Mivel fűtsön a magyar ember ha nem lesz gáz vagy az Unió betiltja a gázkazánokat?

A magyarországi háztartások jellemzően földgázzal fűtenek. A Központi Statisztikai Hivatal 2019-es adatai szerint az ország 2877 településén érhető el vezetékes földgáz. Az ellátottság 2000 és 2005 között 80%-ról 91%-ra emelkedett, azóta ez az arány lényegesen nem változott. A lakossági felhasználók 73%-a gázfűtést alkalmazott otthonaiban. A legmagasabb gázellátottsági arány Pest, Fejér és Csongrád-Csanád megyékben volt (83 és 81–81%), míg Komárom-Esztergom, Tolna és Baranya megyékben a legkisebb (46 és 54–54%).

Mivel fűtsön a magyar ember ha nem lesz gáz vagy az Unió betiltja a gázkazánokat?

A lakossági gázfogyasztás 3,4 milliárd m3 volt (2019-es adat). A háztartások gázfogyasztása 2000 és 2006 között növekedett, illetve magas szinten stagnált, ezt követően 2014-ig csökkenő tendencia jellemezte a fogyasztás alakulását, amely az utóbbi években ismét inkább növekszik - áll a KSH kiadványában. A gázfogyasztást jelentősen befolyásolja az időjárás alakulása, például a 2017-es, átlagosnál hidegebb tél kiugró lakossági gázfogyasztást eredményezett.

Az IEA szeretné betiltani a fosszilis tüzelőanyaggal működő új kazánok értékesítését

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) javaslata szerint 2025-től be kellene tiltani a fosszilis tüzelőanyaggal működő új kazánok értékesítését. Ehhez képest hazánkban az otthonokat leggyakrabban valamilyen földgáztüzelésű berendezéssel fűtik, ami azért kedvezőtlen, mert ez – mivel fosszilis energiahordozó felhasználásáról van szó – hozzájárul a CO2-kibocsátás növekedéséhez és ezzel a globális felmelegedéshez. Ma már van olyan alternatíva, ami környezeti és költségszempontból is kedvező választást jelent.

Nézzük milyen alternatívák állnak rendelkezésre:

1. Fekete bekötés - Engedély nélkül bekötött hagyományos gázkészülékek

2. Régi technológiát alkalmazva - Szenes kályha, vegyes tüzelésű kazán, elektromos kazán, stb.

3. Elektromos fűtés - Kazán, klíma berendezés

4. Modern fűtési technológia - Kondenzációs kazán, hibrid kazán, hőszivattyú

Nézzük sorba ezeket a megoldásokat!

1. Engedély nélküli (hagyományos gázkazánok közé tartozik a nyílt égésű és a turbós gázkazánok) bekötés nem jó irány, mert:

- nem energiatakarékos

- nem környezetbarát

- engedély hiánya miatt nincs garancia

- fennáll a szénmonoxid mérgezés veszélye

2. Régi fűtési technológia (szenes kályha, vegyes tüzelésű kazán, elektromos kazán, olajkályhák, nyílt terű kazánok, stb.) 

A régi fűtési technológiák nagy előnye:

- kezdeti költségek alacsonyabbak lehetnek 

- már ismerjük ezeket a technikákat

A régi fűtési technológiák hátránya:

- nem energiatakarékos

- nem környezetbarát

- macerás vele fűteni (nem felel meg a komfort igényeknek)

- instabil jövőkép

3. Elektromos kazán, klíma berendezés (elektromos árammal működő fűtés)

Fontos megjegyezni, hogy ezekhez a technológiákhoz olyan hálózattal kell rendelkeznie az épületnek, amely elbírja a nagyobb elektromos igényt és nem kell újrakábelezni a házat.

a) Elektromos kazán

Előnye:

- könnyű telepíteni

- nem kell engedélyezni

- hagyományos kazánnal azonos ár

- nincs szükség gázra

- csendes működés

Hátránya:

- a kezdeti költségek alacsonyak  viszont hosszú távon nagyon sokat fogyaszt. Ez az összeg akár a legdrágább kondenzációs kazán árával is vetekszik.

b) Fűtés klímával, ami inkább egy rövidtávú, szükségmegoldás 

Előnye:

- könnyű telepíteni

- nem kell engedélyezni

- kicsi lakásban „olcsó” üzemeltetés

Hátránya:

- zajos

- szerviz igénye van (állandó tisztítás)

4. Modern technológiák (hibrid kazán, hőszivattyú, kondenzációs kazán)

1. Hibrid kazán 

Ez a legújabb, legtakarékosabb kazántechnika, amely ugyan drágább, de hosszútávon a legtakarékosabb technológia

Előnye:

- ez a technológia hasonlít a legjobban a mostani kazán megoldásokhoz

- energiatakarékos

- lakás méretétől függően akar 15-30%-al is kevesebb lehet a gázszámla

- környezetbarát és biztonságos

- lakástól függően akar 50%-al kevesebb gázszámla

- igényeiknek megfelelően az új energiacímke segítségével jobban meg tudják ítélni a vásárláskor, hogy melyik terméket vegyék meg

- megtalálható benne a hűszivattyú és a kondenzációs kazán pozitívumai, és a készülék a gáz mellett a levegőből nyerhető hőenergiát is felhasználja. Így az eddig ismert gázkészülékekhez viszonyítva jóval több energiát tud megtakarítani

Hátránya:

- a hosszabb kémény kivezetéstől függően a kezdeti beruházási költség magasabb lehet

2. Hőszivattyú

Előnye:

- Lecsatlakozhatunk a gázhálózatról (függetlenséget biztosít)

- energiatakarékos (minimalizálni lehet a költségeket)

- környezetbarát

- amennyiben napelemmel oldják meg a fűtés a számla meg is szűnik

- igényeiknek megfelelően az új energiacímke segítségével jobban meg tudják ítélni a vásárláskor, hogy melyik terméket vegyék meg

Hátránya:

- a legtöbb rendszerrel 0 fok alatt nem érdemes fűteni

3. Kondenzációs kazán

Előnye:

- ez hasonlít a legjobban a hagyományos kazánmegoldásokhoz

- energiatakarékos

- lakástól függően megtérülhet az ára (15-30%-os számlacsökkenés)

- környezetbarát és biztonságos

- amennyiben nem kell költséges kéménykivezetést építeni úgy a kondenzációs kazán ára megegyezik a hagyományos kazán árával

Hátránya:

- magasabb beruházási költség, a kéménykivezetés kiépítése végett

Vásárlási tanácsok:

1. Épületgépész kereskedésben vásároljanak

2. Konzultáljanak szakemberrel

3. Olyan márkát (gyártót) válasszanak, akiknél a szervízhálózat stabil és könnyen elérhető

A családi költségvetés legnagyobb kiadása a fűtésszámla, ezért vásárláskor érdemes arra koncentrálni, hogy az elkövetkezendő 15-20 évben mennyivel fognak az adott fűtési technológiával kevesebbet költeni.  

--- 

A cikk kapcsán az alábbi szakmai hozzászólás érkezett a ProfitLine szerkesztőségébe:

A szerelők tapasztalatával és a gyártók szemével szeretném bemutatni, hogy mit tapasztaltunk az elmúlt 15 évben.

A gázkazános (kondenzációs) :amiben hibáztak és elkerülhető lett volna az a következő:
Nem kértek árajánlatot és  át is verték őket számlát nem kaptak hamis arcképes igazolvány számmal küldték be az MVM-nek az egyszerűsített készülék cserés nyomtatványt EPH nem megfelelő volt.
Ez Fóton történt és a tulaj engem bízott meg mivel szerette volna ha az újonnan kicserélt gázkazánja amit addigra elvittek működne akár télen is, mert mikorra már kint voltam se gázkazán se normális rendszer nem volt.

A kéményt jól megcsinálták ,de a régi fűtés rendszerre való rá csatlakozás az kritikán aluli volt.
Mivel koszos régi fekete acél csővekkel készült a rendszer így egyértelmű hogy a modern kazánok csak nagyon kis százalékban viselik el ezt a régi rendszerre való sok feketeacél csőves rá csatlakozást azaz le kell választani őket.

1.hiba a lemezes hőcserélő kicsi volt.Néha igenis nem csak a magán életben de itt is kiderül hogy valami nem passzol igazán.

Itt alul méretezett volt a hőcserélő és gyenge volt a szivattyú ráadásul nem jól volt bekötve azaz túl kicsik voltak a cső méretek ráadásul réz cső volt repedt lyukas és túlfolyatott  forrasztással.

Amint bekerült a megfelelő Kondenzációs Gázkazán és a hozzá tartozó megfelelő minőségű szerelés technológia láss csodát kitűnően és felé annyi gázt fogyasztva működik a mai napig.

A tulaj azóta is kergeti a csalót aki átverte, ha el nem kapta.

A tanulságok ebből a meséből a következők:

Ha a kapzsiságunk hajt hogy a legolcsóbban a leggyorsabb megoldást kapjuk meg belefuthatunk az átverésbe elég hamar mert a kalózok itt vannak körülöttünk és nekünk kell még az elején jó döntést hoznunk ehhez szeretnék pár tanácsot és tippet adni ha már úgyis a nyakunkon a gázkazán cserés támogatás:

1. Mindig keressünk utánna van-e cég a szerelő mögött,még ha egyéni vállalkozóról van is szó legyen számla és felelősség biztosítása mert ez veszélyes üzem.

2. Tudjuk mihez keresünk kazánt és milyen minőségben a minimum az 5 év garancia amit elkell várnunk a gyártótól a kazántestre ,de jobb ,ha 10 év kapunk mert régi rendszerhez felújítani új kazánnal csak így érdemes a rövid idejű garancia és a lemezeshőcserélős leválasztás hosszú távon drágább lesz mint megtalálni egy kiváló szerelőt aki fogja tudni milyen kazán is kell a rendszerhez.
Itt megjegyezném hogy a tapasztalat: NEM 15-20 évre gyárt mindenki kazánt így előfordulhat hogy garancia után lyukadt ki a kazántest ami volt 3 év...

Ha van az épületen jó minőségű szigetelés kellő vastagságban még a tetőn is és a nyílászárók is megfelelőek akkor már a hőszivattyú is megérdemli a helyét a megfelelő hő leadó rendszerrel de addig ameddig nem áll rendelkezésre egy modernizált épület a hőszivattyú álomból számla rémálom lehet.

Ugyan ez már nem mindig igaz a gázkazánra mert régi fekete acél vagy rézcsőves rendszerre már előnyben lehetünk mert nem kell felújítani a teljes fűtés rendszert hanem egy összetett kazáncserével ezt lehet modernizálni és számla gyilkossá válik azaz már csak a felét fogyasztjuk az előzőhöz képest viszont a régi kazánjaink sokszor kezesek voltak és akár 10évig is elvoltak karbantartás nélkül mielőtt feldobták volna a bakancsot a mai kazánokat a garancia idő alatt évente akár többször is van hogy tisztítani kell de garancia után van hogy ugyan úgy évente jobb esetben 2 évente,miért mondom ezt? Mert a mai nap már senki nem vállal 5000- forintért minőségi kondenzációs kazán tűztér tisztítást. Azaz vállal maximum nem végzi el,de a pénzt felveszi...

A szervizes tudja hogyan kell takarítani karbantartani egy cég aki mindent is mos és vegyszerez na azzal csak akkor beszéljünk ha a szervizes is helyesli a döntésünk mert van vegyszer amivel  kazán testet tönkre lehet tenni.

A javasolt recept a következő:

Ne kapkodjunk és ne bízzunk ismeretlen magukat márka szervizes zsoldosnak kiadott embernek akik feketén számla és cég nélkül probálkoznak emelkedjünk feljebb és ennyire ne legyünk olcsó jánosok mert a végén a bokánkat nagyon megüthetjük ráadásul mégeszer meg kell csinálnia immár jól a munkát a kókler után.

Benedek Csenger Detre
+36302436416
info@kazanmesterek.hu

Az EU komoly támogatást hagyott jóvá egészségügyi fejlesztésekre

Az Európai Bizottság kedden jóváhagyta, hogy hat tagállam, köztük Magyarország legfeljebb egymilliárd euróval támogassa az egészségügyi ágazatban megvalósítani tervezett első közös európai érdeket szolgáló projektet, mely a kutatást, az innovációt és az egészségügyi termékek első ipari bevezetését, valamint a gyógyszerek innovatív gyártási folyamatait támogatja majd.
2024. 05. 28. 21:30
Megosztás:

Ausztria feldolgozóipara a közeljövőben kikerülhet a recesszióból

Májusban mérséklődött az osztrák termelőipar teljesítménycsökkenésének üteme és az új megrendelések készletállományhoz viszonyított aránya alapján a következő negyedévben a feldolgozóipar már növekedési pályára léphet az UniCredit Bank Austria beszerzésimenedzser-indexének alakulása alapján.
2024. 05. 28. 21:00
Megosztás:

Megújul a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+)

Június 3-tól megújult kondíciók mellett vásárolhatják meg a lakossági befektetők a Magyar Állampapír Pluszt (MÁP Plusz), amely ötéves futamideje alatt évi 6,73 százalékos EHM-mel (egységesített értékpapír hozam mutató) kapható; ezzel párhuzamosan kivezetik az Egyéves Magyar Állampapírt (1MÁP) - közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) kedden az MTI-vel.
2024. 05. 28. 20:30
Megosztás:

Vegyesen változott kedd estére a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben kedden estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 05. 28. 20:00
Megosztás:

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Gyengüléssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2024. 05. 28. 19:30
Megosztás:

Rekord után korrekció volt a tőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1256,82 pontos, 1,8 százalékos csökkenéssel, 68 546,85 ponton zárt kedden.
2024. 05. 28. 19:05
Megosztás:

Biztonságosak Európa fürdői

Az európai természetes fürdőhelyek túlnyomó többsége megfelelt az Európai Unió legszigorúbb, kiváló minősítésű bakteriológiai előírásainak, kiváló minősítést tavaly Európa fürdőinek 85,4 százaléka kapott - derült ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) az Európai Bizottság közösen összeállított, 2023-es adatokat rögzítő, kedden közzétett értékeléséből.
2024. 05. 28. 18:30
Megosztás:

Huszonegy magyar kiállító lesz ott Amszterdamban

A kereskedelmi márkák amszterdami kiállításán (World of Private Label - PLMA) 21 magyar kiállító jelenik meg az Agrármarketing Centrum (AMC) 198 négyzetméteres közösségi standján május 28-29-én - közölte az AMC kedden az MTI-vel.
2024. 05. 28. 18:00
Megosztás:

Bátrabban lehet nyomni már a gázt Látrány mellett

A 67-es főút Látrány elkerülő szakaszának bővítése keretében átadott több mint 10 kilométeres útszakaszon május 30-tól, rossz időjárási viszonyok esetén május 31-től óránként 90 kilométer helyett 110 kilométer/órával közlekedhetnek az autósok - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) kedden az MTI-vel.
2024. 05. 28. 17:30
Megosztás:

A hazai gyógyszeripar fontos high-tech iparág

A magyar gyógyszeripar fontos high-tech iparág, jelentős szerepet tölt be a beruházásokban és az innovációban, a magyar gazdaság számára hatalmas értéket képvisel - hangsúlyozta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden a Nemzetgazdasági Minisztérium(NGM) és a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (Magyosz) együttműködési megállapodásának aláírásán.
2024. 05. 28. 17:00
Megosztás:

Vegyesen indítottak az amerikai tőzsdék

Vegyesen nyitottak az amerikai értékpapírpiacok kedden.
2024. 05. 28. 16:30
Megosztás:

Törökország fontos partner a klímaváltozás elleni küzdelemben

Törökország erdőtelepítési és erdőkezelési tapasztalatai különösen hasznosak Magyarország számára, mivel olyan klimatikus viszonyok között gazdálkodnak, amelyek az előrejelzések alapján hazánkban is várhatók - mondta az Agrárminisztérium (AM) keddi közleménye szerint Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár a török állami erdészeti vezetők magyarországi látogatása alkalmából.
2024. 05. 28. 16:00
Megosztás:

Hárommillióan használják az Egészségablak alkalmazást

Már hárommillió ember használja a teljes egészségügyi dokumentációját tartalmazó Egészségablak elnevezésű mobilalkalmazást - jelentette be a Belügyminisztérium parlamenti álamtitkára kedden Budapesten.
2024. 05. 28. 15:30
Megosztás:

Az első negyedévben nőtt a horvát GDP

A horvát gazdaság teljesítménye 3,9 százalékkal nőtt az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte első gyorsbecslése alapján a horvát statisztikai hivatal (DZS) kedden.
2024. 05. 28. 15:00
Megosztás:

Továbbra is stabil a hazai bankrendszer

A magyar bankrendszer továbbra is stabil, sokkellenálló-képessége erős, ugyanakkor a tavalyi kiemelkedő jövedelmezőség után a profitja 2024-ben csökkenni fog - mondta Dancsik Bálint főosztályvezető a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi stabilitási jelentésének keddi online bemutatásán.
2024. 05. 28. 14:30
Megosztás:

Csökkent a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 05. 28. 14:00
Megosztás:

A NAV minden jogviszonyváltozásról értesít minket

A foglalkoztatási adatok bármikor ellenőrizhetők a NAV-Mobilban, májustól pedig már push üzenetet is küld az alkalmazás a biztosítotti jogviszony változásairól - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden az MTI-vel.
2024. 05. 28. 13:30
Megosztás:

Gyorsan elérhető megoldás hosszú távú lakáscélok megvalósítására

Lecsaptak az ügyfelek az OTP Bank leányvállalatának, az OTP Lakástakarék Zrt-nek a tavaly márciusban elindított és októbertől már online is igényelhető lakáscélú megtakarítási termékére, a Lakástakarék Prémiumra. A konstrukció előnye, hogy a megtakarítás bármilyen lakáscélra felhasználható, ráadásul a magánszemélyek mellett a társasházaknak is kiszámítható megoldást kínál a felújítási, korszerűsítési munkák anyagi fedezetének megteremtésére.
2024. 05. 28. 13:00
Megosztás:

Folyamatosan csökken idehaza a regisztrált álláskeresők száma

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adatai alapján 2024. májusban is folytatódott a regisztrált álláskeresők számának folyamatos csökkenése, a regiszterben jelenleg mindössze 225,9 ezren szerepelnek, ami a rendszerváltás óta mért harmadik legalacsonyabb adat.
2024. 05. 28. 12:30
Megosztás:

Teszári Zoltán cége vásárolja meg a Telekom Romaniát

Romániai magyar üzletember, Teszári Zoltán cége vásárolja meg a Telekom Romániát - közölte hétfőn a Digi Romania.
2024. 05. 28. 12:00
Megosztás: