Mit jelent, hogy 185.995 forint a medián nyugdíj összege Magyarországon?

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait böngészve azt találjuk, hogy a hazai nyugdíjak kapcsán kétféle összeget is publikálnak: átlagnyugdíjat és medián nyugdíjat. Melyik nyugdíj adat mit jelent és melyik érték írja le jobban a hazai nyugdíjak értékét?

Mit jelent, hogy 185.995 forint a medián nyugdíj összege Magyarországon?

Magyarországi öregségi nyugdíjak medián összege: 185.995 Ft (KSH, 2023, június)

A medián egy olyan statisztikai fogalom, amely segít megérteni egy adathalmaz középső értékét anélkül, hogy az extrém értékek nagy mértékben befolyásolnák azt. Ezzel a fogalommal egyensúlyt teremtünk az adatok között, és jobban megérthetjük, mi a tipikus vagy átlagos érték az adott csoportban.

Vegyük például a magyarországi öregségi nyugdíjakat. Az adatokat sorrendbe rendezve, a medián az az érték, amely a középen helyezkedik el, úgy, hogy ugyanannyi adat van felette és alatta.

Ez azt jelenti, hogy a medián a középső érték a sorrendezett nyugdíjak között, tehát a 185.995 forint az a nyugdíjösszeg, amelynél pontosan fele-fele arányban vannak alacsonyabb és magasabb nyugdíjak.

A még könnyebb érthetőség kedvéért képzeljünk el egy hatalmas teret, ami nagyon nagy ahhoz, hogy az összes (közel 2 millió fő) nyugdíjas elférjen rajta. Mikor az összes nyugdíjas összegyűlt a térre, akkor megkérjük őket arra, hogy álljanak libasorba annak megfelelően, hogy kinek mennyi a havi nyugdíja. Álljon legelőre a sorban a legkisebb nyugdíjjal rendelkező, mögé pedig szépen sorban azok, akiknek nála több nyugdíja van.

A sor végét pedig az fogja zárni, aki a legtöbb nyugdíjat kapja Magyarországon. 

Miután sorbaállítottuk az összes nyugdíjast, számoljuk meg őket: 1.986.000-en lesznek a KSH adatai szerint az öregségi nyugdíjasok. Ezután keressük meg a sor közepét, ami az 1.986.000 / 2 = 993.000. embernél lesz és kérdezzük meg, hogy mennyi az ő nyugdíja. 

Azt fogja mondani (a KSH szerint), hogy: 185.995 Ft.

Tehát az ő nyugdíja pont középen van.

Ugyanannyi embernek van több nyugdíja, mint amennyi kevesebb, azaz, a medián nyugdíj 185.995 Ft.

A medián különösen akkor hasznos, amikor az adathalmazban vannak kiugróan magas vagy alacsony értékek, mert ezek kevésbé befolyásolják ezt a középső értéket, így a statisztikai átlaghoz képest jobban tükrözi azt, hogy mi az általános vagy jellemző érték.

Tehát a példában említett 185.995 forint medián összeg azt jelenti, hogy a magyarországi öregségi nyugdíjak középső értéke 185.995 forint. Ez az érték arra utal, hogy az összes nyugdíj összegét nézve az értékek a közepénél a legtöbb esetben hasonlóak vagy közelítőek ehhez az összeghez.

Átlagnyugdíj Magyarországon: 209.901 Ft (KSH, 2023, június)

A médiában sokkal gyakrabban találkozunk az átlagnyugdíj kifejezéssel, melynek értéke 209.901 Ft jelenleg hazánkban, amely összeg láthatóan jelentősen magasabb érték, mint az előbbiekben tárgyalt medián nyugdíj. A különbség a két adat között: 23.906 Ft.

Az átlagnyugdíj és a medián-nyugdíj közötti különbség azt mutatja, hogy hogyan viselkednek az összegek az adatok teljes skáláján.

- Átlagnyugdíj: Az átlagnyugdíj az összes nyugdíjösszeg összegzéséből számított átlagot jelenti. Ebben az esetben, ha a magyarországi átlagnyugdíj 209.901 forint, akkor ez azt mutatja, hogy ha minden nyugdíjat összeadnánk, majd elosztanánk az összes nyugdíjas számával (1.986.000 fő), akkor átlagosan minden nyugdíjasra 209.901 forint jutna.

- Medián-nyugdíj: A medián-nyugdíj azt az összeget jelenti, amely a nyugdíjak közepén helyezkedik el, tehát pontosan fele-fele arányban vannak ennél alacsonyabb és ennél magasabb nyugdíjak. Ebben az esetben, ha a medián-nyugdíj 185.995 forint, akkor ez azt jelenti, hogy a középső nyugdíjösszeg a magyarországi nyugdíjasok között 185.995 forint.

Az eltérés oka

Az átlagot könnyen fel tudják emelni az adathalmazban lévő kiugróan magas nyugdíjak, például a nagyon magas nyugdíjösszegek. Ha van néhány nagyon gazdag nyugdíjas, akiknek jelentősen magas nyugdíjuk van, ezek az értékek megnövelhetik az átlagnyugdíjat, míg a medián-nyugdíj kevésbé fogja befolyásolni őket.

Ha az összes nyugdíjösszeget a sorrendben emelkedően rendezzük, a medián az a nyugdíjösszeg lesz, amelyre középen találunk.

Összegzés

Az átlagnyugdíj a nyugdíjak összesített átlaga, míg a medián-nyugdíj a középső érték a nyugdíjak sorrendezett listájában.

Az eltérés abból ered, hogy az átlagnyugdíjat a nyugdíjösszegek összesítése és elosztása határozza meg, míg a medián-nyugdíj az értékek középsőjére fókuszál anélkül, hogy a kiugróan magas vagy alacsony értékek nagy mértékben befolyásolnák azt.

Nyugdíj kalkulátor ITT

Vegyesen változott a forint péntek estére

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 12. 01. 20:00
Megosztás:

Visszaesett a cseh gazdaság a harmadik negyedévben

Éves összehasonlításban 0,7 százalékkal gyengült a cseh gazdaság a harmadik negyedévben - derül ki a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) pénteken nyilvánosságra hozott felülvizsgált becsléséből. Ez sorban már a harmadik negyedév, amelyben visszaesett a cseh gazdaság.
2023. 12. 01. 19:30
Megosztás:

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2023. 12. 01. 19:00
Megosztás:

Szerény emelkedéssel zárt a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 132,56 pontos, 0,23 százalékos emelkedéssel, 58 010,99 ponton zárt pénteken.
2023. 12. 01. 18:30
Megosztás:

Megbírságolták a K&H Biztosító Zrt.-t

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt - jelentette be pénteki közleményében a felügyeleti hatóság.
2023. 12. 01. 18:00
Megosztás:

Hűtőhasználati útmutatót készített a Nébih a pazarlás csökkentésére

Hűtőhasználati útmutatót állított össze karácsonyra a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjában, hogy segítsen az élelmiszerek biztonságos és fenntartható tárolásában - számolt be a hivatal pénteki közleményében.
2023. 12. 01. 17:30
Megosztás:

Három kulcsfontosságú abroncstechnológia, ami szükséges az elektromos átálláshoz

A Goodyear minden új és jelenlegi gumiabroncsát úgy optimalizálja, hogy kiemelkedő teljesítményt nyújtson ne csak a belső égésű motorral (ICE) hajtott járműveken, hanem az elektromos autókon is. Ezt az alkalmasságot a gyártó az új Goodyer EV-Ready logó bevezetésével teszi még inkább egyértelművé.
2023. 12. 01. 17:00
Megosztás:

A kormány köszönetét fejezi ki a magyar vállalkozásoknak

A kormány a Magyar Vállalkozók Napján köszönetét és elismerését fejezi ki a magyar vállalkozások teljesítménye előtt, hiszen a vállalkozások adják a magyar gazdaság gerincét és tartópillérét - fogalmazott pénteki közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).
2023. 12. 01. 16:30
Megosztás:

Karácsony előtt is érdemes használni az Árfigyelőt

Pénzt és időt spórolhatnak a családok a karácsonyi nagybevásárlások során az online Árfigyelő használatával - hívja fel a figyelmet pénteki közleményében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).
2023. 12. 01. 16:00
Megosztás:

Drága vagy olcsó az S&P500? – Magnificent Seven II.

A nagy házak egyre-másra jönnek elő az S&P500 jövő évi teljesítményére vonatkozó várakozásaikkal.
2023. 12. 01. 15:30
Megosztás:

Újabb rekordra nőtt a 4iG árbevétele

Ismét erős negyedévet zárt az infokommunikációs 4iG-csoport, a cég az első háromnegyedévben rekordösszegű árbevételt és EBITDA-t ért el, az adózott eredmény azonban mínusz 6,4 milliárd forint volt, az egy évvel korábbi mínusz 11,7 milliárd után.
2023. 12. 01. 15:00
Megosztás:

Száznál is több adventi programmal készültek a Tourinformok

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) felhívására 41 Tourinform iroda csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amelyben a négy adventi hétvégén 114 programmal várják az érdeklődőket - közölte az MTÜ pénteken az MTI-vel.
2023. 12. 01. 14:30
Megosztás:

Nőtt az AutoWallis árbevétele és nyeresége

Az AutoWallis Nyrt. több mint egyharmadával növelte árbevételét és nyereségét az első három negyedévben, mindkét mutató szeptember végére meghaladta a 2022-es egész éves értéket - tájékoztatott a társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján csütörtökön. Közölték: jövő év első felében felfelé módosíthatják a 2025-re kitűzött tervszámokat.
2023. 12. 01. 14:00
Megosztás:

Csökkent a Duna House Group negyedéves árbevétele

A Duna House Group harmadik negyedévi árbevétele 7,1 milliárd forint volt, 15 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a menedzsment a legtöbb piacán javulásra számít jövőre.
2023. 12. 01. 13:30
Megosztás:

Románia gazdaságilag nem előzte meg Magyarországot

Az Eurostat adatai alapján Románia nem előzte meg Magyarországot a 2022-es vásárlóerő-paritáson számolt gazdasági növekedés (GDP) alapján a Nézőpont Intézet számításai szerint, amelyről pénteken tájékoztatta az MTI-t.
2023. 12. 01. 13:00
Megosztás:

Uniós támogatásból fejlesztették Hódmezővásárhely hulladékgazdálkodási rendszerét

Uniós támogatással 1,09 milliárd forintos beruházással fejlesztették a hulladékgazdálkodás rendszerét Hódmezővásárhelyen - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.
2023. 12. 01. 12:30
Megosztás:

Csütörtöktől látható a mozikban a Semmelweis című film

Csütörtöktől látható a mozikban a Semmelweis című film; a 19. századi orvos, Semmelweis Ignác, "az anyák megmentője" történetét feldolgozó, Koltai Lajos rendezésében készült alkotás főszerepeit Vecsei H. Miklós és Nagy Katica játssza.
2023. 12. 01. 12:00
Megosztás:

Végére értek a zalaegerszegi Gébárti-tó és környezetének rendezése

Új hidakkal és csónakkölcsönzővel is gazdagodott Zalaegerszegen a Gébárti-tó és környezete, amelyre csaknem 400 millió forintot költöttek - tájékoztatta a város önkormányzata az MTI-t.
2023. 12. 01. 11:30
Megosztás:

Komoly fejlesztés zárult uniós forrásból Nagyszénáson

Kétszázmillió forint uniós támogatásból fejlesztette a kulturális központ melletti teret a Békés vármegyei Nagyszénás önkormányzata - közölte a polgármesteri hivatal.
2023. 12. 01. 11:00
Megosztás:

Át kell értékelni a termelési és értékesítési folyamatokat

Jövőre is velünk lesznek az orosz-ukrán háború hatásai, ami miatt alkalmazkodásra, a termelési és értékesítési folyamatok átértékelésére, minőségi előrelépésre van szükség, ezekben kíván segítséget nyújtani az agrárkormányzat - mondta az agrárminiszter szerdán Siófokon.
2023. 12. 01. 10:30
Megosztás: