Mivel fűtsünk ha az Unió betiltja a gázkazánokat, vagy ha nem lesz gáz?

A magyar lakosság a háztartások fűtésére leginkább a földgázt használja. A KSH adatai szerint 2019-ben az ország 2877 településén volt vezetékes földgázszolgáltatás, az ellátottság 2000 és 2005 között 80-ról 91%-ra növekedett, azóta nem változott számottevően. A háztartási fogyasztók a lakások 73%-ában használtak gázt. A gázhálózatba bekapcsolt lakások aránya Pest, Fejér és Csongrád-Csanád megyében volt a legmagasabb (83 és 81–81%), míg Komárom-Esztergom, Tolna és Baranya megyében a legalacsonyabb (46 és 54–54%).

Mivel fűtsünk ha az Unió betiltja a gázkazánokat, vagy ha nem lesz gáz?

A lakossági gázfogyasztás 3,4 milliárd m3 volt (2019-es adat). A háztartások gázfogyasztása 2000 és 2006 között növekedett, illetve magas szinten stagnált, ezt követően 2014-ig csökkenő tendencia jellemezte a fogyasztás alakulását, amely az utóbbi években ismét inkább növekszik - áll a KSH kiadványában. A gázfogyasztást jelentősen befolyásolja az időjárás alakulása, például a 2017-es, átlagosnál hidegebb tél kiugró lakossági gázfogyasztást eredményezett.

Az IEA szeretné betiltani a fosszilis tüzelőanyaggal működő új kazánok értékesítését

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) javaslata szerint 2025-től be kellene tiltani a fosszilis tüzelőanyaggal működő új kazánok értékesítését. Ehhez képest hazánkban az otthonokat leggyakrabban valamilyen földgáztüzelésű berendezéssel fűtik, ami azért kedvezőtlen, mert ez – mivel fosszilis energiahordozó felhasználásáról van szó – hozzájárul a CO2-kibocsátás növekedéséhez és ezzel a globális felmelegedéshez. Ma már van olyan alternatíva, ami környezeti és költségszempontból is kedvező választást jelent.

Mennyibe kerül most a gáz pontosan a lakosságnak? ITT van gázár 2022 kalkulátorunk

Nézzük milyen alternatívák állnak rendelkezésre:

1. Fekete bekötés - Engedély nélkül bekötött hagyományos gázkészülékek

2. Régi technológiát alkalmazva - Szenes kályha, vegyes tüzelésű kazán, elektromos kazán, stb.

3. Elektromos fűtés - Kazán, klíma berendezés

4. Modern fűtési technológia - Kondenzációs kazán, hibrid kazán, hőszivattyú

Nézzük sorba ezeket a megoldásokat!

1. Engedély nélküli (hagyományos gázkazánok közé tartozik a nyílt égésű és a turbós gázkazánok) bekötés nem jó irány, mert:

- nem energiatakarékos

- nem környezetbarát

- engedély hiánya miatt nincs garancia

- fennáll a szénmonoxid mérgezés veszélye

2. Régi fűtési technológia (szenes kályha, vegyes tüzelésű kazán, elektromos kazán, olajkályhák, nyílt terű kazánok, stb.) 

A régi fűtési technológiák nagy előnye:

- kezdeti költségek alacsonyabbak lehetnek 

- már ismerjük ezeket a technikákat

A régi fűtési technológiák hátránya:

- nem energiatakarékos

- nem környezetbarát

- macerás vele fűteni (nem felel meg a komfort igényeknek)

- instabil jövőkép

3. Elektromos kazán, klíma berendezés (elektromos árammal működő fűtés)

Fontos megjegyezni, hogy ezekhez a technológiákhoz olyan hálózattal kell rendelkeznie az épületnek, amely elbírja a nagyobb elektromos igényt és nem kell újrakábelezni a házat.

a) Elektromos kazán

Előnye:

- könnyű telepíteni

- nem kell engedélyezni

- hagyományos kazánnal azonos ár

- nincs szükség gázra

- csendes működés

Hátránya:

- a kezdeti költségek alacsonyak  viszont hosszú távon nagyon sokat fogyaszt. Ez az összeg akár a legdrágább kondenzációs kazán árával is vetekszik.

b) Fűtés klímával, ami inkább egy rövidtávú, szükségmegoldás 

Előnye:

- könnyű telepíteni

- nem kell engedélyezni

- kicsi lakásban „olcsó” üzemeltetés

Hátránya:

- zajos

- szerviz igénye van (állandó tisztítás)

4. Modern technológiák (hibrid kazán, hőszivattyú, kondenzációs kazán)

1. Hibrid kazán 

Ez a legújabb, legtakarékosabb kazántechnika, amely ugyan drágább, de hosszútávon a legtakarékosabb technológia

Előnye:

- ez a technológia hasonlít a legjobban a mostani kazán megoldásokhoz

- energiatakarékos

- lakás méretétől függően akar 15-30%-al is kevesebb lehet a gázszámla

- környezetbarát és biztonságos

- lakástól függően akar 50%-al kevesebb gázszámla

- igényeiknek megfelelően az új energiacímke segítségével jobban meg tudják ítélni a vásárláskor, hogy melyik terméket vegyék meg

- megtalálható benne a hűszivattyú és a kondenzációs kazán pozitívumai, és a készülék a gáz mellett a levegőből nyerhető hőenergiát is felhasználja. Így az eddig ismert gázkészülékekhez viszonyítva jóval több energiát tud megtakarítani

Hátránya:

- a hosszabb kémény kivezetéstől függően a kezdeti beruházási költség magasabb lehet

2. Hőszivattyú

Előnye:

- Lecsatlakozhatunk a gázhálózatról (függetlenséget biztosít)

- energiatakarékos (minimalizálni lehet a költségeket)

- környezetbarát

- amennyiben napelemmel oldják meg a fűtés a számla meg is szűnik

- igényeiknek megfelelően az új energiacímke segítségével jobban meg tudják ítélni a vásárláskor, hogy melyik terméket vegyék meg

Hátránya:

- a legtöbb rendszerrel 0 fok alatt nem érdemes fűteni

3. Kondenzációs kazán

Előnye:

- ez hasonlít a legjobban a hagyományos kazánmegoldásokhoz

- energiatakarékos

- lakástól függően megtérülhet az ára (15-30%-os számlacsökkenés)

- környezetbarát és biztonságos

- amennyiben nem kell költséges kéménykivezetést építeni úgy a kondenzációs kazán ára megegyezik a hagyományos kazán árával

Hátránya:

- magasabb beruházási költség, a kéménykivezetés kiépítése végett

Vásárlási tanácsok:

1. Épületgépész kereskedésben vásároljanak

2. Konzultáljanak szakemberrel

3. Olyan márkát (gyártót) válasszanak, akiknél a szervízhálózat stabil és könnyen elérhető

A családi költségvetés legnagyobb kiadása a fűtésszámla, ezért vásárláskor érdemes arra koncentrálni, hogy az elkövetkezendő 15-20 évben mennyivel fognak az adott fűtési technológiával kevesebbet költeni.  

AutoWallis kulcsmenedzserek kaptak részvényt a Munkavállalói Résztulajdonosi Program keretében

Teljesültek az AutoWallis 2019-ben indított, hároméves Munkavállalói Résztulajdonosi Programjában (MRP)meghatározott elvárások, így az abban részt vevő, többségében több mint 15 éve a csoportnál dolgozó 23 kulcsmenedzser összesen 3,3 millió részvényt kapott. A tőzsde autós vállalata évente indít hasonló struktúrájú javadalmazási politikát, ezzel is támogatva stratégiai célja elérését, amely szerint az évtized végére a közép-kelet-európai régió meghatározó autókereskedelmi és mobilitási szolgáltatójává kíván válni.
2022. 08. 09. 16:00
Megosztás:

Közös gazdasági továbbképzéseket indít a Budapesti Metropolitan Egyetem és az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) többszintű együttműködések útján kiemelten támogatja a pénzügyi, közgazdasági terület szakemberképzését, a hazai közgazdászképzések versenyképességének erősítését. A stratégiai szintű partnerségek újabb mérföldköveként szakirányú továbbképzéseket indít a Budapesti Metropolitan Egyetemmel (METU) közösen. A 2022 őszén induló kétféléves szakok olyan, a hazai felsőoktatásban kevéssé vagy egyáltalán nem oktatott hiánypótló, az MNB szakértői által pedig naprakész tudást adnak, amelyre jelentős munkaerőpiaci kereslet jelentkezett az elmúlt években.
2022. 08. 09. 15:00
Megosztás:

Újra felpezsdült az élet Budapesten – ezt bizonyítják a Főtaxi számai is

A járvány előtti időket idéző pezsgést hozott a nyár Budapestre, az idegenforgalom élénkülésének pedig egyik megbízható indikátora a taxiforgalom alakulása. A turizmus növekedését a Főtaxi adatai is alátámasztják: a társaság a teljes nyári szezont összesen közel 650 000 fuvarral zárhatja, ami 7,5 millió kilométeres flottateljesítményt jelent, megközelítve a csúcsévnek számító 2019 azonos időszakát. A növekedésben kulcsszerepet játszanak az olyan események, mint a Formula 1, vagy a fesztiválok: a Magyar Nagydíj hetében több mint 90 000 alkalommal vették igénybe a Főtaxi szolgáltatásait, a közelgő Sziget időszakában pedig várhatóan mintegy 130 000-en utaznak majd a társaság autóival.
2022. 08. 09. 14:00
Megosztás:

13,7% a magyar horror-infláció - Pirkadat előtt van a legsötétebb?

Reménykedjünk, hogy tényleg pirkadat előtt a legsötétebb az éjszaka, hiszen a ma reggel publikált inflációs számok gyorsuló tendenciát mutatnak.
2022. 08. 09. 13:00
Megosztás:

Megjelentek az aszály miatti hitelmoratórium és kárkifizetés szabályai

Közzétették azokat a rendeleteket, amelyek szabályozzák az aszály miatti új hitelmoratóriumot, valamint a biztosítók aszálykár miatt speciális kifizetéseit.
2022. 08. 09. 12:00
Megosztás:

Digitális arcfelismerő technológiában erős vállalat bővít Budapesten

A Budapesten terjeszkedő Exadel technológiája hozzájárulhat a digitális arcfelismerés terjedéséhez: reptéri check-in, szállodai beléptetés, de egy napon akár köztéri hirdetésekben is feltűnhet a technológia A következő évtizedben 400%-kal is nőhet az arcfelismerésre épülő megoldások piaca – hazai KKV-k is sokat profitálhatnak a technológiából, ha időben kapcsolnak
2022. 08. 09. 11:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel nyitottak kedden a főbb európai tőzsdeindexek.
2022. 08. 09. 10:00
Megosztás:

Oktatási gerinchálózatot fejleszthet a Delta 638 millió forintért

Az oktatási intézmények és az adatközpontok között exponenciálisan növekvő adatátviteli igények miatti fejlesztést nyert el a Delta Systems, a Delta Technologies Nyrt. 100 százalékos tulajdonú leányvállalata által vezetett konzorcium. A 637.8 millió forintos megbízás alapján az országos iskolai hálózatokhoz kapcsolódó új gerinchálózati csomópontokat látják el DWDM (Dense Wavelength Division Multiplexing) technológiával annak érdekében, hogy a meglévő optikai kábelek bővítése, avagy újabbak bérlése nélkül tudják kielégíteni az intézmények adatátviteli igényeit.
2022. 08. 09. 09:00
Megosztás:

Ezek miatt érkezett idén a legtöbb panasz a Budapesti Békéltető Testülethez

A postai- és a távközlési szolgáltatások, valamint a közüzemi ügyek kerültek a legnagyobb arányban a Budapesti Békéltető Testület (BBT) elé 2022. első felében. A karácsonyi ajándékküldés, a telefonszolgáltatók rendszerátállásaiból adódó gondok és a közüzemi problémák mellett számos termékkel kapcsolatos panasz is érkezett a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) által működtetett testülethez. A BBT az országos békéltető testületek által éves szinten összesen tárgyalt ügyek közel felében segíti a mindkét fél elégedettségén alapuló ügyrendezést.
2022. 08. 09. 08:00
Megosztás:

A magyar vállalkozók döntő többsége csődben van, csak nem tud róla

A jelenlegi gazdasági környezet, gondoljunk akár az adózási változásokra, az egyre növekvő inflációra, az euró–forint árfolyam kedvezőtlen alakulására, mind olyan hatással vannak a magyar kis és közepes vállalkozásokra, hogy a stabil működésből hirtelen csődközelben találhatják magukat.
2022. 08. 09. 07:00
Megosztás:

Az elsők között biztosítják a Magyar Bankholding tagbankjai a Széchenyi Kártya Program MAX hiteleit

Elindult a Széchenyi Kártya Program MAX, amely a hazai kkv-szektor versenyképességének elősegítését és tartós növekedési feltételeinek megteremtését célozza. Az MKB Bank és a Takarékbank, amely élen járt az eddigi Széchenyi Kártya Programok hitelkihelyezésében, az elsők között nyújtja az ügyfelek részére a megújult program konstrukcióit.
2022. 08. 09. 06:00
Megosztás:

20 millió eurós bírság jogellenes mesterséges intelligencia alkalmazásáért

A görög adatvédelmi hatóság júliusban 20 millió eurós bírságot szabott ki az amerikai Clearview AI Inc. nevű társaságra, megtiltotta a Görögországban élő érintettek személyes adatainak gyűjtését és kezelését a cég arcfelismerő szolgáltatásai keretében, és ezzel együtt ezek törlését is elrendelte. Fontos, hogy a Clearview AI Inc.-nek nemcsak a görög lakosokról eddig gyűjtött összes képét törölnie kell, hanem azokat a biometrikus információkat is, amelyek egy adott arc azonosításához szükségesek.
2022. 08. 09. 05:00
Megosztás:

A nyugdíjra hogyan hat a részmunkaidő?

Bár különböző okokból, rövidebb, vagy hosszabb ideig, de sokan dolgoznak részmunkaidőben. Gondoljunk csak arra például, hogy olyan munkajogi lehetőségek is választhatók a kisgyermekes szülők által, hogy átmenetileg részmunkaidőben dolgozzanak a kisgyermekre tekintettel.
2022. 08. 09. 04:01
Megosztás:

Jókora mínuszban a külkereskedelmi mérleg

Júniusban az euróban számolt export 13 százalékkal, az import viszont 24 százalékkal nőtt éves szinten. A külkereskedelmi mérleg így 1 milliárd euróval romlott. A következő időszakban több tényező javíthatja a szaldót.
2022. 08. 09. 03:00
Megosztás:

Egyesül a Random az Erste Befektetési Zrt.-vel

Október elsején a megváltozott piaci viszonyokra reagálva egyesül a Random Capital Zrt. az Erste Befektetési Zrt.-vel. Az egyesülés eredményeként a Budapesti Értéktőzsde legnagyobb forgalmú hazai brókercége jön létre, így biztosítva a hatékony működést és az ügyfelek legjobb kiszolgálását. Az Erste mindezzel párhuzamosan, a Randomtól érkező kollegákra támaszkodva új, Online Üzletágat alakít ki, amely tükrözi az internetes fejlesztések iránti elkötelezettségét. A Random jelenlegi ügyfelei az Ersténél a jövő év végéig mentesülnek a számlavezetési díj megfizetése alól.
2022. 08. 09. 02:00
Megosztás:

A UPS Healthcare jelentős nemzetközi felvásárlást jelentett be

A UPS bejelentette, hogy felvásárolja a Bomi Groupot, mely egyike a világ vezető, multinacionális egészségügyi logisztika szolgáltatóinak. A tranzakció révén 14 országban található hőmérséklet-szabályozott létesítményekkel és a Bomi Group közel 3000 magasan képzett munkatársával bővül a UPS Healthcare hálózata Európában és Latin-Amerikában.
2022. 08. 09. 01:00
Megosztás:

Annyira fogynak a hitelfelvevők, hogy már az átlagadós is VIP kamatot kap

A jegybank statisztikáit a piaci adatokkal összevetve úgy látszik, hogy már az átlagadósok kisebb kamaton vehetnek fel lakáshitelt, mint a legjobb adósoknak meghirdetett standard kamat. Az egyre fogyó számú ügyfelekéért folyó versenyben ugyanis a bankok egyedi kamatkedvezményekkel segítik azt, hogy olyan törlesztőrészlet jöjjön ki, ami mellett még létrejöhet a kölcsönügylet.
2022. 08. 09. 00:05
Megosztás:

Megtévesztette a fogyasztókat a Ryanair

A Ryanair tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatával megtévesztette a fogyasztókat, a légitársaság 300 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot kapott - közölte Varga Judit igazságügyi miniszter hétfőn Facebook oldalán.
2022. 08. 08. 23:00
Megosztás:

A világpiaci ármozgások határozzák meg a külkereskedelmi mérleg alakulását

Az energiahordozók világpiaci árának drasztikus emelkedése miatt az importárak jobban nőnek az exportáraknál, ami rontja a cserearányokat, és jelentősen hozzájárul a külkereskedelmi mérleghiány emelkedéséhez - állapították meg a külkereskedelmi forgalom júniusi előzetes adatait kommentálva az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
2022. 08. 08. 22:00
Megosztás:

Roham várható az épületszigetelés piacon

Jelentős roham várható az idei hőszigetelés szezonban ősszel. Az emelkedő energiaárak és a rezsitámogatás csökkenés miatt számottevő keresletnövekedés várható, ezért nehéz lesz szakembert találni.
2022. 08. 08. 21:00
Megosztás: