Mivel fűtsön a magyar ember ha nem lesz gáz vagy az Unió betiltja a gázkazánokat?

A magyarországi háztartások jellemzően földgázzal fűtenek. A Központi Statisztikai Hivatal 2019-es adatai szerint az ország 2877 településén érhető el vezetékes földgáz. Az ellátottság 2000 és 2005 között 80%-ról 91%-ra emelkedett, azóta ez az arány lényegesen nem változott. A lakossági felhasználók 73%-a gázfűtést alkalmazott otthonaiban. A legmagasabb gázellátottsági arány Pest, Fejér és Csongrád-Csanád megyékben volt (83 és 81–81%), míg Komárom-Esztergom, Tolna és Baranya megyékben a legkisebb (46 és 54–54%).

Mivel fűtsön a magyar ember ha nem lesz gáz vagy az Unió betiltja a gázkazánokat?

A lakossági gázfogyasztás 3,4 milliárd m3 volt (2019-es adat). A háztartások gázfogyasztása 2000 és 2006 között növekedett, illetve magas szinten stagnált, ezt követően 2014-ig csökkenő tendencia jellemezte a fogyasztás alakulását, amely az utóbbi években ismét inkább növekszik - áll a KSH kiadványában. A gázfogyasztást jelentősen befolyásolja az időjárás alakulása, például a 2017-es, átlagosnál hidegebb tél kiugró lakossági gázfogyasztást eredményezett.

Az IEA szeretné betiltani a fosszilis tüzelőanyaggal működő új kazánok értékesítését

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) javaslata szerint 2025-től be kellene tiltani a fosszilis tüzelőanyaggal működő új kazánok értékesítését. Ehhez képest hazánkban az otthonokat leggyakrabban valamilyen földgáztüzelésű berendezéssel fűtik, ami azért kedvezőtlen, mert ez – mivel fosszilis energiahordozó felhasználásáról van szó – hozzájárul a CO2-kibocsátás növekedéséhez és ezzel a globális felmelegedéshez. Ma már van olyan alternatíva, ami környezeti és költségszempontból is kedvező választást jelent.

Nézzük milyen alternatívák állnak rendelkezésre:

1. Fekete bekötés - Engedély nélkül bekötött hagyományos gázkészülékek

2. Régi technológiát alkalmazva - Szenes kályha, vegyes tüzelésű kazán, elektromos kazán, stb.

3. Elektromos fűtés - Kazán, klíma berendezés

4. Modern fűtési technológia - Kondenzációs kazán, hibrid kazán, hőszivattyú

Nézzük sorba ezeket a megoldásokat!

1. Engedély nélküli (hagyományos gázkazánok közé tartozik a nyílt égésű és a turbós gázkazánok) bekötés nem jó irány, mert:

- nem energiatakarékos

- nem környezetbarát

- engedély hiánya miatt nincs garancia

- fennáll a szénmonoxid mérgezés veszélye

2. Régi fűtési technológia (szenes kályha, vegyes tüzelésű kazán, elektromos kazán, olajkályhák, nyílt terű kazánok, stb.) 

A régi fűtési technológiák nagy előnye:

- kezdeti költségek alacsonyabbak lehetnek 

- már ismerjük ezeket a technikákat

A régi fűtési technológiák hátránya:

- nem energiatakarékos

- nem környezetbarát

- macerás vele fűteni (nem felel meg a komfort igényeknek)

- instabil jövőkép

3. Elektromos kazán, klíma berendezés (elektromos árammal működő fűtés)

Fontos megjegyezni, hogy ezekhez a technológiákhoz olyan hálózattal kell rendelkeznie az épületnek, amely elbírja a nagyobb elektromos igényt és nem kell újrakábelezni a házat.

a) Elektromos kazán

Előnye:

- könnyű telepíteni

- nem kell engedélyezni

- hagyományos kazánnal azonos ár

- nincs szükség gázra

- csendes működés

Hátránya:

- a kezdeti költségek alacsonyak  viszont hosszú távon nagyon sokat fogyaszt. Ez az összeg akár a legdrágább kondenzációs kazán árával is vetekszik.

b) Fűtés klímával, ami inkább egy rövidtávú, szükségmegoldás 

Előnye:

- könnyű telepíteni

- nem kell engedélyezni

- kicsi lakásban „olcsó” üzemeltetés

Hátránya:

- zajos

- szerviz igénye van (állandó tisztítás)

4. Modern technológiák (hibrid kazán, hőszivattyú, kondenzációs kazán)

1. Hibrid kazán 

Ez a legújabb, legtakarékosabb kazántechnika, amely ugyan drágább, de hosszútávon a legtakarékosabb technológia

Előnye:

- ez a technológia hasonlít a legjobban a mostani kazán megoldásokhoz

- energiatakarékos

- lakás méretétől függően akar 15-30%-al is kevesebb lehet a gázszámla

- környezetbarát és biztonságos

- lakástól függően akar 50%-al kevesebb gázszámla

- igényeiknek megfelelően az új energiacímke segítségével jobban meg tudják ítélni a vásárláskor, hogy melyik terméket vegyék meg

- megtalálható benne a hűszivattyú és a kondenzációs kazán pozitívumai, és a készülék a gáz mellett a levegőből nyerhető hőenergiát is felhasználja. Így az eddig ismert gázkészülékekhez viszonyítva jóval több energiát tud megtakarítani

Hátránya:

- a hosszabb kémény kivezetéstől függően a kezdeti beruházási költség magasabb lehet

2. Hőszivattyú

Előnye:

- Lecsatlakozhatunk a gázhálózatról (függetlenséget biztosít)

- energiatakarékos (minimalizálni lehet a költségeket)

- környezetbarát

- amennyiben napelemmel oldják meg a fűtés a számla meg is szűnik

- igényeiknek megfelelően az új energiacímke segítségével jobban meg tudják ítélni a vásárláskor, hogy melyik terméket vegyék meg

Hátránya:

- a legtöbb rendszerrel 0 fok alatt nem érdemes fűteni

3. Kondenzációs kazán

Előnye:

- ez hasonlít a legjobban a hagyományos kazánmegoldásokhoz

- energiatakarékos

- lakástól függően megtérülhet az ára (15-30%-os számlacsökkenés)

- környezetbarát és biztonságos

- amennyiben nem kell költséges kéménykivezetést építeni úgy a kondenzációs kazán ára megegyezik a hagyományos kazán árával

Hátránya:

- magasabb beruházási költség, a kéménykivezetés kiépítése végett

Vásárlási tanácsok:

1. Épületgépész kereskedésben vásároljanak

2. Konzultáljanak szakemberrel

3. Olyan márkát (gyártót) válasszanak, akiknél a szervízhálózat stabil és könnyen elérhető

A családi költségvetés legnagyobb kiadása a fűtésszámla, ezért vásárláskor érdemes arra koncentrálni, hogy az elkövetkezendő 15-20 évben mennyivel fognak az adott fűtési technológiával kevesebbet költeni.  

--- 

A cikk kapcsán az alábbi szakmai hozzászólás érkezett a ProfitLine szerkesztőségébe:

A szerelők tapasztalatával és a gyártók szemével szeretném bemutatni, hogy mit tapasztaltunk az elmúlt 15 évben.

A gázkazános (kondenzációs) :amiben hibáztak és elkerülhető lett volna az a következő:
Nem kértek árajánlatot és  át is verték őket számlát nem kaptak hamis arcképes igazolvány számmal küldték be az MVM-nek az egyszerűsített készülék cserés nyomtatványt EPH nem megfelelő volt.
Ez Fóton történt és a tulaj engem bízott meg mivel szerette volna ha az újonnan kicserélt gázkazánja amit addigra elvittek működne akár télen is, mert mikorra már kint voltam se gázkazán se normális rendszer nem volt.

A kéményt jól megcsinálták ,de a régi fűtés rendszerre való rá csatlakozás az kritikán aluli volt.
Mivel koszos régi fekete acél csővekkel készült a rendszer így egyértelmű hogy a modern kazánok csak nagyon kis százalékban viselik el ezt a régi rendszerre való sok feketeacél csőves rá csatlakozást azaz le kell választani őket.

1.hiba a lemezes hőcserélő kicsi volt.Néha igenis nem csak a magán életben de itt is kiderül hogy valami nem passzol igazán.

Itt alul méretezett volt a hőcserélő és gyenge volt a szivattyú ráadásul nem jól volt bekötve azaz túl kicsik voltak a cső méretek ráadásul réz cső volt repedt lyukas és túlfolyatott  forrasztással.

Amint bekerült a megfelelő Kondenzációs Gázkazán és a hozzá tartozó megfelelő minőségű szerelés technológia láss csodát kitűnően és felé annyi gázt fogyasztva működik a mai napig.

A tulaj azóta is kergeti a csalót aki átverte, ha el nem kapta.

A tanulságok ebből a meséből a következők:

Ha a kapzsiságunk hajt hogy a legolcsóbban a leggyorsabb megoldást kapjuk meg belefuthatunk az átverésbe elég hamar mert a kalózok itt vannak körülöttünk és nekünk kell még az elején jó döntést hoznunk ehhez szeretnék pár tanácsot és tippet adni ha már úgyis a nyakunkon a gázkazán cserés támogatás:

1. Mindig keressünk utánna van-e cég a szerelő mögött,még ha egyéni vállalkozóról van is szó legyen számla és felelősség biztosítása mert ez veszélyes üzem.

2. Tudjuk mihez keresünk kazánt és milyen minőségben a minimum az 5 év garancia amit elkell várnunk a gyártótól a kazántestre ,de jobb ,ha 10 év kapunk mert régi rendszerhez felújítani új kazánnal csak így érdemes a rövid idejű garancia és a lemezeshőcserélős leválasztás hosszú távon drágább lesz mint megtalálni egy kiváló szerelőt aki fogja tudni milyen kazán is kell a rendszerhez.
Itt megjegyezném hogy a tapasztalat: NEM 15-20 évre gyárt mindenki kazánt így előfordulhat hogy garancia után lyukadt ki a kazántest ami volt 3 év...

Ha van az épületen jó minőségű szigetelés kellő vastagságban még a tetőn is és a nyílászárók is megfelelőek akkor már a hőszivattyú is megérdemli a helyét a megfelelő hő leadó rendszerrel de addig ameddig nem áll rendelkezésre egy modernizált épület a hőszivattyú álomból számla rémálom lehet.

Ugyan ez már nem mindig igaz a gázkazánra mert régi fekete acél vagy rézcsőves rendszerre már előnyben lehetünk mert nem kell felújítani a teljes fűtés rendszert hanem egy összetett kazáncserével ezt lehet modernizálni és számla gyilkossá válik azaz már csak a felét fogyasztjuk az előzőhöz képest viszont a régi kazánjaink sokszor kezesek voltak és akár 10évig is elvoltak karbantartás nélkül mielőtt feldobták volna a bakancsot a mai kazánokat a garancia idő alatt évente akár többször is van hogy tisztítani kell de garancia után van hogy ugyan úgy évente jobb esetben 2 évente,miért mondom ezt? Mert a mai nap már senki nem vállal 5000- forintért minőségi kondenzációs kazán tűztér tisztítást. Azaz vállal maximum nem végzi el,de a pénzt felveszi...

A szervizes tudja hogyan kell takarítani karbantartani egy cég aki mindent is mos és vegyszerez na azzal csak akkor beszéljünk ha a szervizes is helyesli a döntésünk mert van vegyszer amivel  kazán testet tönkre lehet tenni.

A javasolt recept a következő:

Ne kapkodjunk és ne bízzunk ismeretlen magukat márka szervizes zsoldosnak kiadott embernek akik feketén számla és cég nélkül probálkoznak emelkedjünk feljebb és ennyire ne legyünk olcsó jánosok mert a végén a bokánkat nagyon megüthetjük ráadásul mégeszer meg kell csinálnia immár jól a munkát a kókler után.

Benedek Csenger Detre
+36302436416
info@kazanmesterek.hu

Tanulj a kriptókról, és keress nevetve 99Bitcoins érméket

Alig ocsúdhattunk fel, az ICO máris átszaladt az 1,5 millió dolláros gyűjtési határon. A nagy siker miatt számos elemző gondolja azt, hogy az érme értéke a nyílt piacra való bevezetésekor tízszeresére is duzzadhat.
2024. 05. 24. 00:01
Megosztás:

Az EU 337,5 millió euróra büntette az élelmiszergyártó Mondelezt

Az Európai Bizottság 337,5 millió eurós (mintegy 135 milliárd forint) bírságot szabott ki a Mondelez amerikai élelmiszergyártó nemzetközi nagyvállalatra, amiért az uniós versenyszabályokat megsértve korlátozta a különböző csokoládé-, keksz- és kávétermékek kereskedelmét a tagállamok között - tájékoztatott az uniós bizottság csütörtökön.
2024. 05. 23. 23:30
Megosztás:

Gyárat épít Nagybányán a Karl Mayer GmbH

Gyárat épít Nagybányán a textilipari gépeket gyártó Karl Mayer GmbH 25 millió eurós (9,653 milliárd forint) befektetéssel - jelentette be kedden a Máramaros megyei önkormányzat.
2024. 05. 23. 23:00
Megosztás:

Új elnöke lett a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének

Lakatos Pétert, a Videoton társvezérigazgatóját és egyik tulajdonosát választotta elnökének a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ-BusinessHungary) közgyűlése négy évre. A szakember az elmúlt 4 évben a szervezet társelnöke volt - közölte az MGYOSZ az MTI-vel csütörtökön.
2024. 05. 23. 22:30
Megosztás:

Több millió letelepedési kérelmet nyújtottak be a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok

A brit belügyminisztérium csütörtökön ismertetett friss adatai szerint az első negyedév végéig csaknem 8 millió letelepedési kérelmet nyújtottak be a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok.
2024. 05. 23. 22:00
Megosztás:

A kormány célja a gazdasági növekedés visszaállítása

A magyar gazdaság az első negyedévben visszatért a növekedési pályára. A kormány az egyensúly erősítésével is a gazdaság növekedését építi újra, ezért fokozatosan csökkenti a költségvetési hiányt és az államadósságot - közölte az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszerének április végi helyzetéről csütörtökön kiadott részletes tájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).
2024. 05. 23. 21:30
Megosztás:

Csökkent a 12 hónapos kincstárjegy aukciós átlaghozama

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 30 milliárd forintért hirdetett meg jegyzésre 12 hónapos diszkont kincstárjegyet a csütörtöki aukción.
2024. 05. 23. 21:00
Megosztás:

Az a közösség, ami épül, erősödik

Ahol építenek, korszerűsítenek, újat hoznak létre, ott a közösség életrevaló, élni akar - mondta a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Nyírlugoson.
2024. 05. 23. 20:30
Megosztás:

Jó hangulatban magas forgalom mellett kereskedtek a magyar tőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 362,43 pontos, 0,53 százalékos emelkedéssel 68 319,51 ponton zárt csütörtökön.
2024. 05. 23. 20:00
Megosztás:

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 05. 23. 19:30
Megosztás:

Kissé erősödött a forint

Kissé erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 05. 23. 19:00
Megosztás:

Új elnöke lett a Pénztárszövetségnek

Mohr Lajost, a Erste Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatóját választották az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) új elnökévé a szervezet közgyűlésén - tájékoztatta a szövetség csütörtökön az MTI-t.
2024. 05. 23. 18:30
Megosztás:

E hónapban erősödött az euróövezeti gazdasági aktivitása

A vártnál lényegesen kedvezőbben alakult az euróövezet feldolgozóipari teljesítménye májusban, a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a szolgáltatóipar teljesítménye stagnált áprilishoz viszonyítva - derül ki a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank (HCOB) közös felmérésének csütörtökön ismertetett előzetes értékeléséből.
2024. 05. 23. 18:00
Megosztás:

A kormány célja az országon belüli fejlettségi különbségek csökkentése

A kormány célja, hogy uniós és hazai források felhasználásával csökkentse az országon belüli fejlettségi különbségeket - jelentette ki a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Székesfehérváron.
2024. 05. 23. 17:30
Megosztás:

Életbevágóan fontos a szűrővizsgálat

A 2-es típus cukorbetegség a szív-érrendszeri és a vese- mellett a daganatos betegségek kockázatát is megnöveli, ezért érdemes rákszűréseket végezni a diabéteszben szenvedők körében - közölte egy nemrégiben elvégzett kutatására hivatkozva a Pécsi Tudományegyetem (PTE) az MTI-vel.
2024. 05. 23. 17:00
Megosztás:

Az értékpapírok kibocsátói közzétették előző éves jelentésüket

Minden szabályozott piacra bevezetett értékpapír kibocsátója határidőben közzétette a tavalyi pénzügyi évről készített éves jelentését - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 05. 23. 16:30
Megosztás:

Nagy volumenű beruházást hajtott végre nálunk a Siemens Energy

Különös jelentősége van a Siemens Energy beruházási programjának, amelynek keretében a vállalat új üzemcsarnokot épített, képzési központot nyitott és napelemparkot is telepített, hogy képes legyen saját maga megtermelni a működéséhez szükséges energia egy részét - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.
2024. 05. 23. 16:00
Megosztás:

Megtéveszthette a fogyasztókat a Natur Tanya

A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt versenyfelügyeleti eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Natur Tanya Hungary Kft.-vel és a Naturweb Kft.-vel szemben.
2024. 05. 23. 15:30
Megosztás:

A mérnöki, a programozói és az orvosi pálya a legcsábítóbb

A mérnöki, programozói és orvosi pályán helyezkednének el legszívesebben a tudományos-technológiai képzések hallgatói, emellett az egyetemisták "menőnek" tartják a menedzseri karriert, az adattudományhoz, a mesterséges intelligenciához kapcsolódó szakmákat, és az egészségügyi életpályát is - közölt az MTI-vel a Siemens Zrt. az UNIside felsőoktatási portállal az egyetemisták pályaképéről, jövőbeni karrierterveikről végzett online kérdőíves kutatásának eredményeit szerdán.
2024. 05. 23. 15:00
Megosztás:

Kevesebb használt lakás kelt el az Egyesült Államokban áprilisban

Csökkent az Egyesült Államokban az eladott használt lakások száma áprilisban.
2024. 05. 23. 14:30
Megosztás: