Nem csak a lakáshitel-sokk miatt fagyott le az ingatlanpiac

Jelentős mértékben belassult az ingatlanpiac az elmúlt hónapokban, a vevők száma a korábbi töredékére esett vissza. Ennek legfőbb oka az ingatlanközvetítők véleménye szerint a kamatok emelkedése, ugyanakkor néhány más tényező is közrejátszott a visszaesésben.

Nem csak a lakáshitel-sokk miatt fagyott le az ingatlanpiac

Az elmúlt egy évet szinte teljes egészében a kínálati piac jellemezte, a bizonytalanná váló pénzügyi környezet miatt a tavalyi év közepére már egyértelműen átfordult a piac keresletiből kínálatiba - jelezte Kántor Istvánné, a Balla Ingatlan X. és XVII. kerületi irodájának szakmai vezetője.

A visszaesés alapvetően annak hatására következett be, hogy a lakáshitelek kamatai magasan járnak, ami mérsékli a vásárlási kedvet, illetve sokak számára lehetetlenné is teszi, hogy saját tulajdonú ingatlanhoz jussanak - mondta Tóth Viktória, a Balla Ingatlan V. és XIII. kerületi irodájának vezetője.

Hasonlóan látja a helyzetet Garaba Gergely, a Balla Ingatlan VI., VII., VIII. és IX. kerületi irodájának szakmai vezetője, aki szerint a visszaesés oka elsősorban a magas infláció és kamatszint volt, mely érinti a lakáshiteleket is.

Ugyanezt említette Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője, aki úgy fogalmazott: annyira megemelkedtek a lakáshitelek kamatai, hogy az már sokként érte az ügyfeleket. Megfigyelései szerint tavaly augusztusig nagyjából változatlanul működött az ingatlanpiac a kerületben, novemberre viszont megtorpant, és ez a forgalmi hullámvölgy egészen február végéig tartott.

Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője is azt tapasztalta, hogy 2022 novembere volt a választóvonal, ekkor esett vissza jelentősen az érdeklődések és a létrejött tranzakciók száma Észak-Pesten is.

A szakértő szerint ugyanakkor több erő együttes hatása kellett a piaci helyzet átalakulásához. Ezek közül a magas hitelkamat a legfontosabb, mert jelentős forráscsökkenést eredményezett az ingatlanpiacon, hiszen akik hitelfelvételben gondolkodtak, azok jelentős része a megemelkedett kamatok mellett már nem akart vagy tudott hitelt felvenni a közel duplájára emelkedett törlesztőrészletek miatt.

Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai régiós vezetője ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy nem csak a hitelkamatok emelkedése okozta az érdeklődés csökkenését, hanem az emberek romló jövőképe, az óriási infláció, melynek része az üzemanyagárak emelkedése is, valamint az állampapír is jelentős vásárlóerőt vont el a piacról.

A könnyen elérhető, magas kamatozású állampapírok “problémáját” Balla Frigyes is megemlítette, hiszen ezek elszívták az ingatlanpiacról a befektetési szándékkal érkező vásárlókat.

Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodája szakmai vezetője is úgy látja, hogy a “befektetői oldal felszívódott”, mivel az állampapír nagy vetélytársa lett az ingatlanbefektetésnek. Persze akadnak most is befektetők, hiszen néhányan tartanak az állampapírpiactól, és jobbnak látják - főleg hosszabb távon gondolkodva -, ha ingatlanban tartják a pénzüket.

Ezen túl pedig “már csak hab a tortán” a háború okozta energiaár-robbanás, ami a megnövekedett rezsiárakon keresztül tört be az emberek életébe, és tette szinte eladhatatlanná a korszerűtlen, magas fenntartású, szigeteletlen családi házakat és nagy alapterületű lakásokat - fogalmazott Balla Frigyes.

Dr. Kovács Csaba, a Balla Ingatlan agárdi irodájának szakmai vezetője mindezek mellett még felhívta a figyelmet az építkezési költségek további drágulására is, melyek hatása tavaly ősz óta érezhető erősebben az ingatlanpiacon. Eltűntek ugyanis azok, akik építkezni, vagy akár felújítani akartak, és ehelyett a felújított vagy újszerű, mégis olcsóbb kategóriába tartozó ingatlanokat keresik.

Mindezeken túl pedig az agglomerációs ingatlanpiacot az is sújtja, hogy egyre kevesebb vevő vállalja az agglomerációs ingatlannal járó hosszabb utazási időt és magasabb utazási költséget - tette hozzá Balla Frigyes.

De szerinte például Dunakeszi esetében az is visszafogja a keresletet, hogy míg a fővárosban rugalmasabban reagáltak a tulajdonosok a megváltozott piaci helyzetre, azaz csökkentik az árakat, addig az észak-pesti agglomerációban ez egyáltalán nem jellemző: maradtak a korábbi magas árak, amelyek elriasztják a vevőket mind a családi házaktól, mind a lakásoktól egyaránt.

És ha lehet ezt még fokozni, akad olyan település is az agglomerációban, ahol mindezekre ráadásként megjelent a változtatási tilalom. Mint Hártó Regina, a Balla Ingatlan érdi irodájának vezetője rámutatott: Érden nagyon lelassul az ingatlanpiac az elmúlt hónapokban, a helyzetet pedig tovább nehezíti az életbe lépő változtatási tilalom, így bizonytalan ideig még értéknövelő beruházásra sem kerülhet sor ingatlanoknál.

Melyik webshopból vásároljak, nem magánszemélyként?

Legyen szó személyes dolgainkról, vagy a cég számára intézett ügyekről, napjainkban már szinte mindent interneten keresztül intézünk el. Akár terméket rendelünk, akár iratokat intézünk, online minden gyorsabb és egyszerűbb. De vajon honnan lehet tudni, hogy hol érdemes vásárolni, főképp, ha ezt egy egész csapat, vagy vállalkozás számára tesszük? Hol kapjuk valóban azt, amire szükségünk van? Cikkünkben segítünk eligazodni, miközben bemutatjuk azokat a fontos szempontokat, amiket érdemes szem előtt tartani a kiválasztás során.
2023. 09. 25. 11:15
Megosztás:

Egyre többen élnek hitelből, és egyre nehezebben törlesztenek

Akinek folyószámlahitele van, egyre nagyobb mínuszba kerül a hónap végére. A kártyahiteleknél is növekszik az átlagos összeg, és gyakoribb a késedelem. A csúcsot döntő személyi kölcsönöket is egyre nehezebben törleszti a lakosság - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2023. 09. 25. 11:00
Megosztás:

Elkezdődik a parlament őszi ülésszaka

Kezdetét veszi az Országgyűlés őszi ülésszaka hétfőn.
2023. 09. 25. 10:30
Megosztás:

Gyengén kezdtek az európai tőzsdék

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon.
2023. 09. 25. 10:00
Megosztás:

A magyar vállalkozások háromnegyede megbukna az adatbiztonsági megfelelésen

Jogi és pénzügyi következményekkel számolhatnak azok a cégek, akik nem felelnek meg a hatósági informatikai szabványoknak.
2023. 09. 25. 09:30
Megosztás:

Júliusban nőtt a bruttó átlagkereset a tavalyihoz képest

2023. júliusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 559 100, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 385 600 forint volt.
2023. 09. 25. 09:00
Megosztás:

Hétfőn iránykereséssel indulhat a kereskedés

Iránykereséssel indulhat a kereskedés hétfőn a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az elemző szerint. Pénteken a BUX 213,42 pontos, 0,38 százalékos csökkenéssel 55 376,10 ponton zárt, a részvénypiac forgalma 25,7 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
2023. 09. 25. 08:30
Megosztás:

Vegyes mozgást produkált hétfő reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben hétfő reggelre a péntek estihez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 09. 25. 08:00
Megosztás:

Közös autóipari projektet kezd a Vodafone és a Bosch

A Vodafone és a Bosch magyarországi vállalatai 5G-alapú autóipari tesztelésre hoztak létre közös projektcsapatot Budapesten - közölte a Vodafone szerdán az MTI-vel.
2023. 09. 25. 07:00
Megosztás:

Idén 156 kutató nyerte el az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíját

Idén 156 kutató nyerte el a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Bolyai János Kutatási Ösztöndíját - tájékoztatta az MTI-t az MTA szerdán.
2023. 09. 25. 06:00
Megosztás:

Magyarország átvette a Közép-európai Felsőoktatási Csereprogram soros elnökségét

Magyarország átvette Lengyelországtól a Közép-európai Felsőoktatási Csereprogram (CEEPUS) soros elnökségét - közölte Csák János kulturális és innovációs miniszter szerdán Varsóban, a projekt tagállamainak közös értekezletét követő sajtókonferencián.
2023. 09. 25. 05:00
Megosztás:

A brit kormány elhalasztotta a belsőégésű motorral felszerelt járművek értékesítési tilalmát

A brit kormány öt évvel elhalasztotta a belsőégésű motorral felszerelt új járművek értékesítési tilalmát. Rishi Sunak miniszterelnök szerdán bejelentette: az eddigi 2030 helyett 2035-ig lesz lehetséges dízel- és benzinüzemű autók forgalomba helyezése.
2023. 09. 25. 04:00
Megosztás:

Több a vendég és kevesebb a bűncselekmény az Oktoberfesten

Emelkedett a látogatók száma a müncheni Oktoberfesten a koronavírus-járvány előtti időkhöz képest, a bűncselekmények száma pedig csökkent a világhírű sörfesztivál vasárnap közölt félidős mérlege szerint.
2023. 09. 25. 03:00
Megosztás:

Négyszáz programmal várják az érdeklődőket a Kutatók éjszakáján Szegeden

Csaknem négyszáz, a különböző tudományterületek érdekességeit bemutató programmal várja az érdeklődőket pénteken, a Kutatók éjszakáján a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.
2023. 09. 25. 02:00
Megosztás:

Befejeződött a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium energetikai korszerűsítése

Befejeződött a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium energetikai korszerűsítése - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium sajtóirodája az MTI-vel.
2023. 09. 25. 01:00
Megosztás:

Andrzej Duda: növelni kell az ukrán gabona tranzitját

Lengyelország jól tette, hogy nemzeti hatáskörben meghosszabbította az ukrán gabonafélék behozatali tilalmát - jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök vasárnap, a lengyel közszolgálati televízió első csatornájának (TVP1) adott nyilatkozatában. Ugyanakkor leszögezte: növelni kell az ukrán gabona tranzitját.
2023. 09. 25. 00:01
Megosztás:

jövő héttől megnyílik a teherforgalom két magyar-román határátkelőn is

A magyar fél javaslatára 2023. október 1-jétől megnyílik a teherforgalom Nyírábrány-Érmihályfalva és Vállaj-Csanálos határátkelőhelyeken - közölte Paczolay Máté külügyi szóvivő vasárnap az MTI-vel.
2023. 09. 24. 23:00
Megosztás:

Szeptember utolsó hetében visszatér a nyugodt, napos idő

Szeptember utolsó hetében visszatér a napos, nyugodt idő, 23-28 Celsius-fok körüli maximumokkal. Néhol megélénkülhet a szél és hajnalban már megjelennek a pára- és ködfoltok is - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2023. 09. 24. 22:00
Megosztás:

Kutatók éjszakája - Csaknem négyszáz programmal várják az érdeklődőket Szegeden

Csaknem négyszáz, a különböző tudományterületek érdekességeit bemutató programmal várja az érdeklődőket pénteken, a Kutatók éjszakáján a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.
2023. 09. 24. 20:00
Megosztás:

A hatos lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 38. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 09. 24. 18:00
Megosztás: