Nagyvállalatokat is segített a budapesti kamara tanácsadása megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásában

Már nemcsak az adókedvezmény, hanem az értékteremtés is motiválja a magyar vállalkozásokat, ha a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásáról van szó – derült ki a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) által rendezett konferencián. A kamara immár két éve nyújt tanácsadó szolgáltatást a rehabilitációs foglalkoztatással kapcsolatban a budapesti cégeknek, amit az egyre növekvő érdeklődés miatt vidékre is kiterjesztettek. A szakértők szerint a technológia gyorsuló fejlődése új lendületet adhat az akadálymentes foglalkoztatásnak.

Nagyvállalatokat is segített a budapesti kamara tanácsadása megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásában

A potenciális munkavállalók közel fele már elhelyezkedett valamilyen rehabilitációs foglalkoztatotti jogviszonyban, miközben a vállalatok oldaláról egyre nagyobb az érdeklődés a megváltozott munkaképességű dolgozók foglalkoztatása iránt – hangzott el a BKIK rehabilitációs konferenciáján.

A kamara két évvel ezelőtt indította el tanácsadó szolgáltatását, amelyen keresztül budapesti vállalkozások számára tárnak fel egy értékes munkavállalói forrást, ami a munkaerőhiány okozta gondokon is segíthet amellett, hogy a kedvezményeknek köszönhetően jelentős megtakarítást is eredményez vállalati oldalon.

A szolgáltatás indulása óta már több mint 100 kkv részére tudott kézzelfogható segítséget és foglalkoztatással kapcsolatos tanácsadást nyújtani a budapesti kamara, de egyre több országosan is jelentős méretű cég szeretne csatlakozni. A konferencián olyan nagyvállalatok, mint például az MMXH Lakberendezési Kft. (Mömax, Möbelix, XXL Lutz), vagy a Magyar Posta Zrt. mutatták be jó gyakorlataikat, akik a budapesti kamara tanácsadása nyomán léptek be a rehabilitációs foglalkoztatói körbe, vagy mélyítették el eddigi tudásukat. Emellett vidékről is növekvő érdeklődést tapasztalnak, ezért más területi kamarák is csatlakoztak a kezdeményezéshez: Dunaújvárosban októberben indult el, Nyíregyháza pedig jövő év elején tervezi indítani a budapesti kamara által kidolgozott tanácsadói szolgáltatást.

A kamara tapasztalatai szerint a további fejlődéshez intenzív tudásmegosztásra van szükség, mivel még mindig sok cégvezető gondolja, hogy nincs a vállalkozásában megfelelő munkakör, amelyet megváltozott munkaképességű dolgozókkal tölthetnének be, ahogyan az sem közismert, hogy a megváltozott munkaképességűek alkalmazása milliós nagyságrendű kedvezményekhez is hozzásegítheti a vállalkozásokat.

A konferencián többször is kiemelték: a megváltozott munkaképességű dolgozók foglalkoztatása több előnnyel is jár a cégek számára: egyrészt jelentős adókedvezményhez juthatnak, másrészt társadalmi értéket is teremtenek, nem utolsósorban pedig a tapasztalatok szerint a megváltozott munkaképességű kollégák értékes munkaerőt jelentenek. Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára kiemelte: „Amikor arról beszélünk, hogy mit jelent a társadalom számára a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása, végre eljutott oda a közgondolkodás, hogy már nemcsak a szociális előnyök jutnak eszébe egy ezzel kapcsolatba kerülő szervezet vezetőinek, hanem az üzleti eredményekre gyakorolt pozitív hatást is lehet mérlegelni.”

Balog Ádám, a BKIK általános alelnöke hozzátette: „A technológia gyorsuló fejlődése megkönnyíti a rehabilitációs foglalkoztatást, hiszen egyre több az olyan berendezés vagy IT megoldás, amivel egyszerűbbé válik az akadálymentes foglalkoztatás, vagy a kieső képességek korrigálása. Ilyen szempontból is érdemes megvizsgálnia egy vállalatnak azt, hogy valójában hány olyan feladatkör van az adott cégnél, amely betölthető megváltozott munkaképességűekkel is.”

A BKIK rehabilitációs foglalkoztatáshoz kapcsolódó ingyenes szolgáltatása segít a vállalkozásoknak megtenni az első lépéseket: tanácsadóik információt nyújtanak a rehabilitációs foglalkoztatásról, átvilágítják a cégeket, számításokat végeznek és segítenek összekapcsolni a szociális és rehabilitációs szervezeteket a megfelelő vállalatokkal.

A szakmai fórumon együttműködési megállapodást írt alá a BKIK főtitkára, Csókay Ákos és a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet főigazgatója, dr. Tóth Tibor.

Az ABB felvásárolja a Sevensense-t, megerősítve ezzel vezető szerepét a következő generációs mesterséges intelligencia alapú mobil robotika területén

Az ABB bejelentette, hogy felvásárolta a Sevensense svájci start-up céget, amely az autonóm mobil robotok (AMR) számára kifejlesztett, mesterséges intelligenciával támogatott 3D-s látásalapú navigációs technológia vezető szállítója. A Sevensense-t 2018-ban alapították a svájci műszaki egyetem, az ETH Zürich spin-offjaként.
2024. 02. 25. 20:00
Megosztás:

Változékony, de nagyon enyhe, tavaszias idő várható a jövő héten

Változékony, de nagyon enyhe, tavaszias időre lehet számítani a jövő héten, sok napsütéssel, kevés csapadékkal és olykor élénk széllel. A levegő csúcshőmérséklete a legmelegebb órákban akár a 20-21 Celsius-fokot is megközelítheti - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2024. 02. 25. 19:00
Megosztás:

Győzött Donald Trump a dél-karolinai előválasztáson

Rekordrészvétel mellett Donald Trump korábbi elnök győzelmét hozta a Republikánus Párt előválasztása Dél-Karolina államban.
2024. 02. 25. 18:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 8. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 02. 25. 17:00
Megosztás:

Nem sok újat mutatnak a januári számok

2024. januárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest lényegében nem változott, 4 millió 699 ezer főt tett ki. A munkanélküliek száma 222 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,5 százalék volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 02. 25. 16:00
Megosztás:

Új kollégiumi képzések a lakiteleki Hungarikum Ligetben

Bárczi Gusztáv, Hungarikum, Szent Imre, Boldog Ceferino és Vámbéry Ármin néven öt új kollégiumi képzés kezdődik a lakiteleki Hungarikum Ligetben február végén, március elején - közölte Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés fideszes alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke.
2024. 02. 25. 15:00
Megosztás:

Megdőlt az országos és a fővárosi hajnali melegrekord

Megdőlt a hajnali országos és fővárosi melegrekord is szombaton - közölte a HungaroMet Zrt. vasárnap a honlapján.
2024. 02. 25. 14:00
Megosztás:

Így teljesített a BUX a héten

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 493,43 ponttal, 0,75 százalékkal emelkedett a héten a múlt pénteki záráshoz viszonyítva, így 66 263,18 ponton fejezte be a hetet.
2024. 02. 25. 13:00
Megosztás:

Ki kicsoda a bíróságon?

A jogi szakma sokféle ágazatot tartalmaz, és gyakran előfordul, hogy a különböző jogi szakemberek szerepét összekeverik. Az ügyvédek, ügyészek és bírók mindegyike fontos szerepet játszik a jogrendszerben, de feladataik és felelősségeik jelentősen eltérnek egymástól. Ebben a cikkben röviden megmutatjuk, mi a fő különbség ezek között a szakmák között.
2024. 02. 25. 12:00
Megosztás:

Kamatdöntő ülést tart a jegybank, turisztikai adatokat közöl a KSH

A jövő héten kamatdöntő ülést tart a jegybank, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a turisztikai szálláshelyek forgalmáról, az ipari termelői árakról és a külkereskedelemről közöl adatokat.
2024. 02. 25. 11:00
Megosztás:

A Magyar Posta a csomagkézbesítés növekedésére számít

A Magyar Posta a csomagkézbesítés növekedésre számít a 2024. március 28-tól hatályos kormányrendelet alapján, amely előírja, hogy minden webáruház üzemeltetőnek biztosítania kell az egyetemes postai szolgáltatóval történő szállítási módot is.
2024. 02. 25. 10:03
Megosztás:

Megújult az MBH online vállalkozói platformja

A cégalapító szolgáltatás segítségével minden szükséges ügyintézés online elvégezhető az MBH csoport BUPA platformjáról, a megújult szolgáltatásplatform azonban jóval több, mint a vállalkozás indításához szükséges funkciók gyűjteménye - közölte az MBH Bank pénteken.
2024. 02. 25. 09:00
Megosztás:

Bitcoin (BTC) áttöri a 50 000 dolláros szintet, az Ethereum (ETH) több mint 10%-kal emelkedik, a Pullix (PLX) pedig új kereskedési platformjával áll készültségben, hogy 100-szorosára növelje értékét

Ezen a héten a Bitcoin (BTC) minden várakozást felülmúlva áttörte az 50 000 dolláros szintet, az Ethereum (ETH) kétszámjegyű növekedést ért el, míg a Pullix 250%-kal emelkedett az előértékesítési esemény során. A korai előrejelzések szerint a Pullix (PLX) új, hibrid kereskedési platformjával belépve a piacra 100-szorosára növelheti értékét. Nézzük meg közelebbről ezeket az izgalmas fejleményeket.
2024. 02. 25. 08:00
Megosztás:

Az Avalanche csökkenő pályán, a vevői aktivitás azt sugallja, hogy a KangaMoon jelenleg a legjobb kripto-befektetések egyike

Február elején látott erőteljes emelkedést követően az Avalanche elveszítette lendületét. Az altcoin az elmúlt héten 12%-kal esett vissza a folyamatosan növekvő eladói nyomás következtében.
2024. 02. 25. 07:00
Megosztás:

A szlovén elnök kitűzte az európai parlamenti választások dátumát

Natasa Pirc Musar köztársasági elnök június 9-re tűzte ki az Európai Parlament szlovén képviselőinek megválasztását. A jelöltek március 11-én nyújthatják be ajánlatunkat és kezdhetik meg a kampányt - mondta az államfő pénteki sajtótájékoztatóján.
2024. 02. 25. 06:00
Megosztás:

Ismét lehet jelentkezni az önkéntes katonai szolgálatra

Ismét lehet jelentkezni az önkéntes katonai szolgálatra, amelynek teljesítésével a résztvevők akár 64 plusz pontot is szerezhetnek a jövő évi felsőoktatási felvételi eljárásban, miközben például a harckocsizóknál is kipróbálhatják magukat, és még pénzt is keresnek - hívta fel a figyelmet a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság pénteken.
2024. 02. 25. 05:00
Megosztás:

Felméri az utazási szokásokat a Volánbusz

A Volánbusz szolgáltatásai fejlesztése érdekében kérdőívvel méri fel az utazási szokásokat és azt, hogy az emberek milyen fejlesztéseket látnának szívesen a menetrend szerinti autóbusz-közlekedésben - közölte a Volánbusz Zrt. pénteken az MTI-vel.
2024. 02. 25. 04:00
Megosztás:

Elvitték minden idők legnagyobb ötöslottó nyereményét

Huszonkilenc hét halmozódás után elvitte egy játékos minden idők legnagyobb ötöslottó nyereményét, a telitalálatos szelvény tulajdonosa több mint 6,5 milliárd forintot nyert - tájékoztatta a Szerencsejáték Zrt. szombaton az MTI-t.
2024. 02. 25. 03:00
Megosztás:

Burkolt nyugdíj korhatár emelés? Nők 40 nyugdíj helyett jöhet a Nők 41, Nők 42 nyugdíjak?

Simovits András közgazdász és egyetemi tanár javaslata szerint érdemes lenne bevezetni egy rugalmas korhatárt a hazai nyugdíjrendszerben. Azt állítja, hogy a korhatártól lefelé történő elmozdulás esetén büntetés járna, míg felfelé történő elmozdulás esetén jutalmazás lenne a cél. Erről az elképzelésről a HVG 31. számában olvashattunk részletesebben. Emellett Simovits azt is javasolja, hogy a Nők 40 korkedvezményes nyugdíját is át kellene alakítani, így jönne a Nők 41, Nők 42 vagy a Nők 43 nyugdíja. Mit kell erről tudnunk? Cikkünkben összefoglaljuk a fontosabb tudnivalókat.
2024. 02. 25. 02:00
Megosztás:

Egyre zöldebb a kriptopiac, és ez új lehetőség a befektetőknek is

A kriptók vezető érméjét, a Bitcoint sűrűn éri kritika amiatt, hogy rengeteg energiát használ, egyáltalán nem környezetbarát, miközben a technológia már lehetővé teszi, hogy ne így legyen. Az új fejlesztésű kriptók esetében már ez is fontos szempont, így sorra jelennek meg a „zöld” kriptoeszközök. Ezek többféle módon valósítják meg a zöld célt, egyrészt a működésükkel, másrészt a támogatott funkciókkal, amilyen például a környezetbarát közlekedés.
2024. 02. 25. 00:01
Megosztás: