Nagy erőfeszítésekkel érhető el a 2015-ös párizsi klímacsúcson megfogalmazott célkitűzés

Csak óriási erőfeszítésekkel és jelentős gazdaságátalakítással érhető el a 2015-ös párizsi klímacsúcson megfogalmazott célkitűzés, hogy az iparosodáshoz képest 2 Celsius-fok alatt maradjon a globális átlaghőmérséklet emelkedése, de az a pálya, amelyen a világ halad, közelebb jár a 3 Celsius-fokhoz - mondta Áder János, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke egy pénteki konferencián, Budapesten.

Nagy erőfeszítésekkel érhető el a 2015-ös párizsi klímacsúcson megfogalmazott célkitűzés

A volt köztársasági elnök A fenntarthatósági szemlélet beépítése a gazdaságfejlesztésbe címmel tartott előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a nyolc évvel ezelőtti megállapodás idején a szakemberek tisztában voltak azzal, hogy nem reális az akkor optimális célként megjelölt 1,5 Celsius-fokos küszöbérték teljesítése. Emlékeztetett: november 17-én első alkalommal haladta meg a 2 Celsius-fokot a globális átlaghőmérséklet emelkedése az EU Kopernikusz éghajlatfigyelő adatai szerint.

Áder János jelenlegi formájában értelmetlennek nevezte az ENSZ klímakonferenciáit (COP), amelyek az évtizedek során "kézzelfogható eredmények nélkül zárultak". Indoklásként megemlítette, hogy a légkör szén-dioxid-koncentrációja az első, 1958-as berlini klímacsúcs idején 361 ppm volt, mára ez történelmi csúcsra, 418 ppm fölé emelkedett, a konferencián részt vevők száma pedig a korábbi pár ezerről 40 ezer fölé bővült. A klímacsúcsoknak így ebben a formában semmi értelmük sincs, a "politikai turistáskodás részévé váltak" - mondta.

Áder János szerint megkérdőjelezhető az EU üvegházhatású gázokra (ÜHG) vonatkozó céljainak realitása is. A következő hét évben nagyjából ugyanakkora kibocsátáscsökkenést kellene elérni (25 százalék), mint amekkorát 1990 és 2021 közötti 30 évben (30 százalék). A tagállamok vállalták, hogy 2030-ra kibocsátásukat az 1990-es érték 55 százaléka alá szorítják.

Áder János feltette a kérdést: fenntarthatók-e a gazdasági folyamatok akkor, amikor száz év alatt a világ népessége négyszeresére nőtt, a vízfelhasználás ugyanebben az időszakban 8-szorosára, az energiafelhasználás pedig 12-szeresére emelkedett, és csak az elmúlt ötven évben a globális anyagfelhasználás négyszeres növekedést mutatott.

A fenntarthatósági célok elérése a zöld átállással érhető el, de a realitásokat is figyelembe kell venni - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a napelemek vagy szélturbinák gyártásának karbonlábnyoma is jelentős. A napelemek - tartozékkal együtt - működésük első hat évében azt az energiamennyiséget termelik meg, amely a gyártásuk során keletkezett.

Egy 130 méter 6 megawattos széltorony előállítása 300 tonna acélt, 12 tonna rezet, 1 tonna alumíniumot és 2000 tonna beton szükséges - sorolta, és hozzátette azt is, a megújulóknál az energiafelesleg tárolásáról is gondoskodni kell.

Áder János szerint sokan csodaszerként tekintenek a hidrogénre, de nem veszik figyelembe, hogy a jelenlegi földgázvezeték-hálózat nem alkalmas a hidrogén szállítására. Jelenleg a hidrogén alig 1 százaléka úgynevezett zöld hidrogén, amelynek előállítása teljesen megújuló energiaforrásokból valósul meg.

A szintetikus üzemanyagok kapcsán pedig megjegyezte, hogy ezek elterjedését nagyban gátolja drágaságuk.

A volt köztársasági elnök szerint nem fenntartható a képmutatás és a kettős mérce alkalmazása a klímavédelmi kérdésekben. Miközben az Egyesült Államok minden fórumon a szén-dioxid-kibocsátás visszaszorítását ígérte, addig folyamatosan növeli a palagáz és palaolaj kitermelését, utóbbi esetében jövőre a kitermelés új rekordot érhet el.

Az uniós pénzek visszatartására utalva elmondta, hogy míg Magyarország a források 42 százalékát a zöld átállásra - a tagállamok közül a negyedik legnagyobb arányban - fordítaná, még egy fillért sem kapott politikai okok miatt.

Az EU az Oroszországtól való energiafüggés csökkentését tűzte ki célul, mégis "egy tollvonással" húzták ki a támogatandó projektek listájáról a Mol technológiai beruházását, amely a Brent típusú kőolaj finomítását is lehetővé tenné - mondta.

A Kék Bolygó kuratórium elnöke előadása végén féltucat olyan magyar céget mutatott be röviden, amelyek az idén második alkalommal megrendezett Fenntarthatósági Expón (Planet Budapest) mutatkoztak be. Hangsúlyozta: ezek a magyar vállalkozások létező és működő megoldásokkal segíthetik a fenntarthatósági célok élérését.

A 5-ös lottót feladtad már a héten? Kár, kukába is dobhatod...

A lottózás izgalma és a nagy nyeremények áhított álma mindig is elbűvölte az embereket. Ki ne álmodozott volna már arról, hogy egyetlen szelvény húzásával hirtelen gazdaggá válik, és végleg búcsút inthet a pénzügyi gondoknak? Aztán persze jönnek a szép mesék arról, hogy valaki csak úgy, könnyedén, szinte véletlenül, húzott egy számot, és a nagy nyeremény az ölébe hullt. Nos, kedves olvasók, itt az ideje, hogy lehűtsük a kedélyeket és rávilágítsunk a valóságra.
2024. 02. 23. 02:00
Megosztás:

Bizonyítani kell, hogy életben van-e a nyugdíjas - ha nem bizonyítja, nem kap nyugdíjat!

Miért fizessen olyan ember után a nyugdíjfolyósító aki már nincs is az élők sorában? - teheti fel a jogos kérdést bármelyik ország intézménye. De kinek kell bizonyítania, hogy él a nyugdíjas? Neki magának vagy a nyugdíjfolyósítónak? Egy izgalmas kérdés után jártunk most.
2024. 02. 23. 01:00
Megosztás:

3 kriptó, ami milliomossá tehet

Mindenki tisztában van vele, hogy hamarosan nyakunkon a Bitcoin felezés időpontja, és ez bizony elindíthat bizonyos ciklusokat. Ahhoz, hogy erről megbizonyosodjunk, elég átnéznünk a történelmi kriptovaluta árfolyamokat, és ráébredünk, hogy itt az ideje megtennünk magunknak egy szívességet, azaz mielőbb diverzidikálnunk kell a portfóliónkat.
2024. 02. 23. 00:01
Megosztás:

Egyre több elektromos járművet vásárolnának támogatással a vállalatok

A vállalkozások február 5-e óta kérhetnek vissza nem térítendő állami hozzájárulást tisztán elektromos személygépkocsi, teherautó vagy kisbusz beszerzéséhez - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön.
2024. 02. 22. 23:30
Megosztás:

Újabb 5 évig az AutoWallis csoport lesz az Opel importőre

Újabb 5 évig, legalább 2028 végéig az AutoWallis csoport leányvállalata, az AutoWallis Distribution lesz az Opel márka nagykereskedelmi forgalmazója Magyarországon, Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és Szlovéniában - közölte az AutoWallis csoport csütörtökön az MTI-vel.
2024. 02. 22. 23:00
Megosztás:

Beadta első környezetvédelmi engedélykérelmét a Sunwoda Hungary

Az elmúlt hónapok projektelőkészítési munkájának eredményeként benyújtotta nyíregyházi beruházásához kapcsolódó első környezetvédelmi engedélykérelmét a Sunwoda Hungary. Pozitív elbírálás esetén az egyes ütem épületeire vonatkozó talajelőkészítő munkálatok, vagyis a cölöpözés és a mélyalapozás várhatóan tavasszal indulhatnak meg a területen. A kérelem kitér a gyár ivóvízfelhasználására is, amely maximális értéke a dokumentáció alapján nem fogja meghaladni a napi 630 köbmétert – ez egy nagyobb közintézmény átlagos napi felhasználásának felel meg. Továbbá a helyi szennyvíztisztító telep 2026 második negyedévre tervezett üzembe helyezésével az ivóvízfogyasztás mértéke nagymértékben csökkenni fog a tisztított szennyvíz használatának köszönhetően.
2024. 02. 22. 22:30
Megosztás:

Járvány van Belgrádban

Kanyarójárvány van Belgrádban - erősítette meg a szerb főváros közegészségügyi hivatala a szerbiai közszolgálati televíziónak (RTS) csütörtökön.
2024. 02. 22. 22:00
Megosztás:

ERP rendszerbe épített webáruház? Mi ez egyáltalán?

Számos webáruház tulajdonos jut el arra a pontra, hogy szükségessé válik számára egy ERP (vagyis vállalatirányítási) rendszer, ennek megfelelően pedig rengeteg fejlesztő kínál különböző webáruházhoz kapcsolható szoftvereket. Na de itt más a helyzet, a következőkben nem két különálló rendszer kapcsolatáról fogunk beszélni, hanem egy olyan megoldásról, ami ERP és WEBSHOP is egyben. Érdekes, igaz? Nézzük meg közelebbről!
2024. 02. 22. 21:30
Megosztás:

Csúcson a japán tőzsde

Új történelmi csúcsára futott a japán tőzsde, a befektetők bátrabban áramoltatnak pénzt a szigetország vállalatainak részvényeibe, miután egyre inkább úgy néz ki, hogy az ország gazdaságának sikerült megmenekülnie a deflációtól.
2024. 02. 22. 21:00
Megosztás:

Elfogadták a 13. szankciós csomagot Oroszországgal szemben

Az EU jóváhagyta az Oroszországgal szembeni 13. szankciós csomagot, ami meglehetősen enyhe és inkább csak szimbolikus lépés a háború második évfordulója előtt néhány nappal.
2024. 02. 22. 20:30
Megosztás:

Vegyesen alakult csütörtökön a forint árfolyama

Vegyesen alakult csütörtökön a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon: gyengült az euróval és a dollárral szemben, erősödött kissé a svájci frank ellenében.
2024. 02. 22. 20:00
Megosztás:

Vakcinabankot nyitott a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Ceva-Phylaxia Zrt.-vel együttműködve vakcinabankot hozott létre a HPAI (highly pathogenic avian influenza) madárinfluenza vírus elleni védekezés érdekében - közölte a Nébih az MTI-vel szerdán.
2024. 02. 22. 19:30
Megosztás:

Gyengébben muzsikált a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 158,8 pontos, 0,24 százalékos csökkenéssel 66 185,37 ponton zárt csütörtökön.
2024. 02. 22. 19:00
Megosztás:

Nyereséges zárás az európai tőzsdéken

Indexemelkedéssel fejeződött be csütörtökön a kereskedés a főbb európai értékpapírpiacokon.
2024. 02. 22. 18:30
Megosztás:

Enyhén csökkent a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 158,8 pontos, 0,24 százalékos csökkenéssel 66 185,37 ponton zárt csütörtökön.
2024. 02. 22. 18:00
Megosztás:

A spanyol gazdák is színre léptek

Traktorokkal vonult fel több ezer tiltakozó gazda a spanyol fővárosban szerdán, hogy megoldásokat követeljen az agrárágazat problémáira.
2024. 02. 22. 17:30
Megosztás:

Szorgoskodnak a munkások Gyökön

Csaknem 400 millió forintos beruházással korszerűsítik a csapadékvíz-elvezető rendszert a Tolna vármegyei Gyönkön a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz támogatásával.
2024. 02. 22. 17:00
Megosztás:

Finom változást hozott az euróövezetben a február

Az euróövezetben a vártnál kissé nagyobb mértékben javult februárban a fogyasztói hangulat az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságának (DG ECFIN) előzetes adatokon alapuló szerdai jelentése szerint.
2024. 02. 22. 16:30
Megosztás:

Jelentés érkezett a belvízhelyzetről

Az országban 2024. elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága - közölte az MTI-vel kedden az Agrárminisztérium (AM).
2024. 02. 22. 16:00
Megosztás:

Összefogják az erdélyi hegyi falvakat

Romániában úttörő kezdeményezésként ökomúzeumba szervezik az Erdélyi-szigethegység hagyományos hegyvidéki településeit, több község márciusban dönt a csatlakozásról - jelentette be szerdán Alin Mos, az Erdélyi-szigethegység Nemzeti Park igazgatója.
2024. 02. 22. 15:30
Megosztás: