leveréséhez hozzájárult egy baci? A természeti, biológiai és epidemiológiai csapások is elvezethetnek a társadalom felbomlásához? E kérdéseket is feszegeti Pászka Imre, az SZTE nyugalmazott szociológia professzorának három kötetes műve.
2024. 07. 21. 03:00
Megosztás:

Magyarországi nyugdíj korhatár emelése - a törvény így rendelkezik most

Hány éves korban tud ma a jogszabályok szerint öregségi nyugdíjba vonulni valaki hazánkban? Hogyan változott az öregségi nyugdíj korhatár a hatályos jogszabályok szerint? Az öregségi nyugdíjbavonulás korhatára a hatályos törvények szerint évről-évre sávosan emelkedik, így végül egységesen (férfiak és nők esetében is) 65 évre nő a korhatár. Cikkünkből megtudhatja a pontos részleteket.
2024. 07. 21. 02:00
Megosztás:

Íme az időpont: Magyarország így vezeti be az eurót! Mi lesz a forinttal?

Mikor vezetheti be Magyarország az Európai Unió közös pénzét, az EURÓ-t? Mire számíthatunk, mire érdemes már most felkészülni? Mi fog történni a forinttal és egyáltalán mi is az az ERM II. árfolyam mechanizmus?
2024. 07. 21. 01:00
Megosztás:

A PlayDoge előértékesítés 6 millió dollárhoz közelít a piaci gyengeség ellenére

Az elmúlt hetek során több népszerű mém érme is jelentős csökkenést mutatott, de a kripto tér nagyágyúja, a Bitcoin is több mint 15%-ot esett az elmúlt hónapban.
2024. 07. 21. 00:01
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 29. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 07. 20. 22:00
Megosztás:

Ez Budapest környékének egyik legdinamikusabban fejlődő sportrepülőtere

Rengeteget fejlődött az elmúlt öt évben a Dunaújvárosi Repülőtér, ami egy ambiciózus fiatal nőnek köszönhető. Mihalcsek Noémi vállalkozása 2020-ban vette át a repülőtér üzemeltetését, azóta bővítették a kempinget, fásítottak, épült egy oktatótermük, van már szaniter helyiségük és egy kiváló minőségű streed food büféjük is. A munka azonban nem áll meg, számtalan tervük van még, hogy az egykor országos hírű, szebb napokat látott repülőteret újra a legfejlettebbek között emlegessék nemcsak Budapest környékén, hanem országos szinten is. Mihalcsek Noémi nem titkolt célja, hogy a fiatalokkal megszerettesse a repülést, és eloszlassa a mítoszt, hogy kiváltság ez a hobbi.
2024. 07. 20. 21:00
Megosztás:

Nyári munkával és spórolással készültek a fiatalok a fesztiválszezonra

Nem csak bulizni tudnak és szeretnek a mai fiatalok, de dolgozni és spórolni is hajlandók azért, hogy legyen pénzük a nyári plusz kiadásokra. Az Erste reprezentatív felmérése szerint a legtöbben nem költenének többet 50 ezer forintnál egy nyári fesztiválra, de a költségek ennél könnyen magasabbak is lehetnek. Az Erste idén az Inota Fesztivál programjaihoz csatlakozott támogatóként.
2024. 07. 20. 20:00
Megosztás:

Több mint egymilliárd forint fejlesztési támogatást kap Békés vármegye

Több mint egymilliárd forint fejlesztési támogatás érkezik Békés vármegyébe az európai uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretéből - közölte a Békés Vármegyei Önkormányzat az MTI-vel.
2024. 07. 20. 18:00
Megosztás:

Hitelezési platformot indított az ingatlan.com

Már több mint 100 ezren használták az ingatlan.com által a lakosság számára indított online hitelezési platformot, amelynek a fejlesztéshez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatal 286,824 millió forint vissza nem térítendő támogatással járult hozzá - közölte az ingatlan.com Zrt. az MTI-vel.
2024. 07. 20. 17:00
Megosztás: