MOL: Gyenge negyedév várható a rosszabb fundamentumok és a különadók miatt

A MOL augusztus 4-én piacnyitás előtt hozza nyilvánosságra második negyedéves számait.

Gyenge eredményre számítunk, részben a romló fundamentumok, részben a jelentős különadó kötelezettségek miatt - írják elemzésükben az ERSTE szakértői.

A kutatás-termelés üzletágban a társaság csökkenő árakkal szembesült: a Brent átlagár 78 dollár volt hordónként a második negyedévben, míg az előző időszakban 81,4 dollár. A következő havi TTF gáz átlagár is 34,8 euró/MWh szintre esett az előző negyedévi 52,9 euróról. 

A MOL összkitermelése várhatóan napi 85-87 ezer hordóegyenértékes szintre eshetett az első negyedév 95,9 hordóegyenértékeséről. Ennek két oka van. Egyrészt ilyenkor vannak a szokásos nyári karbantartások, másrészt a központi és a kurdisztáni kormány közti vita miatt március végén leállt az észak-iraki Shaikan mező termelése. A MOL által is birtokolt mező azóta sem indult újra. 

A szegmensben közel 37 milliárd forint különadó is elszámolásra került: a 2022-es év hazai árbevétele után ugyanis a cég 2,8%-os különadót fizet, amit ebben a negyedévben számolhattak el. Az adóteher egyharmadát a kutatás-termelés, kétharmadát a feldolgozás-kereskedelem üzletág viseli. Mi 33 milliárd forint tisztított EBITDA eredményre számítunk a kutatás-termelés üzletágtól.

A feldolgozás-kereskedelem szegmens kisebb finomítói marzsokkal szembesült az időszakban: az Ural Med Complex Reuters marzs 23,9 dollárra esett hordónként az előző negyedévi 32,7 dollárról. A dízel árrések különösen nagyot csökkentek. A petrolkémiai nyereségráták is nagyon gyengék voltak a bezuhanó európai kereslet miatt. 

Fontos, hogy Magyarország kormánya április 1-től megváltoztatta a különadózás mértékét: az állam hordónként 7,5 dollárral kisebb alapra veti ki a 95%-os adót az Ural/Brent különbségre. A Barátság és az Adria vezeték díjszabása is nő. Becslésünk szerint a MOL 73 milliárd forint befizetést számol el a tavalyi év hazai árbevételére kivetett elvonásra. Mi 27 milliárd forint CCS alapú EBITDA-t várunk ettől a negyedévtől.

A fogyasztói szolgáltatások üzletág viszont erős negyedévet tud maga mögött. A tavalyi ársapka kivezetése óta nagyot emelkedtek az árrések, a divíziót sújtó 4,5%-os árbevétel arányos adókötelezettséget a cég tovább tudja hárítani a vevőkre. Mi 60 milliárd forintos EBITDA eredmény elérését tartjuk reálisnak.

A gázüzletág 14 milliárd forintos eredménye a nagyobb tranzit volumennek köszönhető. A pénzügyi sorok valószínűleg 20 milliárd forint nyereséget tartalmaznak a dollár és az euró leértékelődése miatt, ez ugyanis jelentős átértékelési nyereséget okoz. A mi nettó eredményvárakozásunk 13 milliárd forint.

Összességében elmondható, hogy a második negyedév gyenge lesz, tavalyhoz képest jelentősen romlottak a külső iparági fundamentumok. A MOL a teljes tavalyi évre vonatkozó 110 milliárd forintnyi különadó kötelezettséget ebben a negyedévben számolja el. Ezt a vállalat a hazai árbevétel után fizeti, mértéke 2,8%. 

Emiatt nullszaldó közelébe kerülhet a működési eredmény. Kedvező hír ugyanakkor, hogy a fundamentumok júliustól javulni kezdtek, így a harmadik negyedéves kilátások jobbak. A cég várhatóan már nem számol el akkora különadó befizetéseket, mint a megelőző időszakban tette. Így talán ez a második negyedév lehetett a mélypont a vállalat profitabilitásában.

Lottó és szerencse horoszkóp a hétvégéig - melyik csillagjegyre vár nagy nyeremény?

Pénzügyi horoszkóp a hét hátralévő részére (május 30. - június 2.) Ezen a héten az univerzum különleges üzeneteket küld minden csillagjegy számára, tele pénzügyi csodákkal és szerencsés találkozásokkal! Olvasd el részletes és izgalmas horoszkópunkat, hogy megtudd, milyen váratlan lehetőségeket rejtenek a csillagok számodra a jövő hétre! Tudd meg, melyik nap lesz a legkedvezőbb a lottózásra, és mely szerencsés állat jelzi a bőséget az életedben!
2024. 05. 30. 02:00
Megosztás:

Melyik most a legjobb állampapír? Számoljuk ki!

Június 3-tól a Magyar Állampapír Plusz megújult formában lesz elérhető: jelentősen megemelték a befektetés kamatát, így az öt évre vetített éves átlagos hozam 6,73% lesz. Felmerül a kérdés, hogy az új befektetési lehetőség mennyire alakítja át az állampapírpiacot. A Bankmonitor szakértői most összehasonlítják a jelenleg kapható állampapírokat, így MÁP Plusz mellett a FixMÁP, BMÁP, PMÁP, a DKJ és az 1MÁP is az elemzés része. Melyik a legjobb kamatozású állampapír most?
2024. 05. 30. 01:00
Megosztás:

Az új play-to-earn mém érme már 250.000 dollárt gyűjtött az előértékesítés során, vajon legyűri a Flokit?

A Doge mém érmék már egy ideje igazi nagykutyák a kripto világban, úgy, ahogy a play-to-earn (P2E = játssz, hogy keress) GameFi kriptovaluták is.
2024. 05. 30. 00:01
Megosztás:

Emelkednek az állampapír hosszú hozamok - mit jelent ez?

Azzal, hogy a Fed döntéshozók egyre inkább a kivárás mellett teszik le a voksukat, s több megerősítő adatra várnak az infláció csökkenését illetően, a kötvénybefektetőket is elbizonytalanították az elmúlt időszakban.
2024. 05. 29. 23:30
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a Skandináv lottón!

A Szerencsejáték Zrt. honlapján olvasható tájékoztatás szerint a május 29-én megtartott 22. heti Skandináv lottó sorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 05. 29. 23:00
Megosztás:

Online is kérhető igazolás az adóazonosító jelről

Május 9-től a NAV új digitális szolgáltatásaként elektronikusan is lekérhető az igazolás az adóazonosító jelről a NAV Ügyfélportálon (ÜPO) - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán az MTI-vel.
2024. 05. 29. 22:30
Megosztás:

Világviszonylatban elmaradnak az EU beruházásai a mesterséges intelligencia terén

Az Európai Unió kihívásokkal néz szembe a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazására irányuló beruházásokért folytatott globális versenyben, az uniós beruházások elmaradnak a világelsők mögött - közölte az Európai Unió luxembourgi székhelyű számvevőszéke szerdán.
2024. 05. 29. 22:00
Megosztás:

Jóvátételt kapnak az Eventim ügyfelei

Több mint 80 ezer fogyasztó kaphat kompenzációt az Eventim jegyértékesítő portáltól a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának eredményeképpen - közölte a versenyhatóság szerdán az MTI-vel.
2024. 05. 29. 21:30
Megosztás:

Segítséget kapnak az online pénzügyi csalások áldozatai

Bankszakmai ajánlást fogalmaztak meg az online pénzügyi csalások áldozataitól érkező bejelentések megfelelő fogadásának és kezelésének segítésére a Magyar Bankszövetség tagjai számára - jelentették be szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.
2024. 05. 29. 21:00
Megosztás:

Ismét csúcsot döntött a Szerencsejáték Zrt. adózott eredménye

Ismét rekord évet zárt a Szerencsejáték Zrt.: a nemzeti lottótársaság 2023-ban 978 milliárd forint szerencsejáték-árbevételt és 39,6 milliárd forint adózott eredményt ért el; adók, járulékok, díjak és osztalék formájában mintegy 170 milliárd forint költségvetési befizetést teljesített, így az előző évhez képest 14,9 százalékkal nagyobb összeggel járult hozzá a közösségi kiadások finanszírozásához - közölte a vállalat az MTI-vel szerdán.
2024. 05. 29. 20:30
Megosztás:

Gyengült szerdán a forint

Gyengült szerdán a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest, és a hét eleji kezdéshez képest is egy-másfél százalékos veszteségbe csúszott.
2024. 05. 29. 20:05
Megosztás:

Veszteséggel zártak az európai tőzsdék

Gyenge kezdés után nagy, egy-másfél százalékos veszteségbe csúsztak szerdán a főbb európai tőzsdeindexek.
2024. 05. 29. 19:30
Megosztás:

Eladói nyomás miatt a nap végére csökkent a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 61,35 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 68 485,50 ponton zárt szerdán.
2024. 05. 29. 19:00
Megosztás:

Közel húszezer hektár földrészletet kínál megvételre az állam

Újabb 10 hektárt meghaladó földrészletek kerülhetnek a gazdákhoz, az agrártárca az intézkedéssel a kis- és közepes gazdálkodók, valamint a helyi termelők földhöz jutását támogatja - közölte az Agrárminisztérium (AM) szerdán.
2024. 05. 29. 18:30
Megosztás:

Nagy összegű uniós támogatást kaptunk a tanárok és óvónők fizetésemeléséhez

Varga Mihály pénzügyminiszter szerdai Facebook-bejegyzésében jelentette be, hogy 184 milliárd forint uniós forrás érkezett Magyarországra a tanárok és óvónők fizetésemeléséhez.
2024. 05. 29. 18:00
Megosztás:

A kgfb-díjak növekedésének konszolidációja várható

Éves összehasonlításban 11 százalékkal, 56 ezer forintra emelkedett a normál használatú személygépkocsik kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának (kgfb) átlagos éves díja, ami a 2023-as éves átlagos infláció utóhatása, de az alatt alakult. Az infláció csökkenésével, a biztosítói kárráfordítások mérsékelt, 8 százalékos emelkedésével a díjak konszolidációja várható - olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss Kgfb-indexében.
2024. 05. 29. 17:30
Megosztás:

Csődeljárás indult egy romániai hajógyár ellen

Csődeljárás indult a Damen Shipyards Mangalia romániai hajógyár ellen - írta az economedia.ro.
2024. 05. 29. 17:00
Megosztás:

Bezáratott egy debreceni éttermet a Nébih

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményeket és nyomonkövetési hiányosságokat találtak egy debreceni étterem ellenőrzésekor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei, a jogsértések miatt az egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették - tájékoztatta a hatóság szerdán az MTI-t.
2024. 05. 29. 16:30
Megosztás:

Külhoni gazdálkodókat segít a Kárpát-medencei falugazdász hálózat

Bővült a falugazdászok létszáma, és a hálózat területi lefedettsége a Csángóföldre történő terjeszkedéssel - jelentette be kedden Tokajban a 2. Kárpát-medencei Falugazdász Konferencia és Csapatépítő Program megnyitóján Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára.
2024. 05. 29. 16:00
Megosztás:

Az év első harmadában közel tízmillió vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyek

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) legfrissebb adatai alapján 2024. január és április között összesen mintegy 10 millió vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyek, ez közel 8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának forgalmát - emelte ki az adatokat kommentálva szerdai közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 05. 29. 15:30
Megosztás: