Munkáltatói adócsökkentés: megoldássá válhat a céges egészségbiztosítás a munkaerőhiányra

Ár-érték arányban verhetetlen privát egészségbiztosítást nyújthatnak munkavállalóiknak a hazai vállalkozások az év eleji adócsökkentést kihasználva - számolták ki a Grantis pénzügyi szakértői. Nem csak jelentős megtakarítást eredményezhet ez a kkv-knak, de a járvány okozta egészségügyi helyzet miatt komoly előnyt jelenthet a juttatás a munkaerő toborzásához és megtartásához.

Munkáltatói adócsökkentés: megoldássá válhat a céges egészségbiztosítás a munkaerőhiányra

2022. január 1-től 15,5-ről 13 százalékra csökkent a szociális hozzájárulási adó (szocho), valamint eltörölték a szakképzési hozzájárulást, ami a bruttó bér 1,5 százaléka volt. Ezzel a cégek a teljes bérköltség 3,42 százalékát tudják megtakarítani.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján egy decemberi átlagkeresettel rendelkező munkavállaló esetén ez havi 19 719 forint megtakarítást jelent egy cégnek.

A Grantis rávilágít: a tanácsadások során egyre több vállalkozás ismeri fel, hogy az adócsökkentésből származó megtakarítást érdemes olyan juttatásokra fordítani, amelyek megoldást jelentenek az általános munkaerőhiány által támasztott kihívásokra, így például támogatják a toborzást és a munkaerő megtartást.

Előnyei miatt lehet favorit az egészségbiztosítás

Az egyik ilyen népszerűvé váló eszköz a céges egészségbiztosítás. A fenti átlagbérrel számolva a ma megköthető biztosítások közül több olyan teljes értékű szolgáltatás közül is választhatnak a legalább 10 főt foglalkoztató cégek döntéshozói, amelyek kevesebbe kerülnek, mint az adókedvezménnyel megtakarított bérköltség.

A pénzügyi tanácsadónál úgy kalkulálnak: egy 10 főt foglalkoztató vállalkozás éves díjfizetést választva havi 19 019 forintért is biztosíthatja alkalmazottait, tehát néhány forinttal kevesebbért, mint amennyit megtakarít az idei év adócsökkentéseinek köszönhetően egy átlagbért kereső alkalmazott bérköltségén.

Még kedvezőbb a helyzet magasabb jövedelmű alkalmazottak esetén: például egy budapesten alkalmazott középvezető bruttó 884 956 forintos jövedelmére vetítve 35 399 forint a januári adócsökkentés teljes összege, tehát még az egészségbiztosítás finanszírozásával is marad megtakarított összeg a cégnél.

“A dolgozók magas színvonalú privát egészségügyi ellátást kapnak ekkora ráfordítás mellett: panasz esetén egy rövid telefonos egyeztetést követően a biztosító szervezi az ellátást. Két héten belül érkezhetnek időpontra akár egy általuk választott magán-egészségügyi rendelőbe, ahol várakozás nélkül kerülnek a legjobb szakmai kezekbe, szükség esetén pedig a biztosító vezet végig a további vizsgálatokon, beavatkozásokon. Mindez hálapénz és várólista nélkül.

A biztosítás kiterjedhet a rendszeres éves szűrővizsgálatra, járóbeteg és ambuláns ellátásra, nagyértékű diagnosztikára, egynapos sebészetre, szakorvosi rendelésekre, második orvosi szakvéleményre. 7/24 orvosi call center hívható, ha panaszunk van, sőt, egyes biztosítók kórelőzménnyel is vállaljáka finanszírozást.” - sorolja Bánfai Zsolt, a Grantis tanácsadója.

A járvány rámutatott az időben történő ellátás fontosságára, ezért a szakértő hozzáteszi: a vállalkozás számára az egyik legnagyobb előny, hogy nincs várólista, a dolgozók hamarabb nyerhetik vissza egészségüket, így kevesebb időre esnek ki a munkából.

A pénzügyi tanácsadó szerint a cégméret és az igények is hatással vannak az egészségbiztosítási program költségére, például a vállalat méretétől függően is elérhetők díjkedvezmények. Így a cégre szabott juttatási rendszer kialakításának első eleme a részletes igényfelmérés és ezután következhet a biztosítók megversenyeztetése.

Alacsonyabb dózisban is hatékony az Imvanex oltóanyag

Az Imvanex nevű, himlő elleni oltóanyag kisebb mennyiségben, intradermálisan, vagyis bőrbe beadva elegendő antitestet termel a majomhimlő ellen - közölte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pénteken.
2022. 08. 20. 00:01
Megosztás:

Zivatarveszélyre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Zivatarveszély miatt országos figyelmeztetéseket adott ki szombatra, augusztus 20-ára az Országos Meteorológiai Szolgálat.
2022. 08. 19. 23:00
Megosztás:

Németországban rekordszintű volt a termelői áremelkedés júliusban

Németországban soha nem látott mértékben emelkedtek a termelői árak júliusban éves összevetésben.
2022. 08. 19. 22:00
Megosztás:

A németek 70 százaléka spórol az energiával

Egyre többen takarékoskodnak Németországban az árak emelkedése miatt, egy pénteken ismertetett felmérés szerint a legtöbben az energiafogyasztásukat fogják vissza.
2022. 08. 19. 21:00
Megosztás:

Nyári pangás jellemezte a tőzsdét

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 109 pontos, 0,25 százalékos csökkenéssel, 42 990,47 ponton zárt pénteken.
2022. 08. 19. 20:00
Megosztás:

Erősödött a forint pénteken

Erősödéssel zárta a hét utolsó kereskedési napját a forint a főbb devizákkal szemben.
2022. 08. 19. 19:00
Megosztás:

Európa legkedvezőbb feltételeivel igényelhetők a diákhitel támogatások

Óriási az érdeklődés a valaha volt legnépszerűbb termék, a Diákhitel Plusz iránt, melyet még szeptember 30-ig igényelhetnek a hallgatók. A Diákhitel Plusz egy szabad felhasználású, teljesen kamatmentes termék, mely egyszeri, 500 ezer forintot jelent az igénylőnek.
2022. 08. 19. 18:00
Megosztás:

Veszélyes étrend-kiegészítőt vont ki a forgalomból a Nébih

Komoly egészségkárosodást is okozhat a GentleManus elnevezésű, férfiaknak szánt étrend-kiegészítő tiltott gyógyszerhatóanyag-tartalma miatt, ezért a terméket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kivonta a forgalomból és visszahívta a fogyasztóktól - közölte a Nébih a honlapján pénteken.
2022. 08. 19. 17:00
Megosztás:

Legyen egységes repohár visszaváltási rendszer, a vendégek a leadott repoharak után kapják vissza a pénzüket!

A repohár visszaváltásával kapcsolatos visszásságok piaci önszabályozó megoldását, vagyis a rendszer racionális, egységes és valóban fenntartható átalakítását javasolja a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és a Zöld Követ Egyesület. Javaslatuk fontos része, hogy a repoharat választó vendégek visszakapják annak ellenértékét.
2022. 08. 19. 16:00
Megosztás:

Melyik bank drágított leginkább a lakáshitel kamatokon az elmúlt évben?

Bár komolynak érezzük a lakáshitel kamatok emelkedését, a money.hu adatai szerint az elmúlt egy évben a vizsgált 9 banknál 4,11 százalékkal emelkedett a legjobb adósoknak ajánlott standard kamat. Ez messze elmarad a jegybanki alapkamat, de még a referenciakamat emelkedésétől is. A money.huadataiból látható, melyik bank emelt leginkább, illetve, hogy mely pénzintézetek versengenek a legalacsonyabb kamatszintekkel.
2022. 08. 19. 15:00
Megosztás:

Kezd szétesni a fogyasztói bizalom az Egyesült Királyságban

Rekord mélypontjára esett a fogyasztói bizalom az Egyesült Királyságban a júliusi felmérés alapján.
2022. 08. 19. 14:00
Megosztás:

A nyersanyagárak miatt ismét túllőtt a célon a japán infláció

Japánban 2,4%-ra emelkedett júliusban az infláció a júniusi 2,2% után. A növekedés mintegy felét az energiaköltségek tették ki.
2022. 08. 19. 13:00
Megosztás:

A mai gazdasági adatok is elszomorítóak

A briteknél 40 éves mélypontra esett a fogyasztói bizalom a -44 pontos értékével a júniusi -41 pontot követően. Egyre csúnyábban fest a szigetország gazdasága.
2022. 08. 19. 12:00
Megosztás:

Gyengültek nyitáskor a vezető nyugat-európai tőzsdék

Gyengüléssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2022. 08. 19. 10:00
Megosztás:

Ennyivel nőtt a háztartások pénzügyi vagyona a második negyedévben

A pénzügyi eszközök 837 milliárd, a kötelezettségek 145 milliárd forintos emelkedésének eredőjeként az idei második negyedévben 692 milliárd forinttal nőtt a háztartások nettó pénzügyi vagyona - derül ki a pénzügyi számlák előzetes adataiból, amelyek csütörtökön jelentek meg az MNB honlapján.
2022. 08. 19. 09:00
Megosztás:

Történelmi csúcsra emelkedett az infláció az euróövezetben

Az euróövezet éves inflációs rátája júliusban új rekordra, 8,9 százalékra emelkedett a júniusi 8,6 százalékról; az EU-ban 9,8 százalékot jegyeztek fel a júniusi 9,6 százalékot követően - derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat előzetes adatokon alapuló csütörtöki jelentéséből.
2022. 08. 19. 08:00
Megosztás:

Alacsony a bizalom a használtautó-értékesítők iránt Magyarországon

Magyarországon az egyik legalacsonyabb a bizalom a használtautó-értékesítők iránt - derül ki a carVertical 17 országban, 4500 ember megkérdezésével készített felméréséből.
2022. 08. 19. 07:00
Megosztás:

Több mint félmilliárd forint jogdíjat fizet ki az EJI a színészeknek

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) 543 millió forint jogdíjat fizet ki több mint 11 ezer - 95 százalékban magyar - előadóművésznek műsoraik televíziós ismétlése után.
2022. 08. 19. 06:00
Megosztás:

Természetkárosítás nélkül is kielégíthető a tűzifaszükséglet

A magyarországi erdészetek a megnövekedett tűzifaszükségletet is ki tudják elégíteni természetkárosítás nélkül - hangsúlyozza a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) csütörtöki közleményében.
2022. 08. 19. 05:00
Megosztás:

Nyugdíj számítás pontos képlete - elmagyarázzuk végre, hogyan is jön ki a nyugdíj összege

Az öregségi nyugdíjak kiszámításának menete, módszertana sokak számára teljesen ismeretlen terep, pedig érdemes tisztában lenni a törvényi szabályozással. Hiszen mindenkinek az életében egy fontos állomás az, mikor az aktív munkavégzés után nyugdíjba vonul és idős korában már a nyugdíjából kell fenntartani magát.
2022. 08. 19. 04:01
Megosztás: