MOL: Várt alatti tisztított EBITDA, kedvezőtlen kilátások

A MOL ma tette közzé első negyedéves számait. A cég 258,9 milliárd forint tisztított CCS EBITDA-t ért el a piaci által várt 280,5 milliárddal szemben.

A vezető szegmensek közül a kutatás-termelés számai alulmúlták a várakozást, a divízió tisztított EBITDA értéke 102,9 milliárd forint volt. A MOL kisebb olaj és gázárakkal szembesült, a realizált olajár 75 dollár/hordó, a realizált gázár pedig 81,6 dollár/hordó volt a negyedév átlagában. A MOL magasabb elvonással szembesült Magyarországon, míg Horvátországban a piaci szabályozott árak csökkentek: a két kedvezőtlen hatás együtt 130 millió dollárt (kb. 47 milliárd forint) tett ki. A termelés napi 95,9 ezer hordóegyenértékes volt, ami némileg magasabb, mint az általunk várt 90 ezer hordóegyenértékes.

A feldolgozás/kereskedelem divízió számai megfeleltek a vártnak: a szegmens 108,7 milliárd forint tisztított CCS alapú EBITDA mutatott fel a negyedév során. A motor üzemanyag értékesítés 14%-kal csökkent az ársapka eltörlése miatt Magyarországon, míg Szlovákiában és Horvátországban enyhe növekedés volt látható. A feldolgozott kőolaj mennyisége és az értékesítés 7%, illetve 6%-kal esett vissza év/év alapon. A Brent alapú finomítói marzs 9,9 dollárra nőtt hordónként a tavalyi első negyedév 1,0 dolláros hordónkénti marzsához képest, viszont áprilisra ez a mutató 3,3 dollárra zsugorodott. A petrolkémia veszteséges volt a negyedév során.

A fogyasztói szolgáltatás szegmens nyeresége 45,7 milliárd forintot tett ki, ami megfelel a vártnak. A nyereség nőtt év/év alapon, miután a szabályozási környezet javult és a nem-üzemanyag értékesítés volumene nőtt. Eközben a működési költségek emelkedtek, míg a magyar kiskereskedelmi adó is negatívan hatott. A magyar ársapkát 2022 decemberében eltörölték, viszont a kormány 4,1%-os árbevétel arányos különadóval sújtotta a céget. A negatív szabályozás a külső piacokon is érintette a MOL-t, többek között Horvátországban, Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában.

A földgáz üzletág tiszta EBITDA nyereséges 28,7 milliárd forint volt, főleg a nagyobb tranzitforgalom és a jelentős határkeresztező mennyiségnek köszönhetően.

A MOL pénzügyi sorai megfeleltek a várakozásnak: a cég 17,7 milliárd forintos pénzügyi nyereséget ért el a hiteleken lévő árfolyam nyereség miatt, míg a vállalati adókulcs 18,5% volt.

ERSTE elemzői vélemény: A MOL számai alulmúlták a várakozást, főleg a kutatás-termelés üzletág miatt, ami az alacsonyabb szénhidrogén árak és a magasabb bányajáradék miatt gyengébb eredményt hozott. A jövő nem túl kedvező a cég számára: a finomítói marzsok összeomlottak áprilisban, az olaj és gázár tovább gyengült, míg a MOL termelése csak napi 90 ezer hordóegyenértékes volt az elmúlt hónapban. A cég idei első negyedéves nyeresége alatta maradt az előző négy negyedévnek. A várakozásunk szerint az eredmény esése nagyobb lesz, mint a korábban becsült. A cég következő negyedévei inkább a 2021-es évhez lesznek hasonlóak, mint a rekord 2022-höz. A MOL nem adott ki várakozást idénre, de a tavalyi 4 milliárd dollár feletti EBITDA idén jó eséllyel 3 milliárd dollár alatt lesz inkább.

Onefluence – A L’Oréal átalakítja influencer marketing tevékenységét

Az influencer marketing feladatokat a jövőben az összes L’Oréal márka számára a WS Hungary, a WS Czech és az AMI Communications Slovakia ügynökségi konzorciuma látja el Magyarországon, Csehországban, illetve Szlovákiában.
2023. 12. 05. 09:32
Megosztás:

Uniós támogatásból épült bölcsőde Szegeden

Uniós támogatással egymilliárd forintból 72 gyerek elhelyezésére alkalmas bölcsőde épült Szegeden, a marostői városrészben - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.
2023. 12. 05. 09:30
Megosztás:

Uniós forrásból fejlesztette gyártókapacitását a CE Glass Zrt.

Uniós támogatással, félmilliárd forintos beruházással fejlesztette gyártókapacitását a Szeged határában található üzemében a hőszigetelő és biztonsági üvegeket gyártó CE Glass Zrt. - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.
2023. 12. 05. 09:00
Megosztás:

Csökkenéssel indulhat a mai nap az elemző szerint a tőzsdén

A nemzetközi befektetői hangulat romlása miatt csökkenéssel indulhat a kereskedés kedden a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2023. 12. 05. 08:30
Megosztás:

Hazánk a zöld átállás egyik nyertese lehet

Magyarországnak megvannak a pénzügyi eszközei ahhoz, hogy a világgazdaság zöld átállásának egyik nyertese legyen - jelentette ki a Pénzügyminisztérium (PM) közleménye szerint Varga Mihály az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján tartott pénzügyminiszteri kerekasztal beszélgetésen, Dubajban.
2023. 12. 05. 08:00
Megosztás:

Felemásan indított kedd reggel a forint árfolyama

Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama kedd reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 12. 05. 07:30
Megosztás:

Kibővülhet az online árfigyelő rendszer

Újabb 18 termékkörben lehet árcsökkenés - kibővülhet és 2024-ben is folytatódik az online árfigyelő rendszer - ismerteti a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.
2023. 12. 05. 07:00
Megosztás:

Kissé romlott a német járműipari vállalatok üzleti hangulata

A német járműipari vállalatok üzleti hangulatát jelző mutató enyhén csökkent novemberben a müncheni ifo gazdaságkutató intézet legfrissebb felmérése szerint.
2023. 12. 05. 06:30
Megosztás:

Befagytak a hitelkamatok, hiába csökkent a jegybank

November után december elején is elmaradt a bankoknál a hitelkamatok csökkentése. Hiába vágja folyamatosan most már az alapkamatot az MNB, a pénzintézetek alig reagálnak rá. A lakáshitelek kamatát két hónapja befagyasztotta az október eleje óta alkalmazott kamatplafon, és hiába nem érinti ez a korlát, a személyi kölcsönnél sincs változás - derül ki a Bank360.hu havi kamatfigyelőjéből.
2023. 12. 05. 06:00
Megosztás:

Soha ennyit nem kértek még egy Zsolnay-vázáért

Története egyik legerősebb aukciójára készül a Virág Judit Galéria december 16-án. Két páratlan remekmű, a 100 év után előkerült Tihanyi Lajos kép és a magyar Mona Lisaként emlegetett Gulácsy Lajos festmény mellett a galéria bejelentette az árverés további sztárjait, köztük egy világrekordot döntő Zsolnay óriásvázát. A monumentális mű kikiáltási ára 15 millió forint - soha, sehol nem indult még ilyen magas összegről egy Zsolnay tárgy sem. A műtárgyakat december 2-tól két héten át ingyenesen megtekintheti a nagyközönség. Kivételes alkalom, hogy egy emberöltő óta nem látott Tihanyi műremek, egy Gulácsy főmű, továbbá Mednyánszky, Vaszary, Czóbel és más kiváló alkotók festményei egy helyen legyenek láthatóak.
2023. 12. 05. 05:30
Megosztás:

Megjelent a Napenergia Plusz Program pályázati felhívása

Megjelent a Napenergia Plusz Program pályázati felhívása, a kormány a zöld energia fokozott hasznosítása érdekében a magyar családokat is segíti a modern napelemes rendszerek telepítésében - jelentette be Lantos Csaba hétfőn az Energiaügyi Minisztérium (EM) közösségi oldalán.
2023. 12. 05. 05:00
Megosztás:

Fenyőfa árak - mennyibe kerül egy fenyő? Legolcsóbb élő fenyőfa

Alig a tavalyi ár felett juthatnak idén a vásárlók fenyőhöz: a lucfenyőt 5, az ezüstfenyőt 6, míg a nordmann fenyőt 8 ezer forint körüli méterenkénti áron kínálják az utcai és piaci standokon megjelent alkalmi fenyőárusok. Az Agroinform.hu múlt heti felméréséből többek között az derül ki, hogy a vásárlók 52 százaléka tervez legalább 7 ezer forintot költeni erre a célra, ezen belül 23 százaléknyian terveznek 10 ezer forintnál nagyobb kiadást.
2023. 12. 05. 04:30
Megosztás:

Itt a CSOK Plusz – de hogyan hat majd a lakásárakra?

Pár napja derültek ki a CSOK Plusz konstrukció részletei, melyek értelmében minden eddiginél nagyobb összegű kamattámogatott lakáshitelt és hozzá tartozó hitelelengedést vezet be a kormány. A 2024. január 1-jétől érvénybe lépő intézkedés mind a hitelpiacra, mind a lakáspiacra jelentős hatást gyakorolhat. Az MBH Bank elemzője megvizsgálta, milyen tendenciákra számíthatunk jövőre.
2023. 12. 05. 04:00
Megosztás:

Szlovénia támogatja Ukrajna aknamentesítését

Szlovénia idén 1,5 millió euróval támogatja Ukrajna aknamentesítését - jelentette be Tanja Fajon szlovén külügyminiszter hétfőn.
2023. 12. 05. 03:30
Megosztás:

Közös tudásbázist építenek az agráregyetemek

Szövetségi és együttműködési megállapodásokat kötött a három magyarországi agrárképző egyetem, az ebből létrejövő tudásbázis a jövő agráriumát alapozhatja meg - közölte az MTI-vel hétfőn a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz).
2023. 12. 05. 03:00
Megosztás:

Készpénzt rejteget? Ön is bajba kerül, ha sok készpénzt tart otthonában!

A magyar lakosság még mindig készpénz imádó 2023 végén is: a piaci becslések szerint mintegy 6500 milliárd forintot tartanak a háztartások maguknál KP-ben. Miért nagyon veszélyes ez, akár Önre nézve is, kedves Olvasó? Mutatjuk.
2023. 12. 05. 02:00
Megosztás:

Bővült a Netrisk Csoport

A Netrisk Csoport (a továbbiakban: „Netrisk”) és a Bauer Media Group bejelentette, hogy sikeresen lezárták online összehasonlító üzletágaik összevonását Közép- és Kelet-Európában. A tranzakcióval Netrisk Csoport néven működő, vezető online összehasonlító szolgáltató jön létre hat közép- és kelet-európai országban.
2023. 12. 05. 01:00
Megosztás:

5 ok, amiért kilőtt a Bitcoin

A Bitcoin árfolyama meghaladta a rendkívüli 41 600 dolláros álomhatárt. Ez a döbbenetes ár több kiváltó okra is visszavezethető, kezdve a spot Bitcoin ETF-ek körüli láztól egészen a szélesebb pénzügyi trendekig. Feltérképeztük a rally leglényegesebb okait, tarts velünk te is a részletes elemzés során!
2023. 12. 05. 00:01
Megosztás:

Elkészült a debreceni környezeti ellenőrző rendszer stratégiai alapdokumentuma

Elkészült a debreceni környezeti ellenőrző rendszer stratégiai alapdokumentuma, amellyel "a tudományt a város szolgálatába állítják" - jelentette be a cívisváros polgármestere hétfőn a Református Kollégium Oratóriumában.
2023. 12. 04. 23:30
Megosztás:

Gyengültek a New York-i tőzsde főbb mutatói

Gyengüléssel zártak hétfőn a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 12. 04. 23:00
Megosztás: