Mitől lehet inflációálló a digitális arany?

A jelen gazdasági helyzetben, amikor egyrészt az ukrán-orosz háború, másrészt az infláció teremt bizonytalan pénzügyi környezetet, egyre többen keresnek értékálló befektetési lehetőséget, mint például az arany vagy annak digitális formája. A korábbi alacsony inflációs ráta mellett nem lehetett vizsgálni, hogy a digitális arany miként reagál a valuták értékének és a pénz vásárlóerejének csökkenésére. Ezekben az időkben valóban jó eszköz lehet a portfolióban a digitális arany? És mi különbözteti meg ezt az eszköz a fizikai aranytól? Többek között ezeket a kérdéseket járja körbe a Blockben digitális arany fedezeti tulajdonságairól szóló elemzése.

Mitől lehet inflációálló a digitális arany?

Egy bizonytalan gazdasági helyzetben a befektetők érthető módon kockázatkerülőbb magatartást követnek, és lehetőleg többféle hosszútávon is értékálló fedezetet keresnek, akár alacsonyabb hozam mellett is. Ilyenkor megnő az arany iránti kereslet, amely annak köszönhető, hogy szűkössége és tartóssága alapján értékelik, és így, jogosan, értékálló befektetésnek gondolják.

Szűkösségét nagyon jól szemlélteti, hogy amennyiben egyetlen tömbbe olvasztanánk az emberiség birtokában lévő aranykészletet, beleértve ebbe az ékszereket, rudakat, érméket, aranyfedezetű ETF-eket, központi bankok tartalékát, bizonyított tartalékokat és az egyéb aranyat is, akkor 2017-ben ez a kocka körülbelül 21x21x21 méter nagyságú lett volna. 2021 végére a becslések szerint ez a kocka mindössze 22 méteres lenne minden oldalán.  Tartósságát pedig kémiai elemként már bizonyította az évek során. Elég, ha arra gondolunk, hogy az amerikaiak által felbocsátott Voyager űrszondák aranybevonatú rézlemezbe vésve viszik magukkal az emberiséget és a Földet bemutató sematikus üzenetet.

Amennyiben az arany árának teljesítményét nézzük, az az inflációs időszakban valójában vegyes, értékét befolyásolja a kereslet és kínálat mellett a piaci hangulat is. A bizonytalan piaci helyzetben (ahol a kereslet, a kínálat és hangulat is hektikusan változik) az arany értéke néha ingadozóbb lehet. Mindezek mellett az arany ára gyakran az amerikai dollár értékével fordítottan mozog. Ahogy az amerikai dollár értéke lejjebb kerül, és más pénznemekben olcsóbb lesz, az arany általában felértékelődik, ez pedig tovább fokozza a keresletet. Nincs garancia arra, hogy ha megugrik az infláció, az arany átlagon felüli hozamot termel. Mindezek mellett elmondható, hogy a múltban hosszú távon is bizonyítottan megőrizte az értékét, és egy nagy recesszió idején is jobban teljesít, mint a fedezeti alapok, az ingatlanok vagy egyes nyersanyagok. Vajon ez a helyzet az arany digitális formájával is?

A kriptovaluták kriptográfiát és blokklánc technológiát használnak a felek közti tranzakciók érvényesítésére. A biztonság és a nyomonkövethetőség mellett a digitális pénzeszközök nagy előnye a hordozhatóság, egyszerű tárolás és a likviditás. Amely mögött amennyiben arany letét van, annak értékállóságát kihasználva, segíthet megőrizni azok értékét, és így ezek az eszközök bizonyos értelemben felülmúlhatják a fizikai arany előnyeit, és stabil, tartós befektetések lehetnek. 

„Meggyőződésünk, hogy a készpénz- és érintésmentes világ felé haladva, az arany fedezettel rendelkező digitális eszközöknek helye van egy befektetői portfólióban, amely a hagyományos fizikai aranybefektetés minden előnyét kínálja, azonban, köszönhetően az elektronikus pénzeszköz jellegének, annál sokkal rugalmasabb, hiszen tranzakciókhoz is használható. Mi a BLOCKBEN-nél már évek óta ezen a technológián dolgozunk. Az BNOx termékünk 100%-os fizikai aranyletéttel rendelkező digitális arany eszköz, amely rendszeres audittal rendelkezik. Ez is azt mutatja, hogy mi hiszünk a blokklánc technológiára és az aranyfedezetre épülő jövőben.”- tette hozzá elemzésében Krocsek Attila, a BLOCKBEN vezérigazgatója.

Gyengült a forint pénteken

Gyengült a forint a vezető devizákkal szemben pénteken kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2022. 10. 07. 21:00
Megosztás:

Gyengüléssel zárták a hetet a főbb nyugat-európai piacok

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2022. 10. 07. 20:00
Megosztás:

Bukarestnek nincs gázellátási vészforgatókönyve

Három héttel a téli fűtési szezon kezdete előtt a román hatóságok még nem dolgoztak ki gázellátási vészforgatókönyvet, Románia pedig Oroszországon kívül semmilyen más országgal nem kötött importszerződést, nem tudni, hogyan boldogul a Gazprom szállítmányai nélkül - hívta fel a figyelmet a Hotnews.ro hírportál az energiaválsággal foglalkozó pénteki összeállításában.
2022. 10. 07. 19:30
Megosztás:

Alacsony forgalom mellett pluszban zárt a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 281,34 pontos, 0,72 százalékos emelkedéssel, 39 537,63 ponton zárt pénteken.
2022. 10. 07. 19:00
Megosztás:

Új raktárbázist avatott Üllőn a külügyminiszter

A SAG-Autonet csoport új raktára több mint 27 millió eurós beruházással, állami támogatással épült. A 130 új munkahelyet is teremtő, világszínvonalú, teljesen robotizált, 16 500 m2-es raktárkomplexumot október 7-én adták át Üllőn. A svájci központú, Európa egyik legnagyobb alkatrészellátójaként számontartott, itthon is több száz fős cég 6 különböző szervizhálózatot is működtet.
2022. 10. 07. 18:30
Megosztás:

Csaknem 340 millió forint értékű transzformátoregységet szállított a Ganz egy franciaországi szélerőműhöz

Nagyteljesítményű transzformátoregységet szállított az észak-franciaországi Poste du Mont Varin szélerőműhöz, a Volkswind Gmbh szélerőmű-fejlesztő vállalat részére a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. A transzformátorok, valamint nagy teljesítményű villamos motorok és generátorok gyártásával, illetve nagyfeszültségű készülékek szervizelésével foglalkozó magyar társaság a közel 340 millió forint értékű megrendeléssel az első projektjét teljesítette Franciaországban az új Ganz érában. Az egyedi tervezésű teljesítménytranszformátor üzembe helyezését és tesztelését a nehézgépgyártó vállalat szervizcsapata valósította meg a helyszínen.
2022. 10. 07. 18:00
Megosztás:

Fél éve csökken a FAO élelmiszerár-index

Már a hatodik hónapja tart a lejtmenet a globális élelmiszerár mutatónál, miután szeptemberben bezuhant a növényi olajok ára, ellensúlyozva a magasabb gabonaárakat – adta hírül az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).
2022. 10. 07. 17:30
Megosztás:

Segítséget kérnek az európai autógyártók

Ismét csökkenhet a legyártott személygépjárművek száma Európában, mondta az Európai Automobil Szövetség.
2022. 10. 07. 17:00
Megosztás:

A világ élelmiszerárai hatodik hónapja csökkentek szeptemberben

Mérséklődtek globálisan az élelmiszerárak szeptemberben, már a hatodik egymást követő hónapban.
2022. 10. 07. 16:30
Megosztás:

Átadták a Greenergy-csoport paksi naperőművét

Átadták pénteken a Greenergy-csoport tíz megawatt teljesítményű naperőművét, amely tízmillió eurós beruházással épült Paks mellett.
2022. 10. 07. 16:00
Megosztás:

A francia kormány kiáll az olajfinomítók sztrájkoló dolgozóiért

A francia kormány felszólította a nagy olajipari vállalatokat, hogy hallják meg a fizetésemelésért sztrájkoló dolgozóikat és teljesítsék a követeléseket. Az olajfinomítókban hét elején kezdődött munkabeszüntetés következtében a francia benzinkutak mintegy 15 százalékánál voltak pénteken ellátási problémák.
2022. 10. 07. 15:30
Megosztás:

Részesedést szerzett a 4iG az izraeli Spacecom vállalatban

A 4iG Nyrt. (4iG) megszerezte az AMOS műholdrendszereket üzemeltető és fejlesztő, izraeli Space Communications Ltd. (Spacecom) részvénycsomagjának 9,538 százalékát. A több lépésből álló tranzakció első lépéseként az izraeli kommunikációs minisztérium (MOC) előzetes jóváhagyásának megfelelően nyilvános részvénykibocsátáson szerezte meg a pakettet - közölte a 4iG a tőzsde honlapján pénteken.
2022. 10. 07. 15:00
Megosztás:

Ott tartunk, hogy már két év alatt megtérül a napelemes rendszer kiépítése

A korábbi években a több lábon állás, esetleg a fenntarthatóság szem előtt tartása sarkallta a magyar cégeket a napelemes rendszerek kiépítése felé, ma már a kőkemény valóság: egy átlagos, fémiparban működő vállalkozás például azért ruház be 20 millió forintot a saját napelemmel termelt áram használatára, mert 2023-tól az éves áramszámlája különben 3 millió forintról több mint 15 millió forintra nőne. Ez már nem csak a „zöldenergia forradalma” - ez a magyar valóság.
2022. 10. 07. 14:30
Megosztás:

Gyorsult a német kiskereskedelmi forgalom csökkenése augusztusban éves szinten

Gyorsult a kiskereskedelmi forgalom csökkenése Németországban augusztusban éves bázison júliushoz képest, miközben havi összevetésben is csökkenést jegyeztek fel a júliusi emelkedést követően.
2022. 10. 07. 14:00
Megosztás:

Új alpolgármestert választottak Szegeden

Binszki József ügyvédet, a DK helyi elnökét várospolitikai alpolgármesterré választotta pénteki ülésén a szegedi közgyűlés, a politikus feladata a kulturális, oktatási és szociális intézmények működésének folyamatos, kiemelt felügyelete lesz.
2022. 10. 07. 13:30
Megosztás:

Helytelen adózói gyakorlat miatt 80 millió forintot kellett befizetnie egy cégnek

Helytelen adózói gyakorlat miatt pótlólag 80 millió forintot fizetett be az állami költségvetésbe egy ingatlan-bérbeadással foglalkozó cég - közölte Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.
2022. 10. 07. 13:00
Megosztás:

Nyílt levélben fordultak Orbán Viktorhoz a szakszervezetek

Nyílt levélben fordult a megélhetési válság miatt Orbán Viktor miniszterelnökhöz a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF). A szervezetek javaslataik figyelembevételével mielőbbi intézkedést követelnek a kormánytól.
2022. 10. 07. 12:30
Megosztás:

Stagfláció felé halad az osztrák gazdaság

Az év első felében tapasztalt erőteljes növekedés után az év második felében lendületet veszített és a visszaesés fázisába esett az osztrák gazdaság, ami a makacsul magas inflációval együtt a stagfláció kialakulását jelzi előre a Wifo gazdaságkutató intézet pénteken publikált 2022-2023-as őszi prognózisa szerint.
2022. 10. 07. 12:00
Megosztás:

A magyar háztartások energiaköltségei még mindig kedvezőek?

Míg szeptemberben több európai fővárosban is jelentősen emelkedtek a háztartásokat terhelő rezsiköltségek, addig a meghatározott éves átlagfogyasztással rendelkező magyar háztartások továbbra is kedvező áron juthattak földgázhoz és villamos energiához - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az MTI-vel pénteken.
2022. 10. 07. 11:30
Megosztás:

3,1 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma augusztusban

Augusztusban a kereskedelmi szálláshelyeken 1,412 millió vendég 3,938 millió vendégéjszakát töltött el, a vendégek száma 7,9, a vendégéjszakáké 3,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2022. 10. 07. 11:00
Megosztás: