Mitől lehet inflációálló a digitális arany?

A jelen gazdasági helyzetben, amikor egyrészt az ukrán-orosz háború, másrészt az infláció teremt bizonytalan pénzügyi környezetet, egyre többen keresnek értékálló befektetési lehetőséget, mint például az arany vagy annak digitális formája. A korábbi alacsony inflációs ráta mellett nem lehetett vizsgálni, hogy a digitális arany miként reagál a valuták értékének és a pénz vásárlóerejének csökkenésére. Ezekben az időkben valóban jó eszköz lehet a portfolióban a digitális arany? És mi különbözteti meg ezt az eszköz a fizikai aranytól? Többek között ezeket a kérdéseket járja körbe a Blockben digitális arany fedezeti tulajdonságairól szóló elemzése.

Mitől lehet inflációálló a digitális arany?

Egy bizonytalan gazdasági helyzetben a befektetők érthető módon kockázatkerülőbb magatartást követnek, és lehetőleg többféle hosszútávon is értékálló fedezetet keresnek, akár alacsonyabb hozam mellett is. Ilyenkor megnő az arany iránti kereslet, amely annak köszönhető, hogy szűkössége és tartóssága alapján értékelik, és így, jogosan, értékálló befektetésnek gondolják.

Szűkösségét nagyon jól szemlélteti, hogy amennyiben egyetlen tömbbe olvasztanánk az emberiség birtokában lévő aranykészletet, beleértve ebbe az ékszereket, rudakat, érméket, aranyfedezetű ETF-eket, központi bankok tartalékát, bizonyított tartalékokat és az egyéb aranyat is, akkor 2017-ben ez a kocka körülbelül 21x21x21 méter nagyságú lett volna. 2021 végére a becslések szerint ez a kocka mindössze 22 méteres lenne minden oldalán.  Tartósságát pedig kémiai elemként már bizonyította az évek során. Elég, ha arra gondolunk, hogy az amerikaiak által felbocsátott Voyager űrszondák aranybevonatú rézlemezbe vésve viszik magukkal az emberiséget és a Földet bemutató sematikus üzenetet.

Amennyiben az arany árának teljesítményét nézzük, az az inflációs időszakban valójában vegyes, értékét befolyásolja a kereslet és kínálat mellett a piaci hangulat is. A bizonytalan piaci helyzetben (ahol a kereslet, a kínálat és hangulat is hektikusan változik) az arany értéke néha ingadozóbb lehet. Mindezek mellett az arany ára gyakran az amerikai dollár értékével fordítottan mozog. Ahogy az amerikai dollár értéke lejjebb kerül, és más pénznemekben olcsóbb lesz, az arany általában felértékelődik, ez pedig tovább fokozza a keresletet. Nincs garancia arra, hogy ha megugrik az infláció, az arany átlagon felüli hozamot termel. Mindezek mellett elmondható, hogy a múltban hosszú távon is bizonyítottan megőrizte az értékét, és egy nagy recesszió idején is jobban teljesít, mint a fedezeti alapok, az ingatlanok vagy egyes nyersanyagok. Vajon ez a helyzet az arany digitális formájával is?

A kriptovaluták kriptográfiát és blokklánc technológiát használnak a felek közti tranzakciók érvényesítésére. A biztonság és a nyomonkövethetőség mellett a digitális pénzeszközök nagy előnye a hordozhatóság, egyszerű tárolás és a likviditás. Amely mögött amennyiben arany letét van, annak értékállóságát kihasználva, segíthet megőrizni azok értékét, és így ezek az eszközök bizonyos értelemben felülmúlhatják a fizikai arany előnyeit, és stabil, tartós befektetések lehetnek. 

„Meggyőződésünk, hogy a készpénz- és érintésmentes világ felé haladva, az arany fedezettel rendelkező digitális eszközöknek helye van egy befektetői portfólióban, amely a hagyományos fizikai aranybefektetés minden előnyét kínálja, azonban, köszönhetően az elektronikus pénzeszköz jellegének, annál sokkal rugalmasabb, hiszen tranzakciókhoz is használható. Mi a BLOCKBEN-nél már évek óta ezen a technológián dolgozunk. Az BNOx termékünk 100%-os fizikai aranyletéttel rendelkező digitális arany eszköz, amely rendszeres audittal rendelkezik. Ez is azt mutatja, hogy mi hiszünk a blokklánc technológiára és az aranyfedezetre épülő jövőben.”- tette hozzá elemzésében Krocsek Attila, a BLOCKBEN vezérigazgatója.

Tizenegy év alatt vármegyényit bővült a lakásállomány

2011 és 2022 között valamivel több mint 200 ezerrel nőtt a magyar lakóingatlan állomány és a nyugatra tartás volt a magyarok otthonkeresésének jellemző iránya – ezt mutatják a legutóbbi népszámlálás már nyilvánosságra került eredményei. Az OTP Ingatlanpont elemzője szerint ez a vándorlási tendencia rányomta bélyegét a lakáspiac utóbbi évtizedének jellemző folyamataira is.
2023. 03. 30. 13:30
Megosztás:

Tehermentesítenék a regionális bankokat az USA-ban

Nagyobb részvállalást szeretne a nagybankoktól az amerikai szövetségi betétbiztosítási társaság (FDIC) – írja a Bloomberg.
2023. 03. 30. 13:00
Megosztás:

Stabil maradt az európai betétállomány

Nem okozott betétkiáramlást az eurózónás bankoknál az elmúlt pár hétben a turbulens piaci környezet az EKB igazgatósági tagja, Isabel Schnabel szerint.
2023. 03. 30. 12:30
Megosztás:

A kormány átrendezi a MOL különadóit

A magyar kormány tegnap este rendeletben változtatott a MOL által fizetett különadókon, aminek a hatásait a MOL-ra nézve az ERSTE elemzői foglalták össze:
2023. 03. 30. 12:00
Megosztás:

A 21. század végére az emberi civilizáció két szuperhatalomra szakad: vallási fundamentalizmus és totalitárius eszmék terjedne

A Holnap Budapestje címmel jelent meg az első film teaser Magyarországon, amit szinte teljes egészében a mesterséges intelligencia készített. A disztópia hét soros szinopszisát a Chat GPT írta, képi világát pedig az Midjourney program alkotta meg.
2023. 03. 30. 11:30
Megosztás:

Milyen ingatlanokat lehet most a legjobb áron megvenni?

Melyek most a legjobb ár/érték arányú ingatlanok? Már amennyiben a hirdetési árat vizsgáljuk. De vevői szempontból lényeges, hogy vajon mely, most megvásárolt ingatlanok lesznek a leginkább értékállóak? A szakértők válaszoltak.
2023. 03. 30. 11:00
Megosztás:

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2023. 03. 30. 10:30
Megosztás:

Egyre több külföldi hallgató dolgozna Magyarországon

Több mint 150 kiállító négyezer állásajánlata közül válogathattak a hallgatók a tavaszi Műegyetemi Állásbörzén, ahol ismételten a villamosmérnökök iránt volt a legnagyobb kereslet. A K épületben a szakértői tanácsadás kapott új köntöst, a Q épületben pedig neves cégek tartottak előadásokat kiemelt szakmai témákban. A kétnapos eseményre közel húszezren látogattak ki, amely a külföldi diákok körében is egyre népszerűbb. Ezzel összehangban jól látható, hogy közülük egyre többen maradnának Magyarországon az egyetem elvégzése után is.
2023. 03. 30. 10:00
Megosztás:

Tojástermelők szövetsége: nem lesz hiány tojásból a következő napokban sem

Nem lesz hiány tojásból a következő napokban sem, de a húsvéti szükségletet még nem fedezi teljes mértékben a belföldi termelés - mondta az MTI megkeresésére a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének (MTTSz) alelnöke.
2023. 03. 30. 09:30
Megosztás:

A technológiai ipar vezető szereplői a mesterséges intelligencia fejlesztések felfüggesztését követelik

A technológiai ipar vezető szereplői nyílt levélben sürgették szerdán a mesterséges intelligencia fejlesztések azonnali felfüggesztését a társadalmat fenyegető kockázatok miatt.
2023. 03. 30. 09:00
Megosztás:

Gyengült a forint reggel

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a szerda esti jegyzésekhez képest csütörtök kora reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2023. 03. 30. 08:30
Megosztás:

Gyermekvédelemben lévő fiatalok számára indulnak szőlészeti képzések Baranyában

Szőlészetekben alkalmazható tudást és elhelyezkedési lehetőséget biztosít gyermekvédelemben lévő fiatalok számára egy európai uniós támogatással megvalósuló program keretében a Baranya Vármegyei Kormányhivatal - jelentette be a Belügyminisztérium (BM) gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára szerdán Pécsen.
2023. 03. 30. 08:00
Megosztás:

A felírt receptek is láthatók az EESZT-felületen

A felírt receptek is láthatók már az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) felületén - jelentette be a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten.
2023. 03. 30. 07:30
Megosztás:

Valóra vált a vevők álma: van, ahol már beindult a lakásárcsökkenés

Bár éves szinten még mindig jelentősnek mondható a lakásdrágulás, januárhoz képest már több helyen csökkenésről van szó. A használt lakások kínálata Budapesten 20 százalékkal, a vármegyeszékhelyeken több mint 60 százalékkal bővült, miközben a kereslet csökkent. Március végén a fővárosi használt lakások átlagos négyzetméterára 952 ezer forint volt, ez pedig lényegében stagnálást jelent az év elejét jellemző szinthez képest. Több városrészben, köztük az egyik legnépszerűn lokációnak számító XIII. kerületben is csökkentek az árak a kínálati piacon. A vármegyeszékhelyen az éves drágulás 3-34 százalékot tett ki, de több nagyvárosban, így Debrecenben és Pécsen is csökkentek a négyzetméterárak január óta.
2023. 03. 30. 07:00
Megosztás:

Európában a vártnál kisebb károkat okozott az energiaválság

Az európai energiaellátási válság a kezdeti félelmekhez képest kisebb reálgazdasági és államháztartási károkat okozott, és ez enyhíti az Európai Unió szuverén adósaira nehezedő hitelpiaci nyomást - áll a Moody's Investors Service szerdán Londonban ismertetett szektorelemzésében.
2023. 03. 30. 06:30
Megosztás:

Átadták az új tanuszodát Zircen

Átadták a bruttó 1,3 milliárd forint kormányzati támogatásból épített zirci tanuszodát szerdán.
2023. 03. 30. 06:00
Megosztás:

Több foci, több pénz – komoly nyomot hagyott a posztcovid a futballklubok bevételein

A tavalyi szezonban regisztrált 111 millió euróról 1,4 milliárdra emelkedtek a meccsnapokon befolyt összegek a világ labdarúgásának legnagyobb bevételt termelő klubjainál, miután a pandémiás korlátozások feloldásával a szurkolók visszatérhettek a stadionokba. A 26. alkalommal kiadott Deloitte Football Money League című kiadvány erős angol dominanciáról számol be a topfutball pénzügyeiben.
2023. 03. 30. 05:30
Megosztás:

Új lelátót építenek a Hungaroringen

Új lelátót építenek a Hungaroringen, mert már decemberben elkelt minden jegy a 38. Forma-1-es Magyar Nagydíj vasárnapi futamára.
2023. 03. 30. 05:00
Megosztás:

A családi pótlékra miért kell ennyit várni most? Mikor utalják az áprilisi családi pótlékot?

Családi pótlék 2023 április havi utalás időpontja. Mennyit kell még várni a családi pótlékra? Cikkünkben mutatjuk a családi pótlék kifizetésének pontos dátumát. A gyermek nevelésével, iskoláztatásával járó költségekhez az állam havi rendszerességgel járó nevelési ellátást vagy iskoláztatási támogatást (a továbbiakban együtt: családi pótlék) nyújt. E két ellátást nevezik együtt: családi pótléknak. Cikkünkben lényeges friss információkat olvashatsz a családi pótlékkal kapcsolatban, míg a cikk végén mutatjuk a 2023 áprilisi családi pótlék kifizetési napját is.
2023. 03. 30. 04:01
Megosztás:

Hová tűntek a busz és villamos vezetők Budapestről? A rejtély titka

Egyre kevesebb a járművezető a BKV Zrt.-nél, ezért a fővárosi közlekedési társaság kiemelten kezeli a toborzást.
2023. 03. 30. 03:00
Megosztás: