Mitől függ, hogy milyen első benyomást keltesz valakiben? Hol rontod el?

Nézzük miként alakul ki az első benyomásunk valakiről, amely első és sokszor az egyetlen esély arra, hogy kialakítsunk egy képet magunkról, amelyet a másik fél elraktároz, akár örökre. Ez sorsdöntő lehet, mert ez alapján döntik el az emberek, hogy meg szeretnének-e ismerni bennünket, vagy egyáltalán nem szeretnének megismerni.

Mitől függ, hogy milyen első benyomást keltesz valakiben? Hol rontod el?

A mai felgyorsult világban különösen fontos, hogy milyen az első benyomás, mert lehet, hogy több esély nem lesz, hiszen elképesztő kevés időnk és esélyünk van arra, hogy saját magunkat bemutassuk. Megmutassuk, hogy valójában milyenek vagyunk. Ugyan ez vonatkozik másokról alkotott képről is. Kijelenthetjük, hogy ha minél több időnk van a másik fél megfigyelésére, annál biztosabbak vagyunk az első benyomásunkban.

De akkor mi is a helyzet az első benyomással, mik befolyásolják annak kialakulását?

Tudományos kutatások bebizonyították, hogy 1 tized másodperc is elegendő, hogy véleményt alakítsunk ki másokról, vagy éppen véleményt alakítsanak ki rólunk. Ezért életünkben igen meghatározó szerepet játszik pró és kontra az első benyomásnak!

Az első benyomásnak feltehetően evolúciós okai vannak, ugyan is ha az evolúciót a pszichológia oldaláról közelítjük meg a kisugárzást és az első benyomást, akkor a túlélési szempontjából elengedhetetlen volt a másik fél potenciális veszélyességét felmérni.

Valószínűleg erre vezethető vissza az is, hogy az első benyomást befolyásoló két legfontosabb tényező a vonzerő és a megbízhatóság.

Az, hogy milyennek ítéljük meg a másik személyt nagyban függ a saját tapasztalásunktól, tudásunktól, sztereotípiáinktól is. Az hogy milyen képet alakítunk ki a másik személyről sok esetben, az addigi életünkben bennünket ért benyomásoktól függ. Ennek azonban sok hátul ütője van, hiszen ismeretünk sok esetben felületes és esetlegesen mások által befolyásolt. Sok esetben egyetlen tulajdonság alapján vagyunk hajlamosak véleményt alkotni emberekről.

Például ha valaki mosolyog akkor biztos kedves és megnyerő, illetve, ha valaki morcosabb, visszahúzódóbb, akkor negatív jelzőkkel illetjük, pedig csak egy pillanatot láttunk az illető viselkedéséből. Erre azért kell különösen figyelni, mert ez egy kétirányú utca, azaz, ha mi már előre elkönyveljük azt, hogy valaki valamilyen az elkövetkezendő időszakban úgy is fogunk vele viselkedni. Ezt másként, úgy hívják, hogy önbeteljesítő jóslat. Például, ha valakivel kedvesek vagyunk, és irányába pozitívan viselkedünk, ő is nagy valószínűséggel úgy fog velünk viselkedni, hozzánk viszonyulni.

Erre vonatkozóan egy nagyon egyszerű kísérletet mindenki el tud végezni pillanatok alatt. Legközelebb, amikor az utcán sétálsz, mosolyogj rá az emberekre és figyeld meg, hogy szinte mindenki vissza fog mosolyogni rád, még akkor is, ha előtte kicsit mogorva volt. De jó, ha tudjuk, hogy ennek az ellenkezője is működik. Ha morcos, negatív vagy a veled szembejövő illetővel, hírtelen az ő arca is borongóssá válik.

Tehát érdemes elgondolkozni azon, hogy a mi viselkedésünk a fentiek ismeretében mennyire befolyásolja, mások hozzák való viszonyát és fordítva (itt is érvényesül a kétirányú utca elve).

Milyen első benyomást keltesz másokban? Kalkulátorunk ITT megmutatja.

Az első benyomás természetesen az első találkozáskor alakul ki

Az pedig, hogy az első találkozáskor milyen a viselkedésünk, amely az első benyomást nagyban befolyásolja többek között az alábbi tényezőktől függ: önértékelés, önbecsülés, magabiztosság.

Természetesen a saját magunkról kialakult képet az eddig életünk alapján alakítjuk ki magunkról, amelyet nem is tudunk egy szempillantás alatt megváltoztatni, de ha odafigyelünk, kellő befolyással tudunk lenni arra, hogy mások mit gondolnak rólunk az első pillanatban.

Hogy is van ez?

Sok esetben izgulunk, ráadásul saját magunk tetszési indexét is sok estben alábecsüljük. Azaz kevesebbet gondolunk magunkról, mint amit mások kialakítanak rólunk. Mivel szeretnénk a legjobb benyomást tenni a másikra, igyekezetünkben nem figyelünk a másik fél tudatos, vagy tudat alatti apró jeleire, amellyel az sugallja, hogy Ő bizony élvezi a velünk töltött időt.

Mik ezek a jelek?

Figyel ránk, úgy hogy közben nem kalandozik el a tekintete, tartja a szemkontaktust és talán még egy kicsit közelebb is hajol hozzánk. Testhelyzete nyitottá válik, felénk forduló.

Fontos tisztában lennünk azzal, hogy nem csak mi ítélünk elsőre, hanem mások is, ezért adjunk esélyt magunknak és másoknak ahhoz, hogy ne azonnal tegyük be az illetőt egy adott „dobozba”, hanem hagyjuk, hogy többet mutasson meg magából. Azaz ne csak egy arcát lássuk meg és majd annak tükrében mondjuk ki az „első ítéletünket”.

Érzékszerveink (látás, hallás, tapintás, szaglás) nagyban befolyásolják döntéseinket, és ez által az első benyomásunkat is.

Kísérleteket végeztek arról, hogy szép és csúnya emberek fényképét mutatták meg egy csoportban és kérték mondják el az első benyomásukat a képen látható emberekről. Nagy általánosságban a szépekről mindenkinek az volt a véleménye, hogy egészségesek, kedvesek, aranyosak, jó szándékúak, közvetlenek, barátságosak, szorgalmasak, intelligensek. Azaz rengeteg pozitív tulajdonsággal ruházták fel őket.

Ennek ellenkezőjét mondták a csúnyákról, mint például: irigy, makacs, beteges, kötekedő, rossz szándékú, megközelíthetetlen. De fontos megemlíteni, hogy pszichológusok már észrevették többek között azt is, hogy tudat alatt szimpatikusabbak számunkra azok az emberek, akik külsőleg hasonlítanak ránk.

Hasonló kísérletet végeztek egy kínai reality showban, ahol férfiak és nők párt választottak, kizárólag a másik fél hangja alapján. Sok esetben azok az emberek, akik kellemes lágy vagy magasabb hangon szólaltak meg az első találkozásnál, sokkal megbízhatóbbnak és szimpatikusabbnak tűntek, így pozitív tulajdonságokkal ruházták fel őket. Aki kellemetlen, karcos, erős hangon szólalt meg azt erőszakos, elnyomó, fellengzős szinonimákkal ruházták fel, azaz csupa negatív tulajdonságot társítottak az illetőhöz.

Ugyan így hatottak egymásra az emberek a további két érzékszervre irányuló kisíreltben is, ahol a szaglás és az érintés volt a fókuszban.

Azok a személyek, akik az első kézfogáskor határozottan fogták meg a másik fél kezét magabiztosnak, határozottnak gondolták a másik félt. Azonban, ha valaki túl erősen szorította meg a beszélgető partnere kezét, azt a benyomást keltette, hogy dominanciáját, felsőbbrendűségét akarja kifejezni és ennek következtében, bizalmatlanságot ébresztett a másik félben. Viszont, ha valaki csak úgy tessék-lássék módon éppen, hogy az ujjait csúsztatja a másik kezébe önbizalomhiányt, bizonytalanságot sejtetett.

Azok a személyek, akiknek az illata tetszett a partnernek, azonnal szimpatikussá vált, ellentétben azokkal, akiknek az szaga kellemetlen volt. Természetesen az emberek illata nagyon sok mindentől függ, de bizonyos pontig van ráhatása mindenkinek arra, hogy ezt befolyásolja.

Az említett kísérlet jól alátámasztják azt, hogy az emberek már az első pillanatban ítéletet hoznak csupán néhány dologra hagyatkozva.

Összefoglalva:

Az emberek a döntést egy ismeretlen személyről 3 tényező határozza meg:

1. Az első az, amit az agyunk feltérképez a másik fél fizikai adottságairól, megjelenéséről (öltözködés, hajviselet/szín, arc és a test szimmetriája), amely a másodperc tört része alatt történik. Ahol nem az alapos megfigyelés, hanem az összkép dominál.

2. A második tényező a nonverbális kommunikáció: a nézés, a szemkontaktus, a mimika és a gesztusok

3. A harmadik tényező már a verbális kommunikáció fázisához kapcsolódik: a hangszín, a beszédtempó és a beszédstílus.

Tehát mire is figyelmeztet bennünket mindezeknek az információknak az ismerete?

1. Ne ítélj, hogy ne ítéltess…azaz, amilyen gyorsan Te megítélsz egy másik embert, ugyan olyan gyorsan alkotnak rólad is véleményt

2. Amilyen skatulyába beletesznek az első benyomás alapján, onnan nagyon nagy munka árán lehet csak kikerülni

Amennyiben odafigyelsz az első benyomást befolyásoló tényezőkre, úgy jelentősen befolyásolni tudod mások rólad kialakított képét!

Nőtt az ipari termelés februárban

2024 februárjában az ipari termelés volumene 1,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 1,4 százalékkal emelkedett - erősítette meg pénteken kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 04. 13. 06:00
Megosztás:

Csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban 11 ezerrel, 211 ezerre csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma a múlt héten - derült ki az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön közzétett adataiból.
2024. 04. 13. 05:00
Megosztás:

Története legnagyobb akvizícióját zárta le a Navigator Investments

Több éves egyeztetés után lezárta a Navigator Investments Nyrt. története legnagyobb akvizícióját, a Győrújbaráton működő Julius-Globe felvásárlását - tájékoztatta a társaság csütörtökön az MTI-t.
2024. 04. 13. 04:00
Megosztás:

Hogyan lehet pénzt keresni az interneten? A BluestoneMining megtanítja, hogyan keress napi 1000 dollárt!

Ahogy változnak az idők, az emberek hozzáállása az energiához is megváltozott. Egyre inkább támaszkodnak a megújuló energiák, mint a nap- és szélenergia újrahasznosítására, hogy üzemanyagot biztosítsanak az új energiájú felhőbányászat műveleteikhez, ezzel jelentősen csökkentve a bányászati költségeket és integrálva a fennmaradó erőforrásokat. Az elektromosság beépül a hálózatba. Ez nemcsak sok energiát takarít meg, hanem magas profitot is generál, lehetőséget adva a befektetőknek az új energiáforrásokban rejlő lehetőségek felismerésére. A kriptovaluta gyorsan mozgó világában a leegyszerűsítés és a nyereségesség kulcsfontosságú. A kezdők számára, akik vonzó lehetőséget keresnek stabil jövedelem generálására minimális erőfeszítéssel, a felhőbányászat vonzó lehetőséget kínál. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a felhőbányászat fogalmát, különös tekintettel a BluestoneMining bemutatására, mint a felhőbányászat terén élen járó márkára, és módokat, hogy segítsünk Önnek naponta 1000 dollárt vagy annál többet keresni.
2024. 04. 13. 03:00
Megosztás:

A magyar nyugdíjasok nagyon korán halnak Európában - mi ennek az oka?

A magyar nyugdíjasok korai halálozása: Tények és tényezők - Magyarországon a nyugdíjasok korai halálozásának ténye számos kutatás és statisztika tükrében is megállapítható. A jelenség hátterében álló okok többdimenziósak és összetettek, ezért alapos vizsgálatot igényelnek.
2024. 04. 13. 02:00
Megosztás:

Gazdagodj meg ezen a hétvégén: Sorsdöntő Csillagjegy Horoszkóp Április 13-14-re!

Pénzügyi Horoszkóp: Április 13-14-i hétvégére. Milyen szerencseszámokkal lottózz? Milyen befektetésben gondolkozz? Megtudhatod horoszkópunkból.
2024. 04. 13. 01:00
Megosztás:

A Dogeverse több láncon futó mém érméje máris áttörte a 2 millió dollárt

A legújabb a kriptók hosszú sorában a Shiba Inu ihlette vicces tokenek közül a mémek rajongói és a kripto befektetők azonnal felfigyeltek erre az új érmére. Főleg azok, akik a cross-chain (vagyis a láncokon átívelő) képességekben látják a holnap mém érméinek sikerét.
2024. 04. 13. 00:01
Megosztás:

Lassult a brit gazdaság növekedési üteme februárban

Februárban is nőtt a brit gazdaság teljesítménye, de számottevően lassabb ütemben, mint januárban.
2024. 04. 12. 23:30
Megosztás:

Idén korábban indult a spárgaszezon

A hirtelen jött felmelegedés miatt idén tavasszal a megszokottnál három héttel korábban indult a spárga szedése a hazai kertészetekben, a zöldség iránt egyre nagyobb az érdeklődés a magyar piacon is - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 12. 23:00
Megosztás:

A nemzetgazdasági miniszter a leggyorsabban fejlődő hazai cégekkel tárgyalt

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter hivatalában fogadta csütörtökön annak a 13 hazai cégnek a felsővezetőjét, amelyek a Financial Times 8. éves rangsorolása alapján Európa leggyorsabban növekvő gazdasági társaságai közé tartoznak - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön.
2024. 04. 12. 22:00
Megosztás:

Csökkent az olasz ipari termelés februárban

Februárban már a 13. egymást követő hónapban csökkent az ipari termelés Olaszországban éves összehasonlításban.
2024. 04. 12. 21:00
Megosztás:

Márciusban nagyjából a jegybank előrejelzési szerint alakult az infláció

Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
2024. 04. 12. 20:00
Megosztás:

Az elmúlt évtizedek legnagyobb célját tűzte ki maga elé a hazai járműipar

Az elmúlt 30 év legnagyobb sikertörténete a járműipar, és a magyar gazdaságpolitika célja, hogy az ország 2030-ra a nyugati és a keleti járműipar kapcsolódási pontja legyen - erről Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára beszélt egy budapesti konferencián, csütörtökön.
2024. 04. 12. 19:30
Megosztás:

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2024. 04. 12. 19:00
Megosztás:

Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.
2024. 04. 12. 18:35
Megosztás:

Lecseréli gázhajtású buszait Kaposvár

Idén megkezdődik és a tervek szerint 2027-ben befejeződik a kaposvári közösségi közlekedésben szolgálatot teljesítő, sűrített földgázzal és biogázzal üzemelő autóbuszok elektromos meghajtású járművekre történő cseréje - jelentette be Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester csütörtökön.
2024. 04. 12. 18:00
Megosztás:

Nőtt az orosz kőolaj importja Csehországban előző évben

Csehország tavalyi kőolajbehozatalának 58 százaléka a Barátság vezetéken keresztül Oroszországból érkezett, ez az arány két százalékponttal több, mint 2022-ben - közölte Jaroslav Pantucek, a cseh kőolajvezetékeket kezelő állami kézben lévő Mero társaság vezérigazgatója csütörtökön Prágában.
2024. 04. 12. 17:30
Megosztás:

A "Chelsea" és a "Los Angeles Dodgers" tulajdonosa hogyan építi fel pénzügyi birodalmát?

Todd Boehly bevételt generál a unalmas, de megbízható éves kifizetésekből, amelyekből egy többmilliárd dolláros sport- és szórakoztatóipari birodalmat épít. A 50 éves milliárdos befektető, aki az Eldridge Industries kockázati tőkevállalat társalapítója és vezérigazgatója, és az eszközállomány összértéke 70 milliárd dollár, számos vállalkozás tulajdonosa.
2024. 04. 12. 17:14
Megosztás:

Megkezdődött az egyeztetés az állami fenntartású egyetemek bérfejlesztéséről

Az állami fenntartású egyetemek bérfejlesztéséről kezdődött egyeztetés a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM), valamint az állami egyetemek képviselői között csütörtökön - tudatta a tárca innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkársága az MTI-vel közleményben.
2024. 04. 12. 17:00
Megosztás:

Megkezdődik a kukorica vetése Zala vármegyében

Április közepén megkezdődik a kukorica, a napraforgó és a szója vetése Zala vármegyében. A kukorica tervezett vetésterülete csaknem 30 ezer hektár, a napraforgóé pedig meghaladja az 5 ezer hektárt - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vármegyei elnöke az MTI-vel.
2024. 04. 12. 16:30
Megosztás: