Mitől függ, hogy milyen első benyomást keltesz valakiben? Hol rontod el?

Nézzük miként alakul ki az első benyomásunk valakiről, amely első és sokszor az egyetlen esély arra, hogy kialakítsunk egy képet magunkról, amelyet a másik fél elraktároz, akár örökre. Ez sorsdöntő lehet, mert ez alapján döntik el az emberek, hogy meg szeretnének-e ismerni bennünket, vagy egyáltalán nem szeretnének megismerni.

Mitől függ, hogy milyen első benyomást keltesz valakiben? Hol rontod el?

A mai felgyorsult világban különösen fontos, hogy milyen az első benyomás, mert lehet, hogy több esély nem lesz, hiszen elképesztő kevés időnk és esélyünk van arra, hogy saját magunkat bemutassuk. Megmutassuk, hogy valójában milyenek vagyunk. Ugyan ez vonatkozik másokról alkotott képről is. Kijelenthetjük, hogy ha minél több időnk van a másik fél megfigyelésére, annál biztosabbak vagyunk az első benyomásunkban.

De akkor mi is a helyzet az első benyomással, mik befolyásolják annak kialakulását?

Tudományos kutatások bebizonyították, hogy 1 tized másodperc is elegendő, hogy véleményt alakítsunk ki másokról, vagy éppen véleményt alakítsanak ki rólunk. Ezért életünkben igen meghatározó szerepet játszik pró és kontra az első benyomásnak!

Az első benyomásnak feltehetően evolúciós okai vannak, ugyan is ha az evolúciót a pszichológia oldaláról közelítjük meg a kisugárzást és az első benyomást, akkor a túlélési szempontjából elengedhetetlen volt a másik fél potenciális veszélyességét felmérni.

Valószínűleg erre vezethető vissza az is, hogy az első benyomást befolyásoló két legfontosabb tényező a vonzerő és a megbízhatóság.

Az, hogy milyennek ítéljük meg a másik személyt nagyban függ a saját tapasztalásunktól, tudásunktól, sztereotípiáinktól is. Az hogy milyen képet alakítunk ki a másik személyről sok esetben, az addigi életünkben bennünket ért benyomásoktól függ. Ennek azonban sok hátul ütője van, hiszen ismeretünk sok esetben felületes és esetlegesen mások által befolyásolt. Sok esetben egyetlen tulajdonság alapján vagyunk hajlamosak véleményt alkotni emberekről.

Például ha valaki mosolyog akkor biztos kedves és megnyerő, illetve, ha valaki morcosabb, visszahúzódóbb, akkor negatív jelzőkkel illetjük, pedig csak egy pillanatot láttunk az illető viselkedéséből. Erre azért kell különösen figyelni, mert ez egy kétirányú utca, azaz, ha mi már előre elkönyveljük azt, hogy valaki valamilyen az elkövetkezendő időszakban úgy is fogunk vele viselkedni. Ezt másként, úgy hívják, hogy önbeteljesítő jóslat. Például, ha valakivel kedvesek vagyunk, és irányába pozitívan viselkedünk, ő is nagy valószínűséggel úgy fog velünk viselkedni, hozzánk viszonyulni.

Erre vonatkozóan egy nagyon egyszerű kísérletet mindenki el tud végezni pillanatok alatt. Legközelebb, amikor az utcán sétálsz, mosolyogj rá az emberekre és figyeld meg, hogy szinte mindenki vissza fog mosolyogni rád, még akkor is, ha előtte kicsit mogorva volt. De jó, ha tudjuk, hogy ennek az ellenkezője is működik. Ha morcos, negatív vagy a veled szembejövő illetővel, hírtelen az ő arca is borongóssá válik.

Tehát érdemes elgondolkozni azon, hogy a mi viselkedésünk a fentiek ismeretében mennyire befolyásolja, mások hozzák való viszonyát és fordítva (itt is érvényesül a kétirányú utca elve).

Milyen első benyomást keltesz másokban? Kalkulátorunk ITT megmutatja.

Az első benyomás természetesen az első találkozáskor alakul ki

Az pedig, hogy az első találkozáskor milyen a viselkedésünk, amely az első benyomást nagyban befolyásolja többek között az alábbi tényezőktől függ: önértékelés, önbecsülés, magabiztosság.

Természetesen a saját magunkról kialakult képet az eddig életünk alapján alakítjuk ki magunkról, amelyet nem is tudunk egy szempillantás alatt megváltoztatni, de ha odafigyelünk, kellő befolyással tudunk lenni arra, hogy mások mit gondolnak rólunk az első pillanatban.

Hogy is van ez?

Sok esetben izgulunk, ráadásul saját magunk tetszési indexét is sok estben alábecsüljük. Azaz kevesebbet gondolunk magunkról, mint amit mások kialakítanak rólunk. Mivel szeretnénk a legjobb benyomást tenni a másikra, igyekezetünkben nem figyelünk a másik fél tudatos, vagy tudat alatti apró jeleire, amellyel az sugallja, hogy Ő bizony élvezi a velünk töltött időt.

Mik ezek a jelek?

Figyel ránk, úgy hogy közben nem kalandozik el a tekintete, tartja a szemkontaktust és talán még egy kicsit közelebb is hajol hozzánk. Testhelyzete nyitottá válik, felénk forduló.

Fontos tisztában lennünk azzal, hogy nem csak mi ítélünk elsőre, hanem mások is, ezért adjunk esélyt magunknak és másoknak ahhoz, hogy ne azonnal tegyük be az illetőt egy adott „dobozba”, hanem hagyjuk, hogy többet mutasson meg magából. Azaz ne csak egy arcát lássuk meg és majd annak tükrében mondjuk ki az „első ítéletünket”.

Érzékszerveink (látás, hallás, tapintás, szaglás) nagyban befolyásolják döntéseinket, és ez által az első benyomásunkat is.

Kísérleteket végeztek arról, hogy szép és csúnya emberek fényképét mutatták meg egy csoportban és kérték mondják el az első benyomásukat a képen látható emberekről. Nagy általánosságban a szépekről mindenkinek az volt a véleménye, hogy egészségesek, kedvesek, aranyosak, jó szándékúak, közvetlenek, barátságosak, szorgalmasak, intelligensek. Azaz rengeteg pozitív tulajdonsággal ruházták fel őket.

Ennek ellenkezőjét mondták a csúnyákról, mint például: irigy, makacs, beteges, kötekedő, rossz szándékú, megközelíthetetlen. De fontos megemlíteni, hogy pszichológusok már észrevették többek között azt is, hogy tudat alatt szimpatikusabbak számunkra azok az emberek, akik külsőleg hasonlítanak ránk.

Hasonló kísérletet végeztek egy kínai reality showban, ahol férfiak és nők párt választottak, kizárólag a másik fél hangja alapján. Sok esetben azok az emberek, akik kellemes lágy vagy magasabb hangon szólaltak meg az első találkozásnál, sokkal megbízhatóbbnak és szimpatikusabbnak tűntek, így pozitív tulajdonságokkal ruházták fel őket. Aki kellemetlen, karcos, erős hangon szólalt meg azt erőszakos, elnyomó, fellengzős szinonimákkal ruházták fel, azaz csupa negatív tulajdonságot társítottak az illetőhöz.

Ugyan így hatottak egymásra az emberek a további két érzékszervre irányuló kisíreltben is, ahol a szaglás és az érintés volt a fókuszban.

Azok a személyek, akik az első kézfogáskor határozottan fogták meg a másik fél kezét magabiztosnak, határozottnak gondolták a másik félt. Azonban, ha valaki túl erősen szorította meg a beszélgető partnere kezét, azt a benyomást keltette, hogy dominanciáját, felsőbbrendűségét akarja kifejezni és ennek következtében, bizalmatlanságot ébresztett a másik félben. Viszont, ha valaki csak úgy tessék-lássék módon éppen, hogy az ujjait csúsztatja a másik kezébe önbizalomhiányt, bizonytalanságot sejtetett.

Azok a személyek, akiknek az illata tetszett a partnernek, azonnal szimpatikussá vált, ellentétben azokkal, akiknek az szaga kellemetlen volt. Természetesen az emberek illata nagyon sok mindentől függ, de bizonyos pontig van ráhatása mindenkinek arra, hogy ezt befolyásolja.

Az említett kísérlet jól alátámasztják azt, hogy az emberek már az első pillanatban ítéletet hoznak csupán néhány dologra hagyatkozva.

Összefoglalva:

Az emberek a döntést egy ismeretlen személyről 3 tényező határozza meg:

1. Az első az, amit az agyunk feltérképez a másik fél fizikai adottságairól, megjelenéséről (öltözködés, hajviselet/szín, arc és a test szimmetriája), amely a másodperc tört része alatt történik. Ahol nem az alapos megfigyelés, hanem az összkép dominál.

2. A második tényező a nonverbális kommunikáció: a nézés, a szemkontaktus, a mimika és a gesztusok

3. A harmadik tényező már a verbális kommunikáció fázisához kapcsolódik: a hangszín, a beszédtempó és a beszédstílus.

Tehát mire is figyelmeztet bennünket mindezeknek az információknak az ismerete?

1. Ne ítélj, hogy ne ítéltess…azaz, amilyen gyorsan Te megítélsz egy másik embert, ugyan olyan gyorsan alkotnak rólad is véleményt

2. Amilyen skatulyába beletesznek az első benyomás alapján, onnan nagyon nagy munka árán lehet csak kikerülni

Amennyiben odafigyelsz az első benyomást befolyásoló tényezőkre, úgy jelentősen befolyásolni tudod mások rólad kialakított képét!

Ismét sikeresen szerepelt Magyarország a nemzetközi szőlészeti és borászati szervezet legnagyobb németországi versenyén

Csaknem száz magyar bor szerzett érmet a nemzetközi szőlészeti és borászati szervezet (OIV) védnöksége alatt rendezett legnagyobb németországi versenyen, a Berliner Wein Trophy (BWT) nevű mustrán, amelynek eredményeit szerdán hirdették ki a német fővárosban.
2023. 03. 22. 18:00
Megosztás:

Ingatlan.com: országszerte költözési célpont az agglomeráció

Több fővárosi kerületben és a vármegyeszékhelyeken is csökkent az állandó lakosok száma a múlt évben, az agglomerációs települések ugyanakkor szerte az országban népszerű költözési célpontnak számítottak - írta legfrissebb elemzésében az ingatlan.com.
2023. 03. 22. 17:00
Megosztás:

Koronavírus - NNK: továbbra sem változik a szennyvízben az örökítőanyag koncentrációja

Továbbra sem változik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán a honlapján.
2023. 03. 22. 16:30
Megosztás:

Az MNB megadta az engedélyét a kkv-ra szakosodott fintechszolgáltatónak

Az iBanFirst kis- és középvállalkozások nemzetközi pénzforgalmát támogató online platform budapesti fióktelepe megkapta a Magyar Nemzeti Bank engedélyét - közölte az MNB szerdán az MTI-nek eljuttatott közleményében.
2023. 03. 22. 16:00
Megosztás:

Több mint 1 millióval emelkedtek a budapesti V. kerületi négyzetméterárak 10 év alatt

Több mint 1 millió forinttal emelkedtek a budapesti V. kerületi négyzetméterárak 10 év alatt, 2022 év végére az ingatlanra fordított átlagos összeg már a 100 millió forintot is meghaladta - derült ki a Duna House legfrissebb elemzéséből.
2023. 03. 22. 15:30
Megosztás:

Országszerte költözési célpont az agglomeráció

Több fővárosi kerületben és a vármegyeszékhelyeken is csökkent az állandó lakosok száma a múlt évben, az agglomerációs települések ugyanakkor szerte az országban népszerű költözési célpontnak számítottak - írta legfrissebb elemzésében az ingatlan.com.
2023. 03. 22. 15:00
Megosztás:

Mennyibe kerül egy síbaleset, ha nincs biztosításod?

2021-ben a novembertől március végéig tartó síszezonban már 587 ezer magyar kereste fel a legnépszerűbb európai terepeket; a tavalyelőtti évben pontosan 40 ezerrel több honfitársunk csatolta fel a sílécét vagy a snowboardját, mint a 2017-es szezonban - derül ki Laurent Vanat svájci gazdasági elemző évente megjelenő, a nemzetközi síturizmusról készített tanulmányából.
2023. 03. 22. 14:30
Megosztás:

Az amerikai jegybankon a világ szeme - bankpánikot gyógyít, vagy inflációt tör le?

Az elmúlt mintegy másfél hét piaci turbulenciái után a Fed-en a világ szeme, pláne amiatt is, hogy az EKB nem változtatott a korábbi kijelölt kamatemelési pályán.
2023. 03. 22. 14:00
Megosztás:

Több mint ezer magyar cégnek kell majd beszámolnia a fenntartható működéséről az EU-nak

A tőzsdén jegyzett vállalatok kevesebb mint harmada számít fenntarthatónak az uniós zöld keretrendszer mutatói alapján – hívja fel a figyelmet az EY 11 tagországot elemző tanulmánya. Az Európai Unió célja, hogy 2050-re karbonsemlegessé váljon, ezért egyre több cég gazdasági tevékenységét szabályozná; a társaságoknak azonban nehézséget okoz még a kritériumok értelmezése is. Idehaza több mint ezer magyarországi székhelyű szervezet lehet érintett.
2023. 03. 22. 13:36
Megosztás:

Az európai fogyasztók elsősorban az utazásról, az éttermekről és az új ruhákról mondanak le az infláció hatására

Az infláció és az energiaköltségek az eladósodás fő mozgatórugói. A fogyasztók elsősorban az utazásról, az étteremlátogatásokról és az új ruházat vásárlásáról mondanak le az EOS fogyasztói kutatása szerint. Az európaiak többsége aggódik pénzügyi jövője miatt.
2023. 03. 22. 13:00
Megosztás:

A tévé egyre kevesebb gyereket ér el, de este tízkor még minden negyedik óvodás korú a képernyő előtt ül

A gyerekek médiafogyasztása – és ezen belül a tévénézés – fontos szerepet tölt be a jövő generációjának formálásában. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megbízásából 2022 őszén készült elemzésből kiderül: bár a tévé évről évre egyre kevesebb gyereket ért el egy átlagos napon, a nézett idő mégsem csökkent. Minden 18 év alatti korosztálynál megfigyelhető egyfajta specializálódás. A kutatás szerint a középiskolások tévéznek a legkevesebbet, az óvodás és kisiskolás korú gyerekek viszont naponta 3 óránál is hosszabb ideig ülnek a tévékészülék előtt.
2023. 03. 22. 12:30
Megosztás:

Kína óvatos marad az orosz nyersanyaggal kapcsolatban

Második napja folyik Hszi Csin-ping és Vlagyimir Putyin találkozója, és az egymás iránti támogatás folyamatos hangoztatása mellett még nem esett szó arról, hogy Kína az eddiginél több nyersanyagot importálná Oroszországból.
2023. 03. 22. 12:00
Megosztás:

Kelepcében: Mit lép a Fed?

A Fed-nek el kell döntenie, hogy a bankok körül kialakult nehéz helyzetben tovább folytja-e a monetáris szigorítást, vagy a továbbra is magas infláció ellenére változatlanul hagyja az irányadó kamatot.
2023. 03. 22. 11:30
Megosztás:

Így kaphatsz olcsó Széchenyi hitelt

Bár még bőven lenne idő arra, hogy cégünk éves beszámolóját leadjuk, azoknak a vállalkozásoknak, amelyek a közeljövőben kedvezményes hitelt szeretnének felvenni, nem célszerű halogatni a pénzügyi év zárását. A Bankmonitor.hu elemzői szerint ugyanis a bankok már most kérik a hitelbírálathoz a 2022. évre vonatkozó kimutatásokat.
2023. 03. 22. 11:00
Megosztás:

Drágább lesz a bliccelés a Volánbuszokon

A Volánbusz április 1-jétől érvényes új üzletszabályzata szerint az érvénytelen jeggyel utazóknak a helyszínen 8 ezerről 12 ezer forintra emelkedik a pótdíj összege, három napon túl a pótdíj 8 ezer forint helyett 25 ezer forint lesz, 30 napon túl 12 ezerről 50 ezer forintra emelkedik - közölte a vállalat szerdán az MTI-vel.
2023. 03. 22. 10:30
Megosztás:

Növelte a kormány az agrárkár-enyhítési alap forrásait

A kivételesen aszályos tavalyi év veszteségeinek mérséklésére március 31-ig több mint 22 ezer termelő részesül összesen 50,6 milliárd forint mezőgazdasági kárenyhítő juttatásban - közölte szerdai közleményében Nagy István agrárminiszter. A magyar kormány ennek érdekében az agrárkár-enyhítési alap forrásait több mint négyszeresére emelte.
2023. 03. 22. 10:00
Megosztás:

Budapestről kifelé költöznek még mindig sokan, az agglomeráció lakossága növekszik

A főváros és a vármegyeszékhelyek agglomerációs települései továbbra is a slágernek számítanak az állandó lakosok számának változása - részben a költözések - alapján.
2023. 03. 22. 09:30
Megosztás:

Így csalnak az elektromos autók kilométer-órájával - visszatekerik persze!

Kiderült, mennyire tekerik az elektromos autók kilométeróráját. A használtautó-piacon tapasztalható átláthatatlanság jelensége az elektromos gépjárművek egyre nagyobb elterjedésével sem változott. Sokan elektromos autókra váltanak a károsanyag-kibocsátás, illetve az üzemeltetési és karbantartási költségek csökkentése érdekében, ám a carVertical kutatásai szerint a különféle csalások, beleértve a kilométeróra-visszatekerést, az elektromos gépjárműveket is érintik.
2023. 03. 22. 09:00
Megosztás:

Befektetés nélkül is elkezdheted a játékot

Az online kaszinók napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. A kaszinók világa az utóbbi évtizedekben növekedett a legtöbbet, méghozzá robbanásszerű gyorsasággal. Az emberek szórakoztatását megcélzó ipar világszerte milliárdokat hoz a gazdaságba, az online kaszinók megjelenése pedig csak fokozta ezt a növekedést.
2023. 03. 22. 08:31
Megosztás:

Erősödött a forint szerda reggelre

Erősödött a forint szerda reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizapiacon.
2023. 03. 22. 08:30
Megosztás: