Napelemparkot és biomassza-erőművet tervez a Vajda-Papír

Energiahatékonysági, környezetvédelmi és károsanyagkibocsátás-csökkentési intézkedéseket finanszíroz, valamint napelempark és biomassza-erőmű építését tervezi a piacvezető higiéniai papírgyártó, a Vajda-Papír cégcsoport a magyar kormány Gyármentő támogatási programjában elnyert több mint 10 milliárd forintos összegéből a következő években.

Napelemparkot és biomassza-erőművet tervez a Vajda-Papír

Vajda Attila, a cég alapító-ügyvezetője ismertette, hogy a programban a vállalatcsoport két cége is sikeresen pályázott támogatásra. A Vajda-Papír csoporthoz tartozó Vajda-Papír Kft. beruházása 5 milliárd 710 millió 659 ezer forintos támogatásban részesül. A Vajda-Papír csoporthoz tartozó Vajda Real Estate Kft. beruházása ugyancsak rész vesz a programban és 5 milliárd 714 millió 850 ezer forint támogatásban részesül a programnak köszönhetően.

Vajda Attila hangsúlyozta, hogy a támogatásokból megvalósuló energiahatékonysági beruházásokkal elérhető a cég ambiciózus célja, hogy 2030-ig 20 %-kal csökkentsék a gyártáshoz és működéshez kapcsolható vízfogyasztásukat, 50%-kal megnöveljék a megújuló energiák részarányát a cégcsoport telephelyein, valamint az is, hogy csökkentsék a keletkezett hulladék mértékét. Legfőbb vállalásunk, hogy 2050-re a működés karbonsemlegessé váljon – emelte ki a Vajda-Papír ügyvezető igazgatója.

Vajda Attila bejelentette azt is, hogy a magyar termelő vállalatok közül elsőként a Vajda-Papír csatlakozott az SBTi (Science Based Targets Initiative) nemzetközi kezdeményezéshez, amely a vállalatoknak tudományos alapokon nyugvó kibocsátáscsökkentési célok meghatározásában segít, hogy felgyorsítsák a klímaváltozás elleni küzdelmet. Kiemelte: energiaintenzív iparágban tevékeny vállalatként ambiciózus, tudományos alapon meghatározott és transzparensen kommunikálandó klímacélokat tűzünk magunk elé és mindent megteszünk ezek megvalósításáért.

Mint ismeretes a 150 milliárd forintos keretösszegű, 2023-ban meghirdetett Gyármentő programban a kormány az ukrajnai háború által okozott energiaellátási beszerzési problémák orvoslására biztosított támogatást 140 vállalatnak energiahatékonysági és energiatermelő beruházásokra.

A Vajda-Papír Kft. kérdésünkre beszámolt róla, hogy a támogatásnak köszönhetően napelemes kiserőművek telepítését és üzemeltetését tervezi a saját tulajdonú ingatlanok területén. A 29.000 kWp (kilowattpeak) csúcsteljesítményű erőmű termelése a gyártóegységek saját energiaigényének jelentős részét fedezheti, ezzel kiszámíthatóbbá teszi a gazdálkodást és növeli a versenyképességet.

A Vajda Real Estate által elnyert támogatás lehetővé teszi egy olyan biomassza-erőmű megvalósítását, amely a papírgyár technológiájához szükséges ipari gőzt állít elő és villamos energiát  termel Európa legnagyobb és legmodernebb papírgyára számára. Az erőmű hőtermelő egysége egy cirkulációs fluidágyas (CFB) rendszerű, korszerű gőzkazán. A kazán maximális terhelésű állapotban, a maximális villamos energiaigények kielégítése mellett is képes a papírgyár technológia gőz igényeinek kielégítésére – hangsúlyozta Vajda Attila. Megjegyezte, hogy a kazán tüzelőanyaga a faapríték, de alkalmas napraforgó héj, gabonaszalma tüzelésre is. Továbbá a telephelyi papírgyártási maradékanyag, illetve energetikai felhasználási célból előkezelt  biomassza tartalmú hulladék (RDF/SRF) energetikai hasznosítását is lehetővé teszi – tette hozzá. Megjegyezte, hogy ezzel nem csak olcsó áramot használhatnak fel, de a papírgyártás során keletkező hulladékot is újra tudják hasznosítani.

Vajda Attila beszámolt arról is, a cégnél az elmúlt 10 évben mintegy 40 milliárd forintot fordítottak arra, hogy a higiéniai papír gyártása és a cég üzemeltetése a legkörnyezetkímélőbb, fenntartható technológiákkal valósulhasson meg. „A fejlesztések mára beértek, ennek köszönhetően ma már a saját előállítású alapanyag biztosításával a kieső szállítások révén, jelentős évi mintegy 400 ezer liter üzemanyag-megtakarítást értünk el. Csökkentettük karbonlábnyomunkat is, mérsékeltük a működéshez kapcsolható szén-dioxid-kibocsátást és fenntarthatóbb lett a gyártási folyamatunk: 1 tonna alappapírt akár 26 %-kal kevesebb villamos energiával és 70 %-kal kevesebb víz felhasználásával állítunk elő, mint pár évvel ezelőtt – fogalmazott.

A Vajda-Papír mára az egyik legzöldebb ipari vállalat, amelyet a befektetők is értékelnek – hangsúlyozta az ügyvezető, és felidézte, hogy Magyarországon működő ipari termelő vállalatok közül elsőként bocsátottak ki zöld kötvényt, és az elsők között készítették el ESG-stratégiájukat is. Évente 140 000 tonna papírterméket gyárt a cég kifejezetten energiaintenzív területen, ezért a tevékenység ökológiai lábnyomának csökkentése az ügyvezető szerint hatalmas felelősség. „A fenntarthatóságot szem előtt tartva gyártunk, és mindez azt bizonyítja, hogy nem csak fontosnak tartjuk a környezetvédelmet, az energiamegtakarítást, a zöld megoldásokat, de jelentős költségeket is vállalva meg is valósítjuk azokat” – foglalta össze.

A Vajda-Papír 25 éve alakult családi vállalkozásként, csoportszinten mintegy 700 munkavállalót foglalkoztat. A cég 2013 óta Norvégiában is jelen van egy több mint 110 munkavállalót foglalkoztató leányvállalattal. A cég hazai kumulált konszolidált forgalma 2023-ban meghaladta a 88 milliárd forintot, a norvégiai leányvállalaté pedig 17 milliárd forintot tett ki. A Vajda-Papír 2024-ben a cég külpiaci pozícióinak erősítését és újabb kapacitásnövelő beruházást tervez, tovább javítva a cégcsoport közép- és hosszútávú kilátásait.

Újabb 1,5 millió tonna fenntartható kerozint vásárol az Air France-KLM

A francia-holland légiközlekedési csoport kibővítette a TotalEnergies vállalattal kötött korábbi megállapodását, ennek értelmében újabb 1,5 millió tonna fenntartható forrásból származó kerozint (SAF) vásárol 10 év alatt. Ez az Air France-KLM történetének legnagyobb egyszeri bioüzemanyag-vásárlása.
2024. 09. 24. 01:00
Megosztás:

Milliomosokat szült a hörcsögös kriptó első airdropja - Vajon a Memebet Token utána tudja csinálni?

A Hamster Kombat első szezonja egy airdroppal zárul, a Memebet Token pedig új belépőként érkezik a piacra. A hihetetlen népszerűségnek örvendő Hamster Kombat egy Telegram alapú tap-to-earn játék, amelynek első szezonja a közelmúltban fejeződött be. A Memebet Token előértékesítése szintén elstartolt, a projekt forradalmi újítást hoz a GameFi ökoszisztémába.
2024. 09. 24. 00:01
Megosztás:

A 6 legjobb megfizethető altcoin, amelyek három számjegyű nyereség előtt állnak a 2024 októberi bika piac során

Készülj fel hat kedvező árú altcoin részletes elemzésére, amelyek a szakértők szerint jelentős nyereséget hozhatnak 2024 októberében. Ez a cikk kiemeli azokat a kriptovalutákat, amelyek hatalmas növekedést érhetnek el. Fedezd fel, mely érméket jósolják meredek árfolyam-emelkedésre, és ragadd meg a következő bika piac hullámát.
2024. 09. 23. 23:00
Megosztás:

200 millió euró értékű kötött segélyhitel-programot indít Magyarország Csádban

Aláírásra került a megállapodás Magyarország és Csád között a 200 millió euró értékű kötött segélyhitel-programról, amellyel nem csak a hazai cégek fognak jól járni, hanem az afrikai emberek is - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn New Yorkban.
2024. 09. 23. 22:30
Megosztás:

Vízügy: az árvíz kedden elhagyja az országot

A Duna tetőzését keddre Mohácsnál várják a szakemberek és az árvíz ezt követően napközben elhagyja az országot - jelentette ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.
2024. 09. 23. 21:30
Megosztás:

Állampapír-vásárlási nyereményjátékot hirdetett a MÁK

Kampányt indított az öngondoskodás és az állampapír-vásárlások erősítésére a Magyar Államkincstár: nyereményjátékot hirdetett egymillió forintos fődíjjal - közölte a Magyar Államkincstár (MÁK) hétfőn az MTI-vel.
2024. 09. 23. 20:30
Megosztás:

Az EU megsegítené a szélsőséges időjárás miatt kárt szenvedett gazdákat

Az Európai Bizottság több mint 119 millió euró pénzügyi hozzájárulást javasolt hétfőn Bulgária, Németország, Észtország, Olaszország és Románia mezőgazdaságai számára, amelyek súlyosan megérezték az idén tavasszal és nyáron a szélsőséges időjárási jelenségeket.
2024. 09. 23. 20:00
Megosztás:

5 kriptovaluta most, szakértők ajánlásával, amelyek 333%-os emelkedést érhetnek el az FOMC kamatcsökkentés miatti piaci volatilitásban

A piaci változások izgalomba hozzák a kriptovilágot. A Federal Reserve kamatcsökkentései miatti piaci volatilitás felerősödésével a szakértők felfedik azokat a kriptovalutákat, amelyek hatalmas növekedés előtt állhatnak. Ismerje meg, mely érmék várhatók robbanásszerű növekedésre a pénzügyi turbulencia közepette.
2024. 09. 23. 19:30
Megosztás:

Ennyit ad az EU az árvízkárok enyhítésére

Az Európai Unió Tanácsa hétfőn több mint egymilliárd euró pénzügyi hozzájárulást hagyott jóvá Olaszország, Szlovénia, Ausztria, Görögország és Franciaország számára a tavalyi pusztító árvizek utáni helyreállítás költségeihez.
2024. 09. 23. 19:00
Megosztás:

Dogecoin elemzés: Bika trendek és kulcsfontosságú ellenállási kihívások

A Dogecoin ára jelenleg 0,108 dollár, és a tulajdonosok figyelmét fokozottan leköti a piaci mozgás. Ugyanakkor vannak olyan kihívások, amelyek korlátozhatják az árfolyam növekedését. Ez a cikk a jelenlegi trendeket, az ellenállási szinteket és azokat a fontos információkat tárgyalja, amelyeket a Dogecoin kereskedőinek érdemes tudniuk.
2024. 09. 23. 18:30
Megosztás:

A vártnál nagyobb mértékben csökkentek a brit gazdaság aktivitási mérőszámai

A vártnál jóval nagyobb mértékben csökkentek - jóllehet továbbra is élénkülést jeleznek - a brit gazdaság aktivitásának mérőszámai szeptemberben.
2024. 09. 23. 18:00
Megosztás:

Vízfertőtlenítő patront fejlesztet egy magyar cég

A Geopolar Kft. regenerálható vízfertőtlenítő patron gyártási technológiáját fejlesztette ki, és készítette el a prototípusát a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) 198,232 millió forint vissza nem térítendő támogatásával - közölte a társaság az MTI-vel projektzáró közleményében.
2024. 09. 23. 17:30
Megosztás:

Kétéves csúcsot döntött a magyarországi ingatlanpiaci kereslet

Kétéves csúcsot döntött a hazai ingatlanpiaci kereslet idén az év első nyolc hónapjában - közölte saját adatai alapján a Duna House hétfőn az MTI-vel.
2024. 09. 23. 17:00
Megosztás:

Kellemetlen szagot áraszt a klíma? Betegséget is okozhat, ha nem foglalkozunk vele

A penész télen a szobák sarkaiban, ablakai környékén jelenhet meg, nyáron pedig a klímaberendezést lephetik el a különféle gombák, amelyek az egészségre is veszélyesek. Kellemetlen szag jelzi a penészgombák elszaporodását, melyek rövid idő alatt meg tudnak telepedni a beltéri egységben.
2024. 09. 23. 16:00
Megosztás:

A Scope Ratings GmbH megerősítette a Magyar Telekom BBB+ hitelminősítését

A Scope Ratings GmbH, a hitelminősítés éves felülvizsgálata eredményeként, megerősítette a Magyar Telekom BBB+ kibocsátói hitelkockázati besorolását, valamint a nem alárendelt, nem biztosított adósságához tartozó BBB+ minősítést, míg a kibocsátói hitelkockázati besorolásának kilátását pozitívról stabilra módosította - tudatta a társaság hétfőn.
2024. 09. 23. 15:30
Megosztás:

A Gazdasági Versenyhivatal rendezi meg az 50. Európai Versenynapot

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) rendezi meg az 50. Európai Versenynapot, az európai versenyjog egyik legkiemelkedőbb szakmai eseményén a versenypolitika legaktuálisabb kérdéseit vitatják meg hazai és külföldi szakemberek - tájékoztatta a versenyhatóság hétfőn az MTI-t.
2024. 09. 23. 15:00
Megosztás:

Véget ér a kivárás az agráriumban, újraindulhat a növekedés

Az agrárszektor az elmúlt évtized dinamikus fejlődését követően 2023 második negyedévében megtorpant. A mezőgazdasági inputok árai jelentősen megemelkedtek, emellett a finanszírozási lehetőségek szűkülése, a kamatok emelkedése, valamint a pályázati lehetőségek kifutása számos nehézséget okozott. Mindez arra ösztönözte a szereplőket, hogy visszafogják beruházásaikat és kivárjanak. Ezt igazolja a Magyar Nemzeti Bank júniusi, a hitelintézetek összevont mérlegéről szóló statisztikája, amely szerint a nem pénzügyi vállalatok hitelállománya 2024 első hat hónapjában 227 milliárd forinttal, majdnem 2%-kal nőtt. Ezzel szemben a mezőgazdasági cégek hitelállománya stagnált, míg az élelmiszeriperi cégek hitelállománya az év első hat hónapjában 5%-kal csökkent.
2024. 09. 23. 14:30
Megosztás:

A forint árfolyamának friss elemzése: vegyünk EURÓT?

A múlt hétig olyan volt a forint árfolyama, mintha egy rugó végén üldögélne. Ha nagyon kihúzták az EURHUF árfolyamát lefelé (azaz erősödött a forint), akkor növekedett a kamatvágás valószínűsége, ha pedig 400 felé járt (volna), akkor meg éppenséggel csökkent (volna) a valószínűsége a kamatvágásnak.
2024. 09. 23. 14:00
Megosztás:

MOL: megállapodás született az azerbajdzsáni ACG mező gázvagyonának kiaknázásáról

A MOL hivatalos bejelentése szerint a BP és a Socar megegyezett az ACG mező alatti gázvagyon kiaknázásáról. Az ACG mezőben a MOL is tulajdonos, így az egyezmény a céget és a többi konzorciumi tagot is érinti.
2024. 09. 23. 13:30
Megosztás:

Árvíz - Lengyelországban megkezdődött a helyreállítás

Megkezdődött hétfőn a lengyelországi árvíz okozta károk helyreállítását támogató, Feniks (Főnix) elnevezésű katonai művelet, amely a bejelentések szerint legalább az év végéig tart.
2024. 09. 23. 13:00
Megosztás: